Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum sterg mails din Promotions

Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...
 Mobile.de ofera imprumut de bani ...

problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...
 Jante noi shitbox

Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio
 Un nou pericol pt batrani

Ar trebui sa vindem imobiliarele ...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 

Sisteme de panouri solare pentru preparare ACM si aport la incalzire

* * * * - 7 votes
  • Please log in to reply
3089 replies to this topic

#343
Ferlito

Ferlito

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 296
  • Înscris: 29.03.2019
caut un sfat sau o indrumare de la instalatori care au mai montat cateva sisteme recent
am de ales intre a monta panouri plane ori pe orientare n-w, azimuth 315 grade, dar lungime traseu de pe acoperis pana in boiler 9m liniari
sau montare pe orientare s-w, azimuth 215 grade, dar lungime traseu 30m liniari din colectori in boiler  (spatele casei, loc unde nu este umbrit de casa primavera si toamna

personal inclin spre variant s-w dar nu stiu cat de grav ma va afecta traseul de 30m
este vorba de 3 colectoare plane de 1.4kw  ( 1.8mp suprafata neta de absortie ) nu tocmai din cele mai scumpe ( modele de buget )
nu ma intereseaza noiembrie-ianuarie caci pe s-w acea zona o sa fie umbrita  la pranz

ce ma sfatuiti ? multumesc

#344
doega

doega

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,216
  • Înscris: 04.12.2007
Să-ți iei o bere de banii ăia, poate gândești mai bine la rece!

#345
gry2000

gry2000

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,079
  • Înscris: 16.02.2008
Right...:)

#346
smara_1009

smara_1009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.05.2006
Bună ziua,
Am o instalatie de ACM, cu tuburi vidate si rezervor presurizat prin a carui supapa de siguranta incepea sa picure apa cand temperatura ajungea la 98-99 grade. De cateva saptamani prin supapa uncepe sa picure apa atunci cand apa are temperatura de 77-78 grade. Ceva nu mai functioneaza corect !
Va rog sa-mi spuneti care ar fi cauza acestei probleme.
Multumesc, toate cele bune !

#347
raduk

raduk

    Instalatorul de Iaşi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,330
  • Înscris: 30.09.2007
Verifică vasul de expansiune. Posted Image

#348
smara_1009

smara_1009

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 27
  • Înscris: 12.05.2006
Multumesc!
Am sa-l verific

#349
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Dar stii cum sa il verifici? In mod normal perna de aer se face cu instalatia goala, dar la panourile solare nu poti goli instalatia asa de usor, mai ales acum ca e soarele aproape cel mai puternic din an. Poti incerca sa bagi niste aer in vas, asa in presiune cum e, sa vezi ce se intampla, asta daca nu cumva iese glicol pe la valva de aer, atunci cand apesi pe cuiul ala. Cand bagi aer, urmareste presiunea pe manometru. In mod normal ar trebui sa creasca cand bagi aer, dar creste ff incet. Ar fi bun un compresor ca la pompe dai de iti vine acru daca instalatia e in presiune. Cand se opreste din crescut nu mai are sens sa bagi aer. Asta daca nu atingi pana atunci presiunea pe care o vrei in instalatie. Apropo, ce presiune indica manometrul acum, cand instalatia e rece (noaptea/dimineata devreme). E posibil sa trebuiasca sa completezi cu glicol daca zici a a picurat pe la supapa.

#350
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Eu cred ca nu are manometru si nici vas de expansiune cu membrana
Daca a spus ca are rezervor presurizat dotat cu supapa ce deschide la 98-99 grade, eu banuiesc ca are un panou dinala cu boilerul sus pe casa. Boiler fara serpentina si fara antigel.
Attached File  panou-solar-presurizat-compact.-schema.jpg   221.02K   16 downloads
Iar supapa, este de fapt una combinata, adica o supapa 2 in 1, care este si termica, dar si de presiune. Deschide cind presiunea a depasit o anumita valoare, sau cind temperatura atinge o anumita valoare.
exemple:
SUPAPA SIGURANTA TEMPERATURA - PRESIUNE, PT. PANOU SOLAR CU PRESIUNE, 6 BAR, 1/2", 90°C
Supapa siguranta temp si pres 3/4x3bar

Edited by florin71_skoda, 24 May 2019 - 09:11.


#351
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Pai zicea ca o sa verifice vasul de expansiune...

#352
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Nu prea stiu unde sa scriu... Era un topic similar deschis nu cu multa vreme in urma de cineva, insa nu stiu cine il urmareste si ma gandesc ca poate totusi este mai multa lume interesata si poate nu ar fi o idee rea sa existe un topic special pentru boilere, in cazul in care moderatorii considera ca e cazul. In fine, ideea este asa: socrii mei si-au pus centrala pe gaz in urma cu vreo 2 ani. Apa calda se face in regim instant. Inainte sa puna centrala aveau un boiler electric pe care il foloseau pentru apa calda. Acum ar vrea sa foloseasca si boilerul pentru a avea o mica rezerva de apa calda si pentru a avea apa calda mai repede la robinet. Varianta evidenta este cu legarea iesirii de acm din centrala la intrarea boilerului si iesirea boilerului la chiuveta. Asta se paote face destul de repede insa dupa mine are cateva dezavantaje. In primul rand centrala porneste de fiecare data cand se deschide robinetul de apa calda, si in al doilea rand, intrucat centrala e la ceva distanta de boiler (vreo 5m cu tevile trase prin pod) e posibil ca folosita preponderent in regim de "spalat pe maini" apa calda din centrala sa nu ajunga efectiv in boiler ci sa se raceasca pe tevi in perioadele cat nu e folosita apa calda. Asta ar duce la prepararea apei calde mai mult cu curent direct in boiler si mai putin cu centrala. Cred ca o varianta mai buna ar fi cu recircularea apei intre boiler si centrala. Schema banuiesc ca ar arata cam asa:

Attached File  boiler_centrala.png   5.72K   26 downloads

pompa de recirculare fiind comandata de termostatul din boiler. In afara de un vas de expansiune pe boiler si o supapa de sens pe alimentarea cu apa rece ar mai trebui ceva? A vazut cineva functionand un astfel de montaj? Cum se comporta? Merita efortul si costul suplimentar fata de varianta simpla?
Eu am cateva dileme:

1. Daca apa in boiler se raceste in timp si termostatul da comanda de pornire pentru pompa, apa care intra pe post de apa rece in centrala, este de fapt apa din boiler care nu e chiar rece ci poate fi chiar calda bine. Pot fi probleme daca centrala primeste apa calda pe intrarea de rece? In al doilea rand, temperatura apei calde de iesire din centrala trebuie setata mult mai sus decat apa care vine din boiler ca sa nu se opreasca focul la centrala inainte ca termostatul sa opreasca pompa. Aici probabil ca poate intra in discutie si puterea pompei, care oricum nu imi e clar cat ar trebui sa fie.

2. Daca e apa suficient de calda in boiler si pompa sta, dau drumul la dus, si in timpul dusului termostatul sesizeaza ca apa s-a racit si porneste pompa. In momentul asta mie la dus imi vine apa de pe teava dintre centrala si boiler care poate fi rece. Se poate cumva diminua fenomenul?

#353
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Boilerul ala nu are si stut pentru recirculare ? Sau o gaura de teaca, undeva pe la mijloc, sau un pic mai sus ?

Parerea mea este ca schema corecta ar fi urmatoarea:

Attached File  zz Boiler + ACM Instant -PNG.png   25.67K   54 downloads

Pompa ia apa de undeva de pe la mijlocul boilerului si o baga in centrala pe post de "apa rece". Daca la mijlocul boilerului ai un 35grd, automat la virful lui ai cu macar un10grd mai mult, care ar insemna un 45grd. Nu-i chiar fierbinte, dar este numai buna de dus
Daca in centrala bagi apa la 35grd si o mai incalzeste cu 25grd, ajunge la 60grd si centrala nu comenteaza, deoarece in general maximul pe care-l face este de 60grd.
O centrala de 24kW zice ca poate produce aproximativ 13 litri/minut de ACM cu un DeltaT de 25grd. Daca ai o pompa de 1mc/h, inseamna ca-ti recircula 1.000 / 60 = 16,66 litri / minut. Asta inseamna ca este mai mult decit poate incalzi centrala si scade acel DeltaT. Daca ar scadea la un 20grd, inseamna ca tu poti baga in centrala apa de 40grd fara probleme si automat mai creste temperatura din virful boilerului.
Cit timp pompa se invirte, recircula apa doar in jumatatea de jos a boilerului. Pompa trage apa de 40grd iar pe la baza boilerului baga apa de 60grd. Mai departe se presupune ca va exista si ceva stratificare si se spera ca sus, in virful boilerului, sa se incalzeasca mai mult decit la jumatatea boilerului. Nu stiu daca in realitate va fi asa, ca depinde si de turatia pompei. Cu cit se invirte mai incet, ai stratificare mai buna. Insa tu vrei sa o pui sa se invirta repede, ca sa nu-ti dea centrala peste cap si sa recirculi prin centrala un 15-20 litri/minut
Cit timp o sa folosesti apa calda, nu are nimic ca merge si pompa. O sa bagi in CT apa amestecata din start si din CT o sa iasa apa de 60grd care o sa merga in boiler.

Edited by florin71_skoda, 04 June 2019 - 12:46.


#354
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Nu, nu are iesire de recirculare. E un boiler electric micut (20-30l, nu stiu exact) care are numai o intrare de apa rece si o iesire de apa calda. Mai mult, fiind asa de mic, racordurile sunt de 1/2 ceea ce incurca un pic socoteala cu pompa. M-ar interesa daca pentru asa un boiler se poate face totusi ceva. Am gasit o schema aesemanatoare cu ce am postat mai sus, dar nu erau mai multe explicatii.

Eu am ceva indoieli si cu boilerul in sine pentru ca a fost folosit o vreme, dar de vreo 2 ani sta gol pe tusa si mi-e sa nu-l fi prins rugina. Dar as vrea sa adun toate informatiile, le prezint solutiile si apoi luam o hotarare.

#355
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008
Pai daca-i asa de micut, de ce te mai incurci cu pompa ? Pompa se pune la boilere mai serioase, de la un 100 litri in sus si nu la dinastea de jucarie.
Pui pur si simplu boilerul in baie sub lavoar, sau in bucatarie sub chiuveta, in functie de unde anume ai nevoie de apa calda mai repede si-l inseriezi pur si simplu pe traseul de apa calda. (Ar trebui 2 boilere mici, ca sa ai la fiecare consumator cite unul, daca vrei confort.)
Boilerele de 20-30 litri se pun linga consumator ca sa nu mai astepti pina ce-ti ajunge apa calda de la centrala. Iar daca vrei sa eviti pornirile scurte ale centralei, pentru cazurile in care doar te clatesti pe miini 10 secunde, poti pune la centrala un temporizator ca sa nu-ti porneasca centrala daca nu ti deschis un robinet de apa calda, mai mult de 60 secunde, sau cit consideri tu. Sau se invata lumea sa nu mai deschida apa calda pentru citeva secunde.

Edited by florin71_skoda, 04 June 2019 - 13:38.


#356
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
Boilerul este in baie, aproape de chiuveta. Cada e un pic mai departe ca mai e si WC-ul in drum. Probabil, ca boilerul inseriat e solutia si ma gandesc si teava de la centrala ceva mai bine izolata. La bucatarie nu ar fi problema ca centrala e pe partea din afara a peretelui bucatariei, chiar langa chiuveta, insa nu a fost chip sa ii conving sa renunte la delimano. Daca stau sa ma gandesc, are si ala un avantaj ca are debitul de apa foarte mic si nu poti consuma prea multa apa.

Ai un model de temporizator pentru centrala si cum ar trebui montat?

View Postflorin71_skoda, on 04 iunie 2019 - 13:36, said:

Sau se invata lumea sa nu mai deschida apa calda pentru citeva secunde.

Asta cred ca e mai greu. Poate cu socrii ma mai descurc, insa cu nevasta nu cred ca reusesc. Acasa la noi oricum avem boiler si nu porneste centrala cand dam drumul la apa calda, asa ca am renuntat.

#357
Pribeanu1505

Pribeanu1505

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 15.04.2014
Buna ziua.
Am fost si eu in cautarea unui panou solar potrivit pentru mine si nu prea am fost lămurit.
In principiu as fi dorit un panou solar independent de curent dar cred ca sistemul actual nu permite asa ceva.
Incalzirea la casa o am cu ajutorul unui cazan cu lemne care încălzește un stocator/boiler lam bollitori smart r1 de 200l si apoi in calorifere, funcționarea este prin termosifonare.
Stocatorul are o serpentina de ~4.5m pentru conectarea la panoul solar asa ca ma gândeam ca este posibil sa conectez la acesta un panou care sa funcționeze tot prin termosifonare. As dori sa am un asemenea panou ca in lipsa curentului sa nu de-a in fierbere lansându-se cu pagube asupra panoului.
Astăzi am inteles ca sunt panouri nepresurizate care functioneaza prin termosifonare dar au boilerul lor si nu se pot lega la stocatorul meu ci undeva prin traseu si trebuie montate pe coama casei
Am aflat care ar exista panouri presurizate care functioneaza tot prin termosifonare care pot fi montate unde vreau eu si conexiunea se face tot asa pe undeva pe traseu, nu la stocate.
Apoi sunt panourilor presurizate cu pompa care merg montate si la serpentina stocatorului dar pretul.lor este dublu si nu stiu daca chiar aduc sport solar iarna.
Eu as fi dorit un panou care sa il pot conecta la serpentina storcatorului si care in caz ca ramane fara curent sa nu sufere pagube. Ups nu vreau sa cumpăr doar pentru un panou solar, nu se merită iar singura pompa care o am este pe reciculare apa calda menajera. Este posibil montarea unui astfel de panou?

#358
M_ierdnA

M_ierdnA

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,608
  • Înscris: 17.03.2014
In mod normal, daca poti monta panourile solare sub nivelul serpentinei stocatorului ai o sansa sa faci sistemul sa functioneze prin termosifonare. Spun ai o sansa pentru ca mai trebuie calculat un pic debitul in functie de lungimea si configuratia traseului ca sa te asiguri ca este circulatie suficienta sa nu se supraincalzeasca panoul.

O alta varianta pe care o stiu, dar care cred ca e mai delicata in functionare efectiva, este un sistem "drain back". Asta e un sistem cu pompa, dar care are un rezervor unde se poate aduna lichidul care circula prin panou in caz de pana de curent. Atunci cand se opreste pompa lichidul se scurge in acest rezervor si nu se mai poate supraincalzi. Exista probleme insa ca daca se opreste curentul nu prea e bine ca panoul gol sa stea in soare si trebuie panouri speciale care sa poata face fata la aceste momente. In plus montajul e mai dificil si daca nu e decat Dorel de serviciu ai sanse sa iti fiarba apa in panou cu tot sistemul drain-back.

In ultimul rand ai putea sa mesteresti ceva, dar probail mai putin eficient. De exemplu sa iei un panou nepresurizat pe care il pui pe casa cu tot cu boilerul aferent. Cand apa din boiler se incalzeste suficient o plimbi cu o pompa prin serpentina stocatorului. Daca nu e curent sa faci acest lucru, boilerul nepresurizat se comporta ca un vas de expansiune deschis si nu e nici o problema chiar daca apa in el fierbe.

In final este varianta cu UPS-ul care de departe e cea mai simpla.

#359
florin71_skoda

florin71_skoda

    Guru Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 18,070
  • Înscris: 02.01.2008

 Pribeanu1505, on 07 iunie 2019 - 14:28, said:

..   un stocator/boiler lam bollitori smart r1 de 200l   ....
Nu cumva este de 2.000 litri ? Eu am auzit de puffere PSM sau boilere Omega. Modelul Smart nu stiu cum arata si vad ca nici google nu a auzit de el.

 Pribeanu1505, on 07 iunie 2019 - 14:28, said:

.. cazan cu lemne care încălzește un stocator/boiler lam bollitori smart r1 de 200l si apoi in calorifere, ....
Dar apa calda cum o faci in momentul de fata ? Ca despre asta nu ai spus absolut nimic.

#360
Pribeanu1505

Pribeanu1505

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 225
  • Înscris: 15.04.2014
deja stocator se afla sub nivelul parterului, mi-ar trebui o distanta prea mare in lateral care sa fie panoul sub el, plus conducte groase.

rezervorul este din seria zeta smart r1 acestea avand capacitatea intre 200-500l, fiind fratiori mai mici ai rezervoarelor din seria zeta. sunt rezervoare care au capacitateade a primi 3 surse de incalzire gen lemne, gaz si panou solar.
a fost ale cel de 200l din cauza spatiului si datorita eficientei serpentinelor lui.

la mine sistemul este in felul urmator: centrala pe lemne da direct in aceste rezervor in partea superioara a lui iar dupa ce acesta se incalzeste in totalitate in partea aproape cea mai inferioara este turul care se duce spre calorifere iar cea mai de jos iesire este returul caloriferelor care print-un T-u continua catre 2 vane de amestec  termomecanice(cred ca asa se zice) duce catre returul cazanului.
in momentul de fata am inchis robinetul de pe turul caloriferelor care se afla dupa iesirea din acest stocator, nu si cele de pe returul caloriferelor si fac focul in cazanul de lemne.
din pacate in aceste conditii trebuie sa incalzesc si cazanul.
pentru mine prioritar este sa am apa calda cu ajutorul unui panou care rezista la stresul termic in lipsa curentului electric, asa cum am si cazanul cu lemne.

ceea ce am aflat este ca pot lua un  panou presurizat cu grup de pompare care are aceea "butelie" supradimensionata si poate sa reziste in plin soare fara curent fara daune asupra lui.
varianta cu ups o exclud pentru ca nu are rost sa investesc atat doar pentru un panou, daca asemenea nevoie avea si centrala poate merita.
daca se ajunge la varianta unui panou presurizat as vrea unul de vreo 30 de tuburi ca poate ma ajuta cu ceva incalzire in anotimpurile toamna/primavara, specific ca am calorifere supradimensionate pentru temperaturi 60/50, casa este izolata pe peretele nordic cu 20cm iar celelalte fatade cu 15cm de polistiren, mansarda cu 30 cm cu vata minerala si sub planseul de la parter am 5 cm sub si 10 cm peste planseu, geamurile sunt tripan.
am mai cautat o varianta cu un un nod montat undeva sub rezervor  format din 3 rezistente de 12v alimentate de panouri fotovoltaice, dar din lipsa de informatii si oameni care sa ofere raspunsuri pe acest subiect momentan am zis pas.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate