Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Frecventa modificata radio

Un nou pericol pt batrani

Ar trebuii sa vindem imobiliarele...

Dupa renuntarea la aparat dentar
 pelerinaj in Balcik

Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen
 Deparazitare externa pisici fara ...

Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle
 Problema mare cu parintii= nervi ...

switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...
 

Gaming/work setup

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#73
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Unii dau bani pe beculete și își pun computerul pe birou ca sa se uite la el cat e de frumos.
Eu dau banii pe performanta și îl țin sub birou, într-un colt făcut de 2 pereți. Nu e computer de show, e computer de pus la treaba, atât. Ma gândisem și la un "open case" căci ajuta dpdv termic dar nu ajuta deloc dpdv zgomot așadar a trebuit o carcasă care sa intre. NZXT Manta poate fi și "frumoasa" cu capac cu geam lateral și cu tema negru-rosu sau negru-alb dar, nu e pentru mine.

#74
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008

View Postro_explorer, on 25 noiembrie 2018 - 23:31, said:

Unii dau bani pe beculete și își pun computerul pe birou ca sa se uite la el cat e de frumos.Eu dau banii pe performanta și îl țin sub birou, într-un colt făcut de 2 pereți.
teoretic le poti avea pe ambele :) doar ca dai ceva bani in plus ;)

#75
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Da, poți. Nu pututul e problema ci vrutul.
Pentru mine tehnologia cea mai frumoasa e cea care nu se vede.... dar care se simte Posted Image

Nu am inca o casa pe care sa o pot modifica asa cum vreau caci ideal pe biroul de lucru s-ar vedea strict monitor, tastatura, mouse si boxe ... restul in spatele peretelui, in "open air", cu super racire, departe de ochii si urechile mele. Daca fac asta acum, "in spatele peretelui" e dormitorul :D ...

Edited by ro_explorer, 26 November 2018 - 11:20.


#76
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Ok .. sa mai bagam informatii. Dupa gaming extins (de ore intregi) in diverse condifuratii de curbe de raspuns a ventilatoarelor si a pompei de apa, cu instalare de 3 senzori de temperatura in sistem (senzor temperatura apa, senzor in fata ventilatoarelor push, la intrarea in siste, si unul in mijlocul carcasei, in spatele ventilatparelor pull) am ajuns la concluzia ca radiatorul din tavan nu face absolut nimic. Singura lui functie este de a constrange fluxul de apa aparent.

In paralel cu testele de temperatura si ventilatoare am studiat intens toate forumurile externe care discuta despre racirea cu apa si se pare ca am o limita impusa de dimensiunea carcasei si a radiatoarelor ce pot fi montate in ea.

Am gasit si niste teste comparative interesante intre radiatoare diverse: https://www.xtremeri...iator-review/5/

Pe scurt, din ce am invatat: majoritatea testelor si benchmarkurilor in domeniul de racire cu lichid la PC-uri se fac plecand de la prezumtia de delta T de 10 grade (temperatura lichidului din sistem sa fie cca 10 grade peste temperatura ambientala).
De asemenea se considera ca fluxul de aer are loc in spatiu deschis, fara restrictii.

In conditiile astea radiatorul meu principal (NexXxos XT45 280mm) are un rating de maxim 300W caldura disipata la un delta T de 10 grade si ventilatoare in push-pull la 1800 rpm.

Eu am de disipat cca 280W in full load fara OC pe placa video si cca 330W cu OC 15% (+200MHz la frecventa si +20% la power target).
Ventilatoarele mele merg in push-pull la o turatie limitata la 1100 rpm si tinta de delta T este de 15 grade. Pompa de apa asigura un flux de cca 100 litri pe ora ceea ce e considerat suficient pentru tipul asta de circuit.

In conditiile de rulare fara OC pe placa video am urmatoarele conditii stabile (indiferent daca am sau nu al doilea radiator in sistem):
T intrare: 25 grade
T apa: 40 grade
T carcasa: 37 grade
T GPU: cca 52 grade
T CPU: cca 45 grade

Daca bag OC pe placa video obtin:
T intrare: 25 grade
T apa: 44 grade
T carcasa: 40 grade
T GPU: 60 grade
T CPU: 50 grade.

Daca pun ventilatoarele din tavan ca intrare, sa ia aer de sus, neincalzit de radiatorul frontal (si scot capacul lateral ca sa aiba unde evacua aerul cald) scad cam 5 grade pe toata linia. Stau si ma intreb daca merita treaba asta (si in capul meu suna ca nu prea).

Ce ma ingrijoreaza oarecum este temperatura interna din carcasa care la 40 de grade mi se pare cam sus (afecteaza si temperaturile ssd-urilor si a celorlalte componente din sistem).

Pana la urma m-am decis sa renunt la radiatorul din tavan si sa dublez fluxul de apa la cca 240 litri pe ora si sa las sistemul asa. Pentru asta trebuie sa schimb pompa de apa si cum nu gasesc niic "small form factor" care sa intre in blocul CPU actual am sa pun un EKWB SUpremacy pe CPU si o pompa EK D5 cu rezervor incorporat, uramand ca ce ramane neutilizat din setupul curent sa folosesc pentru un nou "open loop" in computerul juniorului ...

Cam atat ... am plasat comanda pentru pompa si CPU block ... mai multe informatii dupa ce le vad functionale in sistem.

Edited by ro_explorer, 03 December 2018 - 14:55.


#77
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
nu prea inteleg... ai temperaturi ok si totusi vrei sa renunti la un radiator care aparent nu face nimic, dar mai dai bani pe alta pompa si iti bati capu sa schimbi iar pentru ca...?

#78
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Da, am scris toata povestea uitand niste amanunte Posted Image. Scuze .. oboseala.

Pompa curenta (integrata in capul de racire CPU) are un flux maxim declarat de 120 l/h .. asta la 3900 rpm. La turatia asta suna asa cum sunau coolerele de chipset de pe placile de baza din anii 90.
Ca sa o fac cat mai neauzibila (se aude oricum, la orice turatie) trebuie sa o reduc pe la 2900-3000 rpm. La turatia asta e acceptabil (aproape nu se aude deloc cu carcasa inchisa) dar nici performantele nu mai sunt asa cum trebuie. Acum am setat o curba de raspuns a turatiei pompei in functie de temperatura apei. Intra in regim de turatie optima cand si ventilatoarele lucreaza din greu, acoperind pompa oarecum).

Pentru o racire buna a sistemului trebuie ca atat fluxul de aer cat si cel de apa sa fie optime. Flux de apa optim nu pot avea acum fara zgomot de pompa. Un D5 de la EKWB are flux intre 200 si 1000 l/h, zgomotul fiind auzibil de la 500l/h in sus (spun cei care au produsul), deci pe la 250l/h cat as vrea eu o sa fie liniste absoluta. Asta e motivul principal pentru care vreau sa schimb pompa (in plus ma roade sa experimentez ... si parca as vrea sa construiesc si sistemul pentru computerul lui fi'miu).

Deh, lipsa de activitate pe parcursul iernii naste monstri Posted Image.

Edited by ro_explorer, 03 December 2018 - 15:43.


#79
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
am inteles... deci pitici si lipsa de ocupatie.
cam astea au fost motivele principale pentru care am schimbat si eu sistemul in vara.

#80
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Sa punem un mic update.

Mi-au sosit jucariile noi:

Pompa D5 PWM cu rezervor de 100ml inclus: https://www.ekwb.com...5-pwm-incl-pump
Bloc de racire CPU - EK supremacy evo: https://www.ekwb.com...macy-evo-acetal

Surpriza mare a venit cand am desfacut pachetul si am realizat cate de mare este de fapt combo-ul pompa-rezervor. Aproape ca nu a intrat in carcasa .. dar cu putina inovatie in ceea ce priveste sistemul de prindere a intrat perfect.
Ca zgomot, nu se aude absolut deloc. Nici macar un fasait, bazait, murmur ... ceva, orice .. daca nu s-ar vedea valurile din rezervor si nu as citi turatia pe senzor as zice ca e defecta.

Am mai facut niste masuratori ale lichidului din circuit in diferite puncte si am descoperit ca diferenta de temperatura intre apa care iese din placa video si cea care iese din radiator este de cca 5 grade. Asta m-a determinat sa fac un experiment, si anume sa montez totusi un al doilea radiator in sistem, pe evacuare, dar de data asta in ala se intre direct fluxul de apa care iese din placa video, ca sa piarda o bucata importanta de caldura direct afara, restul urmand sa fie suflat in carcasa de radiatorul de pe intrare ... SUCCES TOTAL:)

Attached File  IMG_1418_res1.JPG   415.53K   22 downloads

Desi este inghesuit, eficienta este extraordinara. Dupa montaj si un "stress test" de o ora, am bagat vreo 3 ore de gaming. Temperatura maxima pe GPU: 49 de grade fara OC, 52 grade cu OC (power target 120%)  ... WOW ...
Turatia ventilatoarelor este de maxim 1100 la cele de intarre, de 140mm (2x2 push-pull pe radiatorul frontal) si de 1400 la cele de iesire, de 120mm (2 in tavan, evacuare directa si unul in spate, pull pe radiatorul de evacuare).

Ma declar aproape multumit Posted Image (ma deranjeaza ca apa s-a tulburat si ingalbenit putin de la aditivul anticoroziv pe care l-am adaugat).

Acum am ramas cu un set complet de racire alphacool si un cap VGA EKWB asadar cred ca fi'miu o sa primeasca un "mic" upgrade la racire.

Edited by ro_explorer, 07 December 2018 - 00:08.


#81
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
damn!... aproape ca ma tenteaza si pe mine sa-mi pun si placa video pe apa....

apropo... tu inainte aveai radiatoarele in serie? :)

#82
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Placa video pe apa e super ... m-am convins de asta, dar, de asemenea trebuie sa alegi si o combinatie castigatoare pentru restul sistemului.

Defineste "inainte". Inainte de a pune noua pompa, da erau in serie dar primul era cel frontal (asta mi-a scapat initial) asa ca cea mai mare parte din caldura era disipata in carcasa, facand al doilea radiator complet inutil. Acum apa fierbinte pierde o parte din caldura acumulata disipand-o direct afara, al doua parte (cand deja e mai rece cu vreo 2-3 grade) fiind disipata inauntru carcasei.

Daca te referi "inainte" pe vremea 1080-ului, atunci aveam 2 AIO-uri ... unul pentru CPU si unul pentru GPU. Cel de pe GPU dadea aerul direct afara (tavan).

#83
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
inainte ma refeream inainte de noua pompa :))

de ce le pui in serie si nu inserezi "intre"?

gen pompa - placa video - radiator tavan - cpu - radiator frontal - pompa.

#84
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Am incercat si nu e nici o diferenta. De altfel si forumurile de "watercolling" spun acelasi lucru: ordinea in circuit nu conteaza. Aceeasi cantitate de caldura va fi absorbita si aceeasi cantitate va fi elimata cat timp apa circula.
Acum, ce poti imbunatati este al doilea punct de schimb de caldura, si anume punctul apa-aer ... deci, cat, cum si pe unde intra/iese aerul in/din radiatoare (dar aici optiunile sunt putine si, dupa cum vezi din experienta de mai sus, in caz de multiple radiatoare, e de preferat ca cel mai fierbinte sa dea aerul afara). Am vazut setup si cu 3 radiatoare in serie (direct in serie sau cu dispozitive intercalate).

Ordinea intr-un circuit conteaza doar daca viteza apei este prea mica si apa ajunge la temperatura maxima tolerata (in jur de 60-65 de grade) inainte de a pierde caldura. In cazul ala, da, vrei sa ai control perfect asupra regimului de acumulare si disipare de caldura. Cu flux de apa suficient de rapid trebuie doar sa ai radiatorele suficient de bine dimensionate si coolere pe masura.

#85
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
am inteles... mi se pare putin ciudat pentru ca teoretic ar fi acelasi principiu:
- bagi in cpu sau gpu apa calda din gpu / cpu
- bagi in radiatorul din tavan aer cald de la radiatorul din fata.

gresesc cu ceva? as vrea sa inteleg de ce se intampla ce zici tu.

Edited by shmu, 07 December 2018 - 17:06.


#86
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Cum vad eu lucrurile (poza atasata pentru valori reale de acum, stress test in desfasurare, ajjuns in echilibru - Heaven Benchmark in loop):

Aerul care intra in carcasa este acelasi dar difera eficienta cu care preia caldura din radiatoare si o da afara.
Diferenta de temperatura a apei la intrarea celor 2 radiatoare este doar de 2-3 grade dar aceste 2-3 grade se fac simtite in temperatura aerului din interior, in functie de care radiator este la intrarea in carcasa. Daca e cel fierbinte, aerul din carcasa va fi la 40 de grade, daca e cel rece, va fi la 37 de grade (cum e acum).

Chestia e ca nivelul de caldura transferat intre 2 obiecte este direct proportional cu diferenta de temperatura dintre ele asadar punctele de echilibru in cele 2 scenarii difera cu cateva grade (maxim 5 din ce am testat eu), ceea ce este suficient ca placa sa stea in mid-high 50's in loc de high 40's ... ceea ce nu e mare scofala, doar ca boost 3.0 de la GPU are un trigger point la 50 de grade asadar vrei sa stai sub 50 cat mai mult, ca sa pot obtine viteze de peste 2000MHz fara a mari targetul de putere Posted Image.

Nu stiu daca face sens ce am scris, sper ca da.

Attached File  1.JPG   338.4K   5 downloads

Edited by ro_explorer, 07 December 2018 - 18:44.


#87
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Update de aranjament, plus fittinguri si tubulatura negre.

Attached File  IMG_1550.JPG   291.85K   16 downloads

#88
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
cand am vazut ca ai scris ceva ma gandeam "ce i-o mai fi facut acu" :)))

arada ceva mai bine... mai putine fire (parca) si mai putin evident ca e pe apa.

dar tot inghesuit ramane Posted Image

#89
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,666
  • Înscris: 15.12.2009
Posted Image ... am un proiect, deocamdata e doar in cap dar cred ca o sa vada lumina zilei anul asta.

Vreau sa imi fac un PC integrat in masa de gaming. Mai e ... inca ma gandesc cum , ce, materiale, etc ... dar o sa fie cu certitudine, si o sa fie cu gemuri de data asta, evident, full water (ma gandesc sa pun ceva radiatoare overkill (caci de data asta o sa fie ultra spatiu) si sa nu trebuiasca sa duc ventilatoarele mai sus de 600rpm sa ceva de genul.

Am sa pun pe aici treburi dupa ce ma apuc Posted Image..

Cam asa ceva as vrea sa fac:
Attached File  fe6f89fa9e471b6fdf22d1f2d4f0353a.png   1.01MB   18 downloads


Ma mai batea un gand sa imi pun gaming PC-ul in masina de arcade, e cu monitor de 27 facuta, ar trebui doar sa pun monitorul meu actual si sa schimb panoul de la zona consolei dar parca nu vreau sa renunt la arcade-ul ala Posted Image ... (parca am mai puis poza cu asta pe aici):
Attached File  IMG_1558.JPG   445.94K   19 downloads

#90
shmu

shmu

    Clickahoolic

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,460
  • Înscris: 09.01.2008
biroul arata chiar interesant si probabil o sa-mi fac asa ceva cand mi-oi lua apartament (ma batea gandu de mai demult)

arcade... nu m-a prins niciodata, dar arata bine :) pastreaza-l asa.

poti face cutia la comanda (lemn)
poti lipi pe ea ce vrei (autocolant printat)
si apoi poti baga inauntru ce vrei

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate