Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

XPS la fereastra - izolare fonica

- - - - -
  • Please log in to reply
54 replies to this topic

#37
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,949
  • Înscris: 17.10.2003
Nu stau sa fac poze acum, dar pe noptiera de lângă pat nu lipsesc niciodată dopurile. Când plec undeva, nu contează unde, dopurile sunt în fruntea check-listului.
Pentru mine e foarte important sa dorm, altfel am dureri mari de cap.
Dacă pot dormi după amiaza, în concediu sau we, tot timpul îmi pun un dop în urechea dinspre exterior (dorm pe o parte).
Dacă sunt la hotel ori pensiune, le folosesc și noaptea. De asemenea dacă plouă și bate ploaia în pervaz. Am încercat eu aia cu sunetul relaxant al ploii...nu tine la mine.
Mi-am fu**t destule zile de concediu în trecut ca să mai fac mofturi la o chestie măruntă și foarte practica.

Doar dacă sunt singur acasă nu le folosesc ca nu știi când ia foc blocu și nu auzi când îți bat vecinii în ușă (am pațit-o :) ).

Edited by akeem, 25 November 2023 - 11:30.


#38
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Am vorbit cu constructorul si, dupa ce mi-a explicat ca nu-s sanatos la cap, a zis ca accepta sa dea jos xps si sa puna vata de 5cm de fatada in loc.
Inca mai am timp pana luni daca sa anulez cererea sau sa merg inainte pe solutia asta.

#39
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Am anulat treaba, las asa si rectific dupa daca am probleme. Va fi aproape de 2 ori mai greu, ca trebuie scoasa prinderea la geam, stricat peretele complet finisat, dar sunt sanse sa nu fie nevoie. Nu vreau nici sa ajung ca in povestea cu drobul de sare. Poate ma salveaza finisajele pe exterior si interior, daca xps e degeaba. O sa acopar si rama 2-3cm la interior si exterior. Doamne-ajuta...

#40
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Am renuntat la modificari, pun ferestrele asa, insa tot mai am chiar si asa o solutie, dar la anul, cand izolez casa exterior.

Casa e tencuita si ma gandeam la EPS pe pat de adeziv. As putea sa pun vata de fatada la zona de deasupra ferestrelor, sa treaca vreo 2cm si peste rama. Doar ca la izolatia cu vata stiu ca trebuie sa fii atent la tencuiala, sa fie relativ permeabila, ca sa nu mucegaiasca. Nu stiu ce efect ar avea alaturarea asta de vata langa polistiren, dar teoretic ar trebui sa fie ok.
verde - XPS
portocaliu - spuma
gri - fereastra
albastru - vata minerala

PS: De fapt, pe aria de izolatii ar trebui sa intreb care ar fi eventualele probleme la a pune partial vata la o izolatie de EPS

Attached Files



#41
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.10.2023
Eu as renunta la acel solbanc simplu, am impresia ca ele lasa sa treaca mult zgomot. Sunt o nimica toata.

Poti pune xps in zona de ancorare a ferestrelor, iar spaletii interiori sa-i inchizi cu vata pt. spaleti. La se poate face si la exterior cu spaletii formati intre izolatie si tamplarie, sa inchizi tamplaria cu vata.

Eventual poti sa acoperi o suprafata cat mai mare de tamplarie sa reduci fonic si termic cat de mult.

#42
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023

View Postrider_x, on 15 decembrie 2023 - 09:36, said:

iar spaletii interiori sa-i inchizi cu vata pt. spaleti.
Care e aia vata de spaleti, imi poti da un link?

Solbancul este unul ceva mai lat, 4.5cm si cu 4 camere, plus ca mai vine si ceva glafuri peste el sa-l acopere. Iar daca nu il pun de la Salamander, ce sa pun? De-ala de XPS e totuna sau mai rau dpdv acustic. Sau te referi sa nu pun deloc? Nici nu stiam ca exista optiunea asta.

Am analizat caracteristicile vatei si cred ca rolul fono-izolator era de fapt mult supralicitat. Ce se gaseste la noi in magazine, chiar si versiunile pentru fatada, au 40Kg/m3, adica aproape dublu cat XPS, dar tot nesemnificativ ca izolator fonic la frecvente sub 300-400Hz si relativ slab sub 1kHz.

Deci, daca as pune vata, ar trebui sa fie de o grosime foarte mare ca sa izoleze macar pe aproape de cat o fac geamurile ferestrei. Am atasat schita iar (albastru - vata, verde - XPS, portocaliu - spuma). Asta e varianta in care tai XPS-ul din golul ferestrei si il las doar deasupra profilului de fereastra.

Totusi, chiar si asa, in jurul profilului de geam va fi o zona usor de strabatut de sunet (sageata mov in atasament)

Alta solutie ar fi sa nu pun spuma deloc, sa montez fereastra si apoi sa indes vata minerala si deasupra profilului de fereastra. (atasament 3) Mai e o chestie, comportamentul vatei cu care inchid fereastra, si la interior, si la exterior, ca pana si cei care izoleaza cu vata toata casa, in jurul ferestrelor pun XPS, ca vata se deformeaza, nu sta lipita etc, nu se complica cu ea unde sunt chestii de finisat, o folosesc doar in camp deschis, pe zid. La varianta asta e de luat in calcul si ca vata nu etanseaza ca spuma, daca se desprinde 1mm la exterior si 1mm la interior, va circula aerul prin ea

Oricum ar fi, mi-am facut de lucru singur, de prost. Si e chestie migaloasa. Mesterii urasc sa iasa din rutina pentru nebuniile clientilor.

Attached Files


Edited by RaimondMacelaru, 17 December 2023 - 11:00.


#43
rider_x

rider_x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 249
  • Înscris: 14.10.2023
Incearca sa dai cautare dupa "vata glafuri" sau cam asa ceva https://www.macostor...-3441-3567.html

Are densitate mult mai mare 130kg/mc, poate iti convine. Grosimile selectabile 3,4,5 cm.

#44
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,949
  • Înscris: 17.10.2003
Pai n-ai luat în calcul sa pui banda de etansare la interior și exterior indiferent cai ai vata ori spuma?

#45
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Ba da, numai sa etanseze calumea.

Am vazut si niste spuma ceva mai densa, 20kg/m3, comparativ cu 10kg/m3 la cea normala. Ii spune ceva cu "acustic". Caca-maca. Arata niste atenuari mai bune ca la ferestre, si la vata, si la spuma, dar daca sapi adanc, gasesti intr-un fund de document ca masuratorile sunt facute intre doua straturi duble de rigips. E ca si cum ai face reclama la un tricou si ai zice ca rezisti cu el la Polul Nord, asta dupa ce ai testat tricoul intre doua geci. Singura solutie foarte buna era sa fac ferestrele cat tot golul la zid, dar aia e, timpul nu-l mai pot da inapoi, am dat-o in bara deja.

Colac peste pupaza, la masuratori au iesit 138cm inaltime cu solbanc cu tot, iar eu am masurat 142cm golul, cu 141.5cm in unele locuri. Deci inca vreo 4cm de gol. Nu inteleg de ce, pentru ca si la ferestrele ne-facute la comanda nu ramane asa mult.

#46
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,949
  • Înscris: 17.10.2003
Banda precomprimata în loc de spuma nu te-ar aranja?
Și nu mai știu dacă s-a mai discutat, dacă faci niște șpaleti astfel încât sa rămână golul aproximativ cât geamul? Eventual jos dacă sus ti-e teama ca nu sta lipit.
Sau dă nașpa dpdv vizual?

#47
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Pai daca puteam pune jos, threadu asta nu mai exista, puneam de mult niste caramida sau BCA. Eu as fi vrut sa am pervazul la 75-80cm, dar din cauza dimensiunilor fixe ale caramizii, am ajuns la 85cm. Daca adaug jos, ma inalt si mai mult, la 95-97cm. Plus ca polistirenul ala de 5cm in golul la geam sus l-am pus tocmai ca mi se parea ca ferestrele sunt pana prea sus pentru niste ferestre cu deschidere si fara supralumina. Desi stiam ca vreau o casa bine antifonata si ca XPS este zero in sensul asta. Parca mi-a luat d-zeu mintile cand am facut idiotenia asta. Mi-a facut si constructorul multe boacane idiotice, dar de data asta parca am vrut sa ma iau cu el la intrecere.

Deci, ma descurc cu vata pe exterior, pe interior, pe unde pot, cu spuma cea mai densa pe care o gasesc.

Momentan acolo e foarte liniste. Masini nu trec decat de cateva ori pe zi si cu 10km/h, fiind strada infundata. Muzica nu pune nimeni. Catei nu au vecinii directi. Noaptea se aud caini in surdina acum, fara ferestre, si o bucata de carton ar opri sunetul complet sau aproape complet. Temerea mea e ca am o latura inca neocupata. Daca vine cineva acolo si imi pune un caine la 2-3m de gard, am belit belibarezu. Un caine urla cu varfuri de 100dB. Daca e rasa mare, apar varfuri relativ jos, la 500Hz, cu fundamentale la 250 care si alea sunt destul de serioase. Daca patesc asta, nu am alta solutie decat sa scot geamurile, sa dau polistirenele, spumele si vatele de sus, sa pun caramizi 5-7cm jos si sa inalt geamurile, ca sa nu mai am sus golurile din materiale de-astea pufoase.

O alta solutie ar fi sa pun sus peste rama la geam ceva mult mai dens ca vata/XPS, sa pun BCA sau ceva asemanator. Faza e ca va sta suspendat de buiandrug. As putea sa dau gauri si sa prind placile de BCA de buiandrug, cu dibluri.

Edited by RaimondMacelaru, 17 December 2023 - 17:05.


#48
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,949
  • Înscris: 17.10.2003
Doar nu crezi ca ti-ar cădea de acolo. In ultima instanta nu-l tine geamul? Pui Ytong Design ca se găsește în placi subțiri. Eu am folosit sa fac un spalet la ușa de la baie ca era golul lipit de perete și nu putea fi montat pervazul la toc pe zona aia.

Edited by akeem, 17 December 2023 - 17:12.


#49
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Pai l-ai montat suspendat? Nu cred. Poate vertical, in cel mai rau caz.
La ce te referi prin a cadea? Nu ma tem ca-mi cade in cap, in caz ca iti imaginezi asta, ma tem ca se desprinde si-mi da de lucru, pur si simplu. Fereastra Il tine oarecum, ca intre rama si BCA ar veni niste banda precomprimata sau spuma. Iar in spuma sta doar pe 8-9cm, cat e rama, restul din 30cm sta in aer. Nici adezivul nu stiu cat de bine ar putea tine niste BCA cu capul in jos si cum se tine in timp. As mai putea sa pun plasa pe exterior dupa, de jur-imprejur.

Si nici nu pot spune ca-s doar niste placari, ca 5cm XPS + cat mai acopar din golul de 4cm lasat (nu inteleg de ce) intre fereastra si XPS, ar trebui sa pun ceva de vreo 7-8cm, adica deja o caramida se poate numi, tinuta in adeziv.

https://www.dedeman....lxgxh/p/6025075
Astea s-ar potrivi

Edited by RaimondMacelaru, 17 December 2023 - 19:22.


#50
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,949
  • Înscris: 17.10.2003
Exact aia am folosit și eu ca la baie e singurul zid care are blocurile de bca puse pe latura de 20 cm, nu știu de ce.
Da, e spaletul vertical nu cel de deasupra tocului.
Buiandrugii cum ii ai? Din beton turnat cu centura? Se duc suficient în lateral? Dacă da, nu merge scobit nițel sub ei și înfipt un buiandrug din ala ceramic, Porotherm sau alta marcă, cu înălțimea care te aranjează?

Edited by akeem, 17 December 2023 - 20:03.


#51
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Nu merge peste tot, am si stalp vertical la marginea ferestrei in doua locuri.

Cred ca trebuie sa astept sa vina Digix cu ferestrele, sa vad daca chiar au 138cm cu tot cu solnanc si sa vad dupa aia ce strategie aplic. Ca una e 6cm de gol, alta e 9cm.

#52
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
Cea mai densa vata pe care o gasesc este cea pentru sape, la 140Kg/m3. Ca sa echivaleze ca densitate cu pachetul meu de sticla, mi-ar trebui un strat de 25cm grosime. Bine, din punct de vedere acustic, lucrurile sunt foarte complicate, ca nu pot echivala strict pe densitate. Daca ar fi sa merg pe banuieli, vata ar trebui sa fie mult mai buna la densitati echivalente, pentru ca panourile de sticla pot intra in vibratie, mai ales ca doua sunt de grosime identica. Fibrele de vata probabil sunt mai eficiente per gram.

Edited by RaimondMacelaru, 18 December 2023 - 09:53.


#53
RaimondMacelaru

RaimondMacelaru

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,213
  • Înscris: 10.08.2023
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CwvnOcaJ7kE?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

In sfarsit, am gasit ce trebuie. Placi Gutex, din fibra de lemn. Au densitatea mult mai mare decat vata minerala, dar sunt totusi si un pic flexibile. Am pus sus un experiment. Vata minerala se pare ca nu e asa departe de EPS/XPS.
Problema e ca nu mai am timp sa fac rost de ele, ca imi monteaza ferestrele maine-poimaine cel mai probabil, desi e o sansa sa nu fie gata. Daca nu ar fi gata, as avea timp sa fac rost de placi si sa inlocuiesc XPS-ul. Daca nu, pot sa incerc ceva si dupa montare, sa scot XPS si partial spuma, apoi sa bag o placa Gutex cu slituri pentru suruburile de prindere de sus ale ferestrei.

Cu rosu sunt placile Gutex. Am pus si o poza cu vedere de sus, cu sliturile pentru suruburile cu care e prinsa fereastra de buiandrug. Sper sa nu periclitez prinderea ferestrei daca tai XPS si spuma. Dar Gutex-ul il pun cu adeziv de buiandrug, apoi pun iar spuma in ce spatiu mai ramane intre gutex si profil, sper sa ramana bine intepenit.

Attached Files



#54
cipaul

cipaul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,172
  • Înscris: 15.10.2006
Verifica si ce performanta au placile din PIR sau PUR.
Am ceva retineri la placile din fibra de lemn, am folosit la izolare fonica la o pardoseala si nu mi-a placut, propaga f. Usor undele joase.
In schimb cu spuma ordinara cam de 10 cm grosime, stetoscopul nu mai detecta 75 dB.
Stetoscopul e bun pt. Verificarea peretilor, geamurilor unde o sa ai de fapt marea problema cu zgomotul.

Placa fonica PST 90 63 dB.

Edited by cipaul, 20 December 2023 - 14:05.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate