Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Consum ulei masina de tuns iarba...

"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni
 Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 

Misiuni spațiale către Lună și Marte

- - - - -
  • Please log in to reply
481 replies to this topic

#469
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
NASA a lansat racheta Vulcan Centaur care va duce pe Lună cenușa creatorului Star Trek

Lansarea rachetei United Launch Alliance, Vulcan Centaur, care transportă echipamente Nasa și cenușa creatorului Star Trek, a avut loc cu succes la Cape Carnaval, în Florida. Dacă misiunea continuă fără probleme, aterizarea pe Lună a misiunii Peregrine 1 va marca două reușite extraordinare: prima companie comercială care aterizează pe Lună și prima aterizare pe Lună de către SUA după cincizeci de ani. Racheta se așteaptă să ajungă pe Lună la sfârșitul lunii Februarie.


Misiunea comercială Peregrine își propune să livreze echipamente științifice NASA pe Lună împreună cu amintiri și cenușa creatorului Star Trek, Gene Roddenberry, dar și șuvițe din părul foștilor președinți americani Eisenhower, Kennedy și Washington.

Misiunea este considerată riscantă. În timp ce NASA are instrumente la bordul robotului de aterizare, aceasta este o operațiune comercială. Nicio companie privată nu a realizat vreodată o aterizare ușoară pe Lună sau pe orice alt corp ceresc.

„Sunt multe trăiri aici”, a spus John Thornton, directorul executiv al Astrobotic, firma din Pittsburgh care conduce misiunea. „Este un amestec de emoții. Există fior și entuziasm, dar sunt și puțin îngrozit pentru că sunt multe în joc”.



Peregrine, prima misiune care zboară în cadrul inițiativei de servicii comerciale de încărcare utilă lunară (CLPS), a NASA


[ https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYwMSUyRjA4JTJGMTg3NDcyOF8xODc0/NzI4X3JhY2hldGEtdnVsY2FuLWNlbnRh/dXIuanBnJnc9NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9/OTkzZjZiZDhmNmI3MDk1YWRkNjM2NzQ3ZDlkNjlkNTI=.thumb.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



La emoții se adaugă faptul că racheta Vulcan pe care se bazează Peregrine nu a zburat niciodată până acum, deși producătorul său, United Launch Alliance, a avut o rată de succes a misiunii de 100 % cu rachetele predecesoare.

Peregrine este prima misiune care zboară în cadrul inițiativei de servicii comerciale de încărcare utilă lunară (CLPS) a NASA, o nouă schemă în care agenția spațială plătește companii private pentru a livra echipamente științifice pe Lună. Peregrine 1 transportă cinci încărcături utile NASA și alte 15 încărcături. Dintre acestea, un rover de mărimea unei cutii de pantofi de la Universitatea Carnegie Mellon, urmează să devină primul robot din SUA care va patrula pe Lună.


Sursa: DIGI24


.  .  .  .  .  .  .  .  .




Intreresant: să fie purtate în spaţiu şuviţe de păr, cenuşă...mi se par fapte stranii care parcă vin din epocile trecute. Mai lipsea de la lansare un sobor de preoţi ! Posted Image

Edited by lupini, 08 January 2024 - 13:08.


#470
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,643
  • Înscris: 02.10.2009
Lucrul cel mai important a fost prima lansare a rachetei Vulcan, sonda Peregrine fiind un fel te tichie.

Racheta a fost mult intarziata, e vorba de ani, dupa intarzieri in obtinerea motoarelor, apoi dupa incidente grave cu treapta a doua.
Daca era un esec, probabil compania constructoare ULA intra in dezmembrare sau cumparata de Bezos la pret mic (oricum sunt discutii, de cateva luni, de preluare a companiei de catre Blue Origin).
Chiar daca racheta este de tip clasic, nerecuperabila si deci nerefolosibila, utilizeaza ca si combustibil in prima treapta metan si oxigen lichid in motoare produse de Blue Origin- actual cele mai puternice motoare , pna ala intrarea in serviciu a motoarelor Raptor 3 de la SpaceX.
Racheta a functionat foarte bine.

Costul pe lansare sau kg lansat este mult mai mare ca in cazul rachetelor curente foloite de SpaceX, pentru clientii traditionali ai ULA adica guvernul american, Pentagonul si NASA (de la buget deci) asta reprezinta un element secundar inca.
Cel mai important, se deshide calea lansarii cu aceasta racheta noua a vehiculului - naveta cu aripi al companiei Sierra Nevada, Dream Cheaser care va putea transporta mafa si echipaj pe Statia spatiala in cativa ani.

Cat despre nava Peregrine, bad luck, a suferit o avarie majora la sistemul de propulsie, nu s-a putut orienta corect cu panourile dupa Soare si incarca bateriile dar asta s-a rezolvat intre timp. Totusi, avaria si pierderea de combustibil sunt insemnate. Pare a fi chiar lovita sau usor deformata (din fotogrgiile de aproape, dupa separarea de purtatoare).
Posibil sa nu se mai incerce aselenizarea ci efectuarea altor misiuni. NASA a platit altor companii 85 milioane lire sterline pentru 5 experimente de pus pe aceasta nava cu destinatia solul lunar.

Sa speram ca nu va avea avea aceeasi soarta si sfarsit ca sonda rusesca lansata anul trecut.

Edited by Rosebud09, 09 January 2024 - 02:37.


#471
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Misiunea Peregrine abandonează tentativa de aselenizare după ce a suferit o pierdere "critică" de combustibil

Astrobotic Technology, compania care a dezvoltat primul modul de aterizare lunară lansat din Statele Unite în ultimele cinci decenii, a declarat că abandonează încercarea de a plasa nava sa spațială Peregrine pe Lună la mai puțin de 24 de ore după ce vehiculul și-a luat zborul.


"Nava spațială a suferit o pierdere "critică" de propulsie din cauza unei scurgeri de combustibil", potrivit companiei.

La doar câteva ore după ce vehiculul a fost lansat din Florida spre Lună Luni dimineață, Astrobotic a anunțat că misiunea este în pericol. Modulul lunar botezat Peregrine, "nu a reușit să se plaseze în poziția cu fața spre Soare, probabil din cauza unei probleme de propulsie", potrivit Astrobotic. Această orientare greșită a împiedicat nava spațială să își încarce bateriile.

Problema bateriilor a fost rezolvată ulterior, dar Astrobotic nu a reușit să corecteze problema aparentă a sistemului de propulsie al modulului de aterizare Peregrine.

Într-o declarație făcută Luni seară, compania a declarat că o scurgere de combustibil a făcut ca propulsoarele sistemului de control al altitudinii modulului de aterizare Peregrine au fost nevoite să "funcționeze mult peste ciclurile de viață preconizate pentru a împiedica o cădere necontrolată a modulului de aterizare".

Astrobotic a adăugat că propulsoarele ar mai putea funcționa probabil doar pentru cel mult 40 de ore.


Sursa: G4Media.ro

.  .  .  .  .  .  .



Mi se pare straniu ca într-o astfel de misiune științifică să se pună așa mult aplomb pe...transportarea unor "rămășițe umane" pe Lună ! Sună a "becalism".

Au fost transportate părți din cenușa scriitorului de ficțiune Arthur C. Clarke; a creatorului serialului de televiziune Star Trek Gene Roddenberry; de asemenea ale soției și fiului lui Roddenberry; apoi ale lui Nichelle Nichols, James Doohan și DeForest Kelley, care au jucat rolurile lui Nyota Uhura, Montgomery Scott și Dr. Leonard McCoy, în serialul Star Trek al anilor 1960; dar și mostre de ADN ale foștilor președinți americani George Washington, Dwight Eisenhower, John F. Kennedy și Ronald Reagan. (Sursa: livescience.com)

E destul de ciudat ca o misiune științifică să facă asta ! Mi se pare un fel de...neseriozitate. Posted Image

#472
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,643
  • Înscris: 02.10.2009
Suna a woke.
Acum e chiar o problema, pe unde vor rataci acele ramasite…
E chiar aiurea.

Misiunea lunara nu cred ca a fost pregatita cu multa minutiozitate, plus ca era facuta pentru prima data de compania respectiva.
Poate nu i sa acordat aceeasi atentie, probabil si din cauza ca reprezenta ceva riscant, fiind lansata de o racheta aflata la primul zbor de proba, adica neverificata, necertificata, lucru mai rar intalnit pentru ca de obicei in caz de prima lansare, dat fiind incertitudinea nu se pun sateliti sau nave foarte scumpe.
Sper sa se analizeze atent intamplarea. A fost cumva atinsa sonda de vreuna din jumatatile de coif sau parti desprinse cu ocazia aruncarii lor?
Atunci incaseaza asigurarea! :D

Edited by Rosebud09, 10 January 2024 - 04:44.


#473
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Capsula Peregrine, care trebuia să ajungă pe Lună, se va prăbuși pe Pământ

Capsula Peregrine, care a ratat obiectivul de a realiza prima aselenizare comercială, urmează să se prăbușească azi, Joi, în mod controlat, pe Pământ.


Capsula ar trebui să ardă în atmosfera terestră deasupra sudului Oceanului Pacific, la o distanță de aproximativ 1 000 de kilometri nord de Noua Zeelandă, vineri, în jurul orei locale 10:00 (23:00 ora României, Joi), a anunțat compania Astrobotic, cu sediul în Pittsburgh, Statele Unite.

O conferință de presă comună cu agenția spațială americană NASA este programată pentru ziua de Vineri.

Misiunea privată Peregrine a fost lansată săptămâna trecută de la centrul spațial Cape Canaveral din statul american Florida. La scurt timp după lansare s-a produs o defecțiune la sistemul de propulsie, care a condus la o scurgere de combustibil. Inginerii au reușit să stabilizeze capsula pentru o perioadă, însă obiectivul de a asoliza pe Lună a fost abandonat.


Capsula urma să aselenizeze în Februarie într-o zonă numită Sinus Viscositatis, și să efectueze astfel prima misiune americană - fără echipaj uman - pe Lună după misiunea Apollo, din urmă cu peste 50 de ani.

Start-up-ul american Astrobotic a lansat modulul de aselenizare Peregrine la 8 Ianuarie, la bordul noii rachete Vulcan Centaur a grupului ULA din care fac parte Boeing și Lockheed Martin. Pe lângă echipamente științifice, nava spațială transporta bunuri ale clienților privați ai companiei Astrobotic. De asemenea, trebuia să transporte pe Lună echipamente științifice pentru NASA în valoare de 108 milioane de dolari.

Până în prezent, doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, China și India au reușit să plaseze cu succes vehicule spațiale pe suprafața Lunii. Dintre acestea, doar Statele Unite au reușit să trimită oameni pe Lună.

Astrobotic va avea o nouă șansă în Noiembrie, cu modulul Griffin, care va transporta astromobilul VIPER al NASA, la polul sudic al Lunii.


Sursa: digi24.ro

.  .  .  .  .



E bine ! E bine că Astrobotic nu renunță, pe principiul: "încercarea prăbușire n-are !". Și, eu sper că nu vor fi la fel de neserioși ca în cazul acesta, cu Peregrine !

#474
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Capsula Peregrine a reintrat în atmosfera terestră, deasupra Oceanului Pacific, și probabil a ars

Astrobotic, compania care operează capsula Peregrine - care a ratat misiunea de a realiza prima aselenizare comercială - a anunțat că a pierdut contactul cu aceasta ieri, Joi, la momentul reintrării în atmosfera terestră.

Compania americană a arătat că "a pierdut telemetria" cu capsula spațială în jurul orei 15:50 EST (22:50 ora României, Joi), deasupra regiunii sudice a Oceanului Pacific. Astrobotic a precizat pe rețeaua X că "a finalizat reintrarea controlată deasupra apelor deschise", 14 minute mai târziu.

Sursa: digi24.ro

.  .  .  .  .



Caca maca ! Posted Image Cu speranța că data viitoare vor fi serioși cei de la Astrobotic, și nu vor mai trimite rămășițe umane pe Lună, le urez o relansare bună a modulului Griffin în Noiembrie acest an !

#475
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Ce n-au putut unii, au reușit alții:


Japonia face istorie și ajunge pe Lună. Sonda niponă SLIM a reușit să atingă suprafața selenară

Japonia a devenit Vineri, una dintre puterile spațiale globale care au ajuns pe Lună, după ce nava sa spațială SLIM a reușit să atingă suprafața selenară.



Sonda lunară SLIM, lansată din Septembrie, a reușit să atingă suprafața lunară în jurul orei 17:20, ora României, conform cercetărilor telemtrice ale Agenției Aerospațiale a Japoniei (JAXA).

Inginerii lucrează să vadă care e starea navei spațiale la puțin timp după aselenizare. Reușita marchează ascensiunea Japoniei în poziția de a cincea țară care ajunge să aselenizeze cu un dispozitiv fără echipaj, după fosta Uniunea Sovietică, SUA, China și India. Anul trecut, India s-a alăturat acestui club exclusivist de țări, cu ajutorul misiunii sale Chandrayaan-3, care a ajuns cu succes pe satelitul natural al Pământului.

SLIM (acronim pentru Smart Lander for Investigating Moon) este o misiune de cercetare lunară. Sonda are cu ea mai multe dispozitive de cercetare precum și o cameră de analiză și o serie de rovere. În Noiembrie 2022, Japonia a abandonat încercările de a ateriza pe Lună sonda lunară Omotenashi, iar în Aprilie 2023, un start-up japonez care urmărea să devină prima firmă privată care să aterizeze pe Lună a pierdut contactul cu nava sa după ce a făcut o "aterizare dură".


SLIM - Smart Lander for Investigating Moon


[ https://global.jaxa.jp/projects/sas/slim/images/slim_main_001.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



SLIM a intrat pe orbita lunară în ziua de Crăciun, la 110 zile după lansarea sa din Septembrie, care a urmat unei decolări eșuate în luna Mai și a două amânări în August, din cauza vremii nefavorabile. Este de așteptat ca aceasta să aterizeze pe un crater unde se crede că mantaua lunară - stratul interior adânc de sub scoarța sa - este accesibilă la suprafață.

JAXA a încercat să plaseze modulul SLIM la cel mult 100 de metri de ținta de aselenizare, dar va fi nevoie de până la 30 de zile pentru a verifica dacă acest obiectiv a fost atins.

Modulul SLIM măsoară 2,4 metri lungime, 1,7 metri lățime și 2,7 metri înălțime. Capacitatea sa de a realiza o aselenizare de "precizie" i-a atras porecla "Moon Sniper". În prezent, modulele selenare se plasează de obicei la câțiva kilometri de țintă, ceea ce le poate complica misiunile de explorare.

Asolizarea la punct fix este mai dificilă pe Lună comparativ cu cea pe asteroizi - performanță realizată deja, inclusiv de către JAXA - deoarece gravitația satelitului natural al Pământului este mai puternică decât pe corpurile cerești de dimensiuni mici și, prin urmare, un astfel de vehicul spațial are doar o singură șansă de a aseleniza cu succes.

Locul ales pentru aselenizarea lui SLIM este un mic crater cu diametrul sub 300 de metri, numit "Shiori" ("semne de carte" în japoneză), unde modulul trebuie să efectueze analize ale rocilor despre care se presupune că provin din mantaua selenară, structura internă a satelitului natural al Pământului, încă foarte puțin înțeleasă.


Sursa: digi24.ro

#476
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
NASA îşi ia adio de la elicopterul său de pe Marte

După aproape trei ani pe Marte, micul elicopter Ingenuity nu va mai survola Planeta Roşie din cauza unei probleme apărute în timpul celui de-al 72-lea zbor al său, a anunţat Joi NASA.


"Ceea ce a realizat Ingenuity depăşeşte cu mult ceea ce am crezut că este posibil", a declarat şeful NASA, Bill Nelson, într-o înregistrare video. Elicopterul "a deschis calea pentru viitoarele zboruri în sistemul nostru solar".

În 2021, Ingenuity a devenit prima aeronavă cu motor care a zburat spre o altă planetă. Acesta a demonstrat că este posibil să zboare în aerul marţian, care este doar 1 % la fel de dens ca atmosfera terestră.
Iniţial, elicopterul a fost programat să decoleze doar de cinci ori, dar, având în vedere performanţele sale excelente, misiunea a fost prelungită.

Accidentul a avut loc săptămâna trecută, în timpul celui de-al 72-lea zbor. Elicopterul ajunsese la o altitudine de 12 metri, dar comunicarea s-a întrerupt brusc cu puţin timp înainte de aterizare.
Comunicarea a fost în cele din urmă restabilită a doua zi, dar echipele NASA au putut vedea "daunele" în imaginile recuperate câteva zile mai târziu.


Ingenuity, elicopterul de pe Marte


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fmars.nasa.gov%2Ffiles%2Fingenuity%2Fhome%2F202304_HeliMarsReport-home.jpg&f=1&nofb=1&ipt=434ea7441b0a075bc0b2c2f557516b2dabedecbf8fa8446895d91cf70dcf5fc4&ipo=images - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



O fotografie făcută chiar de elicopter a fost publicată Joi, arătând umbra uneia dintre palele rotorului său avariat.
"Aproximativ 25 % din pală lipseşte", a declarat Teddy Tzanetos, şeful misiunii, într-o conferinţă de presă.
"S-ar putea să nu ştim niciodată ce s-a întâmplat cu exactitate, din cauza pierderii temporare a transmisiei de date la sfârşitul ultimului zbor", a subliniat el. "Dar judecata noastră inginerească ne face să credem că, în timpul coborârii, o lamă a lovit suprafaţa lui Marte".

Ca urmare, elicopterul nu mai are forţa de împingere necesară pentru un zbor. Cauza întreruperii comunicării este încă în curs de investigare, dar ar putea fi legată de impactul în sine, potrivit lui Tzanetos.
El a adăugat că şi alte lame au fost probabil avariate, lucru pe care echipele NASA încearcă să îl confirme.

Deja în timpul celui de-al 71-lea zbor al său, Ingenuity a trebuit să efectueze o aterizare de urgenţă, a precizat agenţia spaţială. În acel moment, acesta zbura deasupra unui teren dificil, o provocare pentru sistemul său de navigaţie autonomă, care se bazează pe punctele de referinţă de la sol.
Cel de-al 72-lea zbor, programat să fie scurt, a fost efectuat în aceleaşi condiţii.


Anunţul a fost o ocazie de a saluta toate realizările navei spaţiale. "Ingenuity a spulberat complet paradigma noastră de explorare, adăugând o nouă dimensiune aeriană", a declarat entuziasmată Lori Glaze, directorul NASA pentru ştiinţe planetare.

Cântărind doar 1,8 kilograme, elicopterul semăna mai degrabă cu o dronă mare. În total, acesta a parcurs aproximativ 17 kilometri şi a zburat la o altitudine de 24 de metri. Timpul său de zbor cumulat se ridică la mai mult de două ore.



El a ajuns pe Marte în Februarie 2021 împreună cu roverul Perseverance, a cărui misiune este de a căuta urme de viaţă microbiană pe Marte.
Ingenuity a putut astfel să joace rolul de cercetaş aerian. Roverul este în prezent "prea departe pentru a încerca să viziteze elicopterul şi să-l fotografieze îndeaproape", a precizat NASA.
Deoarece roverul acţionează ca un releu pentru a transmite date între Ingenuity şi Pământ, comunicarea cu elicopterul a fost pierdută pe măsură ce Perseverance şi-a continuat călătoria.


Longevitatea lui Ingenuity este remarcabilă, mai ales având în vedere că a trebuit să supravieţuiască nopţilor marţiene geroase menţinându-se cald cu ajutorul panourilor solare care îi încărcau bateriile în timpul zilei.

Agenţia spaţială americană lucrează deja la un alt proiect de vehicul zburător, în cadrul misiunii Dragonfly, care vizează de data aceasta cea mai mare lună a lui Saturn, Titan.


Sursa: HotNews

Edited by lupini, 26 January 2024 - 14:08.


#477
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Sonda japoneză SLIM a căzut "în nas" pe Lună, la aselenizare, și nu poate să obțină lumină solară pentru energie

Sonda japoneză care a reușit o aselenizare istorică săptămâna trecută, a atins suprafața astrului căzând "în nas", relatează BBC. Prima imagine cu nava SLIM o arată într-o poziție la 90 de grade față de cum ar fi trebuit să fie în mod normal. Poziția nefirească a sondei explică, acum, de ce dispozitivul a avut atâtea probleme și de ce nu a putut să genereze suficientă electricitate pentru a fi operabil.


Imaginea a fost făcută cu ajutorul robotului Sora-Q, de dimensiunea unei mingi de baseball, eliberată de SLIM cu puțin timp înainte de aselenizare.

"O defecțiune a principalului motor a afectat capacitatea de aselenizare a navei spațiale în timpul coborârii sale", a transmis JAXA, Agenția Spațială Japoneză, într-un comunicat. Din primele informații se pare că cele două propulsoare de pe SLIM și-au încetat funcționarea chiar în timpul coborârii navei. Pentru ca fotografia să poată ajunge pe Pământ, Sora-Q a trimis-o mai întâi unui al doilea robot - lander-ul Lunar Excursion Vehicle (Lev-1). Acest robot care poate să facă salturi are echipament radio care îi permite să trimită informații echipei de pe Pământ independent de SLIM.


Roboțelul trimis pe Lună, Sora-Q


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=https%3A%2F%2Fmedia.newyorker.com%2Fphotos%2F63a0d70287f03a6e9b5cf2ab%2Fmaster%2Fw_2560%252Cc_limit%2FAlt-Japense-Lunar-Lander.jpg&f=1&nofb=1&ipt=aa41c60a166d7ba70c6d87416c5717877ce4489f41ea769f824de6eec5d82e86&ipo=images - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



Suspiciunea echipei japoneze este că sonda se află într-o poziție din care panourile solare nu au acces la lumină și, deci, nu pot genera energie electrică. Speranța cercetătorilor niponi este că unghiul de refracție a luminii va ajunge într-o poziție care să permită încărcarea și ieșirea din "hibernare" a modulului principal. Totuși, înainte să piardă complet energia, SLIM a reușit să facă un număr de fotografii al locului în care se află: un mic deal.

"Analiza datelor pe care le-am primit înainte de pierderea energiei a confirmat că SLIM a ajuns pe Lună la aproximativ 55 de metri Est de locul inițial de aselenizare", a transmis JAXA. De asemenea, cercetătorii niponi sunt încântați și de succesul celor două dispozitive separate, Lev-1 și Sora-Q, ambele reușind să ducă la bun sfârșit misiuni de recunoaștere: Sora-Q a făcut fotografii în timp ce Lev-1 a reușit să-și folosească dispozitivul de salt și de transmitere de date pe Pământ.


Suirsa: digi24.ro

#478
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,643
  • Înscris: 02.10.2009
Asta e poza reala, luata de unul din roboteii lansati imediat inainde de aselenizarea statiei.

A fost ceva cu motoarele, un ajutaj lipseste.

Attached Files



#479
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Agenția Spațială din Japonia a reluat legătura cu modulul SLIM, care a reușit aselenizarea pe 19 ianuarie

Agenția spațială japoneză JAXA a anunțat că a reușit să ia legătura din nou cu modulul spațial SLIM care, pe data de 19 ianuarie, reușise o aselenizare de mare precizie, la câțiva metri de ținta stabilită.

Acum, JAXA spune că bateriile sondei funcționează și misiunea poate să continue cu seria de observații științifice. Este de așteptat ca legătura să mai poată fi păstrată câteva zile.

Din cauza unei probleme la motor, apărută în ultimii zeci de metri ai coborârii, modulul a ajuns să se poziționeze înclinat în craterul pietros selenar Shioli, ce are 300 metri în diametru. S-a pierdut legătura fiindcă celulele fotovoltaice nu mai primeau lumină solară din cauza poziției sondei.

Modulul spațial SLIM, care a ajuns pe Lună în data de 19 ianuarie, a reușit aselenizarea de precizie care era unul dintre obiectivele esențiale ale misiunii. Scopul era să ajungă la mai puțin de 100 de metri de un anumit punct, iar în teren s-a reușit o poziționare la câțiva metri de țintă.


Japonezii spun că acuratețea aselenizării este ridicată și, deși mai este nevoie ca datele să fie analizate, se poate estima o acuratețe de 3-4 metri față de punctul vizat, ceea ce este extraordinar.

Precizie ridicată înseamnă mai puțin de 100 de metri față de punctul dorit. Sondele care au aselenizat au ajuns în general la câțiva kilometri distanță de punctul vizat, ceea ce înseamnă mult și complică misiunea de explorare.
Acuratețea va fi vitală pentru misiunile mult mai complicate din viitor, când se vor trimite încărcături mult mai importante pe Lună și va fi esențial ca ele să nu ajungă prea departe de locul stabilit. Tehnologia va fi folosită și de NASA, în viitoarele misiuni Artemis.


Sursa: HotNews

#480
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,252
  • Înscris: 29.12.2006
Un modul spaţial american a ajuns cu succes pe Lună, pentru prima dată după mai bine de jumătate de secol

Firma americană Intuitive Machines a intrat în istorie, devenind prima companie privată care a reuşit să trimită cu succes pe Lună o sondă spaţială. Aselenizarea reuşită în noaptea de Joi spre Vineri este o premieră pentru SUA, după zborul Apollo 17 din urmă cu 51 de ani.


Sonda spaţială Odysseus a aselenizat în apropierea Polului Sud al Lunii, unde oamenii de ştiinţă speră că ar putea exista o sursă de apă. Modulul spaţial a făcut o călătorie de 384.400 km de pe Pământ după ce a decolat de la Cape Canaveral, Florida, Joia trecută. Startup-ul Intuitive Machines a câștigat un contract de la NASA pentru a transporta la bordul navetei şase instrumente ştiinţifice care vor ajuta la studierea suprafeţei Lunii şi la măsurarea undelor radio.

Compania cu sediul în Houston speră să trimită o altă navetă spaţială în martie, care va fora pentru a găsi gheaţă subterană. Odysseus transportă, de asemenea, 125 de sculpturi minuscule realizate de artistul american Jeff Koons. Acesta speră că vor fi primele opere de artă care vor ajunge pe suprafaţa lunară.

"Ce triumf !", a exclamat Bill Nelson, administratorul NASA, într-un mesaj după aselenizare. "Odysseus a cucerit Luna. Această reușită reprezintă un pas uriaş înainte pentru întreaga omenire", a spus el, folosind cuvintele primului om care a păşit pe Lună în urmă cu 51 de ani. "Astăzi, pentru prima dată în mai bine de jumătate de secol, SUA s-au întors pe Lună. Astăzi, pentru prima dată în istoria omenirii, o companie comercială, o companie americană, a lansat şi a condus călătoria până acolo. Iar astăzi este o zi care arată puterea şi promisiunea parteneriatelor comerciale ale NASA. Felicitări tuturor celor implicaţi în această mare şi îndrăzneaţă misiune de la Intuitive Machines, SpaceX şi până aici, la NASA", a spus Nelson.


Sonda spațială Odysseus


[ https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA4dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjQl/MkYwMiUyRjIzJTJGMTkwOTkzOV8xOTA5/OTM5X29keXNzZXVzLXByb2ZpbWVkaWEu/anBnJnc9NzgwJmg9NDQwJmhhc2g9ODBi/NWI5Y2ZhOTEyN2I0N2EwNDRiYzMzZWU0NjAzZWU=.thumb.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



Poreclit "Odie" sau IM-1, modulul se află pe suprafaţa Lunii şi transmite, a anunţat Intuitive Machines, cu sediul în Houston, compania care a dezvoltat nava spaţială. "Bine aţi venit pe Lună", a declarat directorul general al companiei, după încercarea destul de dificilă de aselenizare. Călătoria lui "Odie" pe Lună este concepută pentru a evalua mediul lunar de la polul sud al Lunii, înaintea planului actual al NASA de a trimite acolo o misiune cu echipaj uman, la sfârşitul anului 2026.

Succesul din 22 februarie vine după o misiune eşuată de aselenizare a SUA, luna trecută, iar nava spaţială Peregrine a ars în atmosferă în timp ce se îndrepta spre Pământ 10 zile mai târziu.

India şi Japonia au reuşit recent să ajungă cu propriile sonde pe Lună, cu ajutorul agenţiilor lor spaţiale naţionale, devenind astfel a patra şi respectiv a cincea ţară care reuşeşte acest lucru, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. Însă mai multe companii - israeliene, japoneze şi americane - nu au reuşit până acum să reproducă aceeaşi performanţă. De asemenea, Rusia a ratat o aselenizare a unui modul în această vară. Odysseus, o sondă-robot cu şase picioare, a aterizat în jurul orei1:23, ora României.


Aselenizarea stației Odysseus


[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/8kNhOQvgRdU?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]



Conform planificării, sonda spaţială s-a oprit într-un crater numit Malapert A, în apropiere de Polul Sud al Lunii. Aselenizarea, la o zi după ce nava spaţială a ajuns pe orbita lunară şi la o săptămână de la lansarea sa din Florida, a fost confirmată de semnalele transmise către controlul misiunii. Însă comunicarea cu vehiculul a avut nevoie de câteva minute pentru a fi restabilită, iar semnalul iniţial a fost slab, provocând îngrijorări pe Pământ. Modulul spaţial nu a fost proiectat pentru a furniza imagini video în direct ale evenimentului.

Misiunea IM-1, fără echipaj, a fost lansată pe Lună cu ajutorul unei rachete Falcon 9, lansată de compania lui Elon Musk, SpaceX, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA din Cape Canaveral, Florida.


Sursa: digi24.ro

Edited by lupini, 24 February 2024 - 15:53.


#481
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,643
  • Înscris: 02.10.2009
Misiunea Odysseys este din pacate un esec, nava s-a rasturnat si rostogolit la contactul cu solul lunar. Nu sunt fotografii care sa confirme starea vehiculului.

Misiunea pare ceva din filmele cu prosti, ceva in genul: trimiti o sonda sa faca fotografii dar uiti sa scoti capacul de pe obiectiv.
Cam asa si aici, unul din radare, cel de apropiere LIDAR avea un “buton” respectiv o comanda care intrerupea functionarea lui in anumite conditii, iar acel buton trebuia actionat imainte de misiune pentru a da liber la functionare.
S-au prins cand erau sa intre pe traiectoria de coborare, nu s-a putut face nimic, mai mult, s-au incurcat niste comenzi si nu s-a mai putut lansa o mica sonda, care trebuia sa de indeparteze si sa filmeze si transmita inapoi momentul aselenizarii navei principale.
Cu atat mai rau cu cat deja constructia navei era una “inalta” cu centrul de greutate cam ridicat, prezenta sondei (nelansate) deasupra a stricat si mai mult stabilitatea. Cauza principala a fost insa viteza orizontala diferita de zero in momentul contactului, adica lucrul cel mai important.

Oricum, e un succes din punct de vedere al propulsiei, pentru prima data s-au folosit combustibili criogenici (LOX si Metan lichid), toate aselenizarile lunare de pana acum au folosit combustibili hipergolici care nu trebuie raciti crio si nici nu necesita instalatii de aprindere pentru ca se aprind la contact.
Deci e a doua misiune lunara particulara americana care esueaza in aceasta iarna.

Misiunea “precisa” japoneza de acum cateva saptamani s-a rasturnat si ea dar a apucat sa dea drumul la un mic rover, sa transmita date si foto iar dupa o noapte lunara pare ca si-a revenit.

Edited by Rosebud09, 27 February 2024 - 02:48.


#482
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,643
  • Înscris: 02.10.2009
Se pare ca totusi nava a supravietuit, chiar rasturnata, unele echipamente functioneaza.
E intr-un fel ca atunci cu Apollo 13, pana la urma esecul poate fi considerat o victorie pe alte planuri.
S-au intamplat nu mai putin de 11 defectiuni majore in drum spre Luna, pe care a aselenizat fara altimetre, doar ce vedea camera optica si putea singura interpreta dupa imagini.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate