Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Bacșișul în București și în țară
#19
Posted 15 October 2017 - 22:50
Quote stie cineva ce inseamna comision la bucatarie Bacsisul pe care il primesc chelnerii se strange gramada iar la sfarsit de tura se imparte si cu bucatarii. Ca si aia muncesc, poate chiar mai mult decat ospatarii. Chiar daca nu iii vede nimeni. |
#20
Posted 15 October 2017 - 22:50
Patronii le dau salarii, dupa ce "scad" cota de bacsis. Cand nu fac bacsisul, "nu-si ia salariul". Chelnerii trebuie sa plateasca "comisionul de bucatarie" fiindca de el depinde bacsisul prezent si viitor. Nu este mancarea buna, nema bacsis, nema clienti.
|
#21
Posted 15 October 2017 - 23:00
2 EXEMPLE: Paphos septembrie 2017. La un restaurant ,pupat in cur,130 euri in 4 menu full. La al 2 idem 160.Diferenta era ca la primu e comision,bacsis de masa si la 2 era interzis spaga. La amandoua restaurante lucreaza romani. La cel cu interzisu salaru e de `1700 euri chelner cu multa dulceata pe limba.La chirie amandoi platesc 300.Parca imi venea sa/mi dau o piatra antica in 00.Da la anu casa 3 camere+bucatarie+piscina aproape rau de mare 550heuri pe luna.Chiar de merg cu sotia/ / o juma de luna ,si platesc luna tot o dau bine.Da sant genu unde merg relatii,beri,tigari fara timbre,vin la anu da chip.Si reluam souuu.
|
#22
Posted 15 October 2017 - 23:20
E destul de greu sa stai si cate 21 de ore in picioare intr-o tura. Acum, cica ar fii 10% tips din consumatie, dar eu zic ca si client ca depinde cat de multa atentie imi arati la masa. De va permiteti 1000 lei in centrul vechi si doar 30lei...
Tipsul (bacsis/spaga) se imparte egal sau 10% si cu cei de la bucatarie si chiar si cu femeia de serviciu, asta daca nu ii ia patronu. |
#23
Posted 15 October 2017 - 23:25
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
În momentul în care a făcut plata, a dat bacșiș 30 de lei, iar chelnerul (care până atunci a fost foarte arogant, ne mai și vorbea la per tu) a întrebat: Nu v-a plăcut ceva? Nu a fost mâncarea bună? Decât să lași atât, mai bine nu mai lași deloc, o să plătesc eu comisionul la bucătărie (ce rahat o mai fi și ăsta?! )), iar atunci prietenul meu a spus: Bun, nu mai las nimic dacă nu îți convine așa. Să îmi aduci și bonul fiscal. Și nu e prima dată când în București fac figuri chelnerii, taximetriștii, etc la bacșiș. Peste tot gasesti specimene deastea, poate mai putin tupeisti, da toti traiesc cu impresia ca trebuie sa primeasca o taxa de smecher ca ti-au carat sticlele la masa. Singura diferenta intre ei si cersetorul de la coltul strazii (care te injura ca nu-i dai nimic) ii ca astia is mai bine imbracati. Angajatii ca angajatii, da se poate si mai penal. Cunosc o fost "patronasa" de bar care imi zicea odata ca pe X sau Y ii lasa sa astepte si cand ii serveste le tranteste sticla sau cafeaua pe masa ca nu lasa ciubuc numa 2-3lei. Cossta, on 15 octombrie 2017 - 23:20, said:
E destul de greu sa stai si cate 21 de ore in picioare intr-o tura. Acum, cica ar fii 10% tips din consumatie, dar eu zic ca si client ca depinde cat de multa atentie imi arati la masa. De va permiteti 1000 lei in centrul vechi si doar 30lei... Tipsul (bacsis/spaga) se imparte egal sau 10% si cu cei de la bucatarie si chiar si cu femeia de serviciu, asta daca nu ii ia patronu. Edited by gabyxm, 15 October 2017 - 23:33. |
#24
Posted 15 October 2017 - 23:27
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
În momentul în care a făcut plata, a dat bacșiș 30 de lei, iar chelnerul (care până atunci a fost foarte arogant, ne mai și vorbea la per tu) a întrebat: Nu v-a plăcut ceva? Nu a fost mâncarea bună? Decât să lași atât, mai bine nu mai lași deloc, o să plătesc eu comisionul la bucătărie (ce rahat o mai fi și ăsta?! )), iar atunci prietenul meu a spus: Bun, nu mai las nimic dacă nu îți convine așa. Să îmi aduci și bonul fiscal. Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu? |
#25
Posted 15 October 2017 - 23:32
NU numai in Bucuresti... peste tot...
Stiti care e faza? Automat daca nu dai spaga/tips, esti considerat fie un sarantoc, fie un nesimtit, fie un zgarcit. + o flegma sanatoasa Sunt profund anti-tips/spaga. Chiar daca "si pe afara se practica", "in statul X e 10% din consumatie", etc., chiar nu-si are rostul. Pai fratilor, hai sa o luam altfel - daca vorbim de alte tari: De ce e ilegala/nu se accepta "spaga" la medic, dar ospatarul poate lua "tips" pana la 15%? Nu vad logica ..., fie ca e vorba de SUA, Germania sau alte tari. Macar la noi nu se pune aceasta problema Edited by Rhesus, 15 October 2017 - 23:33. |
#26
Posted 15 October 2017 - 23:33
#27
Posted 15 October 2017 - 23:35
cdsoft, on 15 octombrie 2017 - 23:27, said:
A procedat gresit ca initial a vrut sa lase 30 lei (trebuia 0), dar s-a redresat pana la urma Erm, nu, lasatul bacsisului la ospatar / chelner e ceva comun, si oarecum de bun simt. In "tarile cu apa calda" (foarte cretina expresia, ca doar si noi avem apa calda) pe care le laudati atat, bacsisul a fost inclus in costul consumatiei. E drept ca asta inseamna ca nu vor fi bani facuti "la negru", ci se vor plati taxe din ei, la fel ca la salariu, dar cred ca pe tine ca si client nu te intereseaza asa mult asta, ci faptul ca vrei - nu vrei, vei plati 1100 de lei pt o masa la care acum platesti 1000 si mai lasi ciubuc 0-30-50-75-500, sau cat vrei tu. Edited by dasvik, 15 October 2017 - 23:36. |
#28
Posted 15 October 2017 - 23:38
Karogs, on 15 octombrie 2017 - 22:30, said:
La salariile pe care le au, daca ar disparea bacsisul, vei primi numai fete acre si nu numai. Si de asemeni, bacsisul motiveaza, sa faci ceva in plus, cel putin ca atitudine. Cr1spy, on 15 octombrie 2017 - 22:50, said:
Patronii le dau salarii, dupa ce "scad" cota de bacsis. Cand nu fac bacsisul, "nu-si ia salariul". Chelnerii trebuie sa plateasca "comisionul de bucatarie" fiindca de el depinde bacsisul prezent si viitor. Nu este mancarea buna, nema bacsis, nema clienti. Poate sa incepa prin a ii spune: stii sefu, tot spui ca nu e bani pentru salarii decente, dar bani de masini premium si case pentru matale si familia ta de ce este in fiecare an? Cine ii produce pe aia? |
|
#29
Posted 15 October 2017 - 23:42
La cat de scarbosi si flecmatici sunt unii ospatari , nu merita sa le dai nici 1 leu . Si pana la urma , de ce la noi trebuie sa lasi peste tot spaga sau atentie ? Nu zic ca e ceva rau , dar sunt prea obisnuiti .
|
#30
Posted 15 October 2017 - 23:42
dasvik, on 15 octombrie 2017 - 23:35, said:
Erm, nu, lasatul bacsisului la ospatar / chelner e ceva comun, si oarecum de bun simt. In "tarile cu apa calda" (foarte cretina expresia, ca doar si noi avem apa calda) pe care le laudati atat, bacsisul a fost inclus in costul consumatiei. E drept ca asta inseamna ca nu vor fi bani facuti "la negru", ci se vor plati taxe din ei, la fel ca la salariu, dar cred ca pe tine ca si client nu te intereseaza asa mult asta, ci faptul ca vrei - nu vrei, vei plati 1100 de lei pt o masa la care acum platesti 1000 si mai lasi ciubuc 0-30-50-75-500, sau cat vrei tu. Aha. Deci la 1000 de lei, platesti "oficial" 1100 de lei pe bon, + ciubuc neimpozabil daca vrei. Fain. Atunci pentru ce mai e lista de preturi din meniuri? Asa si eMag poate sa afiseze pe site, "televizor la 800 de lei", mergi in showroom si te mai atentioneaza ca exista taxa de magazinaj, taxa de deplasare, taxa de verificare produs, si in final pretul e de 1000 de lei. Pentru mine, ambele scenarii sunt furturi. Pe fata. Edited by Rhesus, 15 October 2017 - 23:44. |
#31
Posted 15 October 2017 - 23:42
dasvik, on 15 octombrie 2017 - 23:35, said:
Erm, nu, lasatul bacsisului la ospatar / chelner e ceva comun, si oarecum de bun simt. In "tarile cu apa calda" (foarte cretina expresia, ca doar si noi avem apa calda) pe care le laudati atat, bacsisul a fost inclus in costul consumatiei. E drept ca asta inseamna ca nu vor fi bani facuti "la negru", ci se vor plati taxe din ei, la fel ca la salariu, dar cred ca pe tine ca si client nu te intereseaza asa mult asta, ci faptul ca vrei - nu vrei, vei plati 1100 de lei pt o masa la care acum platesti 1000 si mai lasi ciubuc 0-30-50-75-500, sau cat vrei tu. Si da, conteaza daca plateste taxe sau nu... ei de ce sa aiba venituri fara taxe? |
#32
Posted 15 October 2017 - 23:44
Rhesus, on 15 octombrie 2017 - 23:32, said:
NU numai in Bucuresti... peste tot... Stiti care e faza? Automat daca nu dai spaga/tips, esti considerat fie un sarantoc, fie un nesimtit, fie un zgarcit. + o flegma sanatoasa Sau ca nu cumpar pungi de plastic, fiindca am sacosa eco. |
#33
Posted 15 October 2017 - 23:48
Cred ca tips-ul ar muri daca s-ar renunta la plata cu bani lichizi, in conditiile in care toate platile prin POS ar ajunge la patron.
|
|
#34
Posted 15 October 2017 - 23:48
Daca la vanzare de 1000 lei vrea 100 lei, in 20 de zile vine 2000 lei daca are minim un bon de 1000 lei zilnic (si are garantat)...
Cand iei in factor faptul ca un chelner incaseaza zilnic minim 1000 euro pentru mancarea vanduta (in ziua cea mai proasta), rezulta ca la sfarsit de luna incaseaza bacsis de 2000 euro (presupunand ca lucreaza doar 20 zile) daca are numai zile proaste... adica un chelner face din bacsis mai mult decat un director de banca, un primar, etc |
#35
Posted 15 October 2017 - 23:56
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
...Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu? 2. Între zero și un maxim de 10%. Nu doar în București ci oriunde aș fi. Cât între zero și 10% depinde doar de chelner/ce îmi pune în față. 3. Mai mult decât corect. Nu înțeleg de ce simt nevoia unii colegi să le înțeleagă mecanismele după care funcționează și cum își împart ciubucurile. Până la un punct pricep că-i normal, uman să îl înțelegi și pe celălalt, da' numai până la un punct. De ce m-ar durea capu' de un nesimțit: TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
... (care până atunci a fost foarte arogant, ne mai și vorbea la per tu)... Clar m-aș fi ridicat și aș fi plecat de la masă la primul: "ce să-ți aduc" în locul firescului "ce să vă aduc". |
#36
Posted 16 October 2017 - 00:01
Acum ceva saptamani au facut niste baieti reportaje cu saracii patroni de terase si restaurante care nu mai gasesc sclavi sa ii munceasca si nici nenorocitii de clienti nu ii ajuta pe patroni ca nu le da bacsisuri mari la sclavi.
Adica cumva clientul trebuia sa plateasca salariile angajatilor, rolul lui ca patron era sa sparga banii pe Range Rover (da, unul din ei are un Range Rover, dar se vaita ca n-are bani sa ofere salarii decente si ca trebuie sa il ajute clientii sa faca cheta sa plateasca salariile la negru). Edited by cdsoft, 16 October 2017 - 00:01. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users