Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul

A fost lansata Fedora 40
 Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 

Bacșișul în București și în țară

* * * * - 3 votes
  • Please log in to reply
305 replies to this topic

#289
honeybee

honeybee

    tougher than the rest

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,490
  • Înscris: 21.04.2014

 vrajitoruldinoz, on 21 octombrie 2017 - 02:51, said:


Eu daca am lasat bacsis care e interpretat ca fiind prea mic, nu m-as mai duc in nici un caz cu cu familia si prietenii Posted Image. Nu de alta dar imi repugna flegma sau sperma in mincare.


Sa inteleg ca trebuie sa stiu de frica chelnerilor in Bucuresti sau e doar un mit urban ?
Oricum, pentru "condimentele" - mai sus mentionate si puse in mincare, am un bacsis pe masura serviciilor lor. O reclamatie la ANPC si un lacat pus urgent pe usa restaurantului.  Posted Image

#290
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,672
  • Înscris: 21.06.2016
Da, ca ala e prost sa nu omogenizeze :D

#291
silesax

silesax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 47,162
  • Înscris: 15.10.2009
lasati mai bacsis ca o sa fiti priviti altfel,eu mereu las bacsis pe unde m a duc.monezile niciodata nu le iau de pe masa ,las sa se bucure si ei.

#292
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006

 vrajitoruldinoz, on 21 octombrie 2017 - 09:05, said:

Da, ca ala e prost sa nu omogenizeze Posted Image
Cu lingurița?!? Posted Image

#293
honeybee

honeybee

    tougher than the rest

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,490
  • Înscris: 21.04.2014

 vrajitoruldinoz, on 21 octombrie 2017 - 09:05, said:

Da, ca ala e prost sa nu omogenizeze Posted Image

S-a intilnit hotul cu prostul ?! Posted Image
Pe mine ma doare mina sa iau o proba de mincare din farfurii si sa le analizez in laborator, crezi ? Spun ca iau mincare pentru catel si o pun in doggy bag. Posted Image

#294
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,523
  • Înscris: 16.03.2007
Am fost ieri la restaurant. Platit cu cardul si plecat. 0 lei bacsis. Priceless.

Astazi ma duc la altul la care nu am mai fost de vreo doua saptamani. Or mai fi aceiasi chelneri? M-or mai recunoaste? :lol:

Edited by laffin, 21 October 2017 - 10:24.


#295
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Te renegă juma' de SP dacă mai faci asta.
Juma' plus unu Posted Image

Un chelner este un prieten ideal, te ascultă, te așteapta generos și atunci când nu-i poți oferi un os...
Sursa:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/rmQ12EYHelo?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#296
honeybee

honeybee

    tougher than the rest

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,490
  • Înscris: 21.04.2014

 laffin, on 21 octombrie 2017 - 10:19, said:


Astazi ma duc la altul la care nu am mai fost de vreo doua saptamani. Or mai fi aceiasi chelneri? M-or mai recunoaste? Posted Image

Preventiv, pune-ti cagula, sa nu te recunoasca si vesta antiglont, sa nu te trezesti cu furculita in coaste. Posted Image

#297
vio69a

vio69a

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 69,266
  • Înscris: 28.05.2013
Am ajuns la aeroport la 2 noaptea.
Aranjamentul e asa.
Taxi liber la pret liber si taxiurile ministerului transporturilor la pret fix dupa distanta.
Sigur .....la etaje diferite.

Imi place totdeauna sa stiu cat si dece.
Asa ca am mers la taxiurile cu pret fix.
Luat in primire inregistrat primit bon cu nr masinii si costul.
30% mai putin.
Soferul o bomboana....cum sa nu aiba prieteni buni in Grecia....!!!!

121 sekeli ca 121 ron
i-am dat 150 si tot am fost sub pretul taxiurilor de pe piata, plus baccsisul lor si targuiala...."ai doua geamantane.."  "ai si pisica".......etc

Edited by vio69a, 21 October 2017 - 11:41.


#298
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009
Trebuia sa-i zici ca ptr pisica platesti, numai daca face miau pe drum...

#299
Stryker_9

Stryker_9

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,348
  • Înscris: 22.05.2007
Vad ca nu a postat nimeni din cealalta tabara :) . O sa incerc sa am si eu un punct de vedere.In primul rand cei ce au impresia ca patronii de carciumi sunt toti cu masini ultimul tip si vile cu piscina,se inseala grav. Marea majoritate sunt oameni normali care au venituri un pic peste medie, dar si 24/24 cu mintea acolo si problemele aferente. Si binenteles la localurile mai mici, e normal sa lucreze si asa zisul patron ( nu ma omor dupa termenul asta ), cum e si cazul meu. Meseria de ospatar e una destul de dificila in opinia mea, sa incepi de la 8-9 , sa termini dupa 12, altadata mai tarziu, sa nu apuci sa mananci, sa stai un minut pe scaun...nu e asa usor cum cred unii. Nu tratez clientii preferential in functie de bacsis, in schimb ii tratez mai bine pe cei cu bun simt si care nu au impresia ca stau de vorba cu un sclav. Binenteles ca ciubucul nu e obligatoriu,dar daca omul ala incearca sa te faca sa te simti cat mai bine, daca mancarea a fost buna si adusa in timp rezonabil, e logic sa ii arati ca ai fost multumit. Sa nu comparam totusi meseria de vanzator la butic cu cea de ospatar.

#300
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

 silesax, on 21 octombrie 2017 - 09:08, said:

lasati mai bacsis ca o sa fiti priviti altfel,eu mereu las bacsis pe unde m a duc.monezile niciodata nu le iau de pe masa ,las sa se bucure si ei.
Un leagan sau o prelata ptr pisica nu puteai sa cumperi si tu, da' bacsis ai sa lasi peste tot, sa te dai tu mare $meker.

Edited by Cr1spy, 21 October 2017 - 13:45.


#301
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,854
  • Înscris: 20.10.2015

 vrajitoruldinoz, on 21 octombrie 2017 - 06:49, said:

Dorinta normala a oamenilor, a clientilor, ar fi introducerea bacisiului nu desfiintarea lui.

A mea e desfiintarea. Dar nu se va intampla

#302
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015
Bacșișul e o chestie personală. Au fost cazuri când am lăsat 0 bacșiș, am așteptat să-mi dea și 10 bani rest, dar am avut motiv. De exemplu, eram la o cârciumă, să mănânc ceva, pe terasă. Aveau vreo doi dulăi de-ăștia mari cât masa de se plimbau pe lângă mese. I-am explicat chelnerului că mi-e frică de ei, dacă s-ar putea să facă ceva, să vorbească cu stăpânii, "sun câinii șefului, n-am ce face". Apucase să-mi aducă primul fel, l-am plătit pe-ăla și am plecat, că de mâncat n-am apucat, efectiv se urcau câinii pe masa mea. Mi s-a părut fază de filme cu proști, cum să las bacșiș la așa ceva? Am apreciat umorul chelnerului, poate pentru aia, mi-a spus "Mai poftiți pe la noi" când a plecat.

Altă dată, ziua mea, câteva persoane. În general, țin socoteala la cât se consumă. La sfârșit, a vrut să mă țepuiască chelnerul destul de serios, i-am atras atenția, s-a făcut că a greșit, s-a dus înapoi, mi-a adus nota "bună", eroare în program. Nu am considerat că merită bacșiș.

Pe de altă parte, nu las bacșișuri mari, pentru că nu îmi permit. Dacă plătesc 100 de lei consumația, mi se pare aiurea s-o plătesc de fapt 130. 10-15%, cam atât.

La spălătorie nu mai las, pentru că nu-mi dau bon decât dacă mă rog de ei. Și atunci mai greu, că spun că nu le merge casa. Să vedeți ce supărat pleacă spălătorul de la mașina mea, mai are puțin și mă scuipă.


Nu știu de unde a pornit ideea de bacșiș. Nu mi se pare naturală. Bacșișul ar trebui să fie un "premiu" pentru servicii excelente, și nu o obligație. Eu, la activitatea pe care o desfășor, nu primesc bacșiș, chiar dacă fac o documentație foarte repede sau obțin un aviz sau o autorizație rapid. Dar dacă aș vinde ciorbă, ar trebui să mă aștept să primesc. Nu știu unde s-a hotărât delimitarea asta în lumea modernă. În trecut, mă gândesc că bacșișul era dat persoanelor care aduceau băutura sau mâncarea la masă și nu erau angajate de cârciumă. Erau pierde-vară pe-acolo, iar ca să strângă bani de băutură sau mâncare, duceau chestiile la mesele "boierilor". Dar astăzi, toți care primesc bacșiș au salarii. Dacă au salarii prea mici, nu ar trebui să se simtă clientul vinovat.


Dacă ar fi după bunul meu plac, nu aș plăti bacșiș nicăieri, dar a devenit o regulă nescrisă. Aș plăti cu cea mai mare plăcere dacă s-ar impozita și dacă n-ar mai exista obligativitatea asta nescrisă. N-aș avea nimic împotriva ideii de a avea posibilitatea să recompensezi servicii foarte bune. Dacă chelnerii sunt plătiți prea puțin, nu e vina clientului. Poate sunt prea multe cârciumi, poate nu au suficienți clienți. Prețurile oricum nu sunt mici. Când dau 20 de lei pe o bere și încă 30 de o zeamă cu legume, mi se pare cam ciudat să fiu pus să ajut patronul să dea salarii mai mici. Dacă de marja aia de profit ai nevoie pentru a funcționa afacerea, dar nu-ți ajunge să-ți plătești angajații cum trebuie, poate ai face bine să-ți închizi porțile.

Edited by SmurfK, 21 October 2017 - 16:15.


#303
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,854
  • Înscris: 20.10.2015
Cand merg la restaurant, cand merg in concediu vreau sa fiu LIBER, asta inseamna sa nu dau bacsis, din pacate, cultura e alta

#304
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,531
  • Înscris: 15.06.2007

 gump4, on 15 octombrie 2017 - 22:18, said:

Regula cica e sa lasam 10%-15% "ciubuc".Unii din afara au trecut acest ciubuc pe bon, altii nu.La noi au incercat unii sa fiscalizeze ciubucul , insa nici nu stiau ca exista casa de marcat mobila.....Dar sa ajunga, oarecum,  sa-ti ceara pe fata ciubuc, este degradant, indiferent de serviciul oferit...eu nu as mai calca  vreodata in asemenea loc...
15%? Buei dar unde te crezi?  
Eu am auzit ca MAXIMUM dar MAXIMUM 10% , ca altfel se considera ca vrei sa epatezi.  

Am patit si noi cat pe ce sa degenereze in altercatie  la  defuncta tratoria verdi de pe mendeleev in spate la romana.  Hotu' cu prostu'..  unul din meseni era cu o doaga lipsa,  iute la manie si un chelner era si el mai mitocan.  Dar au resuit sa ne faca atmosfera la restu de 8 sau 12 cati eram.

Olteanu' s-a chinuit sa puna bani ficsi la nota.. dar i-au ramas 3 lei in plus. Apoi chelnerul a facut o scena cu insistentele penibile de a returna si ultimul leut, la care vazand ca nu-i merge a strigat la un "parcagiu" de pe strada aurolacii aia care pun cartoane in parcari.

 SmurfK, on 21 octombrie 2017 - 16:15, said:

Bacșișul e o chestie personală. Au fost cazuri când am lăsat 0 bacșiș, am așteptat să-mi dea și 10 bani rest, dar am avut motiv. De exemplu, eram la o cârciumă, să mănânc ceva, pe terasă. Aveau vreo doi dulăi de-ăștia mari cât masa de se plimbau pe lângă mese. I-am explicat chelnerului că mi-e frică de ei, dacă s-ar putea să facă ceva, să vorbească cu stăpânii, "sun câinii șefului, n-am ce face". Apucase să-mi aducă primul fel, l-am plătit pe-ăla și am plecat, că de mâncat n-am apucat, efectiv se urcau câinii pe masa mea. Mi s-a părut fază de filme cu proști, cum să las bacșiș la așa ceva? Am apreciat umorul chelnerului, poate pentru aia, mi-a spus "Mai poftiți pe la noi" când a plecat.

Altă dată, ziua mea, câteva persoane. În general, țin socoteala la cât se consumă. La sfârșit, a vrut să mă țepuiască chelnerul destul de serios, i-am atras atenția, s-a făcut că a greșit, s-a dus înapoi, mi-a adus nota "bună", eroare în program. Nu am considerat că merită bacșiș.

Pe de altă parte, nu las bacșișuri mari, pentru că nu îmi permit. Dacă plătesc 100 de lei consumația, mi se pare aiurea s-o plătesc de fapt 130. 10-15%, cam atât.

La spălătorie nu mai las, pentru că nu-mi dau bon decât dacă mă rog de ei. Și atunci mai greu, că spun că nu le merge casa. Să vedeți ce supărat pleacă spălătorul de la mașina mea, mai are puțin și mă scuipă.


Nu știu de unde a pornit ideea de bacșiș. Nu mi se pare naturală. Bacșișul ar trebui să fie un "premiu" pentru servicii excelente, și nu o obligație. Eu, la activitatea pe care o desfășor, nu primesc bacșiș, chiar dacă fac o documentație foarte repede sau obțin un aviz sau o autorizație rapid. Dar dacă aș vinde ciorbă, ar trebui să mă aștept să primesc. Nu știu unde s-a hotărât delimitarea asta în lumea modernă. În trecut, mă gândesc că bacșișul era dat persoanelor care aduceau băutura sau mâncarea la masă și nu erau angajate de cârciumă. Erau pierde-vară pe-acolo, iar ca să strângă bani de băutură sau mâncare, duceau chestiile la mesele "boierilor". Dar astăzi, toți care primesc bacșiș au salarii. Dacă au salarii prea mici, nu ar trebui să se simtă clientul vinovat.


Dacă ar fi după bunul meu plac, nu aș plăti bacșiș nicăieri, dar a devenit o regulă nescrisă. Aș plăti cu cea mai mare plăcere dacă s-ar impozita și dacă n-ar mai exista obligativitatea asta nescrisă. N-aș avea nimic împotriva ideii de a avea posibilitatea să recompensezi servicii foarte bune. Dacă chelnerii sunt plătiți prea puțin, nu e vina clientului. Poate sunt prea multe cârciumi, poate nu au suficienți clienți. Prețurile oricum nu sunt mici. Când dau 20 de lei pe o bere și încă 30 de o zeamă cu legume, mi se pare cam ciudat să fiu pus să ajut patronul să dea salarii mai mici. Dacă de marja aia de profit ai nevoie pentru a funcționa afacerea, dar nu-ți ajunge să-ți plătești angajații cum trebuie, poate ai face bine să-ți închizi porțile.
Imi aduc aminte ca  odata demuuult era o pixda de chelnerita.. am comandat un cappy de portocale cu 4,5lei parca si nu mi-a dat rest de la 5 lei. Sau 3.5 lei era nu mai stiu, prin 2002 era. Cum pierdeam timpul asteptand..  am mai comandat un suc,  si i-am dat doar diferenta de bani  zicand ca  cu restu ce nu l-am primit  iese la fix.  I-a picat fața la aia..
Oricum in suc nu poa'  sa-mi scuipe.

Edited by tfmercedez, 21 October 2017 - 17:54.


#305
Bogdansv1

Bogdansv1

    Nauc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,278
  • Înscris: 13.03.2015
Mie taica-miu mi-a spus: "In sfera serviciilor plateste mai mult decat face si atunci cand iti crapa buza vei beneficia caci vei fi servit promt".
Acum sa ma rezum la restaurante. Fiind nevoit sa mananc mult mai des prin localuri, obisnuiesc sa las bacsis... si sunt cazuri acest obicei m-a ajutat, in special acolo unde mananc mai des. S-a intamplat sa intreb chelnerul ce ciorba imi recomanda (erau mai multe in meniu) si el sa-mi spuna clar: "N-avem" desi la alte mese se aduceau. A fost suficent ca sa inteleg ce vrea sa zica. Sa nu credeti ca cele aduse erau stricate ci fie erau vechi, fie bucatarul nu se pricepea sa le faca...


As mai putea sa dau exemple dar cred ca unul e sficient...

#306
scaiba

scaiba

    Pastafarian

  • Grup: Validating
  • Posts: 12,602
  • Înscris: 03.11.2006
Nu contestă nimeni faptul că n-ar fi și oameni faini printre ei.
Dacă nu-i fain de felul lui, trebuie ajutat să depășească bariera cerințelor de la șeful cel mare.

Fain ospătarul, de porc localul.
Sper că l-ai reținut și evitat apoi; poate nu vei mai avea șansa chelnerului "n-avem".

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate