Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

Ubuntu 22.04 - Aplicatiile Windows nu merg (Wine)

- - - - -
  • Please log in to reply
29 replies to this topic

#19
vj_Heaven

vj_Heaven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,061
  • Înscris: 19.07.2005
Nu stiu exact ce probleme audio ai, asa la un search rapid pentru sound cracking am gasit asta:
https://ubuntuforums...d.php?t=2266332

Daca emulatorul nu e versiune nativa de linux, e versiune de windows poti inceca sa-l rulezi prin Steam proton pentru a profita de cele mai noi optimizari.
Instalezi steam, instalezi un joc micut de windows pentru ca steam sa instaleze proton si tot ce-i mai trebuie apoi adaugi emulatorul acolo la add not steam game to my library. Apoi dai click dreapta pe joc, propietati, compatibilitate si fortezi proton experimental.
https://www.reddit.c...s_using_proton/

#20
cestmoi

cestmoi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 12.07.2015
Hey vj_Heaven, multumesc mult pentru sugestii. Pana la urma am rezolvat intrand in Settings --> Sound si setand Configuration pe Digital Surround 7.1 (HDMI) Output. Acum nu mai am probleme de sunet, sper sa dureze Posted Image (mentionez ca nu am sistem surround, iesirea audio/video se face prin HDMI catre un Smart TV marca LG).
Numai bine tuturor si multumesc pentru ajutor!

#21
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 554
  • Înscris: 15.05.2018
Ca si alternativa la Steam ar merge Lutris.

Poti sa folosesti Wine instalat sau poti sa faci download la o versiune de Wine sau Proton fara sa inlocuiesti Wine-ul instalat in OS. Are in lista Proton 7 si ultimele versiuni de Proton 8 iar la Wine are versiuni mai vechi pana la Wine 4 daca ai un joc mai vechi care are probleme cu versiunile mai noi de Wine. Lutris are un launch config pentru joc si de acolo alegi versiunea de Wine/Proton

Alta chestie importanta la Lutris e ca face download versiuni noi de DXVK/VKD3D si face automat configuratiile la librarii. Astea-s folosite pentru jocuri cu DX9-D11 sau jocuri mai noi cu D12 gen Hogwarts Legacy, Cyberpunk 2077

#22
cestmoi

cestmoi

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 12.07.2015
Merci, o sa tin cont si de Lutris!

#23
Arthos

Arthos

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,415
  • Înscris: 01.11.2004
Ma mir ca in 2023 lumea nu a auzit de Bottles : https://usebottles.com/

#24
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 554
  • Înscris: 15.05.2018

View PostArthos, on 12 iulie 2023 - 11:30, said:

Ma mir ca in 2023 lumea nu a auzit de Bottles : https://usebottles.com/

Nu am reusit sa-mi dau seama cine sunt astia si nu am sa instalez un flatpak de pe un site despre care nu gasesc nici o informatie. Pare doar un frontend pentru proton.

Daca vrei sa rulezi aplicatii de windows sau jocuri ai nevoie de Wine/Proton(versiunea de wine cu extra patches de la Steam) si DXVK daca vrei jocuri mai noi cu DX12. Poti sa configurezi manual si sa dai drumu la joc din linia de comanda sau folosesti un GUI Frontend ce face automat configuratiile. PlayOnLinux(e si pt Mac) e inclus in multe Distros. Lutris e mai vechi si are builds pentru multe distros sau Steam pentru Linux.

Asta nu tine de jocuri dar eu unul nu recomand sa instalezi aplicatii de pe site-uri despre care nu gasesti informatii mai ales cand sunt in format flatpak/snap pentru ca mai includ o multime de librarii pe langa aplicatie. Aplicatia e opensource si poti sa te uiti la cod dar restul de 500Mb de librarii si cod vine gata compilat. Pot sa-ti spuna aia povesti ca e libraria X vers Y dar nu stiu ce cod e acolo. Oricum prostiile astea de flatpak/snap sunt o gaura de securitate pentru Linux si e doar o chestiune de timp pana apare primul exploit/malware. Uite ce aplicatie frumoasa avem pe website-ul asta si pe langa aplicatie mai sunt 400-600Mb de librarii si malware, pardon, dependinte.

#25
Arthos

Arthos

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,415
  • Înscris: 01.11.2004
@tar1901

Aplicatia o instalezi direct din Software daca ai flatpak configurat conform ghidului : https://flathub.org/setup

Attached File  Bottles.png   170.59K   7 downloadsAttached File  Bottles1.png   139.63K   8 downloads

99% din aplicatiile folosite de mine pe Fedora sunt flatpak (stie deduplicare) ca doar nu o sa imi umplu sistemul de operare cu enspe mii de alte gunoaie necesare fiecarei aplicatii in parte :>  A si daca chiar am nevoie de instalat tampenii etc folosc containere create cu Distrobox : https://github.com/89luca89/distrobox

#26
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 554
  • Înscris: 15.05.2018
Principala problema cu aplicatii in container gen snap/flatpack e legata consumul de resurse.

Pe langa aplicatie, containerul contine inca cateva sute MB de librarii. Majoritatea sunt deja instalate pe PC de cate distro-ul de linux doar ca alea din snap/flatpack sunt alta versiune. Partea buna e ca aplicatia a fost testata cu librariile alea si ar trebui sa fie bug-free. Partea proasta e ca libariile aste sunt incarcate separat in memorie. Chiar daca Linux-ul are deja un libX in memorie, incarca si libX din conainer si ajungi sa ai incarcate doua Linux-uri in memoria RAM.  Chiar daca ai destul RAM probabil nu ai vrea sa fie folosit fara rost pentru ca Linux-ul face un file cache in RAM iar daca ai calculator cu putin, RAM 2-4GB, atunci s-ar putea sa ai probleme.

A doua problema cu snap/flatpack ar fi posibilitatea unui vector de atac. Este foarte mult cod acolo si chiar daca aplicatiile sunt tinute pe un app-store, cine are timp sa faca review la toate librariile de acolo. Face o firma chinezeasca cine stie de app peste cativa ani, si la noua versiune fac upgrade si la librariile din container. Pot sa puna linistit o librarie noua care fura date sau face alte tampenii si pana-i prinde dureaza mult. Si in app-store de la Android poti sa pui lib.so gata compilat pe langa codul de java.

#27
Arthos

Arthos

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,415
  • Înscris: 01.11.2004
Sincer nu pricep reticenta manifestata, o fi varsta sau nefolisrea sistemului de operare in mod frecvent si adecvat.

Containerele cum le zici tu rezolva problema lipsei aplicatiilor mainstream pe Linux dand posibilitatea dezvoltqtorilor sa distribuie un singur pachet pe n-distributii fara isi piarda timpul cu rezolvarea problemelor generate de toti Gigei care ba au alte versiuni de dedependinte si nu le pot updata sau downgrada ca le bubuie alte aplicatii, sau nu le au deloc disponibile.


A si era sa uit aplicatiile Flatpak se instaleaza rootless asa ca mai reducem din vectorul tau de atac :>


#28
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 554
  • Înscris: 15.05.2018
De ce reticenta? Pentru aplicatii cloud, containers sunt perfecte. In container gen Docker ai toate dependintele. Pornesti containerul si nu-ti bati capul cu ce versiune de soft trebuie instalata.

Pentru desktop sunt o idee proasta. Principala problema sunt resursele consumate. Daca ai acolo un browser pornit nu e mare lucru dar cand lucrezi ai o gramada de programe pornite, mail, browser, IDE, ai un docker pornit la care faci debug. Daca cateva din astea sunt containers, ti-au pus desktop-ul  "pe butuci"

Alta problema ar fi ca formate astea sunt proprietare. Snap e dezvoltat de Canonical iar flatpak desi e open-source eu zic ca in spatele lor sunt Red Hat. Poate astia de la Red Hat sunt "good-guys" si vor sa faca un container open-source sa contreze pe cel de la Canonical dar eu nu am incredere in ei.

#29
Arthos

Arthos

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,415
  • Înscris: 01.11.2004
E evident ca nu esti familiar nici cu una nici cu alta,groso modo simplificat containerele Flatpak/Snap/AppImage au mai multe in comun cu ontainerele Tar/Zip decat cu Docker/Podman care de altfel sunt sinonime cu VM-urile VirtualBox/QEMU.

Eu de exemplu folosesc un container Distrobox pentru compilarea temelor folosite fara sa imi umplu sistemul cu enspe mii de dependinte inutile :P

Edited by Arthos, 23 July 2023 - 20:53.


#30
Arthos

Arthos

    ¯\_(ツ)_/¯

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,415
  • Înscris: 01.11.2004
Si un exemplu mai mainstream - Blender cu AMD HIP :

Fedora nu include in repository hip-runtime si ca atare Blender nu se poate folosi de hardware-ul meu : evident solutia ar fi compilarea din sursa cu toate neajunsurile si tot bloat-ul dat de instalarea tuturor dependintelor inutile chiar si intr-un container Distrobox(podman)

Attached File  Blender_Fedora.png   112.11K   22 downloads

ArchLinux include hip-runtime si ca atare Distrobox salveaza din nou situatia :

Attached File  Distrobox_Arch_1.png   157.77K   22 downloadsAttached File  Distrobox_Arch_2.png   279.39K   20 downloadsAttached File  Distrobx_Arch_3.png   291.38K   19 downloads

Attached File  Blender_Arch_1.png   1.16MB   24 downloadsAttached File  Blender_Arch_2.png   112.82K   28 downloads

Si dupa un distrobox -export --app blender, aplicatia e disponibila direct in Apps :

Attached File  Distrobox_Arch_Export.png   1.71MB   26 downloads


Eu asa folosesc Linux

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate