Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni

Recomandare drona
 Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...

Schimbare certificat de inmatricu...
 Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...

Croaziera in Mediterana de Vest 1...
 Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam

Mini server - VMware
 

Programul Spatial Artemis

- - - - -
  • Please log in to reply
39 replies to this topic

#37
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
NASA amână până în 2026 misiunea Artemis III, care urmează să ducă din nou oameni pe Lună

Programul Artemis, prin care NASA vrea readucă astronauții pe Lună în acest deceniu, pe fondul unui impuls internațional reînnoit pentru explorarea lunară, se confruntă cu noi probleme și întârzieri. Astfel, prima emisiune cu echipaj uman pe Lună va fi amânată cu un an.


Astfel, prima aselenizare a unui astronaut după mai mult de jumătate de secol ar urma să fie făcută abia în 2026, în loc de 2025, în condițiile în care navele spațiale ale SpaceX, compania lui Elon Musk, și Lockheed Martin, precum și ale altor contractori, se confruntă cu probleme de dezvoltare.

Artemis III, prima aselenizare cu echipaj uman în cadrul programului care utilizează nava Starship a companiei SpaceX, este acum programată pentru Septembrie 2026, a precizat NASA.
Precursoarea acestei misiuni de aselenizare, Artemis II, a fost de asemenea amânată, fiind planificată acum pentru Septembrie 2025, a precizat NASA.

Artemis 2 implică patru astronauți care zboară în jurul Lunii și înapoi la bordul capsulei Orion, construită de Lockheed.
Noul calendar "recunoaște provocările reale de dezvoltare cu care s-au confruntat partenerii din industrie", a spus Amit Kshatriya, șeful strategiei de explorare a Lunii și a planetei Marte de la NASA.

Călătoria astronauților NASA către Lună va fi o ștafetă între mai multe nave spațiale, lansate inițial de pe Pământ la bordul Orion, apoi transferate în spațiu către sistemul Starship al SpaceX, pentru a merge și a reveni de pe suprafața lunară.


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fwww.heise.de%2Fimgs%2F18%2F3%2F5%2F9%2F5%2F8%2F1%2F0%2FArtemis_III_Mission_profile_2025-ef96a2c5c58045cc.jpg&f=1&nofb=1&ipt=1ce31d82e39aa6b8f2c32a7291fba38795ab49bfc247200a58fd7ef34092edee&ipo=images - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



"Problemele și investigațiile în jurul scutului termic al lui Orion, învelișul care îi protejează pe astronauți de căldura revenirii în atmosfera terestră, precum și a bateriilor și sistemului electric al navei spațiale se numără printre motivele întârzierilor", a declarat Kshatriya.
Orion a fost lansată pentru prima dată în spațiu în 2022, fără oameni la bord, în cadrul misiunii Artemis 1 a NASA, care a marcat primul zbor al puternicei rachete Space Launch System a agenției.

SpaceX, deși a testat lansarea Starship din Texas, se confruntă în continuare cu o listă lungă de sarcini înainte ca nava să ducă astronauții pe Lună. Aceasta trebuie să demonstreze că poate andoca și realimenta pe orbită cu alte nave Starship "cisternă", un proces inerent proiectului său de a transporta astronauți oriunde dincolo de orbita Pământului. Kshatriya a calificat aceste proiecte drept "extrem de provocatoare".

Jessica Jensen, vicepreședintele SpaceX pentru operațiuni cu clienții și integrare, care a participat de asemenea la discuția cu reporterii, a minimalizat provocările legate de transferul de combustibil. "SpaceX a demonstrat evenimente similare de andocare pe orbită cu ajutorul capsulei sale Crew Dragon", a declarat Jensen. Ea a spus că vor fi necesare 10 lansări ale Starship pentru a umple nava "cisternă" Starship, care va acționa ca o stație orbitală de combustibil. Nava Starship "lander" va face plinul acolo înainte de a trimite oameni pe Lună.


Sursa: digi24.ro

#38
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,642
  • Înscris: 02.10.2009
Artemis este o colosala prostie de la cap la coada pentru care trebuie aratat cu degetul spre altii.
Nici un argument care vine de la vreun oficial NASA nu sta in picioare, oricare inginer sau chiar amator poate sa observe.
Totul se face pentru salvarea aparentelor si a inca doua mandate pentru un anume senator.
Pentru asta, cetatenii platesc sute de miliarde in plus.
Pentru asa ceva in Rusia sau China sefii erau impuscati pe stadion. Nu zic sa le faca la fel, dar in ritmul asta si fara frica de repercursiuni personale se va trece de 2030 fara rezultat concret.

Este ilustrativa comparatia facuta de cineva pentru Artemis, cu un cadavru intins pe masa in suftragerie, in timp ce membri familiei tot ii aduc alimente si apa,  povestesc despre viitoarea absolvire si insuratoare a lui in timp ce restul oamenilor din cartier care au ochi sa vada se tin cu mana de nas si vomita, intrebandu-se cum de cei din jurul cadavrului nu observa realitatea.

Eu cred ca o observa dar cum banii curg in buzunare se fac ca nu vad.

#39
Harry2004

Harry2004

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 11
  • Înscris: 09.03.2024
De când cu  tăierea bugetului de către Obama în 2011 și de când s-au irosit bani pe navetele alea spațiale și sonde aiurea, eu zic că s-a îngropat de tot programul spațial.
Putea foarte bine să închidă programul spațial de tot dacă alte erau prioritățile și să-l țină doar pentru trimis sateliți și telescoape pe orbită și sonde către planetele din sistem (oh, dar  asta se întâmplă de ani).
Puteau foarte bine să investească banii în inginerie genetică, să facă ADN-ul uman mai rezistent la condițile din spațiu și la radiațiile cosmice, și apoi, ONU să dea undă verde pentru experimente pe astronauți și pe clonare. Puteam crea generații de astronauți meniți să locuiască pe Lună și pe Marte permanent sau pentru câțiva ani.
Puteau să investească în inventarea unei rachete mai bune decât Saturn V sau să găsească o altă metodă de a trimite oameni în spațiu, una la care poate nu ne-am gândit, dar ar putea să o născocească un AI adevărat. Puteau investi în AI și am fi avut ceva mai mult decât ChatGPT.
Puteau să investească în roboți să construiască baze pe Lună și pe Marte.

După atâta pauză de la trimis astronauți pe Lună, probabil că sistemul educațional american a scăzut enorm calitativ de nu mai poate să producă un nou Dr. Robert Hutchings Goddard, Kurt H. Debus sau un Robert R. Gilruth, și nici nu mai poate să găsească un nou Wernher von Braun.  Fiindcă nici sistemul educațional european nu prea mai dă randament. Jaxa și nici ESA nu reușesc să clădească un program spațial de amploarea NASA din anii 1950-1970.  

Programul spațial e bun doar pentru  trimis sateliți meteo, cartografiere, pentru transmisiuni TV prin sateliți, pentru testat rachete și pentru cercetare. Nu o să mai fie niciodată la nivelul la care era în anii 1960-1970, cel puțin nu în jumătatea asta de secol.

Partea bună e că nici adversarii nu par să fie mai capabili de realizări mari.
Rocosmos e o glumă proastă în comparație cu programul spațial sovietic, iar perioada de glorie a balisticii sovietice a apus de pe vremea lui Brejnev (să mai spun că cei care au contribuit cel mai mult la programul spațial sovietic erau oameni de știință și inginerii ucraineni ca Sergei Korolev, Stephen Timoshenko  și Valentin Glushko, e meritul lor că Moscova s-a putut lăuda că a trimis prima sateliți și cosmonauți în spațiu).

Rușii sunt capabili acum să creeze rachete doar ca să lovească civili și clădiri.

Iar China e în aceeași categorie cu India și Qatar care doar trimit sateliți și sonde. Asta pot să facă și Iran și Coreea de Nord.
China nu are  nici tehnologia, nici cercetătorii care preferă să plece în America sau în Europa, pe salarii mai mari, ca să creeze un program spațial de anvergura NASA din anii războiului rece.
Aia cu trimisul astronauților pe Lună și Marte e doar propagandă, la fel ca PR-ul americănesc că vor construi o bază lunară și o stație spațială internațională pe orbita Lunii până în 2030.

Nici în companiile private ca SpaceX, Virgin Galactic și Blue Origin nu îmi pun speranțe,  că nu au nici suficienți bani, nici nu-și asumă riscuri.
Vă mai aduceți aminte când în 2016, Elon Musk zicea că o să trimită astronauți pe Marte în 2024? Poftim, suntem în 2024! De mediatizarea turistului spațial japonez care căuta parteneră ca să meargă pe orbita Lunii își mai aduce aminte careva?

Pur și simplu cam asta e. Despre Artemis nu zic că o să dea rateu, dar dacă problemele economice se vor agrava, proiectele vor fi amânate pentru mulți ani și se vor mișca foarte lent.
Cât despre Marte, să zicem mersi că va trimite NASA/SpaceX vreun robot Ameca sau Atlas undeva prin 2035-2040.

#40
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,642
  • Înscris: 02.10.2009
Cred ca sunteti departe de a cunoaste ceea ce se intampla si in general despre domeniu. Ati luat in considerare numai criticile, partea goala a paharului.
Au fost realizari importante si in timpul navetelor, practic cele mai complexe realizari umane realizate pana la acea vreme si cum se vede, pana azi.  Prea se cade usor in partea cu costurile, neglijandu-se aspectele tehnice si rezultatele. Nu pe masura asteptarii unora.

China e in aceeasi liga cu India sau Quatar ?? :D
China a venit din urma foarte puternic, se pare ca n-ai aflat ca au lansat incepand de acum 21 de ani 20 de oameni in spatiu, ca au Statie spatiala de ani de zile acolo, permanent locuita. Au deja si naveta asemanatoare cu X-37b americana, ca au avut sonde si rover pe Luna, fiind si prima tara care a dus pe orbita racheta cu metan si oxigen, inaintea SpaceX.
SpaceX nu-si asuma riscuri si n-are bani?

Esti real sau vreun bot IA defect?

Edited by Rosebud09, 14 March 2024 - 03:02.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate