Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata
 Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool
 Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit

Routere detinute in trecut si in ...
 Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 

Despre cabluri si calitatea lor...

* * * * * 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
1477 replies to this topic

#757
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016
Eu am facut teste de tip AB cu DAC-ul din PC vs DAC de 300 euro, folosind acelasi amplificator. Diferentele sunt colosale, nu minore.

De asemenea test cu DAC-ul din smartphone vs Fiio q1 mark ii utilizand in ambele cazuri telefonul ca sursa si iesirea amplificata a lui Q1. Diferentele sunt foarte mari. De exemplu chitara pe DAC-ul integrat suna foarte sec , ca o sarma, in timp ce DAC-ul din Q1 reda o gramada de detalii din acea nota, asta ca sa dau un singur exemplu.

Da, toate DAC-urile fac conversie digital-analog, dar nu toate decodeaza la fel de bine.

Edited by razor01, 15 March 2019 - 20:32.


#758
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,226
  • Înscris: 08.10.2015

View PostFC72, on 15 martie 2019 - 16:40, said:

Ai sa ramanii surprins, raspunsul in frecventa este perfect plat la orice masuratoare pe acele DAC-uri, nu asta le face sa sune diferit, hai ca macar cineva accepta ideea ca suna diferit.
Probabil o sa raman surprins, dar nu cred. Raspuns perfect plat nu are niciuna. De obicei interfetele externe comune au +/1 dB intre 20Hz-20kHz. Unele mai smechere, precum Focusrite Clarett de exemplu dau raspuns de +/- 0,1 dB intre 20Hz-20kHz. Dar nu numai raspunsul in trecventa conteaza ci si dynamic range. Daca lucrezi in 16 biti, ai un raspuns teoretic maxim posibil de 96 dB, dar ala e teoretic, practic o placa de sunet integrata nu o sa aibe acel raspuns niciodata. In 24 de biti poti ajunge la mai mult, maximul posibil fiind 144dB. Implementari practice pot ajunge pe la 120dB la placi de varf. ma rog, intram in tehnicalitati, auzul uman avand cam 120-130dB de range dinamic, si aia de obicei limitati in gama unde auzim cel mai bine, adica in jurul 1-3kHz, la inalte sau la basi este mult mai restrans. Ar mai fi si jitter, dar aia e un pic mai complicat.

Cum ziceam, diferenta intre teorie si practica e implementarea.

View Postvata_pa_batz, on 15 martie 2019 - 16:56, said:

Doua chestii subliniate:
1) Filtrarea pe alimentare te ajuta sa nu ai distorsiuni la volum mare. N-are nicio treaba cu sursa
2) Eroare de logica folosita frecvent de audiofili. Alte cerinte, alti parametri. N-are nicio legatura cu domeniul audio

Filtrarea aia si decuplarea cum trebuie, ne aduce tot la implementarea practica, ca noi cu practica traim. De ce la volum mare poti auzi hard-diskul pe placa integrata ca tot dadeam exemplul ala? De ce la volum mare pe iesire pe placa integrata am "fasait" iar pe cea externa muult mai mic (amandoua avand acelasi nivel de iesire, nu diferenta intre +4db si -10db?

De aia pot sa mixez eu pe placa de sunet integrata pe placa de baza daca n-am alta solutie, dar prefer una dedicata, nu numai pentru cip-ul DAC (si ADC, mult mai important daca si inregistrez, de fapt pe cea integrata nici n-as incerca asa ceva) din ea, cat pentru toata implementarea practica. Care implica pe langa decuplari, atentia la detaliu de traseu electric ca sa nu prinda interferente, sa nu apara zgomot din sursa, si jitter-ul de care vorbeam mai sus. Jitter inseamna diferenta intre wordclock-ul teoretic si cel practic, iar asta aduce diferente de faza, sau chiar distorsiuni, fie ca atare sau de intermodulare. Ceea ce poate strica informatia stereo, ducand la modificarea "scenei"ca sa zic asa. Asta ca tot am pornit cu diferentele astea intre teorie si practica. E mult de zis, cine vrea sa se documenteze, poate incerca de aici, sau pe repede inainte, cu o poza:

[ https://headfonics.com/wp-content/uploads/2017/12/jitter-audio-recording.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

De aia in studiouri mari de multe ori se foloseste un masterclock, ca toata lumea (adica tot echipamentul care are nevoie de wordclock) sa isi ia de acolo referinta, ca macar pe inregistrare sa fie siguri ca nu apare jitter. La redare n-ai ce face.

Edited by MembruAnonim, 16 March 2019 - 11:17.


#759
razor01

razor01

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,071
  • Înscris: 01.03.2016

View PostMembruAnonim, on 16 martie 2019 - 11:13, said:

La redare n-ai ce face.

Exista niste dispozitive,despre care s-a discutat destul de mult pe alte topicuri. Multi utilizatori se declara multumiti de rezultate. De exemplu iFi IUSB.

Edited by razor01, 16 March 2019 - 12:05.


#760
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,362
  • Înscris: 15.06.2004
Da si nu. E posibil sa auzi o diferenta in bine daca DAC-ul conectat la el e alimentat pe USB - prin el - induce o filtrare suplimentara a tensiunii - are mai multe bobine si condensatori in cascada in interior pe alimentare.
Dar daca ai un DAC cu alimentare dedicata efectul s-ar putea sa fie contrar.

Am o jucarie de-asta primita cadou - varianta foarte ieftina - iSilencer 3.0. Pe un DAC Sabaj Da2 - ieftin - alimentat pe USB parca suna o idee mai bine. Pe un DAC de la Burson, oricare, sunetul e cam aiurea. Daca alimentez Saba-ul cu un cablu in Y dintr-o baterie dar las iSilencer-ul pe semna iarasi parca suna prost. Cel ma ibien suna cu cablul in Y dar fara iSilencer.

Legat de DAC-uri - am facut acum cativa ani ceva teste cu schimbarea OP-AMP-urilor la o placa Asus STX - https://forum.softpe...e-sunet-interne
Schimbi OP-AMP-ul, se schimba sunetul.
Oarecum si ptr ca OP-AMP-urile "audio" nu sunt proiectate deloc ptr audio - sunt OP-AMP-uri industriale de utilizare larga ce la masuratori nu duc frecventele peste 100kHz si care sunt suficient de liniare in banda 20Hz-20kHz ca sa poata fi reciclate ca "audio".

#761
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
Poate mai ajuta pe cineva urmatoarea experienta. De ceva timp am niste monitoare Adam T7V conectate unbalanced initial printr-un cablu jack-rca banal de 5 metri si de cand le-am pus in functiune, in afara de de fasaitul de fabrica sa zic asa, au aparut niste pacanituri ciclice/paraziti pe fundal, cand sunt pornite monitoarele. Am achizitionat ulterior https://www.zeedosho...c_27000_0  si un adaptor https://www.zeedosho...io-xga17_6989_0 (adaptorul nu e chiar asta e unul mai ieftin), insa acelasi pacanit. Pana la urma s-a dovedit a fi de la kitul wifi tastatura si mouse care induceau niste paraziti. Am schimbat pozitia receptorului usb din pc si e ok acum.

#762
FloriN_83

FloriN_83

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,269
  • Înscris: 13.07.2007
Daca e ok acum, cu ce vrei sa te mai ajutam?

Fasait din fabrica nu exista, probleme sunt la adaptoarele si laptop-ul tau, ti s-a tot recomandat o placa externa mai speciala pentru acele monitoare

#763
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
In primul rand, citeste cu atentie ce am scris, am zis "mai ajuta" nu "ma ajuta", iar in al doilea rand monitoarele au fasait (hiss din fabrica), daca nu conectezi nimic la ele ce problema sa fie de la cabluri, si fasait am auzit si in KRK-uri si in M-audio, si cu cabluri conectate si fara.

#764
FloriN_83

FloriN_83

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,269
  • Înscris: 13.07.2007
Daca hiss-ul se aude din pozitia normala, atunci are treaba cu cablurile, dar daca se aude cand te apropii cu urechea de tweeter, atunci e normal

Din cate vad, multe probleme vin de la impamantare, deci tot cabluri

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/m3aL_LDKm9U?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by FloriN_83, 09 April 2019 - 09:26.


#765
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
Hiss-ul se aude doar cand apropii urechea de tweeter.

#766
edigee

edigee

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,157
  • Înscris: 16.10.2008
Am lucrat in decursul anilor cu multe tipuri de monitoare de studio. KRK ,Dynaudio ,Yamaha ,etc. Nici urma de hiss. Legaturi balansate ,cabluri sanatoase ,interfete audio profi cu alimentari corespunzatoare ,retea electrica buna.

#767
andreyi

andreyi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 18.04.2007
Eu zic de un fasait nederanjant dar existent pe tweeter cu urechea apropiata de el. Lucrul asta a existat si la KRK Rokit 8 G2 de noi, chiar si cu conectare balansata cu interfata profesionala. Inseamna ca sunt cu probleme monitoarele.

#768
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,505
  • Înscris: 19.06.2018
Imi recomanda si mie cineva un cablu USB A-B?

Asta in conditiile care, fara  sa intentionez  o alta controversa fara sfarsit , raspunsul e DA la intrebarea: Se pierd pachete la un cablu ieftin si apar interferente sau merge absolut la fel de bine ca unull scump?

Edited by audiofidell, 11 April 2019 - 22:32.


#769
emilian67

emilian67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 884
  • Înscris: 07.12.2013
Buna seara. Hai sa mai dezmortim putin atmosfera...Posted Image
Acum ceva vreme in urma s a tot discutat pe topicul acesta daca sunt sau nu diferente audibile  intre cabluri. De fapt asta este subiectul acestui topic. (printre altele). Unii spun ca sunt diferente -cei mai putini- ,iar majoritatea sustine ca nu . Cel putin de la la un anume nivel constructiv al cablului,colegii  sustin ca nu sunt diferente , si ca tot ce se propaga in mediul audiofil pe acesta tema este doar marketing sau ulei de sarpe.
Problema este  - in opinia mea- , ca nimeni nu a facut o comparatie . Ca sa stim cat de cat la ce sa ne asteptam. Nu s au facut comparatii din diverse motive - financiare, de suficienta (lasa ca stiu eu sigur si exact  ca nu are cum sa se auda altfel ) ....poate si din putina aroganta (am masurat cateva cabluri si valorile sunt la fel deci nu exista diferente audibile...)....s.m.a.d. Important e ca nimeni (cel putin dintre cei care sustin ca toate cablurile  sunt la fel) nu a facut asa ceva ,o comparatie intre aceste interconectori,cabluri, power conditionere, comparatie care sa fie facuta in conditiile in care ascultam aproape toti :- camera de bloc , fara mari aranjamente pentru acustica acesteia.
Asa ca m am apucat si am facut ceva cumparaturi, hotarat sa aud cu urechile mele daca e ceva adevar sau nu. Prefer sa aud si sa ma conving personal , decat sa emit diverse ipoteze din auzite ...povestite sau din...poze , cum fac destul de multi colegi.
Inca o precizare- nu vreau sa fac reclama nici unui produs , nu traiesc din vanzarea componentelor audio.Toate componentele cumparate au fost alese dupa ce am citit nenumarate review-uri ,site-uri de profil si parerile pro sau contra ale utilizatorilor ce detinau aceste componente.  Si nu in ultimul rand, pretul a fost un alt element important.Am incercat sa nu sar calul. Posted Image
Testarea am facut-o pe o pereche de boxe active Dynaudio Focus XD 200 si un streamer Node 2i , cu piese de pe Tidal Master (MQA) si piese de  pe YT .
Am luat :
1.  -  6 m de cabu alimentare FURUTECH FP-TCS21 (cate 3 m de fiecare boxa)  
2.   - 2 conectori   FURUTECH FI - E38® Rhodiu
3.   - 2 conectori  FURUTECH FI -28 ® Rhodiu
4.   - Power conditioner ISOTEK SIRIUS
5.  -  8,5 m cablu  Furutech FX-alpha-Ag   (5 m intre boxe si 3,5 m de la streamer la boxa master)
6. -  4 mufe ETI SILVER LINK Pure Silver RCA Connector
Am pus si niste poze. Conectorii RCA nu mi au venit , pt ca patronul magazinului de unde i am comandat , mi a trimis initial altceva....asta e. Asa fac afaceri romanii. In fine
Buuuun. Ce am constatat :
Cel mai mare impact asupra sunetului l a avut power conditioner-ul Isotek. Fara nici un dubiu. Nu stiu daca are importanta ca am boxe active , dar s a simtit IMEDIAT. Si audibil. Background-ul melodiilor a devenit ...inchis ,daca pot spune asa. Muzica vine din "intuneric". Nu stiu cum sa explic ceea ce aud. Nu sunt deloc un specialist in audio. Chiar deloc. Dar pot sa aud singur,diferente intre diverse sunete. Deci incepe piesa...nu se aude ABSOLUT NIMIC...si dintr o data...din "nimicul" acela...incep sunetele...e o senzatie ciudata ...stranie...ti se ridica parul pe mana....Posted Image In fine, senzatia e foarte ok.
Acu' despre cablurile de alimentare si conectorii cu Rhodiu....impactul asupra melodiilor este subtil.Trebuie sa stii bine piesa respectiva ca sa sesizezi diferentele. Iar acestea sunt mici. Exista, dar sunt mici,mici. Cel putin in cazul meu. Poate trebuia sa am niste boxe mai performante. Nu stiu.Ceea ce stiu cu siguranta acum este faptul ca aceste cabluri de alimentare Furutech impreuna cu ,conectorii Furutech ® nu mi au adus impactul scontat. Ma asteptam la diferente mai mari , dar nu sunt.Clar. Diferentele care exista sunt subtile, de nuanta si tonalitate.Dar atat. Raportul cost-impact audibil nu cred ca se justifica decat daca chiar esti hotarat sa storci ultimul gram de performanta din sistemul tau. Altfel, nu.
Am mai experimentat cate ceva. Am tot mutat boxele in diverse pozitii , in timpul acestui test si am incercat sa pun diverse "chestii" (paturi,perne,placa de lemn) in spatele lor (peretele este gol in spatele incintelor)
In concluzie,am facut un clasament, in ordinea importantei ,in opinia mea de nespecialist , a factorilor ce mi au  influentat auditia :

1. Cel mai mare impact audibil  l am obtinut prin pozitionarea incintelor. Si daca le mutam 5 cm se simtea imediat si foarte audibil
2. Calitatea pieselor ascultate  -in opinia mea- este al doilea factor ca importanta in calitatea unei auditii
3. In cazul meu , acel power conditioner a avut un impact mare. Senzatia care mi a oferit o merita toti banii. Foarte posibil sa fiu subiectiv in acest aspect
4. Tratamentul camerii de auditii  -locul 4
5.Cablurile de alimentare -un impact mic ,subtil. Nu a fost ceea ce ma asteptam .Dar...impreuna cu acel  power conditioner fac echipa buna. Doar impreuna. Separat...depinde de cat esti dispus sa investesti in acest hobby.

Cablurile interconect cu acele mufe RCA nu am putut sa le testez, dar cred ca in cateva zile se rezolva si asta. Si am sa va spun.

Acum stiu ca aceste cabluri de alimentare nu iti aduc  beneficii majore. Dar un power conditioner da. Cel putin in cazul meu.
Cu siguranta vor fi colegi care vor sarii in sus...ca stiu ei mai bine ce si cum. Dar am sa i intreb : Pe ce te bazezi cand afirmi ceva ? Ai probat ? Ai incercat ? Sau....din poze ?? Posted Image

Attached Files


Edited by emilian67, 11 April 2019 - 22:57.


#770
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,061
  • Înscris: 06.01.2007

View Postaudiofidell, on 11 aprilie 2019 - 22:22, said:

Imi recomanda si mie cineva un cablu USB A-B?

Asta in conditiile care, fara  sa intentionez  o alta controversa fara sfarsit , raspunsul e DA la intrebarea: Se pierd pachete la un cablu ieftin si apar interferente sau merge absolut la fel de bine ca unull scump?
Specificatiile USB au fost facute astfel incat sa fie respectate de catre orice cablu ieftin.

Bineinteles, asta nu inseamna ca orice cablu ieftin respecta specificatiile. Dar majoritatea o fac. PEntru ca e usor de facut.
Concluzie, ia-ti un cablu care sa corespunda mecanic cerintelor tale. Specificatiile electrice sunt cu mult mai usor de indeplinit decat cele mecanice.

#771
emilian67

emilian67

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 884
  • Înscris: 07.12.2013
Am uitat sa mentionez - cablurile au fost facute in regim DIY de catre colegul de forum,, megaptera. Ca de obicei , a lucrat impecabil , de nota 10. :)

#772
Jean-Luc_Picard

Jean-Luc_Picard

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,719
  • Înscris: 04.10.2014

View Postemilian67, on 11 aprilie 2019 - 22:29, said:

4. Tratamentul camerii de auditii  -locul 4
E doar pe 4 pentru că nu ai folosit materiale adecvate. Nu se face cu perne și plăci de lemn și nu se pun la întâmplare, doar să iasă la număr.

#773
martonica

martonica

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 77
  • Înscris: 12.02.2018
Mergi o perioada pe cablurile astea(min o luna),dupa care revino la cablurile stock...abia atunci o sa ti dai seama de importanta lor...
Asa am facut eu,revenind la cablurile stock dupa cca o luna,sistemul nu mai era acelasi,lipsa detalii,scena, parca sa pus un val pe boxe...
Sustin fara doar si poate :cablurile sant foarte importante intr un sistem .Posted Image

View Postaudiofidell, on 11 aprilie 2019 - 22:22, said:

Imi recomanda si mie cineva un cablu USB A-B?

Asta in conditiile care, fara  sa intentionez  o alta controversa fara sfarsit , raspunsul e DA la intrebarea: Se pierd pachete la un cablu ieftin si apar interferente sau merge absolut la fel de bine ca unull scump?
I ti recomand audioqest cinnamon de aici https://www.aoy.ro/5...abluri-usb,este un cablu excelent...

#774
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,362
  • Înscris: 15.06.2004

Quote

Imi recomanda si mie cineva un cablu USB A-B?
https://www.avstore....b-a-b-graphite/
Eu asta folosesc.
Se aude clar mai bine decat cu cablurile cu care au venit DAC-urile care le am. N-am sesizat insa diferenta fata de un cablu vechi de aporape 10 ani cu certificare USB2.0 de la un scanner.

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate