Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Munchen-Gmunden-Bolzano-Munchen in 13 zile

- - - - -
  • Please log in to reply
72 replies to this topic

#19
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

 dariuscha, on 29 decembrie 2020 - 09:29, said:

... partea sudica a pasului Gavia. Mai exact soseaua are o singura banda si e fara parapeti ...

Da, exact cum am intuit ...
Mie nu mi se pare cine-ştie-ce faptul că drumul e îngust şi nu sunt parapeţi pe anumite porţiuni. E drept că încă nu l-am parcurs fizic, dar din alte experienţe ştiu că nu e vreo problemă. Eu ador astfel de drumuri.
Dar evident că Alecsus poate realiza în condiţii bune acea excursie numai şi numai pe vreme bună. Adică pasul Gavia şi pasul Stelvio nici nu merită a fi parcurşi dacă vremea e rea, nu mai zic de periculozitate. Am uitat să-i spun de vreme, dar urma. E ca şi pe Transalpina, nu mergi dacă vremea e rea.


Sănătate şi tcb !

#20
dariuscha

dariuscha

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,550
  • Înscris: 14.04.2008
E parerea ta! Dar care sunt, concret, “alte experiente”?
Din pct meu de vedere comparatia cu Transalpina chiar nu isi are rostul in context (ma refer la dificultate).
Pt lectura (dangerousroads.org  /gavia):
Giro d'Italia always comes from the south. The reason for this is simple; the north side is much safer to descend and the south side is somewhat more difficult due to extreme gradients in excess of 16 %. Last five kilometers of both sides average between nine and ten percent gradient.
On the south side of the Gavia road there is a piece of the street where it’s impossible that 2 cars can pass at the same time because the street is very narrow. This section is several kilometers long and it’s not possible to see if there is a second car or not – so it’s always a little bit thrilling to drive through this part. But it’s barely possible for a motorbike and a car to pass by.
On the south side of this road there are some steep hairpin bends which are so tight that it is impossible for a typical chopper motorbike (like a Harley Davidson) to take this bend at one, so they have to reverse at minimum one time.  Unfortunately, especially at this point, there are no guardrails and the area aside the road is nearly vertical. So if you start to slip – jump off- the last thing you will have in your live is a spectacular freefalling overview on the beautiful mountains surrounding you.


#21
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
OvidiuNS: multumesc pentru Wieskirche! Desi, dupa cum vad oe Google maps, ultimii 2-3 km par sa fie parcursi pe jos. Nu ne-ar deranja, totul e sa fie timp. Avem o singura zi pentru Fussen centrul vechi plus cele 2 castele. Poate in dimineata cand plecam spre Munchen sa ne abatem pe acolo.
Cat priveste pasul Stelvio si pasul Gavia, prefer, in a doua zi cat stam in Bolzano (prima fiind pentru Merano), daca renuntam la Trento, sa mergem prin zona vestica a Dolomitilor. O fi Stelvio celebru, dar daca facem cele doua planificate (Grosglockner si Timmelsjoch) cred ne ajunge pentru excursia asta, mai ales ca sunt pe drum, nu trebuie sa le dedicam timp separat. Pe de alta parte, acuma vad ca am putea totusi, pentru ca prin Merano oricum trecem in drumul spre Timmelsjoch-Innsbruck-Fussen si atunci am putea dedica o zi lui Stelvio (la Gavia renuntam daca, asa cum spune Dariuscha, sunt probleme). Ne mai gandim, in functie si de vreme. Desi, ne cam lungim pt. drumul spre Fussen, pentru ca am vedea Merano si Innsbruck prea pe fuga. Nu stiu, om vedea.

dariuscha: Deferegghen cred ca e frumos, dar e ocolul cam mare - probabil am putea trece pe el cand venim de la Gmunden, dar nu cred, pentru ca vom fi venit de pe Grossglockner...In plus, m-am uitat un pic pe Google street si are si el o portiune lunga cu un singur sens (de fapt ai scris si tu ca e cu semafor). Da, langa lacurile Braies si Anterselva e o priveliste fantastica...cine stie, poate ne facem timp. Multumesc pentru avertismentul legat de pasul Gavia!

Evident ca, asa cum am scris, si Timmelsjoch si Grossglockner pica daca vremea e rea si mergem pe cu totul alte rute (mai ecnomisim si bani)

Sau, am putea lua o zi de la Gmunden (cred ca 2 zile pline ne ajung in zona aia) si s-o adaugam la Bolzano - si atunci da, am avea timp si pentru Stelvio, iar daca nu e vreme buna, mergem la Trento. Ori vedem 2-3 castele din jurul lui Bolzano.

Edited by alecsus27, 29 December 2020 - 12:34.


#22
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

 alecsus27, on 29 decembrie 2020 - 12:33, said:

... Cat priveste pasul Stelvio si pasul Gavia, prefer, in a doua zi cat stam in Bolzano (prima fiind pentru Merano), daca renuntam la Trento, sa mergem prin zona vestica a Dolomitilor ...

Ok, înţeleg.

Dariuşa, e clar că te-a marcat momentul când aţi trecut prin pasul Gavia. Corect, eu am altă părere, anume că nu e dreaq chiar atât de negru, şi mi-ai confirmat cu părerea soţului tău. În plus mi-aduc aminte de o discuţie de la topicul "Pelion" din care rezulta că ai anumite probleme cu şoselele la înălţime. Ok, înţeleg, mulţi se comportă similar, nu e nicio problemă draga mea.
Unele din experienţele mele oarecum similare cred că le ştii, am postat despre ele de-a lungul timpului, deşi nu am insistat şi nu am pus nici poze. Şi mă refer printre altele la bucata de drum din Grecia imediat de după vama Zlatograd, la drumul de acces către plaja Gialos (Lefkada), la drumul de acces către Megalo şi Micro Papingo, la o lungă bucată de drum din Peloponez parcursă atunci când în 2009 am vizitat Peştera Lacurilor, la drumul de acces (parţial asfaltat) către locuinţa lui "Sici" de pe Etna etc. Mai am destule alte experienţe, inclusiv de la noi, şi inclusiv de pe drumuri neasfaltate. Aşa încât, din ce am văzut pe "street-view" Pasul Gavia nu mi se pare de speriat.
În ce priveşte Transalpina, m-am referit la momentele din 2010 când era închisă circulaţiei. Atunci erau mulţi care intrau cu maşina prin părţile alea (inclusiv eu) şi nu existau încă parapeţi deloc, şi nici marcată nu era. E adevărat că drumul e lat, dar atunci era chiar periculos pe timp cu vizibilitate redusă, ceea ce mi s-a părut o bună comparaţie cu condiţii similare din Pasul Gavia.


Sănătate şi tcb !

Edited by OvidiuNS, 29 December 2020 - 14:57.


#23
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 18.04.2007

 vladut_v, on 28 decembrie 2020 - 17:12, said:

Văd un drum alpin scurt de la Merano spre Soelden, dar Google nu mă lasă nicicum să o iau pe acolo, deși e asfalt, îmi propune varianta prin Innsbruck, de peste 200 km

Ca să vezi/simulezi acum trasee închise iarna pune în google maps în loc de „leave now” „depart at” cu dată de vară; nu mai poți face trasee complexe, dar poți face estimări pe trosoane scurte, fără puncte intermediare.

Pentru Stelvio 15 iunie poate fi OK, dar poate fi și prea devreme, depinde de an.

#24
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
Brainie: multumesc! era acolo optiunea dar n-o bagam in seama, de ani de zile. Prin dec.-ian., cand faceam planificarea pentru excursia din iunie, ramaneam mereu fara evaluarea timpului prin pasurile inchise iarna.

Acum vad ca Bolzano-Innsbruck-Fussen, prin Timmelsjoch, face vreo 7 ore - fara opririle pe drum pt. poze etc.! Daca mai punem cat stam sa vizitam Innsbruck, ia cam toata ziua.

#25
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
La multi ani! Sa ne facem cu totii excursiile planificate anul asta Posted Image

Mi-am amintit de Osterreich Romantikstrasse si vad ca parte din traseu coincide cu ce ne-am propus in primele zile din Gmunden. In cazul asta trebuie sa ramanem acolo 4 nopti. Nu mi-e clar deocamdata daca denumirea romantikstrasse se refera mai mult la cele cateva localitati/atractii turistice de pe parcurs, sau la drumul propriuzis. Ar fi doua excursii de zi. Prima: Gmunden – Scharnstein – Kremsmunster – Steyr – Grunau – Almsee – Gmunden (166 km, 3 ore pe Google Maps). A doua: Gmunden – Traunkirchen – Bad Ischl – St. Wolfgang im Salzkammergut – Mondsee – Gosau – Hallstatt – Gmunden (217 km, 4 ore). Cred ca a doua ar fi de impartit pe 2 zile.

Bineinteles ca ne tinem pumnii sa apucam sa fim vaccinati pana la mijlocul lui iunie (inclusiv rapelul), ca fiind vorba de 3 tari creste posibilitatea sa ne ceara dovada (sau certificatul/'pasaportul' daca va exista asa ceva).

Edited by alecsus27, 07 January 2021 - 16:39.


#26
4rings

4rings

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 250
  • Înscris: 07.04.2008
Val di Funes, Santa Magdalena

#27
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
Da, le am in vedere, insa cred ca cel mult in trecere, cand venim spre Bolzano. Cat stam acolo 2 zile, una va fi pentru Merano, iar a doua, daca totul e OK, vom face pasurile Pordoi si Sella, dar dupa Canazei-Arabba nu o luam spre Corvara in Badia (pentru ca vom fi trecut deja  pe Gardena cand venim dinspre Lienz) ci ne intoarcem pe SS242 pana la Ortisei apoi inapoi la Bolzano.

Vor fi vreo 3 zile de condus cel putin 6 ore zilnic, iar celelalte nu ma astept la mai putin de 3-4 ore pe zi. E cam mult, intr-adevar, n-am mai facut asta pe o perioada asa lunga. Probabil daca nu voi fi in forma din diverse motive (oboseala, nesomn) renuntam la unul din drumurile lungi si stau o zi pentru odihna in orasul respectiv.

Din diverse motive ramanem in Lienz pentru cele 3 nopti langa Dolomiti, o zi pentru oras si odihna, a doua pentru un tur in jurul lui Tre Cime.

#28
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

 alecsus27, on 10 ianuarie 2021 - 19:33, said:

... Vor fi vreo 3 zile de condus cel putin 6 ore zilnic, iar celelalte nu ma astept la mai putin de 3-4 ore pe zi. E cam mult ...

Nu e mult, dragule, gândeşte-te câte opriri vei face pentru poze. Nici nu vei mai simţi kilometrii. Oricum zilele vor fi lungi, şi cum nu prea veţi vizita interioare ci veţi admira mai mult peisaje, e clar că nu veţi fi prea pe fugă.


Sănătate şi tcb !

#29
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
Multumesc OvidiuNS si celorlalti, dar...ne-am razgandit. Nu mai mergem pe traseul asta, ci pe unul mult mai safe din mai multe pdv. specifice soferului si altor circumstante. Raman cele 2 nopti in Munchen, raman si noptile din Fussen la care se mai adauga 3 (deci 5 in total acolo), plus inca 7 nopti in Nurnberg. Vom face excursii de zi din Fussen (inclusiv zona muntoasa apropiata, poate trecem si in Austria la Innsbruck) si din Nurnberg (sunt multe orasele f. pitoresti in jur).

All the best si sa speram ca va fi realizabila si aceasta a doua varianta!

#30
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
Intre timp m-am vaccinat (ca bolnav cronic), sper sa reuseasca si sotia nu mai tarziu de aprilie. Vad pe alte forumuri (de ex. cel cu Bulgaria) ca se vorbeste de renuntarea la rezervari pe anul asta. De ce-as renunta? Calatoria e abia in iunie, mai e mult pana atunci. E adevarat ca (si) Germania a intrat in lockdown, dar suntem abia in ianuarie. In plus, acum avem vaccinul care va reduce mult rata infectiilor in urmatoarele luni. Prezic ca pana prin aprilie situatia va fi mult mai buna si lumea va reincepe cu rezervarile, chiar pentru vara.

Un alt val? Pai de ce, daca va creste nr. celor vaccinati? Tulpini mai rezistente? Dar vaccinul e valabil si pentru alea, asa a zis OMS.
Sa invatam din toata situatia de anul trecut? Dar atunci nu exista vaccin.
Pe worldometer.com, nr. de infectii noi a scazut de la 842 mii/zi pe 8 ian (record absolut de la inceputul pandemiei) la 454 mii/zi pe 25 ian, o injumatatire aproape - efect clar, zic eu, al inceperii vaccinarilor. E posibil totusi sa fie si o urmare a scaderii numarului testelor efectuate (efect psihologic pervers al vaccinarii).
God help us all.

Bineinteles ca rezervarile mi le-am facut cu anulare gratuita (de fapt excursia are loc pentru ca am gasit o oferta de zbor absolut de nerefuzat) si in cel mai rau caz pierd doar banii pe avion. Dar ideea e sa fim optimisti. Cu speranta trecem muntii!

Edited by alecsus27, 27 January 2021 - 13:51.


#31
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
De fapt, ar mai fi o posibilitate: sa aflam cu putin timp inainte ca se cere din nou test negativ Covid la intrarea in tara, ori la noi ori la ei.
Asta ar fi, intr-adevar, un motiv pentru renuntare - sa speram ca aflam inainte sa expire termenul de anulare gratuita a rezervarii. Dar atunci vom sti din timp (sa zicem, pe la mijlocul lui mai) cam care e situatia la nivelul tarilor europene si daca mai exista riscul sa intervina o astfel de cerinta (test Covid).

#32
vladut_v

vladut_v

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,714
  • Înscris: 11.01.2005
La ora asta, în RO, se acceptă intrarea în țară fără restricții a persoanelor care sunt la minim 10 zile distanță de la rapelul vaccinului. Prea puține situații de acest fel, deocamdată. Abia astăzi, primii vaccinați din țară (27 decembrie) împlinesc termenul legal solicitat dar nici restul țărilor nu stau mai altfel pentru că am început cam în același timp vaccinarea. Să vedem cum evoluează nivelul de anticorpi pe parcursul trecerii timpului pentru a avea o imagine mai clară dacă dovada de vaccinare va fi suficientă pentru călătorii

#33
OvidiuNS

OvidiuNS

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,856
  • Înscris: 04.07.2010

 alecsus27, on 27 ianuarie 2021 - 13:49, said:

... in cel mai rau caz pierd doar banii pe avion ...

Dacă nu spuneai propoziţia citată nu se înţelegea câţi bani pierzi. Lumea trece prea uşor peste sintagma "anulare gratuită", uitînd că poţi pierde banii plătiţi ca avans.

Deşi am spus-o de fiecare dată când am avut ocazia, mai spun încă o dată: la o rezervare nu e suficient ca anularea să fie gratuită. Mai trebuie să fie şi cu plata integrală când ajungi la cazare (sau altfel spus "fără plata vreunui avans"). Degeaba ai anulare gratuită dacă ai plătit un avans.


Hai, sănătate şi tcb !

#34
alecsus27

alecsus27

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,591
  • Înscris: 01.07.2006
OvidiuNS: rezervarile sunt pe booking, n-am dat nici un avans. Pe airbnb, da, e cu avans (daca vrei, daca nu plata integrala la rezervare) dar si acolo e cu restituirea avansului daca ai facut cu anulare gratuita pana la o anumita data. E adevarat ca pe airbnb m-am pacalit anul trecut si aviz amatorilor in caz ca nu stiu: chiar daca se opteaza cu anulare gratuita si cu plata unui avans (returnabil, la anulare), de multe ori se retine oricum de catre airbnb asa-numita "taxa de servicii", care e cam 5-7% din suma totala. Dar sunt unele rezervari la care nici acea taxa nu se percepe si eu am avut grija sa rezerv numai cu anularea integrala (este scris la fiecare apartament in conditiile de rezervare/anulare).

Dar mai este o conditie, inscrisa cu litere f. mici, undeva jos, la capatul paginii, despre care am aflat prea tarziu, pe pielea (banii) mei: daca pe parcursul unui an se anuleaza mai mult de 3 rezervari, la cele care depasesc se retine oricum acea taxa de serviciu. Din fericire, am scris la airbnb si am dat peste un angajat amabil (care intamplator era roman) si care a fost de acord cu toate explicatiile mele din care reiesea buna mea credinta (ca fusesem convins ca anularea e complet gratuita si ca nu vazusem acea mentiune ascunsa cu privire la limita de 3 anulari pe an) si mi-a oferit un voucher de 100$ care acopera mai bine de 3 sferturi din pierdere. Voucherul il pot folosi la rezervari pe airbnb timp de un an.

Asta la Airbnb. Dar la Booking n-am vazut sa fie astfel de conditii si nici cazul de anulare gratuita dar cu avans platit. Sigur, este pe undeva mentiunea ca proprietarul, in caz ca nu platesti, are dreptul sa retina/blocheze pe card suma datorata - dar asta numai dupa expirarea perioadei in care puteai anula gratuit.

Edited by alecsus27, 27 January 2021 - 19:46.


#35
Brainie

Brainie

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,762
  • Înscris: 18.04.2007
Ovidiu, am avut rezervare (prin booking) cu anulare gratuită (prin 2017 sau 18), mi-a tras bani „din card” după câteva zile de la rezervare (nu mai știu, dar cred că scria că are dreptul să rețină un avans); după ce am anulat (în termenul menționat de la început) am primit banii înapoi, în câteva zile; ba chiar mai mulți lei, din diferența de curs.

#36
mdt

mdt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,630
  • Înscris: 12.12.2006
Ideea e ca e bine sa citim cu mare atentie conditiile de rezervare si anulare. Sunt intr-adevar unii care retin o suma de pe card iar in caz de anulare in termen, o returneaza. Pe mine nu ma deranjeaza asta. Sunt altii care doar verifica daca e valid cardul, incercand o tranzactie de 0 euro, am intalnit diverse situatii.

Eu una prefer sa fac rezervari anulabile pentru la vara si in caz ca nu putem merge le anulez sau schimb. Asa am
facut si vara trecuta si a fost foarte bine pana la urma.

@alecsus27 sugerez sa va ganditi si la o varianta in care nu schimbati tara. Exista posibilitatea ca mai multe tari sa ceara test PCR si e cam aiurea sa faci test PCR acasa, stai cateva zile in tara 1, faci pe acolo test PCR din nou ca sa intri in tara 2 si tot asa. Mie una mi se pare aiurea ca in concediu sa alerg dupa teste PCR dar in fine, poate altora nu.

Noi vrem un concediu cu masina de 2 saptamani, prima saptamana la mare in Croatia si apoi undeva la munte intr-o tara cu Alpi :)  Daca toate tarile cu Alpi vor cere test PCR sau carantina incercam Slovacia, in muntii Tatra (daca ei permit intrarea) sau daca nu la munte in Romania si asta e. Incerc sa ma gandesc la mai multe variante.

Edited by mdt, 28 January 2021 - 00:03.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate