Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
I-auziti voi! - nu vor romani...

Colon iritabil

Perioada de gratie inexistenta

Cel mai ieftin TV LED mic
 Reverse proxy si htaccess pe Raps...

Statie de epurare sau fosa septic...

"enerlux p" afisaj interm...

Adaptor usb3.1gigabit vs Adaptor ...
 La multi ani @Atreides!

La multi ani @KENSINGTON!

La multi ani @burebista!

La multi ani de Florii!
 Stihl fs 70 c-e

Challengers (2024)

Care mai sunt mediile de admitere...

Laptop cu HDD atasare memorie MMC...
 

Renuntare la mostenire

- - - - -
  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#19
aladdin2k

aladdin2k

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,500
  • Înscris: 23.06.2004
O sa pun si eu mai tarziu o poza cu una din declaratii, e ceva mai stufoasa a noastra :D.

#20
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

View Postflorin71_skoda, on 09 septembrie 2021 - 18:22, said:

Daca succesiunea se face in termen de 2 ani (deci nu 1 an ca 2 ani), se va achita și un impozit către stat de 1% din valoarea bunurilor moștenite. Daca se depaseste termenul, impozitul este mai mare.
Nimeni nu poate renunta la ceva ce nu-i a lui. Notarul probabil ca va luat bani degeaba. Prima data trebuie dezbatuta succesiunea si dupaia poti sa faci ce vrei cu partea ta. (nu chiar orice)
Nu-i asa.
Poti sa renunti la succesiune, inainte de dezbaterea ei.

#21
ericmario

ericmario

    Fenomembru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 39,921
  • Înscris: 14.12.2007

View Postflorin71_skoda, on 09 septembrie 2021 - 18:30, said:


Nu, nu se deschide absolut nimic. Se deschide doar daca vrei tu. Iar daca neamurile nu vor, nu se dezbate succesiunea niciodata
Doar că nu vei putea vinde niciodată apartamentu de care vorbeai mai jos.
Nimeni nu-l va putea vinde, decât cu retragerea de la masa succesorală a tuturor care au dreptul la ea în favoarea unuia.

Eu m-am lovit de o problemă de genul ăsta cu un doi vecini de bloc din cauza cărora nu avem cum să facem ”asociația de locatari”.
Amândoura le-au murit părinții înainte ca aceștia să le vândă apartamentele, amândoi au frați morți care au avut o sumedenie de copii care-s plecați prin lumea largă și de care nu mai știe nimeni nimic.
E complicat ca naiba, dar legea e corectă dpmdv.

#22
Hunor_66

Hunor_66

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,530
  • Înscris: 22.08.2016

View Postaladdin2k, on 09 septembrie 2021 - 18:47, said:

https://notari.pro/s...siune-mostenire
Practic fratele i-a trimis pe whatsapp primul paragraf de aici unde se precizeaza ca ar trebui sa dea declaratia intr-un an de la deces. De aici nelamurirea. Oricum, cred ca maine merg si la notar sa-l intreb dar voiam sa stiu daca a mai intalnit cineva situatia asta.
Trimite-i si matale raspuns cu paragraful urmator:

Quote

Prezumția de renunțare la succesiune
Noul Cod Civil, prin art. 1112, instituie o prezumție de renunțare la moștenire pentru succesibilul care nu a acceptat moştenirea în termenul de un an de la data deschiderii acesteia şi nici nu a efectuat niciun act din care să reiasă că a acceptat tacit succesiunea. Prezumţia de renunţare la succesiune operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moştenirii, dacă succesibilul, citat de notarul public în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală.

De pe acelasi site.

#23
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,788
  • Înscris: 12.01.2018
ideal era sa renuntati in favoarea celor care locuiesc acolo

#24
malu021

malu021

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 11.04.2010

View Postpasilla, on 09 septembrie 2021 - 19:07, said:

Declaratia aia e perfect valabila si nu mai poate fi rasturnata de nimeni.

În condiții normale, declarația de renunțare dată peste termen nu poate produce efecte juridice. S-a păstrat, cu mici modificări, soluția existentă pe vechea reglementare, la insistența notarilor. De altfel, în legea 36/1995, art. 107 chiar prevede că ”(8) Declarația dată peste termenul de opțiune prin care un succesibil declară că nu și-a însușit calitatea sau titlul de moștenitor în termenul prevăzut la art. 1.103 din Codul civil, republicat, cu modificările ulterioare, și înțelege să renunțe la succesiune se înscrie în RNNEOS.”
Eu sunt de părere că declarația este inutilă, dat fiind faptul că (așa cum însuși succesibilul care face declarația declară), neacceptându-se moștenirea, a operat decăderea și s-a stins cu efect retroactiv și titlul de moștenitor.

Instanțele merg mai degrabă pe ideea aceasta:
(...) Textul impune îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții pentru a fi aplicată prezumția de renunțare:
    succesibilul cunoaște atât deschiderea moștenirii, cât și calitatea sa de succesibil.
    succesibilul nu și-a exercitat dreptul de opțiune succesorală (prin acceptarea moștenirii sau renunțarea expresă la moștenire), în interiorul termenului de decădere un an prevăzut pentru exercitarea dreptului său de opțiune succesorală

Potrivit art. 1112 alin. 2 C. civ., prezumția de renunțare operează, după împlinirea termenului de un an de la deschiderea moștenirii, dacă succesibilul, citat în condițiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opțiune succesorală. Prezumția de renunțare, poate fi aplicată chiar și în procedura succesorală notarială, acesta nefiind un atribut recunoscut exclusiv instanței de judecată, ci și notarului public.
Se observă că potrivit art. 1120 alin. 2 C. civ., prezumția de renunțare la moștenire poate fi răsturnată, făcându-se dovada exercitării dreptului de opțiune succesorală. Suntem așadar în prezența unei prezumții relative. Exercitarea dreptului de opțiune succesorală prin renunțarea la moștenire după expirarea termenului de decădere de un an, nu va produce efecte juridice, în acest caz prezumția instituită de art. 1112 alin. 1 C. civ. sancționând succesibilul pasiv. (...) - Judecătoria Curtea de Argeș, 2019

Pe vechea reglementare:

(...) Pe de altă parte, declaraţiile de renunţare la succesiune s-au făcut peste termenul prevăzut de art. 700 C. civ., care instituie regula prescriptibilităţii dreptului de a accepta succesiunea.
Art. 700 C. civ. prevede că dreptul de a accepta succesiunea se prescrie într-un termen de 6 luni, socotit de la data deschiderii succesiunii, care este data decesului.
Renunţarea la moştenire este actul juridic unilateral, expres şi solemn prin care succesibilul declară, în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de opţiune succesorală, că nu îşi însuşeşte titlul de moştenitor, devenind astfel străin de moştenire.
Declaraţia de renunţare la moştenire făcută peste termenul prevăzut de art. 700 C. civ. nu produce efecte din următoarele considerente.
Dacă succesibilul nu şi-a exercitat dreptul de opţiune în termenul prevăzut de 700 C. civ., potrivit regulilor aplicabile prescripţiei extinctive în puterea legii, se stinge dreptul de a accepta moştenirea şi, o dată cu acest drept, se stinge, cu efect retroactiv, şi titlul de moştenitor, acesta devenind străin de succesiune. Stingerea prin prescripţie a dreptului de opţiune atrage chiar stingerea vocaţiei succesorale.
Prin urmare, declaraţia de renunţare expresă dată după 6 ani de la data decesului defunctului nici nu era necesară în condiţiile în care succesibilii nu au acceptat succesiunea în termenul prevăzut de art. 700 C. civ. (...) - Curtea de Apel București, 2002.

N-am susținut decât că declarația apare ca inutilă d.p.d.v. juridic, dar am recunoscut utilitatea ei pentru a ”întări” manifestarea de voință a soției inițiatorului, în sensul renunțării.

#25
aladdin2k

aladdin2k

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,500
  • Înscris: 23.06.2004
@Hunor_66, am citat eu mai devreme articolul 1112 cu cele doua alineate. Citez din paragraful pus de tine

Quote

Prezumţia de renunţare la succesiune operează,...
dacă succesibilul, citat de notarul public în condiţiile legii, nu face dovada exercitării dreptului de opţiune succesorală.
De aici nelamurirea...

@EMPP intelegeti ca nu se poate renunta in favoarea cuiva, nu stiu de unde crezul asta popular. Mostenirea o accepti sau o refuzi, punct.

#26
coniac

coniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 17.12.2019
In termen de 1 an poti sa accepti sau sa renunti expres
Dupa 1 an, renuntarea - tacita - este definitiva Nu mai poti sa exerciti un drept din exercitiul caruia esti decazut
Daca renunti in favoarea cuiva, asta inseamna de fapt acceptare plus o liberalitate - donatie - catre acel cineva

#27
malu021

malu021

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 187
  • Înscris: 11.04.2010

View Postaladdin2k, on 09 septembrie 2021 - 19:55, said:


De aici nelamurirea...

Dacă tot ați zis că mergeți la notarul la care a dat declarația, întrebați-l când și unde s-a făcut citarea, de către ce notar etc. Măcar știți o chestie. Poate în cazul soției tale n-a fost emisă nicio citație. În cazul meu, citația venit la câteva luni după deces, la domiciliul defunctului, succesiunea fiind dezbătută 3-4 ani mai târziu.

#28
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Postmalu021, on 09 septembrie 2021 - 19:55, said:

N-am susținut decât că declarația apare ca inutilă d.p.d.v. juridic, dar am recunoscut utilitatea ei pentru a ”întări” manifestarea de voință a soției inițiatorului, în sensul renunțării.
Teoretic este inutila, dar mie mi se pare clar o umbrela in caz de nevoie.  E inscrisa in RNNEOS si este putin probabil sa mai existe surprize, indiferent de situatia in care se poate ajunge.
Daca nu te-ai folosit de asta:
Articolul 1.111
Declaraţia de neacceptare
Succesibilul care intenţionează să îndeplinească un act ce poate avea semnificaţia acceptării moştenirii, dar care doreşte ca prin aceasta să nu fie considerat acceptant, trebuie să dea în acest sens, anterior îndeplinirii actului, o declaraţie autentică notarială.


se poate intampla ca un judecator sa considere cine stie ce act, ca fiind acceptare tacita.

View Postconiac, on 09 septembrie 2021 - 20:04, said:

Daca renunti in favoarea cuiva.
Nu poti sa renunti in favoarea cuiva.
Daca renunti se aplica:
(1) Succesibilul care renunţă este considerat că nu a fost niciodată moştenitor

Poti doar sa accepti mostenirea si apoi sa vinzi/donezi cota parte care se va stabili in urma dezbaterii succesorale.

Edited by pasilla, 09 September 2021 - 20:16.


#29
aladdin2k

aladdin2k

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,500
  • Înscris: 23.06.2004
Stati un pic, nu e nicio citare! Fratii vor sa inceapa dezbaterea in curand, sotia le-a spus ca pe ea nu o intereseaza nimic si pot incepe fara ea si le-a trimis si un duplicat dupa declaratiile notariale. Numai ca acum unul din frati i-a dat de inteles ca acele declaratii nu sunt valabile si cumva ca ar trebui sa se prezinte si ea la dezbatere, ceea ce incercam sa evitam.

Attached Files



#30
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Nu va mai fi nici o citare a sotiei.

#31
clara1

clara1

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 393
  • Înscris: 07.12.2020

View Postflorin71_skoda, on 09 septembrie 2021 - 18:51, said:

Caz concret:
Socrul este mort de peste 15 ani si nu sa facut nici o succesiune si nici nu se va face pina ce nu moare soacra.
Cind moare si soacra, averea se va imparti ficelor.
Simplu. Numai voi vreti sa le complicati.

Aceiași situație - un părinte mort de peste 23 de ani.

Aștept să moară și celălalt părinte să fac succesiune ca unic moștenitor.

Nu are rost să fac succesiune acum și să mai fac încă odată când moare celălalt părinte.

Sunt multe case și am trecut la secția financiară ca decedat proprietarul și plătesc anual impozitele.

Contracte de curent am schimbat pe numele meu - a venit unul de la ENEL și am trecut toate contractele pe numele meu.

Semnez acte ca - moștenitor sezinar - pentru casele astea peste tot când trebuie ceva semnat.

Cine nu înțelege ce înseamnă le spun să caute în lege.

#32
aladdin2k

aladdin2k

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,500
  • Înscris: 23.06.2004

Quote

...Sunt multe case...
Eh, daca era vorba de multe case probabil ca topicul asta n-ar mai fi existat Posted Image

Edited by aladdin2k, 09 September 2021 - 20:30.


#33
coniac

coniac

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 497
  • Înscris: 17.12.2019
Renuntarea in favoarea altui mostenitor nu este o institutie a dreptului civil, este o chestie care se intampla in practica foarte des
Spunea cineva mai sus de o asemenea situatie
Initiator, fa distinctia intre deschiderea succesiunii - moartea cuiva - care are loc in baza legii si dezbaterea succesiunii - imparteala - care poate avea loc oricand, chiar si niciodata
La dezbatere participa doar cei care au acceptat expres sau tacit

#34
clara1

clara1

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 393
  • Înscris: 07.12.2020

View Postaladdin2k, on 09 septembrie 2021 - 20:29, said:

Eh, daca era vorba de multe case probabil ca topicul asta n-ar mai fi existat Posted Image

De ce nu trebuie cineva să facă succesiunea - să nu aibă nimic pe numele lui.

Dacă erai bugetar știai asta ca să nu apari după aia cu multe case declarate ca - moștenire.

#35
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,788
  • Înscris: 12.01.2018

View Postaladdin2k, on 09 septembrie 2021 - 19:55, said:

@Hunor_66, am citat eu mai devreme articolul 1112 cu cele doua alineate. Citez din paragraful pus de tine

De aici nelamurirea...

@EMPP intelegeti ca nu se poate renunta in favoarea cuiva, nu stiu de unde crezul asta popular. Mostenirea o accepti sau o refuzi, punct.
ba se poate.am si primit si-am si dat parti din mostenire ce-i drept erau defalcate pe fractii nu la gramada

am avut 1/16 si-am dat-o cuiva anume

#36
echoshoworacle

echoshoworacle

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,009
  • Înscris: 21.02.2022
Salut. Se dă următoarea situație ce are drept obiect un apartament. Bunica Maria B. și bunicul Iancu B,  proprietarii apartamentului, au doi copii; Geta B(căsătorită C.) și fiul Tudor B. Bunicul Iancu decedează in..2011 și NU se face succesiune după el! Între timp decedează și fiica, Geta C,  ce lasă în urmă un soț, și doi copii. Soțul și cei doi copiii, FAC succesiune după Geta C. fiica lui Iancu și a Mariei. Moștenitorii fiicei decedate  a bunicului decedat anterior(soțul văduv și cei doi copii, cu zero pretentii imobiliare) împreună cu Bunica ar vrea sa găsească o modalitate legală ca unic moștenitor să devină fiul bunicii,  adică Tudor B.
1. Cei trei moștenitori dețin certificate de moștenitor de pe urma fiicei decedate. Din câte mi-a spus secretara unui notar nu prea avem cum să-i transmitem apartamentul fiului cu clauză de întreținere pentru bunica fără să umblăm la succesiunea după fiică, sora beneficiarului...Wow! Habar n-avem. Dacă e așa e complicat nu merită deranjul.
2. Aflu cu surprindere că cei trei moștenitori ai fiicei decedate, fiindcă au făcut succesiunea după ea, și au certificate de moștenitor, put Renunța la moștenire Oricând dar nu mai pot pune condiții de clauză de întreținere. Bun și așa, dar nu ideal . Este adevărat că pot renunța la moștenire atât de simplu, fără succesiune după bunicul decedat acum mai bine de un deceniu, rămânând o problemă de rezolvat strict între bunică și unicul fiu supraviețuitor?! Dacă este așa, nu-i mai simplu ca moștenitorii din partea fiicei decedate să renunțe la moștenire prin declaratie de renuntare iar fiul, Tudor B., să aștepte pur și simplu decesul mamei lui să devină unic moștenitor?! /
2.1. Bunica ar putea renunța la moștenire printr-o simplă declarație în lipsa succesiuni?! Presupun că....nu?!
E o varză..... Mulțumesc

Edited by echoshoworacle, 31 January 2024 - 16:17.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate