Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
imprimanta laser capacitate medie...

Parere garsoniera Tineretului

Sfaturi achizitie boxe hi-fi pent...

Baterie externa solara vs baterie...
 Sapa peste pardosea veche

recomandare placa captura video

Trecere apartament pe numele meu

Seria 3 - E90 / 91
 LakeSide 11 Straulesti

Sanse refinantare

arii

Sapa peste pardoseala
 Smart phone pentru auz deficitar

Manager transport marfa. Pareri. ...

BIOS F.24 pentru HP Pavilion g7-2...

Meta Quest 3 512 gb
 

Munca fizica....isi poate recapata locul si valoarea?

* * - - - 5 votes
  • Please log in to reply
162 replies to this topic

#127
Soulstream

Soulstream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,028
  • Înscris: 03.02.2014

 vio69c, on 05 ianuarie 2023 - 09:41, said:

"Castiga" sau era "salarizat"
Asa si azi unii - profesori, medici, surori, chiar si bugetari castiga "pe langa" mult mai mult decat salariul...
Dar sa nu fim invidiosi....
Sunt meserii al carui castig depasesc aceste varfuri ....
Instalatorii, reparatorii auto, montatorii a fel de fel,  electricienii, sa nu vorbesc de cei lucreaza la negru in constructii
Si totusi desi statul permite munca la negru ba chiar o incurajeaza ca nu are capacitatea sa ofere varianta,
nu prea aud parinti care spun: "fa-te instalator"

Ceea ce inseamna ca diploma ca hartie, e mai valoroasa decat o meserie banoasa

cred ca veniturile la negru sunt o problema care genereaza perceptia asupra meseriei. Daca cauti online "top salarii Romania", nu gasesti meseriile zise de tine, tocmai pt ca nu intra in statisticile oficiale.

Apoi, pentru anumite meserii mai e si calitatea vietii. habar nu am cat castiga cineva care lucreaza in constructii, dar faptul ca stai vara pe caldura (si la noi verile devin foarte calde) si iarna in frig (anul asta nu a fost chiar asa frig) nu e chiar o viata "de calitate".

apoi intrebarea cea mai buna: cei care castiga bine din meseriile de mai sus sunt exceptiile/varfurile sau regula? Asa putem sugera tuturor sa se face fotbalist sau muzician ca se castiga bine, dar stim ca in varf ajung putini si marea majoritate nu ajung niciodata nici macar aproape.

#128
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,037
  • Înscris: 04.09.2018

 argonaut, on 03 ianuarie 2023 - 19:07, said:

Un om civilizat si suficient de educat respecta munca, la orice nivel se desfasoara ea. Doar un cocalar poate gandi altfel.

Este normal ca un parinte sa-si doreasca sa-i fie copilul "c-o treapta mai domn,Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!" ...
Greseala unora dintre parinti este aceea de a-si impinge odrasla pe easy way to make some money, fara sa se gandeasca ca drumul ala arareori are un final fericit.
Atata doar ca sistemul de invatamant, care ar trebui sa puna in evidenta calitatile si capacitatile copilului, in tara asta, functioneaza cu curul in sus.

Munca fizica are valoarea ei, nu este nici superioara, nici inferioara celei intelectuale, este doar o alta forma de a-ti castiga existenta si merita respectul tuturor celorlalti.
La noi de pe vremea lui Ceausescu stiu ca inginerii, etc se uitau de sus la ceilalti, unii, nu toti, de exemplu prietenul meu care are 57 ani, zicea ca subinginerii erau luati in ras de ingineri, pai de ce ?! Atata a putut omul, atat a facut, nu vad unde e problema.
In general inginerii erau asa mai rai, se credeau ca-s cei mai destepti, unii ii desconsidera si pe medici (zicand ca doar memoreaza dar nu gandesc, pai si asta al meu la fel face, si de programatori nu are parere buna), deci e f clar. Este adevarat ca un inginer pregatit bine e cam de top ca si capacitate intelectuala, dar asta nu inseamna sa-ti bati joc de altii.
Se simtea rautatea aia si aroganta la destui ingineri.

In Germania nu e asa, acolo toata lumea respecta pe toata lumea, asa stiu eu din ce am vazut, tocmai ptr ca sunt egali toti ca importanta sociala dar si ca oameni.
Au alta conceptie, nu zic parintii la copii "nu te face instalator ca e greu, ca e rusine", acolo te lasa sa faci ce simti tu, ca oricum in mod natural o vei lua pe drumul tau.
Si asa copiii cresc cu alte viziuni asupra muncii de orice fel. De aia acolo nu o sa vezi ca un instalator castiga mai mult ca un medic sau inginer, pentru ca sunt destui meseriasi, este echilibru.
Tatal meu vitreg era instalator sanitar pe santier, era f multumit de viata lui, nu avea greturi ca lucra afara, etc.

Si oricum sistemul de invatamant de care o fi (dar macar sa se invete carte), o sa iti dai seama de drumul tau, vezi daca poti invata sau nu, la ce materii, etc, daca poti invata o sa zici "daca merge, de ce nu ?", si vei invata, vei persevera si o iei pe calea intelectuala. O sa simti ca nu te atrag muncile fizice.
Celalalt vede ca nu ii place cartea, nu isi bate capul ca oricum nu poate (ca daca putea ii placea cartea dat fiind ca nu i se parea grea), se simte atras de muncile fizice, o sa zica "hhh, nu imi place mie sa stau intr-un birou". De aia la nemti nu prea ai admitere pentru liceu, pentru facultate, ca se duc cei ce vor si ce pot invata, si astia nu-s asa multi. Nu iti pune drone in clasa sa nu copiezi ca la chinezi, ptr ca nu vor sa copieze, au venit acolo sa invete, cine ar fi in situatia sa copieze, nu se duce acolo ptr ca simte ca nu e drumul lui.
Deci la noi nu lasa copiii sa evolueze pe drumul lor natural.

Si corect, nu se stie daca drumul ala usor e bun ptr unii. Pentru ca aia care nu prea pot invata cum trebuie, or ajunge ei cumva ce ajung (copiat, frauda), dar cand o fi sa lucre, nu vor avea performanta ceruta, si se trezesc si fara meserie si fara...calea de castig usor si calduros. Unii vor fi buni la lucru chiar daca nu au invatat, dar unii nu.
Ptr ca daca nu au avut capacitatea sa invete, mai greu au capacitatea de a face chestii complexe.

#129
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,981
  • Înscris: 17.08.2022

 MinettoMatoi, on 05 ianuarie 2023 - 20:07, said:


In Germania nu e asa, acolo toata lumea respecta pe toata lumea, asa stiu eu din ce am vazut, tocmai ptr ca sunt egali toti ca importanta sociala dar si ca oameni.


Germanii nu doresc ca plozii lor sa fie "cu o treapta mai sus" ?
Sau nu prea impart societate in trepte?

#130
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,315
  • Înscris: 05.06.2002
Au un cult al meseriasului. Probababil provine inca de prin evul mediu. Uite, de exemplu motoarele mercedes mofturoase au placuta cu semnatura celui care le-a asamblat. Ei bine, ala nu-i vreun inginer ceva, e un soi de maistru. Echivalentul lui romanesc ar fi “Gigi de la scularie”. Crezi ca l-ar lasa sefii in Romania pe Gigi sa semneze ceva?

Edited by Fane, 06 January 2023 - 00:50.


#131
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,702
  • Înscris: 13.06.2004
Pe vremuri erau lăsaţi să "semneze" cei de la C.T.C. Amu' nici pe asta nu o vezi.
Nu ştiu de ce Nemţii sunt tehnici. Păcat că însă au fost dobitoci politic şi nu şi-au văzut doar de tehnică. Dacă te uiţi pe cărţi vechi, vezi cât am copiat de la ei.

#132
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022

 Fane, on 06 ianuarie 2023 - 00:49, said:

Au un cult al meseriasului. Probababil provine inca de prin evul mediu. Uite, de exemplu motoarele mercedes mofturoase au placuta cu semnatura celui care le-a asamblat. Ei bine, ala nu-i vreun inginer ceva, e un soi de maistru. Echivalentul lui romanesc ar fi “Gigi de la scularie”. Crezi ca l-ar lasa sefii in Romania pe Gigi sa semneze ceva?
Poate nu ai sa crezi, dar da, exista uzine in Romania, initial comuniste, unde seful formatiei CTC semneaza certificatul de calitate, pe baza inregistrarilor de calitate facute conform sistemului intern QA si normelor aplicabile.

#133
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022

 djl, on 05 ianuarie 2023 - 14:42, said:

Unii au citit în comunism, dar după 1989 au uitat că au citit şi au prins proaste obiceuri. Cultura a fost asediată în comunism, şi mai asediată în anii '90, iar în anii '000 s-a trecut la asalt cu tunuri gigant.
Domnu' Djl, tu spui de cultura beletristica, formata prin lectura romanelor neutre din punct de vedere politic, religios sau filosofic. Da, gaseai tot ce doreai din literatura clasica mondiala, inclusiv clasicii rusi, francezi sau britanici. "Mizerabilii", "Idiotul", "Istoria celor treisprezece", "Forsyte Saga" se gaseau, ca si toata seria de capa si spada de Alexandre Dumas sau Paul Feval. Chiar Rodica Ojog-Brasoveanu cu al ei Logofat Andronic, un fel de James Bond roman medieval :D . Autoarea a avut parte de o sesiune de puscarie politica, din care probabil a tras invatamintele de rigoare la vremea aceea. Recunosc ca i-am admirat abilitatea de a scrie cu si despre militieni fara sa-i injure de toti sfintii. Eu nu pot :D

Dar literatura si istoria contemporane erau filtrate draconic si chiar mistificate, asa ca la populatie ajungeau doar informatiile menite sa modeleze mintea dupa calapodul dorit de bolsevici. Comunistii nu au vrut sa puna un zid in fata culturii, ci au vrut sa ingroape ideile, conform invataturilor lui Lenin. De exemplu, logofatul mai sus mentionat era exemplul romanului verde, destept, frumos, viteaz, cu succes la femei, patriot si integru, care ii facea arsice pe toti dusmanii si toate "agenturile straine" tremurau de frica lui.

O mica minune s-a intamplat cu "O zi din viata lui Ivan Denisovici", de Soljenitin, care a fost tiparita in Romania dintr-un singur motiv: fusese aprobata de insusi Hrusciov in URSS, asa ca nu s-au mai obosit sa o verifice. Iar retragerea ei din URSS a fost ignorata total in RSR, asa ca am reusit si eu sa pun gheara pe ea prin 1972-1973. Fara sa stiu ce cumpar :D E una dintre cartile lui Soljenitin cu informatii din Gulag, despre care eu am aflat exact din acea carte. In '91-'92 am gasit si cumparat instantaneu "Arhipelagul Gulag", pe care l-am citit aproape simultan cu "Jurnalul Fericirii". Asemanarile celor doua opere sunt izbitoare. Gulag e mai ampla decat Jurnalul, dar si anvergura crimelor sovietice a fost incomparabila fata de cele romanesti.

Alte amintiri din minunata SSMD:
"Cel mai iubit dintre pamanteni" a apucat o editie in vremea comunistilor, cenzurata atat de draconic incat nu mai intelegeai nimic din ea. Si s-a retras rapid din librarii.
"Jurnalul Fericirii" a circulat in copii dactilografiate, dar la vremea aia eram prea june si prea prost, asa ca nu prezentam suficienta greutate ca sa primesc si eu una. Prin '88 stateam cu urechea lipita de Europa Libera, unde era citit Jurnalul. Aflasem de existenta lui chiar de la autor, pe care am avut onoarea sa-l intalnesc in 1986.
Literatura despre atrocitatile comuniste din Romania a aparut la lumina abia din 1991, cand Humanitas a inceput sa publice Virgil Ierunca, Paul Goma, Nicolae Steinhardt.

"Dragostea de lectura" a romanului am observat-o chiar la generatia mea, pe pielea mea: in 1976 eram militar in termen redus si imi adusesem cateva carti de acasa, una dintre ele fiind "Crima si Pedeapsa". Pentru crima de a aduce carti intr-o unitate militara, unde trebuia sa te calesti, nu sa citesti, am primit pedeapsa sa-mi adun cartile rupte de pe holul dormitorului, cu toate foile calcate in picioare. De ce tin minte? Fiindca asa mi-a spus, ranjindu-mi in fata, analfabetul de sergent-major de serviciu. El nu auzise decat de acel titlu, nu ajunsese nici la prefata. Iar cartile fusesera rupte de "camarazii" mei, la ordinul lui, fara ca unul sa cracneasca. Ordinul se executa, nicidecum nu se discuta :(

Uitandu-ma in jur, constat ca si astazi as pati la fel.

#134
mariamarchlove

mariamarchlove

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 93
  • Înscris: 09.05.2022
Din păcate, acum munca fizică nu este pusă în valoare, deși este și importantă și necesară. Viitorul aparține tehnologiei computerelor, așa că programarea va rămâne una dintre cele mai bine plătite profesii.

#135
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,070
  • Înscris: 18.12.2007
Mi-as dori sa faca angajatii de la salubritate o greva serioasa ca sa isi dea lumea seama cat de importanta e munca lor.

#136
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022
Sigur, si o sa dea navala toti doctorii haretisti sa se angajeze gunoieri...
Munca fizica a inceput sa cada in dizgratie din clipa in care prima universitate particulara a inceput sa tipareasca diplome pe bani. Fostii meseriasi cu bani au cumparat diplome pentru progenituri care, ca prin minune, au devenit "intelectuali" si au mituit in stanga si in dreapta ca sa ajunga intr-un post caldut de bugetar fara responsabilitate. Ulterior, astia au "evoluat" profesional si au avansat pana au acaparat tot statul. Niste inculti, fara cunostinte minime de cultura generala s-au vazut in varful piramidei. Ce poate sa faca o maimuta cand se vede in varful copacului? Arunca cu ce nimereste in aia de jos.

#137
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,840
  • Înscris: 15.06.2007

 Fane, on 06 ianuarie 2023 - 00:49, said:

Au un cult al meseriasului. Probababil provine inca de prin evul mediu. Uite, de exemplu motoarele mercedes mofturoase au placuta cu semnatura celui care le-a asamblat. Ei bine, ala nu-i vreun inginer ceva, e un soi de maistru. Echivalentul lui romanesc ar fi “Gigi de la scularie”. Crezi ca l-ar lasa sefii in Romania pe Gigi sa semneze ceva?
si alea sunt legende urbane. Nu mai au amrabdare actionarii de la MB dupa gigei de la scularie sa asambleze motorare "hand made". A fost o chestie de marketing acuma 20 de ani, dar halele MB sunt printre cele mai robotizate din domeniu.  Nu strange  Gigel cu doua maini  suruburile motorului in veci, cum face robotul cu 6 sau 12 brate robotizare, la cuplu prestabilit, sincronizat.  Gigel face cateva operatiuni suplimentare de verificare.
Dupa aproape 150 de ani de construit motoare, nu mai tine duma asta. Motoarele sunt cele mai sigure componente dintr-o masina.


#138
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,070
  • Înscris: 18.12.2007

 Don_Costica, on 06 ianuarie 2023 - 14:37, said:

Sigur, si o sa dea navala toti doctorii haretisti sa se angajeze gunoieri...


Ai inteles gresit. Nu am zis ca se vor angaja toti gunoieri ci poate isi vor da seama cat de importanta e munca celor pe care cel mai probabil ii desconsidera sau ii considera inferiori. Ca despre asta era vorba.

#139
dannvlas

dannvlas

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 737
  • Înscris: 16.07.2022
Pai eu, de exemplu, cand n-am mai avut instalator la care sa apelez, am invatat sa schimb garnituri, sa montez robineti si baterii, mi-am facut hidrofor etc.
Daca gunoierul n-ar mai veni la mine la poarta, as incarca sacul de gunoi si l-as duce la "deponie", exact cum faceam inainte de inventarea serviciului respectiv.
Pana anul trecut aveam un nene care-mi tundea iarba, altul care-mi toaleta pomii. Ghici ce: au plecat, altii n-am gasit, asa ca o sa-mi tund si iarba si o sa-mi tai si livada. Singur.
Nu consider pe nimeni inferior, dar daca nu gasesc om care sa faca, pentru pretul pe care eu sunt dispus sa-l platesc, munca pe care eu n-as vrea sa o fac... ori o fac eu, ori renunt la acea necesitate.
Nevoia il invata pe om.

Edited by dannvlas, 06 January 2023 - 15:10.


#140
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022
Uite unul dispus sa o faca pe gunoierul in lipsa "meseriasilor". Esti haretist? :P

#141
Soulstream

Soulstream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,028
  • Înscris: 03.02.2014

 AlexEn, on 06 ianuarie 2023 - 14:23, said:

Mi-as dori sa faca angajatii de la salubritate o greva serioasa ca sa isi dea lumea seama cat de importanta e munca lor.

ideea e ca meseriile sunt respectate, nu pentru valoarea pe care o aduc societatii, ci pt cat de greu e sa faci acea meserie. Toti stim ca gunoierii fac o meserie importanta, dar meseria in sine nu este respectata pt ca "oricine o poate face" (dar evident ca majoritatea nu vor).

#142
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,070
  • Înscris: 18.12.2007
Si fix aici e problema :)

#143
Don_Costica

Don_Costica

    Mos cam nebun

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,761
  • Înscris: 18.07.2022
Nu poti vinde cioara ca privighetoare. Fiecare ar trebui sa-si stie locul in lume, dar toti vor locul cel mai bun. In Romania, certificatele cumparate permit unor nulitati sa ocupe locurile menite altora, e o amestecatura incredibila si nu se vede nici o iesire.
O asemenea increngatura e greu de distrus. Poate doar printr-o noua revolutie, dar riscul e ca in loc de dracu' sa dam de tat-su.

#144
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,315
  • Înscris: 05.06.2002
La stat au mare valoare hartiile astea. La privat nu prea tine figura si apoi auzi povesti de genul “Romania-i tara de rahat, nu-si pretuieste valorile”…

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate