Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Venit pasiv din cripto - staking, liquidity mining, yield farming

  • Please log in to reply
341 replies to this topic

#19
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
LOL, se pare că mi-am găsit unul dintre răspunsuri.

"The farmers usually move their funds between different protocols; this method is also known as ‘crop rotation’."
https://www.quora.co...r-From-ClearTax
Jargon agricol all the way. :lol:

#20
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011
Un om cumpara o capra cu 60 de dolari si o vinde cu 70.
Apoi, el o cumpara din nou cu 80 si o vinde cu 90.
Cat profit a facut acesta?


Raspunsul corect: 20$.
Dar ce bleg a fost, punea $CAPRA la stacking si ii producea $LAPTE si intr-un an făcea mult mai mult profit. Poate avea noroc si prindea si vreun airdrop de $IED si ar fi făcut mult mai mult... HODL $CAPRA


Cam asa cu agricolele  :)

Edited by catalina1, 25 October 2021 - 14:45.


#21
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,258
  • Înscris: 24.06.2006

View Postcatalina1, on 25 octombrie 2021 - 14:45, said:

Dar ce bleg a fost, punea $CAPRA la stacking si ii producea $LAPTE si intr-un an făcea mult mai mult profit.
asta-i cu dus intors, dac-o lovea boala trebuia s-o trateze si nici lapte nu prea da Posted Image

#22
rola_ocb

rola_ocb

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,216
  • Înscris: 17.10.2012

View Postdonjoe, on 24 octombrie 2021 - 12:35, said:

OK, deci să înțeleg că degeaba mă uit că la ordonarea perechilor după APY pot să văd lideri de piață cu 2900%, că nu e ceva ce durează și te trezești că în câteva zile(?) pică cu două ordine de mărime și nu mai ai câștiguri cu nimic mai mari decât la un staking "bătrânesc"?
https://coinmarketca.../yield-farming/

Ceea ce înseamnă că dacă vrei tot timpul cel mai bun yield trebuie să te uiți la performanțe măcar săptămânal și să țopăi de pe un val pe altul?

(BTW, topicul ăsta ar putea să fie pinned liniștit în locul lui Doge, că are mult mai mare relevanță - deja am văzut cel puțin încă două topicuri noi create tot despre staking. Eventual pinned cu o schimbare de titlu să zică explicit că e vorba de staking, liquidity și yield farming.)
Da si nu. Nu vrei mereu sa intri pe tokenuri de yield farming cu performante foarte "bune", pt ca de multe ori alea care ofera APY urias sunt scams si ofera acolo 2000% doar ca sa atraga repede lichiditate la inceput si apoi sa faca "rug pull" (adica developerii care au adaugat lichiditatea initiala sa o scoata repede dupa ce creste pretul, si sa se duca pretul la zero). Sa-ti traga presul basically Posted Image

Cine face bani calumea din yield farming de regula are multi bani si farmeaza monede mai serioase si cu APY mai mic, pana in 100-200%, sau cel mai sigur daca au cateva milioane de $$ e sa faca lending pe stablecoins si sa-si ia 8-15% pe an.

Pe yield farming e nebunie in general, e plin de delfini si balene care farmeaza o gramada de monede si baga 10-20 ETH acolo, 50-100 dincolo, si tot asa Posted Image

Ca idee eu am farmat 3 luni pe Uniswap un token numit bonded.finance si mi-am luat rewardul in alt token, Glitch protocol, pt ca aveau ei un partnership si fermierii de bond primeau glitch. Anyway, am bagat acolo vreo 2 sau 3 eth + echivalentul in bond (dracu mai stie exact cat), si pe 3 luni mi-am luat 9k glitch, adica vreo 9000$ daca ar fi sa-i vand acum. Impermanent loss nu am avut pt ca bond si-a pastrat cam aceeasi valoare in eth cand l-am scos fata de cand l-am bagat... Merge bine yield farmingul dar tre sa ai bani, knowledge si apetit crescut pentru risc

Si ca alta idee, pe bao.finance am pierdut aproape 1 ETH, pt ca am fost idiot si am picat pentru mema cu APY mare, si acum pretul s-a dus in p#[@. Asa ca riscul e destul de mare, nu puneti botul la orice

Eu ma joc cu yield farming si defi tokens de un an jumate asa ca in general stiu ce fac acum, dar pt un incepator e foarte usor sa piarda bani

Edited by rola_ocb, 26 October 2021 - 00:49.


#23
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011
Parerea mea e ca si 5 dolari pe luna din venit pasiv sunt tot venit pasiv.

Sigur, toti vrem mai mult, dar... Ma uit la cifrele companiei pentru care lucrez. O companie foarte buna din punctul asta de vedere si tot e ridicol de putin fata de procentele (pardon, x-urile) din crypto.
Putin cu putin se face mult* si orice ban pus la lucru e un ban pus la lucru, ceea ce e extraordinar.

* nu, nu ma refer la faptul ca din 5 dolari azi si 5 dolari maine se face mult. Ci la faptul ca se poate invata, se poate creste...


#24
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postcatalina1, on 26 octombrie 2021 - 07:17, said:

Sigur, toti vrem mai mult, dar... Ma uit la cifrele companiei pentru care lucrez.
Eu mă uit la zona cripto, că de-aia-s pe arie, cu porția aia din economii jonglez: partea mică alocată pe high-risk-high-reward. Și începând să mă dezmeticesc un pic din beția APY-urilor enorme citite pe paginile despre yield farming zilele astea îmi dau seama că nici acolo nu se câștigă mai bine decât în trading, deși ceva mai bine decât în staking-sec.

Ignorând chestii gen APY 2000% care nu durează decât niște zile și mergând spre procente mai sustenabile de la proiecte serioase, care se zice că sunt colo pe la 200%, dacă recalculez câștigul pe zi presupunând capitalizare zilnică îmi iese 3^(1/365)=0,301% APD.
(200% câștig = multiplicarea sumei inițiale cu 3, și radical de ordinul 365 ca să văd cu cât înmulțesc zilnic ca să ajung pe tot anul la 3x.)

Păi numai în ultimele 3 luni dacă țineai în cont o monedă bătrână ca BTC aveai câștig de 86%, ceea ce iese pe zi undeva gen 1.86^(1/91)=0,684% APD. Ce să mai vorbesc dacă țineai un mix de DeFi chain tokens de top100 gen DOT-SOL-ALGO-ATOM-XTZ-AVAX-LUNA, și urmăreai la 1-2 săptămâni să mai pui vânzări-cumpărări în funcție de mișcările mari ale prețurilor lor.

Sorry, dar tot nu văd argumentul economic. Yield farming, ca și staking, par să fie opțiunea bună pentru cine crede cu tărie în tehnologia anumitor chain-uri (sau DEX-uri) și vrea să le susțină funcționarea fără să țintească maximum de câștiguri, sau cel mult vrea să parieze pe decolarea prețului lor mai târziu după ani de zile de dezvoltare (staking ca bonus peste o strategie HODL). Altfel, dacă obiectivul principal sunt câștigurile procentuale cât mai mari în timp cât mai scurt, tot trading-ul pare să fie cea mai bună metodă, pe lângă că e și versatil și îți permite să fii cât de activ sau pasiv vrei (nu vă gândiți la prostii, zic trading pe termen mai scurt sau mai lung, cu palpitații cardiace mai multe sau mai puține).

#25
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011
Sau pentru cine nu vrea sa riste la trading. Plus ca una e venitul pasiv, alta e venitul din trading. Sunt chestii total diferite.

Quote

Eu mă uit la zona cripto, că de-aia-s pe arie
Da si nu. Eu decid sumele mele din cripto si in functie de ce castiguri potentiale pot avea si de risc. Comparativ cu oportunitatile din alta parte, evident. Nu am visat noaptea procentul din economii bagat in cripto:)

Edited by catalina1, 26 October 2021 - 12:55.


#26
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postcatalina1, on 26 octombrie 2021 - 12:53, said:

Sau pentru cine nu vrea sa riste la trading. Plus ca una e venitul pasiv, alta e venitul din trading. Sunt chestii total diferite.
Păi din câte citesc despre yield farming, și acolo te riști, că te pot rupe crash-urile monedei "principale" a perechii puse în liquidity pool, și te rupe mai rău decât în HODL pentru că îți mărește și Impermanent Loss-ul. Iar ca să nu se întâmple asta trebuie să faci un management activ al asset-urilor, nu poți să te culci pe-o ureche. În final... pare să fie mai blurry distincția dintre metodele active și cele pasive pentru că depinde de ce alegi tu să faci cu ele:
- pe trading: vânzări-cumpărări în funcție de predicții de preț pe termen scurt = activ; HODL până ai nevoie de bani sau ajungi la un profit mulțumitor = pasiv
- pe staking: on-chain staking cu verificări frecvente ale randamentului și unstake+sell când vezi un downtrend nasol = activ; off-chain staking/locked staking/parachain auction pe DOT (sau on-chain cu decizie proprie de a nu te atinge pe termen lung) = pasiv
- pe YF: furnizezi lichiditate și o manageriezi activ să nu intri pe minus, faci crop rotation etc. = activ; furnizezi și o lași să-și facă de cap forever chiar cu riscul să pierzi enorm (mai mult decât pe HODL sau staking) = pasiv.

Păăăi YF pare cel mai nasol de ales să-l practici în stil pasiv, nici nu mai sunt așa sigur că merită să fie pe topicul ăsta împreună cu staking-ul. :lol:

#27
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,172
  • Înscris: 05.05.2003
HOLD iti poate aduce bani reali si in perioada de HOLD deci fara sa retragi nimic din suma initiala pusa pe HOLD... daca pui 1 ETH pe Hold si scoti lunar doar dobanda de la el se poate spune ca este un venit pasiv, obtinut din dobanda
La fel si la stablecoin... pui in cont 1000 USDC si ii lasi acolo ani de zile dar scoti lunar dobanda (intre 8 si 12% pe an, depinde de companie/platforma)
Diferenta ar fi ca la stablecoin se castiga mai putin... la hold pe volatil sunt sanse sa castigi incomparabil mai mari, daca ai cumparat si pus la hold-ul atunci cand piata a fost foarte jos

Edited by rz, 26 October 2021 - 14:29.


#28
rola_ocb

rola_ocb

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,216
  • Înscris: 17.10.2012

View Postdonjoe, on 26 octombrie 2021 - 14:04, said:

Păi din câte citesc despre yield farming, și acolo te riști, că te pot rupe crash-urile monedei "principale" a perechii puse în liquidity pool, și te rupe mai rău decât în HODL pentru că îți mărește și Impermanent Loss-ul. Iar ca să nu se întâmple asta trebuie să faci un management activ al asset-urilor, nu poți să te culci pe-o ureche. În final... pare să fie mai blurry distincția dintre metodele active și cele pasive pentru că depinde de ce alegi tu să faci cu ele:
- pe trading: vânzări-cumpărări în funcție de predicții de preț pe termen scurt = activ; HODL până ai nevoie de bani sau ajungi la un profit mulțumitor = pasiv
- pe staking: on-chain staking cu verificări frecvente ale randamentului și unstake+sell când vezi un downtrend nasol = activ; off-chain staking/locked staking/parachain auction pe DOT (sau on-chain cu decizie proprie de a nu te atinge pe termen lung) = pasiv
- pe YF: furnizezi lichiditate și o manageriezi activ să nu intri pe minus, faci crop rotation etc. = activ; furnizezi și o lași să-și facă de cap forever chiar cu riscul să pierzi enorm (mai mult decât pe HODL sau staking) = pasiv.

Păăăi YF pare cel mai nasol de ales să-l practici în stil pasiv, nici nu mai sunt așa sigur că merită să fie pe topicul ăsta împreună cu staking-ul. Posted Image
Well, la yield farming depinde daca esti pe un token despre care stii sigur ca va creste, si mai depinde cand/daca ai nevoie sa scoti lichiditatea. De exemplu daca te-ai apucat sa farmezi un token cand era ieftin, estimezi ca va creste in continuare si nu ai nevoie de lichiditatea aia atunci poti sa-l lasi acolo lejer si doar sa-ti iei rewardurile, apoi scoti lichiditatea intr-o perioada cand nu ai impermanent loss. Eu asa fac in general, nu-mi bat capul cu crop rotation si alte balarii, doar ma bag pe un token pe care il vad subevaluat si cu rewarduri ok, las lichiditatea acolo cateva luni sau mai mult si cand am chef sa trec pe altceva sau sa ma opresc ii dau remove. In bear market normal ca nu as face yield farming pt ca riscul de a scadea pretul este mult mai mare, dar pe crestere e ok si poate fi foarte profitabil, numai sa stii pe ce tokenuri sa faci asta.

De trading nu ma mai apuc pt ca am traume dupa 2017-18 cand am facut 90% day trading =)))

#29
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postrz, on 26 octombrie 2021 - 14:27, said:

La fel si la stablecoin... pui in cont 1000 USDC si ii lasi acolo ani de zile dar scoti lunar dobanda (intre 8 si 12% pe an, depinde de companie/platforma)
Vezi că amesteci borcanele. Eu am numit HODL cumpărarea de monedă și așteptarea să-i crească prețul ca s-o vinzi pe profit. Lui USDC n-o să-i crească prețul niciodată ca să merite vândută (fluctuează zilnic dar cu diferențe pe care ți le-ar păpa oricum comisioanele de tranzacție). Deci la USDC câștigi poate prin staking, nu prin HODL stil Bitcoin (unde s-a și născut termenul).

#30
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011

View Postdonjoe, on 26 octombrie 2021 - 14:04, said:


Păi din câte citesc despre yield farming, și acolo te riști, că te pot rupe crash-urile monedei "principale" a perechii puse în liquidity pool, și te rupe mai rău decât în HODL pentru că îți mărește și Impermanent Loss-ul. Iar ca să nu se întâmple asta trebuie să faci un management activ al asset-urilor, nu poți să te culci pe-o ureche. În final... pare să fie mai blurry distincția dintre metodele active și cele pasive pentru că depinde de ce alegi tu să faci cu ele:
- pe trading: vânzări-cumpărări în funcție de predicții de preț pe termen scurt = activ; HODL până ai nevoie de bani sau ajungi la un profit mulțumitor = pasiv
- pe staking: on-chain staking cu verificări frecvente ale randamentului și unstake+sell când vezi un downtrend nasol = activ; off-chain staking/locked staking/parachain auction pe DOT (sau on-chain cu decizie proprie de a nu te atinge pe termen lung) = pasiv
- pe YF: furnizezi lichiditate și o manageriezi activ să nu intri pe minus, faci crop rotation etc. = activ; furnizezi și o lași să-și facă de cap forever chiar cu riscul să pierzi enorm (mai mult decât pe HODL sau staking) = pasiv.

Păăăi YF pare cel mai nasol de ales să-l practici în stil pasiv, nici nu mai sunt așa sigur că merită să fie pe topicul ăsta împreună cu staking-ul. :lol:
Un pic de acord cu ultima fraza :)

Nu sunt de acord cu treaba cu hold impreuna cu venit pasiv. Venit pasiv nu inseamna sa ai un activ pe care sa il poti vinde cu mai mult decat ai dat pe el. Venit pasiv dintr-un activ inseamna venit constant dintr-un activ care nu iti scade*, ramane constant. Deci vanzarea de activ nu inseamna venit pasiv.
Dividendele sunt cel mai bun exemplu de venit pasiv.

*daca am 100 bucati din moneda X, tot 100 am si peste un an, nu mai putine. A nu se confunda cu valoarea celor 100 de bucati in USD.

In lumea crypto cred ca staking-ul e cel mai bun exemplu.

Inca o chestie: venit pasiv nu inseamna neaparat ca nu trebuie sa faci nimic. Si chiria e un venit pasiv si ceva, ceva tot trebuie sa faci, nu?

Edited by catalina1, 26 October 2021 - 15:25.


#31
rz

rz

    Moderator

  • Grup: Moderators
  • Posts: 22,172
  • Înscris: 05.05.2003

View Postdonjoe, on 26 octombrie 2021 - 15:22, said:

Vezi că amesteci borcanele. Eu am numit HODL cumpărarea de monedă și așteptarea să-i crească prețul ca s-o vinzi pe profit. Lui USDC n-o să-i crească prețul niciodată ca să merite vândută (fluctuează zilnic dar cu diferențe pe care ți le-ar păpa oricum comisioanele de tranzacție). Deci la USDC câștigi poate prin staking, nu prin HODL stil Bitcoin (unde s-a și născut termenul).

Da, nu este potrivit termenul... mai ok este ''depozit la termen (sau nu, deoarece poti sa il retragi cand vrei) in Stablecoin'' cu dobanda anuala ori lunara (chiar saptamanala/zilnica in unele cazuri)
La Stablecoin dobanda fluctueaza de regula intre 7 si 10% pe an (pana la 12%/an pe unele platforme) iar comision de retragere exista doar daca faci mai multe retrageri intr-o luna (la BlockFi si Celsius este una lunara fara taxe) cu mentiunea ca la Gemini sunt 10 retrageri gratuite (inclusiv pentru ETH, BTC, DOT, LINK nu numai pentru stablecoin).
Retragi din platformele enumerate mai sus pe alte platforme insa ele trebuie sa aiba card visa/mastercard precum si respectivele criptomonede la plata cu cardul... mai departe top-up in Revolut sau orice alt fintech - asa scoti de ex. si DOT, LINK ori ETH fara taxe pe gaz (doar cu un 2-3% comision de conversie cripto/fiat), dupa un HOLD pe volatile DeFi
Dezavantajul sau problema ar fi ca le pastrezi pe platforme centralizate... daca vrei in alta parte platesti gazul iar acesta este cu mult peste acel procent de 2-3% (la plata/transferul cripto cu cardul in fiat)

Edited by rz, 26 October 2021 - 15:59.


#32
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postcatalina1, on 26 octombrie 2021 - 15:30, said:

Inca o chestie: venit pasiv nu inseamna neaparat ca nu trebuie sa faci nimic. Si chiria e un venit pasiv si ceva, ceva tot trebuie sa faci, nu?
Păi denumirea totuși de la aia vine, să nu "muncești" pentru el, doar că eu am aplicat-o un pic mai relaxat și n-am considerat vânzările periodice manuale ca fiind "muncă" (cum aplici tu mai relaxat la chirie ;) ). Dacă am pune suplimentar condiția ca transferul și acumularea câștigurilor să fie gata automatizate pentru tine, numai staking, parachain auctions și YF s-ar califica. Dacă mai adăugăm și condiția ta ca suma de pornire să nu fie micșorată niciodată... YF-ul iarăși pică din schemă și rămân doar staking și parachains. (Și na, la parachains e cu cântec, că rewardurile pot să fie periodice sau nu, poate fi doar o sumă trântită o dată, la câștigarea licitației de parachain. Oricum n-am văzut câștiguri grozave nici acolo, totul se bazează foarte mult pe potențialul de creștere al unor coins semi-necunoscute pe parcursul următorului an de zile, deci tre' să fii mare fan al ecosistemului Polkadot ca să vrei să te bagi.)

#33
catalina1

catalina1

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 62,894
  • Înscris: 21.04.2011
Pai nu e conditia mea aia cu activul nemicscorat :)
Munca nu e sa vinzi si sa cumperi, munca e sa decizi cand sa vinzi si sa cumperi. Tradingul e munca grea totusi.

#34
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006

View Postrola_ocb, on 26 octombrie 2021 - 15:00, said:

depinde daca esti pe un token despre care stii sigur ca va creste, si mai depinde cand/daca ai nevoie sa scoti lichiditatea. De exemplu daca te-ai apucat sa farmezi un token cand era ieftin, estimezi ca va creste in continuare si nu ai nevoie de lichiditatea aia atunci poti sa-l lasi acolo lejer si doar sa-ti iei rewardurile, apoi scoti lichiditatea intr-o perioada cand nu ai impermanent loss.
Păi stai că nu pușcă ceva. Din toate calculatoarele și graficele de IL pe care le găsesc reiese că și creșterea prețului token-ului e rea pentru valoarea totală a lichidității tale, și practic dacă ai luat un token bun și l-ai lăsat până a făcut 100x, după care devine stabil, n-o să mai ajungă niciodată înapoi la prețul la care l-ai cumpărat înainte să-l pui în LP, deci IL-ul n-o să ți se mai anuleze niciodată. Rezultă că tot ce poți spera lăsând pe termen lung un token care va avea succes e ca reward-urile să-ți iasă (mult) mai mari decât IL-ul datorat creșterii prețului. Și de-aici se naște următoarea întrebare: în experiența ta, la un token de succes lăsat în liquidity mining pe termen lung, reward-urile cumulate minus IL-ul depășesc semnificativ ce-ai fi câștigat ținând token-ul în cont (HODL) pur și simplu pe parcursul aceleiași creșteri? (Și dacă nu-s indiscret, cu cât depășesc, procentual?)

#35
rola_ocb

rola_ocb

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,216
  • Înscris: 17.10.2012

View Postdonjoe, on 27 octombrie 2021 - 12:51, said:

Păi stai că nu pușcă ceva. Din toate calculatoarele și graficele de IL pe care le găsesc reiese că și creșterea prețului token-ului e rea pentru valoarea totală a lichidității tale, și practic dacă ai luat un token bun și l-ai lăsat până a făcut 100x, după care devine stabil, n-o să mai ajungă niciodată înapoi la prețul la care l-ai cumpărat înainte să-l pui în LP, deci IL-ul n-o să ți se mai anuleze niciodată. Rezultă că tot ce poți spera lăsând pe termen lung un token care va avea succes e ca reward-urile să-ți iasă (mult) mai mari decât IL-ul datorat creșterii prețului. Și de-aici se naște următoarea întrebare: în experiența ta, la un token de succes lăsat în liquidity mining pe termen lung, reward-urile cumulate minus IL-ul depășesc semnificativ ce-ai fi câștigat ținând token-ul în cont (HODL) pur și simplu pe parcursul aceleiași creșteri? (Și dacă nu-s indiscret, cu cât depășesc, procentual?)
E tricky intrebarea, pt ca depinde cat % faci ca reward, cat creste sau scade si cand iesi de pe farming. Mai depinde si daca rewardul este fix pe o perioada mai lunga de timp, daca scade treptat sau la anumite intervale de timp si cat de mult scade, si mai depinde si daca rewardul se aplica lunar la cantitatea de tokens din pool (care fluctueaza), sau se calculeaza dupa cantitatea initiala adaugata cand ai devenit LP, ignorand fluctuatiile ulterioare. Intr-adevar se poate sa ramai cu impermanent loss permanent, si intr-o situatie in care tokenul face 100x in general doar pierzi, pentru ca un token serios care creste atat si se mentine la pretul ala cel mai probabil nu o sa aiba rewards de 10000% sau altceva de genul ca sa-ti permita sa ramai pe profit. Ideal ar fi ca tokenul sa ramana stabil, sau sa il scoti intr-o perioada cand are un pret similar, chiar daca intre timp a mai fluctuat (asa am prins eu pe bonded.finance, am scos aproape tot cat am bagat)

Dar pe alt token am facut altfel, am scos in jur de 150% in ultimul an, plus ca am primit niste airdropuri pt ca am fost LP, si dupa ce a scazut mult in pret in ultimul timp mi-am dat seama ca e mai profitabil sa dau acum remove la liquidity si sa fac hodl pe token pana cand vine altseasonul, dupa care sa-l vand. Pretul scazand eu acum am un numar mult mai mare de tokens decat am bagat initial, si un numar mai mic de ETH, dar asta nu ma deranjeaza asa de mult pt ca imi trebuie doar un 5-6x ca sa recuperez diferenta si sunt destul de sigur ca ii face in urmatoarele luni. Apoi am ramas si cu niste ETH scos din LP pe care pot sa-l bag in alte tokenuri si sa fac profit si pe alea.

Deci long story short, depinde foarte mult de tokenomics, de perioada cand devii LP si de cresterea/scaderea tokenului pereche. Nu prea e pentru incepatori, si pe final de bullmarket mi se pare intr-adevar mai profitabil sa faci doar hodl, pentru ca o crestere de 5-10x care e normala pe bullmarket poate foarte usor sa produca IL care sa invalideze rewardurile primite.

In schimb spre final/varf de bullmarket sau chiar si dupa ce scoti profit semnificativ ar fi mai safe sa faci lending cu stablecoins, pentru ca iti permite sa mentii profitul stabil si in acelasi timp sa iei un ~10% pe an care e mai mult decat suficient si bate ce scoti din imobiliare sau alte chestii. Asta pentru cine vrea venit 100% pasiv, deci nu includem tradingul.

Edited by rola_ocb, 28 October 2021 - 21:08.


#36
donjoe

donjoe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,590
  • Înscris: 23.08.2006
There we go, deci cam aia e, cam ce auzisem într-un clip al lui Cowen: liquidity mining (pur, cu reward numai din trading fees) e de preferat când ştii că token-ul e într-o fază de "trading sideways", adică are o tendinţă să stea cam pe aceeaşi medie de preţ pe termen lung, sau dacă eşti dispus ca după o mişcare foarte mare să aştepţi să facă odată şi-o dată o mişcare înapoi de unde-a plecat ca preţ, şi între timp hopefully să aibă volum mare de tranzacţionare. Deci basically un token aflat pe un trend stabil long-term dar cu zigzaguri violente pe parcurs, însemnând mulţi deţinători agitaţi care vând şi cumpără în draci => volum mare => comisioane de tranzacţie multe din care ai şi tu ce păpa (cazul stablecoin-stablecoin), sau faze temporare de trading sideways la un token care are şi episoade de creştere (şi pe alea încerci să le prezici ca să poţi scoate lichiditatea înainte de începutul lor, ca să stai în HODL de toată suma, nu în LP 50/50 sau de care-o fi).

În rest, dacă e token de proiect care are rachetă sub fund, buy and HODL + stake ar fi opţiunea pasivă cea mai bună, şi nu poate fi depăşită în câştiguri decât prin metode active, în special swing trading.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate