Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ce P.C. all in one sa fie asta?

Inventia secolului din Afganistan?

G84 - pro și contra

Masina de familie,buget 11000-120...
 In ce situatii cereti o a doua op...

DigiMobil - IP public?

Glet de finisaj peste chit acrili...

La multi ani @Passenger001!
 La multi ani @barbosa1bis!

La multi ani @MikeSpike!

Cum curat gletul de pe perete

Soluție incalzire apartament...
 Culori fire la boxele de jogger

Autorizatie Birou Acte Auto

Parbriz defect

Ajutor cercetare lucrare de diser...
 

Shogun (2023)

* * * * * 3 votes
  • Please log in to reply
288 replies to this topic

#199
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 03.03.2007
Fa bine si citeste ceva istorie despre expansiunea din secolul 15 - si vei vedea cum fixatia fiecarui navigator e aurul. Comertul cu mirodenii devine relevant odata cu descoperirea insulelor Moluce si controlul asupra plantatiilor de acolo - plus intrarea olandezilor in zona Indoneziei.

Portughezii secolului 15, Columb, englezii gen Cabot, francezii gen Verrazano, conqistadorii au aurul ca obiectiv principal.

#200
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,461
  • Înscris: 29.04.2008

View Posthellmarvel, on 20 martie 2024 - 11:58, said:

Habar n-am

Dap, e limpede.


View PostBeda_Venerabilis, on 17 martie 2024 - 18:40, said:

2. Lipsa scenei cu fazanul mi se pare mai gravă. Pentru că acolo era vorba despre un alt eșec al englezului, după cel de la început. Atunci înțelege ce consecințe grave pot avea deciziile lui și cât de diferită este cultura japonezilor – chiar îi putem vedea suferința, când realizează că mâinile lui sunt pătate de sângele unui nevinovat. Și pentru că este capabil să învețe din propriile greșeli, vom vedea mai târziu cât de preocupat este să salveze viețile sătenilor din Anjiro.
Din păcate, noului serial îi pasă prea puțin de Blackthorne.

Ia de aci'. Un coleg care intelege ce citeste, spre deosebire de tine

Edited by iladi, 20 March 2024 - 12:13.


#201
hellmarvel

hellmarvel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,960
  • Înscris: 12.03.2010

View PostAlexandru H., on 20 martie 2024 - 12:05, said:

Fa bine si citeste ceva istorie despre expansiunea
Fa bine si schimba tu ce prostii citesti, sau ai citit. Ce aur era mă in India ca sa merite sa ajungi in India pe la Vest pe la Vest (calatoriile lui Columb)? Portughezii (Vasco da Gama) au luat-o pe la sudul Africii pentru ca Levantul (Drumul Matasii) era intrerupt de otomani (si oricum, altfel era controlat de arabi, iarasi, ce aur  circula pe-acolo?). Olandezii au dat la schimb englezilor New Amsterdamul (actualul New York) pe o insula obscura din Indonezia pentru ca de-acolo aduceau nucșoara, crezi ca numai aurul conta pe-atunci?

Englezii au dus razboaie in China din cauza ceaiului, Independenta Statelor Unite a pornit de la un transport de ceai, mirodeniile valorau greutatea lor in aur (șofranul e si acuma mai scump decit aurul).
https://www.tbsnews....-economy-193654 (link la intimplare)

View Postiladi, on 20 martie 2024 - 12:12, said:

Ia de aci'. Un coleg care intelege ce citeste, spre deosebire de tine
Stai blînd, c-am inteles mai bine si decit ăla. Am mai spus ca nu sint fanul cartii (serialul hai sa zic ca arata bine, desi tot plicticos mi se pare), dar daca voi credeti ca e o oda adusa englezilor sau europenilor, care-i invata pe japonezi omenia si civilizatia, va inselati. Chiar si faza cu „oh, no, noi ne respectam nevestele” stiati ca pina prin sec 19 englezii ISI VINDEAU NEVESTELE ca sa nu dea divort?

Edited by hellmarvel, 20 March 2024 - 14:07.


#202
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 05.03.2009

Episodul 5 mi s-a părut cel mai bine realizat, până acum.

Spoiler


#203
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 03.03.2007
Sa fim bine intelesi: tipul ala de pedeapsa, cu seful clanului care-si omoara toata familie si se sinucide dupa aia, era un eveniment extrem de rar (iar in real life ucigasul lui Oda Nobunaga a fost omorat in lupta). Cat priveste cartile - Mariko nu a fost executata in 1582, cand se produce assasinatul, pentru ca e deja maritata, deci apartine altui clan. E exilata pentru un timp, revine la barbatu-sau, ii refuza intimitatea, ii cere anual permisiunea de a-si face sepukku - iar Buntaro o refuza de fiecare data pentru ca e prea indragostit de ea.

#204
N3mesis

N3mesis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 16.05.2010

View PostDemerzel, on 08 martie 2024 - 20:57, said:

Ecranizarea din 1980 are 10 ore, asta de acum tot cam atât.

Mult mai slabă si mai dezlânată actuala, iar Chamberlain are 10 clase peste Cosmo Jarvis.
Pacat de Hiroyuki Sanada, n are cu cine...
Dupa primul episod ma gandesc daca merita sau nu sa continui. Chiar asa, nici nu se compara cu vechea ecranizare. Nici nu se explica de ce marinarul a fost fiert de viu, nu e clar de ce japonezutl s-a pishat pe englez, multe chestii par de umplutura cand de fapt trebuiau sa fie importante. Actorii sunt groaznici, mult prea tineri unii, altii habar nu am cine sunt pentru ca nu se explica. Hai ca se respecta actiunea in general, dar se sar prea multe explicatii, cred ca cine nu a citit cartea nu intelege nimic.

#205
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 03.03.2007

Quote

Nici nu se explica de ce marinarul a fost fiert de viu, nu e clar de ce japonezutl s-a pishat pe englez

What? Ti se da mura in gura explicatia in serial... si serialul e ultra-popular in momentul asta, fapt ce dovedeste ca oamenii pot sa parcurga actiunea fara a fi citit cartile.

#206
calincosma

calincosma

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,283
  • Înscris: 15.03.2013

Vizualizare mesajN3mesis, pe 21 martie 2024 - 18:00, a scris:


Dupa primul episod ma gandesc daca merita sau nu sa continui...
Ce-mi poti recomanda sa vizionez (gen serial nou aparut max. 1-2 luni)?Multumesc. :)

Edited by calincosma, 21 March 2024 - 21:59.


#207
N3mesis

N3mesis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 16.05.2010

View PostAlexandru H., on 21 martie 2024 - 20:26, said:

What? Ti se da mura in gura explicatia in serial...
Banuiesc ca tie ti-a aparut scena tragerii la sorti.

View PostAlexandru H., on 21 martie 2024 - 20:26, said:

si serialul e ultra-popular in momentul asta, fapt ce dovedeste ca oamenii pot sa parcurga actiunea fara a fi citit cartile.
Nu, dovedeste ca oamenii accepta orice rahat la care i se face reclama.

Omi e un simplu pacalici in serial, nu un samurai. Preotul catolic pare un nespalat, nici macar nu e in portocaliu. Rodriguez, ce sa mai zic, e o gluma. Alvito, sa fim serios, nici imbracamintea nu e corecta si nici slugarnicia afisata.  Hai ca nu se poate in serial sa il descrie ca in carte, dar cmon, e mult prea slugarnic.

View Postcalincosma, on 21 martie 2024 - 21:58, said:

Ce-mi poti recomanda sa vizionez (gen serial nou aparut max. 1-2 luni)?Multumesc. Posted Image
Stii, intr-o vreme imi facusem un calendar cu serialele pe zilele in care apareau. Acum, nimic, dar NIMIC vizionabil. Si totusi acum 4-5-6 ani aveam vreo 10 sau 15 in lista.

#208
N3mesis

N3mesis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 16.05.2010
Hai ca am vazut si episodul 2. Au sarit mult prea rapid peste partea cu inchisoarea!!! Calugarul spaniol trebuia sa ii explice lui Anjin politica japoneza, sa il invete sa se poarte in societate, sa ii explice cultura, sa il invete cateva cuvinte, dar in serial ... nimic. Pai asta a si fost intentia lui Toranaga, ca Anjin sa ajunga sa calugar si sa fie educat de acesta. S-a trecut peste o faza esentiala, chiar ma intreb cum o sa se explice in continuare de unde stie Anjin de Nava Neagra daca nu de la spaniol.

#209
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 03.03.2007

Quote

Preotul catolic pare un nespalat, nici macar nu e in portocaliu

Cand Xavier a debarcat in Japonia, s-a inradacinat obiceiul imbracarii in portocaliu a iezuitilor pentru a copia modelul budist si de a fi luati in seama de catre japonezi. Mai tarziu, conducerea iezuita a interzis aceasta practica, fortandu-i pe misionari sa reia vesmantul negru. Ce e in serial e realist dpdv istoric.

https://digitalcommo...08&context=eleu

Quote

When Francisco Cabral arrived in the spring of 1570, he enacted several sweeping reforms aimed at refining the character of the workers and refocusing the aims of the mission. Yet these reforms were rooted in his distrust of the Japanese and his contempt for their culture. For example, since the time of Xavier, Jesuits had worn the orange silk robes of the Buddhist priests, for the Japanese reviled anyone with a poor appearance, and as long as they wore their tattered black cassocks, the Jesuits found it difficult to be taken seriously. Thus, Xavier decided that he and his fellow workers would wear the same silk robes. He was determined to dress at least as well as the Buddhist priests in order to send the message that the Jesuits were deserving of equal respect. The change of costume had dramatic effects on their work and became a symbol of the Society’s methods in Japan. After Cabral arrived, however, he forbade anyone—even native Japanese training to be priests—from wearing the silk robes.


#210
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 05.03.2009

View PostAlexandru H., on 20 martie 2024 - 21:17, said:

Sa fim bine intelesi: tipul ala de pedeapsa, cu seful clanului care-si omoara toata familie si se sinucide dupa aia, era un eveniment extrem de rar (iar in real life ucigasul lui Oda Nobunaga a fost omorat in lupta). Cat priveste cartile - Mariko nu a fost executata in 1582, cand se produce assasinatul, pentru ca e deja maritata, deci apartine altui clan. E exilata pentru un timp, revine la barbatu-sau, ii refuza intimitatea, ii cere anual permisiunea de a-si face sepukku - iar Buntaro o refuza de fiecare data pentru ca e prea indragostit de ea.
Interesant.
Păcat că s-au rezumat la atât de puține episoade; din câte înțeleg, aveau destule personaje și evenimente în carte cu care să lucreze. Puteau să filmeze mai multe sezoane, începând poate chiar cu asasinatul, povestind ceva mai mult din viața lui Mariko și a celorlalți, explicând jocurile de putere, relația japonezilor cu portughezii etc. Și din moment ce povestea nu mai este spusă din perspectiva englezului, sosirea lui în Japonia ar fi putut veni mai spre sfârșit.
În fine, deja nu mai contează.

View PostN3mesis, on 22 martie 2024 - 03:22, said:

Banuiesc ca tie ti-a aparut scena tragerii la sorti.
Asta nu mi-a plăcut nici mie, au eliminat o scenă importantă în caracterizarea și dezvoltarea lui Blackthorne (Vinck va fi și el afectat de acea scenă). Au trecut mult prea repede peste evenimentul sosirii europenilor.
Pe ei îi interesează în primul rând Japonia și personajele japoneze, ceea ce e foarte bine. Dar asta nu înseamnă că englezul, sau altcineva, ar trebui neglijat.

View PostN3mesis, on 22 martie 2024 - 03:22, said:

Nu, dovedeste ca oamenii accepta orice rahat la care i se face reclama.
Asta e din cauză că serialul apare pe un fond sărăcăcios de producții cinematografice de calitate, mai ales istorice. Ultimul exemplu e „Napoleon”, care a fost departe de ceea ce ar fi trebuit să fie.
Dar serialul nu e un rahat. Eu cred că multe probleme provin din faptul că episoadele sunt realizate de mai mulți regizori (până acum au fost 3 pentru 5 episoade). Și nici alegerea unora dintre actori nu mi se pare prea inspirată; însă depinde și de felul cum li se cere să joace.

#211
N3mesis

N3mesis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 16.05.2010

 Alexandru H., on 22 martie 2024 - 09:36, said:

Cand Xavier a debarcat in Japonia, s-a inradacinat obiceiul imbracarii in portocaliu a iezuitilor pentru a copia modelul budist si de a fi luati in seama de catre japonezi.
Totusi in carte apar vesminte portocalii, la asta ma refer. Nu stiu cat de istorica este cartea, dar puteau totusi sa respecte ce a scris autorul.


 Beda_Venerabilis, on 22 martie 2024 - 14:38, said:

Și nici alegerea unora dintre actori nu mi se pare prea inspirată; însă depinde și de felul cum li se cere să joace.
Am impresia ca nici un actor nu se potriveste, in vechea miniserie par mult mai autentici. Poate cine vede pentru prima data serialul e ok, dar eu aveam alte asteptari. Oni e pur si simplu dezamagitor, pare un putulica speriat de sange, nu un samurai care avea destul creier incat sa conspire impotriva unchiului sau. De regimentul de muschete se zice ceva pana la urma?

 Alexandru H., on 20 martie 2024 - 21:17, said:

iar Buntaro o refuza de fiecare data pentru ca e prea indragostit de ea.
Eu inca nu l-am vazut pe Buntaro. Sper sa apara scena cu sagetile sau cea in care isi cere scuze lui Anjin.

#212
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,646
  • Înscris: 30.08.2017

View PostN3mesis, on 22 martie 2024 - 14:53, said:

Eu inca nu l-am vazut pe Buntaro. Sper sa apara scena cu sagetile sau cea in care isi cere scuze lui Anjin.

In episodul de săptămâna aceasta.

#213
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 03.03.2007

Quote

Totusi in carte apar vesminte portocalii, la asta ma refer. Nu stiu cat de istorica este cartea, dar puteau totusi sa respecte ce a scris autorul.

Au folosit consultanti istorici. Armele, armura - pana si incaltarile sunt potrivite pentru respectiva epoca. De aia zic ca nu e o reprezentare fidela a cartii (una de aia avea nevoie de 30 episoade ca popa) ci o viziune specifica care, sper eu, ii va indruma pe fanii serialului sa citeasca si cartile.

#214
Beda_Venerabilis

Beda_Venerabilis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 578
  • Înscris: 05.03.2009

View PostN3mesis, on 22 martie 2024 - 14:53, said:

Oni e pur si simplu dezamagitor, pare un putulica speriat de sange, nu un samurai care avea destul creier incat sa conspire impotriva unchiului sau.
Eu inca nu l-am vazut pe Buntaro.
Da, vechiul Omi chiar avea atitudinea unui samurai, cu acea privire intensă, hotărâtă.
Buntaro apare de-abia în episodul 3.

View PostN3mesis, on 22 martie 2024 - 14:53, said:

Sper sa apara scena cu sagetile sau cea in care isi cere scuze lui Anjin.
Spoiler

View PostAlexandru H., on 22 martie 2024 - 15:49, said:

Au folosit consultanti istorici. Armele, armura - pana si incaltarile sunt potrivite pentru respectiva epoca.
Apropo de realismul istoric: tunurile olandeze sunt copiate după tunul „Fredelant”:
https://www.rijksmus...-of-art/cannons

#215
Alexandru H.

Alexandru H.

    Parakoimōmenos

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,234
  • Înscris: 03.03.2007
Ah, amanuntul meu preferat in legatura cu realismul istoric al serialului se refera la diferentele dintre samurai in scena intalnirii celor 5 regenti din primul episod. Ai diversitatea tunsorilor, barbilor si mustatilor din epoca Sengoku inainte ca shogunii Tokugawa sa impuna legislatie de uniformizare a look-ului lor in raport cu roninii si ceilalti non-samurai; plus felul distinct in care stai asezat daca esti lord/nobil vis-a-vis de cum se aseaza samuraii din escorta ta (pregatiti sa sara imediat in ajutorul seniorului).

S-a facut research serios la serialul asta - nici nu e de mirare ca e apreciat in Japonia fata de miniseria din 1980, ce a fost foarte prost primita acolo.

#216
N3mesis

N3mesis

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,838
  • Înscris: 16.05.2010
Hai ca Buntaro e destul de ok, nu au pus un molau cu gleznele la vedere, ca Omi.

Cel mai realist personaj, si aici chiar au nimerit-o, e Fuji. Nu e o frumusete, interpreteaza bine, chiar e ok in rol. Mariko e cam meh pana acum. La Koki ma asteptam la mai mult, nu e o gheisa pentru ca inca nu existau, dar e prea batrana si nu ar castiga un concurs de frumusete.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate