Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Consum ulei masina de tuns iarba...

"Moda" tinerilor care se ...

E.on energie aplicație intre...

Masina de tuns... buruieni
 Recomandare drona

Exista un soft care sa reia autom...

Identificare plante

Cum declari o variabila care nu s...
 Schimbare certificat de inmatricu...

Poligon auto București

nelamurire legata de pret la mode...

Hotel cu restaurant si Demipensiu...
 Croaziera in Mediterana de Vest 1...

Copilot are pica pe Vladimir Putin

MicroSoft Edge: Cum pun Google in...

Dashcam
 

Partea din creier responsabilă cu preferințele persoanei

- - - - -
  • Please log in to reply
34 replies to this topic

#19
altnume

altnume

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,822
  • Înscris: 30.01.2010

 dannyetlv, on 27 septembrie 2017 - 23:15, said:

Ce parte a creierului, ce factori sunt responsabili de preferințele unei persoane?
Știu că e vorba 'Gusturile nu se discută' însă, la fel cum tot ce ține de psihologie este logic, așa mă gândesc că trebuie să existe o explicație și pentru preferințele personale.
Dacă s-ar face un fel de model sau de algoritm atunci mă gândesc că ar fi șansa să găsești pe baza unor date de intrare (preferințe) o întreagă bază de date cu preferințele acelei persoane.
E destul de ambigua situatia la un nivel subtil al ei.
De ce?
Intrucat desi de exemplu apetitul pentru dulce sau pentru mancare in general (a nu se confunda atractia pentru gustul dulce versus repusia fata de acru, amar) ori pedofilia (si cele incluse actualmente in gama LGBT) pot fi la anumiti indivizi chiar si ereditare (in sens de ancestrale), adica nu doar frustrari si pofte transformate in preferintele in cauza, ele totusi nu sunt genetice, sunt dobandite ancestral (nr. de generatii diferind de la un beneficiar la altul, avand acumulari de generatii ce au existat de-a lungul miilor si chiar sutelor de mii de ani).
Nu stiu daca a fost localizat in creier sediul poftelor/dorintelor/preferintelor.
Ca si capacitati negresit exista (un) centrul/centrii poftirilor (inclus in genom), ca deprinderi exista si un echivalent fizic in creier dar aceasta e o structura ce nu a fost inclusa in genom (decat ca potential) atunci cand a aparut individul in cauza.
Biologia, anatomia, medicina nu (consider ca) e posibil a oferi un raspuns asa de amanuntit cum doresti.
Raspunsul poate veni numai dinspre psihologie-filozofie si consta in intelegerea structurarii si functionarii tiparelor in cauza.

Si asa cum scrie colegul mai jos, specificitatea individuala exista, cat de mult tine de deprinderi proprii, ancestrale sau de genetica, e un larg capitol de discutii.

Se spune ca a avut loc o intamplare consemnata experimental,
doi gemeni nu s-au vazut niciodata in viata de la nastere (au fost despartiti), atunci cand dupa zeci de ani a fost posibila intalnirea, au fost uimiti sa constate ca aveau aceleasi gusturi vestimentare, erau imbracati aproape identic.

Edited by altnume, 28 September 2017 - 08:08.


#20
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

 dannyetlv, on 27 septembrie 2017 - 23:55, said:

Deci nu e nimic genetic. E doar modul în care se obișnuiește creierul.
Asta înțeleg.

Intelegi gresit... ca nu e asa. Nu e vorba de o simpla obisnuinta a creierului (altfel s-ar asculta Ramstein, la tzara, la greu, in loc de manele) ci de modul cum rezoneaza creierul cu undele produse de muzica (e un proces complex). Sunetul (si la extrema zgomotul) interactioneaza cu undele cerebrale, uneori intra in armonie cu ele... alteori le deregleaza rau.. si nu poti suporta un anumit tip de "beat" (bataie)... Exista muzica armonioasa, care are o structura si muzica dezarmonioasa care, prin constructie, conduce catre nicaieri...   Deci, nu e vorba de o simpla obisnuita a creierului ci de o interactiune intre unda sonora si unda cerebrala.  In acest sens s-au inventat celebrele "binaural beats" adica niste tonuri monotone care stimuleaza creierul.. fiecare persoana avand preferinte pentru anumite tipuri de tonuri care se potrivesc cu activitatea sa cerebrala.

Si, da, o baza de date cu zeci de mii de piese ar fi de folos, dar numai in masura in care s-ar putea cataloga complex, dupa tonuri, ritm, bataie, chestii specifice care stimuleaza creierul. Momentan muzica nu este catalogata in acest fel.. mai mult dupa genuri muzicale, care au ceva comun.

Aceasta preferinta pentru tonuri variaza odata cu varsta, motivatia, asa cum variaza si undele cerebrale.  Eu am o teorie (nevalidata stiintific) ca preferinta pentru un anume gen de muzica tine si de destinul omului in viata, respectiv daca ai un destin zbuciumat, plin de incercari, cu siguranta nu vei rezona cu muzica clasica, daca, in schimb cauti armonie in viata ta, atunci vei prefera muzica ambientala.. sau din contra, tipurile contrare de muzica s-ar putea sa fie incercari de a te abate un pic de la "drumul tau".

Edited by rosix, 28 September 2017 - 07:57.


#21
sarac.lipit

sarac.lipit

    Cînd ești condus de proști, toate merg prost

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,828
  • Înscris: 14.06.2006

 dannyetlv, on 27 septembrie 2017 - 23:32, said:


Faptul că-mi place o melodie și nu-mi place alta așa se explică deci? Mediul ĂŽn care am crescut?
Cam greu de crezut. Poate de-ai detala și ai face ceva analogii eventual. :-?
Eu m-aș gândi că mai degrabă ar fi ĂŽnnăscute. Acum nu știu sigur cum stă treaba.
15 ani s-au mediatizat manele.
Sã continui?

#22
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016

 ergon, on 28 septembrie 2017 - 06:52, said:

Foarte greu de raspuns la intrebarea initiatorului.
Endorfinele - "moleculele fericirii" - sunt secretate in organism in mod cu totul diferit de la un om la altul.
Mai sus s-a spus, foarte bine, ca stim foarte putine despre functionarea creierului. Fiind medic, mi-e usor sa recunosc acest aspect Posted Image
Pe de alta parte, nu este vorba de zicala "gusturile nu se dicuta", este vorba de stimulul (auditiv, vizual etc) care declanseaza eliberarea endorfinelor.
Adica, unul exulta cand il citeste pe Kant, altul exulta cand se catara pe munte, iar al treilea se uita mirat la cei doi si exulta privind o telenovela Posted Image

Acum referitor la muzica: aveam cred vreo 11 ani cand am luat o caseta a lui taica-miu pe care nu scria nimic si am bagat-o in casetofon. Am dat play si prima melodie redata era "Sheep" - Pink Floyd.
Ei, de atunci si pana astazi (peste 30 de ani)  sunt "trup si suflet" Pink Floyd. Va dati seama ca nu aveam nici pic de cultura muzicala, la 11 ani si pe vremea lui Ceausescu...
Cineva spunea de cultivarea gustului. Pot fi de acord, dar vital este sa-ti FACA PLACERE totusi genul. Cu niste ani in urma, intr-o imprejurare, am fost invitat la ICR din Viena la un concert Johnny Raducanu. Vreau sa va spun ca erau oameni cu pretentii acolo, care aproape se imbranceau sa stea in primul rand, sa-i vada degetele cum alearga pe claviatura Posted Image Va spun sincer ca au fost cele mai grele doua ore din viata mea "muzicala", nu puteam pleca, a trebuit sa stau pana la sfarsit. Ma face asta un incult ?

Mediul conteaza si el foarte mult, dar nu este 100% determinant. Va fi foarte greu, uneori imposibil, sa iei un om crescut in mahala pe muzica de petrecere (ma rog, manele Posted Image ) si sa-l transformi intr-un fan Led Zeppelin. Daca mie "Stairway to heaven" imi provoaca senzatii apropiate orgasmului (care, se stie, e cea mai puternica placere simtita de om, eliberand cea mai mare cantitate de endorfine), altuia ii va provoca doar o durere de cap Posted Image

In concluzie, ce tie nu-ti place, altuia nu-i face ! Sau invers...Posted Image
Am citit răspunsul complet. Deci ideea principală este: Pe de alta parte, nu este vorba de zicala "gusturile nu se dicuta", este vorba de stimulul (auditiv, vizual etc) care declanseaza eliberarea endorfinelor.
Deci asta e toată faza, o fi fiecare creier programat genetic să răspundă într-un anumit fel de anumiți stimuli.

 sarac.lipit, on 28 septembrie 2017 - 08:49, said:

15 ani s-au mediatizat manele.
Sã continui?
Mie-mi plac manelele. Nu chiar toate, dar îmi plac unele.

 johnsmith07, on 28 septembrie 2017 - 07:34, said:

eterna discutie "nature vs nurture"!
Ce?

Edited by dannyetlv, 28 September 2017 - 10:42.


#23
mofone

mofone

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 30.08.2011

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 02:44, said:

Pe care memorii se bazeaza sa zicem un parfum nou, care iti place si al carui miros nu l-ai mai intalnit niciodata?

https://en.wikipedia...lfactory_memory

Esti simplu. Nu stii ce inseamna parfum. Are ingrediente, are 3 parti, alea alea. Citeste alea alea, vino informat. Daca iti dau un link in loc sa il citesti ii citesti titlu nu?

Uite un citat:
"As demonstrated by animals in the wild (the great apes, for example), the offspring is held by the mother immediately after birth without cleaning and is continually exposed to the familiar odor of the amniotic fluid (making the transition from the intrauterine to extrauterine environment less overwhelming). In newborn mammals, the nipple area of the mother is significant as the sole source of necessary nutrients. The maternal olfactory scent that is unique to the mother becomes associated with food intake, and newborns who do not gain access to the mother’s breasts would die shortly after birth."
Ce zici, ti-ar fi familiar mirosul de lichid amniotic? Sau cum se face ca ai sti ca mirosul de lapte e bun?

#24
high_energy

high_energy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,366
  • Înscris: 18.05.2017

 dannyetlv, on 27 septembrie 2017 - 23:55, said:

Deci nu e nimic genetic. E doar modul în care se obișnuiește creierul.
Asta înțeleg.
E si ceva denetic pentru ca daca galagia te deranjeaza genetic (hai sa zicem ca toti avem un "autism" mai mult sau mai putin pronuntat si ne deranjeaza anumite chestii) conteaza, se aseaza peste mediul in care ai trait. Un mediu violent va influenta spre exemplu atractia catre "sunete nervoase" , o persoana traita intr-un mediu relaxat va aprecia sunete mai lente si melodioase. Asta se aseaza peste "autismul" personal (stiti persoanele alea pe care zgomotele le deranjeaza ei suferint de adhd sau autism- presupun ca fiecare are in doze mai mici sau mai mari asa ceva) si dau o medie sau ceva in care conteaza atat intensitatea violentei mediului in care ai trait cat si intensitatea "autismului" personal, totul calculandu-se cu o anumita "formula de calcul" cam ca la mdeia aritmetica.

#25
Schroedinger

Schroedinger

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 29
  • Înscris: 22.09.2017

 mofone, on 28 septembrie 2017 - 11:30, said:


https://en.wikipedia...lfactory_memory

Esti simplu. Nu stii ce inseamna parfum. Are ingrediente, are 3 parti, alea alea. Citeste alea alea, vino informat. Daca iti dau un link in loc sa il citesti ii citesti titlu nu?
Bati campii cu aberatii irelevante pe care oricum nu le intelegi si nu intelegi subiectul discutiei.

#26
dannyetlv

dannyetlv

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 622
  • Înscris: 13.08.2016

 mofone, on 28 septembrie 2017 - 11:30, said:


https://en.wikipedia...lfactory_memory

Esti simplu. Nu stii ce inseamna parfum. Are ingrediente, are 3 parti, alea alea. Citeste alea alea, vino informat. Daca iti dau un link in loc sa il citesti ii citesti titlu nu?

Uite un citat:
"As demonstrated by animals in the wild (the great apes, for example), the offspring is held by the mother immediately after birth without cleaning and is continually exposed to the familiar odor of the amniotic fluid (making the transition from the intrauterine to extrauterine environment less overwhelming). In newborn mammals, the nipple area of the mother is significant as the sole source of necessary nutrients. The maternal olfactory scent that is unique to the mother becomes associated with food intake, and newborns who do not gain access to the mother’s breasts would die shortly after birth."
Ce zici, ti-ar fi familiar mirosul de lichid amniotic? Sau cum se face ca ai sti ca mirosul de lapte e bun?
Am dat cu google translate dar nu prea pricep:
"Așa cum demonstrează animalele în sălbăticie (de exemplu maimuțele mari), descendența este ținută de mamă imediat după naștere fără curățare și este continuu expusă la mirosul familial al lichidului amniotic (făcând trecerea de la intrauterină la extrauterină În cazul mamiferelor nou-născute, zona mamelonului mamă este semnificativă, deoarece este singura sursă de substanțe nutritive necesare. Mirosul olfactiv matern care este unic pentru mamă devine asociat cu consumul de alimente, iar nou-născuții care nu au acces la sanii mamei ar muri la scurt timp după naștere. "
Nu îmi place să citesc în engleză cuvinte tehnice sau necunoscute.
Deci pe scurt ce ar însemna fragmentul trimis de tine?

#27
mofone

mofone

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,007
  • Înscris: 30.08.2011
Pe scurt ca mama tine puiul langa ea imediat dupa ce se naste si el(puiul) retine mirosul ei, se orienteaza dupa miros pentru ce e bun si de incredere. Si ca daca nu e hranit de mama puiul moare. In sensul ca mama il pune la sfarc si el bea lapte, in sensul ca ceva artificial de hranit spre exemplu biberon nu are aceeasi rata de succes in sensul ca relatia parinte copil se formeaza la inceput si pe baza ei se creaza altete etc. Aberatii irelevante cum zice savantul de mai sus.

#28
zyppster

zyppster

    viața este o contradicție

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,973
  • Înscris: 02.02.2008
asculta puiul muzica la sfarc

#29
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 02:44, said:


Explicatia este banala: bunul gust (care este destul de obiectiv) nu este sinonim cu preferintele personale.
Ideal preferintele personale este bine sa ramana incluse in sfera de inteles delimitata de bunul gust, nu doar o intersectare a sferelor de inteles ci chiar o includere, insa asta lasa destul loc pt. preferinte personale.
Esteticul poate sa fie de multe feluri ( include chiar si estetica uratului...), frumosul poate sa fie de multe feluri, o compozie se poate realiza in multe feluri bine.
Insa un evaluator cu bun gust, plus cultura si cunoastere estetica aprofundata (de la teoria culorilor si compozitiei si pana la tehnici de specialitate), este capabil sa recunoasca si evalueze valoarea chiar si atunci cand ea nu se potriveste 100% cu preferintele lui personale.

In toate domeniile artei exista criterii obiective de evaluare, si acestea se pot utiliza de catre oameni care au suficienta cultura artistica, cunoastere aprofundata a istoriei artelor, a teoriei culorilor, a compozitiei, a tehnicilor de specialitate, etc., si astfel atat estetica si evaluarea de arta, cat si creatia de arta veritabila este o stiinta chiar mai exacta decat alte stiinte aplicate.

Problema majora in arta nu este evaluarea pur estetica, ci originalitatea care da cea mai mare parte din valoarea lucrarilor, (odata indeplinite creteriile pur estetice).
Originalitatea face diferenta dintre o lucrare de 200 E si una de 100 milioane de Euro, ambele fiind de foarte bun gust si similar de frumoase. Dar atunci cand un artist reuseste sa realizeze istoric ceva nou si de bun gust, automat el a ridicat stacheta bunului gust.
Din pacate in arta s-a cam facut totul, in urma brainstormingului planetar, in urma studilui frenetic si in urma scolilor de arta. ( la scoli includ atat atelierele maestrilor din Renastere, cat si universitatile de arta din ultimele secole).
Asta e drama cea mai mare in arta. Orice alta problema este o meschinarie in comparatie cu ea.
Dar asta nu inseamna ca ragatonul, kitschurile si alte exemple de prost gust chiar si mai rele pot fi trecute cu vederea lejer...
Daca ai bun gust, expunerea la lucruri de prost gust poate chiar sa acutizeze repulsia catre acestea.
Omul isi poate dezvolta o anumita toleranta si autocontrol, pt. a fi sociabil, o capaciate de a ignora sau tolera, insa asta nu inseamna ca le si accepta de bune.

Edited by loock, 28 September 2017 - 18:46.


#30
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006
Prin ragaton m-am referit la "manele" care este o denumire improprie, nu la reggaeton.
A nu se intelege ca am o parere buna despre reggaeton...insa nu intentionez sa dezvolt subiectul in directii non-vizuale.

#31
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,559
  • Înscris: 06.03.2016

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 00:00, said:


Presupunand ca ar exista o astfel de parte a creierului, cu ce te-ar ajuta sa stii unde e? Posted Image Povestea cu localizarea diverselor preferinte, comportamente, samd., e al naibii de subreda dpdv stiintific. Da, exista nenumarate povesti, se fac tot felul de scanari de creier si se interpreteaza diverse in fel si chip, atat ca stiinta riguroasa e inspre zero. O buna bucata de timp se credea ca partea stanga a creierelui are de-a face cu gandirea analitica, cea dreapa cu cea creativa. Pana s-au descoperit oameni carora le lipsea o jumatate de creier si aveau oricum ambele abilitati cu doar o parte.

Long story short: nu se stie aproape nimic despre creier si gandire, in schimb se abereaza foarte mult la nivel pseudo-stiintific(chiar si atunci cand se folosesc termeni ce suna stiintific, cand se prezinta pretinse "dovezi" cu scanari fmri/eeg si alte prostii care pot deruta oamenii neavizati.

Nu, nu stim ce determina preferintele unei persoane(care nici alea nu-s fixe, se mai schimba, si nu stim de ce si cand)


Atunci oamenii crescuti in acelasi mediu ar trebui sa aiba aceleasi preferinte. Ceea ce e fals.


Fenomenul de acquired taste(ma rog, ceva similar). Dar nu zice nimic despre gusturi. Altii nu au sa prefere sa asculte rammstein oricat rammstein le-ai baga. Dupa cum multora nu le plac manelele oricat au fost expusi la ele(sau muzica populara, sau opera, sau jazz sau mai stiu eu - eu sunt un exemplu)
Acelor oameni dacă le puneai manele de când aveau pampers, astăzi erau maneliști. După ce scapă de pampers, mai greu le modifici preferințele.
Vorbesc din experiență. Muzica pe care o asculta taică-meu o ascult eu astăzi (și melodii noi, asemănătoare în esență).

Chestia asta anulează afirmația "Atunci oamenii crescuti in acelasi mediu ar trebui sa aiba aceleasi preferinte. Ceea ce e fals.".
Spre exemplu, majoritatea rromilor ascultă manele. Restul provin fie din familii care au alte gusturi sau de pe străzi unde cultura este alta.

Edited by red46, 28 September 2017 - 19:59.


#32
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,662
  • Înscris: 29.03.2006

 red46, on 28 septembrie 2017 - 19:56, said:

Acelor oameni dacă le puneai manele de când aveau pampers, astăzi erau manelişti. După ce scapă de pampers, mai greu le modifici preferințele.
Vorbesc din experiență. Muzica pe care o asculta taică-meu o ascult eu astăzi (şi melodii noi, asemănătoare în esență).

Chestia asta anulează afirmația "Atunci oamenii crescuti in acelasi mediu ar trebui sa aiba aceleasi preferinte. Ceea ce e fals.".
Spre exemplu, majoritatea rromilor ascultă manele. Restul provin fie din familii care au alte gusturi sau de pe străzi unde cultura este alta.

Poti fi acuzat de rasism, daca spui ca majoritatea romilor sunt la fel ( desigur eviti sa afirmi ca au gusturi proaste, dar asta e de la sine intels cand e vorba de ragaton).
Chiar denumirea improprie de manele este o dovada izbitoare de incultura si prost gust - pt ca e de prost gust sa furi identitatea cuvintelor, si intre genuri muzicale diferite nu se poate justifica deloc un omonim, si nici denaturarea sensului pana la o schimbare care din multe privinte este totala.
Manelele originale sunt o muzica non-vocala si abstracta, in concordanta cu arta orientala si islamica care in general este puternic orienata spre abstract ca si forma de spiritualizare prin evitarea intentionata a redarii meschinariilor lumesti.
Desigur si la orientali/turci este denaturata treaba, deoarece muzica este non-vocala dar este folosita pt. dansuri din buric si solduri cu valente evident erotice - care nu sunt tocmai abstracte...

Denaturarea si prostul gust sunt specifice si repetat intalnite, insa asta nu justifica nimic ci din contra subliniaza tendita si mediul de prost gust si incultura.

Ex.: m...e inseamna gura, si dat la m...e insemna fie lovit in gura fie cel mult sex oral.
Apoi au venit romulanii inculti si au zis ca dau m...e, schimbant total sensul cuvantului care in capul lor limitat a devenit sperma/sloboz...

Apropo, softpedia filtreaza automat cuvantul amintit, si asta arta cat de ridicola si absurda e treaba, deoarece in romana inseamna gura si este si in dex.

Si sunt si alte exemple.

Edited by loock, 28 September 2017 - 20:31.


#33
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 00:00, said:

Atunci oamenii crescuti in acelasi mediu ar trebui sa aiba aceleasi preferinte. Ceea ce e fals.
Da, depinde si de "zodie" :).

#34
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,559
  • Înscris: 06.03.2016

 loock, on 28 septembrie 2017 - 20:09, said:



Poti fi acuzat de rasism, daca spui ca majoritatea romilor sunt la fel ( desigur eviti sa afirmi ca au gusturi proaste, dar asta e de la sine intels cand e vorba de ragaton).
Chiar denumirea improprie de manele este o dovada izbitoare de incultura si prost gust - pt ca e de prost gust sa furi identitatea cuvintelor, si intre genuri muzicale diferite nu se poate justifica deloc un omonim, si nici denaturarea sensului pana la o schimbare care din multe privinte este totala.
Manelele originale sunt o muzica non-vocala si abstracta, in concordanta cu arta orientala si islamica care in general este puternic orienata spre abstract ca si forma de spiritualizare prin evitarea intentionata a redarii meschinariilor lumesti.
Desigur si la orientali/turci este denaturata treaba, deoarece muzica este non-vocala dar este folosita pt. dansuri din buric si solduri cu valente evident erotice - care nu sunt tocmai abstracte...

Denaturarea si prostul gust sunt specifice si repetat intalnite, insa asta nu justifica nimic ci din contra subliniaza tendita si mediul de prost gust si incultura.

Ex.: m...e inseamna gura, si dat la m...e insemna fie lovit in gura fie cel mult sex oral.
Apoi au venit romulanii inculti si au zis ca dau m...e, schimbant total sensul cuvantului care in capul lor limitat a devenit sperma/sloboz...

Apropo, softpedia filtreaza automat cuvantul amintit, si asta arta cat de ridicola si absurda e treaba, deoarece in romana inseamna gura si este si in dex.

Si sunt si alte exemple.
Aici nu vorbim de părerea mea despre manele, ci despre apariția preferințelor (muzicale). Unii zic că te naşti cu preferințele astea şi le descoperi pe parcurs, alții (eu) că preferințele sunt influențate de mediul înconjurător.
Puteam foarte simplu sa spun despre opera, rock etc.  însă atunci nu aş fi avut un argument mai bun decât cel cu manelele şi rromii.

Referitor la "mu.ie", forumul se adaptează la vremurile noastre. Nu mai contează ce înseamnă cu adevărat acel cuvânt când marea majoritate îl foloseşte cu sensul greşit.

Aşa e şi cu clasicul "Nume şi prenume" care ar fi trebuit să fie "Prenume şi nume".

#35
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,632
  • Înscris: 07.02.2003

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 02:44, said:

Daca e o chestie care se educa, si nu e vorba de un talent innascut, inseamna ca ne poti prezenta dovezi de artisti complet educati, de la zero - fara semne de "talente" apriori(asa cum pe unii ii educam sa fie contabili ... sau sudori).
Pai pleaca de la zero, altfel cum... la varste fragede, incep cu sunete la intamplare, incep sa le ordoneze prin comparatie etc... talentul e o justificare.

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 02:44, said:

Faptul ca unii care dau dovada de talent si apoi urmeaza cate o scoala care le mai slefuieste una-alta, nu dovedeste faptul ca talentul artistic se invata(ci maxim se slefuieste pe ici-colo). Ba chiar ar trebui sa functioneze experimental - luam de pe strada cetateni cu peste un anumit IQ, scoatem din ei noi picasso, bach sau dostoievski.
Scoala nu slefuieste, ea filtreaza si amplifica calitatile. Foarte putini oameni sunt educati in domeniu muzical cel putin la noi in tara... cat despre a deveni Bach si altii se numeste master class, desavarsire, un muzician in devenire munceste mult pentru a ajunge la un nivel superior. In general se incepe cu citirea si scrierea in muzica, temporizarea si tehnica primara in functie de instrument, dupa 10-12 ani incepe instruirea in emotii si exprimari de sentimente (mai devreme nu are sens intrucat copii nu au asa emotii), la un moment dat apare saltul de la propozitie muzicala si interpretarea nota cu nota la interpretarea si gandirea matriciala (adiac cum fac maestrii si geniile), ajungi sa canti la clape fara sa fie nevoie sa te uiti la ele, faci combinatii de 8-9 note cu usurinta etc... dupa care urmeaza desavarsirea, asta o faci numai cu cei mai buni din lume si exercitiu mult, autoascultare, autocorectare etc...

 Schroedinger, on 28 septembrie 2017 - 02:44, said:

nu asta era intrebarea... ci ce anume te face sa preferi o chestie sau alta(pe care o auzi, mirosi, mananci, vezi samd) si cum poti prezice acest lucru
Asta e elementar, memoria si repetitia. La fel si la parfumuri, memoria anterioara si comparatia.
Prin excelenta mirosul este foarte bine legat de memorie, se pare gustul la fel, in sensul ca exista niste cai directe. La vaz si auz nu e cale directa ci prin cortexuri adica preprocesare dupa care stocare, reiterare iar stocare samd...

Edited by andreic, 28 September 2017 - 23:11.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate