Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina veche sau indatorat in ban...

Incalzire cu Boiler cu PDC + IPAT...

Salariu de șofer Uber 8000 l...

Problema token semnatura electron...
 Incarcator diy China

Unde au disparut tancurile federa...

RMN Decontat

Jgheab clasic forma "U"- ...
 Reparatie plafoniera LED

Problema PC - se blocheaza sau re...

Notebook HP 840G2 - Upgrade RAM, ...

Defect ciudat Videorecorder Panas...
 lege de reglementare a shrinkflat...

Care este cota parte la succesiun...

Camera auto DVR PNI Voyager S2600...

Cartelul din Carpati - mafia PNL ...
 

De ce sunt unii nostalgici

* * - - - 6 votes
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#55
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,094
  • Înscris: 23.09.2005

 flt, on 13 decembrie 2023 - 17:13, said:

traumele comunismului nu se rezolvă prin excese. întotdeauna trebuie să existe cumpătare și nu să mănânci ca un porc sau să ții risipă în disperare consum aiurea de electricitate sau căldură

eu am rămas stupefiat când am călcat prima oară în Danemarca și am constatat cum spală ei vasele.
acasă în Ro dădeam drumu tare la robinet și spălam câte o farfurie câte o farfurie, în timp ce robinetul curgea dement un debit enorm și apa încălzită la fel consuma la curent
ei bine în Dk, oameni cu salarii babane, suficiente pentru un trai mai mult decât luxos, puneau vasele în chiuveta, o umpleau cu apă și le spălau așa în zoaie acolo. grijă mare la apă să nu se consume

și nu din lipsă de bani sau neajunsuri sau chitră, pur și simplu așa este educația popoarelor nordice, vestice, să nu risipească aiurea, să respecte natura, etc.

Cu cumpatarea ai dreptate Flat, insa chestia cu apa ar trebui sa se aplice doar daca exista o mare penurie de energie sau de apa.

Trebuie sa fim constienti de o chestie, cand se spune ca in viitor apa va fi o problema si ca "ar trebui s-o economisim", asta de fapt e o prostie.

Ca apa va fi o problema in viitor e drept, insa oricat incercam sa reducem consumul de apa azi, n-o sa economisim nimic.

Apa de fapt nu se pierde dar nici n-ai unde s-o stochezi in cantitati uriase, ca sa economisesti ceva pentru viitor.

Problema din viitor cu apa dulce va veni din doua chestii, modificari climatice adica schimbarea unor tipare de precipitatii, si cresterea consumului. Consumul nu prea creste din cauze casnice ci din cauze industriale. Oamenii vor face si in viitor tot atata dus, vor spala cam tot atatea vase, vor uda cam tot atata gazon. Cresterea consumului de apa vine in primul rand din cauze industriale, agricultura, ferme, etc.

Daca tiparul precipitatiilor se schimba, putem sa ne dam noi peste cap azi cu economia de apa, ca in viitor tot cu limba scoasa de sete vom sta. Daca vom sta cu limba scoasa de sete, va trebui sa redirectionam o cantitate tot mai mare de apa spre agricultura, ca sa mai avem ce manca.

Degeaba speli vasele in troaca, ca prostul, dar tu sustii o economie de consum care a dus la emisii --> schimbari climatice --> penurie inevitabila de apa.

Totusi e drept ca nordicii sunt mult mai cumpatati in general decat restul, deci nu prea poti sa-i acuzi pe ei de degradarea climei.

Edited by Phobos, 13 December 2023 - 23:23.


#56
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,569
  • Înscris: 02.09.2006

 djl, on 13 decembrie 2023 - 15:29, said:

Pe subiectul cu Războiul din Ucraina (sper să se termine când mai repede urâţenia aia) a început să se discute despre faptul că unii sunt nostalgici ai comunismului. Ba cică unii zic că în anii '90 înainte să intrăm în U.E. (de fapt am intrat pe 1 Ianuarie 2007, adică în anii '000) era mai bine.
....................
Sigur era mai bine, atunci nu erau analfabeti care sa scrie ''anii '000''!

#57
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,569
  • Înscris: 02.09.2006

 boigeorge, on 13 decembrie 2023 - 19:07, said:

Pe moka primeau apartamente doar oamenii paryidului.
Un om normal si-l cumpara fix ca acum, dar cu repartizare.
Ai mei au platit 120 de mii de lei prin anii 80 pe un apartament. L-au platit in rate fixe.
La un salariu de 1500 de lei(atunci) pretul apartamentului era cam la valoarea de acum.
In orasul meu e 50 000 de euro un apartament deci sigur cam la fel muncesti ca sa-l achiti dintr-un salariu mediu.
ai scris in mare parte prostii! adica majoritatea apartamentelor erau proprietate de stat si cetatenii plateau chirie, modica intr-adevar, iar in anii '80, un salariu de 1500 de lei nu-l prea mai aveau nici muncitorii necalificati!

 flt, on 13 decembrie 2023 - 23:16, said:


ar trebui să li se pară mai bine, da.
înainte făceau un kkt de oțel inutil pe stoc pentru industria sulii de rable și fiare vechi, și partidul se prefăcea că îi plătește.

acum sunt liberi să acceseze orice loc de muncă din toată Europa asta mare și să câștige pe măsura calității muncii lor.  nu știu decât să șteargă babe la cur? e vina lor. să pună mâna să învețe ceva mai mult de atât.

.....................
Draga si daca toti cetatenii lumii ar fi posesori de doctorate luate pe bune, niste doctori cu 20 de ani de scoala, tot vor trebui sa stearga babele la fund!

#58
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,263
  • Înscris: 22.01.2004

 flt, on 13 decembrie 2023 - 23:16, said:

era prin anii 90, înainte să apară mașini de spălat vase

https://youtu.be/qJtGLvVgbqs?t=50

si

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9BmidgIRM5Q?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

la noi da, abia se gaseau si masini de spalat rufe ne-automate. dar in DK de care zici, erau masini de spalat vase de multi zeci de ani.

Edited by Alexis, 14 December 2023 - 02:42.


#59
MareleIntelept

MareleIntelept

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,712
  • Înscris: 26.07.2023
Nostalgici dupa comunism sunt doar proletarii si e normal, fiindca li s-a bagat in cap ca e dictatura lor. Cine nu si-ar dori sa fie dictator?
Nostalgici dupa tinerete suntem toti aia trecuti de o varsta si le promit junilor ca vor fi la fel cand ne vor ajunge.

*Proletar - persoana care nu are alte proprietati in afara de forta proprie de munca. Daca ai in proprietate si ceva putere de gandire, nu mai faci parte din acea clasa si trebuie sa fii exterminat sau reeducat.

#60
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,955
  • Înscris: 12.03.2010
Băbăeți, luați si studiați psihologia maselor, sa puteți citi si DINCOLO de cuvinte. Cins lumea spune ca era mai bine înainte NU INSEAMNA CA AR VREA SA SE INTOARCA IN TIMP IN VREMURILE ALEA, ci doar își exprima nemulțumirea față de prezent si cum vad ei viitorul.

Dar altfel, viață oamenilor e alimentată de SPERANTA, care la rîndul ei se bazează pe DORINTA DE SCHIMBARE IN BINE. toată lumea își dorește schimbarea, atîta doar, ca in bine nu in rau. La Revoluție ai fi zis ca si Comitetul Central al partidului e anticomunist, rar s-a mai văzut o astfel de comuniune in gîndire la romani. Daca intilniti "nostalgici" dintr-astia, amintiti-le cum gindeau la Revoluție.

#61
auditionstir

auditionstir

    Junior Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 223
  • Înscris: 17.08.2023
Tocmai am vazut pe reddit un post similar.. ceva ca 50% din romani considera ca era mai in fostul regim. Eu nu l-am prins dar m-am documentat la ceea a fost in vremurile alea, si inteleg logica din spate.

Consider ca nimic in viata nu se face fara chin. Daca ceva se face usor, acel ceva nu merita facut si nu este nici bun. Plecand de la asta, asumand ca ai o viziune si vrei sa o indeplinesti dar nu prea ai cum ( ca nu dispui de resurse infinite ) trebuie sa faci niste sacrificii. Oamenii nu au vrut, dar nici in razboi oamenii nu vor dar sunt luati cu forta.. Si asta se aplica si acum cu toate ca regimul nu mai exista. Fortarea este aceeasi doar ca nu atat de vizibila. Cat timp traiesti sub o autoritate, nu ai cum sa fii liber; asta e ceea ce multi nu pricep. Un regim e un regim, nu conteaza cum se cheama.
Iar tara mergea, si mergea bine. Dovada fiind ca se baza pe productia interna si nu avea datorii externe. Nu ai cum sa ai asa ceva fara sacrificii. Ca se fura, ca erau oamenii in pozitii cheie, nepotism si altele.. si acum este, diferenta este ca acum se fura si nu se realizeaza nimic; si atunci se fura si se realiza ceva. Aveai ceva sa arati.
Nu exista inainte individualismul, ideea de "tu", exista doar "noi", colectivul. Si are sens intr-un fel.. n-ai cum sa realizezi nimic cand te gandesti doar la tine. Si asta este azi, fiecare e doar pentru el, asteapta de la altii in loc sa faca ceva. Asta are multe ramificatii, cea mai important fiind familia. Nu se mai da doi bani pe familie, pe copii. Fericirea vine din interior; daca viata ta personala e un haos, nici la munca nu vei fi altfel. Daca temelia nu exista nimic altceva nu va fi. De asta si inainte se reparau lucruri in loc sa se arunce la gunoi; vorbim aici nu mai de obiecte ci si de relatii. Nu se aruncau la gunoi pentru ca exista un cost in spate, daca sunt bani este timpul investit. Odata investit in ceva, te gandesti de 10 ori inainte sa-l distrugi; e costul.. ceea ce astazi iei, arunci, mai iei odata, mai arunci inca odata.. E timp si bani pierduti. Cand ceva este trainic, observi ca de fapt nu ai nevoie de bani; ca iti rezista.. Cand esti sanatos la fel. Si asta era atunci, productie interna, lucruri care rezistau, mancarea era sanatoasa nemodificata. Lucrurile fiind facute manual, te doare sufletul sa le gandesti astfel incat sa se strice.. ce rost are? Consumi resurse naturale, umane.. pentru ce? Ca sa astupi gropile de gunoi si cimitirele? Astazi ii trebuie bani, si multi pentru ca totul este bazat pe consum. Atat omul cat si produsuele folosite de om sunt considerate consumabile.. iar consumul costa.

#62
RMC Info

RMC Info

    Senior Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 4,681
  • Înscris: 21.04.2004

 bossake, on 13 decembrie 2023 - 15:49, said:

Din păcate sunt și mulți tineri care regretă comunismul. eu am Câțiva printre cunoștințe, colegi de facultate dar care spun ca acum este infinit mai greu ca atunci sa cumperi o locuință si sa platesti rate la ea. ii aud mereu că acum traim vremuri cand ca tânăr fara ajutorul părinților nu faci nimic, Probabil e vreo frustrare ca părinții lor nu au avut posibilități in timp ce părinții altor colegi au avut si au dat alt start in viață copiilor lor. Cei care nu au, nu reușesc, sunt invidioși si e normal sa regrete o persoana când era un principiu de egalitate sociala extrem de puternic. vânzătorul de la magazin nu castiga de 5 ori mai putin decât inginerul de la ISPE cum cred ca e azi.

in general cine se descurca mai greu e normal sa vrea altceva. cum e si cu joburile, am colegi care schimba la joburi, meserii, profesii parca nu își găsesc locul pe nicăieri.
oamenii ăștia nu regreta neapărat comunismul ci pur și simplu vor orice schimbare care in mintea lor ar fi o sansa la mai bine.

si la ce vremuri sunt de vreo 2 ani ma tem ca oamenii ăștia vor fi tot mai mulți

Cum adică tineri care regreta Comunismul? Nu au cum ca nu l-au trăit pe pielea lor.

Vrei sa spui ca sunt tineri care îndoctrinați de părinți sau alte surse false de informații repeta papagaliceste niște povesti de adormit adevaratii nostalgici.

Iar titlul acestui topic e eronat. Nostalgici după comunism, nu nostalgici în general.

Edited by RMC Info, 14 December 2023 - 07:41.


#63
boigeorge

boigeorge

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 13.08.2017

 tytysor, on 14 decembrie 2023 - 00:14, said:


ai scris in mare parte prostii! adica majoritatea apartamentelor erau proprietate de stat si cetatenii plateau chirie, modica intr-adevar, iar in anii '80, un salariu de 1500 de lei nu-l prea mai aveau nici muncitorii necalificati!

Nu toata lumea traia in capitala si nu peste tot era la fel.
In unele locuri apartamentele se cumparau in rate pe 30 de ani.
Iar salariile nu erau unitare in toata tara. Un vanzator dintr-un oras mic de provincie nu trecea de 1500.
Mai usor cu pianul pe scari.

#64
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,790
  • Înscris: 15.06.2007

 Patefon, on 13 decembrie 2023 - 15:48, said:

Nostalgia vine din faptul ca dupa 40 - 45 de ani de munca te trezesti batran, bolnav, cu pensie de subzistenta si un apartament in ghetou pentru care ai platit rate juma de salariu 25 de ani.

Iar altii care au muncit 10 ani ies la 40 de ani la pensie cu 4000 Euro pentru ca sunt "speciali".

"Specialii" aia existau si pe vremea comunismului dar nu erau vizibili in societate.
mie mi-a explicat un psihoterapeut ca starile nostalgice sunt din "spectrul" starilor depresive, o alta forma de manifestare a depresiei.

Edited by tfmercedez, 14 December 2023 - 12:25.


#65
flt

flt

    Euro-Bugetar Esențial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,997
  • Înscris: 10.01.2023
cel mai simplu e așa. te uiți la PIB și te uiți la distribuții
PIB-ul a crescut enorm. deci nu e nimic de contestat sau discutat aici, România este mult mai bogată acum decât era pe vremea lu Ceaușescu

tâmpiții care zic că a plătit datoria externă sunt doar genul ăla de oameni care nu iau credite și nu înțeleg că datoria e bună să o ai, ca să te dezvolți. un cizmar retardat ca Ceaușescu gândea ca ei, să vadă el 0 acolo în bilanț, cu prețul înfometării. genul de oameni care și-ar ține nevasta și copiii în frig și foame numai să fie pe 0 la catastif.

mai departe, dacă suntem de acord că Ro este incomparabil mai bogată, ne uităm la cum s-a distribuit
- pe vremea lu ceașcă 95% din popor era în sărăcie cruntă, nu avea ce mânca, îngheța de frig, stătea la cozi pentru oase și ulei, copiii erau rahitici, entertainment nu exista (angela similea maxim), vacanțe doar la sovata și amara..  bogăția era la nomenclatură, Ceaușescu și acoliții, copiii de bani gata povestesc, idiotul de Sergey Mizil și alți fericiți ai sorții
- astăzi, numai 20-25% din popor mai este în sărăcie cruntă, restul o duc mai bine, există o oarecare pătură de mijloc. Astăzi avem acces la orice ne dorim de pe piețele mondiale, putem să călătorim oriunde, putem să mâncăm până crăpăm, orașele mari gem de mașini noi și scumpe, anual de Black Friday se cumpără consumerist de sute de milioane, oamenii își fac viloace, case, apartamente de lux, își mobilează cu orice gamă de la ikea la decorațiuni italiene, se îmbracă cu haine noi, copiii de astăzi nu concep viața fără iphone și ultimul răcnet de adidași de 3000 de lei

deci nici un indicator nu confirmă nostalgia sau regretul. decât în două cazuri
1. ești în cei 20-25% săraci de astăzi, caz în care probabil este vina ta
2. nu ești în cei 25%, o duci relativ bine dar te oftici că alții o duc și mai bine ca tine.. și vrei să fii crab, să îi tragi pe ceilalți în jos. invidia, capra vecinului.

#66
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,790
  • Înscris: 15.06.2007

 flt, on 14 decembrie 2023 - 14:36, said:


singura "nostalgie" daca poate fi numita asa, ar fi ca a disparut industria locala, partea aia care era profitabila, sau care ar fi putut fi mentinuta dar se zice ca incomoda:  colosul Comtim, astazi e altceva decat a fost candva, in general industria alimentara, care pe vremuri era  ceva de capul ei.  
Am luat in brate trendul cu produse aspectuoase, dar fara miros, fara gust, de la fructe la gemuri si sucuri.
Si astazi nu avem unde duce inapoi sticlele si borcanele, traiasca plasticul.

#67
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,543
  • Înscris: 28.07.2008

 auditionstir, on 14 decembrie 2023 - 07:08, said:


Consider ca nimic in viata nu se face fara chin.
Doar propozitia asta si imi ajunge, iar restul postarii o confirma

Asta este o mentalitate complet virusata, veche de sute de ani si generatii, ramasa infipta in ADN, de iobag obisnuit sa scurme pamantul cu unghiile ca sa isi castige existenta. Imi aduce aminte de povestile bunicilor despre parintii lor. cu cate au patimit pe mosiile grofilor
Cand ai crescut intr-o cusca, degeaba ti se indeparteaza gratiile, ca ramane neschimbat chinul de a nu putea parasi perimetrul

#68
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,569
  • Înscris: 02.09.2006

 boigeorge, on 14 decembrie 2023 - 08:38, said:

Nu toata lumea traia in capitala si nu peste tot era la fel.
In unele locuri apartamentele se cumparau in rate pe 30 de ani.
Iar salariile nu erau unitare in toata tara. Un vanzator dintr-un oras mic de provincie nu trecea de 1500.
Mai usor cu pianul pe scari.
   Draga, pune-mi te rog o dovada ca salariile difereau in functie de oras! un scan dupa o carte de munca, o adeverinta de salariu, orice te-a putut inspira sa spui asta! Iar cu un salariu de 1500 de lei, iti dadea Sulea Spataru voie sa cumperi un apartament PP.
  Apartamentele nu se puteau cumpara. Se construiau exact blocuri contractate de particulari, era o procedura mai deosebita si nu accesibila oricui.
  Si ca sa nu mai bati cimpii atita: in orasele mici, unde presupui tu ca existau salarii de 1500 de lei, nu au existat apartamente PP!

 flt, on 14 decembrie 2023 - 14:36, said:

cel mai simplu e așa. te uiți la PIB și te uiți la distribuții
PIB-ul a crescut enorm. deci nu e nimic de contestat sau discutat aici, România este mult mai bogată acum decât era pe vremea lu Ceaușescu

tâmpiții care zic că a plătit datoria externă sunt doar genul ăla de oameni care nu iau credite și nu înțeleg că datoria e bună să o ai, ca să te dezvolți. un cizmar retardat ca Ceaușescu gândea ca ei, să vadă el 0 acolo în bilanț, cu prețul înfometării. genul de oameni care și-ar ține nevasta și copiii în frig și foame numai să fie pe 0 la catastif.

........................
Corect! dar problema este cind iei credite ca sa platesti pensii, salarii pentru bugetari si sa-i cheltui aiurea pe achizitii inutile sau dubioase!

#69
MareleIntelept

MareleIntelept

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,712
  • Înscris: 26.07.2023

View Postauditionstir, on 14 decembrie 2023 - 07:08, said:

Tocmai am vazut pe reddit un post similar.. ceva ca 50% din romani considera ca era mai in fostul regim. Eu nu l-am prins dar m-am documentat la ceea a fost in vremurile alea, si inteleg logica din spate.
Mai documenteaza-te si din Fenomenul Pitesti, Gherla, Jurnalul Fericirii, Cel mai iubit dintre pamanteni. Dupa aceea mai vorbim de "logica din spate".

#70
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022

View Postauditionstir, on 14 decembrie 2023 - 07:08, said:



Consider ca nimic in viata nu se face fara chin. Daca ceva se face usor, acel ceva nu merita facut si nu este nici bun.
Tu traiesti ca sa te chinui? Inseamna ca traiesti cam degeaba....
Cand Ceausescu a hotarat ca trebuiesc platite datoriile, facand foamea si frigul in case nu ne-a intrebat si pe noi, poporul, daca vrem asta. Aia sunt ani stersi din viata noastra pentru ca asa a vrut nebunul, pe persoana fizica.
Viata e prea scurta sa te chinui, asta e o gandire bolnava.

#71
boigeorge

boigeorge

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 13.08.2017

View Posttytysor, on 15 decembrie 2023 - 00:27, said:


   Draga, pune-mi te rog o dovada ca salariile difereau in functie de oras! un scan dupa o carte de munca, o adeverinta de salariu, orice te-a putut inspira sa spui asta! Iar cu un salariu de 1500 de lei, iti dadea Sulea Spataru voie sa cumperi un apartament PP.
  Apartamentele nu se puteau cumpara. Se construiau exact blocuri contractate de particulari, era o procedura mai deosebita si nu accesibila oricui.
  Si ca sa nu mai bati cimpii atita: in orasele mici, unde presupui tu ca existau salarii de 1500 de lei, nu au existat apartamente PP!

In 1982 salariul minim net era putin peste 1400 de lei.
Cat despre apartamentele vandute in rate in cartierele noi din orasele mici eu zic sa te mai documentezi.
Ca altfel nu stiu de ce ai impresia ca ar trebui sa te cred pe tine si sa nu-i cred pe parintii mei sau pe restul de vecini care confirma aceeasi chestie.
Crezi ca au format cu totii un complot ca sa ma minta pe mine la peste 30 de ani de la revolutie?
Gasesti pe net suficiente dovezi ca uneori lucrurile mergeau si asa cum zic eu.
Trebuia sa ai loc de munca, familie, copii, membru de partid si....mult noroc.



#72
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,094
  • Înscris: 23.09.2005

View Postflt, on 14 decembrie 2023 - 14:36, said:

tâmpiții care zic că a plătit datoria externă sunt doar genul ăla de oameni care nu iau credite și nu înțeleg că datoria e bună să o ai, ca să te dezvolți. un cizmar retardat ca Ceaușescu gândea ca ei, să vadă el 0 acolo în bilanț, cu prețul înfometării. genul de oameni care și-ar ține nevasta și copiii în frig și foame numai să fie pe 0 la catastif.

Pai aia a facut si Ceausescu, s-a bagat in datorii ca sa dezvolte industria.

Acuma ce spui tu de fapt este ca e bine sa faci datorii sa te dezvolti, dar ca nu prea-i bine cand mai trebuie sa le si platesti inapoi. :D

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate