Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Probleme timonerie schimbator sau...

Numar strada gresit in contractul...

Centrala Ariston Cares Premium 24...

La multi ani @Klasse!
 La multi ani @shmecherul!

pareri ipad 6-2018- flip

Cum au aparut supermarketurile in...

Campanii mincinoase Carrefour
 Tv toshiba defect

touchscreen navigatie stricat

bonsai - de unde?

Resetare Bonus Malus
 Unitatea optica DVD-rw absenta pe...

Problema configurare Wireguard

Dozatoare de apa, cu alimentare d...

Intarziere aterizare avioane
 

Conectare centrală electrică 380V la 220V

- - - - -
  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#19
XrainX

XrainX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,469
  • Înscris: 28.09.2011
Omul se referea să dea centrala la maxim și să încălzească un calorifer doar, nu era vorba de cifre. Să presupunem că centrala este subdimensionată. Ai făcut duș, dai caloriferul pe minim, ai mâncat în bucătărie, îl dai și pe ăla la minim, te duci la dormitor și dai caloriferul la maxim, te duci în sufragerie și mănânci, după care dai la minim și acolo. Până ai mâncat ai folosit toată puterea centralei pentru dormitor. Că mai umbli la celelalte calorifere înainte să adormi, asta e altă treabă.

Quote

care e zona asta,ca m-as muta si eu acolo
O asemenea climă este la Constanța, Năvodari, Mangalia, sunt informații pe internet, uite. De exemplu bagă aici Brașov, apoi Constanța. Dacă la Brașov ai nevoie de un calorifer de 3000W, la Constanța fix pentru aceeași cameră de 5x4 ai nevoie doar de 2300W. Cu 30% mai puțin! O centrală cu 30% mai mică, minim 30% de plată mai puțin pentru încălzire. Dacă la Brașov unde nu e polul frigului ai nevoie de o centrală de 12KV, la Mangalia ajunge una de 9KV, sau chiar mai puțin, mai depinde și de alți factori minori.
Ce nu înțelegi este că doream o soluție provizorie. Când vor fi gazele la poartă o să fac calculele exact și o să iau centrala care trebuie. Până atunci accept disconfortul cu reglatul caloriferelor în funcție de necesitățile pe fiecare cameră.
Încă aștept sfaturi de la electroniști, nu despre viață, climă sau ce marcă e termopanul.

#20
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

View Postdanpet, on 04 octombrie 2018 - 14:09, said:

Te rog,explica-ne si noua,care nu stim...cum poti sa bagi 6kW intr-un calorifer care din constructie are 2kW?...sau poate nu stii ca radiatoarele pentru centrale,au puteri maxime in functie de tip,dimensiuni si temperatura agentului termic...Ce bine ar fi daca in caloriferul meu din sufragerie,de 2kW,as putea baga toti cei 24kW de care e capabila centrala Posted Image


care e zona asta,ca m-as muta si eu acolo Posted Image
Se pare ca nu e foarte bine izolata termic...dar CE SUPRAFATA are casa si cate niveluri?...zona cu vanturi sau nu,orientarea spre S,N,etc...perete comun cu alta casa?...toate astea influenteaza calculul puterii necesare pentru centrala!
La siguranta de 32A ai o putere maxima de 7,3kW...nu cu mult peste cei 6kW de care se vorbea,dar...mult sub cei 11kVA (care reprezunta o putere maxima,dar nu obligatorie,permisa de normativ).
Nu am zis nimic de calorifer care din constructie are 2KW. Am scris f clar la sfarsit "daca si caloriferul stie ce sa faca cu cei 6KW".
Nu stiu cum isi va dimensiona omul caloriferele. Poate va lua niste calorifere mari ca sa poata lega si panouri solare sau pompa de caldura. Puterea nominala a caloriferelor din cate stiu eu (si sunt sigur ca si tu) e la dT de 40°C. Daca dai centrala la maxim iar in casa ai 15grade, ai sanse sa ii dublezi puterea nominala pt o perioada (aproape sa dublezi), scopul povestii astea fiind chiar asta, sa ridici temperatura rapid intr-o camera, nu sa iei caloriferul in brate sa-l incalzesti pana se ridica temperatura daca a stat casa rece o perioada.

Initiator, daca e zona calda, e pacat sa nu iei ACuri. Randamentul va fi f bun plus ca le vei folosi oricum si vara. Cand va fi f rece si nu vor da randament, te descurci tu cumva cu aeroterme sau ceva de genul asta. Stiu ca nu mai vrei aeroterme si radiatoare dar una e sa mearga non stop si alta sa mearga cateva zile cand sunt sub -10°C. Exista ACuri care merg si la temperaturile alea dar nu stiu daca merita sa dai dublu sau triplu pe ele pt cateva zile pe in care nu merg bine unele mai ieftine. Parerea mea e ca se vor plati singure pana ajunge gazul la tine.

Sau, daca ai facut deja instalatia termicz, poti lua si centrala electrica alaturi de AC-uri.

Edited by underb, 04 October 2018 - 21:35.


#21
XrainX

XrainX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,469
  • Înscris: 28.09.2011
Nu știu ce să spun de Ac-uri, trebuie să studiez bine de tot zgomotul pentru că sunt prea sensibil la zgomot mai ales când dorm.. Am o casă foarte liniștită și așa vreau să rămână așa cât se poate, cel puțin să nu îmi bag eu ceva în cameră care să mă deranjeze.
Ceva, ontopic? O cumpăr pe aia de 9kV sau pe aia de 14?


#22
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Daca faci rost de manualul service care contine schema electrica a centralei pot sa-ti spun daca merge modificata pentru monofazat.
In principiu daca este cu,grupuri de rezistente care lucreaza in stea la 230V se poate.
Depinde foarte mult si de cum e gandita modularea de putere.Este posibil ca acele rezistente sa fie trecute in triunghi la puteri superioare. Asta se traduce ca nu vei putea folosi decat cca 1/3 din puterea centralei in monofazat.
Iar cireasa de pe tort este ca trebuie anulate protectiile de lipsa faza din modulul de comanda si control ca sa te lase sa pornești centrala.
Fara schema e impisibil de dat un verdict, iar modificarea daca e posibila e costisitoare(trebuie om priceput) si se lasa cu pierdera garantiei.
Cu 32A in monofazat ai un maxim de cca. 7KW disponibili care-i imparti frateste cu toti ceilalti consumatori.
Asta se traduce practic ca mai mult de 5KW nu te poti intinde cu centrala deoarece va da afara siguranta la orice varf de consum genearat de o masina de spalat,un fier de calcat,aspirator,microunda etc. etc.
Deci ce vrei tu nu este fezabil.
In alta ordine de idei de ce centrala electrica?
Sunt bani irositi de pomana in centrala,circuit electric separat pana la ea,tevi,calorofere,filtre.....
Pe electric cel mai simplu si eficient e cu,IPEL si/sau Convectoare electrice de perete.Ambele sulutii sunt controlate automat de termostate de ambient si sunt foarte fiabile si usor de implementat in comparatie cu o centrala electrica.
Pe deadupra ai si posibilitatea de control individual pe fiecare camera in parte a temperaturii si orarului de functionare.Sunt chiar unitati de control inteligente care gestionează cererea de consum pe camere in asa fel incat sa nu mearga toate in acelasi timp pentru a nu se depasi un prag de putere stabilit.
AC-ul este alta mancare de peste.
Fiind o pompa de caldura are acel coeficient COP.Ea practic muta caldura dintr-un mediu in altul.
Asta se traduce prin consum electric la jumate pentru aceeasi cantitate de caldura generata in comparatie cu o rezistenta.
Deci te ajunge factura la jumate si te poti incadra si puterea instalata.
Dezavantajul este ca investitia e mare iar  si nu toate aparatele functioneaza bine pe incalzire la temperaturi negative.
Eu te sfatuiesc sa mergi pe AC-uri inverter de top de la Mitsubishi/Daikin/Gree sau pe IPEL/Convectoare cu modul inteligent de control.
Alegerea iti apartine.Uita de centrala.

#23
underb

underb

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,491
  • Înscris: 08.03.2015

View PostXrainX, on 05 octombrie 2018 - 00:29, said:

Nu știu ce să spun de Ac-uri, trebuie să studiez bine de tot zgomotul pentru că sunt prea sensibil la zgomot mai ales când dorm.. Am o casă foarte liniștită și așa vreau să rămână așa cât se poate, cel puțin să nu îmi bag eu ceva în cameră care să mă deranjeze.
Ceva, ontopic? O cumpăr pe aia de 9kV sau pe aia de 14?
As putea intelege asta. Nici eu nu cred ca as dormi cu orice AC pornit. Cu toate astea, incalzirea unei case nu se rezuma doar la dormitor si doar noaptea. Poti folosi f bine ACul in restul timpului facand o economie considerabila la factura.
Ambele centrale pot merge la putere mai mica decat cea maxima dar nu moduland puterea ci oprind si pornind alimentarea uneia sau mai multor rezistente. Deci nu poti sa o folosesti la 60% din putere.
As lua-o pe cea de 9KW pt ca ai 3 trepte de putere 3-6-9 pe cand cea de 14 are doar 2 adica 7 sau 14. Uneori 7 poate fi prea putin iar instalstia nu iti va duce 14. Alteori, cand ai multi consumatori, 7 poate fi prea mult si iar n-ai ce sa faci. Cum ziceam, nu moduleaza puterea. Nu poti tine rezistenta de 7 la jumatate din putere ci doar pornita jumatate din timp.
Pe scurt, cea de 14 va fi de fapt o centrala de 7, on/off iar cea de 9 va fi de 3, de 6 sau de 9. Ajuta mult cand nu ai putere nelimitata la priza.

Daca nu are si comanda manuala sa poti alege si ce rezistenta sa foloseasca, poti cumpara un comutator de putere pt
0 - 1 - 2 - 1+2
Adica o lasi sa-si faca ea treaba dar conditionezi folosirea doar a rezistentei mici, a celei mari sau a ambelor.

Edited by underb, 05 October 2018 - 08:50.


#24
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Vorbesti aiurea.
Din schema postata de initiator in primul post reiese ca centrala Ray de 14KW este formata din 2 grupuri identice a cate 3 rezistente fiecare(una de 2,una de 3 si una de 4kW)
Fiecare rezistenta din grup este alimentata la 230V dintr-o faza separata printr-un contactor individual.
Ca sa o treci in monofazic modifici alimentarea de forta a celor 6 contactoare pe o singura faza si mai anulezi din rezistente daca nu are in meniu limitare de putere ca sa te incadrezi in bransament.
Daca anulezi unul din grupuri ai 3/6/7 KW ca modulari posibile.
Contactirele le alimentezi pe toate din faza U notata pe schemă,pentru ca deacolo prin clema auxiliara 13 se alimenteaza si modulul de comanda in monofazic.

Edited by geo123, 05 October 2018 - 10:39.


#25
XrainX

XrainX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,469
  • Înscris: 28.09.2011
Din pozele puse de mine în primul post reiese faptul că cea de 14Kv e formată din 2 rezistențe de 7KV.

Referitor la putere, conform manualului,
Treptele de putere de la 9KV sunt: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 (Kv)
Treptele de putere de la 14KV sunt: 2,3 - 4,7 - 7 - 9,3 - 11,7 - 14 (kV)
(de exemplu la cea de 12 KV care e formată din 6+6KV) are trepte de putere: 2 - 4 - 6 - 8 - 10 - 12
Eu ca „ne-electronist” nu înțeleg cum funcționează aceste trepte de putere doar privind la schemă.

#26
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
Mai,tu esti turc!
E FORMATĂ DIN 2 GRUPURI A CATE 3 REZISTENTE FIECARE! SUNT 6 REZISTENTE IN TOTAL.

#27
XrainX

XrainX

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,469
  • Înscris: 28.09.2011
Eu am împărțit 7 (Kv) la 3 (rezistențe) și mi-a dat 2,3 (o treaptă de putere). De acolo m-am gândit că fiecare rezistență din grup are 2.3kV. De aceea, treptele de putere sunt multiplu de 2,3kV.
Oricum, îți mulțumesc pentru explicații! Doar că valorile alea de 2 3 4 scrise de tine mi-au atras atenția când am văzut valorile ciudate de la treptele de putere și am început să fac calcule.

PS: nu sunt turc, așa.. foarte puțin... grec ;)

#28
geo123

geo123

    Power User

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,926
  • Înscris: 10.05.2006
In fiecare grup este o rezistenta de 2KW, una de 3KW si una de 4KW(este a treia oara cand specific asta)
6KW face cu una de 3kw din primul grup impreuna cu una de 3kw din al doilea.
9kw  e 3  +  2+4  (una de 3kw din primul grup impreuna cu una de 2kw  si una de 4kw din al doilea grup)
7Kw  e 4  +  3
12kw e 2+4  + 2+4
Daca nici acum nu ai prins ideea.....

Edited by geo123, 05 October 2018 - 20:54.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate