Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 

Cat trebuie sa fie venitul unei familii de 4 pentru un trai decent in Paris?

- - - - -
  • Please log in to reply
118 replies to this topic

#109
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,849
  • Înscris: 17.08.2022

 vio69c, on 24 octombrie 2022 - 13:33, said:

Nepotul meu (38) lucreaza de 8 ani colaborator extern la o firma IT legata de Microsoft.
Sotia era in pozitie buna la Vodafon, sediul in Pipera.
Au un copil clasa a 5-a
Situatia lor in Romania mediu-plus-plus.
Dar, au hotarat sa plece la Strasbourg unde este sediul firmei, sa guste mai mult din placerile Europei clasice
si cu timpul sa faca un salt inainte.
Dupa ce au evaluat posibilitatile au renuntat la Strasbourg, au preferat un oras mai mic, cochet aproape de granita cu Germania si cu Elvetia.
S-au mutat acum 3 luni
Sotia nu vorbeste franceza asa ca urmeaza un curs gratuit sustinut finaciar de o organizatie.
El, bineinteles continua serviciul.Niciodata nu am intrebat venitul, nu se obisnueste,
Dar stiu ca copilul care este in clasa a 5-a a inceput scoala, fara taxe, are curs de chitara de asemeni gratis.

Imediat ce a ajuns mi-a scris:

"Da, e o zona foarte linistita, suntem pe o strada de tip "cul-de-sac",
si rar trec masini. In spate avem o linie de tren, dar nu se aude tare,
iar cu geamul inchis nu se aude deloc.
[...] e incantat ca poate vedea trenuri.
E putin mai departe de centru, dar avem autobuze la 3-4 minute de mers pe jos
care ajung in 25-40 minute oriunde in centru.
Avem si o statie de tren in apropiere, si facem 7 minute pana la gara centrala.
De unde plec la Strabourg cand merg la firma.
Chiria e 700 eur/luna, la care se adauga 140 eur utilitati.
E printre cele mai ieftine chirii pentru un apartament cu 3 camere.
In zonele mai centrale, chiriile sunt peste 1000 eur / luna "


A trecut anul.
ne-am sunat sa ne uram fel de fel, de sarbatori
Sunt tot acolo, intre timp au fost de 4 ori in Romania, la ski, la munte
si sa vada situatia casei ce au lasat-o in tara.
Nu a fost nevoie sa o inchirieze.
Copilul beneficiaza inca de facilitati de la stat.
Ea invata franceza - nu e lemn, asa ca progreseaza.
Daca se gandeste la servici? Daca apare ceva tentant, DA.
Deci baza este el, care nu e nici mare afacerist, nici mare politician,
nici nu a adus din Romania osanza pusa deoparte sub regimul neo-socialist
Asi zice chiar ca e apolitic....
Care este colacul care ii tine cu fata la suprafata apei si chiar mai bine de atat?
Domeniul lui, Hi-Tech.
Organizarea.
Ordinea de prioritati.

--------

De fapt, vreau sa spun ca poate familia de care se discuta aici,
a plecat  prea increzatoare ca, ce au reusit in Romania se poate si in alta parte la fel de usor.
Evident ca au inteles repede ca au crezut gresit.

Totusi, ambianta generala, relatiile umane, sperantele,
ii fac sa se multumeasca cu mai putin si sa prefere sa nu se intoarca.
Asta, pentru ca resortul si motivele care i-au pus in tren, functioneaza inca.
Si, nu este exclus ca rabdarea sa fie rasplatita.



Edited by vio69c, 20 December 2023 - 16:56.


#110
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,901
  • Înscris: 14.08.2007

 leusteanul, on 20 decembrie 2023 - 14:37, said:

Daca tu zici. Pe mine ma costa 1200 doar gradinita copiilor, adauga activitati extra, excursii, haine, jucarii, carti, imbracaminte, incaltaminte, mancare, masina.
Am scapat (momentan) de rate la cloace, masina etc. Insa urmeaza sa iau o alta cloaca, iar ma inham la credit. O familie ar trebui sa aiba minimum 4-5000 in Bucuresti ca sa traiasca decent.
Daca dai 1.200 de euro lunar pe gradinita copiilor, e de inteles de ce zici ca o familie are nevoie de 4-5.000 ca sa traiasca decent ... doar ca e optiunea ta sa iti duci copiii la o gradinita privata, nu ceva ce fac prea multi (chiar daca au acei bani disponibili).
Nu vreau sa spun ca e fara sens sa faca gradinita in engleza, dar fiica-mea a facut gradinita de stat normala (unde invata doar cateva propozitii simple in engleza la gradinita) si intr-a cincea si-a luat Cambridge-ul (cel de care ar avea nevoie pentru admitere la liceu la bilingv) cu punctaj maxim si tot de printr-a cincea ne uitam si la filme in engleza fara subtitrari (deh, bluray-uri luate din UK fara subtitrare) fara nici o problema (sau citeste carti de adulti in engleza). Adica engleza o pot invata usor la un nivel ridicat si fara sa faca gradinita in engleza. Da, a facut ore extra de engleza de prin clasa intaia (inclusiv gratuit - la Palatul Copiilor), a facut constant Duolingo de pe la 6 ani (nu doar engleza), dar nu m-au costat orele alea extra de engleza in total 1.200 de euro pana acum in 7-8 ani de cand face (face online impreuna cu mai multi copii cu o profesoara foarte buna - cu ea a facut si pregatire de Cambridge). Semnificativ mai mult m-au costat orele de germana (sau pian), ca acolo face individual, cu engleza am iesit chiar ieftin. Si da, germana e oricum mai greu de invatat pentru un roman, engleza insa la generatia actuala e foarte usor de acumulat la un nivel avansat pentru ca interactioneaza foarte mult cu continut in engleza de mici (youtube, filme, internet, etc). Adica multi colegi de-ai ei de clasa sunt chiar buni la engleza, nu doar ea. In primavara o sa dea Cambridge-ul de care are nevoie ca sa ii fie recunoscuta competenta lingvistica la Bac si foarte probabil va lua tot undeva pe la punctajul maxim din ce simulari a facut pana acum.

A, ca vrei oricum gradinita privata, aia e altceva. Dar doar ca sa invete bine engleza nu cred ca e necesara, cel putin la ce vad eu din experienta mea si comparand cu copiii prietenilor care au fost la gradinite private (inclusiv de astea doar in engleza).

PS: noi cheltuim jumate din cat zici tu ca iti trebuie pentru un trai decent in Bucuresti (si Clujul e cel putin la fel de scump), cealalta jumate o punem deoparte. Si evident dam si noi bani pe destule excursii, evenimente, carti, lectii private, haine, imbracaminte, incaltaminte, masina, etc (rate/chirie nu avem - locuinta, care la preturile actuale e vreo 250k, e deja achitata). Adica de exemplu anul asta am fost prin vreo 30 de locatii din 6 tari - mare, munte, lacuri, (Alpi/Coasta de Azur/Monaco/Lacul Garda), orase/sate cu obiective UNESCO, am stat pe la hoteluri de 4 stele in general, prin zone centrale din locatii scumpe, cu masina inchiriata la dispozitie, am fost la restaurante/cafenele "de fitze", etc. Si am luat si destule electrocasnice noi (TV OLED 4K, cameraphone flagship, casti audio premium, smartwatch, etc), mobilier nou (canapea, lustre, etc), set de anvelope noi la masina, reviziile le-am facut la dealer chiar daca nu mai e masina in garantie, nevasta-mea si-a luat genti/accesorii/cosmetice premium, fiica-mea si-a luat si ea tot ce a dorit (cosmetice, haine, incaltaminte de brandurile dorite, carti, casti audio, echipamente sportive) ... am vizitat castele, palate, muzee, am fost la concerte, festivaluri, avem sase abonamente de video/audio streaming, abonamente software/hosting/cloud, am cumparat o gramada de carti, ebooks, CD-uri, bluray-uri, am iesit in oras sau in afara tarii de cate ori am vrut/am putut, etc. Avem asigurari de viata, asigurari private de sanatate, CASCO, asigurari locuinta (nu doar obligatorie), pensii private, mereu facem asigurari de calatorie, etc ... Si am luat vinuri premium cand am dorit (la 100+ lei sticla), ulei de masline premium (la 100 de lei litru), rosii bio la 30 de lei/kg, avem permanent in frigider branzeturi/mezeluri/specialitati de carne la 100+ lei/kg, etc. Sigur, nu aruncam cu bani cand nu e cazul, adica pentru un produs cu proprietati 99% asemanatoare nu dau dublu-triplu doar pentru ca pe unul scrie un anume brand. Si vinuri chiar bune reusesc de multe ori sa iau la 30 de lei sticla, nu trebuie sa dai 100+ lei pe ele ca sa fie bune, dar incerc tot timpul si de astea mai scumpe ca sa am o referinta.

Ideea e ca ne-am luat toti din familie cam tot ce ne-am dorit (in limite rezonabile - adica nu iei chestii de care nu ai de fapt nevoie si pe care le-ai folosi poate doar o data pe an) si am fost pe unde ne-am dorit. Si totusi am pus deoparte inca 30k euro fata de cat aveam la inceput de an. E drept, avem un singur copil. Deci parerea mea e ca tu zici ca ai nevoie de 4-5.000 sa traiesti decent in orasele mari din Romania pentru ca 25% din bani ii dai doar pe gradinite private. Sigur, poate si locuiesti pe undeva prin zona metropolitana si nu ai gradinite de stat decente in zona, eu aveam una fix langa birou. Noi am vazut cum arata camara/bucataria lor si ne-am declarat chiar multumiti de ce am vazut. La fel baile, super civilizate. Asa ca pentru noi gradinita de stat a fost o experienta chiar pozitiva. Bine, in Cluj se si baga multi bani in gradinite/crese/scoli, sunt modernizate constant, se construiesc corpuri noi, etc. La fel infrastructura sportiva, ai baze sportive noi cu acces gratuit, te programezi online si mergi la tenis/fotbal/baschet/tenis de masa/popice/squash/etc. Sau pe pistele de role/biciclete (astea fara programare), la aparatele de fitness, etc. O gramada de parcuri sunt proaspat modernizate si ele. Adica nici nu trebuie sa cheltui bani ca sa ai acces la gradinite/scoli/infrastructura sportiva/spatii de relaxare de calitate. La fel transportul public, e modern si civilizat, in clasele primare ai autobuze scolare care duc copiii la scolile centrale, etc. Asa ca locuintele sunt scumpe, dar daca locuiesti in oras in zone bune, ai acces usor si gratuit la multe servicii publice de calitate chiar buna. Inclusiv la capitolul activitati extra-scolare ai acces gratuit la multe chestii (la Palatul Copiilor ai inclusiv piscina civilizata, teren de tenis, la fel cum ai la ore de engleza/germana/etc). Inspectoratul scolar asigura si el pregatire gratuita pentru elevii care vor performanta (olimpiade, etc), deci daca vrei mai multa pregatire la matematica/romana/etc poti merge la ore de excelenta, gratuit, nu trebuie sa ii dai copilului meditatii platite (trebuie doar sa demonstreze copilul ca e suficient de bun la un test din materia respectiva).

Deci nu ai de ce sa ai nevoie de minimum 4-5.000 de euro pe familie ca sa traiesti decent, poate doar daca ai rate/chirie la vreo locuinta scumpa. Sau daca tii tu neaparat sa cheltui banii pe anumite chestii care nu sunt necesare pentru un trai decent (gen gradinita/scoala privata). Sau daca tii neaparat sa-ti imbraci copilul (sau pe tine) in haine de fitze care costa de 3+ ori cat niste haine decente. Sau daca nu te descurci sa faci mancare si trebuie sa-ti scoti familia zilnic la restaurant. Sigur, exista destule scenarii in care poti sa cheltui usor bani, dar nici unul dintre ele nu e necesar pentru un trai decent.

Edited by utopium, 21 December 2023 - 00:33.


#111
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,456
  • Înscris: 24.02.2017
Nu stiu daca urmaresti sau ai avut curiozitatea sa cauti postarile pătrunjelului. Posteaza peste tot pe unde poate tot felul de tampenii. Pe topicul Greenfield a monopolizat discutiile si da raspunsuri in secunda doi la aproape orice. Se vaita, se plange apoi arata cate mii de euro plateste el pentru nu stiu ce (inventii sau realităti, numai el stie). Eu am ales mai demult sa il ignor. Voi faceti cum considerati.

#112
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,901
  • Înscris: 14.08.2007
Poate atitudinea e diferenta, mie nu mi se pare ceva laudabil sa cheltui multi bani, dimpotriva, imi place sa maximizez valoarea obtinuta raportat la banii cheltuiti :D

#113
giuliani2

giuliani2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 356
  • Înscris: 04.11.2023

 leusteanul, on 20 decembrie 2023 - 14:37, said:

Daca tu zici. Pe mine ma costa 1200 doar gradinita copiilor, adauga activitati extra, excursii, haine, jucarii, carti, imbracaminte, incaltaminte, mancare, masina.
Am scapat (momentan) de rate la cloace, masina etc. Insa urmeaza sa iau o alta cloaca, iar ma inham la credit. O familie ar trebui sa aiba minimum 4-5000 in Bucuresti ca sa traiasca decent.
Si tu vorbesti de Paris, unde te ustura in dos si esti mancat de viu fara bani.


In Germania de exemplu platesc cam 100 de euro pe gradinita copilului. Activitatile extra de la gradinita nu trebuie sa le platesc, jucariile si alte chestii pt copil sunt neglijabile, preturile nu-s mari ca in Romania. La fel si hainele sau incaltamintea, atat la copii cat si la adult sunt cam la jumatate de pret fata de Ro, sau chiar mai mici.
Deci Romania si Bucurestiul nu-s neaparat criterii valide de comparatie, din contra, in tarile civilizate dupa ce te adaptezi si stii ce si de unde sa cumperi iti dai seama cat de scumpa e viata in Romania.

 leusteanul, on 20 decembrie 2023 - 15:35, said:

Reformulez: nu mori de foame, dar ai o existenta frugala, cu multe lipsuri care genereaza angoase, frustrari, isterii etc.
Ceea ce ei n-au experimentat in RO.

Pai in Romania au experimentat lipsuri mult mai mari, gen al unui sistem medical decent, al unui sistem de invatamant  (ce sistem de invatamant e ala unde platesti 1200 de euro pe gradintia, mai degraba e bataie de joc), infrastructura submediocra, etc. In Paris nu poti decat sa apreciezi pasul inainte pe care l-ai facut mutandu-te.

#114
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,901
  • Înscris: 14.08.2007
Nu cred ca are sens sa compari pretul unei gradinite de stat cu cel al uneia private (plus ca din ce inteleg 1.200 de euro e costul colegului pentru 2 copii).

Pretul hainelor/incaltamintei in marile retele internationale e pus si pe produse, nu e mai mare in Romania decat in Germania, probabil daca vrei anumite branduri care la noi nu sunt asa raspandite iesi mai bine in Germania. Dar si la noi ai multe optiuni mai ieftine.

#115
giuliani2

giuliani2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 356
  • Înscris: 04.11.2023
Are sens sa compari, pt ca in Romania exista locuri la gradinita pentru o mica parte dintre copii, pt ceilalti e nevoie sa apelezi la gradinite private. Stiu de Cluj, cunosc persoane(mai multe, nu doar una) care nu au gasit nicaieri loc la stat, a fost nevoie de gradinita/cresa privata unde dai vreo 4-500 euro pe luna de copil.

Acum daca vorbim de lanturile mai low-cost gen C&A, H&M, Decathlon da, sunt aceleasi preturi pe produse. Diferenta e ca daca in 1-2 luni nu se vand, prin vest baga reduceri de 30-50 sau chiar 80% pana scapa de produse fara sa le returneze. Dar preturile mai mici sunt in general la hainele mai de calitate, gen Tomy Hilfiger, Gant sau peste.

#116
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 45,901
  • Înscris: 14.08.2007

 giuliani2, on 22 decembrie 2023 - 12:04, said:

Acum daca vorbim de lanturile mai low-cost gen C&A, H&M, Decathlon da, sunt aceleasi preturi pe produse. Diferenta e ca daca in 1-2 luni nu se vand, prin vest baga reduceri de 30-50 sau chiar 80% pana scapa de produse fara sa le returneze. Dar preturile mai mici sunt in general la hainele mai de calitate, gen Tomy Hilfiger, Gant sau peste.
Sunt si aici reduceri des la C&A, H&M, Zara, etc. Alea sunt produsele tipice de volum (cele mai mari companii in domeniu), nu sunt low-cost. Low-costul e altceva (Pepco, KiK, Takko, etc).

Asta am zis si eu, ca la firmele mai scumpe eventual cumperi mai ieftin. La astea tipice de volum nu.

#117
Masutatsu-Oyama

Masutatsu-Oyama

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,911
  • Înscris: 08.02.2022
Despre emigranti romani, usor in alt registru:

https://www.tiktok.c...731098183961862



#118
Bebestrumf9

Bebestrumf9

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 337
  • Înscris: 28.11.2022

 giuliani2, on 21 decembrie 2023 - 22:52, said:




In Germania de exemplu platesc cam 100 de euro pe gradinita copilului. Activitatile extra de la gradinita nu trebuie sa le platesc, jucariile si alte chestii pt copil sunt neglijabile, preturile nu-s mari ca in Romania. La fel si hainele sau incaltamintea, atat la copii cat si la adult sunt cam la jumatate de pret fata de Ro, sau chiar mai mici.
Deci Romania si Bucurestiul nu-s neaparat criterii valide de comparatie, din contra, in tarile civilizate dupa ce te adaptezi si stii ce si de unde sa cumperi iti dai seama cat de scumpa e viata in Romania.



Pai in Romania au experimentat lipsuri mult mai mari, gen al unui sistem medical decent, al unui sistem de invatamant  (ce sistem de invatamant e ala unde platesti 1200 de euro pe gradintia, mai degraba e bataie de joc), infrastructura submediocra, etc. In Paris nu poti decat sa apreciezi pasul inainte pe care l-ai facut mutandu-te.

Poate la tine acolo.
Aici in Heidelberg e de la 400 in sus-))).
Evident,este vorba de familiile in care mincesc ambii parinti.Ca daca munceste doar unul si salariul nu este foarte mare,atunci scade si gradinita.
Oricum,depinde de Land.In unele mai scump,altele mai ieftin si in altele gratis.

#119
giuliani2

giuliani2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 356
  • Înscris: 04.11.2023
In Bayern cred ca nu este tarifare graduala in functie de venitul parintilor, cel putin eu nu am auzit de la nimeni cunoscut (in BW stiu ca e asa, am locuit acolo pana acum 3 ani). Da, taxele sunt mai mici, mult mai mici ca in BW.
Uite un exemplu, in Augsburg oras mare (sa nu zici ca platesc putin ca stau in oras mic), atata platim si noi, si mai stiu si de altii prin alte orase din Bayern:
https://www.awo-kita.../gebuehren.html
In plus, in Bayern primesti inca o alocatie in valoare de 300e/ copil lunar, pana la varsta de 3 ani.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate