Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...
 Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit
 I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 

Emisiuni de proba in DVB-T

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
835 replies to this topic

#19
onyx

onyx

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 929
  • Înscris: 12.10.2002

Quote

Originally posted by herske
mpeg4 este departe, foarte departe. O sa mai treaca ani buni pana cand va ajunge la cum e mpeg2 acum.


...eu personal nu cred ca se va impune. Compresia e prea mare si se pierde mult din calitate, in plus sint prea multe "standarde" si aici.  Cel mai probabil o sa ramina la nivelul la care este acuma...mai ales ca suportul de stocare devine din ce in ce mai ieftin. Urmatorul standard de compresie DVB e 4:2:2.

#20
herske

herske

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 410
  • Înscris: 26.12.2001
mpeg4 este deja standard ISO, si astept acum sa se publice standardul DVB-S2, sa vad daca deja l-au prins :D.

Sunt de parere ca atat producatorii de echipamente cat si providerii au de castigat din mpeg4: echipamente noi -> bani mai multi incasati, iar pt provideri: compresie mai mare, mai multe canale pe un tp sau mai putine transpondere folosite.

De cealalta parte, exista  milioane de receptoare mpeg2 clasice care vor incetini foarte foarte mult orice schimbare asa ca viitorul inca suna bine :D.

#21
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Va ca toata lumea vorbeste despre TV Digitala Terestra ca despre un lucru nemaivazut si irealizabil in Romania. Spuneti ca in Europa numai Marea Britanie foloseste acest sistem. Cam peste tot in Europa TVDT este folosita. Franta va incepe si ea transmisiile in decembrie anul 2004. Insa dintre toate statele vestice Spania este pionierul TVDT. Acolo a inceput in 1999. Germania spre exemplu a incetat complet transmisiile analogice in Berlin. In prezent cum in aceste state existau 5 - 6 retele analogice acum numarul canalelor numerice se va multiplica de 6 ori - deci in jur de 30 - 32 de canale. S-a optat cam peste tot dupa modelul propus de Franta la 15 canale free si 16 - 17 pay TV. Pentru moment canalele analogice coabiteaza cu cele digitale din motive de echipare a gospodariilor cu demodulatoare. Ca informatie un demodulator costa in acest moment intr-un supermarket din vest 60 de euro si continua sa scada. Deci costul total pentru telespectator nu ar fi excesiv. Nu zic ca romanii isi vor putea permite repede acest lucru, dar pentru moment ar putea fi pastrate 2 canale TVR analogic si restul digital. Inca nu s-a scos la concurs reteaua 3 TV si frecventele de mare putere TV. Cred ca nu avem nevoie acum cand analogicul devine obsolet sa ramanem in urma fata de ceilalti. Si asa avem destule handicapuri. In plus prin crearea mai multor retele TV nationale romanii ar avea mai multe  surse de informare si in plus calitate DVD pentru programele TV. Un alt avantaj ar fi ca s-ar putea trece si la noi repede la programe TV stereofonice.
Despre formatul mpeg 2 si mpeg 4 acum. S-a ales formatul mpeg 2 din considerente economice pentru ca este mai ieftin. Formatul mpeg 4 desigur ca este de viitor dar cred ca pentru moment nu ne permitem un TV high deffinition la 7000 de euro bucata. si in plus canalele de TV  ar trebui sa-si schimbe imediat toata tehnica si sa treaca la camere high deffinition. trecerea de la mpeg 2 la mpeg 4 se va face usor o data ce releele vor fi digitalizate. Problema este ca in Romania suntem in curs de schimbare a lampilor cu tranzistori pe releele SNR. Deci digitalizarea lor va necesita inca un mic efort din partea SNR. Iar problema decodorului de acasa ar putea fi rezolvat chiar de catre o autoritate publica printr-o subventionare. In acest fel s-ar vedea clar cine plateste impozitul radio tv sau nu. Ce ziceti?

#22
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,172
  • Înscris: 05.05.2003

Quote

Originally posted by RMC Info
Insa dintre toate statele vestice Spania este pionierul TVDT. Acolo a inceput in 1999.  


Nu vreau sa te contrazic, dar din ce stiu, in Germania (Berlin) au fost primele transmisii DVB-T experimentale.

