Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Schema RR Gloria 1-2-3 cu rezolut...

Windows 10 sau alta aplicatie fol...

Motocoasa pe acumulatori erbauer
 Aplicare la concurs pe un post AN...

Infecție care tot reapare

telefon copil - 1200 -1300 lei

Whatsapp web pe pc
 Sfat achizitionare un laptop din ...

Ce este si la ce foloseste?

Buton pornire Esprimo E5645 d2984

Recomandare HDD
 Nesebar

Problema ecran ASUS ROG Strix G15...

MONITOR 27' Viewsonic 27"...

Preschimbare permis auto
 

QNAP TS-673A - jurnal, discutii

- - - - -
  • Please log in to reply
13 replies to this topic

#1
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Salut,
Tocmai ce mi-am "facut cadou" un QNAP TS-673A. Si, cum se pare ca nu-s prea multe NAS-uri din aceasta clasa pe-aici, ma gandesc ca un topic despre acest model ar putea fi interesant. Poate sunt oameni care se intreaba (sau se vor intreba), "sunt interesat, dar cat de bine poate face X? Nu-i mai bine sa-mi fac eu unul?".

In primul rand, de ce am ales acest NAS. Am detaliat un pic de ce nu am mers pe varianta home made aici: https://forum.softpe...la-qnap-ts-673a - pe scurt, e greu sa faci ceva suficient de compact si eficient, si care sa ofere tot ce ofera un asemenea NAS. YMMV.
Nu e primul meu NAS, mai am un TS-431p - un entry level care-si face treaba, dar e serios limitat de RAM, procesor si capacitatile de extensie.

Asadar:
+ suport ZFS (prin QuTS Hero)
M-au tentat in principal functiile de detectie si corectie a erorilor, clar mai avansate decat cele din mdadm/Linux (folosit de QTS, varianta EXT4 de OS de la QNAP).
Apropo, in principiu pot instala si TrueNAS. Imi trebuie o placa video ca sa vad pe unde butonez, si ceva storage - poate SSD conectat prin USB - pentru TrueNAS. Insa acum raman la QuTS.
+ 2 sloturi M.2, aici va fi pool-ul sistem pentru QuTS. Asta si ZFS-ul au facut diferenta fata de modelul mai ieftin, TS-653D (QNAP a anuntat inlocuitorul, TS-464/TS-664, cu sloturi M.2 dar acesta nu e inca pe piata)
Sloturile M.2 sunt foarte importante, si pentru viteza, si pentru a nu carai HDD-urile pentru absolut orice.
+ 6 sloturi HDD, am vrut mai mult de 4 si mai putin de 8. Asta-mi permite, pe de-o parte, sa merg pe RAIDZ2, iar pe de alta sa obtin aceeasi capacitate fara HDD-uri de capacitati mari/maxime (mai scumpe).
+ compact, (relativ) silentios, elegant. Din motive de spatiu, o sa stea langa birou. IMO arata mai bine decat multe PC-uri...
+ posibilitati de expansiune prin 2 sloturi PCIe.
+ 2.5GbE, mi se pare un minim in 2022. Poate nu voi simti nevoia sa trec la 10GbE, iar asta-mi va "salva" un slot PCIe.
+ procesor sper eu decent (ar trebui sa fie peste Celeroane, si sub i3). Ryzen embedded, x86 - ceea ce inseamna ca pot rula mai multe chestii decat pe vechiul NAS.
+ RAM expandabil la 64GB, suport pentru ECC (cei 8GB inclusi sunt non-ECC).

Nu voi folosi SSD cache. E problematic, si nu-mi va aduce nici un avantaj. Chestiile la care vreau acces rapid vor sta pe SSD-uri.
Nu voi folosi deduplicarea; mananca enorm de mult RAM.

Puncte slabe, deocamdata vad unul singur, putin pentru mine: procesorul Ryzen nu are video integrat. Deci fara a instala o placa video (din cele cateva suportate), nu merge e.g. Plex cu transcodare hardware Posted Image Doar ca va fi greu sa gasesc o placa video care sa ocupe un singur slot - de exemplu, sa am si hardware transcoding, si 10GbE) si sa si functioneze transcoding-ul. Cu doua sloturi  ocupate se gasesc.
De curiozitate, voi testa transcodarea software. Oricum nu-l fac media server.

Ah, si nu-s mare fan al sursei interne. E necesara, probabil, pentru a suporta placi video (chiar daca doar alimentare separata, pot "suge" pana la 75W prin slotul PCIe).
Dar daca e silentioasa e OK.

Edited by TS030, 19 May 2022 - 11:45.


#2
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Un pic despre "configurarea" hardware:
- SSD-urile sunt Samsung 970 Evo Plus de 1TB, pe care voi pune radiatoare Silverstone TP-02M2. NAS-ul vine cu niste radiatoare micute, ce acopera doar controller-ul; nu mi-e clar daca voi castiga ceva mergand pe radiatoare full size.
- HDD-uri de 4TB, WD Red Plus (CMR).
Unul din dezavantajele ZFS-ului e ca nu poti expanda un pool RAIDZx (OpenZFS lucreaza pentru a oferi aceasta posibilitate, dar cine stie cand vom vedea asta in QuTS...). Deci pornesc din start cu 6 HDD-uri, si cand voi face upgrade de capacitate va trebui sa fac la toate HDD-urile.

Pe de alta parte... hmm... am inca NAS-ul vechi. Pot crea acolo un VJBOD pe care sa-l foloseasca noul NAS, cu ZFS (dar RAID "clasic"), tot tacamul. Poate fi o varianta mai buna decat o unitate de expansiune, mai ales decat alde TR-004 care e limitat rau.

Atat deocamdata. Urmeaza sa montez radiatoarele pe SSD-uri, SSD-urile in NAS, si sa pornesc instalarea.

#3
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Prima impresie: unde beep mi-am ascuns surubelnita?
Glumesc, dar chiar mi-am pus bine surubelnita, si e nevoie de o surubelnita de calitate pentru a desface carcasa (si a monta SSD-urile). Nu-i bai, am "gasit" alta.

Prime impresii (de data asta la modul serios):
Impachetarea. Nici o surpriza aici, NAS-ul a venit bine protejat in polistiren si la distanta bunicica de laturile cutiei. NAS-ul este, asadar, mult mai mic decat cutia.
Aspectul. N-o sa pun poze, se gasesc pe site-ul QNAP; arata bine, mai elegant decat vechiul TS-431p. Nici Synology-urile din aceeasi clasa nu pot zice ca arata rau, si oricum e chestie de gusturi.
Mult metal (sa vad cum se comporta cu 6 HDD-uri inauntru...). Plastic lucios deasupra sloturilor de HDD, ar fi mers un display LCD acolo, de genul celor care arata adresa IP (cum e pe unele modele, mai scumpe). Sertarele sunt plastic, dar mai ingrijite decat cele de pe TS-431p; si merg folosite fara suruburi (cu HDD-uri de 3.5").
Zgomot fara HDD-uri: NAS-ul nu e perfect silentios, nu-mi e clar ce ventilatoare sunt mai zgomotoase insa se aud. Nu-l pot numi zgomotos, insa as fi preferat sa se auda mai putin.
Ventilatoarele "externe" (adica nu cele din sursa) pot fi schimbate usor, sunt pe mufa cu 4 pini.

Acum a venit momentul sa pun mana pe surubelnita si sa vad cum arata si pe interior. Si sa montez SSD-urile, desigur.
Mai intai, SSD-urile: 2x Samsung 970 EVO Plus de 1TB. De ce 1TB? Pentru a ramane cu spatiu decent dupa ce setez over provisioning, spatiu rezervat pentru snapshot-uri, formatare, instalare OS/aplicatii (de fapt OS-ul sta intr-un modul flash intern, dar sa nu intram prea mult in detalii)
Cum era de asteptat, lucrurile sunt bine organizate, desi - natural - nu se pune prea mult accentul pe aspect, precum la un PC cu geam Posted Image Doar cablurile de alimentare mai strica feng shui-ul.
Montarea radiatoarelor pe SSD-uri a fost super simpla, iar dupa ce-am efectuat prima faza a instalarii cu carcasa desfacuta, radiatoarele s-au incalzit binisor (ceea ce e de bine, inseamna ca transfera caldura). Lipit pad-ul pe radiator, radiatorul pe SSD sa fie orientat corect (cu scrisul OK), fiind asimetric, totul asigurat de coliere de cauciuc. Radiatoarele sunt Silverstone TP02-M2, cum ziceam si-n postul anterior; am preferat radiatoare full size in locul celor micute ce vin cu NAS-ul.
Montarea SSD-urilor a fost si mai simpla, sistemul fiind fara suruburi (are un clips).
RAM-ul (non-ECC) este Kingston, ma gandesc mai tarziu daca mai iau un modul identic, sau o sa trec la ECC. As inclina pe a doua varianta, dar... nu acum.

O chestie interesanta: temperaturile, atat pentru CPU cat si pentru SSD-uri, sunt mai mici cu carcasa pusa. De asta se ocupa ventilatorul mic.
Nu ma astept sa am probleme cu SSD-urile, oricum viteza lor e limitata la 1GB/s. Un test SMART complet, care a durat cateva minute, le-a dus la 45-46oC.

Deja am efectuat prima faza a procedurii de instalare&setup, care a constat in cateva intrebari simple (cum sa se numeasca NAS-ul, contul de admin, setari retea...).
Acum urmeaza crearea pool-urilor, incepand cu SSD-urile, iar asta o sa dureze - caci incep cu niste profilari de performanta (ZFS Pool Provisioning Tool).

Edited by TS030, 21 May 2022 - 13:49.


#4
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Dupa aproximativ 5 ore, profilarea s-a incheiat... atasez o captura de ecran cu o parte din rezultate.

Se poate observa ca exista un impact daca over provisioning-ul e dezactivat (0%), sau setat la 10%.
Exista o diferenta mult mai mica intre 20% si 30/40%, ultimele fiind practic de nedistins. Concluzia: 20% mi se pare un compromis bun intre spatiul "pierdut" (rezervat) si stabilitate/durabilitate.

Se poate observa si ca temperatura SSD-urilor nu a trecut de 55 de grade. De fapt in majoritatea timpului a stat la maxim 45; si nu ma astept ca utilizarea normala sa fie la fel de intensiva precum acest test.
Attached File  ZFS-profiling.jpg   238.07K   13 downloads

Apropo, pe un alt topic intrebam de ce se prefera DSM instalat cu manareli (pe hardware non-Synology) si nu TrueNAS; raspunsul a fost: pentru usurinta in utilizare.
Extind acest raspuns si la intrebarea: de ce am preferat un NAS dedicat, cu un mic exemplu: cand selectezi un HDD/SSD SATA sau SSD M.2, interfata iti arata amplasarea fizica in NAS.
La un PC trebuie sa ma uit pe manualul placii de baza sau cu lupa direct pe placa de baza ca sa aflu care-i SATA-0, SATA-1 samd. Si nu e vorba doar de identificare; la NAS totul e relativ accesibil, zic relativ pentru ca la M.2-uri trebuie sa desfaci niste suruburi Posted Image La PC se lasa cu demontat de componente (placa video).
L.E. Ah, si beculete individuale de acces, inclusiv pentru M.2-uri Posted Image

Edited by TS030, 21 May 2022 - 20:14.


#5
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Se pare ca lumea nu prea e interesata de subiect Posted Image Ceea ce e de inteles, presupun ca de obicei se alege fie un NAS ieftin, fie unul home-made - fie se ridica stacheta si ajungem la chestii enterprise.
Voi mai posta cateva chestii care ar putea fi utile cuiva, candva, si gata. Daca nu apar intrebari, desigur.

Dar, in primul rand, despre testul din postul anterior... l-am interpretat gresit. De fapt performanta creste usor de la 0% la 10% over-provisioning, apoi scade dramatic.
Presupun ca e o problema cu testul in sine, pentru ca altfel ar fi ZFS-ul; am deschis un tichet la QNAP sa vad daca au vreo idee.

Edited by TS030, 28 May 2022 - 14:31.


#6
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,491
  • Înscris: 22.04.2019
Eu îl am pe frate-su mai mic cu 4 sloturi de HDD. E plin netul de plângeri cu softul de cacao așa că l-am updatat cat mai rar posibil. Până când a făcut-o singur și după o săptămână a crăpat. Din fericire a apărut un update stabil relativ repede și acum iar ronțăie destul de vesel.

#7
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Cool. QTS sau QuTS Hero?
Din ce vad primele versiuni de 5.0 au fost mai problematice. Eu unul n-am avut probleme (cu vechiul NAS), mai putin o data cand un update d-asta mi-a taiat accesul la internet. S-a rezolvat updatand manual cu o noua versiune.
Din pacate, atacurile ransomware i-au facut pe cei de la QNAP sa incerce sa forteze update-urile... si acum bifa de auto-update tinde sa se auto-activeze dupa un update de firmware :D

#8
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,491
  • Înscris: 22.04.2019
Cred că e qts.
Oricum ceva s-a îmbunătățit, sau m-am obișnuit eu cu el. E ceva mai ușor de utilizat acum.

#9
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,953
  • Înscris: 22.05.2003
Frumoasa jucarie, dar personal am o problema cu procesoarele lipite pe placa de baza.
Asta e facuta doar pt nu putea infige acolo un mic monstru, chestie pentru care se cer mult mai multi bani.

QNAP TS-673A + un Xeon = 15 ani no problem si cu transcoding.

Cand ma satur de Microserver Gen8, probabil voi cumpara un HP Microserver Gen10 Plus ieftin, la care voi pune un Xeon.
https://homeserversh...er-gen10-build/

#10
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Unul din scopurile acestui thread e sa vedem ce poate procesorul Ryzen :)
Daca o sa ajung sa regret ceva, o sa aflati. Deocamdata toate-s bune si frumoase, si inca n-am scos tipla de pe panoul frontal.

Poate voi testa un pic transcoding-ul software. L-au testat si cei de la Nascompares: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/bXOKIyUPisA?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] (alt model QNAP, acelasi procesor)
Dar si daca m-as decide maine sa transform NAS-ul intr-un server Plex, am intotdeauna optiunea hardware: o placa video (cum ar fi un GTX 1650) si Plex Pass. De aceea sunt foarte relaxat in aceasta privinta.

Cat despre Microserver... castigi posibilitatea de a-i pune un Xeon, dar pierzi foarte mult la capabilitatile NAS.
Fara sloturi M.2, doar 4 sloturi pentru HDD, 1Gb Ethernet, 1 singur slot PCIe, USB 3.0, sursa destul de slabuta...
Apoi, ar urma sa folosesc fie un OS pirat (Xpenology), fie TrueNAS; deci TrueNAS. Care-i ceva mai complicat decat QuTS Hero.
Microserverul e bun ca... microserver.

Apropo, ca tot am mentionat Xpenology - deci, Synology DSM...
BTRFS vs. ZFS. Ambele au functii pentru detectia erorilor (e.g. bit rot), motivul principal pentru care am ales ZFS.
Insa, RAID5/6 cu BTRFS inseamna RAID-ul din Linux, mdadm; asta pentru ca suportul direct din BTRFS este experimental. Aici castiga ZFS-ul*. De exemplu, din cate inteleg o eroare in timpul unui resilver (pe un vdev degraded, fara paritate) nu inseamna stop joc, deci nu se pierd toate datele; ci doar se logheaza eroarea pe fisierul afectat.
Pe de alta parte, ZFS nu suporta Raid Expansion (adica adaugarea unui nou HDD la un vdev RAIDZ1/2/TP), in timp ce implementarea Synology e foarte flexibila la acest capitol.

*am aruncat o privire (zpool status), si QuTS Hero intr-adevar foloseste ZFS vanilla (adica nu peste mdadm).

#11
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Dezamagitor Posted Image

Attached File  NAS_speed_test.jpg   149.14K   18 downloads

Ca n-am planificat sa trec la 2.5GbE de la inceput.

#12
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,491
  • Înscris: 22.04.2019
Folosește cele două sloturi M2 pentru cache. Ar trebui să se schimbe situația.

#13
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Nope :) Limita e conexiunea 1GbE.
Care e deranjanta mai ales pentru ca restaurez datele care erau pe vechiul NAS, deci mut cativa TB.

Mi-am comandat o placa de retea pentru PC (e mai vechiut), si ma uit dupa un switch ieftin.
Unii ar zice sa trec la 10GbE direct... am dubii ca NAS-ul ar face fata (apropo, e liniste pe topicul colegului cu NAS 10GbE, chiar eram curios daca i-a iesit), costa mai mult, si ar trebui sa iau placi de retea atat pentru PC cat si pentru NAS.

Cat despre cache SSD, nu ar aduce nici un avantaj pentru mine. De altfel la ZFS e un pic altfel.
Am preferat sa am pool-ul sistem pe SSD-uri; de altfel lucrul asta e foarte recomandat. Din cate stiu ZIL si L2ARC sunt automat pe pool-ul sistem (daca nu se aloca SSD-uri separate - ceea ce pentru NAS-ul asta inseamna adaptor PCIe).

#14
TS030

TS030

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,472
  • Înscris: 25.06.2012
Asa mai merge Posted Image
Placa de retea 2.5GbE pe PC, conexiune directa cu NAS-ul, jumbo frame activat (fara, viteza e pe la 120-130MB/s... va trebui sa fiu atent la asta cand o sa cumpar switch/router 2.5GbE).
Attached File  DiskSpeedTest.png   193.51K   15 downloads

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate