Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Educația alimentară la români
Last Updated: Jan 23 2019 20:46, Started by
MembruAnonim
, Dec 26 2018 18:02
·
0
#55
Posted 27 December 2018 - 09:42
Pentru noi e mai usor de sarbatori, nu pregatim nimic special. Friptura inseamna doua bucatele de carne de pui sau porc, puse pe tigaia antiaderenta cu putina apa. Un pic piure de cartofi, mazare fiarta. Ciupercile tot in tigaia antiaderenta cu un pic de ceapa, ardei iute si rosii pasate. Salata verde sau salata de varza. Ca "de sarbatori" am mai facut si mamaliga cu un pic de slaninuta, ceapa si usturoi. Daca am vrut sa gust niste sarmale am cumparat gata facute din oras, nu stam sa ne jucam cu varza si carnea tocata. Gatitul trebuie sa dureze 1/2-1h, altfel deja e prea mult timp pierdut.
|
#56
Posted 27 December 2018 - 10:10
spooky51, on 27 decembrie 2018 - 09:42, said:
...... Gatitul trebuie sa dureze 1/2-1h, altfel deja e prea mult timp pierdut. Ma rog , dar aici deja se discuta de mincare in conjunctura ' sarbatorilor de iarna " , cind mincatul se imbina cu prepararea , cu stringerea familiei la prepararea bucatelor , la niste traditii care mai presus de " traditii " sint niste chestii normale . Adunatul ala la o tuica fiarta , in jurul porcului taiat , este pina la urma o chestiune sociala ce nu se poate compara cu o sarma cumparata , |
#57
Posted 27 December 2018 - 10:42
richelieu, on 27 decembrie 2018 - 00:28, said:
Dacă e sa ma enerveze ceva (și sunt foarte greu de enervat) sunt generalizările astea prin care romanii formează cel mai de rahat popor din lumea asta. Fix asta vroiam si eu sa zic dupa ce am citit primul post. @initiator, se intampla si la alte popoare treaba asta, sa manance si sa bea pana ajung la spital cu diverse probleme digestive. La ei nu stiu cum e, dar la noi e clar o combinatie de traditie (de sarbatori manca si taranul carne si asa s-a transmis mai departe cutuma), de lipsuri din perioada comunista, de religiosi care tin postul cu sfintenie si apoi o dau in mancaruri grase si bauturi tari. Eu am fost la socrii de craciun si au facut mancare sa ne ajunga pentru 5 zile dar am luat mare parte acasa. De mancat am mancat 2 linguri de salata de boeuf, ciroba de perisoare, carne facuta la cuptor (curcan), piftie tot de curcan, sarmale si o bucata de carnat slab, facut la gratar + mamaliga si multe muraturi , asta fiind mesele si pentru 25 si pentru 26. Cate putin din fiecare, nu am amestecat sarmalele cu carnatii. Meniul un pic diferit fata de zilele obisnuite fiindca nu fac salata de boeuf in restul anului si nici cu porcariile nu ma omor dar cantitativ nu a fost cu nimic diferit de ce mananc in alte zile. Edited by AlexEn, 27 December 2018 - 10:43. |
#58
Posted 27 December 2018 - 13:42
86-APP, on 27 decembrie 2018 - 10:10, said: ...si sexul tot asa , pe repede inainte , altfel deja e prea mult timp pierdut ... Ma rog , dar aici deja se discuta de mincare in conjunctura ' sarbatorilor de iarna " , cind mincatul se imbina cu prepararea , cu stringerea familiei la prepararea bucatelor , la niste traditii care mai presus de " traditii " sint niste chestii normale . Adunatul ala la o tuica fiarta , in jurul porcului taiat , este pina la urma o chestiune sociala ce nu se poate compara cu o sarma cumparata , Amin! Edited by richelieu, 27 December 2018 - 13:42. |
#59
Posted 27 December 2018 - 22:02
Problema nu-i a sărbătorilor, nici măcar a românilor, ci a unei educații deficitare în domeniu, în general, care merge din generație în generație. Părinții noștri nu știau ce să mănânce, noi nu știm, ne educăm și noi prost copiii la rândul nostru. Și nu este treabă românească, în orice altă țară, e similară atitudinea.
E greu să stabilești niște reguli generale, pentru că trebuiesc cunoștințe de bază din foarte multe domenii. Nu-i poți explica unui copil în școala primară ce să mănânce și cum, pentru că trebuie să-i explici și noțiuni de chimie organică, anatomie, iar unele noțiuni nu sunt chiar simplu de priceput. Pe de altă parte, părinții nu au chef să învețe lucrurile astea. Așa că e o luptă pierdută oricum ai lua-o. Mâncatul e o activitate complexă. Pe lângă necesarul alimentelor ca sursă de energie și nutrienți, trebuie avut în vedere și modul în care acestea te influențează psihologic, pentru că mâncăm de plăcere, iar ideal ar fi să mâncăm ce ne place, iar acea mâncare să nu ne afecteze negativ. E ușor să faci liste, că aia-i bună și aia-i rea, doar că nu-i așa simplu. Că mâncăm cârnați și sarmale de sărbători nu-i o problemă în sine. Putem mânca zece zile doar cârnați și sarmale, fără ca organismul nostru să sufere în vreun fel, problema e în restul anului, că facem excese, câteodată de lene, alteori de poftă, dar de cele mai multe ori de needucați. Iar educația alimentară e o problemă complexă și ea. Omul de rând nu e receptiv la noțiuni complexe. E receptiv la liste sau sfaturi. De-asta, în general, noțiunile de nutriție provin din revistele de tip CANCAN și nu din manualele de chimie. Iar noțiunile alea pot crea mai multe probleme decât beneficii. Anumite alimente ajung să fie evitate, iar altele abuzate, pentru că e mai simplu să pui eticheta "nesănătos" pe cârnat și "sănătos" pe măr, decât să înțelegi că ambele îndeplinesc un rol într-o dietă echilibrată, iar excesul amândurora poate fi negativ. |
#60
Posted 28 December 2018 - 07:31
Evident că orice exces dăunează. Până și excesul de apă dăunează.
|
#61
Posted 28 December 2018 - 13:11
Orice exces susținut pe termen lung. 2-3 zile de sărbători nu omoară pe nimeni.
|
#62
Posted 28 December 2018 - 13:12
SmurfK, on 27 decembrie 2018 - 22:02, said:
Problema nu-i a sărbătorilor, nici măcar a românilor, ci a unei educații deficitare în domeniu, în general, care merge din generație în generație. Părinții noștri nu știau ce să mănânce, noi nu știm, ne educăm și noi prost copiii la rândul nostru. Și nu este treabă românească, în orice altă țară, e similară atitudinea. E greu să stabilești niște reguli generale, pentru că trebuiesc cunoștințe de bază din foarte multe domenii. Nu-i poți explica unui copil în școala primară ce să mănânce și cum, pentru că trebuie să-i explici și noțiuni de chimie organică, anatomie, iar unele noțiuni nu sunt chiar simplu de priceput. Pe de altă parte, părinții nu au chef să învețe lucrurile astea. Așa că e o luptă pierdută oricum ai lua-o. Mâncatul e o activitate complexă. Pe lângă necesarul alimentelor ca sursă de energie și nutrienți, trebuie avut în vedere și modul în care acestea te influențează psihologic, pentru că mâncăm de plăcere, iar ideal ar fi să mâncăm ce ne place, iar acea mâncare să nu ne afecteze negativ. E ușor să faci liste, că aia-i bună și aia-i rea, doar că nu-i așa simplu. Că mâncăm cârnați și sarmale de sărbători nu-i o problemă în sine. Putem mânca zece zile doar cârnați și sarmale, fără ca organismul nostru să sufere în vreun fel, problema e în restul anului, că facem excese, câteodată de lene, alteori de poftă, dar de cele mai multe ori de needucați. Iar educația alimentară e o problemă complexă și ea. Omul de rând nu e receptiv la noțiuni complexe. E receptiv la liste sau sfaturi. De-asta, în general, noțiunile de nutriție provin din revistele de tip CANCAN și nu din manualele de chimie. Iar noțiunile alea pot crea mai multe probleme decât beneficii. Anumite alimente ajung să fie evitate, iar altele abuzate, pentru că e mai simplu să pui eticheta "nesănătos" pe cârnat și "sănătos" pe măr, decât să înțelegi că ambele îndeplinesc un rol într-o dietă echilibrată, iar excesul amândurora poate fi negativ. Ce educație să faci copilului? Ce vede la tine, aia bagă și el sub nas. E valabilă vorba aia: "ce naște din pisică, șoareci mănâncă". LE: și e foarte bine așa; au apărut tot felul de curente: să nu mănânci pâine dar se recomandă paste și cereale; cereale așa ca șoarecii; zahărul este câh , dimineața, la prânz și seara este cel mai sănătos să mănânci piept de pui la grătar( poate-poate iei o salmonela) iar cel mai bun khimki este ăla la 50 lei/kg că varza murată de mă-sa nue bună. ș.a.m.d Edited by jobist, 28 December 2018 - 13:24. |
#63
Posted 28 December 2018 - 13:23
#64
Posted 28 December 2018 - 13:51
Daca romanul nu a primit educatie alimentara la scoala sau acasa (foarte putin probabil), ar putea sa primeasca niste sfaturi de la medic. Dar ce sa vezi, desi multi medici cam stiu cum sta treaba, ei se rezuma la a da doar niste sfaturi sumare: nu manca gras, nu bea mult etc.
Daca aceste sfaturi nu vin cu niste explicatii pe masura, ele tind sa intre printr-o ureche si sa iasa pe cealalta. Mie de exemplu medicul mi-a zis sa mananc cat mai natural si cat mai putina mancare cu conservanti. Noroc stiam deja cum sta treaba. Oricum e foarte greu sa gasesti mancare fara conservanti. Sa ne imaginam ca vine tzazta Leana la doctor si i se recomanda sa nu manance cu conservanti. Ce poate sa inteleaga femeia aia? Mai nimic. - Nu manca gras. - Pai de ce? - Ca asa am zis eu. Daca omul nu are o imagine cum un anumit aliment ii provoaca daune, nu va avea niciodata vointa sa il elimine din alimentatia zilnica (de exemplu zaharul rafinat). |
|
#65
Posted 28 December 2018 - 14:21
Cazurile alea sunt ori foarte particulare, ori e vorba de oameni care s-au abuzat pe ei înșiși mult timp înainte de...fatidica întâmplare
Au avut alte afecțiuni, iar excesul respectiv le-a pus capac. |
#66
Posted 28 December 2018 - 14:45
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/oZW-LGWcDHM?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
|
#67
Posted 28 December 2018 - 16:08
"iar legumele si fructele sa nu lipseasca de pe masa"
|
#68
Posted 28 December 2018 - 16:17
Nu se poate vorbi de o "educatie alimentara" de Craciun, cand toata lumea baga sub nas, dar se poate vorbi de o educatie alimentara tot timpul anului, daca mancam ce trebuie sau ne batem joc.
Spun asta pentru ca mai toata lumea pe care o vad, o arde in timpul anului in covrigi si merdenele, ca sa puna deoparte un ban de rate si facturi, caz in care e normal sa aiba o lipsa de carne de porc in sange. |
#69
Posted 28 December 2018 - 16:46
Să vezi acolo deficiențe nutriționale, dacă mănânci numai covrigi & shit.
Mie personal, covrigii, pâinea mi se par că nu ar avea vreo valoare nutrițională benefică pentru organism, 0 vitamine, 0 minerale sau proteine, chestii doar de umplut "mațul". Nici nu le consum, deloc. Edited by MembruAnonim, 28 December 2018 - 16:51. |
|
#70
Posted 28 December 2018 - 18:11
rosix, on 28 decembrie 2018 - 16:17, said:
Nu se poate vorbi de o "educatie alimentara" de Craciun, cand toata lumea baga sub nas, dar se poate vorbi de o educatie alimentara tot timpul anului, daca mancam ce trebuie sau ne batem joc. Spun asta pentru ca mai toata lumea pe care o vad, o arde in timpul anului in covrigi si merdenele, ca sa puna deoparte un ban de rate si facturi, caz in care e normal sa aiba o lipsa de carne de porc in sange. Nu stiu cat costa covrigii si merdenelele la voi dar probabil sunt la fel de scumpe si non hranitoare cum sunt kkturile consumate dimineata aici. Azi dimineata am facut o omleta din carne tocata de vita cu ciuperci peste care am adaugat oua si la final aruncat vreo 4 felii de branza peste ele.Imi ramasese combinatia de carne+ciuperci de la o placinta pe care am facut-o acum 2 zile si decat sa o arunc am zis sa fac ceva cu ea. Sase persoane au mancat omleta mea si cativa aveau la ei muffins, gogosi sau protein bars. 12 oua sunt 99 centi, 2 cutii de ciuperci sunt 2 $ iar carnea de vita cam 1.5 $ . O muffin costa 1.99 $ , o gogoasa 99 centi si 10 minute mai tarziu ti se face foame iar. Inteleg ca e usor sa cumperi un covrig sau o merdenea dar bani deoparte nu cred ca pune nimeni daca asta e ideea pe care merg si prefera sa manance kkturi in loc sa aibe un mic dejun satios si sanatos. |
#71
Posted 28 December 2018 - 19:22
Eu zic că covrigii sunt ieftini în RO. Am găsit pungă de 100g la 0.69 lei dacă e până acolo.
Edited by MembruAnonim, 28 December 2018 - 19:22. |
#72
Posted 29 December 2018 - 08:22
Initiatorul este plecat din tara si vrea sa ne demonstreze cat de mult sa civilizat.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users