#23
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Posibil RZ. Eu nu ma refeream la transmisiile experimentale. Vorbeam de folosirea TV digitale terestre in scop comercial. Spania s-a grabit in 1999 cu o oferta digitala terestra integral pay tv fara sa cuprinda in multiplexurile de programe si canalele analogice free. Ce-au facut spaniolii? nu prea s-au inghesuit sa se aboneze. Asa ca in 2001 canalele digitale terestre au dat faliment. La fel s-a petrecut si in Anglia. Apoi facand lucrurile cu cap.. au adoptat modelul 50 % free 50 % pay tv, preluand si canalele publice sau private in free.

Germania a incetat la doar cateva luni de la implementarea TVDT (anul acesta) transmisiile analogice la Berlin. si vor sa incheie analogicul in 2008. USA si-au propus incetarea definitiva a analogicului la 31 dec. 2006.

Nu trebuie sa se taraganeze subiectul fiindca iar o sa ramanem de caruta. Iar oprirea analogicului trebuie si ea fortata un pic.

Noi ce pazim? Noi facem declaratii si planuri ca asta face bine la imagine.

#24
herske

herske

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 410
  • Înscris: 26.12.2001

Quote

Va ca toata lumea vorbeste despre TV Digitala Terestra ca despre un lucru nemaivazut si irealizabil in Romania

Mai exact : foarte greu realizabil. Nu uita ca in Romania:

- platitorii de taxa radio-tv nu pot receptiona prin satelit programele TVR (1, 2, Cultural).
-nu exista un pachet de canale (de interes major) pt posesorii de echipamente receptie DVB-S.

Sunt de parere ca foarte putini din cei cu putere de decizie isi dau cat s-ar putea castiga din renuntarea totala la analogic (dpdv al frecventelor care vor ramane disponibile).

Quote

S-a ales formatul mpeg 2 din considerente economice pentru ca este mai ieftin

Nu. S-a ales pentru ca nu exista ceva mai bun. La data aprobarii standardelor DVB, deci in 96-97 nici nu exista mpeg4 ca tehnologie utilizabila.

Quote

Formatul mpeg 4 desigur ca este de viitor dar cred ca pentru moment nu ne permitem un TV high deffinition la 7000 de euro bucata. si in plus canalele de TV ar trebui sa-si schimbe imediat toata tehnica si sa treaca la camere high deffinition

Nu exista nici o legatura directa intre mpeg4 si HDTV. Se poate transmite HDTV foarte bine si in mpeg2.

#25
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,172
  • Înscris: 05.05.2003
Exact, spre exemplu canalul  EURO 1080 (HD) este transmis in MPEG2...

#26
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Ca TVHD se poate transmite doar cu ajutorul mpeg4 sustin cei de la UIRT Geneva. In fine, codarea mpeg4 este normalizata, dar integrarea acestui format in norma de transmisie DVB (Digital Video Broadcasting), deja folosita de cablu si satelit, va fi definitivata pe la finelel lui 2005 de catre consortiul DVB Project. Asa ca au optat pentru mpeg2. Mai bine mpeg2 decat nimic.

Nu degeaba exista polemici in unele state vestice. Sunt voci care cer asteptarea lui mpeg4 caci mpeg2 adoptat nu permite TVHD! (a se vedea site www.csa.fr spre exemplu).

Uite ce zic ei:
Cvasi-totalitatea Producatorilor de TV, difuzorilor si candidatilor la distributia comerciala a fost de acord ca Televiziunea Numerica Terestra trebuie sa se faca in norma actualmente adoptata in Europa, in speta MPEG2. Utilizarea acestei norme permite lansarea TNT cu echipamente simple si putin costisitoare.

Unul dintre cei care s-au pronuntat impotriva mpeg 2 a fost Groupul Francez TF1 (ce dorea MPEG4). Adoptarea mpeg4  si amanarea lansarii mpeg2 deschide premisele TVHD.
….
Nici o tara nu foloseste astazi MPEG4 in TNT, nici pentru TV standard, nici pentru TVHD.
O recenta misiune de studiu in Japonia si Coreea (de Sud) – tari ce sunt printre cele mai avansate in acest domeniu - a permis verificarea normei utilizate pentru TNT (care este MPEG2) si ca ele nu planuiesc pentru moment abandonarea mpeg2 in favoarea MPEG4 (MPEG4 est utilizata pentru moment acolo doar pentru compactarea imaginilor destinate TV pe telefonul mobil).

Compresiunea MPEG4 este complexa: difuzarea in direct necesita un encoder in "timp real" care pentru moment nu exista decat in prototip; este dificil sa se aprecieze in ce ritm s-ar putea dezvolta o piata pe scara larga a circuitelor integrate corespondente, si in consecinta nu se stie in ce ritm preturile vor scadea; la urma urmei pentru cine se va emite daca un exista receptoare accesibile.

In ceea ce priveste TVHD … ea necesita cumpararea unor noi televizoare (plasma sau LCD) iar pretul acestora este inca ridicat pentru moment. Este adevarat ca pretul poate scadea rapid insa pentru moment raman totusi un produs de lux.

Pe de alta parte, dezvoltarea TNT (televiziunii numerice terestre) nu trebuie incetinit pentru a tine pasul cu celelalte tari ce l-au implementat deja. Acest nou sistem de transmisie va permite incetarea transmisiei analogice si recuperarea frecventelor ramase pentru o viitoare utilizare (in speta TVHD)

#27
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Da Euro1080 este in mpeg2. Eu vorbeam insa de TVHD terestru pe actualele frecvente UHF sau VHF.

#28
Reality

Reality

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 29.10.2004
:rolleyes:
E greu sa stii ce se petrece in lumea larga daca nu traiesti printre cei care folosesc DVB-T. In orice caz multe din informatiile care le citesc aici sint presupuneri, ghiceli cum le zic romanii. M-am inscris la forumul acesta pentru ca ma intereseaza ce face Romania in domeniul televiziunii digitale dar si pentru faptul ca pot sa impartasesc cu voi tehnologia aceasta. Eu lucrez in west in domeniul televiziunii digitale si dupa 3 ani de televiziune digitala princablu lucrez acum de 2 ani la televiziunea digitale terestra. Va pot spune ca de un an si jumatate in Olanda noi transmitem pe 5 frecventii 27 de canale TV si 17 radio. Nu mai este de mult un test este activa. In plus nu numai in UK dar si in Olanda, Germania, Belgia, Italia si Spania este de mai bine de un an in aer. Franta se complica ca de obicei cu politica lor si inca n-au decis ce fel de CA vor folosi. Mai mult ca sigur sint conservatori si vor folosi Viaacess si boxe Thomson sau Alcatel. Cine vrea sa stie mai multe de aici din West e bime venit cu intrebari.
Va salut. (cer scuze daca romaneasca mea schioapata)
Reality

#29
size

size

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 99
  • Înscris: 26.09.2004
Dar care ar fii costurile pentru un simplu posesor te televizor obisnuit .cum se poate ca sa receptionez cu un televizor obisnuit(Lg , samsung,panasonic..)o transmisie digitala terestra ?probabil ca in viitorul apropiat va incepe si in romania transmisii tv digitale terestre. Dar aore televizoarele nostre vor putea receptiona acest sistem  ?

#30
mister_rf

mister_rf

    freelancer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,889
  • Înscris: 22.10.2002

Reality, on Oct 29 2004, 12:02, said:

...E greu sa stii ce se petrece in lumea larga daca nu traiesti printre cei care folosesc DVB-T...:rolleyes: In orice caz multe din informatiile care le citesc aici sint presupuneri, ghiceli cum le zic romanii.... :rolleyes:
:rolleyes:   Eu lucrez .... noi transmitem.... ....Cine vrea sa stie mai multe de aici din West e bime venit cu intrebari....

<{POST_SNAPBACK}>

Off topic:
O sa-mi permit sa fiu  "carcotas" cu tine. :)
Exista in unele cercuri parerea ca daca suntem aici mai la estul Europei, traim intr-o lume aparte, acolo unde abia se descopera curentul electric... Prin bunavionta ta si a altora care sunt acolo, noi o sa aflam cite ceva despre DVB-T....
Pai stimabile cum crezi ca putem proceda? Noi o sa punem intrebari si tu o sa ne acorzi consultatii?! Nu crezi ca este mai simplu sa folosim si alte surse, de exemplu: GOOOGLE, ca daca mai stim un pic dintr-o limba straina ne putem descurca si singuri?! Este drept ca inca nu suntem useri ai televiziunii de tip  DVB-T dar nu suntem chiar asa de "analfabeti"..
Si aici, ca pe oricare forum, parerile membrilor nu sunt litera de lege , nu sunt standarde si conventii tehnologice, sunt pareri personale, "presupuneri si ghiceli" dar acesta este tot farmecul unui forum...

On topic:
@size: Trecerea la DVB-T impune cumpararea unui echipament de receptie: antena  plus tuner. Daca facem analogie situatia este identica cu receptia posturilor transmise pe sateliti.
Exista unitati de receptie ce se pot instala in calculatoare, exemplu:
[ http://dma.net.au/Uploads/p_dvbt_Lite.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://www.technotrend.de/bilder/budget2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sau chiar pentru laptop:
[ http://www.scmmicro.com/images/products/mtr.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sau receptoare independente
[ http://www.247electrical.co.uk/isroot/tfsphase2/Images/products/images_s/humf1001t_s.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Pretul unui echipament variaza in functie de facilitatile suplimentare oferite, in gama  100 - 300 euro.

#31
Reality

Reality

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 3
  • Înscris: 29.10.2004

mister_rf, on Oct 30 2004, 11:52, said:

Off topic:
O sa-mi permit sa fiu  "carcotas" cu tine. :)
Exista in unele cercuri parerea ca daca suntem aici mai la estul Europei, traim intr-o lume aparte, acolo unde abia se descopera curentul electric... Prin bunavionta ta si a altora care sunt acolo, noi o sa aflam cite ceva despre DVB-T....
Pai stimabile cum crezi ca putem proceda? Noi o sa punem intrebari si tu o sa ne acorzi consultatii?! Nu crezi ca este mai simplu sa folosim si alte surse, de exemplu: GOOOGLE, ca daca mai stim un pic dintr-o limba straina ne putem descurca si singuri?! Este drept ca inca nu suntem useri ai televiziunii de tip  DVB-T dar nu suntem chiar asa de "analfabeti"..
Si aici, ca pe oricare forum, parerile membrilor nu sunt litera de lege , nu sunt standarde si conventii tehnologice, sunt pareri personale, "presupuneri si ghiceli" dar acesta este tot farmecul unui forum...

On topic:
@size: Trecerea la DVB-T impune cumpararea unui echipament de receptie: antena  plus tuner. Daca facem analogie situatia este identica cu receptia posturilor transmise pe sateliti.
Exista unitati de receptie ce se pot instala in calculatoare, exemplu:
[ http://dma.net.au/Uploads/p_dvbt_Lite.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
[ http://www.technotrend.de/bilder/budget2.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sau chiar pentru laptop:
[ http://www.scmmicro.com/images/products/mtr.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
sau receptoare independente
[ http://www.247electrical.co.uk/isroot/tfsphase2/Images/products/images_s/humf1001t_s.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Pretul unui echipament variaza in functie de facilitatile suplimentare oferite, in gama  100 - 300 euro.

<{POST_SNAPBACK}>



B) N-a fost intentionat rf. Sunt convins ca lumea s-a schimbat in 15 ani iar noua generatie invata limba engleza in scoala. In timpul Ceusestilor avai de ales intre rusa si franceza si asta se vede in conducerea Romaniei dupa 89 : societatiele franceze si sistemul politic. Din pacate stirile dupa internat nu sunt asa de actuale si asta am vrum sa subliniez. Daca te duci pe site-ul digitag (www.digitag.org) care este organizatia europeana pentru televisiunea terestra ai sa vezi ca informatiile sint out of date. Si by the way, preturile au scazut iar un decodor de DVB-T a ajuns aici la 39 de euro.

#32
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
Pai este destul de simpla receptia programelor digitale (numerice) terestre.

Mai intai trebuie sa existe transmisiuni de acest tip in Romania. Dupa ce se va decide ce standard se transmisiune se va adopta (mpeg2 sau mpeg4 pentru eventuala TVHD) trebuie cumparat un receiver digital terestru (ce costa in prezent intre 60 si 80 de euro pentru mpeg2) (pentru mpeg4 nu am vazut inca pe piata). Trebuie sa dispunem de o antena buna UHF/VHF si gata.

Asadar televizoarele actuale pot fi adaptate. Problema este ca in cazul TVHD nu vom vedea nici o diferenta fiindca actualele ecrane catodice nu redau nici macar 600 de linii in calitatea imaginii. Asa ca trebuie un televizor LCD sau plasma ce poarte eticheta pregatit pentru TVHD (minimum 840 in rezolutie).

In acelasi timp insa televiziunile trebuie sa-si schimbe tehnica utilizata: regii de emisie in HD, camere video HD, totul) Asa ca in Romania .. pentru moment daca TV digitala terestra ar putea sa apara in viitorul apropiat, TVHD este pentru moment departe. Poate pe satelit.

#33
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,679
  • Înscris: 21.04.2004
"...E greu sa stii ce se petrece in lumea larga daca nu traiesti printre cei care folosesc DVB-T... In orice caz multe din informatiile care le citesc aici sint presupuneri, ghiceli cum le zic romanii....  
  Eu lucrez .... noi transmitem.... ....Cine vrea sa stie mai multe de aici din West e bine venit cu intrebari...."

Intrebari:
1. Daca in Olanda se foloseste mpeg2 pentru TV digitala terestra, se pot difuza programe in HD(HD adevarat nu ca in USA)?
2. Ce formula s-a adoptat pentru multiplexurile transmise in digital terestru? PayTV sau free?
3. Cate procente reprezinta caminele din olanda care sunt echipate cu un "decodor" DVBT?
4. Peste cati ani se va abandona analogicul terestru acolo?
5. Cat reprezinta acoperirea TV numerica (in procente) in teritoriul olandez?
Mersi!

#34
eugen_pascovici

eugen_pascovici

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1
  • Înscris: 08.02.2005
Hmm... HDTV mai curand decat DVB-T comercial, dar oricum intr-un fel sau altul lanturile de relee TVR (Nationale) emit recepteaza digital, oricum DVB-T mai greu posibil in prima faza doar DVB-C (Cable), nu ma laud da saptama trecuta am dat examen la TV digital si sunt mai in tema
    Totusi avantajele mari nu ar fii la calitatea imaginii MPEG2,  nu ajunge nici pe departe la performantele HDTV care totusi e un sistem analog, tinand cont ca se pierde o groaza la codarea de sursa si la eliminarea informatiei redundante din semnal, cine ar spune ca un sistem digital e mai performant dpdv al calitatii imaginii la standardele actuale de codare se insala amarnic.
   Performantele DVB consta in alte trei lucruri:
1. Reducerea zgomotului (interferente alea alea...)
2. Ocuparea unei benzi mai mici (prin sistemul COFDM - codare ortogonala in frecventa )
3. Posibilitatea folosirii in regin mobil

   Si totusi din aceste trei puncte reiese ca DVB e mai bun prin faptul ca ofera calitate la receptie, asta nu inseamna si calitate extraordinara a imaginii, depinde de codare.
    Stiu ca se lucreza de ceva timp la standardul de codare MPEG7 din 2001, dar totusi nu am mai auzit nimic de el, om vedea

#35
mtest

mtest

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,957
  • Înscris: 13.06.2002
Eugen, ai dreptate in principiu, dar eu te-as pica la examenul ala: "MPEG2, nu ajunge nici pe departe la performantele HDTV". Pai HDTV nu se poate encoda in MPEG2 sau MPEG4 dupa cum itzi face tzie placere? Sau chiar deloc!
Compari mere cu pere!
Eu am vazut cum arata un HDTV MPEG4 la 2Mbps si pot sa-ti spun ca se vede "ca porcul"; daca insa ai sa-l compari cu SDTV MPEG2 la 34Mbps, anteriorul poti sa zici ca nu se vede deloc...

#36
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,172
  • Înscris: 05.05.2003
Un material foarte interesant, postat de @xndoe

''MINISTERUL COMUNICATIILOR SI TEHNOLOGIEI INFORMATIEI
Compartimentul de Informare Publica si Relatii cu Presa

INFORMARE DE PRESA
Participarea Ministrului Comunicatiilor la lansarea sistemului de difuzare a programelor radio in format digital pentru posturile private de radio

Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, va participa luni, 4 iulie 2005, incepand cu ora 11.00, la lansarea de catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii a sistemului de difuzare a programelor radio in format digital: T-DAB pentru posturile private de radio.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii aniverseaza peste 65 de ani de cand ofera suport de difuzare pentru programele posturilor publice de radio si televiziune prin reteaua proprie de emitatoare si translatoare. Din luna aprilie a acestui an, Societatea Nationala de Radiocomunicatii a initiat un amplu proces de rebranding ce consta in actiuni menite sa sustina o noua strategie si o noua imagine a companiei. Radiocom este noul nume al Societatii Nationale de Radiocomunicatii, care s-a angajat intr-un proiect extins de modernizare in vederea cresterii competitivitatii si diversificarii serviciilor de telecomunicatii oferite, utilizand infrastructura cea mai complexa din Romania.

Cu aceasta ocazie, Romfilatelia lanseaza un plic aniversar dedicat Zilei Radiocomunicatiilor.

La acest eveniment participa reprezentanti ai Guvernului si Parlamentului Romaniei, specialisti in telecomunicatii, invitati din domeniu si mass media.

Evenimentul va avea loc la Athenee Palace Hilton, sala Marcu, et.1.''

Acesta este doar inceputul... nu vreau sa ma aventurez in declaratii, dar cred ca si introducerea DVB-T in Romania este aproape! ;)

Edited by r@zvan, 01 July 2005 - 15:21.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate