Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil
 Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...
 

Centrale termice (Seria 1)

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
3943 replies to this topic

#55
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,670
  • Înscris: 26.11.2001
Ok, eu am achizitionat azi un Protherm Leopard si sunt foarte mandru de ea :P

Protherm Lynx nu prea mi-a placut :(

E complet automatizata, schimbator bitermic patent propriu si reglare digitala si in fct de temperatura camerei !

[ http://www.protherm.cz/a/obr/leo_vym.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Viessman e super, dar nu de la Romstal... ca au aia niste soruri... ;(

[ http://www.protherm.cz/a/obr/displejd.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#56
Toranaga

Toranaga

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 372
  • Înscris: 04.08.2003
Courage : Sa o folosesti sanatos. ;) Cred ca se va dovedi o investitie profitabila, pe un termen lung, e-adevarat, insa profitabila!
Mai ales ca scorurile la agentul termic se preconizeaza a se mari usturator din nou :(

#57
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

Quote

Originally posted by morogan
Chiar daca am centrala de ceva vreme, vin si eu cu o intrebare: E necesar regulatorul de presiune a gazelor?
Cand am instalat centrala eram foarte strans cu banii si al doilea motiv, cineva de la romgaz mi-a spus ca nu e necesar la mine. De ce oare? Acum nu pun ca e mai complicat: trebuiesc oprite gazele & stuff. Dar cat e de necesar?

Regulatorul e necesar... nu numai ca siguranta.

Orice centrala vine reglata pe o presiune standard de retea... 20 sau 30 mBari... Reteaua la noi cel putin la case are peste 40-50 mBari presiunea de varf chiar dupa regulatorul de strada (consum minim)... regulatorul preia sarcina pina la 100 mBari si o egalizeaza la intrarea in centrala la o valoare ce se regleaza cu un manometru special (o fac baietii la instalare, e o tulumba de tevi cu mercur), altfel nici garantia nu ti-o fac la Ferroli. Ce se intimpla daca nu ai ala... centrala e reglata sa dea 13 mBari la arzator cind intrarea e de 20 mBari, asta inseamna puterea maxima, 30 kW la mine... daca vine o presiune de intrare de 50 mBari... puterea maxima in arzator depaseste capacitatea camerei de ardere, flacara poate atinge schimbatorul de caldura (in mod normal nu trebuie sa atinga doar caldura sa ajunga acolo) pe care-l poate distruge in timp, apar oxidari partiale si produse toxice in camera de ardere, impreuna cu izolatia termina (se supraincalzeste centrala). Randamentul se duce si ai stricat centrala... Mai mult, se poate bloca valva automata (ca masura de siguranta).
Centralele sunt facute pentru retele cu presiune constanta ca in occident... la noi nu se pune problema.
La varf de presiune si minimul de putere este altul, se strica reglajul si ai consum inutil...

De aceea e bine sa ai un regulator care face cam 2 mil si ceva  lei..., regulatoarele bune de centrale si consumatori mici sunt FRG (closing filter-regulator) si pe linga regulare filtreaza eventualele particule care pot veni pe teava. Eu am de exemplu FRG/2MTA 20 de la Madas Italia. www.madas.it Il distribuie mai multi la noi. www.andreicioaca.as.ro/utils/2mt.jpg
Are presiune de intrare intre 0 si 100 mBari si iesire stabilizata intre 13 si 30 mBari. Un regulator e bun si la aragaz... sau nu stai sa reglezi duzele pe iarna/vara si alte chestii... Daca bugetul permite e excelent.

Regulatorul nu-ti strica presiunea minima... se deschide si la 1 mBar ! (am testat eu miscind robinetul de gaz in timpul arderii pina am stins flacara...). deci el nu face pierdere de presiune ci limiteaza maximul ca sa ai o functionare buna si un comsum corect la gaze. daca ai minimul prea mare ai consum inutil...

#58
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,670
  • Înscris: 26.11.2001
Apropo de debransare, cine mai are de gand sa isi puna anul acesta centrala, trebuie sa vada acest post.

MAINE, 28 august este ultima zi in care se mai pot depune anul acesta cereri de debransare ! (fie dim motive sociale, fie pt. centrala murale)

Azi am fost la RADET si a fost OMOR !
Oamenii au lesinat de caldura... ;(

Sunt frant de oboseala, dar am invins.

Trebuie sa aveti cu voi o cerere catre directorul RADET, care sa fie semnata si stampilata de administrator si presedintele asociatie de locatari.

Am atasat cererea mea.

Attached Files



#59
johnny bravo

johnny bravo

    Membru erect

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,419
  • Înscris: 05.08.2003
Am achizitionat de curand o centrala Saunier Duval cu tiraj fortat ;great;. Nu am apucat insa sa ma documentez prea bine in prealabil despre performantele ei deoarece m-am grabit sa prind reducerea care tocmai a expirat. Am mai cumparat si calorifere de otel 600/22/... Acum, as vrea sa aflu niste opinii despre aceasta centrala, despre modul in care ar trebui sa fie realizata toata instalatia (pexal, cupru....), de unde pot cumpara toate accesoriile care mai sunt necesare si, eventual, daca stiti pe cineva care lucreaza bine (eventual si ieftin ) :confused:  sa mi-l recomandati.

#60
greeg

greeg

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 02.09.2003
CINE POATE SA-MI DEA A PARERE?  O CENTRALA CU O CAPACITATE A VASULUI DE EXPANSIUNE DE 5LITRI SE POATE PUNE INTR-UN SISTEM DE 100 LITRI?

#61
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Se poate pune, nu ar avea de la ce sa fie probleme, va functiona.
Totul e sa asiguri o presiune adecvata sa aiba loc de expansiune... adica rece instalatia sa treaca putin de minimul de 1 atm... astfel cind e calda va urca pina aproape de 2 atm si nu ajunge la 3 unde de regula e maximul...

#62
greeg

greeg

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 8
  • Înscris: 02.09.2003
va multumesc pentru raspuns. problema ar fi aparut la protherm lynx unde in cartea tehnica specifica o instalatie corespunzatoare la vasul de exp de 5l de 70l. pentru un ap. de 2 camere / 60 mp ce centrala recomandati? FERROLI DOMINA, IMMERGAS,  PROTHERM LEOPARD/LYNX?M-AR INTERESA MULT SI CONSIDERENTELE PRIVIND TIPURILE DE SCHIMBATOARE DE CALDURA(CALITATE, USURINTA IN EVENTUALA CURATIRE, TIPURILE LOR IMOX, CUPRU)
VA MULTUMESC!

#63
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Pentru robustete as miza pe Ferroli. Am asa ceva.
Oin rest, schimbator pe cupru, tubular, cu 2 circuite. Reglaje simple, toate functiile utile gen soft-start si pornirea scurta periodica a pompei sa nu se blocheze sunt implementate din oficiu chiar daca nu sunt trecute in features.

#64
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,670
  • Înscris: 26.11.2001
greeg, eu am studiat mult problema.

Am avut 3 variante de centrala pe care le-am luat in considerare:

1. Ferroli Domina
2. Protherm Lynx
3. Protherm Leopard

M-am optit la Leopard, din cauza facilitatilor pe care le ofera

Chiar acum am pus una in functione si sunt foarte multumit si frant.
Maine pun si in apartamentul meu.

Chestia este ca Leopard, are un microprocesor de autodiagnosticare, deglaj digital, schimbator termic patent propriu si mai ales modalitate de reglare izoterma, in functie de anumite curbe, ce se regasesc in carte tehnica.

Pentru aceste curbe este nevoie de un senzor de temperatura extern ~ 400 mii lei (tocmai m-am certat cu mesterii, ca au uitat sa-l aduca, in schimb imi adusesera un termostat de 2 milioane!)

Facilitatile de reglare automata in fct de temperatura exterioara/interioara si usurinta in folosinta m-au determinat sa aleg acest model.

Lynx e bun pentru reglajul avansat al consumului de gaze, deoarece prezinta un motoras pas cu pas destinat masurarii debitului de gaz.
Nu mi-a placut Lynx, deoarece nu are functie de autodiagnosticare si reglajul este mai primitiv.

P.S. Pe piata sunt puternic promovate Immergas si Ferroli, iar pe alocuri Hermann

Nu te atinge de Immergas si Hermann...

#65
gelula

gelula

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 03.09.2003
Va salut! Ma provocati! Singurul care a mai zis cate ceva la subiect si nu din poveste este dul dir executiv de la AQUA. aSTEPT INTRBARI PE [email protected]. Sa ne documentam si apoi sa vorbim!!!

#66
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

Quote

Originally posted by Courage
Lynx e bun pentru reglajul avansat al consumului de gaze, deoarece prezinta un motoras pas cu pas destinat masurarii debitului de gaz.

Chestia asta e praf in ochii cumparatorului... marea majoritate a valvelor automate de gaz au motor pas cu pas, iar alea mai destepte nu stiu ce au dar nu folosesc mototor... e o tehnologie noua si tare... regleaza liniar cu un electromagnet... nu stiu...

Reglajul consumului... frectie. Pai, consumul e in functie de necesarul de putere in kW... daca instalatia cere mai multa putere, automat consumul e mai mare... dai la temperatura mai mare, automat consumi mai mult. Daca tii temperatura constanta, sa zicem 50 grade in instalatie, si afara scade de la 0 grade la -10, deci e mai frig afara o sa creasca putin consumul chiar daca tu nu umbli la centrala sa compensezi temperatura, pentru ca sarcina termica in instalatie - calorifere creste. Caloriferele au 3 parametri folositi la calculul puterii, temperatura ambianta, temperatura de intrare si temperatura de iesire... daca temperatura ambianta variaza, la fel face si puterea radiatoatrelor, cu cit e mai frig, radiatoarele dau mai multi wati... cu cat e mai cald dau mai putin, schimbarea de caldura e mai mica adica intr-un fel... se auto-compenseaza, tu doar mentii viteza si temperatura constanta in instalatie, cind sarcina termica creste, consumul automat va creste ca sa ramina la aceeasi temperatura. Eu de exemplu cind afara sunt 0 grade merg pe 48 grade in calorifere, daca sunt -5 grade merg pe 52-55 grade... daca afara sunt -10 merg pe 55-60 depinde, cand casa intra in inertie termica pot sa micsorez putin... instalatia la mine e calculata pentru -18 grade afara 22 grade inauntru, adica vreo 4.5 - 4.8 kW pe incapere mare... instalatia face fata la -20 grade fara sa scada sub 21 grade in camere, cu conditia normala sa fie presiune la gaze ca sa am cei 30 kW necesari pentru tot spatiul altfel... mai poate scadea ziua... mai ales daca folosesti multa apa menajera si radiatoarele sunt in stand-by.

In rest, termostatele nu sunt prea bune ca idee... tot reglajul manual, batranesc e cel mai sigur, te uiti pe termometru, daca ai 20-21 grade mai dai 2, 3 grade in calorifere si iese... simplu si robust. Nu suport reglajele "digitale" :)

#67
Courage

Courage

    Founder

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,670
  • Înscris: 26.11.2001
Ok, mi-am luat in sfarsit si termostat ambiental digital si senzor extern, dar centrala asta e mai desteapta ca mine :)

Are niste curbe izoterme care sunt foarte logice, dar nu inteleg la ce foloseste setarea pentru curba 2 (Px)

Pun mai jos citatul din documentatie

Quote

- Modul izoterm (echitermic) – panta curbei : Apăsați butonul Bar/MODE. Codul “E” plus un număr între 1 și 9 sau o linie sunt  afișate. Curba echitermică (izotermă) este selectată prin butoanele (8) și (7) – cu cât este mai mare numărul codului, cu atât mai mare este panta curbei, conform fig. 2.

[ http://download.softnews.ro:8080/forum/scala.png - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]  

Notă: dacă vrem să folosim reglarea izotermă, trebuie conectat un senzor extern de temperatură și cazanul nu trebuie să fie în modul de funcționare “VARÔ. Dacă nu este conectat senzorul exterior, codul defect F5 este afișat.  

Valoarea este fixată în memorie prin apăsarea butonului Bar/MODE și activând următorul mod.

- Modul izoterm – schimbarea curbei corespondente  : Apăsați butonul Bar/MODE. Codul “P” plus un număr între 1 și 9 sau o linie, sunt afișate. Schimbarea cerută sau “P-“ pentru “fără schimbare” este selectată prin butoanele (8) și (7) după cum urmează:

P- fără schimbare
P1  - 15 C
P2  - 9 C
P3  - 6 C
P4   - 3 C
P5  + 3 C
P6  + 6 C
P7  + 9 C
P8  + 15 C
P9   + 21 C

Valorile cu semnul minus (cum ar fi – 15 C) se scad din valoarea temperaturii AT (valorile cu semnul plus se adaugă temperaturii AT) determinate de curba izotermă în funcție de temperatura exterioară.

Exemplu:
-   alegeți panta curbei E6 și temperatura exterioară –10 C, pentru care temperatura AT determinată de
   curba izotermă E6 este 73 C.
-   dacă schimbarea P3 este selectată (adică cu - 6C), temperatura ce rezultă pentru AT este 73 – 6 =  67 C.

Valoarea este fixată în memorie apăsând butonul Bar/MODE și activând următorul mod.


#68
CAIUSCAMILLUS

CAIUSCAMILLUS

    Banned

  • Grup: Banned
  • Posts: 54
  • Înscris: 13.09.2003

Quote

Originally posted by Toranaga
Eu am acasa o centrala Immergas Eolo Mini tiraj fortat cu doua schimbatoare si functioneaza foarte bine si a costat doar 21000000( cu TVA , kit inclus si PIF, are garantie 2 ani, service)
Mai exista posibilitatea sa cumparam Immergas Eolo Star cu schimbator bitermic la 19400000 ( cu TVA , kit inclus si PIF,garantie 2 ani, service), dar pentru 2 bai a fost recomandat Eolo Mini .
Si Immergas am aflat ca este numarul 1 in Italia , asa ca eu am facut o alegere buna pentru ca nu am avut probleme si sunt foarte multumit. Daca ai nevoie au foarte multe modele, peste 40 modele, produc numai centrale si au vreo 40 ani de experinta in domeniu. Eu initial nu stiam ce sa aleg , dar preturile sunt foarte atractive si le gasesti in toate magazinele. Am prieteni care au acelasi brand Immergas , dar cu puteri mai mari pentru ca au o casa de peste 100 mp si au cumparat Zeus 27 Superior (31 kw cu boiler ).......... si sunt supermultumiti de calitatea centralei. Si pe langa asta Immergas mai este si sponsorul oficial ai echipei FC Modena , am vazut meciul din Bucuresti organizat de ei cu Steaua, iar din Adevarul am aflat ca sunt parteneri pentru confortul termic din Satul Olimpic din Athena pentru Jocurile Olimpice din 2004. Nu cred ca sunt o alegere deloc rea, dimpotriva!

#69
CAIUSCAMILLUS

CAIUSCAMILLUS

    Banned

  • Grup: Banned
  • Posts: 54
  • Înscris: 13.09.2003
intra pe site-ul www.immergas.it , si poti sa vezi toate centralele, site-ul este in engleza si italiana.

#70
BigBro

BigBro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 16.09.2003
Am si eu cateva intrebari, poate este cineva care sa ma lamureasca..
  Am inteles ca centrale murale pot sa aibe 1schimbator bitermic in camera de ardere in care sa se incalzeasca atat apa pt. incalzire cat si apa menajera si mai exista centrale care au un schimbator in focar doar pt. temoficare si un schimbator cu placi pt. apa menajera; E CORECT? si daca da pt cea cu 1 singur schimbator inseamna ca circuitul de apa pt. termoficare nu e un circuit inchis si ca imi baga apa din calorifere in tevile de apa menajera?
  daca cat de cat are o logica intrebarea mea mai revin cu altele   :rolleyes:

#71
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003
Schimbatorul asa zis bitermic, sau mai corect dublu (ca el e unul singur de fapt, cu 2 tevi in el, nu poti pune 2 schimbatoare in aceeasi camera, ai probleme de eficienta) folosit in centralele din generatia "90% eficienta", adica astea curente la noi, are circuit separat de termoficare / ACM in acelasi corp de cupru de regula, deci, nu incurca circuitele ! Aceste centrale nu au vana tipica cu 3 cai caracteristica la centralele generatia "80% eficienta". Astea fara vana au deci 2 circuite, unul de diametru mai mare pentru termoficare si altul mai subtire si spiralat pentru apa menajera (are nevoie de ridicare de temperatura mai mare fata de termoficare unde se bazeaza pe viteza).

Doar sistemul cu schimbatorul unic si cu vana 3 cai amesteca circuitele si se intimpla ce ai spus mai sus.

In rest, nu stiu exact cum vine aia cu 2 schimbatoare, unu in focar si unu in placi dar, fiind doua e logic...  nu are de ce sa amestece circuitele.

#72
BigBro

BigBro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 20
  • Înscris: 16.09.2003
M+am uitat peste mai multe cataloage de centrale si la multe dintre cele care au avut si o schema a functionarii am inteles ca apa pt. termoficare se incalyea in camera de ardere intr+un scimbator de Cu, inox.. ceo mai fi el iar apa menajera se incalyea de la apa de termoficare intr+un schimbator placi, ceea ce nu prea cred ca e chiar recomandat, am inteles eu gresit sau asa e si daca asa e este recomandata achiyitia unei astfel de centrale sau mai bine cu incalyirea celor daoua circuite in focar:;

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate