Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Recomandare piersic
Last Updated: Apr 13 2024 20:26, Started by
hamangia
, Sep 30 2022 13:10
·
12
#19
Posted 01 October 2022 - 06:58
initiator, iti recomand: https://vanzare.pepi...ic-de-vie-rosu/
Nu stiu daca este exact soiul meu, este posibil sa fie cel sarbesc. Un astfel de pom are insa si niste deficiente. La mine este o intamplare ca a trait asa de mult, de regula cam 20, maxim 30 de ani, rodesc din al doilea an, abundent. Dpmdv este un must have, desi nu sti cand va muri. Piersicii de vie sunt raspanditi preponderent in estul Europei pana in Iran. Sarbii l-au luat, zic ca l-au ameliorat, l-au botezat si acum spun ca e marca lor... am uitat numele. Uite ca am gasit. asta-i ala sarbesc: https://naturavitalg...tohton-sarbesc/ Este acelasi lucru, poate un pic selectionat. |
#20
Posted 01 October 2022 - 07:26
#21
Posted 01 October 2022 - 08:40
Nu am avut timp sa citesc tot pe aici însă am doua remarci despre ce am "prins".
1. Ideea ca piersic ul moare și ca nu merge șamd... Este o idee greșită. Intr-adevar, nu merge FĂRĂ ÎNGRIJIRE. Dar similar, deși poate nu atât de pronunțe, se comporta și celelalte specii dacă vrei sa ai fructe de calitate. Poate ca nu mor asa cum o face piersic ul, nunse degradează atât de galopant, dar nu va mințiți ca plantați ceva și apoi stați cu gura căscată spre cer sa pice para. Para bună, mărul bun... Se fac tot cu munca. Piersicul s3 degradează din cauza a doua lucruri simple. 1. Tăierile... 99% habar nu au sa taie piersic. Odată scăpat, asta înseamă d ca îl tratezi ca pe un mar sau cais, Piersicul se duce în cap. Ia tăiați voi Piersicul drastic în fiecare an, asa cum se taie, și vedeți, mai moare? Se mai degradează atât de repede? 2. Boli Basicarea e a doua cauza. Pomul desfunzit e un pom debilizat grav. Rezista poate pana la anul. Dar debili are asta repetata îl omoară în 2g3g4 ani. A doua chestiune e legata de soi.... Exista variații, evident, însă nu atât de severe încât sa justifice pomii sălbatici în loc de soiuri. Nicidecum. Nu trebuie cautat Piersicul "rezistent" pt ca asa ceva nu exista. Da. Sunt soiuri PUTIN mai tolerante însă diferențele nunsunt atat de mari pe cât visează unii dintre voi, pom sa nu ii faci mai nimic și sa producă ceva bun. Pomii de viez de fwpt niște pomi franc, "sălbatici", nu sunt piersici.... Evident ca fructele pot fi interesante și mai mult, pot avea o utilizate, sunt chiar excelenți pt distilate sau pentru gemuri șamd... Sunt foarte aromați, sunt amărui puțin, pulpa de aproape întotdeauna cu diverse grade de pigmentare în rosu... Dar a compara fructele ales cu un fruct de masa modern, selectionat, e ca și cum ai spune ca o taraboanta de dacie 1100 e mașina și ca, dacă nu ai noroc cu Audi sau Mercedes își iei o d'aia și e cam tot un drac. Nu, mai degrabă compari mere cu portocale. Repet însă, pentru distilate și chiar pt diverse gemuri sau alte preparate, fructele alea de piersic de vie sunt excelente. |
#22
Posted 01 October 2022 - 10:59
Asta este motivul pentru care, pe langa piersicii de vie, mai am RedHaven si superba de Toamna. Si pentru ca si nectarinii fac parte dintr-un soi apropiat, mai trebuie sa vina si Tina.
Si Padre, poti spune orice. Evident ca au avut (doar cei tineri) basicare si ciuruire... este ca bolile copilariei! Al batran nu a avut nimic in ultimii 6 ani. Nestropit vreodata cu altceva (exceptie Cropmax - poate de aia moare... - e ca si cum dai Viagra unuia de 90 de ani). Ma indoiesc ca se mai trezeste in primavara. Dar asa zic de 3 ani... Ma rog, am doi puiuti din el, plini de basicare. Fata de restul piersicilor (care-s stropiti) astia nu s-au desfoliat de niciun fel. Cade-o frunza, creste alta. Si inca o data repet. Ii tin pentru gust care-i mai pronuntat decat la alti piersici (dar tot mere mananc mai multe), pentru dulceata (cea mai buna dulceata de piersici ever) si sper... pentru palinca (baza vor fi ceilalti piersici, iar astia vor intra la a doua fierbere, pentru gust, apoi deshidratati pentru aspect). O sa veniti sa cereti... Edited by adip1962, 01 October 2022 - 11:13. |
#23
Posted 01 October 2022 - 11:24
#24
Posted 01 October 2022 - 12:23
Nu e nicio surpriza, piersicii imbatranesc destul de repede.
|
#25
Posted 01 October 2022 - 12:40
Incearca sa gusti la careva piersici copti in pom nu pe raft la magazin. majoritatea soiurilor sunt bune sau foarte bune. Eu am un singur soi care e doar bun, insa e foarte timpuriu. se coace in 20 iunie.
Soiurile de iulie si august sunt exceptionale, probabil si din cauza vremii. Am Black rubis, redhaven si inca unu necunoscut. |
#26
Posted 01 October 2022 - 12:47
Adi, cade o frunza, creste alta... Fix asta înseamnă consumul de resurse care duce la debilizare.
Asa cum am spus, sunt ok și aia de sâmbure, de vie...tot. Ce vreau sa spun este ca nu are treaba soiul cu salbaticiunile și ca piersicii de soi nu sunt deloc asa cum ii descrie lumea decât din vina proprietarului. Ca toți pomii valoroși doar ca într-o măsură mai mare, fără îngrijire adecvata care implica și cunoștințe nu ai cum sa obții rezultate bune. Nu e cazul ca cineva sa se minta, sa dea vina pe specie pentru eșecul pe linie... Este vorba doar de niște așteptări departe de realitate și de lipsa de implicare suficienta. În România dacă vrei sa mănânci un fruct fără sa miști un deget ai doar vreo 2-3 variante.... Corcodușe și vișine în zona în care merge visinul, oarecare prune ici colo și oarecare mere. Din fericire o specie mai nepretențioasa și cu o diversitate extraordinar de mare care a făcut sa existe azi varietăți selecționate mai rezistente sau imune la principalele boli. În rest.... Dacă extindem domeniul de interes mai adăugăm nucul, cam 80% poți spune ca nucul de cioara poate fi ok fără implicarea omului. subway_guru, on 01 octombrie 2022 - 12:23, said:
Nu e nicio surpriza, piersicii imbatranesc destul de repede. Da și nu. Nu. Doar ca nevoia lor de a fi drastic dirijați ca e ca în majoritatea covârșitoare a cazurilor, neprimind tăierile absolut necesare, într-adevăr sa se epuizeze prematur. Altfel, acolo unde piersic ul este corect înțeles și implicit menținut prin tăieri, el trăiește mult și bine. Mai degrabă as spune ca e o mare problema cu căușul care din motive de boli și portaltoi parțial inadecvat crapă masiv de apoplexie. Normal ca sunt diferențe între specii, normal ca mărul spre exemplu 3 o specie mult mai permisiva dar pana la a da vina pe sărman piersic pt lipsa noastră de știință și implicare e drum lung. |
#27
Posted 01 October 2022 - 13:20
Naijax, on 01 octombrie 2022 - 11:24, said:
Erau 3 sau 4 soiuri "inventate" si adaptate in timp de horticultorii romani Alea suculente si aromate se numeau - FILIP Mai era un soi care se numea - SATURN Cam atat imi aduc aminte toti Filipii si Saturnii pe care i-am gasit sunt plati In plus Saturnul din Nazarcea are ca origine China |
#28
Posted 01 October 2022 - 14:12
|
#29
Posted 01 October 2022 - 15:06
nu cred ca sunt aceleasi soiuri, aceste de acum sunt plate
|
#30
Posted 01 October 2022 - 15:29
parintele, on 01 octombrie 2022 - 12:47, said:
Adi, cade o frunza, creste alta... Fix asta înseamnă consumul de resurse care duce la debilizare. Padre, piersicul de vie, crestea pe camp spontan in vii... Nimeni nu-l stropea, nimeni nu-l culegea etc... pana cand si-au dat seama ce potential are. Nu stiu nimic de pepiniera Sosa, nu am cumparat vreodata de la ei (Mircea e suparat pe ei, nu a spus niciodata de ce). Dar daca vand piersici de vie (ca al meu), au tot respectul meu. Te rog, intelege ca nu am niciun merit. Nu eu l-am plantat, aici l-am gasit, e singurul care rodeste/a rodit din 2 sate, si fiind atat de bun, trebuie sa fiu complet idiot, sa nu-l iau in seama... Poate in alte zone se comporta diferit, dar aici, ii este ok. Edited by adip1962, 01 October 2022 - 15:30. |
#31
Posted 01 October 2022 - 15:46
As vrea si eu ce vrea initiatorul.Problema e ca azi e o goana dupa altoire,nu se mai gasesc acele piersici,cred.
|
#32
Posted 01 October 2022 - 15:55
hamangia, on 01 octombrie 2022 - 13:20, said:
toti Filipii si Saturnii pe care i-am gasit sunt plati In ce sens?! adip1962, on 01 octombrie 2022 - 15:29, said:
Nu stiu nimic de pepiniera Sosa, nu am cumparat vreodata de la ei (Mircea e suparat pe ei, nu a spus niciodata de ce). Cine e Mircea si ce legatura are cu discutia de aici... ?! |
#33
Posted 01 October 2022 - 16:58
adica sunt piersici plate, nu cele obisnuite, rotunde.
fructele, nu copacii |
|
#34
Posted 01 October 2022 - 17:12
Eu am unii verzi. Din pacate nu le merge bine decat la cei de langa casa sau solar. Cred ca e cam frig pentru ei sau nu le place viscolul. Anul asta mi-am luat doi piersici de vie rosii pe care mi-am propus sa-i ingrijesc corespunzator. Cei verzi erau deja mari si scapati de sub control cand ne-am mutat aici.
|
#36
Posted 01 October 2022 - 17:29
Clar nici piersicii de vie nu sunt ce cauta initiatorul. De soiul Congres stiti ceva? Sunt piersici bune, dulci, zemoase si aromate ca pe vremuri? Nu stiu daca are rost sa incerc aici in zona, dar de doi ani ma tot tenteaza.
https://scdpbaneasa....roduct/congres/ |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users