Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
In Romania , toti prostii sunt ve...

Golf 4. Geamuri, inchidere centra...

Achizitie RAM 32GB (Buget: ~1000 ...

Yola 71 - Pacii-Militari
 Audi A4 discuri de frana ovalizate

Despre ce vorbesc intelectualii?

Google Stadia

Este USR-PLUS o formatiune de ext...
 Chestionar turism

Mercedes Vaneo schimb Ambreiaj

Transport fluvial - costuri?

Sfat achizitie masina familie, fi...
 Alegere proteine

Problema Asus FX502V

Cum suna in romana numele persona...

Laptop Acer Nitro 5 nu porneste
 

Ucraina. Percheziții la Cernăuți

- - - - -
 • This topic is locked This topic is locked
20 replies to this topic

#1
Marius1989

Marius1989

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 2,568
 • Înscris: 09.04.2006
Comunicat de presă al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți:

În data de 11 iunie 2018, între orele 11.00 și 14.55 (conform procesului-verbal), un grup de 12 colaboratori ai Direcției Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU)în regiunea Cernăuți și 2 martori, au efectuat, încălcând Hotărârea judecătorească care prevedea, nominal, un grup de numai 7 oameni, o percheziție la sediul Centrului Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și în Librăria “Mihai Eminescu”, situată în același imobil (str.Kobîleanska nr.9). Facem precizarea că Centrul nostru este un ONG al românilor din Ucraina, înregistrat conform legislației ucrainene.
Pentru a da o mai mare greutate acțiunilor întreprinse, SBU afișează pe website-ul centralei sale din Kiev, la orele 10.47, în data de 11.06.2018, un comunicat ambiguu despre efectuarea percheziției, menționând ca deja stabilită existența “cărților tipărite în scopul de a face propagandă omagierii pe teritoriul Ucrainei a 100 de ani de la formarea României Mari”, deși încă nu s-a dat vreo decizie a instanței de judecată în acest sens. De altfel, știrea SBU privind percheziția a apărutcu… 13 minute înainte ca percheziția să fi început!
Anume cu trimitere la comunicatul de presă sus-menționat al SBU în aceste zile suntem supuși unui adevărat linșaj mediatic în mass-media ucraineană, un motiv în plus de a reacționa cu prezentul comunicat al Centrului.
La data de 22 mai 2018, ca urmare a celor expuse mai sus, a început urmărirea penală in rem, conform art.110, alin.1 din Codul Penal al Ucrainei.
Percheziția a fost efectuată în baza Deciziei Judecătoriei raionului Șevcenko a orașului Cernăuți din 06.06.2018, la solicitarea Direcției SBU din regiunea Cernăuți. Obiectul percheziției, conform solicitării SBU și a Deciziei instanței, a fost „identificarea și ridicarea hărților geografice, a literaturii, ziarelor, înscrisurilor, agendelor, a stik-urilor de memorie, harddiscurilor externe, CD-urilor optice, care conțin îndemnuri la acțiuni în vederea modificării hotarelor teritoriale sau a frontierelor de stat ale Ucrainei, la violarea ordinii constituționale a Ucrainei”.
Menționăm că, atât în cererea SBU, cât și în decizia instanței de judecată se arată că, prin expunerea în vitrina librăriei, la 13 mai 2018, în timpul Paradei Portului Popular Românesc, a celor două panouri omagiale consacrate Centenarului Unirii, cu imagini ale României interbelice, respectiv, Bucovinei interbelice, în care România cuprindea (între anii 1918-1940) și teritoriul actualei regiuni Cernăuți, s-ar fi făcut îndemnuri la modificări de frontieră și la violarea ordinii constituționale a Ucrainei. În acest context, nu excludem nici ipoteza că panourile cu pricina au fost doar un pretext pentru violarea sediului Centrului Cultural Român.
În cadrul percheziției au fost ridicate de la Centru nu doar cele două panouri, ci și o serie de obiecte care nu au nicio legătură cu obiectul percheziției stabilit de instanță: notițe personale, acte de stare civilă și procuri ale cetățenilor care urmau să fie traduse de către traducătorul autorizat din librărie, copii xerox ale unor acte personale etc. A fost ridicat întregul tiraj al ziarului Neamul Românesc din luna mai 2018 (câteva sute de exemplare), toate exemplarele revistei Glasul Bucovinei (nr.1/2018), cărți, cum ar fi Mircea Druc sau lupta cu ultimul imperiu (autor Viorel Patrichi), cartea Fața nevăzută a agresorului (autor Ioan Popa), cartea Conferința de Pace de la Paris, revista Mesager bucovinean pe anul 2017 etc.Toate acestea, dar și altele, ridicate cu toptanul de SBU, sunt lucrări de istorie și cultură generală. Simpla afișare sau prezentare a României interbelice în lucrări științifice, în manuale sau lucrări de cultură generală, în calendare, afișe etc. nu poate să constituie acțiune împotriva integrității teritoriale a vreunui stat vecin, inclusiv a Ucrainei. Tot așa cum simpla prezență a hărților fostelor imperii britanic, spaniol, austro-ungar sau sovietic, sub diferite forme, nu reprezintă automat îndemnuri la refacerea acelor imperii sau tentativă de modificare a frontierelor. Evocarea trecutului istoric, așa cum a fost, bun sau rău, convenabil unora sau inconvenabil altora, nu prezintă un pericol pentru statul ucrainean și numai forțele ultranaționaliste ucrainene, aflate într-o goană furibundă de găsire a dușmanilor țării, poate să o interpreteze astfel. Credeam că doar ele pot să facă o asemenea interpretare a evenimentelor, dar acum vedem că și SBU procedează la fel.
Având în vedere cele expuse mai sus, Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” respinge categoric și fără echivoc orice tentativă a autorităților ucrainene, inclusiv SBU, de a ne eticheta, inventând motive și înscenând violări ale Constituției, ca separatiști, provocatori etc. Suntem cetățeni loiali ai statului ucrainean, dar nu vom accepta discriminările pe criterii etnice.
Acțiunile SBU din 11 iunie 2018 se încadrează în categoria atacurilor directe și indirecte împotriva noastră și a întregii comunități românești din Ucraina. Constatăm, din păcate, tendința, tot mai des manifestată, a contaminării structurilor statului ucrainean cu ideile și comportamentul forțelor ultranaționaliste radicale. Dacă mai înainte atacurile erau cât decât voalate, acum, prin adoptarea Legii Educației din 5 septembrie 2017, constrângerile au devenit fățișe – de la dublul furt al drapelelor de pe frontispiciul Centrului și compromiterea noastră constantă în mass-media ucraineană, până la amenințări directe de răfuială fizică cu membrii Centrului, lansate în timpul celor două pichetări întreprinse de„Corpul Național”.
Dorința firească, legală și constituțională, a românilor din Ucraina de a-și păstra și dezvolta limba maternă, cultura, tradițiile, identitatea, sunt interpretate deschis ca acțiuni de nesupunere, subversive, îndreptate împotriva statului ucrainean. Cu regret constatăm că nimeni din intelectualitatea ucraineană, nici un “luptător pentru drepturile omului” din Ucraina nu a avut vreo reacție la aceste grave abuzuri.
Ne dăm seama foarte bine că toate aceste acțiuni ale SBU sunt menite să intimideze – a câta oară! – asociațiile comunității românești, să semene frică și indiferență în mijlocul lor, reducându-le la tăcere totală, pentru a crea condiții de urgentare maximă a ucrainizării și de acceptare necondiționată a acesteia.
Cât privește drepturile noastre constituționale, în special cele privind educația în limba maternă, cerem cu fermitate să se respecte Constituția și angajamentele internaționale ale Ucrainei, inclusiv art.13 din Tratatul de bază dintre Ucraina și România, prin care Părțile Contractante s-au angajat să respecte drepturile minorităților naționale.
A pune semnul egalității între separatism și dorința etnosurilor minoritare de a-și păstra identitatea în perioada în care Ucraina aspiră la integrare europeană înseamnă a face un pas îndărăt către practicile de tristă memorie ale KGB-ului, care știm prea bine că servea un regim totalitar, nicidecum unul democratic. De ce oare imaginea Ucrainei Mari, care cuprinde multiple teritorii actuale ale statelor vecine, tipărită de mai multă vreme și sub diferite forme pe hărți din Ucraina și afișată cu osârdie în diverse mișcări de stradă, nu trezește același interes din partea SBU? Nu cumva vigilența organelor SBU e selectivă? Sau pretențiile teritoriale ale Ucrainei față de statele vecine sunt admise în Ucraina? Nu e oare aceasta o dovadă că Serviciul de Securitate al Ucrainei operează cu duble standarde?!
Sugrumarea comunității românești din Ucraina nu face cinste Ucrainei și nu poate să bucure România, în condițiile în care România a fost prima țară care a ratificat acordul de asociere a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Persecutarea, tot mai frecventă și tot mai concertată, a comunității românești a atins apogeul. Așa nu se mai poate !
Facem apel către comunitățile românești de pretutindeni să protesteze împotriva unor asemenea abuzuri ale autorităților ucrainene.
Solicităm public Președintelui Ucrainei, domnului Petro Poroșenko, și Prim-Ministrului Ucrainei, domnului Vladimir Groisman, să dispună încetarea persecuției și amenințării fățișe a Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” și a comunității românești în ansamblu.
Solicităm Președintelui României, domnului Klaus Iohannis, și Guvernului României să intervină, în baza Tratatului de bază dintre România și Ucraina și în temeiul convențiilor internaționale privind respectarea drepturilor minorităților naționale, pentru a determina partea ucraineană să respecte angajamentele asumate și să asigure comunității românești din Ucraina condițiile necesare în vederea păstrării identității și dezvoltării libere pe plan cultural, spiritual și educațional.
Solicităm organismelor internaționale, în special OSCE și Consiliului Europei, să intervină pentru stoparea atacurilor și abuzurilor autorităților ucrainene și ale forțelor radicale împotriva comunității românești.
Centrul Cultural Român “Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți"

Despre aceeași întîmplare este un comunicat și pe saitul serviciilor secrete ucrainene, dar e în limba ucraineană. Poate cineva poate oferi tălmăcire.
https://ssu.gov.ua/u...#.rzfKROpY.dpbs

#2
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 6,472
 • Înscris: 16.10.2012
uCrainineii sunt si ei,rusi.

De fpat aia mai antipatici...

EU am avut ocazia sa vad rusi laei acasa.
Trebuie sa va zic ca dupa ce i-am vazut e ucrainieni la ei acasa (de  fapt in satul biunicului meu )  brusc am simtit ca rusii muscalesti sunt simpatici.
Simpatici numa in comparatie cu ucrainienii ..

Edited by Ghita_Bizonu, 13 June 2018 - 18:06.


#3
motanul13

motanul13

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,627
 • Înscris: 03.08.2006

 Ghita_Bizonu, on 13 iunie 2018 - 18:05, said:


Trebuie sa va zic ca dupa ce i-am vazut e ucrainieni la ei acasa (de  fapt in satul biunicului meu )  brusc am simtit ca rusii muscalesti sunt simpatici.

Eu am trait intre rusi lipoveni si haholi .
Nu dau un rus pe zece haholi .
De fapt nici pe o suta .

#4
Daco_Get

Daco_Get

  Green Members

 • Grup: Moderators
 • Posts: 36,087
 • Înscris: 30.01.2008
comentariu, semnat de dl COSTICĂ FOTEA

Iată câteva motive pentru care noi, românii, cu siguranţă nu trebuie să îi plângem prea mult pe ucraineni (sau să fim ultimii care facem acest lucru):
– în 1918 au dorit anexarea Basarabiei şi doar prezenţa militară a românilor a forţat retragerea acestei cereri;
– în 1945 au dorit anexarea Basarabiei şi doar presiunea lui Stalin a forţat eliminarea acestei pretenţii;
– în 1992 au participat cu trupe la războiul de pe Nistru, alături de trupele ruse împotriva celor româneşti, pentru a desprinde regiunea transnistreană, pe care şi-o doreau atât de mult pentru ei;
– din 1992 până în prezent au fost parte activă din formatul de negociere pentru regiunea transnistreană; în mod permanent au susţinut poziţia Rusiei şi au făcut tot ceea ce este posibil ca negocierele să fie formale şi să eşueze;
– cea mai mare parte a mafiei ce a condus Republica Moldova după 1991 este reprezentată de ucraineni şi nu de ruşi; aceştia aveau rolul clar dat de la Kiev ca Republica Moldova să eşueze pe toate planurile;
– cei care au condus regiunea transnistreană, care promovează separatismul la Bălţi, Cahul şi Găgăuzia sunt ucraineni şi nu ruşi;
– ucrainenii au dus o politică de distrugere a identităţii româneşti din teritoriile ocupate, mai dură chiar decât Stalin în restul imperiului;
– Ucraina a preluat Insula Şerpilor, pământ românesc ce niciodată nu i-a aparţinut; timp ce câţiva ani ne-am certat pe la Haga, iar acum ei sunt foarte supăraţi pe noi pentru pierderea platformei continentale; – una din problemele principale ce stă în calea reunirii celor două state româneşti este tocmai Ucraina, ce manifestă o opoziţie mai mare chiar decât Rusia; ea vede în această reunire eventuale pretenţii teritoriale ale ţării noastre asupra teritoriului ucrainean;
– prima măsură luată de „europeniştii ucrainieni” a fost aceea de a interzice limbile regionale, inclusiv limba română; tare mă tem că poporul a vrut ceva şi va obţine altceva;

#5
Lex404

Lex404

  Balanța Dreptății

 • Grup: Moderators
 • Posts: 28,309
 • Înscris: 19.04.2009
:lol:

No. Cum ii, dragi romani?

Auzi la ei. Sa vorbească de România Mare pe teritoriul Ucrainei.

Vorba unui coleg aici “România” Mare nu a existat (in paranteze era Ungaria).


Edited by Lex404, 13 June 2018 - 18:18.


#6
motanul13

motanul13

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,627
 • Înscris: 03.08.2006

 Lex404, on 13 iunie 2018 - 18:16, said:

Posted Image

No. Cum ii, dragi romani?
E bine si frumos .
Da` am auzit ca diseara o sa ploaie !Posted Image

#7
Daco_Get

Daco_Get

  Green Members

 • Grup: Moderators
 • Posts: 36,087
 • Înscris: 30.01.2008

 Lex404, on 13 iunie 2018 - 18:16, said:

Posted Image

No. Cum ii, dragi romani?


Alti unguri vopsiti in ucrainieni ...cu aceleasi metehne !

Cam asa ii mai draghe ....acu ia gindeste-te sa se fi comportat  romanii ca ucrainienii sau ca unguriii ....mai draghe....cam citi maghiari mai erau in 100 de ani ...in Romania??...mai draghe ..

Mai vrei lamuriri despre sovinism extremismul ungar/ucrainean?? ....ca iti mai dau ....

 Lex404, on 13 iunie 2018 - 18:16, said:

Vorba unui coleg aici “România” Mare nu a existat


Romania Mare a existat . Si este o mare probabilitate sa revina la forma sa . Spre desebire de inventia sovin extremista numita "ungaria mare "

---------
România Mare (România interbelică, România Întregită) - termenul „România Mare” („România Întregită”) a intrat în uz după Tratatul de la Versailles din 1920, nu ca un concept iredentist sau expansionist, ci ca o stare de fapt obiectivă, în comparație cu dimensiunile geo-politice anterioare[1][2][3]. România dintre cele două războaie mondiale a avut extinderea teritorială maximă din istoria sa, 295.641 km2 (în timp ce în prezent extinderea teritorială a României este de 238.397 km2).
România Mare a existat în această formă până în 1940. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939 - ultimatumul sovietic de „retrocedare imediată a Basarabiei și a Bucovinei de nord” (26 iunie 1940) și Dictatul de la Viena (30 august 1940) - România a pierdut o treime din țară fără să fi tras un foc de armă [4].

Termenul nu a fost niciodată denumirea oficială a statului român, nefiind înscris în Constituție....dintr-un motiv simplu ...Romania Mare este Romania !


In 1918, la sfârșitul primului război mondial, Transilvania, Basarabia și Bucovina s-au unit cu Regatul României (vezi: Marea Unire din 1918). Această unire a fost ratificată în 1920 prin Tratatul de la Trianon (în cazul Transilvaniei, Crișanei, Banatului și Maramureșului), prin Tratatul de la Versailles (în cazul Basarabiei) și prin tratatul de la Saint Germain (în cazul Bucovinei). România anexase de asemenea Cadrilaterul, după înfrangerea Bulgariei in 1913 in cadrul celui de-al doilea război balcanic. Astfel, suprafața și populația României s-au dublat în numai 5 ani, iar cel mai important, întreg poporul român era cuprins pentru prima oară între granițele unui singur stat.

Edited by Daco_Get, 13 June 2018 - 18:31.


#8
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 26,096
 • Înscris: 18.01.2007

 Marius1989, on 13 iunie 2018 - 17:26, said:


Da'....oamenii astia n-au p-aici o ambasada? Niste afaceri ceva?

Toate tarile din jurul nostru sunt dusmani sau potentiali dusmani. Cat timp intelegem asta si actionam in consecinta, o sa fie ok.

Edited by shefu_de_combinat, 13 June 2018 - 18:49.


#9
britneysbitch

britneysbitch

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 712
 • Înscris: 06.01.2012
Ucraina n-a avut niciodată România la suflet; ne-am bătut cu ei la Curtea de la Haga, au vrut să ne blocheze accesul maritim, nu vor să coopereze pe tema traficului ilicit de frontieră, au trimis în mod disproporționat etnici români (și unguri) pe frontul din Est și multe altele. Suntem simpatetici cu eie așa că-s atacați de ruși, dar ucranienii ca nație sunt niște scârbe care ar fi meritat să fie dizolvați conform așa-zisei propuneri rusești care presupunea partiționarea Ucrainei între România, Polonia și Ungaria.

Edited by britneysbitch, 13 June 2018 - 19:21.


#10
andreic

andreic

  Superior Member

 • Grup: Moderators
 • Posts: 82,365
 • Înscris: 07.02.2003
A inceput propaganda anti-ucraineana ? :)

#11
M4V3RiCk_

M4V3RiCk_

  Active Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 3,506
 • Înscris: 01.08.2007
Eu la ucranienii astia le-as zice ceva:

Vreti UE ?

Retrocedati Bucovina de NORD !

Altfel vom vota contra aderarii voastre pana vi se acreste !

#12
shefu_de_combinat

shefu_de_combinat

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 26,096
 • Înscris: 18.01.2007

 andreic, on 13 iunie 2018 - 19:27, said:

A inceput propaganda anti-ucraineana ?

Nu cred ca ne-au fost candva simpatici.
Asta nu inseamna ca rusii is ok ca au intrat peste ei.
Daca s-ar putea sa-i ia dracu si pe unii si pe ailalti ar fi perfect.

#13
garett

garett

  Troll-in-Chief

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 13,428
 • Înscris: 28.06.2006

 shefu_de_combinat, on 13 iunie 2018 - 18:48, said:

Toate tarile din jurul nostru sunt dusmani sau potentiali dusmani.
Aș pune asta ca motto pe frontispiciul MApN sau MAE...

#14
adisz

adisz

  Targu Mures

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 15,050
 • Înscris: 07.11.2006

 Daco_Get, on 13 iunie 2018 - 18:13, said:

Iată câteva motive pentru care noi, românii, cu siguranţă nu trebuie să îi plângem prea mult pe ucraineni (sau să fim ultimii care facem acest lucru):

Contrar acelor motive am fost printre primii care i-am infierat pe rusi si am plans pe umerii nevolnici,sfiosi si nevinovati a ucrainenilor,la cel mai inalt nivel politc,cu presedintele in frunte cand cu evenimentul Crimeea.
La vremea respectiva a fost INCA un exemplu de prostie politica din partea noastra.Istoria-i plina de asa ceva,chiar si in relatiile cu Ucraina.Exceptiile,foarte-foarte putine,ca de obicei intaresc regula.

ps.
Cand plangem de mila,cand atacam,cand iertam,cand spumegam furiosi si tot asa.Cum bate vantul si cat ne ajuta interesul si memoria.

 M4V3RiCk_, on 13 iunie 2018 - 20:16, said:

Retrocedati Bucovina de NORD !

Corect ar fi ca retrocedarea sa o faca cel/cei care au infaptuit raptul,nu crezi?

 M4V3RiCk_, on 13 iunie 2018 - 20:16, said:

Eu la ucranienii astia le-as zice ceva:

Edited by adisz, 14 June 2018 - 10:58.


#15
cuculili

cuculili

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,601
 • Înscris: 10.05.2005

 shefu_de_combinat, on 13 iunie 2018 - 20:26, said:


Nu cred ca ne-au fost candva simpatici.
Asta nu inseamna ca rusii is ok ca au intrat peste ei.
Daca s-ar putea sa-i ia dracu si pe unii si pe ailalti ar fi perfect.

Mai mult decat perfectu` este sa ii luam in UE pe toti.
Nu doar Africa, OM-u`, etc.

Toti. Toata planeta (o hora cu adevarat mare)

#16
Allahu

Allahu

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 5,056
 • Înscris: 30.07.2008

 cuculili, on 14 iunie 2018 - 17:03, said:Mai mult decat perfectu` este sa ii luam in UE pe toti.
Nu doar Africa, OM-u`, etc.

Toti. Toata planeta (o hora cu adevarat mare)
Și la fiecare câte un binom, ca să îi ții în frâu :P

#17
mihnearau1

mihnearau1

  Senior Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 9,588
 • Înscris: 20.09.2016

 motanul13, on 13 iunie 2018 - 18:09, said:

Eu am trait intre rusi lipoveni si haholi .
Nu dau un rus pe zece haholi .
De fapt nici pe o suta .

eh, lasati
ca pe Svitolina Pusholina dai, te stiu eu

#18
motanul13

motanul13

  Guru Member

 • Grup: Senior Members
 • Posts: 14,627
 • Înscris: 03.08.2006

 mihnearau1, on 14 iunie 2018 - 17:25, said:


eh, lasati
ca pe Svitolina Pusholina dai, te stiu eu
Posted Image M-ai facut ... curios si am cautat-o . Negativ .
O refer pe cea de la postarea #13 de aici : https://forum.softpe...oaice-frumoase/ Posted Image

Anunturi


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate