Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Probleme timonerie schimbator sau...

Centrala Ariston Cares Premium 24...

La multi ani @Klasse!

La multi ani @shmecherul!
 pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour

Tv toshiba defect
 touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus

Unitatea optica DVD-rw absenta pe...
 Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane

Accident masina reparata pe CASCO
 

Huawei plătește publicitate mascată?

* * * - - 4 votes
  • Please log in to reply
93 replies to this topic

#19
utopium

utopium

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 46,061
  • Înscris: 14.08.2007

View Postserban57, on 17 august 2020 - 16:07, said:

Având în vedere impasul în care se află Huawei, își permit ei (dpv financiar) să arunce așa cu bani pe astfel de articole într-o țară așa mică cum e România? Sau sunt ajutați de un guvern anume?
Impasul de a fi pe locul 1 in lume la vanzari de telefoane mobile? :) De 4 luni am telefon Huawei ... nici macar nu am instalat Google Services pe el, ca n-am simtit inca nevoia suficient de tare (tot imi zic ca o sa incerc candva ... dar gasesc alte lucruri mai importante de facut, oricum in afara de BT Pay imi merg toate aplicatiile de care am nevoie). Nimic de reprosat pana acum in afara unei singure chestii: nu ma asteptam sa nu suporte codecul AptX (suporta in schimb pe langa SBC/AAC si LDAC, si eu chiar am mai multe scule Sony, inclusiv boxe Bluetooth care merg pe LDAC ... ba suporta si HWA dar inca nu prea sunt dispozitive compatibile). Practic singurul dezavantaj momentan e ca Sennheiser-urile mele s-ar fi conectat pe AptX daca ar fi putut, asa se conecteaza doar pe SBC.

#20
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View Postmaccip, on 17 august 2020 - 16:26, said:

Motivul cica ar fi cica Huawei spioneaza, desi nu s-a demonstrat ca ar face-o, n-a descoperit nimeni vreo componenta hardware sau firmware care sa faca asta.

Huawei poate spiona și acum  la fel cum pot să o facă toți producătorii de hardware IT.
Cum anume este greu de spus,  dar,  mai mult ca sigur,  au niște comenzi pentru activarea funcțiilor.

În interceptările ambientale serioase (spionaj & shit)  sunt microfoane care transmit pachete de date,  comprimate și criptate. De exemplu,  se înregistrează în regim tăcut (adică fără retrasmiterea ”live”) până se face fișier cu o anumită dimensiune.   Apoi acesta este transmis în țâșpe moduri posibile,  plecând de la gsm, wifi, bt și chiar ceva în genul rfid.  Activarea electronicii se face remote.  La fel și tranmiterea datelor.    Un asemenea microfon nu îl găsești.   Nu emite nimic,  dacă emite o face în scurt,  câteva secunde,  sau deloc dacă nu i se dă o comandă. Dacă tace nu ai cum să-l detectezi.

Același principiu este și în cazul compenentelor hardware care ar putea include astfel de potențiale funcții.  
Nu emit de nebune date către ”bază” pentru că oricine ar putea să intercepteze fluxul de date și să-l stopeze.
Dar un router,  de exemplu,  conectat non-stop la net,  cine poate să-l verifice ce, unde,  când și cum trimite câte un pachet de date comprimate și criptate?  
Poate fi trezit de la distanță cu vreo comandă care activează acea parte din hardware.

Nu,  nu cred că războiul este unul comercial.
Americanii ar fi mai interesați să pună bețe în roate Samsung.   Huawei nu este chiar atât de amenințător dpdv comercial.  
Nu s-ar justifica tot acest tărăboi, mai ales că și acum se întâmplă - probabil - astfel de chestii.

Problema,  în opinia mea,  este alta.
5G  va schimba modul în care lumea interacționează.   Iar cine va deține controlul ”semafoarelor”  și  al ”străzilor”  netului,  adică exact acele zone de monopol a echipamentelor pe care Huawei le vinde,  va putea să facă niște chestii pe care acum le vedem doar în filmele SF.   Vor putea prelua controlul asupra aproape tot ce mișcă pe net,  acolo unde rețelele sunt făcute cu aparatele lor.

Mașinile autonome sunt gândite să comunice continuu cu ”baza”  și să fie soluționate probleme în trafic pe computerele staționare ale producătorului mașinilor.
Cam cum lucrează asistența  Siri sau Cortana. La mine pe volan am Siri.   Deocamdată lucrează doar pentru informare,  nu-mi și conduce mașina.   Dar pe viitor ar putea ca totul să fie online și americanii se tem că pentru niște dolari economisiți vor avea  toată infrastructura la degetul mic al chinezilor.

Hoțul de hoț se teme,  spune o vorbă.   Vezi de ce anume se teme cineva și afli ce face acela.  
Americanii  sunt  tăticii spionajului. TOTUL trece pe la ei,  chiar și traficul de date din Rusia.   Până acum au controlat jocul și și-au păstrat monopolul în domeniul colectării de informații.   Coreenii le sunt amici,  poate chiar parteneri (probabil). Chinezii vin puternic din urmă și mai mult ca sigur vor și ei să facă aceleași chestii.   De aici pleacă războiul informațional.

Huawei are capacitatea de a vinde enorm în Asia și în  zonele emergente. Încet și sigur elimină  americanii din ecuație.   Va urma sisteme de operare,  limbaje de programare,  alt ecosistem crescut din alte semințe. Orice breșă în monopolul american asupra IT duce la slăbirea acestora în viitor. Asităm la o luptă pentru ceea ce va fi în viitor,  mai ales.

Microsoft,  Google,  Apple, GPS,   domină piața IT și a informației. Huawei încearcă să își facă loc în mod agresiv,  dând din coate.

Apropo,  chinezii au un mare avantaj față de restul lumii. Statul pune la dispoziția firmelor chinezești resurse financiare fără limită. Dacă Huawei are nevoie de 250 miliarde de dolari,  pentru a vinde echipamente de rețea la preț sub costul de producție,  cu scopul de a forța poziția de lider de piață,  statul chinez dă acești bani fără să clipească.   Nu doar că îi are,  nici nu se uită la bani atunci când vine vorba despre o asemenea miză.    În timpul acesta americanii,  companiile lor nu pot beneficia de bani fără număr. Trebuie să vândă cu profit,  iar asta se vede în prețul produselor.   Triplu ca preț față de Huawei.  

O altă consecință a banilor fără număr dați de statul chinez constă în avantajul tennic.   Un produs Huawei  poate fi mai performant decât altul,  la un preț înjumătățit.
Decizia de cumpărare este astfel direcționată.  

China lovește în SUA cu o forță pe care americanii nu o pot contracara în mod eficient.
Huawei poate fi scos de pe piață doar dacă americanii ar subvenționa produsele similare,  egalizând prețurile și performanța.
Dar nu pot.  Nici nu au banii necesari și nici mentalitatea. Slăbiciunea lor se vede din reacțiile pompieristice. Sunt asemenea unui jucător de șah înghesuit de către adeversar.  
Acționează defensiv,  încercând să blocheze  hegemonia Huawei prin mijloace politice,  folosind forța lor de ”convingere”.

Dar, spre deosebire de anii războiului rece,  ouălele lor sunt în mâna chinezilor. Aici este buba mare.

Să presupunem că americanii vor să intre în joc contra Huawei și să inunde piața cu echipament ieftin,  la fel de bun și  ”aprobat”.
Unde îl fac? Tot în China? Ce i-ar împiedica pe chinezi să le pună bețe în roate?   Absolut nimic.   Așa că,  nici măcar nu se apucă de vreun astfel de război rece,  știu că nu au șanse.

În opinia mea,  chinezii au prima șansă în confruntare,  pentru că luptă pe propriul teren.
Nu doar că nu dau înapoi,  dar sunt în plină ofensivă,  iar asta se vede prin modul în care direcționează publicitatea. Vor ca în mintea oamenilor Huawei să fie asociată tehnologiei 5G.
Și atunci,  prin reflexie,  făcând reclamă soluțiilor 5G,  își fac reclamă lor și soluțiilor lor.

Dacă facem un sondaj  pe tema Huawei + 5G,   o să descoperim că această campanie este una globală. Cheltuie bani pentru propagandă nu doar în România,  ci cred că și în SUA.
Cine ar fi nebun să refuze banii chinezilor?   Pe ce motiv?

Edited by tomaso, 17 August 2020 - 19:10.


#21
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,905
  • Înscris: 27.04.2010
Foarte corect ...
Hotului de hot ii e frica.
@utopium, nu merge BT Pay din App gallery ??
Mie nu imi mai mergea dupa update de soft ... azi am sters cache si vad ca merge.
(eu am si Google pus ...)

In alta ordine de idei, am Huawei inca de la P6.
Si de fiecare data cand am schimbat telefonul, chiar nu am gasit acel motiv care sa ma faca sa schimb marca. Si am incercat sa-l gasesc, chiar si fortat ... mai ales cu Note10+, care arata impecabil dpmdv. Asa as vrea si un Huawei (il facusera pe P9; chiar si M10pro arata superb).
Insa ceva m-a dat in spate, de fiecare data ...
In materie de semnal si baterie, Huawei nu prea au rival.
O cam dau in bara cu designul, in ultima vreme ... incep si astia sa le rotunjească in draci, ceea ce nu-mi place.
As vrea un Mate40 pro fara idiotenia aia de modul mare pe spate, ceva in genul Mate10 pro, chiar daca va avea 4 camere ...

Edited by shymano, 17 August 2020 - 19:38.


#22
Mr_Tucan

Mr_Tucan

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 25.06.2019
Pana la urma, este razboiul ideologiilor.  China a interzis aproape orice aplicatie si site occidental, si ameninta direct orice tara care nu se se supune comenzilor (inclusiv UK, Australia si alte tari de prim rang).  E normal sa primeasca acelasi tratament.

#23
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,457
  • Înscris: 29.04.2008
mno, ca sa vezi:

The US Secret Service (USSS) signed a contract to access Locate X, a service that lets law enforcement track phone users’ locations. Motherboard published apparent confirmation of the deal this morning, following a Protocol report in March. The contract indicates that the USSS paid Virginia company Babel Street around $36,000 to add Locate X to a $2 million social media monitoring package.
Protocol’s report describes Locate X as a powerful tracking tool that aggregates data from popular phone apps, then lets buyers track the location history of devices that were active at a specific time and place. It reported that the Secret Service, US Customs and Border Patrol, and Immigration and Customs Enforcement have all used the product. The USSS contract that Motherboard published, obtained via a Freedom of Information Act request, runs from 2017 to 2018. One former employee previously told Protocol that the USSS had used Locate X to seize illegal credit card skimmers installed at gas pumps in 2018.
Products like Locate X typically rely on data brokers who offer access to large amounts of theoretically anonymous user data, officially intended for marketers or other non-government entities. (In practice, it’s often possible to identify individual users.) They let law enforcement agents bypass getting a warrant and requesting data from companies — a process that provides more accountability and privacy.

https://www.theverge...contract-report

Edited by iladi, 17 August 2020 - 19:43.


#24
shymano

shymano

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,905
  • Înscris: 27.04.2010
Pana una-alta, constat ca asta cu spionatul nu este decat o presupunere/arma politica a lui Trump.
Deocamdata nu au demonstrat nimic.
In timp ce spionajul Google este o certitudine !!!...
Deci, despre ce vorbim ??

Edited by shymano, 17 August 2020 - 19:45.


#25
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,302
  • Înscris: 06.01.2007
Tomaso, unii oameni inteleg sa citeasca o schema a unui produs si odata cu asta inteleg daca un design a fost facut cu gandul de a-l controla de la distanta sau nu.
Spre exemplu, camera de la leptop nu poate fi pornita fara ca ledul verde sa se aprinda.  La Thinkpad X220 am verificat personal acest aspect, e drept ca n-am verificat si la laptopul de pe care scriu acum.
Un microfon e o componenta hardware care trebuie integrata intr-o arhitectura, ea nu functioneaza asa, pur si simplu ascunsa intr-un chip invelit cu epoxidic. Eu de exemplu garantez ca in afara de microfonul pe care sistemul meu il are si as putea sa studiez cand anume e oprit sau pornit si pot controla acest proces, nu exista alt microfon. Difuzoarele ar putea juca rolul de microfon, eu n-am stat sa studiez sa vad daca e posibuil, insa schema si arhitectura pana la nivel de componenta discreta e publica, exista cel putin pentru servis.
Insa nu si arhitectura Intel Management Engine. Ea nu e publica. La fel si altele gen Trusted platform module, si alte platforme de securitate. Unele pot fi dezactivate fizic, altele nu. Trusted platform module spre exemplu daca eu n-am incredere in el, il pot dezactiva daca vreau inclusiv fizic, ii tai alimentarea si cu asta0basta, dar nu si IME deoarece se afla in chipset si nu poate fi dezactivat daca sa zicem ca n-am incredere in el.

Eu am experimentat cu TPM-ul de la thinkpad R60(mai vechi) pe care l-am dezalimentat fizic si laptopul n-a carait. Desi puteau sa puna in startup chip o verificare daca TPM lucreaza, n-au pus.
TPM la acel model era o constelatie de integrate la care nu gasesti documentatie, nu gasesti nimic.  Se ocupa cu criptarea datelor pe hard, sau date transmise de placiel de retea si WWAN, oricum eu il aveam dezactivat.


Si eu sunt mic copil in ceea ce proiveste knowledgeul asupra acestor chestii. Pe forumurile chinezesti si rusesti sunt zeci de oameni care cunosc in detaliu si experimenteaza diverse chestii, pe aia nu-i pacalesti.

#26
iladi

iladi

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,457
  • Înscris: 29.04.2008

View Postshymano, on 17 august 2020 - 19:43, said:

nu este decat o presupunere/arma politica a lui Trump.

Tinand cont de faptul ca Huawei n-a vandut telefoane mobile in USA asta si este.

#27
M0D3

M0D3

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,891
  • Înscris: 22.03.2009
Cu chinezii nu-i bine sa te bagi. Pe unde au investit, au vrut sa comande si sa-si impuna politica pumnului in gura. Anul trecut a fost mare scandal in Cehia, chinezii amenintand ca isi retrag toate investitiile daca cehii se mai exprima in favoarea protestelor din Hong Kong.

#28
Tomaso

Tomaso

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 57,714
  • Înscris: 11.04.2005

View Postmaccip, on 17 august 2020 - 19:46, said:

Tomaso, unii oameni inteleg sa citeasca o schema a unui produs si odata cu asta inteleg daca un design a fost facut cu gandul de a-l controla de la distanta sau nu.

Soluțiile acestea sunt implementate la nivel de chip,  amestecate printre milioanele de tranzistori.   Evident,  cu concursul fabricanților.
Nu ai ce schemă să citești.

#29
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

View PostMr_Tucan, on 17 august 2020 - 19:40, said:

China a interzis aproape orice aplicatie si site occidental, si ameninta direct orice tara care nu se se supune comenzilor (inclusiv UK, Australia si alte tari de prim rang).


Dezvolta

#30
Mr_Tucan

Mr_Tucan

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 143
  • Înscris: 25.06.2019

View PostMembruAnonim, on 17 august 2020 - 20:02, said:


Dezvolta

https://www.hotnews....-veti-plati.htm

https://www.g4media....ustraliene.html

https://www.zf.ro/bu...pendat-19455854

#31
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,302
  • Înscris: 06.01.2007

View Posttomaso, on 17 august 2020 - 20:01, said:

Soluțiile acestea sunt implementate la nivel de chip,  amestecate printre milioanele de tranzistori.   Evident,  cu concursul fabricanților.
Nu ai ce schemă să citești.
Ti-am dat exemplu cu ledul de la camera, dar la laptop exista niste railuri de tensiune care sunt pornite si oprite de catre un sistem de power management. Si unele leduri sunt martori fizici, legate direct pe tensiunea respectiva, nu trebuie sa cunosti tranzistorii din toate integratele sa intelegi ca camera nu poate functiona fara sa ai un led aprins.
Desigur, daca ar exista un indiciu ca unele chipuri ar face altceva, s-ar trezi unii sa puna un shifer pe toate busurile sa urmareasca orice activitate.
Nu-i chiar asa. Securitatea nu functioneaza chiar asa. Ori bagi un garabete intr-un dispozitiv pe care il vinzi cuiva, punctual, ori lucrul respectiv e deja vazut ca pe o vulnerabilitate si eventual exploatat daca-l vinzi la sute de milioane de oameni. Ce e facut de om, tot de om se poate desface, exista oameni care cunosc la nivel de detaliu absolut orice si nu toti sunt angajati la Intel, Microsoft IBM sau mai stiu eu pe unde.

In plus, componentele nu sunt fabricate de catre un singur fabricant si in multe cazuri ele trebuie sa functioneze in grup, tinand seama de eventualele "secvente magice de cod".
Procesorul e locul unde se desfasoara toate lucrurile si circuitele de management(chipsetul)
Peerifericele cer procesorului dreptul de a folosi busurile, nu pot face de capul lor transmisiuni de date de pe disk fara acordul softwareului care ruleaza in procesor.

Daca ar exista un backdoor hardware si daca acel backdoor ar fi folosit in mod frecvent, toti din industria de securitate ar cunoaste. Asa merg lucrurile. Intel Management Engine e o problema cunoscuta si vulnerabilitate de care s-a discutat prin multe cercuri. Zdai seama ca calculatoare se folosesc si prin banci, prin armata, prin tot felul de locuri in care e nevoie de securitate.

Da-l dracu de Huawei, in afara de a trimite niste inregistrari vocale eventual, mai multe nu poate face. Si daca tii neaparat, poti dezactiva hardware microfonul cu un dispozitiv aplicat peste care intrerupe microfonul software, cu softul facut de tine. In general pe smartfoane nu se tin date foarte importante care sa reprezinte o ingrijorare serioasa.
Aia cu urmarirea vietii individuale e o porcarie fara sens. In milioane de moduri ne sunt urmarite vietile noastre individuale chiar cu acordul nostru. Dar aici e vorba de altceva, e vorba de posibilitatea de a dezactiva o functie pe care nu ti-o doresti, chestie care afecteaza mai multe entitati decat consumatorul individual gen eu sau tu.

Edited by maccip, 17 August 2020 - 20:22.


#32
serban57

serban57

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,124
  • Înscris: 28.02.2017

View Postvali, on 17 august 2020 - 17:50, said:

n-ai căutat destul.

also, "de câteva zile am observat"...un clip de acum 2 săptămâni. aham.
Eh, ce-i drept la alea două nici nu m-am deranjat prea tare. Prea multă bagelă de răscolit.
Aia cu clipul, la momentul postării părea ceva de genul "Meh, un răhățel de clip sponsorizat". Dar a mai apărut un răhățel ici, un răhățel colo, și tot așa.

View Postiladi, on 17 august 2020 - 17:42, said:

pai si Apple face propaganda, la AXN sunt vreo 5-5 seriale sponsorizate de Microsoft. Cine nu vrea si nu o face profitand de pozitia dominanta? Faptul ca dumneata n-ai auzit de backdoor in IOS, MacOS sau Windows nu inseamna ca nu exista. Despre Google nu mai zic, nici n-are nevoie de backdoor, ii deschizi chiar dumneata usa.
N-am zis că americanii sunt sfinți. În niciun caz. Sunt la fel, sau chiar mai al dreq decât chinezii. Nu a dat Edward Snowden pe goarnă ce și cum fac conaționalii lui?!

@tomaso Foarte bună explicația. Bravo!

View Postmaccip, on 17 august 2020 - 20:20, said:

Ti-am dat exemplu cu ledul de la camera, dar la laptop exista niste railuri de tensiune care sunt pornite si oprite de catre un sistem de power management. Si unele leduri sunt martori fizici, legate direct pe tensiunea respectiva, nu trebuie sa cunosti tranzistorii din toate integratele sa intelegi ca camera nu poate functiona fara sa ai un led aprins.
Acum poate greșesc, dar acel led poate fi legat în serie cu webcam-ul și se aprinde atunci când camera primește curent, sau să fie conectat cu un rail paralel la acel sistem de power management în așa fel încât camera să poată funcționa chiar și fără led-ul aprins și fără ca tu să știi.

Edited by serban57, 17 August 2020 - 20:28.


#33
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,302
  • Înscris: 06.01.2007
Cat despre chestia cu semafoarele, 5G e doar un canal. Datele poti fi foarte bine criptate pe canal, n-are de unde sa stie Huawei ce date circula pe-acolo de sting si aprind semafoarele.

#34
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,477
  • Înscris: 10.08.2005
Probleme e in felul urmator, Cadar are dreptate, stalpul de baza in 5G este Huawei.

#35
alx42

alx42

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,802
  • Înscris: 26.06.2014
esti naiv daca crezi ca americanu sau chinezu iti aprinde tie camera sau microfonu :)))
astia isi baga instructiuni speciale la nivel de cip. defapt ar trebui sa fie complet imbecili sa nu faca asta.
si nu ai cum sa iti dai seama decat daca ei fac uz de acele instructiuni si lasa ceva urme, prin memorie, retea etc. dar si asa e foarte greu pentru ca cantitatea de date e uriasa si nimeni nu sta sa analizeze fiecare pachetel

#36
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,620
  • Înscris: 30.08.2017
Ma gândesc ca telefoanele astea au tot fost analizate de specialiști și nimeni nu a găsit nimic până acum. O transmisie de date nu e așa ușor de ascuns, adică bagi o chestie in procesor și prinde chinezul datele. Ai nevoie ca softul telefonului sa preia și sa transmită mai departe folosind căile de comunicație disponibile, wifi și 4g. Ori aici ai posibilitatea de a analiza ce transmisii ae fac și către cine.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate