Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Cum sa faci vin acasa, pas cu pas

- - - - -
  • Please log in to reply
49 replies to this topic

#19
Rakdos

Rakdos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 02.05.2016
Baieti, butoiul/damigeana trebuie umpluta musai la maxim dupa primul pritoc? Chiar daca am tratat vinul cu SO2 si bentonita? De ce?

#20
calincosma

calincosma

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,233
  • Înscris: 15.03.2013
Nu stiu, la mine nu apuca, pen' ca beau din el si nu ramane de pe un an la altul.Va recomand.

#21
Rav_885

Rav_885

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,805
  • Înscris: 17.09.2021

View PostRakdos, on 15 noiembrie 2021 - 16:55, said:

Baieti, butoiul/damigeana trebuie umpluta musai la maxim dupa primul pritoc? Chiar daca am tratat vinul cu SO2 si bentonita? De ce?

Chiar daca ai pus sulf, daca vrei să-l păstrezi pe termen mai lung, la beci, recipientul trebuie sa fie plin și sigilat, adică orice posibilitate să ia aer sa fie exclusă.

#22
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 24.08.2005
Salutare.
De cativa ani fac si eu vin acasa din struguri obisnuiti.
Pana anul acesta puneam intr-un butoi de fibra de sticla de 100l pe care il tratam cu 60ml de sulf si se pastra bine. Restul (mai ramanea putin, vreo 30l) il puneam in sticle de plastic si il consumam pana prin martie si era ok.
Anul acesta am procedat la fel doar ca mi-a ramas o cantitate mai mare de vin netratat pe care l-am tinut tot in sticle de plastic (initial am pus intr-o damingeana de sticla dar mi s-a spart - am etansat si cred ca a mai fermentat un pic si s-a pierdut tot din acea damingeana).
Pana acum in martie vinul era foarte bun dar ieri cand am mai scos o sticla deja avea aciditate. Dupa ce l-am lasat un pic fara dop aciditatea a disparut si este ok.
Ma puteti sfatui cum sa procedez in continuare cu acesta netratat ca sa nu il pierd?
1. sa il tratez cu SO2 - 6% chiar si in acest moment cand are o mica aciditate? In acest caz se poate consuma dupa 21 zile?
2. sa il mai trag inca o data din aceste sticle si sa il las netratat?
Este vorba de vreo 60 l de vin si dureaza un pic sa fie consumat.

Am citit prin posturile de pe forum dar nu sunt foarte lamurit.

Multumesc.

Edited by vdingo11, 16 March 2023 - 14:07.


#23
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012
aș zice că da!
SO2-ul ucide bacteria, deci ar fi bine
dar știi că după tratare, lași 30 de zile, apoi îl tragi de pe drojdia moartă!

#24
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022
Îl tratezi, e clar că încă mai ai drojdii active, nu cred că doar trasul după drojdie va rezolva problema.

#25
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 24.08.2005
Multumesc pentru sfaturi.
Mai am o nelamurire: nu mai am la dispozitie un vas mare in care sa il tin pe acesta tratat si parca nici nu as mai cumpara daca se poate si altfel.
Daca pun tot vinul intr-un recipient (ce nu poate fi etansat - o cada de ex), pun conservantul alimentar, amestec bine dupa care pun in sticle este ok (sau trebuie ca tot vinul tratat sa stea la un loc pana la tragerea din nou de pe drojdie)

#26
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004

View Postgushpi, on 17 martie 2023 - 12:30, said:

aș zice că da!
SO2-ul ucide bacteria, deci ar fi bine
dar știi că după tratare, lași 30 de zile, apoi îl tragi de pe drojdia moartă!
Vinul nu se trage dupa sulfitarea cu SO2. Aceasta se face dupa pritoc cand vinul este limpezit. Confunzi cu solutiile 2 in 1 gen tanisol care se adauga inaintea pritocului.

"Sigilarea" se face foarte usor cu un dop de fierbere, trebuie doar atentie sa nu ramana fara apa.

#27
vdingo11

vdingo11

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,272
  • Înscris: 24.08.2005
Eu din acesta am folosit pana acum:

https://www.emag.ro/...BCABEgKjmPD_BwE

Deci trebuie sa il las mai mult intr-un vas mare?

#28
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012

View Postvdingo11, on 17 martie 2023 - 13:50, said:

Daca pun tot vinul intr-un recipient (ce nu poate fi etansat - o cada de ex), pun conservantul alimentar, amestec bine dupa care pun in sticle este ok (sau trebuie ca tot vinul tratat sa stea la un loc pana la tragerea din nou de pe drojdie)

tratarea o faci în vas ce se poate etanșa, deoarece acțiunea de distrugerea a bacteriilor active se face-n 20---30 de zile
ȘI NU vrei ca vinul să stea atât timp în contact cu oxigenul din aer - că se strică.

A! că vrei să-l pui cu chimicale-n sticle, apoi să-l separi de sedimentul depus - aș zice că-i muncă multă, plus că-ți trebe multe sticle
și nu-s atât de sigur că vei vedea bine stratul de depuneri din fundul sticlelor.

View Postdestrug, on 17 martie 2023 - 15:13, said:

Vinul nu se trage dupa sulfitarea cu SO2.

nu știu de unde iei tu so2, dar io-l cumpăr sub formă de bisulfit lichid din magazin
iar în instrucțiunile de utilizare se arată clar că vinul tratat se separă de sedimentul rezultat, după maxim o lună de la tratare...

Edited by gushpi, 21 March 2023 - 13:28.


#29
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004
Dupa tratarea cu solutie cu o concentratie de 6% so2 (e bine asa, e mai pe intelesul tau?) nu se trage vinul. Se vede si in instructiunile de pe poza din link-ul pus mai sus. Daca nu adaugi alte produse de limpezire,  solutia cu o concentratie de 6% so2 nu lasa depuneri care sa necesite un nou pritoc. In lipsa unei filtrari prin dispozitive speciale vinul va depune in timp indiferent daca este sau nu tratat cu solutie cu o concentratie de 6% so2.

#30
destrug

destrug

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,359
  • Înscris: 03.08.2004
Vdingo11, nu te mai complica, vinul ala este compromis. Concentreaza-te pe butoiul de 100l care banuiesc ca este inca plin si fa-i un pritoc. Il tragi intr-o cada sau ce ai, speli butoiul pui vinul la loc si ii mai aplici un tratament cu solutie cu o concentratie de 6% so2.

#31
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012

View PostRakdos, on 15 noiembrie 2021 - 16:55, said:

Baieti, butoiul/damigeana trebuie umpluta musai la maxim dupa primul pritoc? Chiar daca am tratat vinul cu SO2 si bentonita? De ce?

View PostRav_885, on 16 noiembrie 2021 - 13:19, said:

Chiar daca ai pus sulf, daca vrei să-l păstrezi pe termen mai lung, la beci, recipientul trebuie sa fie plin și sigilat, adică orice posibilitate să ia aer sa fie exclusă.

io am pățit-o mai demult
cu toate că tratasem vinul, ca de obicei, se pare că ceva nu funcținase bine
așa că, am închis - ca de obicei - bine dopul la damigene; asta cam prin februarie
în mai, am avut neplăcuta surpriză să găsesc o damigeană - din cele 10 - explodată: se pare că datorită creșterii temp activitatea urmelor de drojdie a pornit

de atunci nu mai pun dop, ci umplu 95% damigenele și le las cu dopul cu fierbător
chiar de mai pornește fermentarea, nu se mai realizează presiune.

@rakdos - în ordine, cele mai rele elemente pt vin sunt: oxigenul, drojdia „neucisă”, lumina
deci vinul tre ținut curat/eventual filtrat, fără aer și lumină!

înainte de a fi servit, el trebuie aerisit câteva minute - există recipient dedicat pt asta!

https://hobbychef.ro...itate-1-8-litri

„Prin decantare, vinul este aerat cu oxigen, lucru care ajuta la descatusarea aromelor si imbunatatirea gustului.”

sursa:

https://mindblower.r...ort-arcuit.html

#32
scania_delfin

scania_delfin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,133
  • Înscris: 25.01.2015
Daca vinul a ramas dulce, cum pot sa-l fac damisec ?

#33
yekun

yekun

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,426
  • Înscris: 13.10.2022
Teoretic, ii pui drojdie, reporneste fermentarea.
De ce a rămas dulce, temperatură necorespunzătoare ?

#34
scania_delfin

scania_delfin

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,133
  • Înscris: 25.01.2015

View Postyekun, on 23 martie 2023 - 11:36, said:

Teoretic, ii pui drojdie, reporneste fermentarea.
De ce a rămas dulce, temperatură necorespunzătoare ?
Cred ca temperatura scazuta,dar la inceput a fiert bine.Merg la tara peste o saptamana,vad cum este.

#35
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,114
  • Înscris: 17.01.2012
un beci țărănesc:

Attached Files



#36
Rakdos

Rakdos

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 129
  • Înscris: 02.05.2016
Salut, revin dupa 2 ani de zile cu niste intrebari :D.

In toamna am cumparat struguri (mi-am bagat picioarele in cei de acasa din care n-a iesit nimic acum 2 ani) si mustul rezultat l-am pus la fermentat. Problema e ca i-am cumparat cam tarziu si in camera in care am tinut damigenele s-a racorit tare (aia e, cat traiesti inveti). Fermentatia a inceput repede si cu putere, iar dupa cateva zile s-a mai domolit, urmand ca dupa 3 saptamani sa mai iasa cate o bula la 30 secunde, poate chiar un minut. Atunci am decis sa fac primul pritoc intrucat din care am inteles nu e bine ca vinul sa stea impreuna cu drojdia moarta mult timp (era multa tare in damigeana).

L-am tras si l-am pus la loc in damigenele spalate si tratate cu fum de pucioasa pentru inca o luna (asteptam sa vad daca mai fermenteaza sau nu, deoarece vinul era dulce si mai avea zahar).
Apoi, la sfarsitul lui decembrie vazand ca nu se mai intampla nimic, l-am tras (al doilea pritoc), tratat cu SO2 6% si pus in butoi de stejar. Regulat am umplut butoiul cu acelasi vin (pe care l-am pus in cateva sticle).

Pana acum toate sunt ok, cred. Gustul e misto si nu vad probleme.

Ce cred eu ca am gresit a fost:
1. Am pus vinul la fermentat prea tz cand a venit frigul
2. Am facut al doilea pritoc prea repede

Nu? Ce parere aveti?

Faza e ca acum ce ar trebui sa fac? Al 3 lea pritoc?? Urmaresc sa il tin in butoi pana in septembrie si de asta intreb. Mi-e frica sa il scot din butoi, sa il pun intr o damigeana si apoi iar in butoi (ma gandesc ca se aeriseste prea mult). Eu l-as lasa fix asa cum e, fara sa umblu la el, dar ma gandesc...oare cate drojdie se afla pe fundul butoiului si oare e ok asa?

Ce spuneti, ce ma sfatuiti? Merci

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate