Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Baby Reindeer - 2024

Hotii voteaza hoti?!

Camera video masina

Zilele emailului din gospodaria n...
 Best gaming laptop?

Humane (2024)

Recomandare casti 100-150 lei

Schimbare bec far VW Touran 1T3
 Plata impozit PF

Ce parere aveti de viteza/ modul ...

Love Lies Bleeding - 2024

Cum sterg mails din Promotions
 Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Donez medicamente renale ptr pisica

Ce componenta e asta si ce ziceti...
 

Despre cabluri si calitatea lor...

* * * * * 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
1477 replies to this topic

#721
userincognito

userincognito

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 422
  • Înscris: 30.07.2018
Nu sunt nelinistit. Am in casa destule variante de dac si, chiar daca masuratorile alea o sa zica altceva, eu in nebunia mea tot o sa le aud diferit...La fel si la amplificatoare, tonal tot diferit le aud. Aceleasi cabluri, boxe, asezare a boxelor si camera.....Ce sa-i faci, subiectivismul asta... :)

#722
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,793
  • Înscris: 04.10.2014

View Postmaccip, on 15 martie 2019 - 14:09, said:

E destul de complicat pentru ca depinde de pozitia ascultatorului
Existã douã categorii de probleme, localizate, o compunere particularã nefavorabilã a undelor într-un anumit loc, și generalizate, de exemplu un mod rezonant cu atenuãri specifice mici, care elibereazã foarte lent energia acumulatã, acesta fãcându-și simțite efectele în toate pozițiile de ascultare. Mãsurile de corecție trebuie în mod normal sã le abordeze pe ultimele, pentru primele îți schimbi poziția.

#723
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postuserincognito, on 15 martie 2019 - 14:48, said:

Nu sunt nelinistit. Am in casa destule variante de dac si, chiar daca masuratorile alea o sa zica altceva, eu in nebunia mea tot o sa le aud diferit...La fel si la amplificatoare, tonal tot diferit le aud. Aceleasi cabluri, boxe, asezare a boxelor si camera.....Ce sa-i faci, subiectivismul asta... Posted Image

Evident. Cum sa nu se auda mai bine, cind stii ca tocmai asculti un  DAC, pe care ai dat de citeva ori mai mult decit pe "prapadul", care probabil nici pentru locul din camara nu mai e bun. Roaga si tu pe cineva sa-ti faca un test double blind. Ar trebui sa poti identifica exact scula ;)

#724
spiro

spiro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 01.07.2007

View Postuserincognito, on 15 martie 2019 - 14:07, said:

Nu...sa presupunem ca fisierul din laptop are aceeasi calitate cu cd-ul.
Ma scuzati , nu stiu de ce m-a mancat in tastatura sa raspund , daca exista convingerea ca fisierul (care se presupune ca a fost extras in wav , ripp-uit corect cu EAC , si este 1 la 1 cu informatia continuta in CD , e doar 1 si 0 , pit@land nu-i asa ...) este redat la aceeasi calitate de o placa de sunet onboard vs. un CD player , ma declar invins ... voi cauta un laptop mai rasarit , imi vand toate cd-urile , si asta e...

#725
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007

View Postuserincognito, on 15 martie 2019 - 13:41, said:

Pai am facut. De mai multe ori...Dar intervine subiectivismul... Doream o explicatie mai tehinca. Daca ai chef... Posted Image

La difuzoare sunt cateva aspecte distincte care impreuna dau o valoare a calitatii acestora.
Exista (si se pot defini) o multitudine de parametri tehnici care sa spuna ca A e mai bun dect B, dar acei parametri tehnici trebuie sa corespunda si cu asteptarile noastre. Zic asta, pentru ca orice om, tehnic sau atehnic, poate sa-si dea cu parerea asupra calitatii unei auditii A versus B, daca exista diferente semnificative de calitate, deplin acceptate . Spun deplin acceptate pentru ca fiecare om se inscrie unei culturi, are anumite asteptari de la boxe. De ex rapperii se excita cand aud bassul ala spart si inutil, am vazut ca toata lumea se grabeste sa zica  despre bass cand e vorba despre o auditie, despre casti, boxe.. etc..
In concluzie, avem aprecieri subiective care variaza de la om la om, de la cultura la cultura. Avem aprecieri obiective, care ele nu variaza, insa nu stim exact daca sunt relevante sau nu. Sau nu stim cat de relevante pot fi. Ele trebuie sa se circumscrie cumva tot asteptarilor subiective. Degeaba inventez eu un parametru, un quality factor pe care-l pot determina precis prin masuratori, daca in mod sistematic aprecierile subiective ale oamenilor nu corespund cu parametrul respectiv.

E musai necesar sa se intample acest lucru. Am sa incerc sa explic de ce, care-i baza logica.
Si apoi sa explic de ce o anumita solutie e mai buna decat alta. Si ce anume presupune un parametru obiectiv.
Sa uitam ca vorbim despre audio. Chestia e universal valabila pentru orice lucru ce corespunde descrierii de mai jos.

1. Despre comparatie. Prima problema care apare in evaluarea unui sistem/lucru/chestie e necesitatea de a compara cu o alta chestie similara. Nu intotdeauna e clar ce vrem sa comparam. Chiar si inventand niste criterii pe baza unor parametri masurabili, tot vom intampina niste probleme in comparatie. Luam 2 oameni si ne punem intrebarea: Care dintre ei e mai prost? Daca diferentele sunt mari, atunci e clar pentru toata lumea care e mai prost si de ce. E usor de evaluat. Subiectiv, evident. Dar daca cei doi oameni sunt apropiati ca valoare, e cu mult mai greu sa-i evaluezi in mod sistematic si corect pentru a-i putea compara. Motivul zace in faptul ca calitatea de a fi sau nu destept zace intr-un bogat spectru de valori care trebuiesc combinate intr-un mod unic acceptabil pentru a da o singura vcaloare pe care s-o folosim intr-o comparatie.
Ideea de baza a comparatiei e ca trebuie sa reduci multimea multidimensionala de valori la o singura valoare. Doar numerele se pot compara. Poti spune ca a<b, sau a>b daca a si b sunt numere. Perechelie de numere nu merg a fi comparate. De exemplu care-i mai mare? Perechea (1, 3) sau (2, 1) ? Cert e ca nu stim pana nu definim niste criterii. De exemplu putem decide ca suma lor e termenul de comparatie si atunci (1,3)>(2,1). Sau putem spune ca numarul primu e cel decisiv, atunci insemnand ca (1,3)<(2,1).
Pentru multidimensiuni (asa cum poate fi catalogata sa zicem calitatea unei boxe, sau prostia unui om), devine si mai complicat, insa cert e ca trebuie sa reduci numarul de valori independente la doar una singura. In termeni matematici asta se numeste proiectie. Un spatiu multidimensional se poate proiecta pe un spatiu unidimensional, rezultand practic un numar, excelent pentru a putea face cmparatie.

Despre multidimensionalitate. In paragraful de mai sus , cu comparatia, am spus ca lucrurile in general se comporta ca si chestii multidimensionale. Intrebarea e ->cate dimensiuni sa aiba? !, 2, 3?
In matematica dimensionalitatea e data de numarul de parametri distincti si independenti (ortogonali). Ce inseamna asta?
Sa presupunem ca avem mere de diferite marimi si culori. Si vrem sa le comparam din pdv estetic pe baza acestor 2 marimi.
E clar ca avem 2 chestii total independente. Marimea, si Culoarea. Asta la prima mana. Pentru ca pot exista si corelatii intre marime si culoare, de genul ca marul verde e ala crud deci mai mic, marul rosu nu pre are cum sa fie mic, ar putea sa fie mai degraba mare.
OK. Deci am identificat 2 dimensiuni. Dar putem gasi 3, 4, 5, etc, depinde de cat de mult vreu sa parametrizam obiectul respectiv. Un parametru ar putea fi turtirea elipsoidului generat de momentele de inertie ale marului. Altul ar putea fi dat de gradul de dispersie a culorii in jurul culorii medii(centrale).. etc...
Putem inventa si 1000 de parametri masurabili ce tin de mar. Ideea e ca trebuie sa fie independenti, rezultand spatii ortogonale de valori. In final ne intereseaza proiectia acelui spatiu pe axa  frumusetii(sa zicem)
Sa particularizam pe boxe acuma. Avem niste parametri masurabili. Sunt o multime, dar as lua deocamdata unul dintre cel mai greu de descris, caracteristica Amplitudine(frecventa), care este o fuctie, arata intr-un fel anume, este de fapt o functie de raspuns in frecventa. Ea nu este un parametru unidimensioal ci unul multidimensional.
De exemplu, ne uitam la 2 caracteristici de-astea. Una are un spaik la 3KHz, cealalta e identica, dar are spaikul la 3.1KHz. Care-i mai buna?
E drept ca intre curbe total diferite(una plina de spaikuri si benzi lipsa si alta mai smooth su raspuns decent in toata banda, exista un mod clar de a face diferenta. . Insa intre curbe apropiate, e mai greu. E necesar un arbitru care sa ne zica ca spaikul de la 3.1KHz nu-i asa de nasol ca ala de la 3KHz.
Asta in mod stiintific nu se poate face decat prin compararea cu o curba ideala, medierea prin ponderarea comparatiilor, rezultand in final o valoare numerica. Dar, chiar daca e determinabila pe baze empirice, in final tot comparatia cu valoarea subiectiva a ponderarii abaterilor fata de ideal.

Daca vorbim despre alt parametru al boxei, independent de curba de raspuns, gen Nivelul estimat de deformatii, atunci -> iarasi, vorbim despre alta valoare a calitatii. Dar in final ele trebuiesc cuplate, ponderate cumva sa rezulte o singura valoare necesara comparatiei.


Despre geometria unui spatiu multidimensional. Intram intr-o zona care poate parea aberanta, dar pentru mine e frumoasa ca un caleidoscop. Stim ca un obiect multidimensional trebuie sa-l proiectam pe o axa unidimensionala. Pe baze stiintifice putem genera o proiectie care sa satisfaca un grup de indivizi, prin metoda regresiei matematice, sau metoda Lagrange.. orice metoda care cauta sa obtina simiilitudini intre ceva ideal si ceva masurat. Idealul fiind de fapt generat prin medierea opinilor unor indivizi. Ca principiu se poate. Ca si realizare practica e cam inutil daca vrem precizie enorma, dar.. ca si obiect de interes ar fi util. E aberant, dar tocmai despre aberatii e vorba aici. Avem influenta a 3-4-5... 10 parametri independenti asupra valorii finale de comparatie. Cum se compune de fapt influenta totala? Prin sumare?
Raspunsul este nu. Si explicatia rezida in modul in care se poate alcatui geometria unui spatiu multidimensional, Parametrul cel mai important al unei geometrii este masura. Masura se poate defini in mai multe moduri, dar ea trebuie sa respecte regula triunghiului. Si orice proiectie ai adopta, masura joaca rolul primordial in definirea acelei proiectii.

Intr-un spatiu continuu(adeica nu discret), o masura e data de valoarea medie patratica a abaterii fata de ideal.

Deci medie patratica, dupa regula paralelogramului. Adica 2 influente independente intre ele se compun dupa regula lui Pitagora.

Mai precs... Sa zicem ca asupra frumusetii marului, am descoperit noi din preferintele utilizatorilor, ca prefera o valoare  a turtirii elipsoidale date de numarul de aur (1+radical(5))/2. Si abaterea fata de aceasta turtire are impactul maxim. Are si culoarea o influenta, dar sa zicem de 10 ori mai mica.
Pai abaterea totala va fi de R=Radical ( 1^2+10^2) = 10.1, doar un pic mai mult decat abaterea data de turtire. Ceea ce inseamna ca culoarea, desi are o influenta de 1, ea are un impact doar de 0.1. In timp ce turtirea are o abatere de 10 si cu influenta nediminuata de 10.

Deci in geometria acestui spatiu multidimensional se afla explicatia ca nu trebuie sa depui prea mult efort pentru a corecta o influenta mai mica, deoarece aportul final a acelei influente are o valoare patratic mai mica. Asta se aplica la influente independente.
Daca masori stadionul cu pasul si ultimul pas sa zicem ca-l masori cu ruleta, atunci nu are importanta ce precizie are acea ruleta, atata timp cat pasul e de 100 de ori mai imprecis, impactul impreciziei va fi de 10000 ori mai mare. Valabil daca eroarea ruletei e independenta de eroarea pasului, ceea ce e plauzibil, nu ne putem astepta ca cei cu pasul mai mare sa aiba siruleta etalonata cu centimetrul mai lung, ele sunt independente. Daca nu ar fi independente, atunci erorile s-ar aduna(sau scadea), dar nu face obiectul problemei noastre.

Problemele sunt similare, e greu de vazut analogia. Dar daca e cineva interesat de modul meu de judecata, am incercat sa-l expun aici. Am incercat sa fiu succint, dar in spatele acesui tip de judecata se afla o euristica influentata de modele matematice pe deplin stiintifice, eu doar le-am schitat aici, dar exista o teorie foarte bine pusa la punct cu care se lucreaza in inteligenta artificiala, sau in probleme de minim, de optimizare, predictia comportamentului unui sistem, etc.

In final, da, exista un anume subiectivism, dar daca intelegi ce presupune comparatia intr-un spatiu multidimensional valoric,  e musai sa existe acest subiectivism. Si exercitiul mental din spatele conceptelor abstracte trebuie sa fie convergent, sa duca la intelegerea fenomenului real.

Edited by maccip, 15 March 2019 - 15:34.


#726
userincognito

userincognito

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 422
  • Înscris: 30.07.2018

View Postspiro, on 15 martie 2019 - 15:18, said:

Ma scuzati , nu stiu de ce m-a mancat in tastatura sa raspund , daca exista convingerea ca fisierul (care se presupune ca a fost extras in wav , ripp-uit corect cu EAC , si este 1 la 1 cu informatia continuta in CD , e doar 1 si 0 , pit@land nu-i asa ...) este redat la aceeasi calitate de o placa de sunet onboard vs. un CD player , ma declar invins ... voi cauta un laptop mai rasarit , imi vand toate cd-urile , si asta e...
Imi pare rau ca ai inteles astfel raspunsul meu. Este vorba de un context din care eu incercam sa elimin o variabila - calitatea sursei. Daca crezi ca te-am lezat cu ceva imi cer scuze. Zi frumoasa! Posted Image

View Postvata_pa_batz, on 15 martie 2019 - 14:57, said:

Evident. Cum sa nu se auda mai bine, cind stii ca tocmai asculti un  DAC, pe care ai dat de citeva ori mai mult decit pe "prapadul", care probabil nici pentru locul din camara nu mai e bun.
Nu e cazul. Aici doream sa discut strict de laptop si cd player. Atat. Niste vechituri ambele - nu cred ca depasesc valoarea de 300lei amandoua...

View Postmaccip, on 15 martie 2019 - 15:22, said:

La difuzoare sunt cateva aspecte distincte care impreuna dau o valoare a calitatii acestora.
Exista (si se pot defini) o multitudine de parametri tehnici care sa spuna ca A e mai bun dect B, dar acei parametri tehnici trebuie sa corespunda si cu asteptarile noastre. Zic asta, pentru ca orice om, tehnic sau atehnic, poate sa-si dea cu parerea asupra calitatii unei auditii A versus B, daca exista diferente semnificative de calitate, deplin acceptate . Spun deplin acceptate pentru ca fiecare om se inscrie unei culturi, are anumite asteptari de la boxe. De ex rapperii se excita cand aud bassul ala spart si inutil, am vazut ca toata lumea se grabeste sa zica  despre bass cand e vorba despre o auditie, despre casti, boxe.. etc..
In concluzie, avem aprecieri subiective care variaza de la om la om, de la cultura la cultura. Avem aprecieri obiective, care ele nu variaza, insa nu stim exact daca sunt relevante sau nu. Sau nu stim cat de relevante pot fi. Ele trebuie sa se circumscrie cumva tot asteptarilor subiective. Degeaba inventez eu un parametru, un quality factor pe care-l pot determina precis prin masuratori, daca in mod sistematic aprecierile subiective ale oamenilor nu corespund cu parametrul respectiv.
E musai necesar sa se intample acest lucru. Am sa incerc sa explic de ce, care-i baza logica.
Si apoi sa explic de ce o anumita solutie e mai buna decat alta. Si ce anume presupune un parametru obiectiv.
Sa uitam ca vorbim despre audio. Chestia e universal valabila pentru orice lucru ce corespunde descrierii de mai jos.
1. Despre comparatie. Prima problema care apare in evaluarea unui sistem/lucru/chestie e necesitatea de a compara cu o alta chestie similara. Nu intotdeauna e clar ce vrem sa comparam. Chiar si inventand niste criterii pe baza unor parametri masurabili, tot vom intampina niste probleme in comparatie. Luam 2 oameni si ne punem intrebarea: Care dintre ei e mai prost? Daca diferentele sunt mari, atunci e clar pentru toata lumea care e mai prost si de ce. E usor de evaluat. Subiectiv, evident. Dar daca cei doi oameni sunt apropiati ca valoare, e cu mult mai greu sa-i evaluezi in mod sistematic si corect pentru a-i putea compara. Motivul zace in faptul ca calitatea de a fi sau nu destept zace intr-un bogat spectru de valori care trebuiesc combinate intr-un mod unic acceptabil pentru a da o singura vcaloare pe care s-o folosim intr-o comparatie.
Ideea de baza a comparatiei e ca trebuie sa reduci multimea multidimensionala de valori la o singura valoare. Doar numerele se pot compara. Poti spune ca a<b, sau a>b daca a si b sunt numere. Perechelie de numere nu merg a fi comparate. De exemplu care-i mai mare? Perechea (1, 3) sau (2, 1) ? Cert e ca nu stim pana nu definim niste criterii. De exemplu putem decide ca suma lor e termenul de comparatie si atunci (1,3)<(2,1). Sau putem spune ca numarul primu e cel decisiv, atunci insemnand ca (1,3)<(2,1).
Pentru multidimensiuni (asa cum poate fi catalogata sa zicem calitatea unei boxe, sau prostia unui om), devine si mai complicat, insa cert e ca trebuie sa reduci numarul de valori independente la doar una singura. In termeni matematici asta se numeste proiectie. Un spatiu multidimensional se poate proiecta pe un spatiu unidimensional, rezultand practic un numar, excelent pentru a putea face cmparatie.
Despre multidimensionalitate. In paragraful de mai sus , cu comparatia, am spus ca lucrurile in general se comporta ca si chestii multidimensionale. Intrebarea e ->cate dimensiuni sa aiba? !, 2, 3?
In matematica dimensionalitatea e data de numarul de parametri distincti si independenti (ortogonali). Ce inseamna asta?
Sa presupunem ca avem mere de diferite marimi si culori. Si vrem sa le comparam din pdv estetic pe baza acestor 2 marimi.
E clar ca avem 2 chestii total independente. Marimea, si Culoarea. Asta la prima mana. Pentru ca pot exista si corelatii intre marime si culoare, de genul ca marul verde e ala crud deci mai mic, marul rosu nu pre are cum sa fie mic, ar putea sa fie mai degraba mare.
OK. Deci am identificat 2 dimensiuni. Dar putem gasi 3, 4, 5, etc, depinde de cat de mult vreu sa parametrizam obiectul respectiv. Un parametru ar putea fi turtirea elipsoidului generat de momentele de inertie ale marului. Altul ar putea fi dat de gradul de dispersie a culorii in jurul culorii medii(centrale).. etc...
Putem inventa si 1000 de parametri masurabili ce tin de mar. Ideea e ca trebuie sa fie independenti, rezultand spatii ortogonale de valori. In final ne intereseaza proiectia acelui spatiu pe axa  frumusetii(sa zicem)
Sa particularizam pe boxe acuma. Avem niste parametri masurabili. Sunt o multime, dar as lua deocamdata unul dintre cel mai greu de descris, caracteristica Amplitudine(frecventa), care este o fuctie, arata intr-un fel anume, este de fapt o functie de raspuns in frecventa. Ea nu este un parametru unidimensioal ci unul multidimensional.
De exemplu, ne uitam la 2 caracteristici de-astea. Una are un spaik la 3KHz, cealalta e identica, dar are spaikul la 3.1KHz. Care-i mai buna?
E drept ca intre curbe total diferite(una plina de spaikuri si benzi lipsa si alta mai smooth su raspuns decent in toata banda, exista un mod clar de a face diferenta. . Insa intre curbe apropiate, e mai greu. E necesar un arbitru care sa ne zica ca spaikul de la 3.1KHz nu-i asa de nasol ca ala de la 3KHz.
Asta in mod stiintific nu se poate face decat prin compararea cu o curba ideala, medierea prin ponderarea comparatiilor, rezultand in final o valoare numerica. Dar, chiar daca e determinabila pe baze empirice, in final tot comparatia cu valoarea subiectiva a ponderarii abaterilor fata de ideal.
Daca vorbim despre alt parametru al boxei, independent de curba de raspuns, gen Nivelul estimat de deformatii, atunci -> iarasi, vorbim despre alta valoare a calitatii. Dar in final ele trebuiesc cuplate, ponderate cumva sa rezulte o singura valoare necesara comparatiei.

Despre geometria unui spatiu multidimensional. Intram intr-o zona care poate parea aberanta, dar pentru mine e frumoasa ca un caleidoscop. Stim ca un obiect multidimensional trebuie sa-l proiectam pe o axa unidimensionala. Pe baze stiintifice putem genera o proiectie care sa satisfaca un grup de indivizi, prin metoda regresiei matematice, sau metoda Lagrange.. orice metoda care cauta sa obtina simiilitudini intre ceva ideal si ceva masurat. Idealul fiind de fapt generat prin medierea opinilor unor indivizi. Ca principiu se poate. Ca si realizare practica e cam inutil daca vrem precizie enorma, dar.. ca si obiect de interes ar fi util. E aberant, dar tocmai despre aberatii e vorba aici. Avem influenta a 3-4-5... 10 parametri independenti asupra valorii finale de comparatie. Cum se compune de fapt influenta totala? Prin sumare?
Raspunsul este nu. Si explicatia rezida in modul in care se poate alcatui geometria unui spatiu multidimensional, Parametrul cel mai important al unei geometrii este masura. Masura se poate defini in mai multe moduri, dar ea trebuie sa respecte regula triunghiului. Si orice proiectie ai adopta, masura joaca rolul primordial in definirea acelei proiectii.
Intr-un spatiu continuu(adeica nu discret), o masura e data de valoarea medie patratica a abaterii fata de ideal.
Deci medie patratica, dupa regula paralelogramului. Adica 2 influente independente intre ele se compun dupa regula lui Pitagora.
Mai precs... Sa zicem ca asupra frumusetii marului, am descoperit noi din preferintele utilizatorilor, ca prefera o valoare  a turtirii elipsoidale date de numarul de aur (1+radical(5))/2. Si abaterea fata de aceasta turtire are impactul maxim. Are si culoarea o influenta, dar sa zicem de 10 ori mai mica.
Pai abaterea totala va fi de R=Radical ( 1^2+10^2) = 10.1, doar un pic mai mult decat abaterea data de turtire. Ceea ce inseamna ca culoarea, desi are o influenta de 1, ea are un impact doar de 0.1. In timp ce turtirea are o abatere de 10 si cu influenta nediminuata de 10.
Deci in geometria acestui spatiu multidimensional se afla explicatia ca nu trebuie sa depui prea mult efort pentru a corecta o influenta mai mica, deoarece aportul final a acelei influente are o valoare patratic mai mica. Asta se aplica la influente independente.
Daca masori stadionul cu pasul si ultimul pas sa zicem ca-l masori cu ruleta, atunci nu are importanta ce precizie are acea ruleta, atata timp cat pasul e de 100 de ori mai imprecis, impactul impreciziei va fi de 10000 ori mai mare. Valabil daca eroarea ruletei e independenta de eroarea pasului, ceea ce e plauzibil, nu ne putem astepta ca cei cu pasul mai mare sa aiba siruleta etalonata cu centimetrul mai lung, ele sunt independente. Daca nu ar fi independente, atunci erorile s-ar aduna(sau scadea), dar nu face obiectul problemei noastre.
Problemele sunt similare, e greu de vazut analogia. Dar daca e cineva interesat de modul meu de judecata, am incercat sa-l expun aici. Am incercat sa fiu succint, dar in spatele acesui tip de judecata se afla o euristica influentata de modele matematice pe deplin stiintifice, eu doar le-am schitat aici, dar exista o teorie foarte bine pusa la punct cu care se lucreaza in inteligenta artificiala, sau in probleme de minim, de optimizare, predictia comportamentului unui sistem, etc.
In final, da, exista un anume subiectivism, dar daca intelegi ce presupune comparatia intr-un spatiu multidimensional valoric,  e musai sa existe acest subiectivism. Si exercitiul mental din spatele conceptelor abstracte trebuie sa fie convergent, sa duca la intelegerea fenomenului real.
maccip, pe mine m-ai pierdut de la postul 526 de cand cu fasolica, flatulentele si sotia. Sa inteleg ca acum ai terminat de contabilizat flatulentele si ai revenit pe subiect?

Edited by userincognito, 15 March 2019 - 15:35.


#727
spiro

spiro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 01.07.2007

View Postuserincognito, on 15 martie 2019 - 15:27, said:

Imi pare rau ca ai inteles astfel raspunsul meu. Este vorba de un context din care eu incercam sa elimin o variabila - calitatea sursei. Daca crezi ca te-am lezat cu ceva imi cer scuze. Zi frumoasa! Posted Image


Nu e cazul. Aici doream sa discut strict de laptop si cd player. Atat. Niste vechituri ambele - nu cred ca depasesc valoarea de 300lei amandoua...

Doamne fereste , nu ma simt lezat cu nimic , poate sunt eu mai old school , preferand varianta citirilor directe ( CD si vinyl ) ... in rest , bucurati-va de muzica ...

#728
maccip

maccip

    46 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,269
  • Înscris: 06.01.2007

View Postuserincognito, on 15 martie 2019 - 15:34, said:

maccip, pe mine m-ai pierdut de la postul 526 de cand cu fasolica, flatulentele si sotia. Sa inteleg ca acum ai terminat de contabilizat flatulentele si ai revenit pe subiect?
Nu poti fi niciodata simultan precis si general in exprimarea formala. Singura metoda e sa apelezi la figuri de stil. Am credinta ca folosind figuri de stil, pot exprima mai mult si mai precis ceea ce doresc sa exprim. In orice caz, e o alegere personala. Cine vrea sa inteleaga, trebuie sa depuna un mic efort de descifrare a cheii. Cine nu vrea sa inteleaga, va alege cheia aia nedrepata in care sa citeasca textul, va agresa argumentatia, evident nu va intelege ce am vrut sa spun. Un robot nu ar pricepe, dar nu ma adresez robotilor.
Dar in textul meu ai niste informatii pe care am vrut sa le transmit, faptul ca m-ai pierdut tu, arata ca n-ai vrut sa folosesti cheia cuvenita de descifrare a textului.
Posted Image

Jazzul e muzica ce se compune in timp ce se canta. La fel si subiectl, se dezvolta acum, de catre fiecare dintre noi. Eu intotdeauna am fost la subiect.

Edited by maccip, 15 March 2019 - 15:44.


#729
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Evident. Cum sa nu se auda mai bine, cind stii ca tocmai asculti un  DAC, pe care ai dat de citeva ori mai mult decit pe "prapadul", care probabil nici pentru locul din camara nu mai e bun. Roaga si tu pe cineva sa-ti faca un test double blind. Ar trebui sa poti identifica exact scula Posted Image
SI totusi sunt diferente date de chipul folost, schema si op-amp-urile folosite si chiar de producator.
Electric pot masura la fel, dar au o coloratura diferita in functie de ce e inauntru.

Incearca un Blind test ptr astea doua modele:
https://www.avstore..../?q=burson play
E acelasi producator, acelasi pret. Suna diferit.

Sau intre un DAC cu chip Burr-Brown si un ESS - indiferent de producator sau pret.

Da, daca vei face o comparatie intre un Sabaj Da2 si un Fiio M6 sau M7 - in afara de puterea de iesire nu vei sesiza nimic diferit.
Pentru ca in interior folosesc un DAC ESS care include si etajul I/V si buffer - suna asa cum l-a gandit producatorul chipului iar fabricantul DAC-ului nu poate schimba coloratura - nu sunt alte piese in afara de chipul USB si alimentare.

#730
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Postspiro, on 15 martie 2019 - 15:18, said:

Ma scuzati , nu stiu de ce m-a mancat in tastatura sa raspund , daca exista convingerea ca fisierul (care se presupune ca a fost extras in wav , ripp-uit corect cu EAC , si este 1 la 1 cu informatia continuta in CD , e doar 1 si 0 , pit@land nu-i asa ...) este redat la aceeasi calitate de o placa de sunet onboard vs. un CD player , ma declar invins ... voi cauta un laptop mai rasarit , imi vand toate cd-urile , si asta e...

Cine aude sirme haleste dacuri pe pîine. Nu multi au harul de a vedea cum zburda elctronii prin pereti molecula cu molecula Posted Image

#731
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,178
  • Înscris: 16.10.2008
Ei, nu chiar zero. Pe unele cica curge sunetul mai lin. O sa incerce diversi sa se lege de efect pelicular & stuff. Electroni mai vioi.

#732
spiro

spiro

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 23
  • Înscris: 01.07.2007

View Postvata_pa_batz, on 15 martie 2019 - 15:54, said:


Cine aude sirme haleste dacuri pe pîine. Nu multi au harul de a vedea cum zburda elctronii prin pereti molecula cu molecula Posted Image

Asa cum ti-am raspuns si in topicul celalalt , nu mai e nevoie de ironii din astea '' superioare '' , am inteles , mi-ai deschis ochii , respect !!!
Nu ascult prin DAC standalone , ascult doar CD player si vinyl , cu sarme normale , fara pretentii ..asa ca Posted Image .

#733
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Posteiffel, on 15 martie 2019 - 15:49, said:

SI totusi sunt diferente date de chipul folost, schema si op-amp-urile folosite si chiar de producator.
Electric pot masura la fel, dar au o coloratura diferita in functie de ce e inauntru.

Incearca un Blind test ptr astea doua modele:
https://www.avstore..../?q=burson play
E acelasi producator, acelasi pret. Suna diferit.

Sau intre un DAC cu chip Burr-Brown si un ESS - indiferent de producator sau pret.

Da, daca vei face o comparatie intre un Sabaj Da2 si un Fiio M6 sau M7 - in afara de puterea de iesire nu vei sesiza nimic diferit.
Pentru ca in interior folosesc un DAC ESS care include si etajul I/V si buffer - suna asa cum l-a gandit producatorul chipului iar fabricantul DAC-ului nu poate schimba coloratura - nu sunt alte piese in afara de chipul USB si alimentare.

Din punctul meu de vedere este la fel de putin necesar ca si a ma afla in cautarea unicornului roz, sau a demonstra ca pamintul este plat. DAC-urile au niste distorsiuni existente in mod real, este foarte adevarat si se lucreaza in permanenta la imbunatatirea lor. Motivele nu constau, insa, in calitatea audio, chiar daca anumite diagrame sint folosite in scopuri de marketing, ci in normele de EMC. Spectrul arata uneori martial, dar este muuult peste domeniul de frecvente audio. In acord cu normele, aparatul nu are voie sa "deranjeze" alte scule, trebuie sa fie imun la influente externe si mai ales nu are voie sa distorsioneze reteaua de alimentare si nici sa consume un curent cu un cos (Phi) sub o valoare data. Ultima parte se refera la faptul ca poti extrage in caz extrem un curent cu un defazaj de 90° fata de tensiune (teoretic), corespandent unei puteri reactive, fara a avea vreun folos real in schimbul solicitarii inutile a retelei. Sper ca intelegi la ce ma refer...

Si o scurta poveste legata de calitatea pieselor. In automotive, in aplicatii critice cum ar fi cutia de viteze, se folosesc procesoare de citiva dolari bucata. Acestea au incorporate o caruta de canale ADC, care trebuie sa functioneze cu aceaisi exactitate intr-un domeniu de temperatura intre -40° si +140°C. De ce fac paralela asta? Poti sa-ti inchipui ce calitate de citiva centi pot avea astfel de piese in ziua de azi? Este nevoie de extrem de multa rea vointa, ca sa implementezi un DAC prost, astfel incit sa auzi diferente. Efectiv cu rea intentie si nici atunci nu gasesti cea mai proasta piesa, astfel incit sa distorsionezi semnalul in mod audibil

Edited by vata_pa_batz, 15 March 2019 - 16:27.


#734
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,628
  • Înscris: 06.03.2005
"DAC-urile au niste distorsiuni existente in mod real" si "Efectiv cu rea intentie si nici atunci nu gasesti cea mai proasta piesa, astfel incit sa distorsionezi semnalul in mod audibil"
Astea trebuie puse in rama alaturi de "toate amplificatoarele suna la fel"
Mai fac o incercare dar se pare ca totul este pierdut, DAC-uri nu au distorsiuni audibile, alte caracteristi ascunse electricienilor, fac diferente enorme.

#735
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,574
  • Înscris: 15.06.2004
Eu ma refer la coloratura indusa de producatori in DAC-uri. Ea exista.
Nu poti spune ca suna la fel.

Nu exista distorsiuni - exemplu cu Burson Play de mai sus e pe bune - masurate sunt identice.
Sunetul e ca de la cer la pamant diferenta intre ele.
Vivid suna in V iar Classic accentueaza mediile.

DIferenta intre ele sunt OP-AMP-urile din interior - circuite clasa A fabricate de Burson.

Practic multi producatori tuneaza DAC-urile pe gustul lor. Sa aibe un sunet specific.

Chiar si daca iei un chip DAC "all in one" vei vedea diferenta intre unul fabricat de TI ( Burr-Brown ) si un ESS. Am zis all in one ca sa nu mai existe op-amp-uri si alte adaosuri de la integratori. Doar ceea ce au gandit producatorii chipseturilor. Un DAC de la TI are un sunet laid-back - favorizeaza mediile de jos, chiar si bas-ul, inaltele cam sarace.
ESS e mai neutru dar si el favorizeaza mediile de sus.

Pur si simplu ca si cum te-ai juca cu un egalizator.

#736
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
Ma bag si eu ca mucu in fasole, dar dpmdv exista diferente de calitate sonora la implementarile DAC ale diverselor aparate. Nu numai dac-ul in sine, cat si filtrarile de care e nevoie la alimentare, altfel nu degeaba auzi acul harddisk-ului cum introduce zgomot, ca sa dau un singur exemplu.

Am o placa de sunet integrata pe placa de baza, suna ok. Cand intru pe Roland, simt diferenta. Cand intru pe RME iar simt diferenta. Nu te astepta sa fie de la cer la pamant, sunt exagerari, si deasemenea, daca ascult pe boxe desktop n-am cum sa simt diferenta. Insa pe monitoare da. Un jitter mai mic se aude la o ureche antrenata. Nu neaparat raspunsul in frecventa, ca oricum elctronica duce mai sus decat putem noi ca oameni.

Ca o paralela, ca tot s-a ajuns la lumea auto, DAC-urile sunt ca motoarele, ai o partaitoare ieftina de 50CP in 3 timpi, sau ai un V12 de 6l. Ambele merg pe autostrada daca e nevoie.

#737
FC72

FC72

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,628
  • Înscris: 06.03.2005
Ai sa ramanii surprins, raspunsul in frecventa este perfect plat la orice masuratoare pe acele DAC-uri, nu asta le face sa sune diferit, hai ca macar cineva accepta ideea ca suna diferit.

#738
vata_pa_batz

vata_pa_batz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,602
  • Înscris: 28.07.2004

View Posteiffel, on 15 martie 2019 - 16:36, said:

Practic multi producatori tuneaza DAC-urile pe gustul lor. Sa aibe un sunet specific.

Cu parere de rau, nu

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate