Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vanzare cumparare fara transfer b...

Receptie ciudata, in functie de t...

Dupa 20 ani de facultate, am uita...

Mobile.de ofera imprumut de bani ...
 problema test grila

Digi24 a disparut de pe TV Lg

Drept de proprietate intelectuala...

Jante noi shitbox
 Trinitas TV 4K

Dacia 1316 cu 6 usi ...

Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani
 Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 

Biblia - intre mit , istorie si stiinta

* - - - - 1 votes
  • This topic is locked This topic is locked
308 replies to this topic

#1
nostrimo

nostrimo

    Member

  • Grup: Banned
  • Posts: 496
  • Înscris: 23.08.2017
Stim cu totii ca Biblia e o colectie de carti scrise de-a lungul secolelor.

Vechiul Testament, in special Torah,  a fost scrisa in  secolele VI-III i.e.n.  de catre iehowisti, elohisti, deuteronomisti si preoti, si nu de Moise asa cum se crede. Ocupatia si robia babiloniana ar fi fost o sursa de inspiratie pentru povestea robiei egiptene si Exod.
Restul cartilor, care au mai multa istoricitate, au fost scrise pe perioada macabeilor.
Noul Testament nu a fost scris de apostoli asa cum se credea in secolul I e.n., ci  a fost scris in secolele II-III e.n.   de catre grupari de esenieni de la Marea Moarta, si de catre carturari  independenti sau  aflati sub patronajul unor functionari romani convertiti la crestinism care au scris sub numele .apostolilor pentru a avea credibilitate si a atrage masele educate.
Crestinismul era de altfel un fel de Socialism al Antichitatii in timpurile Imperiului Roman si tot mai multi romani credeau in egalitatea tuturor oamenilor, fie robi sau nobili, in fata Divinitatii. Isus Christos ar putea foarte usor sa fie comparat cu Karl Marx in ce priveste ideile.


Daca ati vizionat ceva documentare de pe National Geographic, ati observat ca multe organizatii evreiesti, dar si universitati din SUA si UK au investit milioane de dolari in ultimele decenii pentru a deslusi misterele biblice  si a aduce o explicatie stiintifica a  " minunilor divine" .

Iata cateva explicatii stiintifice:

Vechiul Testament
  • Se considera ca Dumnezeu este de fapt insasi natura inconjuratoare, totalitatea fenomenelor naturale, climatice, cosmice,  geologice si biologice. Yaweh, dumnezeul evreiesc, ar fi de fapt inspirat dupa zeul Seth al egiptenilor, ori Elohim dupa zeul Anu al sumerienilor sau zeul El al cananitilor.  Dumnezeul crestin ar fi inspirat dupa Ahura Mazda, dar in arta populara crestina europeana, e inspirat dupa Zeus si Odin.

  • Gradina Edenului chiar a existat acum cateva sute de mii de ani, fiind situatia in Golful Persic (la intersectia Tigrului, Eufratului din Irak si  a altor doua fluvii disparute, unul fiind Oxus din Afghanistan), avand vegetatie tropicala si o fauna bogata. Doar ca regiunea a fost inundata de topirea ghetarilor la sfarsitul epocii glaciare.   Evident ca aceea catastrofa a fost trecuta ca fiind pedeapsa divina pentru neascultarea poruncilor. Iar fructul interzis al cunostiintei binelui si raului  era de fapt tranzitia de la vanatorul-culegator la  agricultor,  sau mai bine spus Revolutia Neolitica,  oamenii incercand sa devina mai independenti de darurile pe care le oferea natura  si incercand sa-si procure singuri hrana, stapanind natura si fondand civilizatia.

  • Legenda lui Cain si Abel, precum si cea a lui Iacov si Esau, a fost inspirata dupa legenda egipteana  a conflictului dintre zeii egipteni, Osiris, zeul fertilitatii, si Seth, zeul pustietatii.  Mitul fraterticidului este insirat dupa conflictele dintre pastori si fermieri in Mesopotamia antica.

  • Potopul chiar a avut loc: acum 40 000 de ani, cand calotele glaciare din Europa , America de Nord si Asia  au inceput sa se topeasca, nivelul marilor si oceanelor au crescut incat ca au inundat multe zone de coasta populate de multi locuitori care desfasurau comert. De altfel, legenda potopului e consemnata si pe tablitele sumeriene si in povestile chineze si in legendele Olimpului. Multi savanti cred insa ca mai degraba inundatiile locale au dus la crearea legendei Potopului si ca povestea lui Noe a fost inspirata dupa Epopeea lui Ghilgamesh

  • Turnul Babel era de fapt Ziggurat, posibil chiar Templul lui Marduk din Bablon

  • Sodoma si Gomora au existat, dar n-au fost distruse de furia divina, ci de simple cataclisme naturale. Sodoma ar fi fost distrusa de un meteorit, iar Gomora ar fi fost distrusa de un cutremur. O alta ipoteza e ca in subteran erau ceva gaze naturale, iar un cutremur a declansat o explozie ce a ravasit ambele orase.  Alti savanti spun ca ambele orase au fost de fapt afectate de ploaia de cenusa provocata de eruptia vulcanului Thera de langa Creta prin 1600.

  • Nu s-au gasit dovezi ca in Egipt s-a practicat sclavie la scara mare, sau ca egiptenii au pus prizonieri evrei la ridicat monumente. Dar multi savanti zic ca de fapt erau ceva imigranti evrei care s-au refugiat in Egipt din cauza foametei declansate in orientul apropiat. Si ca ei de fapt traiau bine. Numai ca Moise, probabil un demnitar egiptean, evreu de origine, s-a revoltat impotriva autoritatilor faraonice si a reusit sa-i convinga pe imigrantii evrei sa-si creeze propria tara, Israel.  Cu toate astea, alti savanti spun ca de fapt, Exodul a fost inspirat dupa ocupatia hicsosilor, popor al marii, care adoptasera cultul lui Seth.

  • Legat de cele 10 urgii, sunt fenomene naturale firesti in Egipt: inrosirea Nilului a fost provocata de alge rosii sau de bacterii, care datorita caldurii, s-au extins. Automat, pestii au murit, si broastele au parasit apele Nilului, invadand zonele locuite. Broastele au murit, iar cadavrele lor au atras mustele, care ciupind animalele, acestea au fost omorate. Au fost ciupiti si oamenii, provocandu-le boli de piele. Invazia lacustelor , grindina si intunercul de 3 zile provocat de furtunile de nisip sunt fenomene obisnuite. Moartea primilor nascuti se datoreaza faptului ca in asemenea perioade de foamete si cataclisme naturale, parintii le ofereau mai multe portii de mancare celor mai mari fii. Si fiindca graul era contaminat de pe urma grindinei,  evident ca au murit.

  • Rugul aprins era de fapt un tufis de acacia aprins de caldura excesiva sau fiindca se afla deasupra unui depozit de gaze naturale care ofereau mirajul unui tufis aprins....altii cred insa ca Moise consuma ceva halucinogene ca toti pastorii de pe vremea aia.

  • Marea Rosie s-ar fi despartit din cauza unor curenti puternici de aer, fie din cauza unui uragan local ori un simplu fenomen de tip flux-reflux............ori daca Exodul s-a petrecut pe la 1600 i.en. , atunci socul exploziei provocat de eruptia vulcanului Thera ar fi cauza care sa fi retras apele Marii Rosii pentru moment. Altii zic ca ce scrie in Biblie nu era Marea Rosie, ci o mlastina unde Moise si evreii s-ar fi batut cu egiptenii intr-o lupta sangeroasa.

  • Mana cereasca era de fapt coconi de vata dulce produse de plante din orientul apropiat, iar izvoare de apa se gaseau in destule stanci. De altfel, nu era atata ariditate ca azi, zona orientului apropiat fiind mult mai fertila atunci.

  • Chivotul Legamantului - se spune ca orice om nevrednic care il atingea era imediat ars. Unii au speculat ca Chivotul era produs din materiale radioactive, dar altii au spus ca sunt doar legende create de elita preoteasca iudaica pentru ca Chivotul sa nu ajunga pe mana hotilor.

  • Ierihonul a fost distrus de o serie de cutremure. Ocuparea orasului de catre Iosua s-a intamplat dupa ce orasul era devastat de cutremur, profitand de vulnerabilitatea sa

  • Cele 10 porunci au fost copiate dupa Codul de Legi ale lui Hammurabi si dupa Cartea Egipteana a Mortilor

  • Giganticul Goliat invins de David chiar a existat, era un razboinic filistian inalt de 2 metri care purta armura si coif si scut din bronz lucios care sa produca intimidare. Asemenea razboinici intalnim si in Iliada si Odiseea.

  • Focul din cer care i-a aprins jertfa lui Ilie a fost de fapt un simplu fulger.

  • Ceea ce ar fi vazut Ezechia ar fi fost fie o nava extraterestra, fie un efect al consumului de plante halucinogene, fie un simplu vis similar cu ce a visat Daniel.

  • Cu toate ca predictiile lui Daniel privind ciclitatea imperiilor par sa fie exacte, povestea lui Daniel a fost scrisa foarte tarziu, prin secolele III-II i.en.
Noul Testament
  • Steaua de la Betleem ar fi fost fie o supernova, fie o conjuctie a planetelor Jupiter, Venus sau  Saturn, desi in Biblie scrie clar ca steaua respectiva se misca. Deci, posibil sa fi fost o cometa, iar cometa Halley apare pe o moneda romana infatisandu-l pe Imparatul Augustus ca fiul Zeului  Cezar, avand o stea cazatoare deasupra. Cometa Halley si-a facut aparitia in anul 12 i.e.n.. Ori Isus s-a nascut in anul 7 i.en, dar chiar si asa, orice nastere al unei mari personalitati a fost inflorita :  a se vedea Alexandru cel Mare, Iulius Cezar,  Genghis Han etc.

  • Mitul uciderii primilor nou-nascuti pana la varsta de 2 ani ordonat de guvernatorul Irod al Galileeii pare sa fi fost  un mit, dar cu baza solida: Irod si-a ucis proprii fii.

  • Isus ar fi fost de fapt un autor scolit care scria texte cu pilde si predici ori membru al ordinului esenienilor. Multi spun ca in tinerete, Isus a calatorit in Persia si India , inspirandu-se dupa filosofia budista si religia zoroastrica.

  • Nu se stie sigur daca Isus chiar putea sa readuca mortii la viata precum Lazar, dar se stie ca numai in secolul 20, s-au inregistrat 219 de cazuri in care oameni care nu murisera au fost inmormantati prematur. Ceea ce s-ar aplica in cazul lui Lazar. Iar fata bolnava la pat posibil sa nu fi murit, ci doar sa fi intrat intr-o usoara coma.

  • Minunile lui Isus ar putea fi de fapt simple zvonuri raspandite de adeptii si apostolii lui Isus pentru a-i spori faima si credibilitatea. Adica, ce mase de evrei saraci  ar sta sa asculte predicile plictisitoare  de pe Munte si pildele daca nu ar fi spuse de un Profet Vindecator care cica a inmult painea si pestii sau transforma apa in vin? Era o  afacere:  apostolii apareau primii in multimi si strigau : " asteptati aici, caci iata, fiul lui Yaweh, el vindecator de leprosi si care invie  morti, a venit sa ne proroceasca si sa ne mantuiasca"  . De altfel, cineva care sa inmulteasca painea si pestii si sa transforme apa in vin, prindeau la evreii saraci si infometati de asupritorii romani. De altfel, ce evreu ar fi ascultat spusele unui tamplar daca acesta nu se pretindea fiul lui Dumnezeu ?  Da, Isus a existat, ce a spus el e foarte bine, dar a fost un simplu om. Mai rau e ca au existat foarte multi profeti ca el care pretindeau ca faceau miracole divine si se pretindeau fii divini: Simon bar Kochba,

  • Isus nu ar fi mers pe apa in timpul unei furtuni de ploaie, ci ar fi mers  pe un lac inghetat in tmpul unei furtuni de ninsoare, in timp ce barca apostolilor se impotmolise in gheata.

  • Isus nu ar fi murit pe Cruce, ci doar ar fi lesinat. De obicei, condamnatii mureau pe cruce dupa 2-3 zile in urma pierderii de sange sau sufocarii. Dovada ca nu a murit:  a curs sange din coasta in care soldatul a infipt sulita. Cu toate ca Giulgiul de la Torino e un fals, ar putea ca Isus sa-si fi regizat moartea cu ceva ajutor de sus, avand pile la preotii iudaici ca Iosif din Arimateea, care ii erau adepti la invataturile sale.  Apoi, s-a aratat apostolilor ca si cum ar fi inviat.

  • Ce s-a intamplat mai departe e un mister.....inaltarea sau ziua cincizecimii cand apostolii s-au trezut cu limbi de foc deasupra si au putut sa vorbeasca toate limbile antice vorbite atunci sunt simple nascociri. Crestinismul a fost raspandit mai degraba de intermediari scoliti si convertiti la religia lui Christos inca de pe vremea cand traia. Apostolii erau simpli figuranti in toata treaba asta.

Edited by nostrimo, 23 August 2017 - 17:18.


#2
JurasikMan

JurasikMan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,289
  • Înscris: 30.10.2006
Si care ar fi caracterul polemic al postarii ? ( ai postat la Polemici Religioase ) .

#3
Ford3

Ford3

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,215
  • Înscris: 25.06.2017
Tu vrei confirmari la prostiile insirate ?
Sau mai corect spus, vrei sa explici niste lucruri supranaturale prin niste presupuneri pseudostiintifice, fara dovezi ?

#4
Naijax

Naijax

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,225
  • Înscris: 13.03.2017
"Pentru mine, cuvântul <<Dumnezeu>> nu este nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii omeneşti. Biblia este o colecţie de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilăreşti. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea" - Albert Einstein

#5
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015
"Colectiile alea de carti", cine stie ce betivi prin ce santuri le-au scris... Pur si simplu le-a debitat mintea si au inceput sa scrie. Nici prin gind nu le-a trecut de importanta capatata peste ani si ani (ca operele scriitorilor).

#6
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,271
  • Înscris: 06.07.2007

 nostrimo, on 23 august 2017 - 17:16, said:


  • Isus nu ar fi murit pe Cruce, ci doar ar fi lesinat.


hai sa intru in jocul tau
In Biblie spune ca mormantul era pazit. Presupunand ca a lesinat doar, spune-mi cum a reusit sa evadeze de acolo. Tine cont ca inainte a fost biciuit pana in pragul mortii.
Dar asa se intampla cand tii prea mult cont de ce vezi pe Nat. Geo. Oamenii aia de stiinta stiu multe dar nu totul. Daca ma luam dupa toti desteptii, trebuia sa ma pregatesc de vreo 50 de ori de sfarsitul lumii.

Edited by dan1980_25, 23 August 2017 - 18:42.


#7
abancor

abancor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,086
  • Înscris: 07.07.2006
Dacă citatele din fizicieni au sens în discuția asta, uite unul cu semn contrar celui de mai sus (Einstein):
Isaac Newton: "Am convingerea fundamentală că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, scris de oameni insuflaţi de Dumnezeu. Studiez zilnic Biblia."

#8
stlk

stlk

    Spartan Officer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,438
  • Înscris: 15.07.2008

 Naijax, on 23 august 2017 - 18:12, said:

"Pentru mine, cuvântul <<Dumnezeu>> nu este nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii omeneşti. Biblia este o colecţie de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilăreşti. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea" - Albert Einstein
Vorba  lui Calinescu "Cu cât ştii mai mult, cu atât îţi dai seama că ştii prea puţin !"

Tot Einstein a scris cu mana lui in anii ’30 pe o Biblie

Quote

Biblia este o mare sursă de înţelepciune şi consolare, ar trebui să fie citită frecvent
Sursa ??? (pune si tu cuvintele pe net ca nu pot scrie linkul , Softpedia cezureaza la greu !)
Edit: uite o sursa in limba engleza

Apoi si ideile lui despre Dumnezeu se tot schimba (vezi asta)
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/TVJzVnyDZ_M?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by stlk, 23 August 2017 - 22:49.


#9
mario_bril

mario_bril

    Hermetic member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 52,421
  • Înscris: 13.05.2010

 dan1980_25, on 23 august 2017 - 18:37, said:

hai sa intru in jocul tau
In Biblie spune ca mormantul era pazit. Presupunand ca a lesinat doar, spune-mi cum a reusit sa evadeze de acolo. Tine cont ca inainte a fost biciuit pana in pragul mortii.
Dar asa se intampla cand tii prea mult cont de ce vezi pe Nat. Geo. Oamenii aia de stiinta stiu multe dar nu totul. Daca ma luam dupa toti desteptii, trebuia sa ma pregatesc de vreo 50 de ori de sfarsitul lumii.
Să nu uităm că oasele picioarelor au fost zdrobite, la crucificare. Drept urmare, ar fi fost imposibil să se deplaseze iar de cărat cu targa, nu poate fi vorba.

#10
stlk

stlk

    Spartan Officer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,438
  • Înscris: 15.07.2008

 _R_A_D_U, on 23 august 2017 - 18:14, said:

"Colectiile alea de carti", cine stie ce betivi prin ce santuri le-au scris... Pur si simplu le-a debitat mintea si au inceput sa scrie. Nici prin gind nu le-a trecut de importanta capatata peste ani si ani (ca operele scriitorilor).
Si cum iti explici ca acele carti au fost scrise la ani diferiti, in locatii diferite, de diferiti autori etc si totusi au legaturi intre ele ? Bea si tu pana nu mai poti si scrie cateva capitole de intelepciune sa vedem ce iese ? vad ca nu-ti iese cateva cuvinte de intelepciune nici treaz !

#11
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,233
  • Înscris: 26.01.2007

 Naijax, on 23 august 2017 - 18:12, said:

"Pentru mine, cuvântul <<Dumnezeu>> nu este nimic mai mult decât expresia şi produsul slăbiciunii omeneşti. Biblia este o colecţie de legende onorabile dar primitive, care sunt însă destul de copilăreşti. Nicio interpretare, oricât ar fi ea de subtilă, nu ar putea să-mi schimbe părerea despre ea" - Albert Einstein

“La vederea unei asemeni armonii în Cosmos, pentru care eu, cu mintea mea limitată, sunt capabil de a o recunoaşte, există încă oameni care spun că nu există Dumnezeu. Dar, ce mă enervează cel mai mult e faptul că ei mă citează în a-şi sprijini punctele de vedere.”

(Albert Einstein, citat de Clark 1973, p.400; and Jammer 2002, p.97).

Edited by Sfantul Jakob, 23 August 2017 - 23:07.


#12
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,233
  • Înscris: 26.01.2007

 dan1980_25, on 23 august 2017 - 18:37, said:

hai sa intru in jocul tau
In Biblie spune ca mormantul era pazit. Presupunand ca a lesinat doar, spune-mi cum a reusit sa evadeze de acolo. Tine cont ca inainte a fost biciuit pana in pragul mortii.
Si ca mainile si picioarele ii fusesera strapunse de piroane.
Iar sulita romana ii fusese infipta in coasta pana a tasnit sange si apa, semn sigur al mortii.

Isus s-a trezit din lesin si , cu mainile, picioarele si coastele zdrobite, a dat singur la o parte piatra grea de o tona, a razbit printre soldatii romani inarmati si s-a infatisat, muribund, inaintea ucenicilor convingandu-i sa se lase omorati de dragul Lui si sa propovaduiasca faptul ca El a inviat si este Domnul Vietii.

Destul de credibile poantele-astea stiintifico-ateiste :rolleyes:

#13
stlk

stlk

    Spartan Officer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,438
  • Înscris: 15.07.2008

 nostrimo, on 23 august 2017 - 17:16, said:

Stim cu totii ca Biblia e o colectie de carti scrise de-a lungul secolelor.

Vechiul Testament, in special Torah,  a fost scrisa in  secolele VI-III i.e.n.  de catre iehowisti, elohisti, deuteronomisti si preoti, si nu de Moise asa cum se crede. Ocupatia si robia babiloniana ar fi fost o sursa de inspiratie pentru povestea robiei egiptene si Exod.
Restul cartilor, care au mai multa istoricitate, au fost scrise pe perioada macabeilor.
Noul Testament nu a fost scris de apostoli asa cum se credea in secolul I e.n., ci  a fost scris in secolele II-III e.n.   de catre grupari de esenieni de la Marea Moarta, si de catre carturari  independenti sau  aflati sub patronajul unor functionari romani convertiti la crestinism care au scris sub numele .apostolilor pentru a avea credibilitate si a atrage masele educate.
Crestinismul era de altfel un fel de Socialism al Antichitatii in timpurile Imperiului Roman si tot mai multi romani credeau in egalitatea tuturor oamenilor, fie robi sau nobili, in fata Divinitatii. Isus Christos ar putea foarte usor sa fie comparat cu Karl Marx in ce priveste ideile.
Daca ati vizionat ceva documentare de pe National Geographic, ati observat ca multe organizatii evreiesti, dar si universitati din SUA si UK au investit milioane de dolari in ultimele decenii pentru a deslusi misterele biblice  si a aduce o explicatie stiintifica a  " minunilor divine"...
Astia de la National Geographic  se contrazic singuri,in documentarul Secretele îngropate ale Bibliei spune ca Exodul  e doar o vrajeala sau ca cel mai probabil a iesit un grup din Egipt dar nu era de israeliti, apoi in  Exodus Revealed incearca sa demonstreze ca cele intamplate atunci nu erau minuni facute de Dumnezeu ci erau niste fenomene naturale (exact cum scrii si tu pe aici). Pai ce rost are sa demonstrezi astfel de lucruri daca spui ca Exodul nu a existat ? pana la urma a existat exod sau nu ?  Apoi tu la punctul 1 vorbesti de Yaweh (probabil ca ai vazut vreun documentar la National Geographic, tu stii care ! ca vad ca nu ai dat macar un nume de documentar) iar in Secretele îngropate ale Bibliei  aia spun ca Yaweh vine de la un tinut (teritoriu) .In rest nu ma obosesc prea mult sa raspund la niste tampenii (am vazut destule documentare de la NG si stiu cam ce spun in ele)


Apropo am gasit niste documentare interesante legate de dovezi Biblice aici (cred ca nu strica sa va uitati)

Edited by stlk, 24 August 2017 - 01:58.


#14
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 398,284
  • Înscris: 08.10.2015

 stlk, on 23 august 2017 - 23:03, said:

Si cum iti explici ca acele carti au fost scrise la ani diferiti, in locatii diferite, de diferiti autori etc si totusi au legaturi intre ele ? Bea si tu pana nu mai poti si scrie cateva capitole de intelepciune sa vedem ce iese ? vad ca nu-ti iese cateva cuvinte de intelepciune nici treaz !
Ies, maestre, ies... Asa e intelept corect.
Inca ceva: cind [mai] scrii pe forum/ facebook/ unde vrea muschiul tau, sa pui semnele de punctuatie dupa cuvint. Nu lasi NICIODATA spatiu intre cuvint si semnele de punctuatie...

Referitor la cezi zici tu acolo de ani/ locatii pot fi pure coincidente. Si-n basmele scrise de anumiti scriitori se face referire la zmei, feti-frumosi, printese, etc.... Ei bine, si alea au fost scrise de autori diferiti, in ani diferiti, in locatii diferite. Corect?

#15
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,576
  • Înscris: 16.03.2004
Pace. Dacă Evrei nu este scrisă de apostolul Pavel, așa cum crede profesorul universitar Radu Gheorghiță, este posibil ca și alte cărți din Biblie să aibă alți autori decât cei declarați?Posted Image

[ https://i.ibb.co/vLPJt6H/8c63894e-6bf1-45a7-a411-64e7f38f2bba-640x360.jpg - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Dr. Radu Gheorghiță is a specialist in the New Testament, with additional teaching responsibilities in the Old Testament and Septuagint. He is currently professor of biblical studies. Dr. Gheorghiță is a native of Romania and received the Bachelor of Science degree from the University of Cluj, Cluj-Napoca, Romania. His Master of Divinity degree is from Trinity Evangelical Divinity School, Deerfield, Ill, and his Doctor of Philosophy is from the University of Cambridge, England. Dr. Gheorghiță came to Midwestern from Emmanuel Bible Institute in Oradea, Romania. He currently resides in Europe and directs the Romanian DMin Program while returning annually to Kansas City to teach in Midwestern’s other academic programs.

#16
penticostalul

penticostalul

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,919
  • Înscris: 21.01.2014

 dark, on 21 martie 2022 - 12:46, said:

Pace. Dacă Evrei nu este scrisă de apostolul Pavel, așa cum crede profesorul universitar Radu Gheorghiță, este posibil ca și alte cărți din Biblie să aibă alți autori decât cei declarați?Posted Image
Pace!
Da.

Autorii cărților NT sunt apostoli sau colaboratori apropiați ai acestora.
Faptul că o carte a fost scrisă de un apostol sau de un ucenic al lui este nesemnificativ.

#17
dark

dark

    Nu avem Xerox!!! Marfa vândută nu se schimbă!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 61,576
  • Înscris: 16.03.2004
Dacă nu știi sigur cine-i autorul, de unde convingerea aceasta că a fost un ucenic al falsului autor?Posted Image

#18
penticostalul

penticostalul

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,919
  • Înscris: 21.01.2014
Aceasta a fost condiție eliminatorie pentru cărțile incluse in canon.

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate