Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?
 

Bacșișul în București și în țară

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
305 replies to this topic

#37
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Cum adică să dai şpagă la bucătărie? Păi bucătarul e din ăla din anii '80 ai României?  :huh:

#38
Cossta

Cossta

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 354
  • Înscris: 17.07.2012

 cdsoft, on 15 octombrie 2017 - 23:48, said:

Daca la vanzare de 1000 lei vrea 100 lei, in 20 de zile vine 2000 lei daca are minim un bon de 1000 lei zilnic (si are garantat)...
Cand iei in factor faptul ca un chelner incaseaza zilnic minim 1000 euro pentru mancarea vanduta (in ziua cea mai proasta), rezulta ca la sfarsit de luna incaseaza bacsis de 2000 euro (presupunand ca lucreaza doar 20 zile) daca are numai zile proaste... adica un chelner face din bacsis mai mult decat un director de banca, un primar, etc
Exagerezi, si nu esti singurul de aici. Nu e singur la +30 de mese. Intr-adevar se poate ca bacsisul sa depaseasca salariul lui si sa ajunga la 2000 de lei pe luna dar in niciun caz suma ta. Poate in localurile cele mai de lux din afara

#39
Wotan

Wotan

    Io n-am cerut sa ma nasc argyelean. Amu, am avut noroc...

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,763
  • Înscris: 01.10.2002

 Rhesus, on 15 octombrie 2017 - 23:32, said:

NU numai in Bucuresti... peste tot...
Stiti care e faza? Automat daca nu dai spaga/tips, esti considerat fie un sarantoc, fie un nesimtit, fie un zgarcit. + o flegma sanatoasa
Nope. In vestul Romaniei lasi 10-15% daca esti multumit de servire, altfel platesti la leu. Motivant pentru ospatari...

#40
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
In Bucuresti bonul fiscal se cere numai la suparare ??

 TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:



Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu?

10-12% din consumatie daca serviciul a fost foarte bun, calitatea mancarurilor excelenta si atmosfera placuta.

#41
Ion_de_la_Raion

Ion_de_la_Raion

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,434
  • Înscris: 28.08.2005

 bogdan_z, on 15 octombrie 2017 - 22:43, said:

Bine, eu nu m-as face ospatar nici sa fie program de maxim 8 ore pe zi si salariu bun

Pai la banii tai si presedintele SUA...

 Rhesus, on 15 octombrie 2017 - 23:42, said:

Atunci pentru ce mai e lista de preturi din meniuri? Asa si eMag poate sa afiseze pe site, "televizor la 800 de lei", mergi in showroom si te mai atentioneaza ca exista taxa de magazinaj, taxa de deplasare, taxa de verificare produs, si in final pretul e de 1000 de lei.

Cam asa-i la pretul biletelor de avion. Biletul e ieftin, dar taxa de cala, taxa de paza, comision de rezervare, mai stiu eu ce, la final vezi cat iese. Am vazut bilete de avion Timisoara - Bucuresti la 11 euro.

#42
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,534
  • Înscris: 16.03.2007
Asta cu bacsistul la chelner se pare ca e o meteahna a umanitatii adanc intiparita in creierele unora. Cam ca babele si moastele.

Ce-mi place cand platesc cu cardul, apoi imi pune bonul in carnetelul ala in speranta ca bag si eu ceva. Si ma uit lung in spate dupa ce plec sa ii vad fata fraierului cand deschide ala si vede un mare nimic Posted Image priceless.

Edited by laffin, 16 October 2017 - 04:48.


#43
Quantum

Quantum

    verklarung

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,543
  • Înscris: 24.05.2005

 TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:

Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu?
In toata lumea se lasa bacsis la carciuma. Eu las 10-15%, in functie de cum m-am simtit. Am lasat si 25%, dar foarte rar.

Prietenul tau care a lasat 3% la o nota de 1.000 lei a fost probabil nemultumit de servicii/mancare/bautura... sau e scartzar :D

#44
Proiectil

Proiectil

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 13.07.2014
eu las:
- 5 lei la frizer - indiferent de cat costa tunsoarea
- 5 lei la curier - indiferent de valoarea coletului
- 10-20 lei la restaurant - indiferent de valoarea consumatiei
- 3-10 lei peste valoarea cursei la taxiu

Sa fie sanatosi ... imi e mila de ei dar nici eu nu sunt bill gates.

Pana acum nu s-a plans nimeni.

EDIT: locuiesc in Bucuresti da

Edited by Proiectil, 16 October 2017 - 05:52.


#45
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006

 vio69a, on 16 octombrie 2017 - 01:15, said:

10-12% din consumatie daca serviciul a fost foarte bun, calitatea mancarurilor excelenta si atmosfera placuta.
N-ar trebui ca aceste lucruri sa fie ele asa din start, fara a fi conditionate de bacsis?
Eu cred ca intra in fisa postului sa-ti faci treaba cat mai bine pe salariul pe care l-ai negociat la angajare.

#46
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,878
  • Înscris: 20.10.2015

 TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:

Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu?

In Bucuresti, 10% dar mai mult de 5 lei
Aici in jur de 20%
Cand las mai putin spun de ce.
S-a intamplat doar o data sa las doar un cent.
Aici insa au salarii foarte mici si se presupune ca muncesc pentru bacsis
In Australia nu se lasa nimic, primesti la cent restul.
In locul prietenului tau nu lasam nici cei 30 de lei daca nu a aratat respect, si-i si spuneam

Cand merg la GM la centrul tehnic pentru sedinte, acolo folosesc valetul. $2 de fiecare data din buzunar si merg cam de 3 ori pe saptamana

Anyway, in America mi se pare rromie cu bacsisul, prefer situatia din Europa, dar acolo ai foarte mult de furca cu customer service, cam inexistent

#47
zzhunt

zzhunt

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,261
  • Înscris: 28.03.2015
Ei uite eu nu las ciubuc nicăieri.
Daca mă duc undeva cumpăr numai de suma rotunda, daca o bere e 3 lei și un mic 2 lei cer 1 bere și un mic și plătesc fix 5 lei.

Maxim cred că 50 de bani las.



#48
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,456
  • Înscris: 24.02.2017

 Owidiu, on 15 octombrie 2017 - 22:39, said:

- te cazezi la hotel, lasi bacsis la aia de la receptie, de ce ? Habar nu am, dar am vazut ca se lasa. Eu nu am lasat niciodata.


N-am lasat niciodata. Nu stiu de ce ai face asta ....  Iti da cheia, pleci in camera, si cu asta basta. Si in strainatate am procedat la fel.

#49
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,033
  • Înscris: 24.02.2006

 TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:

...........nota de plată fiind aprox. 1000 lei.................a dat bacșiș 30 de lei......chelnerul: ...Decât să lași atât, mai bine nu mai lași deloc.......A procedat corect prietenul meu sau nu?

nu, n-a procedat corect amicul tau, iar chelnerul a avut dreptate.
un bacsis normal e de ~10% (e ok sa rotunjesti suma, chiar daca asa scade un pic procentul). decat sa lasi 3%, mai bine nu mai lasi deloc de la inceput si gata (e perfect normal sa nu lasi bacsis, daca nu vrei)

#50
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Din moment ce obiceiul e să lași cel puțin 10%, evident că a nu îl respecta e dovadă fie de mitocănie, fie de chitroșenie.
E normal să se întrebe și ospătarul cu ce te-a nemulțumit, dacă i-ai lăsat niște firmituri.
Nu înțeleg pornirea revoluționară anti-bacșiș. Sînt culturi (țări) unde se practică, țări unde nu se practică. Nu mi se pare că una din variante e obiectiv bună, și alta obiectiv rea. E greu să adaugi mental 10% la prețurile din meniu, ca să vezi cît ar costa la final? Vezi o bere 9 lei, o rotunjești la 10 etc.

#51
Damascus77

Damascus77

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,911
  • Înscris: 11.07.2015
Ei lasă, nici să lași 100 de lei bacșiș , cadou la niste unii pentru că ai consumat chestii și așa la suprapreț .

Una e cand lași 3 lei la o nota de plata de 17 lei, și alta să lași 100.

Pai oamenii aia iau salariu, nu e ca in State unde sunt plătiți pe sfert salariul minim și unde bacșișul e obligatoriu

#52
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,524
  • Înscris: 18.10.2011

 sarac.lipit, on 15 octombrie 2017 - 22:42, said:

Aia nu e șpagã, e recunoștințã.....o recunoaștere a mãiestriei....
Dar e mai simplu sã dãm cu cãcat în elitele noastre....


Recunoastere a s*lii... E o suma de bani data inainte de actul medical, de frica faptului ca ai putea fi tratat cum nu trebuie. Just forget about it.

PS; elite... glumesti, nu?Posted Image

Nu mai visati voi, ca elitele mai exista, dar sunt cam pe cale de disparitie.

Edited by aaaa4567, 16 October 2017 - 08:03.


#53
bogdan_z

bogdan_z

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,333
  • Înscris: 14.01.2012

 laffin, on 16 octombrie 2017 - 04:47, said:

Asta cu bacsistul la chelner se pare ca e o meteahna a umanitatii adanc intiparita in creierele unora. Cam ca babele si moastele.

Ce-mi place cand platesc cu cardul, apoi imi pune bonul in carnetelul ala in speranta ca bag si eu ceva. Si ma uit lung in spate dupa ce plec sa ii vad fata fraierului cand deschide ala si vede un mare nimic Posted Image priceless.
Da, foarte bine spus. Eu fac deplasari la client si daca e o interventie mai complexa, daca dureaza mai mult sau pur si simplu altceva, uneori te mai intreaba daca doresc ceva, gen apa, cafea, ceai, o prajitura etc, nimic rau.
Ce, lasa careva rest cand mergi la servire in mall? Si acolo sunt oameni care invart burgerul pe plita :naughty: , altul care umple paharul etc.
Acolo primesti rest pana la ultimul ban.

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/Z-qV9wVGb38?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

 Damascus77, on 16 octombrie 2017 - 07:50, said:

Pai oamenii aia iau salariu, nu e ca in State unde sunt plătiți pe sfert salariul minim și unde bacșișul e obligatoriu
Pai n-au citit ce scria pe contractul de munca? Iti pui baza in altii (clienti care lasa bacsis) si singurul avantajat e patronul care face economii (wow, ce business fantastic.....).
De ce nu lucreaza la wallmart sau mai stiu eu unde, sau si acolo se lucreaza pe hartie 2 ore pe zi si de fapt stai 12 . ii credeam pe americani capitalisti, dar se pare ca e o prosteala pe fata, propaganda, cum e matematica asta sa incasezi sub nivelul minim salarial, nu e ilegal si mai ales.... NESUSTENABIL ???

#54
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,825
  • Înscris: 10.12.2006
Pe american il inteleg ca da bacsis, asa a fost crescut in acea traditie, e promovata la ei. Dar de ce da romanul? Pai din mandrie, pentru validare. Chiar in topicul asta s-a insinuat ca daca ai 1000 lei pentru o masa si nu lasi bacsis 10% esti sarantoc. Chelnerul a facut la fel, i-a scos ochii astuia, l-a facut de rusine ca lasa doar 30 de lei, probabil se astepta sa scoata diferenta doar sa nu para sarac in ochii unuia cu 4 clase ce serveste la masa.

Nu exista alt motiv pentru care ai lasa bacsis, nu va mintiti ca va intereseaza soarta aluia cu salariul minim, ca e doar un strain, si in alte locuri nu lasati bacsis. Daca mancati la KFC nu lasati bacsis pe tejghea, desi si aia pe aceleasi salarii lucreaza.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate