Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 Mini server - VMware

betano.ro

Poveste fara sfarșit

I-auziti voi! - nu vor romani...
 Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic

Reverse proxy si htaccess pe Raps...
 Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!
 

Falling Down (1993)

* * * * * 4 votes
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#37
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,908
  • Înscris: 14.08.2007
Dar nu e nici un bad guy si nu, nu si-ar fi omorat familia. E un good guy, care a respectat toate regulile societatii si care a fost abuzat (de sistem/sotie/judecator/angajator/comercianti/cetateni cu inclinatii criminale) pana a ajuns in punctul in care nu mai are nimic de pierdut si atunci cedeaza si isi asuma faptul ca poate sa obtina ce doreste doar daca e intr-o pozitie de forta/de "vigilante"=om care isi face singur dreptate. Dar isi pastreaza in toata ziua aia niste principii sanatoase si un set de valori morale care e clar peste cele ale celor cu care interactioneaza. Si in fiecare interactiune de-a lui se vede asta. Diferenta dintre el si oamenii obisnuiti e ca el nemaiavand nimic de pierdut isi permite sa il faca pe patronul fast-food-ului sa-i dea micul dejun amenintandu-l cu arma. Nu pentru ca ar avea de gand sa-l impuste, ci pentru ca era singurul mod de a prelua un rol de putere, in care cei care pana atunci il abuzau pe el, sunt nevoiti sa-l asculte.

A luat geanta cu arme pentru ca in mana mexicanilor era mult mai periculoasa, tocmai omorasera cativa oameni cu acele arme tragand asupra lui din masina. El nu omoara pe nimeni cu acele arme, in fast-food i se descarca arma accidental, apoi foloseste bazouka ca sa le strice drumarilor drumul pentru ca ei doar se faceau ca e stricat ca sa-si justifice bugetul, iar la batranelul de pe terenul de golf i-a provocat o criza de inima tragand cu arma in masinuta lui de golf, dar pe care si-a cautat-o singur prin reactia agresiva si nejustificata pe care a avut-o cand l-a vazut pe terenul de golf. Cand isi da seama ca i-a speriat pe cei din familia care facea gratar in curtea vilei acelui chirurg estetician, ii pare rau ca i-a speriat si le spune ca nu le-ar putea face rau niciodata, ca si el are o familie. Iar de nazist se apara cu cutitul luat de la mexicani, iar apoi il impusca cu arma cu care nazistul il atacase - iar aici ce se intampla intra mai degraba la auto-aparare.

Tot ce a facut el in ziua aia a fost sa reactioneze (din ce in ce mai disproportionat) la agresivitatea celor din jur care s-au legat de el. Ba, de cele mai multe ori, a incercat sa aplaneze conflictul inainte sa degenereze (cu coreanul, mexicanii, nazistul, etc).

De altfel si fosta sotie recunoaste ca nu a avut un motiv clar pentru care i-a interzis sa-si vada fiica, ca doar banuia ca ar fi putut sa devina violent si ca asa a decis judecatorul sa-l pedepseasca ca sa "dea un exemplu". Ceea ce a fost doar un alt abuz al sistemului juridic care l-a facut sa cedeze (din ce reiese din film, probabil chiar cel mai important abuz).

Pe tot parcursul filmului omul e brutal de sincer si rational, spune exact ce are de zis tuturor fara perdea, si face asta pana la final ... iar cand Prendergast ii spune ca si-ar fi omorat familia are aceeasi reactie sincera in care explica ca nu avea nici cea mai mica intentie sa faca asta si ca nu intelege cum a ajuns el sa fie considerat "the bad guy". Intuitia lui Prendergast a functionat foarte bine toata ziua, pana cand la finalul duelului dupa ce e stropit de un pistol cu apa intelege ca de fapt e foarte probabil sa-l fi judecat gresit. De altfel si faptul ca Prendergast se razgandeste si nu se mai pensioneaza poate fi interpretat in mai multe feluri: ca inca are nevoie politia de oameni ca el sau ca, cu toata intuitia lui de politist experimentat de care da dovada, inca mai are de invatat lucruri noi despre cei din jur si motivatiile lor.

Din punctul meu de vedere D-Fens e o victima care intr-o zi alege sa isi faca singur dreptate - adica un justitiar/"vigilante". Intr-un film western, ar fi fost clar pentru toata lumea ca e personajul pozitiv. Intr-un film din timpurile noastre, multi se pare ca nu realizeaza ca e tot personajul pozitiv.

#38
Costel2014

Costel2014

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,242
  • Înscris: 02.09.2014

View PostBob493, on 09 martie 2024 - 18:34, said:

Motivul pentru care isi pierde serviciul nu il stim (sau cel putin eu nu mi-l aduc aminte), dar stim ca sotia l-a parasit pentru ca era abuziv si agresiv si ca a fost in repetate randuri la un pas de violenta fizica asupra ei. In tot filmul il vedem cum ii sare tandara si explodeaza din cele mai banale motive, ajungand pana la urma sa ameninte oameni nevinovati cu arma. "Nedreptatile societatii" sunt faptul ca traficul e aglomerat, nu ii convin preturile din magazin si ca la fast-food  nu vor sa il mai serveasca din meniul de mic dejun, pentru ca e trecut de ora pana la care e specificat clar ca se serveste micul dejun. Pentru aceste "nedreptati", bietul nostru nedreptatit incepe sa-si faca el singur dreptate cu mitraliera. Daca e impins la limita, e impins doar de propriile sale actiuni.



Mda, deci femeia ii zice politistului ca se trezea foarte des cu fostul sot pe neasteptate la usa, chiar si in timpul noptii, si ca nu ar fi vrut sa ceara ordin de protectie pentru ca respectivul avea un temperament groaznic si ca era predispus la violenta asa ca se temea sa nu cumva sa il provoace si mai rau facand asta, dar judecatoarea a convins-o sa il ceara totusi ca sa dea un exemplu, si tot ce ai retinut tu din toata discutia aia e ca judecatoarea femeie a vrut sa dea un exemplu.
Tu pui nedreptati in ghilimele, cand unii incearca sa te jufuiesca amenintandu-te cu arma asta nu e cu ghilimele, nu e o gluma. Cand comerciantii pun preturi din pix din pura lacomie si doar pentru ca pot, asta nu e ceva ce ar necesita ghilimele, ne confruntam de cativa ani cu problema asta in real world post pandemie si oamenilor nu prea le convine. Nu distrug magazinele (desi prin SUA si Franta au cam facut asta) dar voteaza partide extremiste pentru ca acelea traditionale i-au abandonat cu cinism.

Repet, pentru mine filmul e o capodopera si are valente de "Cassandra". Ca si "Idiocracy" ne arata ce se poate intampla cu societatea, daca o lasam sa o ia razna.

View PostAlexandru H., on 10 martie 2024 - 01:03, said:

1. Filmul e excelent
2. D-fens is not a good guy. E un individ cu probleme la mansarda ce se comporta de parca lumea are ceva cu el. A nu primi breakfast la un fast-food nu e un motiv coerent pentru a scoate arma; a fi ofensat de preturile mari practicate de un comerciant nu-ti da voie sa-i distrugi magazinul. Are perfecta dreptate Prendergast: finalitatea acelei zi ar fi fost uciderea familiei sale urmata de o sinucidere - tot bullshitul de dupa parasirea masinii personale e irelevant - poate oferi context pentru starea sa emotionala si mentala dar nu ii justifica deciziile si actiunile luate.



Vad ca voi nu prea l-ati inteles daca ceea ce ati scos din el e ca D-fens e o victima. Hai, explica-mi de ce aceasta faptura inocenta a luat cu el geanta cu arme ale borfasilor.
Nici tu nu ai observat ca omul e fiert precum broasca in oala, la foc nu tocmai mic, ca problemele se aduna neincetat pe capul lui si la un moment cedeaza.....

Edited by Costel2014, 10 March 2024 - 10:08.


#39
MindArchitect

MindArchitect

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,033
  • Înscris: 30.11.2021
Doar ce au fost 1 Martie si 8 Martie si parca toti comercianti au uitat sa afiseze preturile.
Chiar discutam cu o cunostinta, a fost sa cumpere martisoare, a intrebat pretul si s-a apucat sa aleaga, cand sa plateasca... a, nu, alea sunt mai scumpe. Pai cum nene? Nu te intrebai?

De faza de la hamburgerie ce sa zic? Am fost la Mc Donalds si hamburgeri normali sunt mici. Nu discut de hamburgeri aia scumpi de mananci la restaurant decent cu pretul unui hamburger, si nu discut de restaurant "meniul zilei".
Multe faze de prin film sunt de actualitate, este chiar ce ziceam, nu cred ca aveam Mc Donalds in oras cand am vazut filmul.

Nu zic ca este vreo capodopera de film doar ca este un film pe care trebuie sa-l vada orice barbat, orice om normal.

Scriam mesajul si mi-am adus aminte aminte de un film pe care l-am vazut in urma cu cativa ani:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/_ZMd4Baswb4?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Carlito's Way 1993. Un film de viata, pentru baieti, barbati, ca suntem destui care am copilarit in cartier, la bloc, carora ne-a trebuit jumate din viata sa scapam din carierele de blocuri, sa ne mutam la casa, sa ne departam de anturaje, de "amici" care au fost la puscarie.

Viata pentru omul normal, viata aia pe termen lung, aia este cel mai greu de trait.

Pentru femei poate nu o sa insemne mare lucru, pentru cineva care provine dintr-o familie buna, pentru cineva care nu stie cum este sa stai prin trafic, sa traiesti saracia, sa cauti job, sa simti ca niciodata nu te incadrezi, ca esti prea tanar, ca esti prea batran, ca esti prea pretentios, ca esti barbat si unele joburi sunt rezervate strict pentru femei. Ca da, sa discriminezi barbatul este ok, poti scrie in anunturi "strict pentru femei".

Pana la urma viata este trecatoare. Poti sa o traiesti, sa te bucuri de ea, sau doar sa mergi inainte pana se termina ca si cand nu a fost.

Edited by MindArchitect, 10 March 2024 - 10:29.


#40
honeybee

honeybee

    tougher than the rest

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,494
  • Înscris: 21.04.2014

 al-padrino, pe 25 aprilie 2023 - 11:03, a scris:



In privinta inspiratiei, las-o ca macane.

Noroc de utopium ca mi-a reamintit de scena cu drumul in constructie. In care un minor ii da indicatii lui D-Fens cum sa foloseasca o bazooka, fiindca asa a vazut la tv. Probabil ca tot o "capodopera" urmarise baiatul de ajunge in final sa fie fascinat de explozia baracii constructorilor si sa exclame zimbind:"Cool, man!". :coolspeak:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/9OhIdDNtSv0?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate