Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante
 Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...
 Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...
 Dashcam

Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit
 

Intabulare gratuita făcută de primărie.

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#1
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010
Bună ziua, ma confrunt cu următoarea problema, în comuna bunicilor mei, primaria a început măsurătorile pentru intabularea terenurilor. Mi-au spus ca se intabuleaza doar suprafata din acte ( titlu de proprietate + act vânzare-cumpărare+ acte de partaj). In teren, am o suprafață  cu pana 5% mai mare fata de acte, din cauza,ca, chiar dacă pământul a fost dintr-o singura bucata, în titlu este împărțit în mai multe bucăți: livezi, arabil, alte terenuri agricole, fiecare cu cate o măsurătoare, cu toate ca terenul era doar un simplu dreptunghi îngrădit. In plus, mai apare si o suprafata rezultata din partaj de mostenitor, in speță bunica mea, cu terenul moștenit de la părinții săi,  cu terenul lipit de cel al bunicului, dar care nu au știut niciodata cu exactitate care e al bunicului sau bunicii, fiindcă l-au lucrat împreună.  În  fata și spate exista cate un drum, iar pe laterale bunicul meu a plantat salcâmi pe linia de hotar, dinainte de colectivizare. Astăzi, la primărie,  mi-au spus ca se va  intabulata doar suprafata din acte, fara a se sine seama de suprafata din teren. Terenul nu știu cum figurează exact, jumătate intravilan, restul în spatele casei extravilan. Diferența este de mai putin de 800 de metri, măsurat este 18000 m, in acte, adunate, figurează 17200. Spun ca mai puțin de 800, fiindcă în fata, la drum au măsurat pana în buza șanțului, pana la niște capaci de care am legat  o plasa de gard,chiar dacă le-am zis ca gardul vechi era cu 2 metri mai în spate Ar rezulta o diferență reala de doar  650 mp. Alături, un  vecin care îmi face probleme, spune ca în acte el are mai mult ( nu am de unde sa știu exact,posibil sa fie asa), insa când l-am întrebat cum au crescut acei salcâmi pe linia de hotar, a răspuns ca i-a plantat soția sa pe bucata ei de teren, cu toate ca acel teren este agricol, cine ar planta salcâmi pe mijlocul bucatii, ca să nu poti ara, semăna, etc. Se știe cum se dădeau titlurile de proprietate,omul zicea de prăjini, nu de ari sau metri-patrati,  aducea doi martori sa zică cu cine se învecineaza, iar pe  titlu de proprietate nu este trecuta lățimea și lungimea terenului, doar suprafata, fara nici o schita.Am citit diverse articole de lege,în care se spune ca se intabuleaza suprafata măsurată, dacă abaterea este mai mica de 5%, ( acum nu mai știu exact procentele după noua lege, în funcție de intravilan sau extravilan. Întrebarea mea este, de ce cei de la primărie au spus ca se intabuleaza doar suprafata din acte,nu cea măsurată, chiar dacă abaterea este mica, de mai putin de 4%?

Edited by vasidaniel, 20 October 2023 - 13:02.


#2
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012
e simplu!
ei au acte la dispoziție și fac calculele-n funcție de acte
...
ca tine sunt 75% din proprietarii din comună
păi dacă veniți toți cei 4000 de proprietari cu pretenții, în condițiile în care nici voi nu știți clar despre ce-i vorba, atunci intabularea va continua încă un secol...

View Postvasidaniel, on 20 octombrie 2023 - 12:54, said:

...Terenul nu știu cum figurează exact, jumătate intravilan, restul în spatele casei extravilan. Diferența este de mai putin de 800 de metri, măsurat este 18000 m, in acte, adunate, figurează 17200. Spun ca mai puțin de 800, fiindcă în fata, la drum au măsurat pana în buza șanțului, pana la niște capaci de care am legat  o plasa de gard,chiar dacă le-am zis ca gardul vechi era cu 2 metri mai în spate Ar rezulta o diferență reala de doar  650 mp. Alături, un  vecin care îmi face probleme, spune ca în acte el are mai mult ( nu am de unde sa știu exact,posibil sa fie asa),

rezultatul?
la terminarea intabulării cei care se simt „furați” merg în instanță cu dovezile proprii!

#3
tigerheart

tigerheart

    Savage Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,897
  • Înscris: 07.08.2008

View Postvasidaniel, on 20 octombrie 2023 - 12:54, said:

Astăzi, la primărie,  mi-au spus ca se va  intabulata doar suprafata din acte, fara a se sine seama de suprafata din teren.
Din cate stiu, o firma de cadastru e angajata pentru asa ceva. Discuti cu firma, faci cerere sa iti vina sa masoare si le arati tot terenul care e al tau. Stiu un caz de intabulare gratuita unde firma de cadastru doar a chemat la primarie oamenii si acolo pe harta de pe un calculator s-a facut "imparteala". Bineinteles ca aia din primarie si cu "pile" au cerut sa se masoare in teren. Restul se vor trezi cel mai probabil ca detin mai putin teren decat in realitate.
De asta si se face intabularea gratis pentru ca oamenii sa declare TOT terenul. Treaba primariei ce zice. Atat timp cat tu faci cerere de masurare, firma ar trebui sa iti masoare. Mai ales pe la sate sunt multi care nu au declarat tot la primarie. Si sunt destui primari si "prieteni" care abia asteapta sa puna mana pe un teren nerevendicat.

Edited by tigerheart, 20 October 2023 - 13:41.


#4
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010
Au măsurat, au zis ca exista acea supratata în  plus, dar ca vor intabula doar suprata din acte. Știam ca este un procent de 5% abatere,  care permite sa se intabuleze suorafata masurata.

Edited by vasidaniel, 20 October 2023 - 13:44.


#5
realwalle

realwalle

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 04.10.2017
https://legislatie.j...Document/222677
vedeti art 28 si art 29

#6
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,274
  • Înscris: 06.01.2007
Daca toti proprietarii sunt in situatia ta, atunci inseamna ca exista o rezerva de teren in tarlaua respectiva, caz in care se va accepta acel surplus.
De regula, in fiecare tarla exista o rezerva de 5%, pentru ca asa s-au facut punerile in posesie la vremea respectiva.
Dar se poate sa fie si un "surplus cu minus" :), mai ales in zona Bucuresti-Ilfov, unde s-au facut tot felul de magarii. In general in teritoriu, nu exista aceasta situatie.

Daca insa nu exista o rezerva realitate minus acte, atunci vei pierde acel teren. Oricum nu aveai acte pe el.

Poti sa dai in judecata pe cine vrei tu, insa te vei lupta cu morile de vant, cat timp tu nu ai in acte acea suprafata.

Edited by maccip, 20 October 2023 - 13:56.


#7
r_murphy

r_murphy

    ANTENIST SPALAT PE CREIER

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,115
  • Înscris: 30.04.2007
da matale singur zoom si vezi care-i situatia legala la momentul actual ;)

https://geoportal.an...bile/Harta.html

#8
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010

View Postrealwalle, on 20 octombrie 2023 - 13:47, said:

Mulțumesc mult.
"4) În cazul imobilelor situate în intravilan, indiferent dacă au făcut sau nu obiectul legilor fondului funciar pentru înregistrarea suprafețelor rezultate se procedează astfel:
a) dacă imobilul este împrejmuit, se înscrie suprafața din măsurători, indiferent de suprafața din actul de proprietate;"
Totuși am o nelămurire, terenul este pe jumătate imprejmuit , livada si ograda, cealaltă jumătate, din spate, fiind arabil,nu este imprejmuit, fiindcă ar fi greu pentru un  tractor sa efectueze lucrările agricole. Însă acea suprafața imprejmuita  are aceeași latime ca cea imprejmuita, practic am făcut gard lateral doar pe jumătate din teren. Si cel de la primărarie mi-a zis mai demult ca jumătate din teren e intravilan, restul e extravilan, fiindcă e arabil,  insa nu parea prea sigur. Acum am uitat sa-l întreb. Conform legii, dacă e imprejmuit cel intravilan,e obligat sa-l ontabuleze. Însă cealaltă jumătate, nefiind imprejmuit și extravilan, cum se se procedează? Terenul este un dreptunghi. Dacă ma duc luni cu aceasta lege la funcționarul de la primărie, dreptatea este de partea mea?

Edited by vasidaniel, 20 October 2023 - 14:26.


#9
realwalle

realwalle

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 04.10.2017
Aceasta nu este o lege, este regulamentul in baza caruia se realizeaza lucrarile de cadastru sistematic. Daca terenul intreg (am inteles ca este un singur corp situat partial intravilan/ partial extravilan) nu este complet imprejmuit cu gard sau alte elemente stabile in timp (cursuri de apa, canale, etc) atunci se aplica alin (4) b) al aceluiasi articol. Acum in situatia dvs conteaza foarte mult cum vede administratia locala/ executantul lucrarilor de inregistrare sistematica toata treaba. Dvs puteti imprejmui complet proprietatea in 1-2 zile, dar daca primaria nu este de acord, degeaba. Puteti face contestatie in perioada de afisare a documentelor aferente lucrarilor (60 zile) de cadastru sistematic si vedeti ce solutie primiti de la OCPI teritorial.
Urmariti aici cand se vor publica documentele la primarie: https://www.ancpi.ro/pnccf_docs/?dir=

#10
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010
"Dvs puteti imprejmui complet proprietatea in 1-2 zile, dar daca primaria nu este de acord, degeaba." Dacă imprejmuiesc complet proprietatea după ce s-au făcut măsurătorile, nu fac mai rău?
Și gardul este făcut din spalieri din beton, cu sarma ghimpata, care în unele locuri trece prin miezul copacilor existenți pe hat și care au crescut între timp, înghițind sarma.  Acel gard este vechi, din anii 90, acum 5 ani am pus și o plasa de gard împletită prinsa de acei spalieri, deci nu este un gard zidit cu autorizație de construcție.

#11
Punter

Punter

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,225
  • Înscris: 24.07.2022

View Postr_murphy, on 20 octombrie 2023 - 14:09, said:

da matale singur zoom si vezi care-i situatia legala la momentul actual Posted Image

https://geoportal.an...bile/Harta.html

ce nu e in galben inseamna ca nu e intabulat?

#12
AlexD2

AlexD2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,574
  • Înscris: 10.01.2019

View PostPunter, on 20 octombrie 2023 - 16:57, said:

ce nu e in galben inseamna ca nu e intabulat?
Poate fi intabulat dar nu cadastral.

#13
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010

View PostPunter, on 20 octombrie 2023 - 16:57, said:



ce nu e in galben inseamna ca nu e intabulat?
În nord sunt intabulate toate terenurile, în sud sunt doua terenuri neintabulate, dintre care unul alipit de mine si aparține  vecinului de care ziceam. Pe celelalte laturi ( est și vest) sunt doua drumuri, unul județean, altul un drum agricol.

#14
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010

View Postrealwalle, on 20 octombrie 2023 - 13:47, said:

Cum se procedează dacă exista gard în jurul unei proprietăți  dar un vecin  are mai puțin teren decât în  acte? Iar cel cu gard are  mai mult? E vorba de cele doua articole din intabularea sistematica.

#15
n_priceputu

n_priceputu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 769
  • Înscris: 12.11.2008
Din cate inteleg eu, corecteaza daca nu este asa, ai in teren o suprafata mai mare decat in acte

Daca imi amintesc eu bine, problema se rezolva asaȘ
- in cartea funciara se face mentiunea ca in urma masuratorilor s-au constatat y metrii patrati in plus
  pe langa cei x trecuti in acte
- tot in cartea funciara se face mentiunea ca ti se atribuie x mp in proprietate si y mp in posesie
- daca timp de 2 sau 3 ani nimeni nu te contesta , adica nu cere, cu documente, suprafata y sau
  parte din ea, atunci, cei care gestioneaza catrea funciara, revin si consemneaza ca si suprafata
  y ti se trece in proprietate

(realwalte are dreptate cand spune ca lucrarile cadastrale se publica de catre primarie. Asa vecinii
afla cine e pe plus sau pe minus si pot formula pretentii Deci se publica faptul ca tu ai y mp in plus
Daca timp de 2 sau trei ani - nu mai stiu exact perioada - nu te contesta nimeni, te faci proprietar
si pe diferenta. Acesta a fost cazul meu)

Te sfatuiesc sa contactezi un notar, ca ei stiu cel mai bine lucrurile astea. In mod normal intabularea
se face prin intermediul unui notar si cadastristii care o fac au unul agreeat de ei cu care lucreaza
Cadastristii masoara, fac schite si amplasamente, dar forma juridica a cartii funciare este facuta de
catre un notar, si nu de altcineva. Asa prevede legea

Dar e bine sa contactezi un altul

Ar fi mai greu in situatie inversa, daca in teren ai avea mai putin decat in acte. Atunci ar trebui sa
renunti sau sa gasesti pe cel care te-a deposedat de diferenta.

Edited by n_priceputu, 21 October 2023 - 13:12.


#16
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010
N-priceputu,
Insa in art din acel regulament se face referire  la faptul ca dacă terenul este împrejmuit se face intabularea cu suprafata măsurată, chiar dacă este mai mare. D-voastra ați avut terenul inprejmuit, intravilan sau extravilan?

#17
vasidaniel

vasidaniel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 136
  • Înscris: 29.09.2010

 realwalle, on 20 octombrie 2023 - 14:39, said:

Dvs puteti imprejmui complet proprietatea in 1-2 zile, dar daca primaria nu este de acord, degeaba.
Cum adica, se face conform regulamentului legal sau cum vrea primaria? Ca doar cadastrul il face firma, nu primaria, ea intocmeste actele. Ce înseamnă imprejmuit integral? Dacă pe doua laturi exista cate un drum, iar pe celelalte doua laturi exista gard, însă nu este pe toată lungimea terenului, ci pe jumatate, cum se încadrează? Teoretic, fiecare latura este delimitata, doua de drumuri, doua de câte un gard. Ipotetic vorbind, dacă cineva are o latura a terenului lunga de 200 de metri și are gard doar pe lungimea de 150 de metri, restul 50 de metri nefiind imprejmuita, cum se considera? Imprejmuita sau parțial imprejmuita? După mine, și logic,  o proprietate se considera parțial imprejmuita dacă din cele 4 laturi, sunt împrejmuite una, 2 sau 3 laturi din cele 4.

#18
realwalle

realwalle

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 193
  • Înscris: 04.10.2017

 vasidaniel, on 20 octombrie 2023 - 19:18, said:

Cum se procedează dacă exista gard în jurul unei proprietăți  dar un vecin  are mai puțin teren decât în  acte? Iar cel cu gard are  mai mult? E vorba de cele doua articole din intabularea sistematica.

Nu are relevanta situatia terenului vecin. Daca imprejmuirea s-a facut abuziv atunci proprietarul afectat (care teoretic a pierdut suprafata) trebuia sa faca reclamatie. Daca nu a facut inseamna ca a fost de acord cu hotarul asa cum este materializat.

 vasidaniel, on 21 octombrie 2023 - 22:37, said:

Cum adica, se face conform regulamentului legal sau cum vrea primaria? Ca doar cadastrul il face firma, nu primaria, ea intocmeste actele. Ce înseamnă imprejmuit integral? Dacă pe doua laturi exista cate un drum, iar pe celelalte doua laturi exista gard, însă nu este pe toată lungimea terenului, ci pe jumatate, cum se încadrează? Teoretic, fiecare latura este delimitata, doua de drumuri, doua de câte un gard. Ipotetic vorbind, dacă cineva are o latura a terenului lunga de 200 de metri și are gard doar pe lungimea de 150 de metri, restul 50 de metri nefiind imprejmuita, cum se considera? Imprejmuita sau parțial imprejmuita? După mine, și logic,  o proprietate se considera parțial imprejmuita dacă din cele 4 laturi, sunt împrejmuite una, 2 sau 3 laturi din cele 4.

Imprejmuit inseamna chair asta, imprejmuit pe toata lungimea hotarului. Nu exista imprejmuit dar gard pe parte din hotar.
Lucrarile de cadastru sistematic sunt intocmite de o firma autorizata insa in stransa colaborare cu primaria. Regulamentul nu este lege si primaria poate sa refuze insusirea lucrarilor in forma respectiva. Daca cei de la primarie nu sunt de acord cu suprafata mai mare decat cea din acte va fi foarte greu sa-i determinati sa fie, mai ales ca s-au exprimat clar ca asa procedeaza in cazurile in care se gaseste suprafata mai mare. Maxim puteti obtine inscrierea dreptului de posesie pt diferenta de suprafata.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate