Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg
 

De ce angajatorii nu angajeaza personal mai in varsta ?!

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#19
A10

A10

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,075
  • Înscris: 19.12.2012
In unele domenii sunt de preferat tinerii, in altele, cei cu experienta. De vazut daca angajatorii ii si gasesc.
Mai e si problema locurilor de munca, orasul din care esti. Intr-un oras mic, esti obligat de imprejurari sa lasi garda jos si sa accepti si ce nu iti convine, doar pt a avea un loc de munca.
Daca esti intr-un oras mai mare si esti si calificat intr-un domeniu, poti fi tu cel care pune conditiile. Mergi la 10-15 interviuri si in final gasesti ceea ce cauti. Ideea e sa ai cu ce sa sustii pretentiile. Adica sa ai valoare pe piata muncii nu doar papagal.
Mai sunt si angajatori neseriosi care cauta in special personal tanar pt ca stiu ca pe astia ii pot fraieri(pe unii, nu pe toti)
Cu seniorii sunt doua situatii: ori nu sunt calificati(vezi paznicii din marketuri) ori daca sunt stapani pe un domeniu, au pretentii (ceea ce nu e rau pt ca mergi la munca pt bani nu pt bataie de joc) se respecta mai mult decat aia tineri si fara experienta.
Despre angajatori...sunt de toate felurile. Unii ok, altii vai de p'la lor, tarani care din pricina tupeului au ajuns mari patroni si s-a umflat impresia in ei. Am vazut cum trata un patron de magazin alimentar, angajatele, femei tinerele, fara prea multa scoala sau experienta. zici ca era boier pe plantatia lui. Patron ca functie dar prost cu acte in regula sau analfabet social

Edited by A10, 09 March 2024 - 08:17.


#20
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,951
  • Înscris: 15.04.2019
Pentru cei care spun ca la ei sunt preferati la angajare seniorii (chiar din pensie): cu cat % din salariul unui lucrator de 35-40 ani, calificat, sunt retribuiti aceștia?

Edited by __Dan__, 09 March 2024 - 08:25.


#21
jakota

jakota

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,673
  • Înscris: 22.05.2011

View PostFreeThinker, on 09 martie 2024 - 07:57, said:

O fabulă interesantă: Musca la arat de Alexandru Donici

Care e legătura cu topicul? Ei bine, boul e mai în vârstă, muștele care doar vorbesc despre muncă sunt mai tinere, în mod sigur sunt mai tinere. Posted Image

Și încă o observație: Sunt din ce în ce mai puțini boi și din ce în ce mai multe muște...

.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/j_IpUUWc8vQ?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Fina ironia sa pui link cu iutub recitat in loc de cuvinte …

#22
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,622
  • Înscris: 16.08.2010

View Post__Dan__, on 09 martie 2024 - 08:25, said:

Pentru cei care spun ca la ei sunt preferati la angajare seniorii (chiar din pensie): cu cat % din salariul unui lucrator de 35-40 ani, calificat, sunt retribuiti aceștia?

La noi sunt angajați și-și în funcție de specificul postului, n-am spus că există preferințe.

View Post__Dan__, on 09 martie 2024 - 08:25, said:

cu cat % din salariul unui lucrator de 35-40 ani, calificat, sunt retribuiti aceștia?

Invers   Posted Image , fiindcă seniorii știu deja ce au de făcut.

S-a încercat o jmekerie dar au renunțat când au văzut că nu mai vor să vină.

#23
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,628
  • Înscris: 06.03.2005
Teoretic nu ar trebui sa existe discriminare de varsta dar fiecare companie, taraba, are criterii bine definite care exclud anumite categorii.
Daca este vorba de carat marfa grea ce sa faca cu batrani sau femei?
Daca este un post unde este necesara prezenta continua de ce ar angaja o tanara mamica care se stie ca va umbla nonstop cu copilul pe la medici.Valabil si pentru batrani, 90% din persoanele care stau prin clinici si spitale sunt batrani.

#24
helen76

helen76

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,410
  • Înscris: 17.10.2018
Deoarece persoanele in varsta nu au rezistenta la munca fizica,pot sa fie infexibili,neamabili.Pot cere si un salariu mare.
Acum si partea cu pc ul e adevarat, eu am intrebat 1 data la un magazin pe  doamna numele dispozituvului(aparat pt bucatarie) in engleza si a ramas in impas.
Nu toti se adapteaza ,si dupa o varsta nici ca si mai doresc. Evident nu toti sunt asa .

#25
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,622
  • Înscris: 16.08.2010
Nu cred!  Posted Image  

Doamna de la magazin, în afară de două limbi străine, ar fi trebuit să aibă și cunoștințe de operare PC și de contabilitate, că doar de-aia o plătește Domnul Patronul cu minimul pe economie.   Posted ImagePosted Image

#26
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,072
  • Înscris: 30.07.2006

View PostMinettoMatoi, on 08 martie 2024 - 23:48, said:

Citisem pe FB acum, ca angajatorii nu prefera pe cei mai in varsta, eu daca eram patron pe aia ii luam, ca au experienta, pe mine nu ma int ca au 40 de ani, ma int sa aduca profit.
Interesanta chestia asta, de peste 20 ani m-am intrebat care este treaba.

Si 5 ani daca lucra de la 60 la 65 ce ? Se pricepe, atat conteaza. Ii fac acte, platim darile la stat si aia este.

Care o fi spilul ? De ce pun varsta inaintea profitului ? Ca si daca pui din aia tineri si ii platesti mai prost, nici randament n-ai cine stie ce.
Asa dai un sal mai mare dar profit si mai mare zic eu.
Nu stiu cum e in america.

Eu mi-as pune numai din aia profi, le dau, dar si castig mai mult.

Ce cont ca dai 6000 in loc de 3000 net dar eu scot 150000 in loc de 110000 per om ? E doar un exemplu.
Dau 12000 brut in loc de 6000, dar castig 40000 brut.

Mai bine înveți un mânz trucuri noi decât să dezveți un cal bătrân de năravurile rele, spune o zicala franceză.

Cei bătrâni sunt mai blazați, prind mai greu, sunt depășiți de vremurile actuale.

Cum integrezi pe unul de 60 de ani într-un grup unde media e de 25?

Edited by Moinesti72, 09 March 2024 - 09:50.


#27
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,389
  • Înscris: 24.09.2017
cred ca cel mai important aspect de luat in calcul, e ca in Romania, majoritatea joburilor sunt destul de simple, incat sa nu conteze pe cine ai angajat. multi sunt angajati la market, soferi, ceva intr-o fabricuta. si acolo e clar ca avantajul il au cei tineri, chiar daca iti pot pleca destul de repede.

chiar si in inginerie, eu lucrez pe la o multinationala foarte mare, iar intr-o vreme am lucrat la mentenanta, asa ca stiu ce cam fac multi din companie, ca doar ma chemau sa le repar aparatele, iar joburile sunt de obicei destul de rudimentare, chiar si la ingineri.

din experienta mea sunt foarte putine locurile unde intalnesti oameni care sunt foarte importanti pentru companie si daca nu-l ai pe ala, o sa dai faliment. iar voi oricum ati pornit de la ”premisa” ca astia mai tineri sunt din start mai prosti sau neseriosi. eu am vazut ca de obicei fac o treaba mai buna decat oamenii carora le-au luat locul, desigur exista si exceptii.

de exemplu, eu am fost angajat in acelasi timp cu o doamna mai in varsta, avand joburi diferite, insa ea s-a mutat pe alt post in cadrul aceeasi firme si imi povestea cat de greu era ce facea ea, pana cand am aterziat eu pe fostul ei job, numai ca eu faceam ce facea ea x 3, ca erau 3 unitati de lucru, iar mie mi se parea extrem de simplu si aveam timp berechet sa ma si plictisesc. si la fel am vazut multe exemple, unde cei batrani erau invatati cu vremurile de alta data, cand poate dadeau 3 emailuri si era ceva extraordinar. sunt desigur si oameni batrani care sunt buni pe meseria lor si sunt genul de workaholici, dar astia de obicei se retrag in munca ca nu au alte lucruri interesante de facut in viata lor, in foarte putine cazuri poate si vorba si de pasiune.

#28
un_el

un_el

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,161
  • Înscris: 24.11.2006

View PostPhobos, on 08 martie 2024 - 23:52, said:

Aia mai in varsta nu-s chiar atat de energici si rezistenti la oboseala. In plus nici nu mai accepta toate bullshiturile patronului si sunt mai greu de intimidat.

Nu neaparat, sunt cazuri si cazuri. Acum depinde ce inseamna "batran" la 40-45 de ani nu esti chiar asa de "batran". Totusi, avand experienta "in spate" nu poate veni x-ulescu si-ti spune ca cercu-i patrat iar tu sa zici: "Asa este sefu'! Am inteles!". Fiecare firma are politica ei de angajare. In ceea ce ma priveste pe mine prefer o persoana mai "in varsta" care "stie meserie".

Am avut nenumarate experiente cu asa-zisii vanzatori din magazinele de retail, tinerei. Duc inapoi un incarcator de la Philips pentru telefon mobil, m-am prins ca se defectase dupa putin peste 6 luni de utilizare. Am schimbat cabluri, am incercat sa incarc trei telefoane diferite, porcaria aia de incarcator incarca intermitent. Vine un tinerel si incearca sa ma convinga ca eu sunt de vina, ca cablul nu-i compatibil, dupa ce l-a probat si el cu alt cablu, ca are garantie doar 6 luni de zile si tot felul de balarii. Prietene, esti sanatos la "scufita"? Ai impresia ca ai de-a face cu un ageamiu?

N-am avut nici cea mai mica pretentie sa mi-l schimbe sau sa-mi dea banii inapoi, le-am zis sa-l trimita la service. Bineinteles ca asa ceva nu se repara iar constatarea facuta de catre service-ul autorizat cu tot cu transport costa mai mult decat pretul unui incarcator nou. Vine un alt angajat mai in varsta, constata despre ce este vorba si ii zice scurt celui tinerel: ii restitui contravaloarea produsului, garantie are 2 ani si nu 6 luni.

Asadar cine ar fi de preferat? Ala care nu stia despre ce era vorba si se uita precum curca in lemne de se facuse coada sau cel care in nici 2 minute are rezolvat problema? Avand in vedere si faptul ca respectivului magazin avea sa-i fie schimbat de catre furnizor incarcatorul cu altul nou. Stai sa "parlamentezi" pentru un rahat de incarcator de 80 de lei riscand sa pierzi clienti care pot cumpara de mii de lei sau "pierzi" 80 de lei?

Edited by un_el, 09 March 2024 - 10:33.


#29
florinellll

florinellll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,076
  • Înscris: 02.09.2009

View PostMinettoMatoi, on 08 martie 2024 - 23:48, said:

Citisem pe FB acum, ca angajatorii nu prefera pe cei mai in varsta, eu daca eram patron pe aia ii luam, ca au experienta, pe mine nu ma int ca au 40 de ani, ma int sa aduca profit.
Interesanta chestia asta, de peste 20 ani m-am intrebat care este treaba.

Si 5 ani daca lucra de la 60 la 65 ce ? Se pricepe, atat conteaza. Ii fac acte, platim darile la stat si aia este.

Care o fi spilul ? De ce pun varsta inaintea profitului ? Ca si daca pui din aia tineri si ii platesti mai prost, nici randament n-ai cine stie ce.
Asa dai un sal mai mare dar profit si mai mare zic eu.
Nu stiu cum e in america.

Eu mi-as pune numai din aia profi, le dau, dar si castig mai mult.

Ce cont ca dai 6000 in loc de 3000 net dar eu scot 150000 in loc de 110000 per om ? E doar un exemplu.
Dau 12000 brut in loc de 6000, dar castig 40000 brut.
Lu' ala batranu' daca ii zici ca daca munceste ca un sclav va ajunge miliardar ,iti da cu flit,ala tinerelu' chiar crede si.... rupe coada la lopata.
Cica, ceo de la Kufland Romania a fost spalator de vase intr-o spelunca ,asa i-au zis ficei melePosted Image

#30
LunaCrystal

LunaCrystal

    Clubbing is life!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,529
  • Înscris: 20.10.2006
Nu stiu ce zic unii dar eu vad ca angajeaza destui in varsta. Vezi la magazine paznici, manipulanti de marfa. La fel la reparatii, renovari. Am vazut si destui barmani la baruri mici sau la localuri ce au si pacanele batrani.

#31
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,848
  • Înscris: 17.08.2022
Nu este o regula.Depinde de profilul intreprinderii si impactul ei pe piata.
Apoi....
-sunt firme care vor sa-si creasca cadrele, le trimit la cursuri, le promoveaza.
Evident au nevoie de tineri.
-epoca digitala nu inseamna doar aa trimita mesaje si poze pe calculator.
Sau sa caute pe google
Generatia 40+ are probleme aici. Normal ca se prefera tineri.
-grila de salarizare automat este in de-favoarea celor mai in varsta ca si numarul de zile de concedii
-cum spuneam, vorbim de colective de munca, nu un specialisti la reparatii auto, sau tratament medical,
sau un ghiseu de returnari deci, in plus, in colectivele tinere apar si probleme de integrare.

View PostFreeThinker, on 09 martie 2024 - 09:45, said:

Nu cred!  Posted Image  

Doamna de la magazin, în afară de două limbi străine, ar fi trebuit să aibă și cunoștințe de operare PC și de contabilitate, că doar de-aia o plătește Domnul Patronul cu minimul pe economie.   Posted ImagePosted Image

Doamna (Domnul) de la magazin trebuie sa stie pentru ea personal,
daca este constient(a) ce se cere pe piata muncii.....
Ca maine poate isi cauta alt loc...

Edited by vio69c, 09 March 2024 - 11:00.


#32
un_el

un_el

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,161
  • Înscris: 24.11.2006

View Postvio69c, on 09 martie 2024 - 11:00, said:

Nu este o regula.Depinde de profilul intreprinderii si impactul ei pe piata.
Apoi....
-sunt firme care vor sa-si creasca cadrele, le trimit la cursuri, le promoveaza.
Evident au nevoie de tineri.
-epoca digitala nu inseamna doar aa trimita mesaje si poze pe calculator.
Sau sa caute pe google
Generatia 40+ are probleme aici. Normal ca se prefera tineri.

-grila de salarizare automat este in de-favoarea celor mai in varsta ca si numarul de zile de concedii
-cum spuneam, vorbim de colective de munca, nu un specialisti la reparatii auto, sau tratament medical,
sau un ghiseu de returnari deci, in plus, in colectivele tinere apar si probleme de integrare.

Corect!

Nu prea, generatia mai tanara are probleme in sensul asta. Daca cauta pe google nu stiu ce sa caute iar daca au gasit nu inteleg ce au gasit si cer explicatii. Cui? Depinde! Fie Chat GPT, fie forumuri. Iti dau cate exemple vrei de aici de pe softpedia. Multi din generatia tanara folosesc internetul doar pentru retele de socializare, youtube si porn. Daca-i pui sa-ti scrie un text in word sau sa-ti faca un tabel in excel, s-ar putea sa ai surprize de proportii. Mai vorbim de dezarhivarea sau arhivarea unui document, conversie dintr-un tip de fisier in altul? Astea-s lucruri de bun-simt pe care orice utilizator ar trebui sa le cunoasca. De configurari ale diverselor echipamente nici nu cred ca mai trebuie sa "fac vorbire". Intr-adevar, lucrul asta nu-i valabil pentru toti, sa nu vorbesc cu pacat.

In rest, depinde de fiecare in parte, sunt firme si firme, oameni si oameni, indiferent de varsta.

#33
blogeranonim

blogeranonim

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 335
  • Înscris: 08.02.2010
Pentru cei care inca mai cred in puterea tinerilor, va spun, si am dovezi, ca eu am o productivitate mai mare deact multi sub 30 de ani, lucrez mai repede si m ai bine, si abia am 1,5 ani in domeniu, pe cand tinerii se lauda cu meseria asta de 5-10 ani vechime.
Conteaza mult si de persoana, nu doar de varsta.
App, la ultimele 7-8 intervuiuri am fost angajat pe loc, ba chiar odata am primit salariu mai mare ca in anunt. Dar din motive personale, am refuzat toate posturile care nu mi-au placut.
Cat despre bengalezi, avem vreo 5 indieni sau ce or fi ei, angajati, si sunt cei mai slabi lucratori. Nu o spun eu, o spun cifrele.
Dar managerul meu, semianalfabet, mi-a spus ca ii prefera pe indieni, pentru ca are ceva avantaje din partea statului.
Suntem singura tara din lume care nu da doi bani pe cetatenii proprii, dar favorizeaza emigrantii.

Edited by blogeranonim, 09 March 2024 - 11:32.


#34
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,541
  • Înscris: 16.03.2007

View PostMinettoMatoi, on 08 martie 2024 - 23:48, said:

eu daca eram patron pe aia ii luam

pai hai, fa-te patron si angajeaza-i tu :) apoi ne spui cum sta treaba.

#35
un_el

un_el

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,161
  • Înscris: 24.11.2006
Usor de zis, greu de facut! :P Multi vorbesc din auzite, li se pare ca "munca de patron" e simpla.

#36
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,072
  • Înscris: 30.07.2006

View Postlaffin, on 09 martie 2024 - 11:57, said:



pai hai, fa-te patron si angajeaza-i tu :) apoi ne spui cum sta treaba.

MM-ul nu e nici în postura de angajat,nici de angajator.
Never was,never will be.

Bătrâni la casierie găsești la Ikea,Mega, Carrefour.

Multinationalele de IT prefera tinerii,ii iau în intershipuri de prin facultate, anii terminali.

Și e normal sa fie așa .
Skillurile se învață,atitudinile nu.

Oricât ar fi de senior cineva pe felia lui, daca nu e genul care sa vina in teambuildinguri, nu iese cu echipa, nu rezonează cu valorile companiei, nu va avea viață lungă în firmă

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate