![]() |
Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
investitie cofetarie ?
Last Updated: Feb 21 2021 17:03, Started by
SAlexandruS
, Feb 13 2021 14:07
·
0

#1
Posted 13 February 2021 - 14:07

Salut,
De ceva timp ma tot gandesc la dischiderea unei cofetarii. M-am interesat pana acum cam de ce acte/aprobari etc este nevoie. Problema cea mai mare o intampin cand vine vorba si imi pun singur intrebarea..Unde poti sa gasesti un cofetar bun. Cam ce salariu are un cofetar bun. Cum faci selectia? Faci eliminarea printr-un concurs? De mentionat este ca aceasta o sa se deschida in bucuresti si am in cap la inceput sa fac marketing-ul destul de agresiv. Daca cineva ma poate ajuta cu o idee sau cum pot sa procedez sa gasesc un cofetar bun as aprecia enorm. Multumesc. |
#2
Posted 13 February 2021 - 14:28

1. Fa tu cursurile de cofetar (daca esti pasionat de prajitureala, cu atat mai bine) si respectivul (ori respectivii, daca te vei extinde) ii vei perfectiona chiar tu.
2. Inainte de toate, cauta spatiu de inchiriat, calculeaza costurile pe chirie, apa plus curent, gaze etc. si fa comparatie cu alte locatii. 3. In prima luna, incepe cu mini-prajituri aproximativ cat o lingura pe care sa le dai gratuit spre degustare potentialilor clienti, in schimbul opiniei acestora despre marfa. |
#3
Posted 13 February 2021 - 14:28

eu cred ca pui problema gresit.
cofetariile nu e cârciumi sau fast fooduri sau... la cofetarie, fie esti unitate de desfacere aprovizionata de un distribuitor, fie atelier de prajituri aprovizionand mai multe "cofetarii" (alegi functie de vad) daca vrei sa le combini, mori de foame ![]() Edited by apocalipsul, 13 February 2021 - 14:37. |
#4
Posted 13 February 2021 - 14:30

Auzi, dar de ce nu o iei pe calea pe care o iau majoritatea afacerilor similare? Caută un curs bun de cofetar, vei putea începe afacerea cu tine angajat, iar mai târziu poți instrui pe altcineva să-ți ia locul. Este mai "sănătos" din toate punctele de vedere, vezi și ce înseamnă și vei ști mai multe despre domeniu.
|
#5
Posted 13 February 2021 - 14:41

Sa zicem ca ai inceput afacerea, merge, ai clienti, comenzi constante, personal, etc. Maine vine cofetarul si-ti spune: plec daca nu-mi dai dublu sau imi dai 25 % din afacere. Ce faci?
Edited by lucianburjuiul, 13 February 2021 - 14:42. |
#7
Posted 13 February 2021 - 15:43

In zona in care stau acum (Bucuresti) este o cofetarie mai premium foarte apreciata. Inainte de pandemie era coada in afara cofetariei ca la paine pe vremea lui Ceausescu desi preturile nu sunt deloc mici. Acum rar vad 2-3 persoane pe acolo, mai multe am vazut doar in perioada sarbatorilor.
Eu zic sa stai cuminte pana trece pandemia si apoi vezi ce faci, acum nu are rost sa arunci banii pe geam. Friskey, on 13 februarie 2021 - 14:47, said:
Crezi ca iti trebuie doar un cofetar? Pai da, eventual cofetarul sa lucreze si zi lumina, 7 din 7, 365 / an. |
#9
Posted 13 February 2021 - 16:41

Desigur, hartia suporta orice, iar eu sunt cam megaloman, dar proiectul de cofetarie l-am inceput acum 3 ani si e 90% realizat.
Am avut candva o cofetarie, franciza. Am vazut cum merge partea de vanzari si de aceea am dorit sa controlez si partea de productie, altfel iese prost. Mai e un topic aici 1. Ca startup, sa te bazezi pe un angajat principal e problematic cel putin. Nu e imposibil, dar e nevoie sa ai macar consultanta (iar aia costa). Un cofetar bun va cere multi bani; nu e treaba sa daca tu ai ce si cui sa ii vinzi. Si e cerere foarte mare, vezi pe OLX. La mine sotia e persoana de baza in domeniu, cel putin la inceput (investit in scoala de cofetari in Romania si Franta), apoi management. Ea face retetele, ea prepara, apoi teoretic iti cresti angajatii. Tintesc zona premium mai ales calitate, apoi pret. Da, e destul un cofetar la inceput. Problema este daca vrei sa ai 10-15 tipuri de prajituri. E greu sa ai 10 tipuri, e usor sa faci 100 bucatati de acelasi tip. E greu pana ajungi sa ai un flux, pana te prinzi cum merg vanzarile, ce se vinde, care e sezonalitatea. 2. Care e targetul tau dpdv al clientului/produselor? In ce oras? Nu poti face mult si scump, nicidecum la inceput, iar pierderile sunt cea mai mare problema, pe langa cheltuielile fixe. 3. Mare atentie la cheltuieli! Ideal e ca productia si vanzarea sa fie sub acelasi acoperis. La noi se da relativ usor autorizatia DSP. Desi teoria te innebuneste, in practica majoritatea laboratoarelor de cofetarie sunt o garsoniera+ anexe, iar fluxurile sunt trase rau de tot de coada, adica imposibil de respectat. Problema este cat iti vei permite sa mentii cheltuielile, pana apare profitul: - chirie - amenajare spatiu vanzare - utilaje - salarii + taxe - utilitati (cuptorul consuma mult) - distributie (masini, soferi) daca e cazul - conexe (analize angajati, protectia muncii) Poveste/povata In Pipera, acum cca o luna s-a deschis o cofetarie noua, a unei cunostiinte - Cofetaria MOFT. Acum 2 zila ma uit si dadeau jos sigla. O sun pe proprietara si aflu: - cofetar (care nu ma impresiona deloc) cerea 1300 EUR net (in mana) in Bucuresti. Da, un cofetar bunicel, nu vine sub 4000-5000 lei net. Ajutoarele de cofetar pe la 2000+ lei; in horeca se plateste putin ca pozitie nespecializata. - vanzarile mici in prima luna - pierderile uriase (perisabile rapid); e o adevarata echilibristica pana merge/te prinzi. - investitia initiala (minima) adica unde s-a putut SH (cuptor, dospitor, mixere, vitrina vanzare), unde nu s-a putut, neprofesionale (ex frigidere). A vandut la samsari cu 20% din pretul de achizite; a uitat sa ma sune, ca doream eu malaxorul. - chiria era modica, pt ca sincer nu avea cum sa aiba vad. ===== Cum am gandit eu, si a trebuit sa ma repliez ===== Spatiu laborator, cu putere minim 25 kW trifazica ~1500-2000 eur/luna (daca are vad, se duce catre 4000 eur lejer) Utilaje profi minime: cca 20 000 eur minim (frigider, congelator, mixere planetar, abatitor (-40C), aragaz, cuptor patiserie, mese inox cu granit, mese reci, hota, aragaz. Angajati in principal: sotia (gratuit) + 2 oameni ~ 2000 eur/luna minim. Utilitati 1000 eur Asadar, ca in orice afacere, ia timp si speri ca va decola, dar problema este DACA si CAND. Eu am bugetat 2 ani, care imi dadea asa: 4000 eur/luna cheltuieli minime = 50k eur / an functionarea, 20 000 dotare laborator, 20 000 adaptare spatiu productie pt laborator (flux) 10-20 000 dotare spatiu de vanzare (o vitrina buna e 5000 eur). La mediu, as zice in mii de EUR: 60 000 mijloace fixe + 50 000 eur/an cheltuieli => 160 000 eur MINIM pe 2 ani. Iti permiti sa sustii aceste cheltuieli? Eu am preferat sa bag banii in cladirea mea de laborator, facuta de la inceput pentru asta. Acum lucrez la site, iar pentru un site simplu, cu max 50 de articole, dar cu specificatii clare si simple, mi s-a cerut intre 6-8000 EUR ![]() Buget de reclama ai? |
#10
Posted 13 February 2021 - 17:10

Of...
De cand cu pandemia, o multime de restaurante s-au reprofilat pe catering si cofetarie, iar cererea de cofetari e muuult mai mare decat oferta. Un curs bun de cofetar sare de 1000 eur, si nu tine loc de experienta. Un curs care iti da doar o diploma (mai ales pt cei care au experienta in bucatarie si au nevoie de hartie doar ca sa ocupe un post) este pana in 1000 lei. Ai nevoie de perfectionare continua, daca chiar vrei sa fii bun. Cofetaria e simpla la prima vedere, dar trebuie sa te gandesti pe ce tipuri de prajituri te vei axa (creme, aluaturi etc). Treaba cofetarului este sa faca ceea ce ii comanzi, iar tu trebuie sa ai multe comenzi, in flux continuu. ex: 10 torturi X, fiecare de 1 kg sau in functie de inele/umplutura. Le faci, le ingheti la shock freezer, apoi le scoti cand ai nevoie si le ornezi. Pe langa asta, poti avea comenzi speciale: tort de 2.5 kg (acesta se face de pe o zi pe alta). Nimeni nu s-a nascut invatat, dar meseria se fura, se invata sau se plateste. |
#11
Posted 14 February 2021 - 15:04

Eu as merge pe un curs de cofetar pentru diploma si dupa aceea as cauta ceva de nisa,cum ar fi prajiturile vegane fara ou,faina cu gluten si uleiuri.In occident a crescut ponderea oamenilor constienti de preventie printrun meniu bazat pe plante si trendul va prinde sigur si in Romania.Daca esti primul pe piata vei avea sanse sa ramai in top chiar daca te vor mai copia si altii.
|
|
#12
Posted 20 February 2021 - 22:45

Caută un curs bun de cofetar, vei putea începe afacerea cu tine angajat Cred ca glumesti... ![]() Nici macar un zugrav/instalator/electrician nu poate iesi "pe piata" pe barba lui, fara sa-si faca mai intai mana pe post de angajat/ucenic. Daramite la mancare unde lumea e atat de nazuroasa si cu aere de Paris!
Daca esti primul pe piata Tocmai ca n-ar fi primul... |
#13
Posted 21 February 2021 - 12:46

Piscopescu, on 20 februarie 2021 - 22:45, said:
Cred ca glumesti... ![]() Am doi prieteni care au făcut fix asta. Unul dintre ei a avut una dintre cele mai bune cofetării din oraș, a început el singur, a făcut cursuri, a învățat să facă prăjituri, a creat câteva produse de calitate și a instruit pe alții să le facă. Afacerea lui a dat chix datorită faptului că era un manager slab, dar cofetar desăvârșit. Și cealaltă, o fată, care a început să facă prăjituri acasă, efectiv le vindea prietenilor, câte un tort, ceva prăjituri, acum are o afacere foarte bine dezvoltată, vreo 5 locații într-un oraș destul de mic. Subestimezi calitatea produselor de genul. Poți fi peste majoritatea cofetăriilor aplicând rețete clasice, banale, dar având grijă să ai ingrediente de calitate bună. Ce vorbești tu, se aplică pentru a fi printre cei mai buni, dar o afacere de succes poate exista și dacă nu e "cea mai...". Spune-mi exemplele pe care le ai tu, de ai concluzionat opusul. Hai să luăm primele cinci cofetării din capitală, să vedem cum au început fiecare, iar dacă toate sunt pornite de astfel de "ucenici", care s-au pregătit sub tutela unui mare cofetar, eu îți dau dreptate. Dar tind să cred că nu e așa. La zugrăveli și tencuieli, e domeniul puțin diferit, dar și acolo, e cam la fel, tot ăla pasionat și muncitor ajunge să aibă succes. Poți să iei un leneș, să-l duci la cursuri cu cei mai mari zugravi, tot leneș va rămâne. Edited by SmurfK, 21 February 2021 - 12:48. |
#14
Posted 21 February 2021 - 17:03

Cofetaria nu este neurochirurgie, sa fim seriosi.
Victimele sunt in cel mai rau caz culinare si adesea consumabile. Da, ideea este ca ai nevoie de practica, dar un cofetar bun trebuie sa inteleaga si procesele chimice; totusi, pentru 90% din cofetariile din Romania, e cam greu sa nu reusesti reteta, daca urmezi orbeste pasii. Totusi, niciodata nu subestimati prostia umana, dar cum ziceam, nu se lasa cu victime sau pierderi mari, daca inveti din greseli. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users