Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

La multi ani @Robert201!

La multi ani Romania!

La multi ani @Forumului Softpedia...
 Majoratu lu' Bebe de acum 23 ...

Skoda Octavia 2, temperatura apa ...

Samsung A33 5G sau Motorola G42 4G

Christine McVie nu mai este... vie
 Cocaine Bear (2023)

Test presiune cu apa traseu condu...

Cum schimb anvelopele - prima data

Problema cu CPU cores.
 ITP in alta tara

BMW AFR

Iesire cu familia pe 2 decembrie....

Defecțiune servodirectie ATV
 

5 GHz merge cu intermitențe

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#19
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,837
  • Înscris: 06.01.2007
Sensibilitatea la receptie e una din probleme. 5GHz trece si prin zid de beton, insa reflectat. Si ajunge de un milion de ori mai slab pe partea cealalta. Avand in vedere ca puterea maxima e limitata, sensibilitatea receptiei devine parametrul important. Betonul reflecta mai mult decat absoarbe. Si absoarbe mult mai mult decat aerul, insa nu suficient de mult incat sa zici ca nu trece deloc. Insa in lucrurile astea se lucreaza cu termeni logaritmici, faptul ca scade de 1000 de ori semnalul la iesire, nu inseamna ca nu trece. Receptia se poate obtine si la -90dBm, adica 1 picovatt, de un milion de milioane de ori mai putin semnal decat a fost emis.
Routerul e un dispozitiv cu marketing mult in el. El tre sa lase impresia ca e bun. Oricum, parametrii tehnici in afara de sensibilitatea receptiei pe moduri de modulatie nu-l da niciun producator si ar fi singurul parametru relevant. Iti pune 5 antene mari, iti spune de nustiuce castig in decibeli, dar termenul de castig trebuie privit ca si directivitate, nu ca si amplificare semnal.
O antena dipol in lambda pe patru, cu plate-ground are 1.5mm la 5GHz, nu 20 cm cat pare sa aiba in routerele astea. Ele exista acolo din ratiune de marketing. In realitate nu fac nimic. Nu imbunatatesc nici latimea de banda, nici apertura, nici senzitivitatea. Din contra, o inrautatesc. O antena F facuta direct pe cablaj, la distanta de 2cm de restul circuitului ar fi chiar mai buna. Scade un pic apertura, dar creste senzitivitatea, paradoxal. Si o antena F e una slaba. Ar putea pune una elicoidala pentru o imbunatatire a aperturii, dar n-am vazut pe niciunde asta.
Oricum, sensitivitatea antenei nu poate fi crescuta foarte mult din simplul motiv ca pe la 100dB deja incepe semnalul sa fie egal cu zgomotul de fond la o antena broadband, deci nu rea mai conteaza.

Deci .. multa pacaleala cu routerele astea. Ganditi-va ca un semnal GPS e mult mai slab si vine de la un satelit aflat la 25000km distanta si tot e receptionat de un ceas, tot pe o antena broadband, de multe ori aceiasi cu antena GSM. Desigur, semnalul satelit are o latime de banda foarte ingusta, insa antena e broadband, zgomotul din banda e tot marit. Si totusi se receptioneaza semnal de 0.01 picoWati. Fara antene de zeci de centimetri, fioroase ca si aspect. Desi lungimea de unda la GPS e mult mai mare si o antena mai mare ar aduce imbunatatiri generale atat in sensibilitate cat si in apertura, simultan.

Lasand polologhia la o parte, va zic ca am un router mic, fara nicio antena exterioara vizibila. Ca o cutie de plastic de dimensiunea unui HDD. Emite cu 200mW si pe 5GHz am semnal full in toata casa. Apartament 3 camere stil vagon de tren. Ziduri de beton, usi de lemn(probabil ca semnalul ajunge reflectat de pe beton prin usi si iara reflectat pe beton. Sau poate direct prin beton. Cel mai indepartat de router e un colt de bucatarie. In linie dreapta am 3 pereti de beton. Scade o liniiuta in acel loc, si viteza probabil se duce la sfert, ceea ce e tot bine.
Ce ruter am ? Unul recomandat pe forum pe topicul specializat. Initial am fost reticent cand am vazut ce fel arata acest router, insa dupa ce l-am luat m-am convins de treaba. Am mai luat si la curte, pe 2.4GHz la doar 90 de lei si se comporta mai bine decat un Archer C-nustiucat, de care nici nu mai vreau sa aud. Problema cu routerele eu am rezolvat-o definitiv, noroc cu acest forum.
Va las pe voi sa descoperiti despre ce router e vorba. E si descoperirea parte din placere.
:)

#20
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,819
  • Înscris: 26.05.2022
Poate n-ar strica sa bagi un ochi pe screenshot-ul pe care l-am postat mai sus, -64dbm dupa 2 pereti, deci de unde si pana unde -90dbm de peartea cealalta a unui perete?! Apoi cu sensibilitatea la receptie (da, sensitivity se traduce in lb romana sensibilitate): pentru asta exista "mai multe antene", nu-i deloc marketing (bine, in afara de chestiile alea grotesti cu 20 de antene).

View Posteiffel, on 17 august 2022 - 15:11, said:

N-am unul la indemana sa fac o proba dar cum prind unul sigur o sa-i fac.
Totusi m-ar mira. TP-Link-urile din ziua de azi sunt mai slabe la semnal decat cele de acum cativa ani chiar si in 2,4.
Motiv ptr care inca tin pe post de AP un antic 1043ND - ala imi acopera singur toata casa.
Cum sa nu, stii mai bine desi n-ai avut niciodata. Tocmai d'asta am pus o poza cu nivelul semnalului, ca sa evit fix postarile de genul.
Se pare ca n-am reusit!

Edited by NikoroB, 17 August 2022 - 15:32.


#21
smart_choice

smart_choice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 26.04.2018
Raman curios de ce merge cu intermitențe doar in 5 GHz. De nivelul de semnal nu a fost mentionat nimic.

#22
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 115,398
  • Înscris: 07.02.2003

View Posteiffel, on 17 august 2022 - 14:29, said:

ASUS sunt un pic mai "altfel"
I-au prins astia ca mareau puterea peste standardele admise in routerele lor.
Nu am auzit de asa ceva mai degraba de norme diferinte intre tari... Telefonul nu are cum sa mareasca si totusi merge la fel... uite Samsung A70 de ex are 11dB tx in 5GHz si 12dB Tx in 2.4GHz. AP-urile/Routerele merg in general cu 15-16dB pe 2.4 si 15-18dB in 5GHz ceea ce e oricum sub limitele absolute care sunt in zona noastra din UE de 100mW.

Edited by andreic, 17 August 2022 - 17:59.


#23
smart_choice

smart_choice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 26.04.2018
Stiam ca daca maresti puterea ai alte probleme de calitate a legaturii.

#24
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,837
  • Înscris: 06.01.2007
Mno, depinde de perete. Si la -90dBm, nu merge pe 64-QAM, evident.
Mai multe antene, maresc numarul de canale posibile de transmisie. Trebuie sa ai 2 antene daca vrei 2 canale, 3 antene pentur 3, samd. MIMO. Canale OFDM pot sa fie cu miile pe o singura antena.

Dar vorbeam despre marimea antenelor, nu despre numarul lor. Pe 5GHz, n-ai de ce sa ai antene externe, daca acestea sunt dipol lambda pe patru. Iar lambda pe patru la 5GHz inseamna 1.5cm.
Teoretic se poate si 3lambda/4, 5 lambda/4, etc. Creste si apertura, insa nu obtii o sensibilitate mai buna deoarece creste si zgomotul din banda. Si sigur nu asta e intentia, sunt puse la misto. Daca nu ma crezi, poti taia o parte din sarma aia si o sa vezi ca merge identic si la fel pe 5GHz. Ce-i peste 1.5 c, pana la 3cm incurca deoarece schimba impedanta. Ce-i peste 4.5cm nu schimba radical impedanta, dar nici nu aduce nimic in plus ca performanta. Nici nu strica, nici nu face bine, pentru ca se comporta ca o linie de transmisie.
Ma rog, astia pun mai multe antene dubla frecventa si pentru 2.4 si pentru 5, care teoretic trebuie pusa in V rezultand un soi de antena dipol modificata sa aiba o anmita directivitate. Da din momentul in care oricum receptorul poate fi oriunde in zona de directivitate a antenei, e vrajeala. Mai buna una omnidirectionala.

Oricum, routerul meuu are antena pe cablaj, probabil nu mai mare de 2cm si bate un ASUS de 1800 lei. Testat de mine, comparatie directa, nu vrajeala.. Ma rog, nu chiar la toate capitolele, dar per total e superior. ASUSUl avea in plus beamformig, car in anumite scenarii e mai bun.

View Postsmart_choice, on 17 august 2022 - 18:01, said:

Stiam ca daca maresti puterea ai alte probleme de calitate a legaturii.
Nici vorba.  Din contra.
Insa.. cat s-o maresti? De 10 ori inseamna doar 10dB pe care-i poti pierde relativ usor din configuratie, din senzitivitate receptie, din software care alege un tip prost de modulatie sau creeaza alte delayuri.
De 100 ori inseamna 20dB, de 1000 ori 30dB.
Bagi 1kW in antena si daca pierzi 30dB la un perete, nu mai culegi nimic.

#25
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 115,398
  • Înscris: 07.02.2003

View Postmaccip, on 17 august 2022 - 18:07, said:

Mno, depinde de perete. Si la -90dBm, nu merge pe 64-QAM, evident.
La -90 in wifi nu te mai conectezi, aia e de fapt sensbilitatea minimala pentru ca ai nevoie sa incadrezi in SNR generos. Semnal bun in wifi inseamna -55/-65dB, mediu -65/-73, slab sub -73dB.
Legat de QAM se merge pe 256 daca ai cel putin -67dB, daca ai mai putin degradeaza in qam64.

#26
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,819
  • Înscris: 26.05.2022

View Postsmart_choice, on 17 august 2022 - 17:56, said:

Raman curios de ce merge cu intermitențe doar in 5 GHz. De nivelul de semnal nu a fost mentionat nimic.
Fiindcă detectează radar, sau poate e bușită conserva.

#27
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,837
  • Înscris: 06.01.2007

View Postandreic, on 17 august 2022 - 18:12, said:

La -90 in wifi nu te mai conectezi,
Am mancat un iskender de 2 kile si acum abia ma misc, dar o sa-ti arat un printscreen relevant odata in care sa vezi ca merge cu viteza de 1Mbps la -90dB, daca permite atat laptopul cat si routerul. Cu telefonul nu prea poti(cred), dar cu un laptop bun, poti.

#28
smart_choice

smart_choice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 26.04.2018
Ai spus bine sa alega un canal sigur insa eu tin minte ca routerul comuta automat pe alt canal non-DFS. In cazul meu, desigur. Tine de echipament.

#29
maccip

maccip

    44 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,837
  • Înscris: 06.01.2007
Pana atunci, iote ce scrie pe pagina de specificatii la routerul meu.
https://www.mikrotik...-5hact2hnt.html

Ziceam ca nu zic ce router am, dar pana la urma am zis.
:D
Oricum, de pe forum am auzit de acesta, habar nu aveam de firma asta. M-am luat dupa cativa baieti de pe forum care pareauca stiu ce vorbesc si bine am facut.
Mi-am facut si NAS din el. Am atasat un SSD la el si merge okaish.
Cica se configureaza greu, asa se zice. Well, mie mi s-a parut la fel de usor ca un router obisnuit, daca nu te apuci sa faci chestii avansate de retelistica.
Pentru a-l face NAS, am gasit un tutorial pe net. Singur nu cred ca ma descurcam sa-l fac pentru ca intr-adevatr are niste setari pe-acolo ce presupun ca stii retelistica la nivel profesional, ceea ce nu e cazul la mine.

#30
smart_choice

smart_choice

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 646
  • Înscris: 26.04.2018
Important este ca esti multumit.

#31
NikoroB

NikoroB

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,819
  • Înscris: 26.05.2022
Cam asa arata conexiunea dupa 2 pereti, Archer C80, 2x2MIMO (atat poate laptopul), 80Mhz bandwidth. Ce-i de remarcat e ca link speed (modulatia) scade un pic (650 sau chiar 585Mbps) cand fac trafic, dar throughput-ul se vede mai jos.

   Speedtest by Ookla
	 Server: NAV Communications - Bucharest (id = 9836)
		ISP: Digi Romania
	Latency:	 2.74 ms   (0.39 ms jitter)
   Download:   313.74 Mbps (data used: 309.2 MB )
	 Upload:   274.26 Mbps (data used: 218.5 MB )
Packet Loss:	 0.0%

Result URL: https://www.speedtes...8f-4c7b00d35948
   Speedtest by Ookla
	 Server: RCS & RDS - Bucharest (id = 11494)
		ISP: Digi Romania
	Latency:	 1.94 ms   (0.39 ms jitter)
   Download:   346.61 Mbps (data used: 356.3 MB )
	 Upload:   309.12 Mbps (data used: 164.5 MB )
Packet Loss:	 0.0%

Result URL: https://www.speedtes...f6-227bb5768a50

https://rcs-rds.spee...30-e5d83d8b4258

Attached Files


Edited by NikoroB, 18 August 2022 - 08:24.


#32
bansh3

bansh3

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 36
  • Înscris: 24.08.2007
Pentru cine vrea sa incerce o "chestie" cu lipsa de semnal pe banda de 5Ghz, sa treaca routerul pe "america" sau "US" in loc de Romania/Europa si o sa aiba o surpriza placuta.

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate