Bacșișul în București și în țară
#37
Posted 16 October 2017 - 00:15
Cum adică să dai şpagă la bucătărie? Păi bucătarul e din ăla din anii '80 ai României?
|
#38
Posted 16 October 2017 - 00:21
cdsoft, on 15 octombrie 2017 - 23:48, said: Daca la vanzare de 1000 lei vrea 100 lei, in 20 de zile vine 2000 lei daca are minim un bon de 1000 lei zilnic (si are garantat)... Cand iei in factor faptul ca un chelner incaseaza zilnic minim 1000 euro pentru mancarea vanduta (in ziua cea mai proasta), rezulta ca la sfarsit de luna incaseaza bacsis de 2000 euro (presupunand ca lucreaza doar 20 zile) daca are numai zile proaste... adica un chelner face din bacsis mai mult decat un director de banca, un primar, etc |
#39
Posted 16 October 2017 - 00:28
Rhesus, on 15 octombrie 2017 - 23:32, said:
NU numai in Bucuresti... peste tot... Stiti care e faza? Automat daca nu dai spaga/tips, esti considerat fie un sarantoc, fie un nesimtit, fie un zgarcit. + o flegma sanatoasa |
#40
Posted 16 October 2017 - 01:15
In Bucuresti bonul fiscal se cere numai la suparare ??
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said: Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu? 10-12% din consumatie daca serviciul a fost foarte bun, calitatea mancarurilor excelenta si atmosfera placuta. |
#41
Posted 16 October 2017 - 01:51
bogdan_z, on 15 octombrie 2017 - 22:43, said:
Bine, eu nu m-as face ospatar nici sa fie program de maxim 8 ore pe zi si salariu bun Pai la banii tai si presedintele SUA... Rhesus, on 15 octombrie 2017 - 23:42, said:
Atunci pentru ce mai e lista de preturi din meniuri? Asa si eMag poate sa afiseze pe site, "televizor la 800 de lei", mergi in showroom si te mai atentioneaza ca exista taxa de magazinaj, taxa de deplasare, taxa de verificare produs, si in final pretul e de 1000 de lei. Cam asa-i la pretul biletelor de avion. Biletul e ieftin, dar taxa de cala, taxa de paza, comision de rezervare, mai stiu eu ce, la final vezi cat iese. Am vazut bilete de avion Timisoara - Bucuresti la 11 euro. |
#42
Posted 16 October 2017 - 04:47
Asta cu bacsistul la chelner se pare ca e o meteahna a umanitatii adanc intiparita in creierele unora. Cam ca babele si moastele.
Ce-mi place cand platesc cu cardul, apoi imi pune bonul in carnetelul ala in speranta ca bag si eu ceva. Si ma uit lung in spate dupa ce plec sa ii vad fata fraierului cand deschide ala si vede un mare nimic priceless. Edited by laffin, 16 October 2017 - 04:48. |
#43
Posted 16 October 2017 - 05:09
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu? Prietenul tau care a lasat 3% la o nota de 1.000 lei a fost probabil nemultumit de servicii/mancare/bautura... sau e scartzar |
#44
Posted 16 October 2017 - 05:51
eu las:
- 5 lei la frizer - indiferent de cat costa tunsoarea - 5 lei la curier - indiferent de valoarea coletului - 10-20 lei la restaurant - indiferent de valoarea consumatiei - 3-10 lei peste valoarea cursei la taxiu Sa fie sanatosi ... imi e mila de ei dar nici eu nu sunt bill gates. Pana acum nu s-a plans nimeni. EDIT: locuiesc in Bucuresti da Edited by Proiectil, 16 October 2017 - 05:52. |
#45
Posted 16 October 2017 - 06:00
vio69a, on 16 octombrie 2017 - 01:15, said: 10-12% din consumatie daca serviciul a fost foarte bun, calitatea mancarurilor excelenta si atmosfera placuta. Eu cred ca intra in fisa postului sa-ti faci treaba cat mai bine pe salariul pe care l-ai negociat la angajare. |
#46
Posted 16 October 2017 - 06:31
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu? In Bucuresti, 10% dar mai mult de 5 lei Aici in jur de 20% Cand las mai putin spun de ce. S-a intamplat doar o data sa las doar un cent. Aici insa au salarii foarte mici si se presupune ca muncesc pentru bacsis In Australia nu se lasa nimic, primesti la cent restul. In locul prietenului tau nu lasam nici cei 30 de lei daca nu a aratat respect, si-i si spuneam Cand merg la GM la centrul tehnic pentru sedinte, acolo folosesc valetul. $2 de fiecare data din buzunar si merg cam de 3 ori pe saptamana Anyway, in America mi se pare rromie cu bacsisul, prefer situatia din Europa, dar acolo ai foarte mult de furca cu customer service, cam inexistent |
|
#47
Posted 16 October 2017 - 07:12
Ei uite eu nu las ciubuc nicăieri.
Daca mă duc undeva cumpăr numai de suma rotunda, daca o bere e 3 lei și un mic 2 lei cer 1 bere și un mic și plătesc fix 5 lei. Maxim cred că 50 de bani las. |
#48
Posted 16 October 2017 - 07:14
Owidiu, on 15 octombrie 2017 - 22:39, said:
- te cazezi la hotel, lasi bacsis la aia de la receptie, de ce ? Habar nu am, dar am vazut ca se lasa. Eu nu am lasat niciodata. N-am lasat niciodata. Nu stiu de ce ai face asta .... Iti da cheia, pleci in camera, si cu asta basta. Si in strainatate am procedat la fel. |
#49
Posted 16 October 2017 - 07:42
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
...........nota de plată fiind aprox. 1000 lei.................a dat bacșiș 30 de lei......chelnerul: ...Decât să lași atât, mai bine nu mai lași deloc.......A procedat corect prietenul meu sau nu? nu, n-a procedat corect amicul tau, iar chelnerul a avut dreptate. un bacsis normal e de ~10% (e ok sa rotunjesti suma, chiar daca asa scade un pic procentul). decat sa lasi 3%, mai bine nu mai lasi deloc de la inceput si gata (e perfect normal sa nu lasi bacsis, daca nu vrei) |
#50
Posted 16 October 2017 - 07:43
Din moment ce obiceiul e să lași cel puțin 10%, evident că a nu îl respecta e dovadă fie de mitocănie, fie de chitroșenie.
E normal să se întrebe și ospătarul cu ce te-a nemulțumit, dacă i-ai lăsat niște firmituri. Nu înțeleg pornirea revoluționară anti-bacșiș. Sînt culturi (țări) unde se practică, țări unde nu se practică. Nu mi se pare că una din variante e obiectiv bună, și alta obiectiv rea. E greu să adaugi mental 10% la prețurile din meniu, ca să vezi cît ar costa la final? Vezi o bere 9 lei, o rotunjești la 10 etc. |
#51
Posted 16 October 2017 - 07:50
Ei lasă, nici să lași 100 de lei bacșiș , cadou la niste unii pentru că ai consumat chestii și așa la suprapreț .
Una e cand lași 3 lei la o nota de plata de 17 lei, și alta să lași 100. Pai oamenii aia iau salariu, nu e ca in State unde sunt plătiți pe sfert salariul minim și unde bacșișul e obligatoriu |
|
#52
Posted 16 October 2017 - 08:02
sarac.lipit, on 15 octombrie 2017 - 22:42, said:
Aia nu e șpagã, e recunoștințã.....o recunoaștere a mãiestriei.... Dar e mai simplu sã dãm cu cãcat în elitele noastre.... Recunoastere a s*lii... E o suma de bani data inainte de actul medical, de frica faptului ca ai putea fi tratat cum nu trebuie. Just forget about it. PS; elite... glumesti, nu? Nu mai visati voi, ca elitele mai exista, dar sunt cam pe cale de disparitie. Edited by aaaa4567, 16 October 2017 - 08:03. |
#53
Posted 16 October 2017 - 08:05
laffin, on 16 octombrie 2017 - 04:47, said:
Asta cu bacsistul la chelner se pare ca e o meteahna a umanitatii adanc intiparita in creierele unora. Cam ca babele si moastele. Ce-mi place cand platesc cu cardul, apoi imi pune bonul in carnetelul ala in speranta ca bag si eu ceva. Si ma uit lung in spate dupa ce plec sa ii vad fata fraierului cand deschide ala si vede un mare nimic priceless. Ce, lasa careva rest cand mergi la servire in mall? Si acolo sunt oameni care invart burgerul pe plita , altul care umple paharul etc. Acolo primesti rest pana la ultimul ban. [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Z-qV9wVGb38?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Damascus77, on 16 octombrie 2017 - 07:50, said:
Pai oamenii aia iau salariu, nu e ca in State unde sunt plătiți pe sfert salariul minim și unde bacșișul e obligatoriu De ce nu lucreaza la wallmart sau mai stiu eu unde, sau si acolo se lucreaza pe hartie 2 ore pe zi si de fapt stai 12 . ii credeam pe americani capitalisti, dar se pare ca e o prosteala pe fata, propaganda, cum e matematica asta sa incasezi sub nivelul minim salarial, nu e ilegal si mai ales.... NESUSTENABIL ??? |
#54
Posted 16 October 2017 - 08:16
Pe american il inteleg ca da bacsis, asa a fost crescut in acea traditie, e promovata la ei. Dar de ce da romanul? Pai din mandrie, pentru validare. Chiar in topicul asta s-a insinuat ca daca ai 1000 lei pentru o masa si nu lasi bacsis 10% esti sarantoc. Chelnerul a facut la fel, i-a scos ochii astuia, l-a facut de rusine ca lasa doar 30 de lei, probabil se astepta sa scoata diferenta doar sa nu para sarac in ochii unuia cu 4 clase ce serveste la masa.
Nu exista alt motiv pentru care ai lasa bacsis, nu va mintiti ca va intereseaza soarta aluia cu salariul minim, ca e doar un strain, si in alte locuri nu lasati bacsis. Daca mancati la KFC nu lasati bacsis pe tejghea, desi si aia pe aceleasi salarii lucreaza. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users