Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...

Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...
 Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 

CM de Șah 2023

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#19
FlapJack7

FlapJack7

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,905
  • Înscris: 11.02.2023
Ofițer la c5, șah mat. Posted Image

Tot timpul mi-a plăcut să folosesc ”nebuni”.

#20
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Comentariile lui Anish Giri si David Howell fac să merite să urmărești meciurile și live. Ca și până acum, e o poziție complexă în meciul de azi, engine-ul pare să-l favorizeze pe Ding Liren momentan, dar are mai puțin timp.

Edited by SmurfK, 16 April 2023 - 13:27.


#21
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 606
  • Înscris: 18.11.2021
saptamanile trecute am vazut pe canalul lui hikaru, o inregistrare de pe youtube unde jucatorii de sah GM's , in timpul meciurilor li s-a monitorizat pulsul. Iar la wesley asjunsese la 180 pulsul, intr-un meci contra lui carlasen Posted Image) al lui carlsen era pe la 140 pulsul

iti dai seama ce stres traiesc ?

cu toate astea nu pare sa fie persoana care se antreneaza/pregatesc fizic...n-au alura de sportivi. Ian nepomniatchi e exemplul cel mai bun pt asta

Edited by jumperishere, 16 April 2023 - 13:55.


#22
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Am citit și eu asta, că consumă incredibil de multe calorii în timpul meciurilor.

Karpov, Fisher, chiar și Kasparov nu păreau să fie atleți din punct de vedere fizic. Ei consumă multe calorii în timpul meciurilor ăstora decisive, dar în rest nu prea au nevoie de o condiție fizică prea bună.

Ian Nepomniachtchi pare să fi luat ceva kg în ultimul timp, dar înainte era mai suplu.

#23
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 606
  • Înscris: 18.11.2021
am incercat sa fac calcule matemtaice pe bicicleta, cu puls 150. si era greu. multiplicam numerele pornind de la o cifra .. ex 2+2, 4+4, 8+8, 16+16 .. etc si ajungeam sa adun numere mari
cand ajungeam la numere cu 4-5 cifre nu mai reuseam sa calculez corect.

Edited by jumperishere, 16 April 2023 - 14:10.


#24
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 09.01.2007

View Postjumperishere, on 16 aprilie 2023 - 11:24, said:

si mie, mi s-a intamplat de n ori sa fac mutari pe care engine-ul le considera ca fiind mutari briliante. uneori , ca in orice sport, mai ai si noroc....
Daca te uiti la video-ul ala cu analiza, ai sa vezi ca nu e vorba de cateva mutari. E vorba de acuratete extrem de mare doar in unele concursuri, fata de cum joaca in general. Adica a avut concursuri in care in x jocuri (10-20 naiba stie), a avut acuratete mai mare decat cei mai buni jucatori din lume, iar la alte concursuri se situa exact unde te-ai fi asteptat, in medie. Plus o gramada de jocuri cu 100% engine correlation accuracy, chestie pe care Magnus, Ian, Hikaru nu o au in toata cariera, dar Hans are mai multe meciuri d-astea intr-o perioada de 2 ani de zile. Plus 5 turnee la rand unde a avut media de acuratete mult peste cat a avut-o in turneele dinainte de perioada respectiva si cele de dupa (deci nu e ca si cum ar fi cresut in skill peste noapte). Si vorbim de turnee, deci multe meciuri intregi.

E posibil sa fie din noroc tot asta? Se pare ca da, ca nu a fost considerata destul de buna dovada pentru a-si lua ban. Dar e plauzibil? Pentru mine, deloc.

Ce cred, e ca a invatat usor usor sa triseze foarte profi. Cu cat esti mai bun cu atat e mai simplu, pentru ca nu trebuia sa triseze des, ci doar in cateva momente cheie, pe care le putea identifica pe baza skillului, etc. Si atunci, mi se pare ca doar cu statistici poti arata cu degetul, altfel, cateva miscari per partida nu dovedesc nimic, intr-adevar.

View Postjumperishere, on 16 aprilie 2023 - 12:57, said:

incearca streamurile de pe twitch cu Daniel Naroditsky. Are si pagina de youtube. O perioada observasem ca da lectii pe stream in mod regulat. Poti cauta prin streamurile vechi; nu cere subscriptie la ele.
Da, ma refeream la cei care fac coverage la meciurile din campionat, ca mi-e mai simplu sa urmaresc un review de zece minute pe youtube decat partida live. Dar il urmaresc si pe el cand il mai prind, mersi.

#25
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Ding Liren a câștigat meciul nr. 6. Scorul e 3-3.

Edited by SmurfK, 16 April 2023 - 15:10.


#26
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Drama multa la meciul cu nr. 8. S-ar fi descoperit conturile folosite de Ding Liren și Richard Rapport pentru a se antrena.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/s2gP82Dy9bw?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#27
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009
Partida de azi chiar a fost plina de surprize. Eu simpatizam cu Ding Liren oricum, din multe motive. Dar.. victoria lui azi i-a cam fost servita gratuit. II venea lui Nepo sa plece afara si sa lase timpul sa se scurga pana la final. Liren cred ca tot ar fi fost concentrat pana-n ultima secunda chiar daca Ian ar fi parasit cladirea lol. Ma mir ca a mai stat cuminte la conferinta dupa.

View PostSmurfK, on 20 aprilie 2023 - 21:23, said:

Poza din profilul tau imi tot aduce aminte de Royksopp. Cumva ai luat de-aici? ( de ex: Royksopp - She's so ,
si implicit ma gandesc si la Röyksopp - Sparks (2009)   desi nu-i blonda aia) Eram mare fan Royksopp pe vremuri.

Edited by bursucelu_viesel, 26 April 2023 - 18:07.


#28
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View Postbursucelu_viesel, on 26 aprilie 2023 - 18:03, said:

Poza din profilul tau imi tot aduce aminte de Royksopp. Cumva ai luat de-aici? ( de ex: Royksopp - She's so ,

Clipul ăla este din filmul Repulsion (1965). De-acolo e poza. Este Catherine Deneuve, iar în filmul ăla mi se pare că era tare frumoasă.


Încep să înțeleg de ce Magnus Carlsen n-a mai vrut să participe. Se întinde pe o perioadă foarte lungă de timp, nervii sunt foarte sus. Asta a fost azi la Nepo, pur și simplu a clacat, i s-a blocat mintea. Și Ding a avut aceeași problemă, dar acum parcă s-au schimbat complet din punct de vedere moral.

#29
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 606
  • Înscris: 18.11.2021

View PostTehCube, on 16 aprilie 2023 - 15:06, said:

1.Plus o gramada de jocuri cu 100% engine correlation accuracy, chestie pe care Magnus, Ian, Hikaru nu o au in toata cariera, dar Hans are mai multe meciuri d-astea intr-o perioada de 2 ani de zile.
2.Ce cred, e ca a invatat usor usor sa triseze foarte profi. Cu cat esti mai bun cu atat e mai simplu, pentru ca nu trebuia sa triseze des, ci doar in cateva momente cheie, pe care le putea identifica pe baza skillului, etc. Si atunci, mi se pare ca doar cu statistici poti arata cu degetul, altfel, cateva miscari per partida nu dovedesc nimic, intr-adevar.
1. legat de acuratete asemenea engine-ului .... sunt cativa factori care ar explica aspectul asta la hans. unul ar fi ca e din generatia noua si se poate pune la punct cu mutarile de engine (poate) mai usor ca alti jucatori mai batrani. Ca sa ofer o perspectiva mai clara la ce vreau sa zic, gandeste-te la cat de usor invata tineretul sa umble pe computer, si cat de greu invata batranii. Cam asa si cu invatatul sahului cu ajutorul engine-ului. La un moment dat nici nu trebuie sa inveti mutarile, pt ca daca te antrenezi mult timp cu engine-ul stii sa si gandesti ca el; dezvolti un skill in sensul asta.

al doilea factor. daca ar fi sa analizezi de exemplu jocurile curente dintre ian si ding pe lichess o sa vezi ca au un centipawn de 5 cel mult. ce inseamna asta ? engine like moves. mutarile pe care le fac sahistii au fost deja studiate, iar cand joci clasic sau rapid te bazezi foarte mult pe Teoriile respective (pozitiile invatate), de aici si mutarile engine like ale lui Hans. daca imi aduc aminte bine a si spus ca studiase deschiderea respectiva inainte de meci ... (e si asta un aspect de comentat/dezbatut, dar poate altadata )  

apropos la "5 turnee la rand unde a avut media de acuratete mult peste cat a avut-o in turneele dinainte".
daca ai skill de 2700 si joci cu 1200 o sa-ti zica engine-ul ca ai jucat flawless. deci depinde si de nivelul oponentilor. sigur, nu a jucat cu 1200, insa ai prins ideea...

2. nu exclud posibilitatea asta, ca o mutare sa fie suficient pt a-ti ridica nivelul de joc intr-un meci, dar daca e asa praf cum a incercat hikaru sa-l portretizeze, nu ar fi reusit sa duca hans la capat victoria. mai ales cu magnus. cel mai usor poti intelege asta urmarind live-uri unde in situatii de blitz incepe sa se schimbe evaluare, ba facandu-l pe alb iningator, ba pe jucatorul cu piese negre. in alte cuvinte,, chiar daca a facut o mutare doua cu ajutorul engine-ului, e nevoie de mai mult de atat ca sa castigi imptriva unui campion ca magnus.

aduti aminte ca in acel campionat hans castigase si alte meciuri si se tinuse in topul clasamentului dupa evenimentul cu magnus. asta sugerand ca era in forma maxima (poate) la momentul respectiv...

Nu exclud deloc posibilitatea ca hans sa fi trisat, dar mi se pare unlikely mai degraba ... iar argumentul ca a trisat in alte campionate de pe chess.com e praf in ochi pentru show si pt drama, sa mulga chess.com niste bani de pe audiente. nu inseamna ca o persoana care a putut trisa online, a putut trisa si offline. in cele 2 medii exista un grad de protectie anti cheat diferit

Edited by jumperishere, 26 April 2023 - 22:07.


#30
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 09.01.2007
E o discutie prea lunga si stim din start ca nu are concluzie, pentru ca daca aia n-au putut dovedi clar, n-o sa ne putem convinge nici noi reciproc. Eu zic doar ca CRED ca a trisat. Nu stiu cum, dar statisticile alea m-au convins, si pot sa-ti explic de ce m-au convins pe mine, dar nu sustin ca e o dovada irefutabila.

Totusi, ca idee, din ce-ai argumentat sunt niste chestii pe care le-as clarifica:
- partea cu engine like moves si deschideri invatate au sens pana la un punct, dar dupa cateva mutari (10-15-20, depinde de meci), devine unic, adica pozitia nu a mai fost inalnita in bazele de date general studiate (adica meciuri considerate serioase, etc.) agadmator mentioneaza asta de foarte multe ori cand analizeaza jocuri noi, zice chestii de gen "...and from this move, we have an entirely new game". Cine incearca sa tina meciul "conform cartii" cat mai multe mutari va cauta in 90% din cazuri sa scoata egal (fie ca-i cu negru si nu vrea sa riste, fie ca-i convine scorul, etc.). In general cine e cu albul incearca sa mearga off-book, in linii mai putin cunoscute, in speranta ca oponentul nu a studiat in la fel de multa profunzime acea linie. Aici intervine prep-ul, echipele care studiaza game-ul celuilalt, etc. E o armata de lucruri unde se foloseste intens SI engine-uri de tot felul. Dar toate pana la un punct, degeaba tii minte primele 40 de mutari daca adversarul face o modificare. Chiar si daca schimba doar ORDINEA mutarilor, poate duce la total alt joc.
- legat de cele 5 turnee, daca te uiti la intro-ul clipului ala cu analiza (desi e super obositor, nici eu nu m-am uitat la 100%), explica cum au facut acele analize. Le-au facut in exact acelasi mod la toti jucatorii, corelare cu mai multe engine-uri, la acelasi depth, comparat cu alti jucatori de acelasi calibru, etc. Sunt extrem de putine meciuri din cateva mii analizate unde jucatorii de top au 100%. El a avut 100% in acelasi turneu de 2 ori. Si apoi iar in urmatoarele turnee. Sansele le-au aratat pe undeva p-acolo, am uitat care erau, dar probabilitatea era ridicol de mica.
- de acord ca hikaru a fost foarte biased anti-hans, probabil pentru ca-l crede mai slab decat el deci sa-l bata "lejer" pe magnus era de neconceput. Dar nu as compara cu chestii live/meciuri rapide/etc., pentru ca acolo tine doar de putere de calcul si la ce depth ajunge. Inclusiv hikaru a avut situatii unde a gasit miscarea corecta cu secunde bune inaintea pc-ului, tot din "feeling" asa. Nu mai stiu exact situatia dar analiza ceva mutare, a facut el ce considera corect si a cazut eval bar-ul. El s-a incruntat, a zis ceva catre chat, etc. si abia dupa asta a crescut inapoi in favoarea lui. Deci clar, se poate, dar in analizele respective au fost si mai multe engine-uri, si depth constant, fara limita de timp, etc. Si concluzia a fost ca in cateva meciuri a facut cele mai bune mutari posibile. E extrem de rara treaba asta.

Si da, total de acord ca Hans e un jucator foarte bun, dar faptul ca a admis ca a trisat in trecut, combinat cu statistici "totally off the chart" intr-o perioada scurta, cu revenire la "normal" dupa, ma face sa cred ca a trisat ATUNCI.
In partida "problema" cu Magnus, nu stiu, sunt 50-50 acolo, pentru ca fiind endgame nu se poate discuta despre studiu/prep/etc. Acolo exceleaza engine-urile pentru ca pot studia o gramada de linii intr-un timp mult mai scurt, fiind putine piese pe tabla. Deci ar fi "momentul ideal" pentru a trisa.


Edit: intrasem sa zic ca ma bucur tare ca-i egalitate. Makes it fun again! Nu credeam ca-si revine Ding (mai mult mental) dupa ce-a avut avantaj mare in cele 2 meciuri si n-a reusit sa obtina punctul. Acu' cred ca s-a inclinat invers balanta, si e presiune mult mai mare pe Ian, in timp ce Ding o sa vina la meciuri cu peptu' p-afara. Ma astept ca urmatorul meci sa fie decisiv, nu ultimul...

Edited by TehCube, 26 April 2023 - 22:52.


#31
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View PostTehCube, on 26 aprilie 2023 - 22:48, said:

Nu credeam ca-si revine Ding (mai mult mental) dupa ce-a avut avantaj mare in cele 2 meciuri si n-a reusit sa obtina punctul. Acu' cred ca s-a inclinat invers balanta, si e presiune mult mai mare pe Ian, in timp ce Ding o sa vina la meciuri cu peptu' p-afara. Ma astept ca urmatorul meci sa fie decisiv, nu ultimul...
Nu si-a revenit deloc Ding, e varza. Pregatirea e varza, a fost un rateu ce-a preparat, si jocul de capul lui a mers stalcit rau, adica se ducea usor inspre rau, plus erori majore. Singurul noroc a lui a fost ca lui Ian i s-a urcat la cap si-a facut cateva erori mari in timp scurt (cand avea destul timp sa se gnadeasca, s-a vazut cu sacii in caruta cred). Nici nu l-ar ajuta pe Ding prea mult increderea, etc, caci punctul lui forte e calculul care dureaza enorm. Cu ce sa-l ajute increderea. Nici pe Ian nu l-a ajutat increderea desi el e un jucator care n-are nevoie sa calculeze meticulos ca Ding atat timp..Eu tin cu Ding, dar nu-l vad cu ochi buni.

#32
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 09.01.2007
Dar asta-i general valabil, nu era vorba aia ca "the game is yours to lose"? Adica se poate spune asta despre majoritatea meciurilor, unul face greseli mai multe sau mai mari si pierde. Mi se pare ca ce-a facut Ian a fost foarte similar cu greselile pe care le-a facut Ding acu' cateva meciuri cand il avea in mana si a iesit draw.

Anyway, vom vedea, eu nu tin cu niciunul, imi place doar ca-i palpitant. Desi m-as bucura sa castige Ding, doar ca sa nu castige mama rusia. :)

#33
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009
I s-a urcat la cap lui Ding de data asta. Vrea sa-si depaseasca conditia de "Simona Halep". Vad o paralela intre Ding si Halep, caci Halep e o jucatoare defensiva care cheltuie f mult efort - anduranta si deci atuul ei e ca supravietuieste mai mult decat oponenta sa (insa face prostii cand merge la fileu - caci n-are instinct de atac si-o da aiurea). Cam asa si Ding mi se pare ca in mod natural calculeaza si joaca pas cu pas si lasa oponentul sa greseasca, dar acum incearca sa-si depaseasca conditia (s-o faca pe desteptul). Vedem ce-i iese..

Edited by bursucelu_viesel, 27 April 2023 - 13:16.


#34
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Bine, acum, atât Ding, cât și Nepo, merită din plin să joace finala asta. Ambii sunt jucători extraordinari. Dar, când joci aproape o lună pentru titlu (plus preliminariile), nu ai cum să nu fii afectat mental.

Este normal că fiecare așteaptă ca oponentul să greșească, pentru că la nivelul ăsta, nu e ca și cum pot face un fried liver și să-l distrugă pe celălalt. Nu se câștigă pe mutări briliante, pentru că adversarul vede mutările alea și știe să se protejeze împotriva lor. Se câștigă pe erori de calcul, mai mult de tempo, că asta a greșit și Nepo în meciul pierdut, a calculat greșit tempo-ul. Trebuia să aibă o mutare în plus ca să câștige.

Mi se pare că și Kasparov în trecut, cât și Carlsen, și-au exprimat dezaprobarea față de formatul ăsta. Prea multe meciuri, întinse pe o perioadă lungă de timp, pentru stabilirea campionului. Dar e oarecum și interesant de urmărit.

#35
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009
Nu prea merita Ding sa castige ..deja. Eu nu critic greseli in momentul jocului, insa sa vii acasa si sa pregatesti iarasi o deschidere care te lasa in dezavantaj chinuindu-te sa remizezi. Eu zic ca ar trebui sa renunte la Rapport, ca tot ce pregateste se infunda aiurea. Poate i-o fi merganda lui Rapport caci el poate si continua in modul asta exotic, insa pe Ding il impinge sa fie ceea ce nu-i, deci nu-l avantajeaza. ci-l pune-n in incurcatura. Ce nu-mi place la Ding (mai nou) e ca nu are expresia "huh.. ce noroc am avut ca am scapat remizand (cu deschiderea mea "exotica" care s-a infundat iar..)", ci din contra pare multumit de el si de pregatire. Asta nu mai e pe placut meu.

#36
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009
Mai spectaculoasa a fost conferinta de dupa partida.   Ian facuse un soi de gluma ca nu stie ce sa zica, moderatoarea zice "sa mai intreb inca o data mai clar?" si Ian zice un soi de "da dar tot n-o sa stiu sa raspund". Apoi intreaba un jurnalist ceva daca are voie Magnus sa joace cu ei sau ceva aberant care n-avea nicio legatura cu competentele celor 2 jucatori si dupa ce raspunde Ian ca habar n-are jurnalistul culmea intervine si cere s-ai raspunda si Ding. Sau is intrebati ce vor face cu banii si daca doneaza pt caritate o parte din bani ..si Ding zice ca i-ar placea sa calatoreasca si pauza..Ma rog, si la final mai e un mic moment cand deschide Ding cutia de ales si ii sare din mana.. Ma rog, prostiute dar au fost mai spectaculoase decat o partida rau rau trasa de par ..de 7 ore sau cat a durat. Oricum daca vrei sa urmaresti trebuie sa lasi sa treaca in avans macar 2-3 ore sa poti derula. Deci maine-i finala, cu timp scurt. Probabil Neop castiga dar macar a avut noroc Ding ca a tras albele primul meci. Daca n-o da iar in bara cu deschiderile "smechere" ale lui Rapport. Mi se pare ca si Ding s-a cam plans acum de pregatirile lui (cu Rapport).

Edited by bursucelu_viesel, 29 April 2023 - 20:09.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate