placinta cu dovleac
Last Updated: Mar 29 2020 08:01, Started by
altuser09
, Nov 13 2018 11:23
·
0
#1
Posted 13 November 2018 - 11:23
Buna ziua, poate ma ajutati.
Fac placinta cu dovleac pentru a 2-a oara in toamna asta, am acumulat ceva experienta, fac de vreo 3 sezoane. Ce mi se intampla in sezonul asta: dovleacul este prea apos, zemos. Am folosit ca si alta data, dovleac placintar, cel in forma de para. M-am plictisit de cat a stat pe foc, mi s-a si lipit de fundul cratitei dar am trecut cu bine si de asta. Cratita folosita este inox, fund triplu, am mai folosit-o si alte dati. Ce sa fac cu surplusul de zeama care apare cand pun dovleacul la calit pe foc? Cred ca e ceva de sezon, in anii trecuti nu mi s-a intamplat. Data trecuta, am mai cules cu polonicul zeama si am aruncat-o, acum am incercat sa scap de ea prin evaporare. Nu am pus inca zahar, am pus doar unt topit si dovleac. sa mai las pe foc? Edited by altuser09, 13 November 2018 - 11:24. |
#2
Posted 13 November 2018 - 11:37
altuser09, on 13 noiembrie 2018 - 11:23, said:
Cred ca e ceva de sezon, in anii trecuti nu mi s-a intamplat. Data trecuta, am mai cules cu polonicul zeama si am aruncat-o, acum am incercat sa scap de ea prin evaporare. Nu am pus inca zahar, am pus doar unt topit si dovleac. sa mai las pe foc? Hai s-o luam pe rand: in primul rand nu inteleg de ce calesti dovleacul.. e un fruct ca oricare altul.. nu mori daca il mananci crud si nici nu te strici la stomac.. asa ca pune-l in placinta asa cum iti iese din razatoare. In al doilea rand. dovleacul se desface prin taietura pe mijloc, se curata cu o lingura de seminte si toate celelalte chestii interioare si ramane numai corpul dovleacului care nu are de ce sa fie apos (ca e ca un morcov - cand dai un morcov prin razatoare iti rezulta apa ??).. Apa care iti rezulta tie acolo e de la calit (inabusit). Nu-l mai cali, baga-l direct in placinta.. iti garantez ca nu mori daca il mananci partial crud - are timp sa se inmoaie la cuptor. So.. baga dovleacul direct in placinta - nu exagera cu cantitatea.. ar trebui sa fie putin in raport cu foaia de placinta, regleaza-l din zahar cum iti place (ca el nativ e mai mult aromat decat dulce).. La cuptor, daca poti foloseste un vas de sticla sau vitroceramic pe care pui o foaie de copt sa nu se lipeasca.. timp de coacere cam 20 min la 180- 200 grade cuptorul, daca vezi ca nu se rumeneste dai cuptorul un pic mai tare... Cand il scoti... ii pui un prosop curat deasupra tavii si ceva metalic peste prosop (eu am o alta tava) astfel incat tot aburul degajat sa inmoaie crusta si sa nu se faramiteze la mancat. Succes ! Edited by rosix, 13 November 2018 - 11:39. |
#3
Posted 13 November 2018 - 11:39
Ai putea sa faci ca la mere, adica pui niste zahar peste dovleacul ras, amesteci si lasi vreo ora-doua. Apoi storci dovleacul cu mana. O fi fost terenul irigat in exces de au iesit placintarii apoși.
Eu pun dovleacul crud in placinta dar anul acesta inca nu am facut. Edited by Freddy12, 13 November 2018 - 11:41. |
#4
Posted 13 November 2018 - 11:47
Multumesc pentru sfaturi dar stii cum e: fiecare face cum s-a invatat. Eu am facut o data si fara sa calesc dovleacul si am observat ca imi place mai mult cu el calit. Am in cap tot procesul tehnologic, mai pun zahar, scortisoara. Ultima data am pus si esenta de vanilie+esenta de rom. Nu stiu daca mai pun rom acum. Problema mea este ZEAMA MULTA! Cum scap de ea?
De stors nu mai pot, l-am pus deja pe foc. Cred ca asa trebuia sa fac, voi face data viitoare. Am lasat flacara mica si mai amestec din cand in cand. Totusi desi abureste, parca nici nu se evapora, cantitatea de zeama nu scade de loc! L.E. Asa este, am pus prea mult dovleac. De fapt este a 3-a placinta din toamna asta. La prima mi s-a parut ca a fost umplutura cam putina, la a 2-a am pus prea mult dovleac. Asa am pus si acum, a fost mare dovleacul si l-am ras pe tot. Daca mi-amintesc bine, prima data a fost mai putina zeama. Edited by altuser09, 13 November 2018 - 11:50. |
#5
Posted 13 November 2018 - 11:48
Pune niste amidon si ai scapat de apa dar nu-l turna direct in cratita ca va face cocoloși. Dizolva-l in ulei si il torni in cratita in fir subtire amestecând continuu.
Edited by Freddy12, 13 November 2018 - 11:50. |
#6
Posted 13 November 2018 - 11:50
Varianta standard
Adauga o lingura de gris care absoarbe apa in excess si nici nu se simte la gust Case closed |
#8
Posted 13 November 2018 - 11:54
#10
Posted 13 November 2018 - 12:01
Merge dar se simte tare la gust si cam strici placinta
Grisul nu se simte |
|
#11
Posted 13 November 2018 - 12:04
Multumesc. NU stiu daca am gris in casa, pesmet am sigur.
Am facut galuste cu prune o data in toamna asta si am facut prea mult pesmet. Mi-a ramas pesmet preparat pentru galuste, este intr-o cutie in frigider. Ma gandeam sa mai fac cateva galuste si sa-l folosesc atunci. Daca o mai fi bun, are peste o luna de cand sta la cutie inchis ermetic. L.E. Pesmetul din frigider e bun, l-am gustat. Nu stiu totusi daca "va trage" zeama, nu este uscat. Edited by altuser09, 13 November 2018 - 12:09. |
#12
Posted 13 November 2018 - 12:32
Nu e buna umplutura apoasa, o calesti putin sa scada.
|
#13
Posted 13 November 2018 - 12:40
Am reusit cu pesmetul preparat pentru galuste cu prune.
Am scapat de zeama! Acum cratita merge in balcon, sa se raceasca. Pe seara, dupa ce cumpar foile, o bag la cuptor. Va multumesc pentru sfaturi, au fost de folos. Sa aveti o zi frumoasa, chiar daca e marti, 13! |
#15
Posted 13 November 2018 - 12:47
|
#16
Posted 13 November 2018 - 13:03
Da, ai dreptate, m-am gandit si la faina dar mi-era frica de cocoloase. Acum am terminat, am pus pesmet. O sa vad cum iese, daca nu va fi prea reusita, o sa o mananc iar singur. Aveam intentia sa ma duc la cineva apropiat sa-i duc, e in spital si m-a intrebat zilele trecute daca am mai facut placinta. Stia de ce patisem cu precedenta.
A 2-a din toamna asta am stricat-o. Nu am apucat bine tava fierbinte cand am scos-o din cuptor si am dat cam 1/3 pe jos, am adunat-o cu farasul si a mers la gunoi. Restul am pus-o la racit dar se amestecase umplutura cu foile, aveam basici pe palma, nu m-am ocupat de ea. A 2-a zi cand am luat-o din balcon, foaia de deasupra era uscata bine. Am mancat-o si pe aia singur, nu o puteam oferi cuiva. Gustul nu a fost rau, aspectul era groaznic. Sper sa fie comestibila, o sa revin cu mesaj dupa ce e gata. Irina, ce poze? Abia pe seara e gata. Sau vrei sa vezi cratita cu dovleacul ajuns pasta? Cred ca are gust bun, am bagat 1/2 pachet de unt, folosesc numai cel cu 82% grasime. Intrebarea este daca pesmetul nu i-a stricat putin gustul.......... Edited by altuser09, 13 November 2018 - 13:06. |
#17
Posted 13 November 2018 - 13:11
Daca dizolvi faina in ulei si torni încet, nu face cocoloașe.
|
#18
Posted 13 November 2018 - 13:48
Freddy12, on 13 noiembrie 2018 - 11:48, said:
Pune niste amidon si ai scapat de apa dar nu-l turna direct in cratita ca va face cocoloși. Dizolva-l in ulei si il torni in cratita in fir subtire amestecând continuu. Dacă tot vrei sa pui ceva care sa absoarbă umiditatea in exces, dar sa aibă și gust bun, folosești pesmet, nu amidon. Iar dacă ar fi pus dovleacul crud, ar fi avut toată placinta extra umeda. Mai bine ca l-a călit. Cel mai ușor este sa pui pur și simplu umplutura călită la scurs, intr-o sita. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users