Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 

CM de Șah 2023

* - - - - 1 votes
  • Please log in to reply
42 replies to this topic

#1
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Sunt curios dacă mai sunt pasionați de șah, și dacă urmăriți meciurile.

Anul ăsta a fost mai special, după ce Magnus Carlsen a refuzat participarea, pierzând astfel titlul de campion mondial, meciul decisiv desfășurându-se între Ian Nepomniachtchi (Rusia) și Ding Liren (China). S-au disputat deja 5 meciuri din 14, scorul fiind 3-2 în favoarea lui Ian Nepomniachtchi. Au fost meciuri interesante, cu niște tactici mai ciudățele din partea lui Ding Liren.

Puteți urmări tot castul pe canalul de Youtube de la chess.com, dar să fim serioși, nu cred că stă nimeni să urmărească un meci de șah care poate dura vreo 5 ore, cât timp nu este în audiență.

Recomand Gothamchess, sau alte canale, unde puteți vedea rezumatul partidelor, și explicarea mutărilor.

Ăsta e ultimul meci, dar le găsiți și pe celelalte:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/1vER_CrbfhA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#2
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Daca poate modifica cineva, "CM de sah" in titlu, am dublat "mondial" aiurea.

#3
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,625
  • Înscris: 16.08.2010
Nu sunt pasionat de sah, dar vreau sa remarc doar ca la acest CM au avut voie sa participe rusii. Not ok.

#4
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
"Together with 43 other Russian elite chess players, Nepomniachtchi signed an open letter to Russian president Vladimir Putin in March 2022, protesting against the 2022 Russian invasion of Ukraine and expressing solidarity with the Ukrainian people."

De altfel, dacă te uiti la cum e prezentat Ian Nepomniachtchi, și pe Wiki, și pe Chess.com, pe streamul oficial, nu apare nicăieri steagul rusiei, ci cel a FIDE (Federația Internațională de Șah).

Nu mi se pare normal să excluzi niște jucători doar pentru că au avut ghinionul să se nască într-o anumită zonă geografică. Da, dacă și-ar fi exprimat susținerea față de ruși, aș fi înțeles, dar nu e cazul.

#5
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,389
  • Înscris: 24.09.2017
eu mai urmaresc. Carlsen tot face drama, de la faza cu Niemann, acum faza cu retragerea de la campionat. o vrea sa-si faca el propriul campionat mondial.
presupun ca sahul clasic o sa piarda din ce in ce mai mult teren in fata rapid/blitz, la sah clasic, la nivelul lor or sa aiba foarte multe partide la egalitate. desi am avut tot felul de hobiuri la care mi-am propus sa devin printre cei mai buni si in mare parte am reusit, intr-un fel regret ca nu am ”aprofundat” sahul mai mult.

#6
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 09.01.2007
Urmaresc, dar nu toate meciurile, si reviewurile pe youtube, din mai multe motive, in principal pentru ca sunt prea plebeu ca sa inteleg meciurile daca ma uit direct pe chess.com, ma ajuta sa-mi explice cineva ideile din spate, macar linia in general, si oricum nu am rabdare sa ma uit live.
Daca aveti recomandari de streameri/youtuberi care explica frumos, as aprecia. Momentan ma uit la astia mai mari care au acoperit meciuri (hikaru, agad, gotham).

Also, desi inteleg de ce s-a retras magnus, pare ca acest CM are mai putina importanta acum (in loc sa aiba mai multa, cum ar fi normal), pentru ca oricine ar castiga, va ramane in capul tuturor intrebarea "da' oare l-ar fi batut si pe Magnus?".

#7
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
La Magnus cred că a fost treaba de bani. Câștigă destul de puțin câștigătorul (maxim $1.2 mil), el numele îl are, face bani frumoși cu Play Magnus Group, și cred că sunt obositoare campionatele astea.


Dacă ar fi participat, cred că ar fi câștigat din nou.

#8
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 09.01.2007
Face bani frumosi dar nu face destul de multi cat sa nu conteze 1.2 mil. Plus ca sunt convins ca nu-i foarte usor sa renunti la titlul de campion mondial, chiar daca stii ca nu pierzi respectul cuvenit. Nu ai cum sa ajungi campion mondial la orice fara sa fii extrem de competitiv.
Cred ca sunt multe chestii in spatele cortinei, si probabil radacina problemei e scandalul cu Niemann, dar nu stim cate rahaturi s-au intamplat in spate, cu chess.com, cu avocati, rapoartele alea cu analizele meciurilor, etc. etc. multi dintre jucatorii importanti au fost de acord ca Niemann a trisat, si trebuie sa fie frustrant sa nu-i poti face nimic trisorului.

Ma rog, irelevant, it is what it is. Voi cu cine tineti? :D

#9
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View PostTehCube, on 15 aprilie 2023 - 23:50, said:

multi dintre jucatorii importanti au fost de acord ca Niemann a trisat, si trebuie sa fie frustrant sa nu-i poti face nimic trisorului.

Pe de altă parte, dacă n-a trișat, și lui îi va fi greu să demonstreze că n-a făcut-o.
Sincer să fiu, eu cred că protecțiile alea anti-cheat de la chess.com, nu prea funcționează la jucătorii de top așa cum funcționează la noi. La mine, dacă-mi analizează meciurile, ar vedea imediat că din 5 blundere pe meci, încep să nu fac niciuna, și e treaba clară. Dar la Magnus, dacă îi analizează meciurile, are foarte multe unde face numai mutările preferate ale engine-ului. Și modul în care se antrenează jucătorii ăștia de top, este să studieze foarte bine pozițiile și să folosească engine-ul pentru a-și cizela jocul. Majoritatea au echipe care cu asta se ocupă.

Și în meciul din CM de ieri, Ian Nepomniachtchi a jucat deschiderea, și chiar mai mult (vreo 15 mutări în total), pe modul automat, nu a gândit nicio mutare, a făcut fiecare mutare în câteva secunde, pregătiseră toată treaba în prealabil, și știau că Ding Liren nu avea ce altceva să joace. Probabil au făcut asta analizând, și cu ajutorul engine-ului meciurile din trecut.

Eu cred că Ian Nepomniachtchi va câștiga. Chiar și meciurile pe care le-a pierdut, au fost pierdute în urma unei mutări foarte bune a adversarului, dar, pozițional, a cam fost cam mereu mai bun.

#10
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

View PostFreeThinker, on 15 aprilie 2023 - 21:26, said:

Nu sunt pasionat de sah, dar vreau sa remarc doar ca la acest CM au avut voie sa participe rusii. Not ok.

Daca sunt oameni care se remarca la acest sport, nu vad de ce trebuie pedepsiti din cauza unui joc de scena politic dintre rusia si america.

Cum se triseaza in sah? :))

#11
FreeThinker

FreeThinker

    Mr.Nobody

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,625
  • Înscris: 16.08.2010
La momentul in care am postat nu stiam ca sahistii rusi s-au dezis de politica dusa de rusia.


...Si-apoi, n-ai fost pedepsit niciodata pentru ceea ce au facut colegii tai? Toti pentru unul...

#12
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View PostTruculMagic, on 16 aprilie 2023 - 09:20, said:

Cum se triseaza in sah? Posted Image)

Au existat de mult timp engine-uri de șah. Programe pe calculator, care, într-o poziție anume, îți calculează mutarea ideală. Până acum ceva timp, prin anii '90, programele alea nu aveau o putere de calcul foarte mare. Ei bine, asta s-a schimbat odată cu evoluția tehnologică, un punct critic a fost meciul Kasparov vs Deep Blue din 1996. Deep Blue a fost un sistem creat de IBM, care a reușit să îl învingă pe campionul mondial de la acea vreme, Kasparov.

După 1996, computerele au devenit din ce în ce mai puternice, iar în momentul ăsta, nu există posibilitatea ca un jucător uman să învingă un astfel de engine de șah. De când cu AI, chiar au devenit și mai performante, există un engine numit Alphazero, care folosește inteligența artificială și este considerat cel mai bun în momentul ăsta. Dacă până acum procesul era ceva de genul să bagi într-un astfel de program zeci, sute de mii de partide de șah, iar el să decidă cele mai bune mutări, cu inteligența artificială, un astfel de program poate învăța din propriile greșeli, iar rezultatele sunt la un nivel la care mintea umană nu are cum să concureze.

Și nu e nevoie de mult să ai un astfel de software. Chiar ăsta pe care-l găsești pe site-ul chess.com, Stockfish, este capabil să câștige împotriva oricărui jucător, indiferent de cât de bun e. Orice telefon mobil e cât se poate de capabil să ruleze un astfel de software.

Trișatul se face când un jucător, într-o anumită poziție, consultă un astfel de engine, acela oferindu-i cea mai bună mutare în acea poziție. Și au fost cazuri, în care s-au găsit telefoane în toalete, în timpul turneelor fizice. Iar în timpul meciurilor online, se poate consulta un astfel de program. Site-urile pe care se joacă, au implementat tot felul de măsuri anti-cheating, care analizează meciurile pe care le-ai avut, pozițiile, timpul pe care îl petreci făcând o mutare, tot felul felul de date, care pot stabili destul de ușor dacă folosești un astfel de software sau nu.
Dar se pot folosi tot felul de metode de a trișa. Un jucător bun nu are nevoie de foarte multe date. De exemplu, poate avea un complice din public, care să verifice mutările, iar în funcție de poziția pe care o are în camera în care se joacă, sau gesturile pe care le face, să transmită ce mutări sunt bune.

Și a fost un scandal celebru între Carlus Magnus, campionul din ultimii ani, și un alt jucător, Hans Niemann. Ăsta din urmă a recunoscut că a trișat în anumite meciuri online, în trecut, dar a negat că a făcut-o recent, însă, există dubii destul de întemeiate că nu ar mai fi făcut-o.

#13
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu există decât în matematică

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015

View PostFreeThinker, on 16 aprilie 2023 - 09:35, said:

...Si-apoi, n-ai fost pedepsit niciodata pentru ceea ce au facut colegii tai? Toti pentru unul...

Hai sa nu mai gandim inchis.

#14
TehCube

TehCube

    Railgun user

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,800
  • Înscris: 09.01.2007

View PostSmurfK, on 16 aprilie 2023 - 06:45, said:

Pe de altă parte, dacă n-a trișat, și lui îi va fi greu să demonstreze că n-a făcut-o.
Pai n-ar trebui sa fie datoria lui sa demonstreze ca NU e vinovat. Nu asa functioneaza treburile de genul. Cei ce acuza trebuie sa demonstreze vinovatia, nu invers.

Quote

Dar la Magnus, dacă îi analizează meciurile, are foarte multe unde face numai mutările preferate ale engine-ului.
Depinde de engine depth. Cand au analizat atunci meciurile lui Hans, au facut niste rapoarte foarte detaliate, in care au analizat sute de meciuri de-ale lui din chessbase, in principal meciuri oficiale, cu calcul de acuratete pe fiecare meci (si nu doar ale lui Hans dar si ale lui Magnus, Hikaru, Ian, etc.) dar la depth foarte mare, astfel incat multi GM nu aveau meciuri de peste 90% (ei le ziceau engine correlation).
Pentru mai multe detalii, recomand clipul asta: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/qjtbXxA8Fcc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
E lung si cam obositor, dar daca ai rabdare sa te uiti la sah probabil vei putea sa urmaresti si asta. :D
Anyway, desi nu au putut sa demonstreze ca a trisat folosind metoda asta, evolutia lui Hans e cel putin bizara, cu salturi intre meciuri foarte bune si meciuri foarte proaste. Personal din ce-am vazut acolo sunt destul de sigur ca a trisat, dar daca n-au reusit sa demonstreze asta, aia e. Bravo lui, I guess?

#15
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View PostTehCube, on 16 aprilie 2023 - 10:28, said:

Cei ce acuza trebuie sa demonstreze vinovatia, nu invers.

Da, dar na, cum au aruncat-o, a cam picat vinovat, chiar dacă nu există o dovadă irefutabilă că ar fi așa. Adică nu prea mai are ce să spună în momentul ăsta astfel încât comunitatea să creadă cu adevărat că nu a trișat.

În orice caz, nu i s-a interzis accesul la competiții, dacă este bun, va demonstra asta. Vorba lui, "chess speaks for itself".

#16
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 18.11.2021
comic hans pt faptul ca l-a dat in judecata pe carlsen cu $100 mil, in povestea cu engine cheat. analizand comportamentul lui hans, pe parcursul intregului scandal, tin sa cred ca totusi nu a trisat, ci doar a avut inspiratie sa faca anumite mutari. si mie, mi s-a intamplat de n ori sa fac mutari pe care engine-ul le considera ca fiind mutari briliante. uneori , ca in orice sport, mai ai si noroc....

singurul lucru ce mi s-a parut ciudat la hans, e cand in declaratia de dupa meciul cu pricina (cu carlsen), facandu-se analiza pe joc, a vorbit despre o mutare in care vedea el, hans, ca era ok ca nebunul de pe g5, sa fie luat cu pionul de pe h6. era evident ca greseste; pana si unul cu rating de 1200 ar fi putut realiza gafa respectiva.

cat despre meciul acesta, fide, mi-ar fi placut sa il vad pe hikaru jucand.

Edited by jumperishere, 16 April 2023 - 11:25.


#17
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View Postjumperishere, on 16 aprilie 2023 - 11:24, said:

cat despre meciul acesta, fide, mi-ar fi placut sa il vad pe hikaru jucand.

Hikaru e genul de jucător care a ajuns să fie plăcut de toată lumea. Cred că oricine ar fi vrut să-l vadă când obține un titlu mondial, dar a avut ghinion, cu Covid, la Blitz.

View Postjumperishere, on 16 aprilie 2023 - 11:24, said:

si mie, mi s-a intamplat de n ori sa fac mutari pe care engine-ul le considera ca fiind mutari briliante. uneori , ca in orice sport, mai ai si noroc....

Diferența e că noi le facem și ne spune engine-ul după partidă. Ăștia le fac și știu că sunt briliante atunci.

Mi se pare că modul Grand Masterilor de a gândi jocul ăsta este peste orice capacitate a noastră de a îl înțelege, oricât de mult l-am juca și studia. De altfel, toți au fost de mici buni. Rareori vezi un Grand Master care s-a apucat de șah la 16 ani...

#18
jumperishere

jumperishere

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 603
  • Înscris: 18.11.2021

View PostSmurfK, on 16 aprilie 2023 - 11:38, said:

Hikaru e genul de jucător care a ajuns să fie plăcut de toată lumea. Cred că oricine ar fi vrut să-l vadă când obține un titlu mondial, dar a avut ghinion, cu Covid, la Blitz.
da, ghinion. unul dintre lucrurile care pe mine ma fascineaza la el, e faptul ca reuseste sa castige campionat dupa campionat in Titled Tuesday, in ciuda faptului ca face streaming in acelasi timp. Nu poate fi deloc usor  sa vorbesti cu cei care te vizioneaza pe stream, sa fii entertaining, iar in acelasi timp sa joci impotriva unor jucatori de top: bogdan deac, naroditski, alireza,  (uneori; si lista e lunga) si sa castigi.


View PostTehCube, on 15 aprilie 2023 - 22:05, said:

Daca aveti recomandari de streameri/youtuberi care explica frumos, as aprecia. Momentan ma uit la astia mai mari care au acoperit meciuri (hikaru, agad, gotham).


incearca streamurile de pe twitch cu Daniel Naroditsky. Are si pagina de youtube. O perioada observasem ca da lectii pe stream in mod regulat. Poti cauta prin streamurile vechi; nu cere subscriptie la ele.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate