Bacșișul în București și în țară
#1
Posted 15 October 2017 - 22:09
Am fost de curând la un restaurant în Centrul Vechi al Bucureștiului pentru a sărbători ziua de naște a unui prieten, nota de plată fiind aprox. 1000 lei.
În momentul în care a făcut plata, a dat bacșiș 30 de lei, iar chelnerul (care până atunci a fost foarte arogant, ne mai și vorbea la per tu) a întrebat: Nu v-a plăcut ceva? Nu a fost mâncarea bună? Decât să lași atât, mai bine nu mai lași deloc, o să plătesc eu comisionul la bucătărie (ce rahat o mai fi și ăsta?! )), iar atunci prietenul meu a spus: Bun, nu mai las nimic dacă nu îți convine așa. Să îmi aduci și bonul fiscal. Și nu e prima dată când în București fac figuri chelnerii, taximetriștii, etc la bacșiș. Mi se par în București prețurile de 5-6 ori mai mari decât în provincie. Eu stau și mă întreb dacă acel chelner în momentul în care și-ar sărbători ziua de naștere ar lăsa bacșiș 100 lei la nota de 1000 lei. Voi ce părere aveți? Cât lăsați bacșiș în București? A procedat corect prietenul meu sau nu? |
#2
Posted 15 October 2017 - 22:16
Și eu care credeam că omul e plătit să ia și să aducă la masă comanda
|
#3
Posted 15 October 2017 - 22:17
#4
Posted 15 October 2017 - 22:18
Regula cica e sa lasam 10%-15% "ciubuc".Unii din afara au trecut acest ciubuc pe bon, altii nu.La noi au incercat unii sa fiscalizeze ciubucul , insa nici nu stiau ca exista casa de marcat mobila.....Dar sa ajunga, oarecum, sa-ti ceara pe fata ciubuc, este degradant, indiferent de serviciul oferit...eu nu as mai calca vreodata in asemenea loc...
Edited by gump4, 15 October 2017 - 22:19. |
#5
Posted 15 October 2017 - 22:18
Cam asa-i in Bucuresti, toti sunt ciubucari: chelneri, taximetristi, paznici, etc.
|
#6
Posted 15 October 2017 - 22:19
Nu e treaba ghertoiului care te serveste nici daca lasi sau nu spaga.
Eu chemam seful de tura si le faceam un circ mai mare decat la Globus. Ospatarul e platit pentru munca lui de patron. Nu e datoria ta sa-l platesti si tu decat daca ti-a placut cum te-a servit. Nu-i convine? Sa-si caute de munca in alta parte. Valabil si pentru taximetristi, alta categorie de plescari. Edited by jeffy86able, 15 October 2017 - 22:20. |
#7
Posted 15 October 2017 - 22:20
i-auzi...plm...100 de lei ii trebuia?
V-a facut si cate un oral ca sa merite un asa bacsis? Edited by dan1980_25, 15 October 2017 - 22:23. |
#8
Posted 15 October 2017 - 22:25
TheShen, on 15 octombrie 2017 - 22:09, said:
Mi se par în București prețurile de 5-6 ori mai mari decât în provincie. Daca tot faci asa o afirmatie, poate ne spui si cate persoane ati fost si cate feluri de mancare ati avut. Ca daca ati fost 20 de insi, cu 2 feluri de mancare + desert, si ati trantit si vreun "gec deniels" pe la masa - pe langa restul bauturilor - parca nu pare asa mult 1000 de feline. Pe de alta parte, daca ati fost 5, e alta poveste. dan1980_25, on 15 octombrie 2017 - 22:20, said:
auzi ma...100 de lei ii trebuia? V-a facut si cate un oral ca sa merite un asa bacsis? Depinde, dupa cum l-am intrebat si pe initiator, una e sa servesti 5 insi, alta e sa servesti 20. Nu spun ca merita 100 de lei, sau ca n-a fost tzaran de oras la faza cu comentatul la baccsis, dar totusi, de 1000 de lei a facut ceva joc de glezne si ospatarul ala. Si totusi, stie cineva ce inseamna comision la bucatarie? WTF, e ceva de gen santaj? Nu-mi dai bani, nu-ti mai dau mancare sa o servesti la clienti? Edited by dasvik, 15 October 2017 - 22:26. |
#10
Posted 15 October 2017 - 22:30
La salariile pe care le au, daca ar disparea bacsisul, vei primi numai fete acre si nu numai. Si de asemeni, bacsisul motiveaza, sa faci ceva in plus, cel putin ca atitudine.
Dar lipsa educatiei isi pune amprenta si in acest domeniu. Legat de acel servitor...pacat ca sunt astfel de specimene numite ospatari. Dobitocul ala merita mai multa "atentie". De fapt, ospatarii au disparut de ceva vreme. Acum sunt numai caratori de farfurii. |
|
#11
Posted 15 October 2017 - 22:31
#13
Posted 15 October 2017 - 22:39
In Bucuresti este asa:
- chemi tehnicienii pentru internet - lasi bacsis - iti vine un colet - lasi bacsis - parchezi masina intr-o parcare plina de parcangii - lasi bacsis - parchezi masina intr-o parcare amenajata cu plata - lasi bacsis - te costa 7 lei taxi, lasi 15, altfel te injura. - te cazezi la hotel, lasi bacsis la aia de la receptie, de ce ? Habar nu am, dar am vazut ca se lasa. Eu nu am lasat niciodata. |
#14
Posted 15 October 2017 - 22:42
dan1980_25, on 15 octombrie 2017 - 22:31, said:
pai comisionul il dai dupa ce mananci. Ca aia ce dau spaga la doctor la externare, dupa ce i-a operat deja de vreo 15 zile. Dar e mai simplu sã dãm cu cãcat în elitele noastre.... Karogs, on 15 octombrie 2017 - 22:30, said:
De fapt, ospatarii au disparut de ceva vreme. Acum sunt numai caratori de farfurii. Dar mai grav....ce minte sã ai...sã ceri servicii de calitate????? Edited by sarac.lipit, 15 October 2017 - 22:44. |
#15
Posted 15 October 2017 - 22:43
Karogs, on 15 octombrie 2017 - 22:30, said:
La salariile pe care le au, daca ar disparea bacsisul, vei primi numai fete acre si nu numai. Si de asemeni, bacsisul motiveaza, sa faci ceva in plus, cel putin ca atitudine. Dar lipsa educatiei isi pune amprenta si in acest domeniu A fi ospatar (editare ulterioara: aici includ multe joburi care apar in ziarul Anuntul, e plin de cereri de forta de munca unde nu ai nevoie de vreo calificare) nu e un job/serviciu, e o activitate pe care trebuie sa o consideri temporara, in ideea ca ai nevoie urgenta de ceva pana gasesti altceva mai bun, repejor, fie ai o anumita varsta sau ai o lipsa crasa de skill-uri/edicatie la o varsta medie si atunci "ce gasesti in cale, e bun". Bine, eu nu m-as face ospatar nici sa fie program de maxim 8 ore pe zi si salariu bun (chiar si fara bacsisuri), sa fie la ei!!!! Ma rog, tot ai nevoie de un om sa iti aduca ceea ce ai comandat, poate intr-o zi o sa fie o masa mobila pe roti care se va misca automat prin local sa iti aduca mancarea/bautura si tu sa o iei de pe ea . Edited by bogdan_z, 15 October 2017 - 22:46. |
|
#16
Posted 15 October 2017 - 22:46
Taximetriştii de la Gara de Nord...
Sau după nu ştiu ce concert, R.A.T.B. ioc, Metrorex nem, ia ghici ce au făcut taximtriştii. Sărind în altele, am preferat să plătesc transportul când am cumpărat unele chestii s.h. din provincie că am ieşit mai ieftin decât dacă le-aş fi cumpărat din Bucureşti. |
#17
Posted 15 October 2017 - 22:47
Măcar masa aia mobilă de care spui, nu îți va aduce nici aroganță și nici nesimțire la masă, dacă nu comanzi.
|
#18
Posted 15 October 2017 - 22:47
sarac.lipit, on 15 octombrie 2017 - 22:42, said:
Aia nu e șpagã, e recunoștințã.....o recunoaștere a mãiestriei.... Dar e mai simplu sã dãm cu cãcat în elitele noastre.... Dar cand merg la doctor, ma astept sa stie exact cum se face o operatie. Deci din punctul meu de vedere, deja faptul ca intru in cabinetul lui e o recunoastere a maiestriei. Ca are salariu mic, nu e vina mea. Edited by dan1980_25, 15 October 2017 - 22:49. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users