Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Recomandare grosime BCA pentru ma...

Magazine cash and carry

Recomandare mouse, buget 200 lei
 SSD M2

XP NTLDR is missing

NVIDIA RTX 4090 vs RTX 3090 Ti | ...

I5 10400F sau I5 11400F?
 Google Pixel 6 vs Samsung S21 Fe

Abatere de la autorizatie casa

Rețeaua RCS va pune Aleph si toat...

Navigatie blocata
 Recomandare tastatura

Slavia Praga - CFR Cluj 6.10.2022...

Problema citire stick USB

Recuperare document Office
 

MikroTik RBD52G-5HacD2HnD-TC hAP ac²

* * * * - 7 votes
  • Please log in to reply
1629 replies to this topic

#1621
Ruben56

Ruben56

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,774
  • Înscris: 05.12.2013
Sunt pe v7.2.3
pe interfata fizica MTU 1520 cu L2 MTU 1598 in momentul de fata, dar am testat cu variate valori, de la 1500MTU cu L2 MTU 1580 pana la valori mai mari si variante combinatii.

Ce e interesant e ca daca las default (1500 cu 1580 pe eth fizic), interfata de ppp merge pe 1492 cu 1492. Daca modific, atunci MTU-ul pica mai jos la 1480, iar MRU-ul urca la 1500

L.E.: e vorba de un CCR, nu de hAP ac2 daca influenteaza cu ceva.

Edited by Ruben56, 07 June 2022 - 20:49.


#1622
Znevna

Znevna

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,436
  • Înscris: 23.08.2020
Am scris pe pagina anterioara despre schimbarea asta. https://forum.softpe...2#entry28899407
Daca ISP-ul nu suporta MTU1500 pe PPPoE ci doar 1492 si vrei sa folosesti 'auto' din pppoe-client, trebuie sa pui pe interfata fizica 1500. (Pana acum trebuia sa pui 1512).
Daca pui mai mult de 1500, va incerca sa negocieze pentru PPPoE mai mult de 1492, si evident ca n-o sa primeasca raspuns de la server si va face fallback la 1480.
Le-am scris sa se gandeasca cu fallback-ul ala sa-l faca macar la 1492.

#1623
Ruben56

Ruben56

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,774
  • Înscris: 05.12.2013
Citisem chiar de mai multe ori postarea dar nu m-a lamurit 100%. Acum imi e mai clar.

Totusi, daca voi aveti la RDS RFC4638 implementat in zona, sa inteleg ca o ia direct pe 1500 MTU/MRU daca e 1500 pus pe interfata fizica? Sa stiu pe viitor, poate strict OLT-ul meu nu are RFC-ul activat.

Edited by Ruben56, 07 June 2022 - 21:34.


#1624
Znevna

Znevna

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,436
  • Înscris: 23.08.2020
Nu, nu o ia automat daca cumva se fac schimbari in zona, testezi din cand in cand cu 1508 pe interfata fizica Posted Image
Din cate observ momentan, se "activeaza" rfc4638 in zonele unde se trece pe 2.5/10Gb si in alte zone selecte.
Sau la cerere daca ai rabdare multa si nervi tari sa le tot scrii cand se strica jucaria, cu accent pe scris, ca in callcenter nu te baga nimeni in seama cu asa ceva, nu e pe lista lor de "probleme" (la noi apare contul conectat!! nu sunt probleme!! - da, dar stiti, nu mai am MTU1500 pe conexiune; -??!!! dar sunteti conectat si nu oferim suport pentru routere personale si.. beep beep beep Posted Image).

Edited by Znevna, 07 June 2022 - 21:42.


#1625
Ruben56

Ruben56

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,774
  • Înscris: 05.12.2013
Ok, adaug eu cei 8 bytes pt PPP si PPPoE din cand in cand. Mersi de clarificare. Probabil pe OLT-ul meu nu e activ (mai mult ca sigur de fapt).

#1626
Znevna

Znevna

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,436
  • Înscris: 23.08.2020
Nu e vorba de OLT, ci de serverele PPPoE, cineva de la suport chiar a insistat sa-mi rezolve problema aparuta cand s-au schimbat serverele dar avea acces doar la partea de pppoe, nu si la setarile interfetei fizice, i-am zis sa inchida tichetele ca deja aveam peste 2 saptamani de cand incercam sa le explic problema cu loguri si capturi de pachete si nu mai aveam chef.
Si daca lasi mtu/mru pe auto, trebuie sa schimbi doar pe interfata fizica, daca vezi ca sare din 1500 in 1480 (sau 1492 daca rezolva MikroTik problema) e clar ca nu s-a activat in zona ta.
Sii.. daca rezolva MikroTik problema, nu va mai trebui sa tot incercam noi manual :D lasam 1508 si cand va merge cu 1500 va merge si cand nu .. va ramane la 1492.
Dar cum momentan scade la 1480 din cauza ca .. mikrotik, cam asta e momentan.

Edited by Znevna, 07 June 2022 - 21:49.


#1627
Ruben56

Ruben56

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,774
  • Înscris: 05.12.2013

View PostZnevna, on 07 iunie 2022 - 21:45, said:

Nu e vorba de OLT, ci de serverele PPPoE
Ca sa fim mai corecti ca si papa, corect Posted Image

View PostZnevna, on 07 iunie 2022 - 21:45, said:

avea acces doar la partea de pppoe, nu si la setarile interfetei fizice
Da. OLT-ul doar trebuie sa fie configurat (si restul echipamentelor de pe intregul lant) sa faciliteze tranzitul de pachete de 1508bytes pana la serverul PPPoE pt decapsulare.

View PostZnevna, on 07 iunie 2022 - 21:45, said:

Si daca lasi mtu/mru pe auto, trebuie sa schimbi doar pe interfata fizica, daca vezi ca sare din 1500 in 1480 (sau 1492 daca rezolva MikroTik problema) e clar ca nu s-a activat in zona ta.
Roger! Mersi de clarificari. O sa mai tin eu un ochi pe el din cand in cand.

#1628
ogo

ogo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,943
  • Înscris: 07.03.2006

View PostRuben56, on 07 iunie 2022 - 21:32, said:

Totusi, daca voi aveti la RDS RFC4638 implementat in zona, sa inteleg ca o ia direct pe 1500 MTU/MRU daca e 1500 pus pe interfata fizica? Sa stiu pe viitor, poate strict OLT-ul meu nu are RFC-ul activat.

pe interfata fizica min 1508
pe interfata pppoe 1500
si nu o ia automat, trebuie "setate" 1st si oricum cand schimbi mtu-ul se reconecteaza.

Spoiler


#1629
Znevna

Znevna

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,436
  • Înscris: 23.08.2020
Nu avem asa fisier de configurare in RouterOS.
Hai sa incerc sa mai explic, inc-o data.
Pe interfetele ethernet, in RouterOS se pot seta L2 MTU cat si L3 MTU, setarea pentru L2 MTU fiind chiar parametrul L2 MTU, iar pentru L3 MTU e "mtu" simplu:
https://help.mikroti...ay/ROS/Ethernet
https://help.mikroti...MTU in RouterOS
L3 MTU vine default la 1500.
L2 MTU e setat diferit pe diferite echipamente, de obicei e >=1514.
Acum, interfata de client PPPoE pe MikroTik, cu MTU/MRU pe auto, incearca sa negocieze cu serverul MTU/MRU in functie de MTU-ul interfetei ethernet de care este atasat.
Am scris si aici: https://forum.softpe...2#entry28899739
Pentru RouterOS mai vechi de 7.2rc1 (inclusiv v6.x), clientul PPPoE setat cu auto MTU/MRU incearca sa negocieze (ethernet MTU - 20):
- daca tu ai 1500 MTU pe ethernet, el va incerca 1480;
- daca tu ai 1512 MTU pe ethernet, el va incerca 1492;
- daca tu ai 1520 MTU pe ethernet, el va incerca 1500;
- daca nu reuseste sa negocieze valoarea calculata, face fallback la MTU 1480, DAR, MRU ramane setat la (ethernet MTU - 20)(!).
Pentru RouterOS mai nou de 7.2rc1, clientul PPPoE setat cu auto MTU/MRU incearca sa negocieze (ethernet MTU - 8):
- daca tu ai 1500 MTU pe ethernet, el va incerca 1492;
- daca tu ai 1508 MTU pe ethernet, el va incerca 1500;
- daca nu reuseste sa negocieze valoarea calculata, face fallback la MTU 1480, DAR, MRU ramane setat la (ethernet MTU - 8)(!).

Partea si mai proasta e cand faci upgrade/downgrade intre versiuni <=7.2rc1 si =>7.2rc1, ca se calculeaza acel auto MTU diferit.
Si in final, orice versiune de RouterOS ai avea, poti pune pe manual ce MTU vrei tu pe interfata PPPoE, ca nu tine cont de MTU-ul setat pe interfata ethernet (L3 MTU), atat timp cat L2 MTU e suficient. Dar daca nu reuseste sa negocieze acea valoare aleasa de tine, tot la 1480 se face fallback.
Valabil la versiunile lansate pana astazi.

Edited by Znevna, 08 June 2022 - 21:39.


#1630
Ruben56

Ruben56

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,774
  • Înscris: 05.12.2013

View Postogo, on 08 iunie 2022 - 18:30, said:

pe interfata fizica min 1508
pe interfata pppoe 1500
Matematic ai dreptate, dar MTU la mikrotik inseamna L3, dupa setarile pe interfata ppp au prioritate, etc etc etc, plus ca in RouterOS nu ai bug-uri... ai "features". Anyway, am pus intrebarea in modul in care am pus-o pentru ca deja eram suficient de confuz (las default -> negociaza 1492, modific eu manual, fallback pe 1480 no matter what. Creierul a zis ca el coboara la prima statie), dar multumiri lui @Znevna pt clarificarile oferite legat de implementarea curenta in RouterOS (inclusiv 7.3, lansat zilele astea. Am facut update aseara si acelasi rezultat (intr-un fel nu e de mirare pt ca desi au umblat la ppp, apar cateva modificari in changelog, nimic legat de issue-ul despre care discutam noi)).

Edited by Ruben56, 08 June 2022 - 23:16.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate