Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Retete pentru ciorba
Last Updated: Nov 01 2022 21:07, Started by
SmurfK
, Sep 08 2021 19:03
·
0
#55
Posted 08 September 2021 - 21:49
Te ia durerea de cap... Și te mai miri de ce tot bărbații sunt cei mai buni bucătari
@Smurfk, le fierbi prea mult. @Noua pe site, după ce că fierbi prea mult, mai pui și cantități disproporționate. 2 kile de carne și doar 3 cepe la o ciorbă bre ? Erau cepe gigant ? 10 ore pt o ciorbă de burtă ? Ar costa 100 de lei porția, nu 10 lei. In 2 ore, cu oala de presiune, ce i drept, dar și cu burtă naturală, nu prefiartă, e gata de mâncat. Ce aveți mă ? O oră de fiert e destul pt o ciorbă. Aia de fasole e mai păcătoasă, trebuie să lași fasolea la înmuiat, o dai in fiert măcar o dată și atunci apa altfel te besi că porcul... Hai să vă mai zic ceva... La restaurante mari se folosește bază de ciorbă. Aia care rămâne după fierberea legumelor. Din baza aia se face ciorbă de pui, de porc, de perișoare și tot așa |
#56
Posted 08 September 2021 - 22:02
SmurfK, on 08 septembrie 2021 - 20:46, said: Am observat că fiecare zonă are definiții diferite. Eu tind să numesc "supe" zemurile mai clare, cu mai puține bucăți de legume, cum sunt de găluște, cu tăiței, sau cele cremă. De exemplu, ciorba de fasole, la mine în familie s-a făcut mereu fără acreală, la fel și cea de legume, le-am numit mereu "ciorbă". Eu acresc unele ciorbe cu iaurt de buna calitate de exemplu Cedra, ideal ar fi cu iaurt de oaie. E putin mai complicat fiindca iaurtul trebuie amestecat la foc mic pana ajunge aproape de temperatura ciorbei. Alteori le acresc cu lamaie si adaug galbenus de ou cu smantana. Borsul este ultima optiune deoarece au disparut babutele care faceau bors pentru vecini si cunostinte iar ce cumpar din magazin nu e natural. Borsul din comert contine intr-o proportie mai mica sau mai mare si sare de lamaie si o simt imediat fiindca incepe sa ma usture stomacul. Am o sursa de unde iau ocazional bors facut in casa dar fiind din alta localitate se intampla destul de rar. Am incercat sa-l prepar in casa dar nu mi-a reusit, avea un iz dubios. Poate nu au fost taratele ok, nu stiu. |
#57
Posted 08 September 2021 - 22:37
pasilla, on 08 septembrie 2021 - 21:28, said:
Arunca-l. DarthBane, on 08 septembrie 2021 - 21:49, said: @Noua pe site, după ce că fierbi prea mult, mai pui și cantități disproporționate. 2 kile de carne și doar 3 cepe la o ciorbă bre ? Erau cepe gigant ? Cam da , alea 3 cepe cred ca aveau juma de kil pe putin. |
#58
Posted 08 September 2021 - 23:15
Fiecare ? Tot era puțin la cantitatea aia de cantină pe care o pregăteai tu.
Plus că eu pun pariu că tu n ai o oală de 10 litri in casă, aia e de făcut bulion in ea, nu ciorbă pt o persoană. Hai că poate văd că mi răspunzi că pt bulion ai tuci de 5 vedre, pirostrii și arzător la butelie |
#59
Posted 08 September 2021 - 23:26
Noua_pe_site, on 08 septembrie 2021 - 19:22, said:
Am pus 2 rasoale de porc afumate Pe aici au cca. 1.5 kg bucata. Dupa dezosare ramane material pentru vreo 8 portii de ciorba. La tine, cu carnea neafumata, ar fi iesit peste 25 de portii generoase. Edited by pasilla, 08 September 2021 - 23:32. |
#60
Posted 08 September 2021 - 23:44
DarthBane, on 08 septembrie 2021 - 23:15, said: Hai că poate văd că mi răspunzi că pt bulion ai tuci de 5 vedre, pirostrii și arzător la butelie pasilla, on 08 septembrie 2021 - 23:26, said:
Cum arata astea pe acolo ? Intreb pentru ca pare ca ai vrut sa gatesti Ramen Pe aici au cca. 1.5 kg bucata. Dupa dezosare ramane material pentru vreo 8 portii de ciorba. La tine, cu carnea neafumata, ar fi iesit peste 25 de portii generoase. Nu vreau sa-i deturnez topicul baiatului da' cea mai buna mancare gatita de mine e muschiuletu de vita in sange la air fryer. Asta imi iese mereu bun pentru ca nu am ce strica la el odata ce-l bag la air fryer. Ramen , am incercat odata si am pus prea multa apa cica. Pizza la cuptor , am bagat pizza in cuptor cu tot cu carton ca asa a zis prietenu sa fac. Ma rog , el a zis sa nu arunc cartonul , eu am inteles altceva dar dupa 3 minute am scos cartonu cu riscul de a strica pizza Uite asa arata rasolul meu de porc. Trei bucati cred ca au fost. Ideea mea era sa fac o ciorba care sa contina suficienta carne si legume incat sa nu mai trebuiasca sa ma mai intreb ce mananc azi ....eram setata pe Keto si cu cat e mai multa carne cu atat mai bine la dieta respectiva. |
#61
Posted 09 September 2021 - 00:07
Eu bagam rasolul ala fiert (mmm- ce bun e soriciul si gasimea! ) cu legumele sotate in putin unt. Mergea si un usturoi verde.
As tine dieta (Keto) asta forever |
#62
Posted 09 September 2021 - 00:10
@Noua
Ai fi in stare si sa faci bulion daca te ar interesa problema, dar nu despre asta era discutia, ci ca n ai TU oala de 10 litri, n o mai aburi pe aici. Iar la o oala de maxim 6 litri, cea mai mare din dotarea ta , probabil, e nebunie sa bagi atatea kilograme de carne, drace, trei bucati de rasol de ala cred ca au 1.5 kg. Cred ca ai vrut sa faci vreo tocanita concentrata, nu ciorba |
#63
Posted 09 September 2021 - 00:31
pasilla, on 09 septembrie 2021 - 00:07, said:
Eu bagam rasolul ala fiert (mmm- ce bun e soriciul si gasimea! ) cu legumele sotate in putin unt. Mergea si un usturoi verde. As tine dieta (Keto) asta forever DarthBane, on 09 septembrie 2021 - 00:10, said:
@Noua Ai fi in stare si sa faci bulion daca te ar interesa problema, dar nu despre asta era discutia, ci ca n ai TU oala de 10 litri, n o mai aburi pe aici. Iar la o oala de maxim 6 litri, cea mai mare din dotarea ta , probabil, e nebunie sa bagi atatea kilograme de carne, drace, trei bucati de rasol de ala cred ca au 1.5 kg. Cred ca ai vrut sa faci vreo tocanita concentrata, nu ciorba Ciorba , ciorba am vrut sa fac ca tocanita concentrata am facut cu alte ocazii cand am avut tentative de ciorbe |
#64
Posted 09 September 2021 - 00:40
|
#65
Posted 09 September 2021 - 07:18
#66
Posted 09 September 2021 - 09:13
#67
Posted 09 September 2021 - 10:33
eu nu inteleg o chestie din tot ce citesc aici, cica sa mananci ciorba ca sa nu fie acra, pai aia nu e supa?
e exact cum ai bea un Cuba Libre fara rom, adica cola Edited by Mondeo, 09 September 2021 - 10:33. |
#68
Posted 09 September 2021 - 10:41
La mine supa se face foarte simplu . Carne de vita taiata bucatele si pusa la fiert, dupa ce fierbe nitel arunc peste ea cateva rosii tocate si zdrobite si sarate, orez si ceapa. In 30 de minute e totul gata, merge cu iaurt. Dupa acest tipic le fac pe toate, adica mai intai fierbe carnea nitel, apoi legumele peste ea si gata. Fac la fel si ciorba de burta insa evident cu burta prefiarta.
|
#69
Posted 09 September 2021 - 11:05
Mondeo, on 09 septembrie 2021 - 10:33, said:
eu nu inteleg o chestie din tot ce citesc aici, cica sa mananci ciorba ca sa nu fie acra, pai aia nu e supa? e exact cum ai bea un Cuba Libre fara rom, adica cola |
|
#70
Posted 09 September 2021 - 11:13
florinel, on 08 septembrie 2021 - 20:56, said: Supele sunt cele fara acreala, fara bors. Ciorba sau bors cum ii spunem in Moldova e acrita. Practic aproape orice supa se poate transforma in ciorba daca adaugi bors proaspat si leustean. Chimen-ul (chimion cum i se spune) se potriveste bine la friptura de porc la cuptor. Exista o exceptie - supa de rosii, la care e musai sa adaugi o lingura de zahar/miere pentru a contrabalansa aciditatea rosiilor. Altfel iese o zeama acra. Chimenul (Carum carvi) si chimionul (Cuminum cyminum) sint doua seminte diferite, atit ca aspect, cit si ca aroma. Primul e mai inchis la culoare si are un gust dulce-piperat, iar cel de-al doilea e mai deschis la culoare si aduce la gust cu feniculul, doar ca e un pic mai amarui. |
#71
Posted 09 September 2021 - 16:00
@Honeybee - nu te contrazic in legatura cu chimen vs chimion, insa eu ce am cumparat din magazine cu titlul Chimen(de la Kamis) sunt de fapt seminte de chimion (cel uleios si aromat).
La discutia ciorba vs supa - incep sa cred ca in functie de zona geografica, exista intelesuri diferite. Ca vad ca in sud supa e considerata supa mai clara, ciorba supa mai consistenta si bors.....borsul. In Nord, orice zeama dulce e considerata supa si tot ce e acrit e ciorba/bors. Imi amintesc ca am cerut la un restaurant din Craiova o "tochitura moldoveneasca" - si am primit un fel de mancarica cu carne amestecata cu bulion.... Ulterior am cerut acelasi lucru pe la Alexandria, parca....si am primit la fel, cu bulion. Niciodata nu se pune in tochitura moldoveneasca in...Moldova...bulion. E doar un amestec de carnuri, carnati, ciolan afumat...prajite in untura proprie si prezentate pe farfurie alaturi de niste branzica de la putina, mamaliguta calda si un ou/ochi. O adevarata mangaiere pentru ficat. |
#72
Posted 09 September 2021 - 16:54
Noua_pe_site, on 08 septembrie 2021 - 23:44, said:
Mare incredere ai in mine daca ma vezi facand bulion Nu vreau sa-i deturnez topicul baiatului da' cea mai buna mancare gatita de mine e muschiuletu de vita in sange la air fryer. Asta imi iese mereu bun pentru ca nu am ce strica la el odata ce-l bag la air fryer. Ramen , am incercat odata si am pus prea multa apa cica. Pizza la cuptor , am bagat pizza in cuptor cu tot cu carton ca asa a zis prietenu sa fac. Ma rog , el a zis sa nu arunc cartonul , eu am inteles altceva dar dupa 3 minute am scos cartonu cu riscul de a strica pizza Uite asa arata rasolul meu de porc. Trei bucati cred ca au fost. Ideea mea era sa fac o ciorba care sa contina suficienta carne si legume incat sa nu mai trebuiasca sa ma mai intreb ce mananc azi ....eram setata pe Keto si cu cat e mai multa carne cu atat mai bine la dieta respectiva. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users