Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 

12 companii japoneze (cu Honda, Mazda, Nissan, Toyota printre ele) s-au aliat pentru a dezvolta semiconductori de înaltă performanță

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
50 replies to this topic

#19
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,221
  • Înscris: 08.01.2021
Mazda a avut o poziție mai nuanțata și foarte rațională.
Eu au spus ca meritele de mediu ale electrificarii depind de piață.
Pe o piață cu electricitate curata, electric 100%. Pe una cu electricitate murdara (gen Polonia, sau Estonia), benzina e mai eco, și au dreptate. Între, diferite forme de hibrizi, de la mild la electric cu range extender.

Iar la masinile pur electrice au făcut ce zic mulți ecologiști că ar trebui făcut, și anume mai multe, mai accesibile, chiar dacă au baterii mai mici. Mai bine doua cu baterii de 35kwh care acoperă 95% din nevoi decât una cu 70kwh care acoperă sa zicem 98% dintre nevoi.
Iar bateriile alea ale lor sunt și reparabile.

Și cel puțin pe partea electrica și-au luat-o în freza, ceea ce era de așteptat, ca piața e oricum numa' rațională nu :D

Edited by KiloW, 07 January 2024 - 01:08.


#20
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,897
  • Înscris: 14.08.2007

View Postdanaciu, on 07 ianuarie 2024 - 01:03, said:

Razboiul comercial s-a dovedit nu numai contraproductiv dar chiar i-a stimulat pe chinezi, a se vedea cazul Huawei pe care nu numai ca nu i-a terminat dar o duc mai bine ca oricand si si-au dezvoltat propriile microcipuri. Atat conceptie cat si productie.
Iar Huawei intra si pe piata masinilor acum ...

View PostKiloW, on 07 ianuarie 2024 - 01:06, said:

Și cel puțin pe partea electrica și-au luat-o în freza, ceea ce era de așteptat, ca piața e oricum numa' rațională nu Posted Image
La un an si ceva de cand au lansat bz3 inca nu au fost in stare sa vina cu niste preturi pentru Europa, o autonomie oficiala WLTP, etc.

Are sens sa spun cu un Prius PHEV e mai scump decat o Tesla Model 3? Asta in conditiile in care e cu vreo 20 de cm mai scurt, are un portbagaj jumate capacitatea, e mai lent, putere/cuplu net inferioare si mai e si uratel.

Edited by utopium, 07 January 2024 - 01:47.


#21
mihaicozac

mihaicozac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,599
  • Înscris: 05.12.2005

View PostLeo2006, on 06 ianuarie 2024 - 22:35, said:

Nu prea mi-e clar despre ce semiconductori e vorba. Vor să construiască o fabrică de semiconductori pe domeniul auto?
TSMC construiește în SUA o fabrică de semiconductori cu o investiție de 40 miliarde usd.Cu Europa cum rămâne?
Din numele asociației (Advanced SoC Research) și pt. că e implicată și Renesas ar fi vorba de sisteme de calcul gen DSP pt. optimizarea funcțiilor, foarte posibil să includă aici și conducere autonomă. Un fel de contrapartidă la nVidia cu cipurile lor AI folosite la Tesla.

#22
cata32

cata32

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 574
  • Înscris: 29.04.2008

View Postdanaciu, on 07 ianuarie 2024 - 01:03, said:

Batalia cu chinezii e deja pierduta, cel putin in domeniul tehnologiei.
...
Chinezii sunt tehnologic cu cativa ani inaintea occidentalilor. Acest fapt incepe sa fie recunoscut international.

...
Cine e curios de avansul chinei in domeniul auto de exemplu sa se uite putin pe youtube sa vada ce masini se vand acolo in comparatie cu usa si europa.
E pur si simplu socant.
....
Mai taie din ele, dă-le dreq!
Iar când vii cu argumente de genul "uită-te pe YouTube", e clar că nu prea stăpânești domeniul.

Niciodată nu vei avea cum să înlocuiești o experiență veche de peste 100 de ani, cu hărnicia. Adică ar trebui să înțelegi că experiența acumulată de producătorii consacrați nu va putea fi niciodată surclasată de heirupismul chinezilor.

#23
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,221
  • Înscris: 08.01.2021
Nici nu-i nevoie. Dacă vor musai o cumpără :)

#24
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007

View PostAdm, on 06 ianuarie 2024 - 22:16, said:

Hmmm adica in loc de concurenta si progres avem cartel?
Se uneste sa poata concura cu piata chinezeasca, care pe zi ce trece produce tot mai performant, nu doar si ieftin.
Periculos de performanta, chiar.
Eu am ramas surprins sa vad produse chinezesti, noname, cu performante masurabile cu mult peste producatorii consacrati.
Cu mult, mult, mult.
Sa luam un exemplu. Am cumparat de test niste condensatori ceramici de pe aliexpress, care pe hartie, au parametri cu mult peste limita tehnologica a altor producatori (Kemet, fiind lideri in domeniu, cu ei i-am comparat).
Brand Bonakin, de care google nu a auzit si habar n-am.
Cautati voi la marii producatori, condensatori ceramici NPO 1206 de 470nF. Nu exista asa ceva. Nici de 100nF nu gasesti.
https://www.aliexpre...6011111471.html

Sunt scumpi, e drept, dar nu mai scumpi ca Kemet, la performante mult mai bune.
Cautati voi ceramici X5R 1206 de 220uF. Nu exista asa ceva. Maxim 100uF pe 16V, nicidecum 220uF/25V.
https://www.aliexpre...6011136330.html

Scumpi si astia, dar..  mai ieftini ca pe  Mouser/Digikey/Farnell. Si performante mult superioare.

O sa ziceti ca-s doar pe hartie, dar .. uite ca nu-s. I-am cumparat si pot zice ca sunt impresionat de performantele lor. Am LCR meter de 100kHz cu care pot verifica diverse chestii.
Am masurat driftul de capacitate pentru NPO si e zero. Am masurat driftul de capacitate pentru X5R si e -20% la 10V mai bun decat cel anticipat pentru tipul asta de dielectric.
Rezistenta interna - acolo. Inductanta n-am putut-o masura, dar se poate estima din scaderea capacitatii cu frecventa. E totul ok sau mai bun comparativ cu curbele caracteristice puse de Kemet in cataloage.
Leakage nedetectabil la 16V. Chiar nu vad ce as mai putea masura sa le gasesc un cusur. Sunt clar peste tot ce exista pe piata.
In laptopuri se folosesc maxim de 47uF, dar cel mai adesea de 22uF pe dimensiunea asta. Ca sunt mai conservatori, sau merg pe tehnologii mai ieftine. Dar de la 47uF la 220uF e diferenta mare.
Plus o repetabilitate a parametrilor. Ca am luat 20 de bucati, din care am testat 10 pe parametrii de baza si intre 2 si 5 pe parametrii mai greu de masurat. Acuratete buna, ceea ce arata si un control al calitatii bun.

La fel, condensatori cu tantal, cu rezistenta interna sub cei "de firma". Doar ca la aia am gasit un spread detul de mare a parametrilor secundari(rezistenta interna, leakage), ceea ce arata un control slab al calitatii. Dar din 10 exemplare, 2 dintre ele au parametri peste orice parametri de catalog ai marilor producatori (tot Kemet, care sunt #1 in tantal)

O sa ziceti ca nu conteaza condensatorii, dar.. electronica moderna in miniiatura a explodat datorita acestora, nu a chipurilor, deoarece condensatorii sunt bottleneckul in miniaturizare si stabilizare, nu chipul. Ai tranzienti pe care tre sa-i filtrezi si fara condensatori buni, nu poti stabiliza chipul.
De aia am si dat 100 de lei pe 20 de exemplare mici cat un purice. Sunt convins ca pretul de fabrica pe volum mare e muuuult mai mic.

Edited by maccip, 07 January 2024 - 10:45.


#25
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,112
  • Înscris: 30.04.2007
mai performanti ... in ce sens? s-au cam atins limitele fizice si tehnologice in ceeace priveste semiconductorii, "reinventeaza" batrinul germaniu, redescopera arseniura de galiu, renunta la "secretul" asupra unor materiale din domeniul militar ... cum adica ;) ???????

#26
_R_A_D_U

_R_A_D_U

    MembruAnonim

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,085
  • Înscris: 16.10.2018

View Postdanaciu, on 07 ianuarie 2024 - 01:03, said:


In timpul asta se duce o mare batalie cine dintre wv si Toyota cine va fi castigatorul premiului pentru urmatorul faliment rasunator din industria auto cum a fost nokia in telecomunicatii.

Din ianuarie până-n octombrie, anul trecut, ăștia au vândut peste 16 milioane de bucăți, adică vând de rup și tu le cânți prohodul?

#27
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007

View Postr_murphy, on 07 ianuarie 2024 - 10:50, said:

mai performanti ... in ce sens? s-au cam atins limitele fizice si tehnologice in ceeace priveste semiconductorii, "reinventeaza" batrinul germaniu, redescopera arseniura de galiu, renunta la "secretul" asupra unor materiale din domeniul militar ... cum adica Posted Image ???????
Nu s-a atins limita tehnologica la nimic.
Siliciul merge si la 50GHz si suntem departe de 50GHz. Departe deoarece la 50GHz comutatie, ai dI/dt foarte mare. Acel di/dt mare impreuna cu inductranta care nu poate scadea sub 10pH din considerente ce tin de geometrie, asta inseamn a scaderea in voltaj, riplu, U=L*Di/dt.
Alimentezi la 0.5V, dar cand ai un asemenea dI/dt, acea tensiune scade la 0 sau chiar -1V, -10V sau watever.
Degeaba ai viteza pe siliciu, daca nu poti realiza stabilitatea tensiunilor si curentilor in chip.
Ok, se merge pe integrarea capacitantelor in chip, dar tot capacitantele sunt cele care gatuiesc tehnologia.
Chiar de-ai face siliciul ala sa duca 200GHz, nu va ajuta la nimic, in tehlologia actuala de realizare a capacitantelor.
De aia nici n-am mai evoluat procesoarele in ceea ce priveste viteza. Au evoluat prin arhitectura, prin scalare pe orizontala, numar de tranzistori, dimensiuni, care sa reduca consumul (si dI/dt-ul), dar megahertii ->ciuciu, Suntem la nivel de anii 2000. In prmiii 20 de ani a crescut de la megaherti la gigaherti si acolo a ramas.

Avansul in domeniul condensatorilor nu e ata de spectaculos. Au ramas in urma. Condensatorii, bateriile, au ramas in urma si gatuiesc tehnologia.
De aia si ma mir sa vad ca un producator chinez noname vine pe piata cu asemenea dispozitive.
E foarte important avansul tehnologic in ceea ce priveste condensatorii. Si bateriile, bineinteles.

Materialele folosite sunt tot alea, cred. Sau mici diferente, posibil. Dar au imbunatatit precizia de executie.

#28
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,585
  • Înscris: 19.06.2018

View Postcata32, on 07 ianuarie 2024 - 08:46, said:

Mai taie din ele, dă-le dreq!

Niciodată nu vei avea cum să înlocuiești o experiență veche de peste 100 de ani, cu hărnicia. Adică ar trebui să înțelegi că experiența acumulată de producătorii consacrați nu va putea fi niciodată surclasată de heirupismul chinezilor.
Nu ai citit fraza asta: "Japonia este gata să predea Chinei poziţia de lider global în ceea ce priveşte exportul de automobile la finalul anului 2023. Conform estimărilor, Japonia va exporta undeva la 4.3 milioane de maşini la nivelul întregului an, în timp ce China a exportat deja 4.41 milioane de maşini doar în primele 11 luni ale anului."

Mai taie din ele, dă-le dreq!, zic si eu.

#29
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007
Eu am fost pasionat de electronica de mic. Dar am avut o perioada in care m-am lăpădat. Din cauza chinejilor. Sa explic.
Dupa revolutie, can eram si eu de o anumita varsta in care sa pricep, am inceput sa inteleg si eu electronica spijinita pe piesele, componentele care existau atunci.
Erau cataloage de tranzistori pe care le copiam cu pixul pe foaie. Se gaseau la magazinele de profil, dar nu aveam unul, asadar copiam de-acolo sa vad si eu, sa invat.
Imediat au inceput sa apara cataloage de echivalente, pentru ca piata a fost invadata de tot felul de componente, naiba stie pe unde fabricate, dar care aveau intre ele echivalente.
Nimeni nu mai era interesat de catalogul de componente ci toti de cel de echivalente, care era rasfoit si cu pagini rupte.
Asta in prima etapa. Dar imediat au aparut aparate Panascanix, Soanic, si o gramada de fakeuri proaste, dar ieftine. Proaste ca plasticaraie, dar electronica din interior am constatat cu mare dezamagire ca era chiar mai buna.
In loc de tranzistorii consacrati pe care-i stiam eu din cataloage si Tehnium, gen BC107, BC109, BD135, 2N2222, 2N3055, au aparut o puzderie de tranzistori inscriprionati cu 5-6 cifre sau.. naiba sa-i ia 92133, care in masuratori si in comportament dadea jet oricarui 2N2222. Si erau o puzderie. Ii mai gaseai prin catalogul de echivalente dar.. nu prea.
De ce sa mai cumperi BC109, cand gaseai un 984858058 la gunoi, mult mai bun?
Nu zic de componentele de prin televizoarele nemtesti, care erau fain-frumos facute si aratau bine. Dar gaseai 2 Panascanixuri idetice, 2000PMPO care aveau scheme diferite si componente diferite.
Era clar ca eram invadati de o cantitate uriasa de componente, naiba stie ce-s cu ele, fara catalog, fara datasheet, fara nimic, dar care puteau concura ca performante cu cele cunoscute.
Desigur, nu comparam eu cu Vishay, LinearTechnology, or watever.. dar cel putin cu cele produse la noi erau comparativ net superioare. Cu cele nemtesti nu puteam sa compar. Nici nu aveam aparate de masura bune si performanta nu o puteam evalua decat in montaje.

Atunci m-am lasat de electronica, ca devenise coplesitoare. Mie-mi placea sa gandesc o schema, un montaj cu ce aveam. Dar deodata cantitatea de piese disponibile, recuperate de la cosul de gunoi, devenise coplesitor de mare si nu m-a mai atras sa mai proiectez eu in aceste conditii. Electronica devenise obositoare si urata. M-am lasat.

M-am reapucat acum vreo 15 ani, cand am avut nevoie de un circuit de management al unei alimentari la un aparat scump (un calculator handheld, Recon), care necesita o modificare a modului lui de alimentare.
Si, fiindca dadusem multi bani pe el, am ajuns la concluzia ca merita modificat, daca fac modificarea aia calumea.
Componenta centrala ar fi fost un circuit de management. Am inceput sa caut asa ceva, prin circuitele integrate care se gaseau pe TME/Mouser, si am gasit ceva facut de Liniar Tehnology.
Un rahatel de chip de cativa milimetri patrati care costa =>ladyes and fucking gents<= 600 de lei. Sau pe-acolo.
Cum e posibil asa ceva? Nu puteam sa dau atat pe un asemenea circuit. Inteleg, miniatura, alea, alea, dar.. 600 de lei e o enormitate. Pana la urma chipul ala trebuia sa comute de pe almentare externa pe baterie si invers, chestie care putea fi facuta si cu un schotky (principial, cu pierderi) sau cu o "superdioda". Doar ca nu aveam loc de asa ceva. Aveam doar cca 1cm patrat, in care trebuia sa incapa si un stabilizator (in comutatie sau LDO) + inca cativa condensatori, deloc mititei.
Schema prototip o facusem pe breadboard si functiona, acum trebuia doar s-o reduc in gabarit sa incapa in dispozitiv.
Si atunci am cautat alte surse. Informatiile le gasesti greu in afara marilor producatori, dar am gasit pe forumuri rusesti/chinezesti o solutie cu un integrat care costa 1 leu. Deci 1 leu, nu 600 de lei.
Avea careva cont pe ebay si mi l-a luat. A venit in 5 sau 10 exemplare pe care am platit 10 lei sau . pe-acolo.
Cu ala am facut proiectul respectiv. A iesit de 12mmX7mm&5mm sau ceva de genul ... Cablaj facut de mine, totul facut de mine. Si asta m-a facut sa-mi redobandesc satisfactia de a face electronica si.. usor-usor m-am reapucat.

Ideea e ca.. frate, n-ai cum sa vinzi un circuit integrat cu 600 de lei. Ca nu-i procesor de ultima generatie, da-l dracu. E un circuit "generic" practic. Vine chinezul si-l face cu 1 leu. Teoretic mai prost, practic la fel de bun, ca mi-am facut treaba cu el. Si in zua de azi merge acel dispozitiv, desi nu-l mai folosim ca-i depasit. Deci circuitul chinezesc de 1 leu a fost la fel de bun.


Acuma, recent avea unul o trotineta electrica care nu mai mergea. A desfacut-o el si .. na gasit nimic "intrerupt" cum credea el si voia sa cumpere roata cu motor. I-am zis s-o aduca la mine ca i-o fac eu. Avea un senzor Hall defact. Am cautat la noi senzorul respectiv, costa 30-40 de lei.
Dar voiam sa-i schimb pe toti 3, sa fie din acelasi lot. Ar fi costat 150 de lei. Bai.. mi sa parut mult. Adica.. puteam sa ma trezesc ca trotineta mai are si alta problema si puteam sa iau aia, sa-l pun pe om sa plateasca aiure, fara ca eu sa i-o repar. Si.. ajungea la solutia propusa de el, sa-i schimbe motorul cu totul.
El era dispus sa plateasca, dar n-am vrut eu. Am zis ca nu-s de acord, ca e impotriva politicii mele. Electronica tre sa fie ieftina.
Si am luat de pe aliexpress, am asteptat 2-3 saptamani sa vina si i-am facut omului trotineta.
https://www.aliexpre...2915178000.html
De ce sa dau 30-40de lei pe bucata, cand pot da 5 lei pe 10 bucati?
Fac fix acelasi lucru. Or fi mai prosti? Poate. Dar aia originali, de ce s-au ars? Nici aia n-au fost buni, ca daca erau, nu se ardeau.

#30
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002
chestia e ca un circuit mai complex produs in cantitati mari poate sa ajunga mai ieftin decat unul mai simplut dar nisat care e produs in cantitati mici.

de fapt accesibilitatea electronicelor de acu, care-s extraordinar de complexe fata de cele din trecutul nu foarte indepartat se datoreaza tocmai productiei de masa.

#31
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007
Eu ma refer la componente, care sunt produse de masa.
Sa termin povestea cu condensatorii astia. Chinezestii electrolitici sunt prosti. Nu am cumparat pentru ca am auzit ca sunt prosti.
Japoneji insa.
Am luat acum 1 an o serie mai scumpicica Panasonic de la TME. Low ESR. Am dat in jur de 350 de lei pe ei. Valori diverse, dintr-o serie mai scumpicica. N-or fi necesari oriunde, dar ieseam mai scump daca luam o serie ieftina si inca una scumpa. Aia e
Si.. i-am considerat buni. Am verificat pe cativa prn sondaj, totul OK ca si capacitate.
Asta pana cand am luat un aparat mai bun, capabil sa masoare ESR, si capacitati in AC, Adica un RLC meter,
Surpriza, mare surpriza. Toti, absolut toti condensatorii erau sub parametrii nominali. Erau in tolerante, dar toti sub nominal.
Initial am crezut ca e LRCul meu prost, RLC cumparat din china, bineinteles. Il puteam banui lejer ca-i prost.
I-am si scris chinezului. Insa.. am inceput sa fac si alte teste sa vad cat de bun e RLC-ul. Welll.. nu are nicio problema. Condensatorii sunt de vina.
Destul de greu sa-ti dai seama, ca nu erau erori mari, dar erau erori sistematice, toti inspre valorile mai slabe. ESR ceva mai mare ca nominalul din catalog, capacitatea ceva mai mica decat nominalul. Suspicios. Am ridicat intai o spranceana, dar dupa mai multe teste am ridicat ambele sprancene de mirare. Nu ma astetam. Am masurat si condensatori mai vechi pe care-i aveam Unii aveau cu plus, altii cu minus, altii iesiti de tot din parametri. Dar am facut niste montaje cu osciloscopul sa verific RLC meterul si e in parametri.
Mi-au lasat un gust sarat acesti condensatori. Ca au fost scumpi. si ma asteptam sa fie spot-on, nu la cum se prezinta. Din 50 de condensatori doar 1 am gasit cu +, restul toti cu - si majoritatea in plaja de -20%-10%. Cam nu prea ok. Panasonic,, japoneji, ca TME nu vand fakeuri ca sunt distribuitori directi.

Pai.. frate, data viitoare incerc unii chinezesti. sunt muuuuuuuuuult mai ieftini. Si poate am norocul sa fie si buni. Au reviewuri bune, cel putin JCCON, pe care pusesem ochii la un moment dat.
Nu pot estima stabilitatea in timp, insa vad aparate care rezista 10-15 ani, facut cu condensatori noname, probabil chinezesti. Si .. merg. Merita incercati.

Japonejii sigur se simt amenintati. Nici nu mai sunt ei dezvoltatori de inalta tehnolgie. Americanii si  chinejii sunt.
Japonejii se bazeaza si ei pe ... incredere, cred. Dar increderea se poate rasturna, daca nu vii cu tehnologie si daca produci serii de componente ieftine si proaste, mai scumpe ca chenejii si mai proaste. Asta scade increderea si asupra produselor de top. Deja producatori "elitisti" cum e Tesla, Apple, prefera sa lucreze cu componente chinezesti. E o pierdere mare, ca se vor si duce bani acolo, bani care vor dezvolta tehnologie.

Nu mai zic de Europa, care a ramas vai de mama ei. Nici in zona tehnologiei superioare, nici in zona componentelor generice, nici in capacitate de productie. Cam in nimic. Sunt danejii aia care, sub comanda americana politica, tin sub cheie tehnologia de litografie la xnanometri sa nu ajunga la chineji. Dar deja TSMC-ul si o subsidiara din China, produce masini de litografiere aproape similare. Asta in domeniul de varf. Dar in domeniul de inalta tehnologie, nu chiar de varf, chinejii stau excelent si in acest domeniu. E doar o chestiune de timp pana cand vor depasi tehnologia de litografiere produsa de europenii aia nordici (Daneji parca).

Probabil ca si europenii ar trebui sa se alatre japonejilor, ca e greu de concurat cu chinejii. E nevoie de schimburi masive de tehnologie intre parteneri, pentru a eficientiza si reduce costul simultan cu cresterea calitatii. Altfel, nu va mai dura mult  si va trebui sa ne recunoastem infrangerea totala. In opinia mea, binenintes.

Edited by maccip, 07 January 2024 - 13:04.


#32
kopac

kopac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,333
  • Înscris: 31.07.2017
Ce mai asteptati de la o tara de batrani, nimic bun!

Iluziile japonezilor nu mai tin, isi merita soarta.

https://www.theguard...e-births-deaths

nu vor produce nimic, ca de obicei. Ce produse japoneze mai aveti prin casa? Cam nimic, praf in ochi ca de multi ani incoa.

#33
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,243
  • Înscris: 05.06.2002
olandezi (cu tehnologia de litografiere).

Edited by Fane, 07 January 2024 - 13:10.


#34
Victor5

Victor5

    Verba volant, scripta manent

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,278
  • Înscris: 05.04.2011

View Postmaccip, on 07 ianuarie 2024 - 12:59, said:

...Dar deja TSMC-ul si o subsidiara din China, produce masini de litografiere aproape similare. Asta in domeniul de varf. Dar in domeniul de inalta tehnologie, nu chiar de varf, chinejii stau excelent si in acest domeniu. E doar o chestiune de timp pana cand vor depasi tehnologia de litografiere produsa de europenii aia nordici (Daneji parca).
TSMC nu produce masini de litografie, le cumpara de la ASML, "nordicii" olandezi :)
De acord ca sunt componente de calitate pe Aliex. Mi-am luat FET-uri pe carbura de Si, miezuri de ferita de înalta frecventa, sute de SMD-uri, microconectoare etc

#35
Masutatsu-Oyama

Masutatsu-Oyama

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,911
  • Înscris: 08.02.2022

View Postmax_01, on 06 ianuarie 2024 - 22:10, said:

Japonia este gata să predea Chinei poziţia de lider global în ceea ce priveşte exportul de automobile la finalul anului 2023. Conform estimărilor, Japonia va exporta undeva la 4.3 milioane de maşini la nivelul întregului an, în timp ce China a exportat deja 4.41 milioane de maşini doar în primele 11 luni ale anului.


Ce se doreste a fi reliefat: numarul de vehicule produse in Japonia? Sau numarul de vehicule produse de producatorii japonezi?
In 2022, uzinele japoneze, domestic+overseas, au produs ~25 milioane vehicule, ~3.7 milioane vandute in Japonia, ~4.1 milioane in China.

Exportul chinezilor, 4.41 milioane vehicule, este export chinezesc “original”? Nu include BMW sau VW, nu?

#36
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007

View PostVictor5, on 07 ianuarie 2024 - 13:27, said:

TSMC nu produce masini de litografie, le cumpara de la ASML, "nordicii" olandezi Posted Image
Ba au o subsidiara in China care produce. Nu la atatia nanometri, dar produce.
Si produc si chinejii. ASML nu sunt unici. Sunt lideri, dar nu unici.

Procesoarele de masini de spalat nu sunt produse cu ASML, ca idee.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate