Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik
 Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 

Ce izolatie sa aleg? Comparatie intre materiale

* * * * - 4 votes
  • Please log in to reply
772 replies to this topic

#595
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
La pod vata de sticla nu o sa fie depasita niciodata, e cea sigura solutie ca se respecta densitatea implicit gradul de izolare, la celelalte la putina umezeala: celuloza se taseaza iremediabil iar spuma putrezeste lemnul podului iremediabil...
Noua vata de sticla nu se mai taseaza ca cela vechi in timp si daca e ceva nu e drama sa o schimbi si singur.

Edited by danciusergiu84, 16 November 2022 - 20:35.


#596
CristiALF

CristiALF

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 02.10.2007
Celuluza se va tasa undeva la 10% in niste ani de zile, nu reprezinta o problema reala. Spuma nici nu am mentionat ca si varianta, iar vata de sticla ca fiind cea mai buna varianta - asta e chiar hilar.
Ma rog, fiecare foloseste ce vrea.

#597
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Pai da! Fiecare foloseste ce vrea si e bine sa nu fie monopol pe vata de sticla ca ne jonglau la preturi ca la carburanti.

Vezi ce zic cei ce baga celuloza, e pe clipul lui Buhnici, dupa ce se umezeste se taseaza bine, deci se schimba. Vezi in clip ce empiric baga celuloza prin folii, nu vad ce fac acolo, nu masoara sau verifica nimic, densitate, gradul de afanare, doar palpeaza cu mana dar n-au habar daca colturile sunt pline sau au aer, ai falsa impresie ca iti ajunge aia in colturi ascutite si zone inguste pe la cosoroabe si capriori. In zonele de centuri intre cosoroaba si izolatia exterioara si capriori doar spuma la pistol cu un furtun prelungitor  de 1m poate ajunge sa inchida puntile termice, cu ajutor al unei camere endoscopice sa vezi ce faci acolo. Nu ma intreba de unde stiu.

Mai e si vata bazaltica buna la poduri dar nu se muleaza asa intre grinzi si capriori si e mult mai scumpa, e buna doar daca vrei sa circuli pe ea cu o dusumea de protectie. Cea semi-rigida e intre cele 2 lumi, un compromis dar nespecializata la pod, mai mult in peretii.

Edited by danciusergiu84, 16 November 2022 - 23:01.


#598
CristiALF

CristiALF

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 02.10.2007
Pai tehnic vorbind, cum ai vrea sa se verifice? Nu se poate, procesul trebuie sa fie unul in concordanta cu specificatiile date de producator in materie de densitate/etc. Bineinteles ca nu e la virgula, variaza putin, ca sunt date intervale, dar daca se respecta (si trebuie sa se respecte), atunci nu sunt probleme. Iar in spatiile unde nu se poate sufla (ca da, sunt spatii unde nu poti sa bagi), se completeaza cu altceva (ex vata bazaltica). Evident si alegerea firmei este importanta zic eu, nu as face asa ceva cu oricine. Nu sunt avocatul celulozei, eu prefer lana de lemn de exemplu sau vata bazaltica.
Vata minerala este depasita astazi, a ramas doar cu avantajul pretului de partea sa.

Edited by CristiALF, 17 November 2022 - 00:02.


#599
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 29.06.2008
Polistiren extrudat, 100mm = lambda 0,034;
Polistiren expandat, 100mm, EPS 100 = lambda 0,036;
Vata minerala bazaltica, 100mm = lambda 0,037-38;
Vata minerală de sticlă, 100mm = lambda 0,032-40.




#600
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 29.06.2008
PS: vata minerală de sticlă (knauf), Lambda 0,035 costa 24 lei mp, vata minerală bazaltică (RockTherm), Lambda 0,035 costa 66 lei mp. Polistirenul expandat, 10cm, EPS 100, Lambda 0,035, costa 48 lei mp (acum - în urma cu 2 ani, era la jumătate de preț, același coeficient Lambda, vata bazaltică și-a mărit prețul doar cu cca. 30-40%)

Când e vorba de date, reclama nu are ce face. Valorile Lambda spun tot !

#601
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
In general cel mai des se gaseste vata de sticla sau bazaltica, polistiren extrudat sau expandat cu lambda 0,035.
E cea mai des intalnita valoare cred pentru ca e punctul in care se intersecteaza lambda la multe tipuri si producatori de izolatii.

Eu zic ca e punct de referinta bun in alegeri si valori mai slabe nu prea are sens sa pui pe casa daca ai de unde alege.

Nu am nimic cu celuloza sau spuma sunt foarte bune in teorie, dar nu poti obtine valori lambda de laborator pe santierele din Romania sau cu mesteri calificati la locul de munca, sau cu nepasarea de la noi in care toti fuseresc sa scape repede.
Pe santier nu se pot indeplini conditiile ideale decat daca ai noroc chior si mesterul are chef de munca.
Acele valori lambda din fise sunt teoretice, in realitate pe santier ele pot sa difere enorm, chiar si vata si polistirenul pot avea tolerante la valorile lambda din fabricatie si e o mare intrebare daca se respecta si se verifica procesul de fabricatie, dar pentru asta in general se aleg producatori de incredere sa zicem.

Ce obtii la fabricarea izolatiei in santier nu e o izolatie omogena sau uniforma ca parametru lambda si valorile teoretice nici macar nu sunt atinse, nu mai vorbim de respectarea grosimilor. Mai mult, fiindca si spuma si celuloza acopera si inchid zonele de acces catre puntile termice acestea raman un mister ce urmeaza a fi descoperit cu termoviziunea, repet zona expusa catre cerul liber (tigla) e cea a centurilor perimetrale unde se intersecteaza izolatia interioara a podului cu lemn (grinzi, capriori si cosoroabe) si izolatia exterioara (daca nu lipseste si asta in zona sageacului). Acel lemn de structura a acoperisului cu golurile de aer de langa el sunt punti termice mari care aerul liber din exterior, mai ales ca acolo se aduna caldura caselor.

Edited by danciusergiu84, 17 November 2022 - 12:27.


#602
bogdanhbc

bogdanhbc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,834
  • Înscris: 23.05.2013
Ma pregatesc si eu pentru termoizolatia casei..as vrea sa o fac in primavara lui 2023.

Ce sa aleg intre Polistiren grafitat de 15 si vata bazaltica de 10?

din punct de vedere al costurilor materialului principal ( polistiren sau vata ) sunt tot pe acolo - intre 70 si 75 lei metrul patrat

- Casa e din caramida cu goluri - grosime zid 24, o s-o tencuiesc la interior.
- in fundatie  sub placa de la parter am pus 13 cm de polistiren ( 8 expandat+5 extrudat)
- elevatia e una inalta de 1.10
- in pod ma pregatesc sa pun 30 cm de vata si 20 cm intre capriori ( ca e mansarda)
- tamplaria tre sa vina si ea in februarie - blu evo de la salamander de 92  cu tripan de 52, solbancuri peste tot la usi si geamuri.

intre polistiren si vata  - riscul de incendiu nu are legatura cu materialul folosit ci se pune problema daca polistirentul propaga flacara...caci daca fereasca Dumnezeu ajunge la acoperis..degeaba ai pus vata si pe fatada...

dar am zis ca ori ca folosesc 10 sau 15 cm de izolatie - manopera si adezivul vor fi la fel...zic rau?

Attached Files


Edited by bogdanhbc, 24 November 2022 - 08:47.


#603
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
Felicitari pentru stadiul atins.

Manopera si adezivul ar fi la fel, polistirenul chiar daca e mai gros e mult mai usor. Totusi 10cm mi se pare putin la costurile energiei...

Eu am pus vata de 15cm dar pus sa aleg in situatia ta cred ca as inclina spre izolare mai buna deci 15cm de grafitat. Poti sa-i faci proba la o bucata deasupra unui foc de lemne sa vezi ce si cum... cred ca e safe pentru case in general. Singura problema e sa stai pe santier cu un pistol cu spuma flexibila si sa bagi spuma la greu in toata adancimea rosturilor de 15cm sa nu ai aer acolo. La vata sunt mai putine si mai mici rosturile de obicei, si in plus ar sigila mai bine acolo unde sunt lipite placile, la polistiren fiind neted tot raman cativa zecimi de mm pe care nu ii poti umple, oricum puntile polistirenului cred ca sunt compensate de grosimea lui.

Ca sa eviti puntile termice rezultate in urma diblurilor, respectiv spargerea caramizilor daca se gaureste cu percutie si nu cu un burghiu special fara percutie, recomand lipirea placilor pe piaptan de adeziv. Adica adeziv pe piaptan pe o parte si adeziv dat pe drept subtire pe cealalta, dintii se trag pe latura scurta pentru a facilita iesirea aerului si crearea efectului de ventuza exact ca la placile ceramice. Am vazut cazuri in care diblurile stateau de forma ajutate de adeziv, si alte cazuri cu dibluri neizolate in care decorativa a facut pete rotunde de la acele rozete si toata casa e in buline (diferenta de temperatura si umiditate iarna duce la acest efect).

Ca sa eviti si mai mult pierderile de caldura si sa mai opresti putin migratia vaporilor, deci evitarea condensului, recomand tencuiea si a exteriorului astfel e garantat ca iti iasa fatadele plane, iti intra mai putin adeziv care e scump, si poti lipi perfect pe adeziv la piaptan fara mamaligi.

#604
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,780
  • Înscris: 29.08.2006
nu stiu cum e anul asta, dar la manopera era mai scump la vata, cel putin anul trecut in zona Timisoara... nu am inteles de ce, dar toate echipele imi cereau manopera in plus la vata fata de polistiren. Am avut de ales intre vata de 10cm si manopera aferenta, versus polistiren grafitat de 15cm si manopera vag mai ieftina. Am preferat izolatia suplimentara.

#605
CristiALF

CristiALF

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,223
  • Înscris: 02.10.2007

 bogdanhbc, on 24 noiembrie 2022 - 08:44, said:

Ma pregatesc si eu pentru termoizolatia casei..as vrea sa o fac in primavara lui 2023.

Ce sa aleg intre Polistiren grafitat de 15 si vata bazaltica de 10?

din punct de vedere al costurilor materialului principal ( polistiren sau vata ) sunt tot pe acolo - intre 70 si 75 lei metrul patrat

- Casa e din caramida cu goluri - grosime zid 24, o s-o tencuiesc la interior.
- in fundatie  sub placa de la parter am pus 13 cm de polistiren ( 8 expandat+5 extrudat)
- elevatia e una inalta de 1.10
- in pod ma pregatesc sa pun 30 cm de vata si 20 cm intre capriori ( ca e mansarda)
- tamplaria tre sa vina si ea in februarie - blu evo de la salamander de 92  cu tripan de 52, solbancuri peste tot la usi si geamuri.

intre polistiren si vata  - riscul de incendiu nu are legatura cu materialul folosit ci se pune problema daca polistirentul propaga flacara...caci daca fereasca Dumnezeu ajunge la acoperis..degeaba ai pus vata si pe fatada...

dar am zis ca ori ca folosesc 10 sau 15 cm de izolatie - manopera si adezivul vor fi la fel...zic rau?
1. Pune mana si tencuieste casa la exterior.
2. Vad ca ti-ai luat super geamuri, ai bagat groaza de cm de izolatie in pamant, dar acum te zgarcesti la tarate. Pune izolatie de 15 cm, iar daca protectia la incendiu este importanta pentru tine, atunci este clar ca trebuie sa mergi cu vata bazaltica.

#606
horatziu

horatziu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,012
  • Înscris: 03.11.2006
Salutare. Va rog frumos sa ma ajutati și pe mine. Sunt în dubiu daca sa merg pentru fațade pe polistiren grafitat de 15 sau de 20. Din calculele mele privind rezistivitate termica, cel de 20 este net superior (6.45 vs 4.83), dar fiind mai scump cu aprox 30% nu știu daca și câștigul termica per total este de 30%. Caramida va fi Cemacon 29AR. Mulțumesc!

Edited by horatziu, 27 November 2022 - 09:28.


#607
zamolxis01

zamolxis01

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 240
  • Înscris: 11.09.2011
Studiaza si varianta polistiren alb de 20 cm.

#608
birau1982

birau1982

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,787
  • Înscris: 07.01.2010
@horatziu Dacă efortul financiar nu e mare pentru tine pune de 20.

Edited by birau1982, 27 November 2022 - 14:09.


#609
rustic

rustic

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 209
  • Înscris: 17.09.2008
La mine am mers pe polistiren de 10cm eps 80 la o suprafata de 280m2 la gata, cu tot cu decorativa am ajuns la 10.000 de euro, as fi vrut si 15cm dar imi depasea bugetul, caramida cu goluri de la brickston bks de 25cm, tencuita doar pe interior.Placile de expandat au fot puse cu cordon perimetral pe margine si 3 mamaligi pe mijloc plus dibluri.Tavanul intre etaj si pod l-am izolat cu 25cm de vata bazaltica, sub radier am bagat 5cm xps iar peste inca 3cm xps plus 2,5cm eps,tamplaria este Salamander bluevolution 92 cu tripan si bageta calda, la toate geamurile si usile am pus benzi izolatoare atat pe exterior cat si pe interior.

Edited by rustic, 27 November 2022 - 18:14.


#610
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,331
  • Înscris: 29.05.2004
"as fi vrut si 15cm dar imi depasea bugetu"
nu-i nimic, o sa-l bagi in max 2 ani la factura de incalzire ;)

#611
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,946
  • Înscris: 17.10.2003
Vad ca toată lumea si-a luat "super-geamuri" dar explicati-mi cum izolați solbancul. Ca tot super-geamurile alea le am și eu dar solbancul e un profil de 2 lei care joaca acolo.
La interior un pervaz de pvc are câțiva cm grosime și camere de aer dar cel exterior e o tabla și atât.
Am văzut pe undeva pe youtube un profil din ceva material izolant care se pune în locul solbancului, dar acum e prea târziu, geamurile sunt instalate.
Cred ca un pervaz exterior din xps ar rezolva problema. Vorbesc de un profil, nu xps cu care încadrezi fereastra cand faci glafurile.

#612
bogdanhbc

bogdanhbc

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,834
  • Înscris: 23.05.2013

 akeem, on 28 noiembrie 2022 - 18:01, said:

Vad ca toată lumea si-a luat "super-geamuri" dar explicati-mi cum izolați solbancul. Ca tot super-geamurile alea le am și eu dar solbancul e un profil de 2 lei care joaca acolo.
La interior un pervaz de pvc are câțiva cm grosime și camere de aer dar cel exterior e o tabla și atât.
Am văzut pe undeva pe youtube un profil din ceva material izolant care se pune în locul solbancului, dar acum e prea târziu, geamurile sunt instalate.
Cred ca un pervaz exterior din xps ar rezolva problema. Vorbesc de un profil, nu xps cu care încadrezi fereastra cand faci glafurile.
din pacate mi-am dat si eu seama de acest lucru dupa ce am comandat si platit geamurile
platiti o gramada de parale pe solbancurile alea din plastic...

eu zic ca era mai sfant sa pun polistiren extrudat in locul acelui solbanc care nu etanseaza cum trebuie ( din ce am inteles)

am o retinere cu solbancurile astea...

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

1 members, 0 guests, 0 anonymous users

ithanium2

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate