Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cine canta? Fragment din melodie...

Tablou sigurante Dacia Sandero 2012

Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!
 Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...

Best gaming laptop?

Humane (2024)
 Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3

Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...
 Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...
 

Centrala electrica sau pe gaz

- - - - -
  • This topic is locked This topic is locked
142 replies to this topic

#37
hackoo

hackoo

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 195
  • Înscris: 30.08.2007

 Pavel54, on 01 martie 2023 - 11:08, said:

La cea electrica costurile sunt enorme, mai ales acum cu limitarea la 255kw/luna.
Valabil si pentru mult trambitatele pompe de caldura.

Cu frazele astea ti-ai pus tot marketing-ul in cap.Posted Image

#38
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,009
  • Înscris: 21.02.2022

 Pavel54, on 01 martie 2023 - 11:08, said:

Indiferent de preturile actuale NU se compara o centrala pe gaz cu una electrica. La cea electrica costurile sunt enorme, mai ales acum cu limitarea la 255kw/luna.
Valabil si pentru mult trambitatele pompe de caldura. Doar daca ai avea panouri fotovoltaice care sa asigure consumul electric pe incalzire, in rest gazul ramane cea mai ieftina solutie.
Eu n-am așa plafon, plãtesc 68 de bani. Acum când vorbesc mã încãlzesc hibrid gaz+electric (din diverse motive). Vã dau scris cã mai devreme de 10 ani gazul ajunge mai scump decât electricitatea. Acum la mine e 68 bani kwh din electric iar la gaz e 31 bani kwh + costul amortizãrii instalației de gaz. S-a luat decizia politicã împotriva mașinii cu motor termic și a gazului și indiferent de eficiențã și de ce ne dorim noi peste 10-15 ani cu astea o sa ne descurcam. Nu mai e cale de întoarcere. Cine mai investește de azi in colo in extinderea de rețele de gaz aruncã banii. Noi suntem cam defazați fațã de restul lumii; când o sã avem și noi autostrãzi o sã constatãm cã grosul banilor, va fi investit, prin legea in cãile ferate și cã costul deținerii unui autovehicul personal va fi prohibitiv

Edited by echoshoworacle, 02 March 2023 - 11:33.


#39
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Numai putin...

Masina electrica nu e un proiect ce se poate implementa 100% nici in Romania nici in alte tari.
Exista probleme serioase de productie la scara larga a bateriilor si a motoarelor electrice care au mult cupru. Mai vorbim aici si de alimentarea cu energie electrica, nici o tara nu are reteaua si productia de energie electrica capabila sa mute transportul personal si incalzirea pe electric 100% si nu se stie cand si daca va fi posibil pentru ca mai sunt si ierni in unele tari sau distante mari intre liniile electrice.

Gazul si petrolul vor ramane in tara noastra mult timp ca surse de energie pentru caldura si transport, pentru ca fizic (cu toata dorinta politica daca ar fi) nu avem capacitate de extractie/prelucrare/productie si tehnologie in viitorul apropiat sa trecem pe electric.

Mai vine intrebarea: cine si cu ce naiba face atata amar de energie electrica?

Trenurile si bicicletele sunt 2 optiuni verzi cu amprenta de carbon mica, PDC + PV egal love, in rest optiunile verzi de productie electricitate si caldura ar genera o amprenta de carbon imensa care pune intrebari serioase daca nu ne scarpinam la urechea dreapta cu mana stanga.

Edited by Prototype2, 02 March 2023 - 12:06.


#40
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

 Prototype2, on 02 martie 2023 - 12:05, said:

Mai vine intrebarea: cine si cu ce naiba face atata amar de energie electrica?
ai dreptate in tot ce spui -cu toate acestea toate acele masuri si proiecte vor fi implementate.
Si alte tari sunt impotriva si nu sprijina diversele masuri (de ex. Italia nu doreste eliminarea motoarelor termice, etc.). Si ? Nimic.

Zarurile sunt aruncate.

Edited by doinastela, 02 March 2023 - 13:01.


#41
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,009
  • Înscris: 21.02.2022

 Prototype2, on 02 martie 2023 - 12:05, said:

Numai putin...
Masina electrica nu e un proiect ce se poate implementa 100% nici in Romania nici in alte tari.
Bineînțeles cã nu va fi 100% dacã luãm în calcul anumiți agenți economici și anumite servicii. Dar e hotãrât, e decizie politicã bãtutã în cuie. Argumentele și nuanțele nu mai conteazã; asta e cadrul in care va trebui sã ne descurcam. Cine va vrea altceva, va putea va fi scump, prohibitiv. E discuție încheiatã. Nici un business nu primește CREDIT bancar cã sã investeascã în tehnologii neagreate de politic. Fosili sunt scumpi acum și pentru cã încearcã sã-și scoatã pârleala in aceste ultime decenii. Gazul va merge la petrochimie și la centralele electrice și din ce in ce mai puțin în case. Automobiul personal(cel personal, repet) va fi 100% electric in UE, s-a dat fatwa. E subiect încheiat.
LE
Decizia e luatã demult dar nu era formalizatã. S-au spus cu subiect și predicat de cel puțin 10 ani "uitați de energia ieftinã". Vã dau scris aici; taxa pe carbon e iminentã indiferent ce vrea nu știu ce guvern carcotas și trecãtor

Edited by echoshoworacle, 02 March 2023 - 13:20.


#42
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Nu vreau sa fac politica aici pe o arie tehnica. E offtopic.

Noi vorbim aici tehnic. Fizic nu prea e posibil ce isi doreste vointa politica. Cateva tari mai sudice si mai bogate vor putea reusi.

Nu am treaba aici cu taxa pe carbon cat de mare va fi si cati si-o vor permite, discut tehnic, pe resurse exploatate disponibile, minereuri din pamant, metale rare etc multe nu putine, care sunt majoritare in zonele de conflict!
Productia de vehicule sau surse de caldura si energie verzi e energofaga, dar energia sa faci milioane de automobile si pompe de caldura presupune un consum marit enorm de resurse neregenerabile de petrol si gaz, care toate se pot scumpi intr-o spirala a falimentului. Razboiul e in Europa, dezvoltarea va fi pe stop multi ani.

Cand vedeti voi liniile de alimentare electrica nationale si locale upgradate sa duca de cateva ori energia ce o duc acum, pentru ca sistemele energetice mai ales cel romanesc sunt la limita. Ai idee cat costa si cand se pot schimba statiile de transformare electrice cu unele de capacitate de multe ori mai mare si la fel si liniile de transport? Ai idee cat cost si ce presupune crearea de hidrocentrale si atomocentrale? Gaz din parti pentru atata electricitate. Carbuni verzi daca vrei.

Trebuie sa intorci tara asta si lumea pe dos, trebuie efort unanim international, din pacate razboiul a blocat cele mai importante resurse de metale rare si productie ca sa poti sa dezvolti ceva in acest sens, si tarile estice mai comuniste sau cele mai comuniste cam blocheaza toate masurile de mediu... Poate cand ne vom praji mai tare sa ne aliem cu totii, dar rusii tot se vor bucura ca pot face plaja in Siberia deci pe ei nu te poti baza nici peste 100 de ani, ei asta viseaza, acces la resursele de sub ghetari si Oceanul Artic navigabil intreg anul.

Se pune problema sa avem ce manca fiindca urmeaza o posibila criza a ingrasamintelor, vezi cum uiti de factura de gaz cand vezi cate paini mai iei cu un salariu. Cine crezi ca isi va mai bate capul cu legile de care pomenesti cand lumea e atat de tare incercata prin pandemie si razboi?

Inca nu cantati prohodul gazului, pot interzice producerea de centrale pe gaz cum au facut cu cele conventionale zic eu.
Si pretul energiei electrice va creste nu doar al gazului, secretul e daca gazul va depasi curentul in Ro.

Edited by Prototype2, 02 March 2023 - 14:25.


#43
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
PS - in situatia geopolitica actuala nimeni nu se mai poate baza pe productia de electronica care e majoritara in China si nu numai

#44
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

 Prototype2, on 02 martie 2023 - 14:22, said:

Cand vedeti voi liniile de alimentare electrica nationale si locale upgradate sa duca de cateva ori energia ce o duc acum, pentru ca sistemele energetice mai ales cel romanesc sunt la limita.
si pe cine intereseaza asta ? pe noi, romanii. Dar deciziile nu le luam noi.
Ce nu avem.. ramane sa facem. Asa ni se va spune.

Quote

Inca nu cantati prohodul gazului
da, mai sunt resurse de gaze la noi si in lume.. dar noi nici macar nu am inceput/terminat o retea nationala de distributie gaze !

#45
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022
Mai nene nu stiu cum de unii pot bate campii, o fi din cauza poluarii sau a chimicalelor din alimente? Toti "progresistii" pasaricii care canta prohodul gazului si al automobilelor cu motor termic ignora realitatile din fiecare tara. In RO MILIOANE de familii se incalzesc cu lemne si gaz, CUM pastele masii va reusi cineva pe planeta asta sa faca trecerea la electric intr-un timp atat de scurt? Mor de curiozitate....
Retineti ca cea mai ieftina pompa de caldura costa cateva mii de euro plus ca multora le va trebui curent trifazat, etc.
Spune_i unei familii care abia si-au permis o centrala pe gaz si aia in rate, ca trebuie sa renunte la ea si sa scoata din buzunar 5000-10.000 euro pt.pompa de caldura...

#46
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 Pavel54, on 03 martie 2023 - 10:40, said:

Spune_i unei familii care abia si-au permis o centrala pe gaz si aia in rate, ca trebuie sa renunte la ea si sa scoata din buzunar 5000-10.000 euro pt.pompa de caldura...
Dar alternativa la gaz nu este numai pompa de caldura personala.
Pentru cei care n-au bani de pompa de caldura, alternativa la gaz va fi sistemul de incalzire centralizat.

Iar cei care vor sa ne scape de combustibilii fosili nu fac acest lucru de placere, ci pentru ca nu mai exista alta varianta.

Sa continuam sa exploatam combustibili fosili la rata actuala va fi sinucidere ecologica.

Edited by kolfleading, 03 March 2023 - 11:04.


#47
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022

 kolfleading, on 03 martie 2023 - 11:03, said:

Dar alternativa la gaz nu este numai pompa de caldura personala.
Pentru cei care n-au bani de pompa de caldura, alternativa la gaz va fi sistemul de incalzire centralizat.
OK, ce vei face cu milioanele de gospodarii din mediul rural care se incalzesc cu lemne?
Sistemul de incalzire centralizat merge doar la blocuri, ce vei face cu sutele de mii de case individuale din orase?

#48
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Dar noi vorbeam de gaz.
Arderea lemnelor este neutra dpdv al emisiilor de CO2.
CO2 eliberat in atmosfera era deja in atmosfera si a fost captat de lemn, nu se aduce CO2 nou din pamant in atmosfera.

Edited by kolfleading, 03 March 2023 - 11:32.


#49
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022
UE spune ca nu mai vrea niciun fel de combustibil fosil, nu e vb.doar de gaz. Ala la tara uneori nu pune in soba doar lemne, mai pune si coceni si alte chestii care ard....
Dar tot nu mi-ai spus CUM vor face cu sutele de mii de case individuale? Le leaga pe toate la un sistem centralizat? Posted Image

#50
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Pai kolfleading zice bine, lemnul si alte bio-mase nu sunt combustibili fosili ci bio-masa, fosilizate sunt cele extrase din pamant. La bio-masa apare fenomenul de circuit al carbonului in natura prin moartea naturala sau nu a copacilor si cresterea altor pomi tineri care absorb carbonul. Orice lemn care putrezeste emana carbon deci ar fi pacat sa nu-l arzi/construiesti cu el.

La casele particulare nu vor face "ei", vor face proprietarii precum a facut kolfleading.

Edited by Prototype2, 03 March 2023 - 11:56.


#51
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022
Bateti campii dragilor. Nicio tara de pe planeta asta nu este pregatita tehnic sa treaca totul pe curent intr-un timp atat de scurt. Astea-s chestii care dureaza zeci de ani, adica ceva gen anul 2100. Si apoi curentul electric cu ce-l produci ca sa nu poluezi? Dar bateriile de masini electrice al carui proces de fabricare este mai poluant decat orice pe lumea asta? Sa fim intelesi, nu ma opun progresului chiar sunt adeptul tehnologiei performante, dar mi se pare o utopie ce vor "progresistii"din UE.
Si apoi ce folos ca UE vrea sa fie verde daca China si India vor folosi in continuare combustibili fosili?

#52
doinastela

doinastela

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,962
  • Înscris: 19.05.2006

 Pavel54, on 03 martie 2023 - 10:40, said:

CUM pastele masii va reusi cineva pe planeta asta sa faca trecerea la electric intr-un timp atat de scurt?
pri majorarea accelerata a pretului la Gaze. Si prin impunerea unor taxe de poluare.

#53
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013

 Pavel54, on 03 martie 2023 - 12:43, said:

dar mi se pare o utopie ce vor "progresistii"din UE.
Si apoi ce folos ca UE vrea sa fie verde daca China si India vor folosi in continuare combustibili fosili?
Sunt doar 2 variante:
  • varianta 1: pana prin 2035 renuntam la cantitati foarte mari de combustibili fosili in TOATE domeniile (inclusiv incalzirea caselor), iar pana in 2050 ajungem aproape la emisii de carbon zero sau negative
  • varianta 2: planeta va deveni extrem de inconfortabila si neprietenoasa pentru specia umana
Situatia este atat de grava si de serioasa incat politicienii sunt pusi in situatia sa ia masuri ne-populare si care vor atrage furia alegatorilor (vezi interzicerea masinilor cu pistoane din 2035).

Politicienii stiu ca pierd capital electoral si pierd popularitate, si totusi au luat astfel de masuri.

Edited by kolfleading, 03 March 2023 - 17:16.


#54
_o_

_o_

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,036
  • Înscris: 20.02.2023
Si zici ca noi, Europa, 10% din planeta vom avea un impact semnificativ asupra uatever ?
Suntem cel putin penibili, nimic mai mult !
India, China, Africa, Americile se mictioneaza cu bolta pe tratatele de la Kyoto, Paris si restul, pe care de altfel le-au si semnat, numai Europa este luptatorul planetei !
Prevad revolte si poate chiar razboaie civile in urmatorul deceniu !
Altfel, la 18 grade e sanatate , vom afla cat de curand iar acolo chiar nu conteaza,gaz sau electric .
Pana atunci sa ne bucuram de 25+ zic …

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate