Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar

pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...
 Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...
 Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik
 Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa

cum imi accesez dosarul electroni...
 

Corporatiile, globalizarea si protectionismul. lncotro?

- - - - -
  • Please log in to reply
66 replies to this topic

#1
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009
Nu sunt anticorporatist si nici antiglobalizare.
    Cred sincer ca o piata dominata de multe companii mari globalizate oarecum si intr-o competitie acerba a fost motivul pentru care Europa de Vest, SUA, Japonia,Taiwan si Korea sunt unde sunt acum. Ce se intampla insa de-acum incolo?

    Grupul VAG detine peste 8 marci auto si adaugand motocicletele si autocamioanele ajung la 11 marci. PIB-ul lor, sau cifra de afaceri este de 217 miliarde euro .Grupul este detinut de catre familia Porche in proportie de 52% si Statul Saxonia Inferioara (deci statul German) de 20%.

    Walmart ,cea mai mare corporatie din lume cu cifra de afaceri de 485 miliarde dolari are peste 20 de branduri de supermarketuri in general raspindite in America de Nord, centrala si de Sud. Este detinut de familia Walton.

    Royal Dutch Shell este cea mai mare corporatie din industria petrolului si are o cifra de afaceri 272 miliarde dolari.Nu se stie exact detine Shell. Compania are un sistem complicat de actionariat astfel incat cei care detin Shell sunt bine ascunsi. David Cameron promisese la un moment dat ca va afla. Nu s-a intamplat.
   http://www.bbc.com/news/uk-24752633

   Fondul Vanguard - cel mai mare fond de investitii din SUA si probabil din lume cu actiuni la diverse companii (cea mai mare parte din Apple spre exemplu) de peste 4 trilioane de dolari. Nimeni nu stie cine detine Vanguard fiindca cei care au investit cel mai mult acolo sunt si cei care detin fondul. datele nu sunt publice.


   Am dat exemplele de mai sus fiindca mi se par ingrijoratoare. Avem niste companii uriase, cat economiile mai multor state la un loc detinute fie de persoane private, familii foarte bogate, fie de state.
  Multa lume crede ca aceste corporatii inca respecta principiile economice de baza si principiile concurentiale.
  Mi se pare greu de realizat fiindca nu vad niciun avantaj economic pentru corporatii sa se afle in concurenta.
  Este mult mai eficient, dupa ce ai impartit piata in 2-3 companii foarte mari pe segmentul respectiv, decat sa se bata intre ele, este mult mai eficient sa creasca impreuna preturile astfel incat clientul, captiv pe respectivul segment de piata sa fie nevoit sa cumpere indiferent daca ii convine sau nu sau sa scada concomitent calitatea pentru a-si mari profitul/ produs vandut.
  Da, sigur, exista legi care incearca sa impiedice asta si se dau amenzi si se fac investigatii ,samd. Dar toti putem observa ca aceste practici exista in toate domeniile unde corporatiile domina piata : carburanti, tutun, etc.
  De ce Pepsi costa la fel de mult ca Coca-Cola? Nu putea una dintre ele sa scada pretul la 1/2 vreo 5 ani si sa cucereasca piata romaneasca?
  60% din pretul carburantilor este dat de catre compania care vinde carburantul (40% sunt taxe). De ce nu s-a trezit Mol ca vrea sa capteze piata romaneasca si sa-si ieftineasca carburantii cu 1 leu/litru astfel incat oamenii sa vina sa cumpere de la ei. Unde mai exact este concurenta?

  In retail, preturile difera in functie de dimensiunea magazinului. Un Hipermarket are preturi mai mici ca un supermarket dar supermarketul e mai aproape de casa ta. Nu se calca pe coada. Cora care e la fel de mare ca un Carrefour are preturi aproape identice ca cel din urma dar mai mici ca Mega Image care este pe alt segment de piata. LIDL care este pe acelasi segment de piata are insa preturi la fel de mari ca Mega Image ,samd.

  Sunt numeroase articole care povestesc despre investigatii inclusiv in romania asupra acestor practici neconcurentiale.

  O alta ingrijorare este scaderea dramatica a calitatii si a diversitatii. Cele peste 100 de marci de tigari care sunt acum pe piata sunt detinute de 3 mari companii : Phillip Morris, JTI si British American Tobacco. Ca urmare, aceste marci sunt....doar marci. Calitatea produselor a devenit foarte similara. Este decenta dar a disparut calitatea marcilor superioare chiar daca a crescut calitatea marcilor inferioare. Procesul de productie si retetele originale nu se mai folosesc, aditivii sunt cam aceeiasi ,tutunul este cam acelasi...In fond, se fac in aceeasi fabrica.
  Un foarte bun exemplu este Lucky Strike. Inainte vreme, pe pachet scria "original recipe : it's toasted!" tigarile Lucky Strike avand un gust aparte datorita faptului ca tutunul se prajea putin. Acum scrie "inspired by the original recipe" si a disparut "it's toasted".

  La fel s-a intamplat si cu majoritatea marcilor din alte domenii. Tineti minte ciocolata Africana? Era o ciocolata decenta invelita in staniol si hartie. Acum este "tableta cu lapte" pentru ca are doar 8% cacao si este invelita in plastic. Nu conteaza ca tie iti placea gustul de dinainte, fabricantul din anii 90 a vandut marca celor de la Kraft care apoi au devenit Modelez....si care au decis ca ciocolata aia trebuie pozitionata pe piata la pretul X si calitatea Y.

  Ne place sa credem ca noi ,clientii decidem. Ca aceste companii sunt in slujba noastra, ca sunt in mare concurenta una cu cealalta si ca noi beneficiem datorita acestor lucruri. Dar pe masura ce ei se cumpara unii pe altii si ajung conglomerate foarte mari si puternice si detin impreuna procente de monopol din piata, tu ca si client iti pierzi din putere.
Devii "consumator" si  parerea ta conteaza foarte putin fiindca esti captiv intr-un sistem corporatist. Daca in jurul casei tale nu ai de ales decat intre 2-3 mari retaileri si la ei pe raft ai doar 10 produse din gama de ciocolata cam la acelasi pret ,daca vrei o ciocolata vei cumpara ce poti ,nu ce vrei.


  Probabil corporatiile au fost cele mai sanatoase si benefice pentru clientii lor undeva pe la nivelul anilor 80-90 cand erau mari dar nu imense si foarte multe pe piata. Da, atunci cu siguranta calitatea era maxima si dorinta lor de a te atrage ca si client era la cel mai ridicat nivel.
  Pe masura insa ce au ajuns sa se cumpere una pe alta si sa devina foarte ,foarte mari, concentrate in mainile a foarte putini oameni care se cunosc intre ei sau in mainile unor state foarte bogate care formeaza uniuni economice ,samd. putem spune ca au devenit periculoase ,inclusiv pentru democratia economiilor.

  Eu aveam 8 ani cand a cazut comunismul si imi amintesc ca erau 2-3 marci din fiecare produs, atunci cand le gaseai dar ca toate erau facute de aceeasi fabrica si toate fabricile erau detinute de aceeasi entitate - statul.
  Daca la nivel de industrie se decidea ca se bage soia in salam, noi ca si consumatori nu puteam sa zicem "nu mai cumparam!" fiindca nu prea aveai alternativa.
  Mie imi miroase aceasta globalizare si crestere necontrolata a corporatiilor a comunism economic. In acest ritm, vom conduce cu totii o marca de masina a aceluias producator mondial, vom cumpara de la magazinele unui singur mare retailer...etc.

  E ok asa? ce credeti ca s-ar putea face pentru a restabili un echilibru sanatos? Sau considerati ca este absolut normal si noi nu putem face altceva decat sa ne multumim cu ce ni se ofera.

  As vrea o dezbatere obiectiva. Stiu ca majoritatea sunteti corporatisti si e ok dar locul de munca nu ar trebui sa va defineasca opiniile si parerile :).

#2
samebo

samebo

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,434
  • Înscris: 08.05.2017
The rich get richer...
Asta inseamna capitalism pana la urma.
Pestele mare il inghite pe cel mic.

Cand nu vor mai avea pesti de mancat ori vor ajunge la reinstaurarea sclaviei ori vor ajunge in mormant... depinde cum evolueaza situatia, semnele par ca se indreapta catre reinstaurarea sclaviei.

#3
meanman

meanman

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,959
  • Înscris: 14.08.2006
o sa se ajunga la o resetare de sistem ptr. ca in momentul de fata este o ceata completa si oricand se poate produce o resetare; ce-i care au shell dar nu numai(cine oare?) vor avea puterea in continuare dar o vor exercita sub o alta forma..

Edited by meanman, 05 June 2017 - 10:54.


#4
User107

User107

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 990
  • Înscris: 13.01.2017
Sunt unele domenii in care concurenta s-a micsorat, dar apar tehnologiile disruptive care vor schimba complet domeniul respectiv. Vezi petrolul...
Ceva idei sunt si in topicul: https://forum.softpe...au-al-romaniei/
Si padurea pare vesnica pana da un incendiu.
Asa este si cu corporatiile imense. GE era foarte mare, dar s-a mai impartit cand a devenit neguvernabila.
La fel la masini. Nu se pune problema sa conducem aceeasi masina; vezi ca au intrat chinezii, care au cumparat cateva branduri.
Opel a fost vandut de GM etc.
Nu suntem noi obisnuiti cu cifrele astea mari si ne cam suna a conspiratie, dar pana la urma si in economie este selectie naturala.

Edited by User107, 05 June 2017 - 11:03.


#5
XORIAN_L

XORIAN_L

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,203
  • Înscris: 01.10.2009
Pai legile pentru protejarea concurentei nu vor permite sa se produca o singura marca de masina de catre o firma. Marile corporatii au primit amenzi si unele chiar au fost sparte in corporatii mai mici.

#6
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008
Pe mine, din tot acest proces ma deranjeaza cel mai tare scaderea calitatii produselor - rahatul impachetat si vandut ca brand, fara sa ai alte variante, multimea imensa de oameni prosti care cumpara "ce se gaseste" fara nicio intentie de a boicota vreo corporatie care vinde calitate redusa.

Din pacate marile corporatii, atunci cand ajung putine pe piata, dicteaza un trend de scadere a calitatii produselor (uitati-va la hainele din malluri) si pastrare a preturilor mari (cumperi mai des, decartezi mai mult).  Cum bine a remarcat initiatorul topicului exista o foarte mare varietate in zona produselor de calitate mediocra iar produse de calitate ceva mai buna abia daca mai gasesti.

In industria modei, de exemplu s-a ajuns sa se produca aproape tot exclusiv din sintetic. Nu mai gasesti haine confectionate din lana sau cu continut de lana, sau din in. Nu mai gasesti incaltaminte din piele, desi pielea e de doua ori mai de calitate si estetica decat orice material sintetic folosit la incaltaminte, etc.

Bomboana de pe coliva o reprezinta, dupa parerea mea - blugii rupti in genunchi, sau pe picior (adevarate zdrentze) - cine si de ce drk a inventat o astfel de grozavie ???  Si de ce se imbraca oamenii cu asa ceva ??? Cum de am ajuns sa ne imbracam mai prost si mai inestetic decat in perioada interbelica ?

Edited by rosix, 05 June 2017 - 11:29.


#7
_-AppleS-_

_-AppleS-_

    ✮✮✮✮✮✮✮✮

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,512
  • Înscris: 09.07.2014
Pai bogatii cand au ajuns bogati au ajuns la concluzia ca ar fi bine sa fie socialism, dar doar pentru ei.
Astfel avem SOCIALISM pentru bogati si CAPITALISM si sclavie pentru saraci *a se citi cei care nu detin mijloace de productie* your average wage slave, salaryman, acesti sclavi creaza frameworkul pe care se sprijina fantezia utopica a bogatilor, ei au creat o noua lume acolo sus in care cred ca nu pot fi atinsi, dar cand rotile masinii capitaliste sunt facute din sclavi care ar putea la un moment dat fi chiar inlocuiti cu roboti, isi imagineaza (doar, ca ei au trait atat de bine incat nici nu au avut vreodata un sentiment de teama) ca ar trebui sa le fie teama de numarul acestor sclavi care le mentine stilul de viata extravagant.
Cu toate acestea, bogatii nu rezista tentatiei de a mai fraierii sclavii si planeta pentru ceva bani de buzunar in plus, tot lacomia si psihopatia raman trasaturile obligatorii pentru succesul in societatea capitalista.

#8
jmek4you

jmek4you

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,282
  • Înscris: 22.05.2011

View Postrosix, on 05 iunie 2017 - 11:16, said:

In industria modei, de exemplu s-a ajuns sa se produca aproape tot exclusiv din sintetic. Nu mai gasesti haine confectionate din lana sau cu continut de lana, sau din in. Nu mai gasesti incaltaminte din piele, desi pielea e de doua ori mai de calitate si estetica decat orice material sintetic folosit la incaltaminte, etc.
Asta e un exemplu pozitiv . Nu sunt vreun membru al unui ONG pro-animale , dar de ce sa folosesti piele cand ai alte alternative mai eco-friendly ?

#9
rosix

rosix

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,873
  • Înscris: 01.02.2008

View Postjmek4you, on 05 iunie 2017 - 11:57, said:

Asta e un exemplu pozitiv . Nu sunt vreun membru al unui ONG pro-animale , dar de ce sa folosesti piele cand ai alte alternative mai eco-friendly ?

Pai vaca si porcul tot ajung la un moment dat la abator.. ca doar n-or fi doar la Gradina zoologica. Alternativele eco de care vorbesti sunt inferioare calitativ.

#10
petrenjel

petrenjel

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 176
  • Înscris: 31.05.2017

View PostfightClub25, on 05 iunie 2017 - 10:24, said:

E ok asa? ce credeti ca s-ar putea face pentru a restabili un echilibru sanatos? Sau considerati ca este absolut normal si noi nu putem face altceva decat sa ne multumim cu ce ni se ofera.

Daca e sa fiu realist, trebuie sa ne multumim cu ce ni se ofera. Daca e sa fiu optimist, da se poate restabili un echilibru sanatos dar cu pretul clasic adica ala cu pierderi de vieti umane. Intr-adevar sunt niste cifre de afaceri WOW, si cred ca asta e doar asa de ochii lumii fara sa stim concret cati bani se invart in realitate.


Asa ca nu schimba nimic, trage pentru tine si pentru urmasii tai. Fa cum fac rromii - nu isi tin banii in banca ci in aur si pamant. Am gasit si un material video care cred ca se potriveste cu topicul asta:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/HUM2rCIUdeI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#11
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Unul dintre motivele pentru care îmi plac lucrurile vechi (bine, nu poţi întotdeauna cumpăra lucruri vechi): să le dau peste bot nesimţiţilor care bagă prostii pe piaţă. Din păcate majoritatea au pus botul la prostie, aşa că nu avem şanse să ne putem salva...

#12
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,930
  • Înscris: 25.06.2007

View Postrosix, on 05 iunie 2017 - 11:16, said:

Nu mai gasesti haine confectionate din lana sau cu continut de lana, sau din in. Nu mai gasesti incaltaminte din piele, desi pielea e de doua ori mai de calitate si estetica decat orice material sintetic folosit la incaltaminte, etc.
Gasesti destule, atat haine de lana cat si incaltaminte de piele. Doar ce crezi ca se face cu productia de piele si de lana, se arunca? :habarnam:

#13
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View PostKarhu, on 05 iunie 2017 - 13:00, said:

Gasesti destule, atat haine de lana cat si incaltaminte de piele. Doar ce crezi ca se face cu productia de piele si de lana, se arunca? Posted Image
http://adevarul.ro/l...88d9/index.html

https://www.realitat...oi_1929776.html

Da, se arunca. Corporatiile care fac haine si controleaza cam toata piata de retail din mall-uri nu mai vor sa faca din lana.

View PostXORIAN_L, on 05 iunie 2017 - 11:04, said:

Pai legile pentru protejarea concurentei nu vor permite sa se produca o singura marca de masina de catre o firma. Marile corporatii au primit amenzi si unele chiar au fost sparte in corporatii mai mici.

  Gasesc alte modalitati. Chiar daca pe hartie vor fi companii diferite, vor avea aceeiasi proprietari, prin actiuni, prin fonduri de investitii ,samd.
  Ca idee ,Toyota avea o parte din Tesla si ii ajutau cu fabricatul de baterii. Deja sunt motoare de renault pe mercedes, motoare General Motors pe Alfa Romeo....e un talmes balmes, si totul devine incet incet-la fel

#14
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,572
  • Înscris: 13.06.2004
Îţi dau dreptate. I-au spart la începutul sec. XX trustul lui Rockefeller şi ghici ce, tot el era şef peste companiile rezultate  :)

#15
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,930
  • Înscris: 25.06.2007

View PostfightClub25, on 05 iunie 2017 - 13:10, said:

...
Chiar din linkurile date de tine reiese ca e vorba doar de lana romaneasca, (problema fiind lipsa unor contracte pt vanzarea ei) in rest fiind plin de produse de lana (de import) in magazine. Vezi si pe net, oferta de produse din lana (in general Merinos) e bogata.
Si la piele, probabil aceeasi problema...

#16
denisen

denisen

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,706
  • Înscris: 13.08.2015
Clientul e rege. Corporatia e sclavul lui.
Afrikana e "tableta cu lapte" acu pentru ca asa vrea clientul.
Benzina e scumpa pentru ca asa vrea clientul.

Lipsa de optiuni nu e vina corporatiilor, e vina statelor.
Ca au legi care fac intrarea in piata prohibitiva.
E dificil spre imposibil sa fii vanzator ambulant.
E dificil pana si sa vinzi morcovii de primavara la piata, fara 1000 de acte.

Crezi ca ar scadea profitul mall-ului daca ar trece dimineata pe strada branzarul "Branzaaa baa!!!"?
De la care cumperi de 2 ani si cu care te cunosti bine?
In interbelic erau din astia gramezi: cu braga, cu scrumbii afumate, cu de toate.

In calitate de client, poti sa dai forma pietei.
Opt out la CocaCola, bei socata, braga, se prepara usor.
Opt out la haine din Mall, iei de la mici intreprinzatori/comercianti gen Dragonul Rosu.
Opt out la Supermarket, vezi in zona in care la ce cioban poti sa te abonezi la lapte, la ce gospodarie la oua etc.
(Unde stai tu in Buftea ar trebui sa fie usor.)
Consuma numai produse de sezon.

Poti trece la nivelul 2, 3:
- in curte 1 cires, un mar, capsuni
- razor de patrunjel, marar, ceapa
- castraveti, rosii, foarte usor de facut si intretinut
- 10 - 20 de gaini in curte (hranite dintr-un hectar - doua, date la asociatie)
- putina cu varza murata
- muraturi fel de fel puse, conserve (zacusca, compot)
- vita de vie in curte

De 2-3 ori pe an faci un concediu in provincie si aprovizionezi:
- ~20-30kg de branza de la cioban, in galeata acoperite de zer, se consuma in 2-3 luni, stau frumos in camara
- ~20-30l de vin de pe Valea Calugareasca sau similar, de la un taran local
- O canistra mare de ulei de masline, luata de unde se gaseste ieftin
- (eventual la fel, masline, un butoi intreg stau frumos in saramura pana le mananci pe toate)
- ~10-20 kg de scrumbii, stau la lada congelate, excelente pe gratar
- miel de pasti de la o cunostinta, porc poate tai - daca nu, la fel, de la o cunostinta (nu de la Mall)

Edited by denisen, 05 June 2017 - 13:28.


#17
fightClub25

fightClub25

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 963
  • Înscris: 08.04.2009

View PostKarhu, on 05 iunie 2017 - 13:17, said:

Chiar din linkurile date de tine reiese ca e vorba doar de lana romaneasca, (problema fiind lipsa unor contracte pt vanzarea ei) in rest fiind plin de produse de lana (de import) in magazine. Vezi si pe net, oferta de produse din lana (in general Merinos) e bogata.
Si la piele, probabil aceeasi problema...

  Am cautat in romana, dar uite graficul asta : https://en.wikipedia...a-A2060656A.svg
  E logic ca aparitia fibrelor sintetice a dus la reducerea consumului de lana.

#18
User107

User107

    Member

  • Grup: Validating
  • Posts: 990
  • Înscris: 13.01.2017
@denisen - realizezi ca asta inseamna sa muncesti tot timpul pentru a-ti asigura mancarea?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate