Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 

Soluție acoperire casă

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#19
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,076
  • Înscris: 24.02.2011
Tabla cutata e cea mai ieftină și arată cel mai urât, în schimb se montează ceva mai ușor ca țigla metalică. Se pretează mai mult la anexe, nu la casă.
Țigla de beton este foarte bună și rezistentă, deși se mai sparg câteva fără motiv, așa că e bine să fie vreo 10 bucăți de rezervă, inclusiv coame.
N-are nici o treabă cu vântul oricât de tare ar bate dar trebuie grinzi de minim 12/12 cm pentru că e foarte grea.
Cele mai slabe sunt plăcile onduline din carton bituminos. Alea se înmoaie de la soare și în 5 ani sunt șvaițer.

Edited by sandel1, 06 November 2023 - 21:20.


#20
Testosteron

Testosteron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,898
  • Înscris: 27.01.2016
La o furtună mie mi-au zburat si vreo 10 tigle de pe acoperiș   Noroc ca n-a tinut furtuna ca altfel era dezastru.  Deci răspunsul meu e ca tigla ceramică e o solutie foarte proastă.

Edited by Testosteron, 06 November 2023 - 21:34.


#21
xmanyacs77

xmanyacs77

    *Roman Patriot*

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 36,128
  • Înscris: 10.07.2013
Un acoperis din tabla de cupru rezista chiar pana la 100 de ani. Posted Image
De ce credeti ca bisericile si anumite palate ori castele vechi au fost acoperite cu tabla din cupru?

Edited by xmanyacs77, 06 November 2023 - 21:36.


#22
florinel

florinel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,113
  • Înscris: 29.06.2005

View Postgreenlife, on 06 noiembrie 2023 - 18:35, said:

Ce marca era? Zic fiindcă am tăiat cu flexul țiglă de beton de la bramac, de vreo15 ani. Deloc sfaramoasa.

View Postbobitzaaa, on 06 noiembrie 2023 - 18:35, said:

Ceva firma Florinele?

Nu stiu ce marca era. Doar ca planuisem sa o recuperez, in ideea ca o voi folosi la altceva (un garaj, anexa..etc) - si n-am recuperat nimic, a fost 100% paguba.
Pe de alta parte, tigla ceramica e ok - din aia am recuperat de pe o anexa,  rezistenta, cand o spargi face aschii taioase ca sticla.

Daca as vrea sa pun tigla - ceramica as alege. Insa, avand in vedere furtunile din ultimii ani, eu am pus tabla Bilka pe casuta nou facuta. Nu e solutia ideala, probabil va fi zgomot mai mare la ploi dar n-o sa o zboare vantul de pe casa,

#23
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019

View Postdon_King, on 06 noiembrie 2023 - 16:01, said:

Zinc, cat mai gros stratul de zinc..... restul e design si marketing.

In principiu, ai dreptate. Din pacate insa au fost cazuri cand stratul de pasivare  (cel care se da dupa zinc ), a fost atat de prost incat toata vopseaua s-a "decojit". Deci, nu numai stratul de zinc este important, este importanta calitatea otelului luat ca un tot unitar.


View Postflorinel, on 06 noiembrie 2023 - 17:49, said:

Tigla din beton eu zic sa o scoateti din calcul. Anul asta am demolat o casa acoperita u tigla din beton. La prima vedere parea ok acoperisul. Cand am inceput sa decopertez, am descoperit ca tigla din beton se sfarama imediat, o rupeai in maini, fara efort. N-as putea sa spun exact cat de veche era, probabil undeva pe la 20 ani

Este parea ta personala, bazata pe constatarile facute la 1,2,3 acoperisuri ( probabil ). Parerea mea personala dupa mai bine de 20 de ani de acoperisuri ( ca sa ne intelegem bine, in astia 22-23 de ani am facut DOAR acoperisuri ), este ca tigla de beton este una dintre cele mai bune invelitori. Dar la fel ca in orice domeniu, daca iti cumperi "ieftineli" nu te vor tine si o sa zici ca este un material prost.  


View Postyo9hrb, on 06 noiembrie 2023 - 19:35, said:

Casa bunicilor, ridicata in 1928, inca are tigla de atunci. Ceramica.

Te cred, dar din pacate lucrurile au evoluat prost, si acum suntem o societate de consum. Daca acum o tigla ceramica ar tine 100 de ani, firma aia ar da faliment, la fel ca si firmele de montaj. Si lucrul asta este valabil in orice domeniu. Spre exemplu, tabla lisa de pe casa bunicilor mei a fost pusa dupa ce a venit bunicul meu din razboi, deci are vreo 70 de ani ( in timpul asta cred a fost vopsita de vreo 3-4 ori ). Sunt convins ca acum nici o tabla lisa zincata nu mai tine 70 de ani.


View Postxmanyacs77, on 06 noiembrie 2023 - 20:23, said:

Recomand ceva care nu are moarte, tabla din cupru de 0,6 mm ca la biserici: https://depo-materia...00x2000-mm.html
Sau de 0,4 mm: https://depo-materia...00x2000-mm.html

Fara suparare, dar cuprul nu este o invelitoare pentru oameni si case obisnuite. Daca esti coca de bani, si nu ai ce face cu ei, poti sa iti pui cupru. Altfel, este o invelitoare foarte scumpa.

View Postsandel1, on 06 noiembrie 2023 - 21:13, said:

Tabla cutata e cea mai ieftină și arată cel mai urât, în schimb se montează ceva mai ușor ca țigla metalică. Se pretează mai mult la anexe, nu la casă.

Cred ca nu ai montat niciodata tabla cutata la un acoperis mai marisor. Tabla cutata se monteaza mult mai greu decat tigla metalica:

- este mai greu de carat si urcat pe casa. Datorita faptului ca nu are ambutisarile acelea din 35 cm in 35 cm ( care sa o rigidizeze ), tabla cutata se face "armonica". Cand ai panouri mici cum sunt acelea de perete, de 1m x 2m ( care se vand prin magazine DIY ), nu este o problema, dar ce te faci cand ai profil de acoperis de 1m x 4m ???

- nu ai repere pentru montajul suruburilor. La tigla metalica daca sipcuiesti corect nu ai cum sa gresesti suruburile ( dai surubul la 3 cm sub ambutisare si esti 101% convins ca iti prinde in sipca ). La tabla cutata nu mai este asa, pentru ca nu ai ambutisari. In cazul tablei cutate pui toata invelitoarea, prinsa in 3-4 suruburi, si dupa ce ai vazut ca ti-a iesit cum trebuie, te apuci sa trasezi tabla si sa ii dai suruburile toate.

- tot datorita faptului ca nu are ambutisarile respective, tabla cutata se face foarte usor "acordeon", adica in loc de dreptunghi devine trapez ( discutam de 2-3 mm diferenta intre partea de sus, si partea de jos ), iar asta se va vedea de abia dupa cateva table puse, cand tabla ori "cade" spre streasina, ori se ridica spre coama. Singura varianta ca sa nu ai problema asta este sa te apuci sa trasezi pe acoperis perpendiculare pe streasina, la care sa te raportezi permanent. Alt chin, alta distractie.  


View Postsandel1, on 06 noiembrie 2023 - 21:13, said:

N-are nici o treabă cu vântul oricât de tare ar bate dar trebuie grinzi de minim 12/12 cm pentru că e foarte grea.

Asta iar este o afirmatie eronata. Sectiunea capriorilor nu se face numai in functie de invelitoare ( daca o sa citesti putin o sa vezi ca in calcul se iau incarcari din zapada si vant mult mai mari decat cele date de alegerea invelitorii ), se face si in functie de distanta dintre reazame. Poti sa ai tigla de beton, si capriori de 8 cm x 8 cm, daca reazamele acestor capriori sunt pusi la distanta mica.

Oricum, ca si idee, sectiunea de 12 cm x 12 cm este una putin eficienta ( cantitate mare de lemn raportat la rezistenta obtinuta ). Spre exemplu, acoperisul iese si mai ieftin, si mai rezistent daca folosesti dulapi de 5 cm x 20 cm.


View PostTestosteron, on 06 noiembrie 2023 - 21:34, said:

La o furtună mie mi-au zburat si vreo 10 tigle de pe acoperiș   Noroc ca n-a tinut furtuna ca altfel era dezastru.  Deci răspunsul meu e ca tigla ceramică e o solutie foarte proastă.

Daca este instalata corect, sansele sa iti "zboare" sunt destul de mici. Dar din pacate, la noi calitatea manoperei ( in toate domeniile ), lasa de dorit. Marea majoritate a montatorilor de invelitori nu au deschis in viata lor un ghid de montaj, iar din cei care l-au deschis cei mai multi s-au uitat 5 minute pe poze, si atat. Toata lumea este doar pe viteza, vor sa faca cat mai multe lucrari, si atunci calitatea executiei scade. Asta nu are insa nici o treaba cu invelitoarea in sine, deci tiglele nu ar trebui sa zboare la furtuna.


View Postxmanyacs77, on 06 noiembrie 2023 - 21:36, said:

Un acoperis din tabla de cupru rezista chiar pana la 100 de ani.
De ce credeti ca bisericile si anumite palate ori castele vechi au fost acoperite cu tabla din cupru?

Sincer, pe mine unul nu ma intereseaza sa tina 300 de ani ! Am 45 de ani, si daca am noroc o sa traiesc pana la 80-85. De ce m-ar interesa sa mai tina acoperisul inca 260 de ani dupa moartea mea ? Care ar fi logica sa platesc bancii niste rate pentru o astfel de invelitoare, in loc sa investesc banii aia in altceva, sau sa ma duc in vacanta ?
Invelitoarea din cupru nu este pentru orice, iar pentru cine este, nu cred ca sta pe softpedia.

In alta ordine de idei, castelele alea vechi de care zici erau acoperite cu tabla de cupru deoarece practic nu exista o industrie chimica in adevaratul sens al cuvantului, care sa iti produca pe scara larga materialele din ziua de azi. Alaturi de piatra, cuprul era unul dintre cele mai rezistente materiale care putea fi produs la vremea respectiva, si din cauza asta era folosit de catre cei care isi permiteau asa ceva.

Edited by razvan-softpedia, 07 November 2023 - 06:24.


#24
Testosteron

Testosteron

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,898
  • Înscris: 27.01.2016
Deci se da o bucată tigla ceramică.  Ea nu sta decat in baza propriei greutăți.  Cand vine vântul si umfla sub ea, tigla zboară.  Si daca cade in capul cuiva au pus-o.
In plus dupa 15 ani se erodeaza una cate una in special iarna. Si in fiecare an iti plouă ba aici ba acolo in casă.  Si in fiecare an tot inlocuiesti tigle.

#25
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019
Tiglele pot fi prinse de sipci cu ajutorul holzsuruburilor sau a unei sarme. De la anumite pante in sus acest lucru fiind obligatoriu ( in functie de panta prinderile sunt mai rare, sau mai dese ). Tiglele sunt din fabricatie "semigaurite" astfel incat sa nu se dea gaura intr-un loc gresit.

#26
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012

View Postrazvan-softpedia, on 07 noiembrie 2023 - 06:21, said:

...deci tiglele nu ar trebui sa zboare la furtuna.

tot ce ai scris este de bun simț.
dar ce am citat, arată că noi suntem în climat temperat, iar furtuni cu vânt >80 km/h apar odat' la 50 de ani, și asta ne influențează părerile!

cel mai rău la furtunile acelea sunt rafalele
când bate vântul cu 40...50 km/h, iar odat' la 5...10 minute apar răbufniri de peste 75 km/h, face ca multe sisteme rezistente să cedeze... :(

mai demult mă-ntrebam „de ce-n oklahoma, fac ăia casele din șindrilă :o ) dacă știu că au parte de uragane mereu?” de ce nu le fac zidite ca-n .ro?
răspunsul ar fi: pt că practica le-a arătat că-i mai ieftin să ridici o nouă casă din șindrilă, decât să repari una zidită! :P


acum, caz particular pt cei ce au mansardă: cea mai bună acoperire pt P+M sunt panourile sandwich cu poliuretan!

#27
Olteanul_sfios

Olteanul_sfios

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,507
  • Înscris: 22.08.2012
Sindrila bituminoasa nu e o solutie? Am vazut pe unele case niste modele care aratau foarte misto, peste orice acoperis din zona.

De usoara, sigur e de cateva ori mai usoara decat un acoperis de tigla sau tabla, iar daca tine si 20 de ani...e ok ca inlocuire, cred.

#28
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,076
  • Înscris: 24.02.2011

View Postrazvan-softpedia, on 07 noiembrie 2023 - 06:21, said:

Cred ca nu ai montat niciodata tabla cutata la un acoperis mai marisor. Tabla cutata se monteaza mult mai greu decat tigla metalica:
Am montat pe un foișor de 5x5 m și am montat țiglă metalică pe o anexă cam tot pe la aceleași dimensiuni.
Dacă la poziționarea șuruburilor a fost într-adevăr mai ușor la țiglă, în schimb a fost muult mai greu la înșurubat.
Te las pe tine maestre să-mi spui de ce. Ar trebui să știi.
hint: așterealã în ambele situații și tablă normală, de buget, nu scumpă, nici groasă.

#29
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,967
  • Înscris: 03.12.2005

View PostOlteanul_sfios, on 07 noiembrie 2023 - 11:50, said:

Sindrila bituminoasa nu e o solutie? Am vazut pe unele case niste modele care aratau foarte misto, peste orice acoperis din zona.

De usoara, sigur e de cateva ori mai usoara decat un acoperis de tigla sau tabla, iar daca tine si 20 de ani...e ok ca inlocuire, cred.

Din pacate, nu, pentru ca la noi nu se ventileaza acoperisurile sub as tereala ca la ea acasa si se supraincalzeste. Altfel, cu placajul ventilat e un acoperis de 25-30 ani viata chiar si in Florida.

#30
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019

View Postsandel1, on 07 noiembrie 2023 - 21:09, said:

Am montat pe un foișor de 5x5 m și am montat țiglă metalică pe o anexă cam tot pe la aceleași dimensiuni.
Dacă la poziționarea șuruburilor a fost într-adevăr mai ușor la țiglă, în schimb a fost muult mai greu la înșurubat.
Te las pe tine maestre să-mi spui de ce. Ar trebui să știi.
hint: așterealã în ambele situații și tablă normală, de buget, nu scumpă, nici groasă.

Nu stiu maestre ! Posted Image  Nu vad de ce ar fi mai greu la tigla metalica decat la tabla cutata avand in vedere ca discutam despre acelasi material ( tabla de otel cu grosime de 0,45 mm - 0,50 mm ), si banuiesc ca aceeasi structura suport ( caroiaj de sipci de 2,5 cm x 5 cm ).  

Lumineaza-ma si pe mine, te rog frumos ! Posted Image Chiar m-ai facut curios !

View PostOlteanul_sfios, on 07 noiembrie 2023 - 11:50, said:

De usoara, sigur e de cateva ori mai usoara decat un acoperis de tigla sau tabla, iar daca tine si 20 de ani...e ok ca inlocuire, cred.

S-ar putea sa fi surprins, dar sindrila bituminoasa este mult mai grea in comparatie cu tabla. Posted Image

#31
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,076
  • Înscris: 24.02.2011
Am scris aștereală și tablă subțire, dar nu te-ai prins. Pe tabla cutată poți călca ( cu atenție, între cute) pe țiglă nu, că o deformezi.
La foișor și bucătărie de vară nu mai trebuie șipci și folie că nu se face condens niciodată.

#32
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019

View Postsandel1, on 08 noiembrie 2023 - 00:04, said:

Pe tabla cutată poți călca ( cu atenție, între cute) pe țiglă nu, că o deformezi.

Cum adica pe tigla metalica nu poti calca ca o deformezi ???? Posted Image

Gandeste-te ca prima oara pui toata tabla pe casa, dupa care urmeaza sa faci inchiderile ( frontoane, coame, borduri de calcan, etc. ). Cum crezi ca ajungi sa le montezi pe alea ? Zbori ? Calci pe tabla, asa cum calci si cand montezi panourile !

View Postsandel1, on 08 noiembrie 2023 - 00:04, said:

La foișor și bucătărie de vară nu mai trebuie șipci și folie că nu se face condens niciodată.

Asta este o alta prostie !!! Ridica o foaie de tabla sa vezi ca lemnul este afectat ! La tabla una din marile probleme este ventilatia insuficienta. Tu daca elimini acel caroiaj de sipci reduci si mai mult ventilatia, deci vei avea si mai multe probleme. Ca sa nu mai spun ca neavand caroiajul de sipci este posibil ca suruburile de prindere a tablei sa iti nimereasca intre scanduri.

View Postsandel1, on 08 noiembrie 2023 - 00:04, said:

Am scris aștereală și tablă subțire, dar nu te-ai prins.

Nu m-am prins, ca nu ma gandeam la aberatiile astea ! Posted Image

Ca idee, pe marea majoritate a tablelor cutate de acoperis ( cuta intre 35 mm si 45 mm ), te misti mai greu decat in cazul tiglei metalice, deci nu mi-as pune tabla cutata decat daca as avea o problema legata de panta si nu vreau sa pun tabla click ( sau faltuita ).

Edited by razvan-softpedia, 08 November 2023 - 05:50.


#33
sandel1

sandel1

    Avat de 4 kg/75 cm. Ultimul, balastierele usl au distrus râul.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,076
  • Înscris: 24.02.2011
Nu toată lumea își permite tablă groasă și scumpă. La 0,25 mm nu poți călca pe ea că se îndoaie. Pe tablă cutată poți călca, dar nu pe partea înălțată că și pe aia o strici. Nu știu ce meșteru lu pește ești dacă n-ai știut treaba asta. Posted Image
Iar nu te-ai prins când am spus foișor. Ventilația este arhisuficientă pentru că nu are ferestre și bate vântul prin el. Iar scândurile se pun cu rost de dilatație. E suficient 1 cm. Nu-i nici o problemă la prinderea în șuruburi, e chiar mult mai simplu decât complicațiile cu care te-ai obișnuit. Dacă nu ești tâmpit sunt zero șanse să nimerești între scânduri.

Edited by sandel1, 08 November 2023 - 11:37.


#34
bobitzaaa

bobitzaaa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,199
  • Înscris: 23.02.2007
Aia de 0.25 grosime se aproprie de staniol  :D

Sandele ai grija sa nu faci si baie cu condensul de la centrala.

#35
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,189
  • Înscris: 06.10.2019

View Postsandel1, on 08 noiembrie 2023 - 11:34, said:

Nu toată lumea își permite tablă groasă și scumpă. La 0,25 mm nu poți călca pe ea că se îndoaie. Pe tablă cutată poți călca, dar nu pe partea înălțată că și pe aia o strici. Nu știu ce meșteru lu pește ești dacă n-ai știut treaba asta. Posted Image
Iar nu te-ai prins când am spus foișor. Ventilația este arhisuficientă pentru că nu are ferestre și bate vântul prin el. Iar scândurile se pun cu rost de dilatație. E suficient 1 cm. Nu-i nici o problemă la prinderea în șuruburi, e chiar mult mai simplu decât complicațiile cu care te-ai obișnuit. Dacă nu ești tâmpit sunt zero șanse să nimerești între scânduri.

Din pacate, nu esti genul de om cu care sa se poata discuta constructiv, si care sa recunoasca cand greseste. Posted Image Incerci sa gasesti tot felul de variante si explicatii cu ajutorul carora sa iesi "basma curata". Sincer, nu mi-as fi batut capul cu tine, dar exprimarile de genul " maestre" si " meșteru lu pește " ma irita, mai ales cand vin din partea unui om mult mai slab pregatit decat mine. Posted Image

Ca sa terminam cu discutia asta timpita, te rog sa imi zici si mie, unde ai vazut tu tigla metalica cu grosime de 0,25 mm !

Ca si idee, invelitorile metalice de tipul asta se incadreaza la o categorie numita "invelitori metalice autoportante" , si trebuie sa respecte anumite caracteristici tehnice. Tabla de 0,25 mm nu poate fi folosita la astfel de invelitori.

La tabla cutata exista o "scapare", in sensul in care aceasta se poate utiliza ca si tabla cutata pentru pereti, si in acest caz nu mai este nevoie sa aiba caracteristicile din standardul pentru invelitorile metalice autoportante ( 14782/2006 ).

Din aceste motive, gasesti tabla cutata cu grosimea de 0,25 mm, dar nu gasesti tigla metalica.

#36
kretzu77

kretzu77

    Custom title

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,443
  • Înscris: 06.06.2006

View Postsandel1, on 08 noiembrie 2023 - 11:34, said:

Nu toată lumea își permite tablă groasă și scumpă. La 0,25 mm nu poți călca pe ea că se îndoaie.
Man, cred ca vorbesti din punga de pufuleti.
Nu gasesti tabla pentru acoperis la grosimea aia pe care o arunci acolo.

Desigur, gasesti grosimea aia de tabla. Dar probabil certificata pentru alte utilizari (pereti sandwich pt diverse constructii mai mult sau mai putin provizorii si alte utilizari verticale), dar niciuna sa calci/spijini ceva pe ea, montata orizontal.

Edited by kretzu77, 08 November 2023 - 15:44.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate