Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Brother Eroare scanare A9

Achizitie auto

Procedura Preschimbare nr verzi p...
 Copiii si obezitatea

Reglare greutate doza Unitra GS-431

Potrivire jante ?

instant sau dus electric?
 Microfon extern pentru ML/DSLR

Schimbare parbriz

Costuri achiziție garsoniera.

Pensii publice - Venit total asig...
 Solutie (lichid pulverizat) pentr...

Backup calling

Ce placa video recomandati si car...

Telecomanda cu touch triplu PNI S...
 

Regulator tensiune

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#1
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005
Am un asemenea dispozitiv in care este conectata centrala termica pe gaz.
Pe tot parcusul zilei scoate niste sunete ciudate dar dimineata parca este posedat, ne trezeste efectiv din somn; cand il apuca pandaliile face si cate 30 de secunde legate in continuu.
Prietenii care au stat cazati in apartament au crezut ca sunt instalate camere foto.
Cel mai zgomotos este cand porneste compresorul de la frigider chiar daca sunt pe circuite separate (cel putin asa cred). Am in contorul de curent o siguranta dedicata pentru priza centralei.
Aveti idee de ce scoate sunetele astea:
Attached File  Vid334543524654.mp4   1.03MB   35 downloads

Attached File  WhatsApp Image 2022-05-18 at 7.56.32 AM.jpeg   51.82K   67 downloads

#2
waterman

waterman

    Mockerator

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,712
  • Înscris: 17.05.2004
Eu aș paria că sunt acele servomotoare. Scrie pe el că le are.

#3
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,543
  • Înscris: 15.06.2004
Zi mersi ca nu e pe relee :D Tacaneau alea in draci.

E stabilizator de tensiune - are elemente in miscare, e absolut normal sa faca zgomot.
Practic de fiecare data cand sunt fluctuatii de tensiune se misca un motor cu o perie pe o bobina ca sa regleze tensiunea - e practic un autotransformator comandat cu servomotor.

Daca nu ar fi fluctuatii nu ai auzi nimic. Ar sta nemiscat.

#4
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 20,969
  • Înscris: 22.05.2003
Ala iti protejeaza centrala sa nu se strice, pt ca ai variatii mari de tensiune, de obicei in jos Posted Image

Scrie pe ecran cat e tensiunea cand face galagie.

LE
M-am uitat pe video si ai 240V, deci am banuiala ca e stricat.

#5
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,543
  • Înscris: 15.06.2004
Hmm... Acum m-am uitat si eu pe video.
Initiator - asta are mai mult de 6 luni banuiesc. Ai fost cu el la curatat/verificat ?

Am impresia ca s-a tocit peria si praful s-a depus pe bobina si face ceva scurt la spire.

Zgomot e normal sa faca, dar asta nu e zgomot normal - e ca si cum ar fi peria la capat si o forteaza. Trebuei curatat urgent si eventual schimbata peria.

#6
Leo2006

Leo2006

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,277
  • Înscris: 30.08.2006
E jale ce fluctuatii sunt acolo. Un regulator cu servomotor are latente mari si se poate folosi in retele unde fluctuatiile de tensiune variaza mai lent. In cazul tau servomotorul nu poate stabiliza tensiunea pentru ca variaza prea rapid. Practic face doar zgomot. Regulatorul cu relee face reglarea in trepte insa tot vei avea fluctuatii la iesire in limitele la care echipamentele electrice vor functiona corect, 220-240V, fara latente. Vad ca nu-ti trece de 240V deci nici macar nu ar declansa unul pe relee. Ai fluctuatii dar nu periculoase.
Centralele termice de apartament au consumuri mici, pana in 100W. Merge mai bine un UPS pentru centrale termice cum ar fi acesta:
https://www.e-acumul...a-420w-2-3.html

Mai rau ca acel regulator produce spike-uri periculoase pe iesire. La 240V incerca sa scada tensiunea cu 10V si pana o face, pe intrare ajunge 227V si iesirea ajunge datorita latentei la 217V. Mai bine renunti la el.

Edited by Leo2006, 18 May 2022 - 08:57.


#7
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 113,134
  • Înscris: 07.02.2003

Vizualizare mesajY0samiteSam, pe 18 mai 2022 - 06:57, a scris:

Am un asemenea dispozitiv in care este conectata centrala termica pe gaz.
Pe tot parcusul zilei scoate niste sunete ciudate dar dimineata parca este posedat, ne trezeste efectiv din somn; cand il apuca pandaliile face si cate 30 de secunde legate in continuu.
Face in functie de cum e tensiunea, daca variaza la fel si el.
Daca ai compresor vechi (noninverter) cand pleaca solicita mai mult si cauzeaza o cadere de tensiune pe care regulatorul vrea sa o compenseze.

Vizualizare mesajAdm, pe 18 mai 2022 - 08:09, a scris:

LE
M-am uitat pe video si ai 240V, deci am banuiala ca e stricat.
Daca e aproape de punctul de transformare e normal, eu am gasit pe Odaii la o locatie 236-241V, 300m de traf LEA. Regulatorul insa e reglat pe 220V pe norma veche "ruseasca", trebuia sa stabilizeze la 230V.

Ar mai fi ceva de spus aici, fiind un regulator cu servo, incepe sa conteze si vechimea lui, dupa niste ani se duce peria colectoare si se pot uza si zonele de contact de pe pe bobina, la un moment dat devine uzat irecuperabil, trebuie rebobinat/reconditionat.

Edited by andreic, 18 May 2022 - 09:32.


#8
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005
Are aproximativ 6 ani. Doresc să îl schimb, este ok ce mi-a recomandat colegul "Leo2006" ?

#9
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,543
  • Înscris: 15.06.2004
UPS e ok, dar vezi ca ai nevoie si de acumulatori - ala e bun cand cade curentul ptr perioade mai mari de timp.

Practic iei in calcul ca mai trebuei sa cumperi si un acumulator auto de vreo 50-80 Ah.

#10
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005
Păi arunci se schimbă situația pt că spațiul este limitat si nu prea am unde sa le bag.
Nu îmi trebuie UPS neaparat, curentul cade foarte rar și perioade scurte.
Cred că tot un stabilizator se pretează mai bine dar as vrea unul care sa nu facă gălăgie.


Ce părere aveți despre acest produs, este ok pt ce îmi trebuie mie:
https://www.emag.ro/..._medium=android

#11
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,543
  • Înscris: 15.06.2004
Mama ce i-au copiat pe cei de la Braun in descriere :D Ba mai face si referire la ei ca vezi doamne ale lor au factor de putere mai bun. Si au copiat si gresit, ca ala nu e factor de putere...
( ca o chestie - sunt fabricate in aceleasi fabrici :D )

Dar au uitat sa scrie esentialul - ce tip de stabilizare foloseste, ptr ca "transformator" e si cu servo si cu relee, iar dupa dimensiuni imi pare a fi cu relee - adica nu e bun ptr ce ai nevoie - ai nevoie cu servomotor, ptr ca centrala aia are si ea o mica pompa acolo - un motor.
Plus ca puterea e cam mica - 300VA ar fi cam 180W. Un motor de la o centrala are vreo 80-100W. La pornire consuma de 5-8 ori mai mult curent ptr o perioada scurta de timp.

Pe de alta parte de ce vrei sa-l schimbi in loc sa il dai la curatat/verificat/reglat ?

Edited by eiffel, 18 May 2022 - 19:13.


#12
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005

View Posteiffel, on 18 mai 2022 - 12:44, said:

Pe de alta parte de ce vrei sa-l schimbi in loc sa il dai la curatat/verificat/reglat ?
Pentru ca nu am idee unde il pot duce pentru calibrare, curatare, etc...La cat costa unul nou oare mai merita sa imi bat capul? Daca ma costa 200 lei curatarea mai bine mai pun 200 si cumpar altu cu garantie.
Tot aici pe forum am vazut ca cineva recomanda modelul acesta:
https://www.emag.ro/...l/pd/D5MMZWBBM/

Ce parere aveti?
Multumesc.

#13
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,543
  • Înscris: 15.06.2004
Pai la un service Well... E marca romaneasca detinuta de Vitacom. Au in mai multe orase magzine.

Asta al doilea e ok, merge.
Dar serios vorbind in functie de ce fluctuatii ai e nevoie de o vizita cu el la service ptr curatare/verificare s ieventual schimbat perii cam la 6-12 luni.

In mod normal n-ar trebui sa coste prea mult. Doar manopera si eventual o pereche noua de perii. Nu stiu pretul la Well ptr astea. La Braun asta te-ar duce sub 100 de lei.

Problema e ca daca nu ai fost 6 ani cu el la curatat, nu stiu ce mai e prin el  posibil periile duse si frecat metal pe metal..

Si inca o chestie - daca esti cat de cat mai priceput cu tehnica asta o poti face si tu - curatarea ma refer si verificarea periilor.

#14
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005
Chiar ma gandeam sa il desfac eu, daca nu reusesc sa il curat o sa fie o buna experienta.
Pentru moment am conectat centrala direct la priza. Am citit ca stabilizatoarele astea oricum sunt cam degeaba; pt ca oscilatiile sunt prea "bruste" multi recomanda un releu protectie tensiune cu priza pe care sa il setez la 240V
https://www.dedeman....-16an/p/1027575

Pana una alta o sa il comand pe cel din link-ul de mai sus; am inteles ca este bun pentru ce imi trebuie, nici nu este scump.
Va multumesc frumos.
O sa pun poze cand il desfac pe cel vechi.

#15
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 62,543
  • Înscris: 15.06.2004
Sunt bune ptr oscilatii.
Singura problema care o au e ca nu au protectie la soc de tensiune - daca e un varf puternic va trece prin ele si va intra in aparat - se recomanda o siguranta ultra rapida inainte pr asa ceva.
Ce ai indicat in link au incorporat in ele deja - daca e tensiuena in afara limitelor aparatului se deconecteaza.
Cel putin Braun-urile au asa ceva, deci ar cam trebui si Well-urile

#16
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005
L-am desfacut si am observat o uzura mai mare pe bobina doar intr-o parte a ei si am mai vazut doua capete de conductor de cupru in aer fix ca in poza.
Probabil s-a rupt conductorul. Acum nu stiu daca este normal sa fie asa sau este intredevar rupt.
O sa curat bobina cu o pensula si cu o laveta. In privinta conductorului ce parare aveti?
Attached File  servo.jpg   184.1K   29 downloads

am facut si un filmulet:
Attached File  WhatsApp Video 2022-05-18 at 9.46.56 PM.mp4   11.9MB   3 downloads

#17
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 113,134
  • Înscris: 07.02.2003
Uzura in sine e normala dupa cum am mai spus, dupa atatia ani, in zona aia se actueaza mult. Dar ceva nu e in regula acolo, daca observi din suprafata bobinei se folsoeste doar o parte ceea ce nu e normal caci aia se va uza mai repede. Peria de la actuator ar trebui sa fie mai lata... dar acu poate depinde si de model.
E posibil ca peria sa nu fie reglata corect si sa atinga stramb sau doar o parte din cursa. Exista si posibilitatea unui reglaj pe acolo, ai putea muta mai in exterior peria si atunci va calca pe unde bobina nu e uzata. Zona indicata de sageata e probabil in jur de 220-230v deci pe acolo se plimba cel mai mult, spre capatul apropiat e 250V iar celalalt capat 160-170V.

Acele fire desfacute ma intriga, nu-mi dau seama de unde ar proveni, daca aparatul merge e clar ca nu sunt sursa principala de curent de acolo, probabil sunt de la elementele de siguranta, capete de cursa (microintrerupatoarele alea).

O zona de contact buna ar fi asa:
Attached File  20210105_214149.jpg   279.76K   18 downloads

Edited by andreic, 18 May 2022 - 21:35.


#18
Y0samiteSam

Y0samiteSam

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,630
  • Înscris: 22.04.2005
fix firele alea doua mi-au dat si mie de gandit, chiar nu stiu ce sa fac cu ele; le-as lasa asa dar in acelasi timp cred ca este un singur fir care s-a rupt.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate