Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...

La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!
 La multi ani de Florii!

Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...
 Laptop cu HDD atasare memorie MMC...

Hartile google nu mai au chenarul...

Tomate in ghiveci la curte?

Idei cale de actiune recuperare g...
 Intoleranța lactoza- vegan v...

Tobe acustice insonorizare in blo...

Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012
 

Casa Parter - 100mp

- - - - -
  • Please log in to reply
189 replies to this topic

#163
MarinsiGeorgiana

MarinsiGeorgiana

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 20.04.2018

View Postanothertwo, on 28 iulie 2022 - 14:51, said:

De ce naiba n-a început polemica asta acum doi ani? Ca renunțam și eu la betoane. Sincer, la câta bătaie de cap e, pentru o casa in care voi locui 20-30 ani maxim, mai bine optam pentru structura ușoară. Scăpam și de perna de balast.


View Postkolfleading, on 28 iulie 2022 - 17:41, said:

Si eu.
In ce sens ati vrea sa renuntati cand spuneti betoane?

#164
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,901
  • Înscris: 27.02.2008
Renunțarea la betoane..adică doar fundația si placa de la cota zero contin betoane..restul casei e pe structura usoara: lemn-metalic.

Mie nu de inundatii mi-era teama (cand am ales "betoanele") ci de furtunile ce-s tot mai prezente in zona mea.. cu niste vanturi de ma tot uit daca mai am tigla pe casa.. La structura usoara aveam niste emoții in plus, ca-mi ia casa cu totul. Joke.

2. Mi-e teama si de ronțăitorii care pot intra mai usor in structura..

3. Firmele, mesterii care "stiu" sa lucreze cum trebuie lemnul ii numeri pe degete in tara asta, iar care mai sunt nu si-i mai permite omul de rand.

4. Trebuie tratate cu mult mai multa atentie, dupa parerea mea, toate izolatiile si instalațiile. Orice greșeală poate duce ușor la inundatii-incendii..etc.

A nu se înțelege ca-s împotriva caselor pe structura usoara, doar ca inca ma incadrez in categ celor cu ceva pitici pe creier in ce le priveste. Plus inertia termica ce nu prea exista la casele ușoare. Asta e naspa la încălzire, cand iti doresti sa mentii caldura mai mult, dar e bine la răcire cand racesti mai repede o incapere care nu înmagazinează caldura in pereti, placi..etc.

Is multe de luat in calcul in cazul ambelor variante de structura. Eu am mers pe betoane cu izolații decente si încă nu regret.

Cat priveste soba cu acumulare, si eu am fost interesat dar am mers pe gaz, acompaniat cu șemineul. Orice soba e greu de "automatizat", trebuie sa fii prezent s-o alimentezi, etc.  Pe gaz era mai confortabil, merge singura indiferent unde te-ai afla si controlezi totul chiar de la distanță. Dar..de cand e mai scump "gazul decât aurul" iti da de gandit, daca ai izolat cat trebuie si cum mai poți eficientiza incalzirea sau diminua pierderile termice.

De asta trebuie izolat bine "in pamant" unde nu mai poți interveni,  ca pe pereți, in pod, etc, mai poți suplimenta la nevoie, chiar si ferestrele le mai poți schimba..cu deranjul de rigoare.

Edited by manghels, 29 July 2022 - 06:15.


#165
bogdantu

bogdantu

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 03.07.2009

View Postmanghels, on 29 iulie 2022 - 06:05, said:

Plus inertia termica ce nu prea exista la casele ușoare. Asta e naspa la încălzire, cand iti doresti sa mentii caldura mai mult, dar e bine la răcire cand racesti mai repede o incapere care nu înmagazinează caldura in pereti, placi..etc.


Din ce am citit (evident nu sunt vreun expert) si are sens, casele pe structura usoara ar trebui acompaniate obligatoriu de IPAT. Acela este blocul cu inertie termica care te ajuta. In mod normal esti mai aproape de podea decat de tavan, iar caldura se ridica.

Inertia termica dintr-un perete mineral ajuta la confort probabil mai mult, ca doar are suprafata mai mare. Dar si pierde mai mult. Este imposibil sa mentii 100% din cald/frig captiv in perete si sa nu scape in exterior.

#166
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,438
  • Înscris: 29.04.2008
Nu stiu daca sunt mere cu pere dar voi impartasi din experienta personala:

la bloc, cu calorifere, daca deschideam sa aerisesc cateva minute, nu prea se simtea cadere de temperatura dupa ce inchideam geamurile.

la casa, structura metalica, incalzire in pardoseala (tinuta la minim cat duce centrala, asta daca are vreo relevanta) dupa o operatie de aerisire imi pare ca se reincalzeste mai greu.

#167
manghels

manghels

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,901
  • Înscris: 27.02.2008
Eu la structura pe caramida, nu simt mare branza frig cand aerisesc..pt ca IPAT-ul, cum se zicea mai sus, ajuta la revenirea la temp tinta destul de repede..datorita inertiei mai sus mentionate. De asta ziceam si de windfang ca nu-i simt utilitatea in afara depozitarii papucilor/hainelor la intrarea in casa.

#168
blue_marlin

blue_marlin

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 655
  • Înscris: 21.05.2016
Un share dupa o trecere prin toate sezoanele intr-o casa usoara (pe lemn):

Inertia termica – e mai buna decat ma asteptam.
Se pare ca placarea interioara + partea superficiala a structurii + parchet / gresie / faianta + mobila + ce mai e prin casa formeaza o masa suficient de mare incat nu simti o mare diferenta daca deschizi usa sau aerisesti pe geam 5-10 minute. Nici pomeneala de ‘’ai deschis usa de doua ori si s-a facut ger in casa’’.

Racirea peste noapte este lenta. De la 22°C in dormitor si 26°C in living (dupa ce s-a stins focul in semineu) temperatura se uniformizeaza spre 20-21°C dimineata iar peste zi poate sa mai scada sau sa creasca 1-2° in functie de cat soare si ger e.

Livingul e singurul loc cu variatii mai mari de temperatura. Semineul produce repede multa caldura si duraza pana cand migreaza in pereti si celelalte mase.
Iarna e OK.
Vara, in iulie – august creste temperatura dupaamiaza pana la 30°C in casa, cand soarele ajunge sa bata in ferestrele de pe SV (reprezinta mai mult de 80% din suprafata vitrata a casei).
Dupa ce dispare soarele se racoreste binisor cu geamurile deschise. Cat e soare e suportabil cu geamurile inchise, draperiile trase si un pic de aer proaspat adus prin HRV.
Anul trecut am folosit un AC de 9000 portabil. Anul asta, avand ventilatia functionala, inca nu am simtit nevoia sa il instalez.
O sa vad daca se schimba ceva cand voi reusi sa umbresc ferestrele.
Nu stiu daca aici ar ajuta o masa termica mai mare. S-ar putea sa inmagazineze multa caldura si sa lungeasca intervalul in care esti la limita confortului.
Fonic e ok, cu solutiile technice pe care le-am folosit (pereti cu placare dubla pe ambele fete, dala flotanta la planseu…) si, daca e nevoie, e loc de imbunatatire. Oricum cele ma slabe puncte fonic sunt usile.

View Postmanghels, on 29 iulie 2022 - 15:03, said:

De asta ziceam si de windfang ca nu-i simt utilitatea in afara depozitarii papucilor/hainelor la intrarea in casa.

Si eu proiectasem o usa culisanta care sa separe holul de living (e o deschidere de 1.7m pe toata inaltimea intre aceste spatii) dar am renuntat la ea din acelasi motiv.

#169
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,438
  • Înscris: 29.04.2008

View Postblue_marlin, on 29 iulie 2022 - 15:08, said:

. Nici pomeneala de ‘’ai deschis usa de doua ori si s-a facut ger in casa’’.

.
.

Nu am vrut sa se înțeleagă că se face frig de la deschis geamul, eu vorbeam de diferente de ordinul 1-2 grade.

#170
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
Avantajele inerției termice la zidărie sunt discutabile. Cheltuielile cu încălzirea masei-zidurilor cam anulează avantajele.
Inerția e buna unde ai încălzirea cu sobe, pentru că nu ai centrala sau gaz.

#171
danpromfx

danpromfx

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 27.07.2017

View PostMarinsiGeorgiana, on 28 iulie 2022 - 21:23, said:

In ce sens ati vrea sa renuntati cand spuneti betoane?

În sensul în care pornisem la drum cu ideea de a face o casă pe structură metalică cu cei de la Mexi. Chiar îi cerusem și lui Iladi informații (mulțumesc din nou), am și vizitat casa unui cunoscut făcută așa și eram ferm convins. După care, la bere, la masa adunare generală din familie am prezentat ideea și părerile erau contra. Am ajuns și la arhitect, care și el din motive cunoscute doar lui și lui Neti Sandu a fost împotrivă. Mai adaug și o buleală prezentată de Șoflete și am fost și eu convins să nu îi mai dau curs.

Am pornit pe zidărie, porotherm să fie treaba treabă și în același timp aproximativ a pornit și un vecin de-al meu cu Mexi. Eu mai am... El e mutat și încântat. La fel de încântat sunt și eu de ce a ieșit la el, așa cum eram și când am văzut casa cunoscutului de mai sus.

Da, fundația e tot din beton, dar după, fiecare cost e predictibil, fiecare cotă e din fabrică, fiecare unghi e cum trebuie...

La zidărie și beton armat, dai de aceleași probleme cu "meseriașii" care dacă nu sunt urmăriți de îndeaproape, fac ei să fie bine (pentru ei) și tu ai pierderi de timp, bani, păr, sănătate să corectezi ziua în care nu ai apucat să îi verifici pentru că no, mai ai o ruletă defectă, un poloboc care nu mai arată bine după câteva sticle de vodcă, un flex la îndemână... Iar când vezi, deja s-a întărit mortarul, s-a tăiat fierul, s-a turnat betonul cu apă adăugată în el, de "meseriași" sau că așa a venit cifa și auzi veșnica replică, "lasă șefu că n-are nimic, așa se face".

Pe de altă parte, piesele venite dintr-o fabrică vin la cote corecte, mai greu cu ajustările, pentru că după, nu mai bate nimic, nu le rămâne "meseriașilor" decât să înșurubeze cu spor. Iar apoi, peste 30 de ani, dacă mai trăiesc atât, chiar vreau să las moștenire o construcție ineficientă după standardele vremii sau care nu coincide cu nevoile cui o locui acolo?

În final, fie clasic sau prefabricat, decide fiecare pentru el ce îl satisface, eu atât știu, că nici un sistem nu e perfect și că dacă ar fi să o iau de la capăt aș evita un sistem atât de predispus erorilor pe cât este sistemul clasic.

#172
MarinsiGeorgiana

MarinsiGeorgiana

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 20.04.2018

View Postdanpromfx, on 29 iulie 2022 - 19:27, said:



În sensul în care pornisem la drum cu ideea de a face o casă pe structură metalică cu cei de la Mexi. Chiar îi cerusem și lui Iladi informații (mulțumesc din nou), am și vizitat casa unui cunoscut făcută așa și eram ferm convins. După care, la bere, la masa adunare generală din familie am prezentat ideea și părerile erau contra. Am ajuns și la arhitect, care și el din motive cunoscute doar lui și lui Neti Sandu a fost împotrivă. Mai adaug și o buleală prezentată de Șoflete și am fost și eu convins să nu îi mai dau curs.

Am pornit pe zidărie, porotherm să fie treaba treabă și în același timp aproximativ a pornit și un vecin de-al meu cu Mexi. Eu mai am... El e mutat și încântat. La fel de încântat sunt și eu de ce a ieșit la el, așa cum eram și când am văzut casa cunoscutului de mai sus.

Da, fundația e tot din beton, dar după, fiecare cost e predictibil, fiecare cotă e din fabrică, fiecare unghi e cum trebuie...

La zidărie și beton armat, dai de aceleași probleme cu "meseriașii" care dacă nu sunt urmăriți de îndeaproape, fac ei să fie bine (pentru ei) și tu ai pierderi de timp, bani, păr, sănătate să corectezi ziua în care nu ai apucat să îi verifici pentru că no, mai ai o ruletă defectă, un poloboc care nu mai arată bine după câteva sticle de vodcă, un flex la îndemână... Iar când vezi, deja s-a întărit mortarul, s-a tăiat fierul, s-a turnat betonul cu apă adăugată în el, de "meseriași" sau că așa a venit cifa și auzi veșnica replică, "lasă șefu că n-are nimic, așa se face".

Pe de altă parte, piesele venite dintr-o fabrică vin la cote corecte, mai greu cu ajustările, pentru că după, nu mai bate nimic, nu le rămâne "meseriașilor" decât să înșurubeze cu spor. Iar apoi, peste 30 de ani, dacă mai trăiesc atât, chiar vreau să las moștenire o construcție ineficientă după standardele vremii sau care nu coincide cu nevoile cui o locui acolo?

În final, fie clasic sau prefabricat, decide fiecare pentru el ce îl satisface, eu atât știu, că nici un sistem nu e perfect și că dacă ar fi să o iau de la capăt aș evita un sistem atât de predispus erorilor pe cât este sistemul clasic.
Pentru faza la roșu, la sistemul clasic implica munca executata de doreii. Aceștia, din păcate, oferă o calitate slaba.

Dar dacă toate etapele construcție de la “roșu” pana la “gata” sunt supervizate de către cineva competent care sa asigure calitatea lucrărilor. Eu cred ca situația se schimba.

Consider ca fiecare sistem ofera avantaje/dezvantaje.


#173
danpromfx

danpromfx

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 102
  • Înscris: 27.07.2017
De acord, dacă ai timp să fii acolo zilnic, știi cum trebuie să se desfășoare tot și ai un diriginte de șantier care se implică, poți face să fie foarte bine. Altfel, mai scazi din așteptări și mai accepți și olimpiada doreilor.

De asta am punctat partea cu dirigintele de șantier implicat care chiar dacă ar avea un cost mai ridicat, consider că e esențial unei bune desfășurări a operațiunilor de pe șantier și unui nivel de stres scăzut.

Mai adaug și că în final lucrurile nu au ieșit rău, doar că nu așa bine pe cât aș fi vrut. Ține mult de așteptări.

Un ultim sfat e să acordați timp analizei și să nu grăbiți nimic, nu aveți de ce să faceți asta.


#174
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,543
  • Înscris: 30.07.2007
Supervizare adevarata, facuta de catre cineva competent, corect!
Buget pentru plata diriginte de santier (unul bun) full time....mai greu
Sau, poate nu..

#175
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

View Postdanpromfx, on 29 iulie 2022 - 19:27, said:



În sensul în care pornisem la drum cu ideea de a face o casă pe structură metalică cu cei de la Mexi. Chiar îi cerusem și lui Iladi informații (mulțumesc din nou), am și vizitat casa unui cunoscut făcută așa și eram ferm convins. După care, la bere, la masa adunare generală din familie am prezentat ideea și părerile erau contra. Am ajuns și la arhitect, care și el din motive cunoscute doar lui și lui Neti Sandu a fost împotrivă. Mai adaug și o buleală prezentată de Șoflete și am fost și eu convins să nu îi mai dau curs.

Am pornit pe zidărie, porotherm să fie treaba treabă și în același timp aproximativ a pornit și un vecin de-al meu cu Mexi. Eu mai am... El e mutat și încântat. La fel de încântat sunt și eu de ce a ieșit la el, așa cum eram și când am văzut casa cunoscutului de mai sus.

Da, fundația e tot din beton, dar după, fiecare cost e predictibil, fiecare cotă e din fabrică, fiecare unghi e cum trebuie...

La zidărie și beton armat, dai de aceleași probleme cu "meseriașii" care dacă nu sunt urmăriți de îndeaproape, fac ei să fie bine (pentru ei) și tu ai pierderi de timp, bani, păr, sănătate să corectezi ziua în care nu ai apucat să îi verifici pentru că no, mai ai o ruletă defectă, un poloboc care nu mai arată bine după câteva sticle de vodcă, un flex la îndemână... Iar când vezi, deja s-a întărit mortarul, s-a tăiat fierul, s-a turnat betonul cu apă adăugată în el, de "meseriași" sau că așa a venit cifa și auzi veșnica replică, "lasă șefu că n-are nimic, așa se face".

Pe de altă parte, piesele venite dintr-o fabrică vin la cote corecte, mai greu cu ajustările, pentru că după, nu mai bate nimic, nu le rămâne "meseriașilor" decât să înșurubeze cu spor. Iar apoi, peste 30 de ani, dacă mai trăiesc atât, chiar vreau să las moștenire o construcție ineficientă după standardele vremii sau care nu coincide cu nevoile cui o locui acolo?

În final, fie clasic sau prefabricat, decide fiecare pentru el ce îl satisface, eu atât știu, că nici un sistem nu e perfect și că dacă ar fi să o iau de la capăt aș evita un sistem atât de predispus erorilor pe cât este sistemul clasic.

E foarte usor sa ti se sadeasca samanta indoielii cand esti vulnerabil. Si esti atat la inceput, cand nu stii ce sa alegi (indiferent de genul alegerii) dar mai ales cand iti e greu si vrei doar sa se termine naibii odata si ce-o fi dupa aia, o fi. Dar ce vine dupa aia tot pe tine vine, nu pe altul.
Nu ceda in fata tentatiei satisfactiei rapide. Nu aduce nimic bun pe termen mai lung. Ramai doar cu multumirea ca ai ridicat-o repede.

Asa, cu o casa clasica vei putea sa iti iei oricand altceva oriunde daca din orice motiv casa sau locatia actuala nu vor mai corespunde din vreun punct de vedere. Sau poti chiar sa iti faci daca vei vrea vreodata ceva pe structura usoara. Ca se face repede.

Invers? Mai greu. Nimeni nu iti cumpara o casa pe structura usoara. Sau vei primi oferte ridicole. Cei cativa care vor asa ceva pentru ca se grabesc sau pentru ca simt nevoia sa arate ca sunt progresisti, foarte putini de altfel, isi fac. Ca e usor de facut. Tocmai de aia nimeni nu cumpara.

Cine isi face pe structura usoara incearca sa convinga pe toata lumea ca nu conteaza si sa desconsidere sau sa bagatelizeze aspectul asta. Doar ca e al naibii de important sa nu ingropi totusi banii si sa ramai pe urma doar cu locuitul.

View Postbogdantu, on 29 iulie 2022 - 12:11, said:

...
Este imposibil sa mentii 100% din cald/frig captiv in perete si sa nu scape in exterior.
De aia se foloseste izolatie. In ambele cazuri.

Cam atat. Ca nu as vrea sa se transforme topicul omului intr-un loc de "pump" pt casele usoare.

Ca sa inchei, casa usoara e un pariu in care pui cam totul la bataie pentru mai nimic pt ca dupa aia sa iti plangi in pumni in caz de ceva.

Edited by underb, 29 July 2022 - 22:20.


#176
anothertwo

anothertwo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,906
  • Înscris: 07.06.2019

View Postcrocko.dilul, on 29 iulie 2022 - 20:38, said:

Supervizare adevarata, facuta de catre cineva competent, corect!
Buget pentru plata diriginte de santier (unul bun) full time....mai greu
Sau, poate nu..
A avut o cunoștiință de-a mea diriginte 8h zilnic, plătit pe măsura muncii prestate. La început, beneficiarul era fericit, chiar se amuza. Dirigintele avea de obicei sa ii lase sa construiască greșit, și seara ii punea sa dărâme și sa refacă. A mers de câteva ori, după care n-a mai venit echipa la lucru, motivând ca e bătaie de joc. Acum a rămas cu parterul făcut, și cauta alta echipă. Dirigintele motiva ca el nu e RTE, și nu trebuie sa ii instruiască pe muncitori ce și cum au de făcut.

#177
talica

talica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 968
  • Înscris: 21.03.2012
Daca inca esti la faza de proiect, ia in calcul si o soba pe lemne. Recomand soba de zidarie cu clopote. Ideea de baza este ca faci casa in jurul sobei, nu invers!

#178
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

View Postdanciusergiu84, on 28 iulie 2022 - 20:52, said:

deocamdata imi place senzatia de izolare fonica garantata (bloc ceramic de 25cm)
Caramida cu goluri "bloc ceramic" are cea mai slaba izolare fonica.
Daca o plachezi cu vata bazaltica pe exterior, se mai imbunatateste izolarea fata de zgomotele din exterior. Cu polistiren nu prea.
La zgomotele din interior ... n-ai ce sa-i faci.

Aici avantajul este la casa pe structura usoara. Un perete care are in el 20 - 30 cm vata bazaltica va izola fonic mai bine decat caramida cu goluri.

View Postroman_roman, on 29 iulie 2022 - 18:38, said:

Avantajele inerției termice la zidărie sunt discutabile. Cheltuielile cu încălzirea masei-zidurilor cam anulează avantajele.
Asta nu este adevarat.

View Postunderb, on 29 iulie 2022 - 22:14, said:

Nimeni nu iti cumpara o casa pe structura usoara.
Asta este o exagerare.

#179
roman_roman

roman_roman

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,997
  • Înscris: 27.07.2017
@kolf ca ex.plastic - cheltui 1 leu cu încălzirea volumului de aer , 3 lei cu încălzirea anvelopei(dintre care si pereții) și primești înapoi de 50 de bani. Că tot e la moda acest ajutor :))
La structura ușoară cheltui 1 leu + 25-50 bani cu anvelopa.  


#180
MarinsiGeorgiana

MarinsiGeorgiana

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 132
  • Înscris: 20.04.2018

View Postkolfleading, on 30 iulie 2022 - 08:54, said:

Caramida cu goluri "bloc ceramic" are cea mai slaba izolare fonica.
Asta cu izolarea fonică este de discutat. Casa va fi construită la țara. Sa o izolez fonic mai bine pentru a nu auzi păsările si gainele din curte? Eu zic ca exageram.




View Posttalica, on 30 iulie 2022 - 04:41, said:

Daca inca esti la faza de proiect, ia in calcul si o soba pe lemne. Recomand soba de zidarie cu clopote. Ideea de baza este ca faci casa in jurul sobei, nu invers!
Da așa este, momentan suntem in stadiu de proiect.
Ne interesează idee de avea o soba cu acumulare de caldura, gen soba tip clopote. Încă studiam.
De asemena, o sa fim interesați de un arhitect cu experienta in domeniul acesta, de a implementat si o soba ca sursa de încălzire.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate