Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

Gaming/work setup

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
139 replies to this topic

#1
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Tinand cont ca buildul asta contine de toate (overclocking, racire, modare) am zis sa ii fac o descriere aici, poate vor si altii sa urmeze o cale similara.

Nota: nu stiu daca e rostul de un topic nou pentru build-ul meu personalizat asadar daca un admin considera necesar, il/o rog sa il mute unde ii este locul.

Sistemul l-am construit pentru gaming si pentru lucru (procesare de fotografii in lightroom si ceva compresie video din cand in cand). M-am gandit sa il fac in asa fel incat sa nu trebuiasca decat sa umblu la placa video la cate 1-2 ani, dupa cum se misca piata. Ma astept ca placa de baza+cpu+memorii sa faca fata macar 5-6 ani.

Si acum sa trecem la treaba ... lista componentelor:

Carcasa: Phanteks Enthoo EVOLV ITX (aici trebuie sa mentionez ca eu am vrut initial modelul clasic, fara fereastra laterala pentru expunerea componentelor dar cuimva prins in febra cumparaturilor am ales modelul gresit ... asadar m-am ales cu modelul negru-rosu cu fereastra laterala Posted Image ).
Sursa: Corsair AX860 860W
Placa de baza: ASUS MAXIMUS VIII IMPACT (z170)
Procesor: Intel core i7 6700K
Memorie: Corsair Dominator Platinum 32GB (2x16GB) 3200MHz / DDR4 / CL16
Placa video: ASUS GeForce GTX 1080 8GB TURBO (initial vroiam un STRIX dar nu incapea in carcasa pe care o vroiam de fapt cand concepeam proiectul si ulterior, cand am schimbat carcasa am uitat pur si simplu sa fac update si la placa video ... eh, asta sa fie problema, un pic de pierdere de performanta).
SDD system si jocurile "active": Samsung SSD 850 EVO SSD 1TB (MZ-75E1T0B/EU)
HDD storage: un WD banal (green) de 1TB - urmeaza sa pun ceva mai serios cand o sa raman fara spatiu.

Pentru racire am ales o solutie personala folosind "off the shelf components" cum s-ar zice. Pe scurt, astea sunt componentele care au intrat in racire:
CoolerMaster Seidon 240V - pe care l-am adaptat la placa video (detalii mai jos)
CoolerMaster Seidon 120 V2 - pentru CPU
Noctua NF-P14s redux-1200 PWM 140mm x2, pentru admisie in carcasa (achizitionate ieri, explicatii mai jos).

SI acum poze Posted Image

In primul rand nu sunt fan al carcaselor cu spectacol in interior (geam lateral) dar daca tot am ajuns sa am una din asta am zis sa ii dau o sansa. Am incercat initial cu ceva lumini colorate si am facut o incercare sa umplu spatiul gol cu ceva figurine de prin casa (tematice pentru gaming Posted Image ) dar nu mi-a placut ce a iesit .. asadar, acum, dupa ce am reconsiderat putin aranjamentul, am ajuns la lumini strict albe (alb cald, 2700 K) si o singura figurina ca sa umple spatiul evident prea gol (unde in mod normal ar trebui pusa pompa de apa al unui sistem full-custom de racire cu lichid),

De mentionat faptul ca aceasta carcasa este special construita pentru a gazdui multiple radiatoare pentru un sistem de racire cu lichid si ventilatoarele aferenta, in ciuda volumului mic general (suporta simultan 2 radiatoare de 240 mm si unul de 140).

Asa arata acum:
Attached File  1.jpg   488.5K   167 downloads

Racire GPU.

Am demontat placa video (renuntand la garantie, evident) si am separat radiatorul original de placa de aluminiu care asigura racirea VRM-urilor si a VRAM-ului. Fiind modelul TURBO, coolerul original nu incomodeaza adaugarea de capete de racire cu apa si chiar este necesar pentru a asigura un curent de aer pentru racirea restului componentelor , mai ales a regulatoarelor de tensiune (VRM) care se inching extraoridinar de tare daca sunt neglijate.

Tinand cont ca am folosit un sistem AIO dedicat CPU, capul de racire nu avea nici un sistem de prindere pentru GPU asadar, dupa putin studiu pe net, am ales solutia (aparent foarte populara de altfel) a soriceilor din plastic Posted Image ...
Am folosit 240V-ul pentru placa video caci GPU-ul are un TPU de 260-300W fata de CPU care are doar 90W ... deci e evident unde este nevoie mai mare de disipare.

Attached File  3.jpg   363.52K   154 downloads Attached File  4.jpg   306K   88 downloads Attached File  5.jpg   398.64K   82 downloads

Micile radiatoare care se vad acolo sunt niste resturi pe care le aveam prin casa si le-am pus ca parte a testului initial. Acum nu am mai facut poza cu sistemul curent dar daca sunt amatori as putea face un efort sa desfac jucaria si sa ii fac niste poze.
Pe scurt, acum sunt multe radiatoare lipite pe placa in dreptul VRM-urilor si a VRAM-urilor, in jurul ventilatorului este un inel din plastic care imita carcasa originala din plastic (pentru a forma presiunea si a dirija jetul de aer peste componentele de racit si nu aiurea in sistem) si mai este o structura pentru canalizarea aerului peste zona cu radiatoare a placii de racire VRM si VRAM.

Toate sunt ascunse in spatele decoratiunilor din aluminiu care se vad in poza lateral cu sistemul (prima din postare).

Racirea CPU este directa cu 120V-ul descris mai sus.


Cuplarile coolerelor si ale pompelor sunt facute cu ajutorul conectorilor originali ai placii de baza (pentru CPU cooler si pentru CASE cooler, la carcasa am folosit un splitter pentru update).
De asemenea placa de baza vine cu un controoler separat care poate controla alte trei coolere in mod independent, direct din bios. Pe placuta de extensie am cuplat in 2 sloturi cele 2 pompe ale sistemelor integrate (in turatie maxima si cu alerta cand trec off-line).
Al treilea slot l-am ocupat cu coolerul original al placii video care este controlat in functie de temperatura VRM-urilor (temperatura pe care o citesc cu un senzor de temperatura cu fir, care a venit cu placa de baza si pe care l-am cuplat tot la placa de extensie).
Placa video controleaza direct coolere de pe 240V printr-un splitter (a trebuit sa tai cablul original de la placa video si sa ii lipesc mufe noi.


Totul bine si frumos pana aici DAR ... este o mica problema. Desi racirea este buna in conditiile astea, in utilizare mare, fluxul de aer scos de sistem este mai mare decat fluxul de aer bagat de ventilatorul frontal al carcasei.
Asta inseamna ca in loc sa fie un flux de aer controlat din fata spre spate, in conditii de incarcare (cand ventilatoarele de evacuare urca spre 100% PWM) aerul circula haotic, intrand prin gaurile leacoperie din spatele carcasei.
Asta se poate verifica cu fum sau cu foi subtiri de hartie (eu foloseam niste servetele foarte subtiri puse cu scotch pe zonele de aerisire neutilizate din spatele carcasei).

Circulatia haotica a aerului duce la 2 probleme imediate:
1. racire mai putin eficienta a unor componente care se bazeaza pe un flux de aer curat din fata carcasei (chipsetul si coolerul original al placii video, care are gura de admisie indreptata in jos, sub figurina din carcasa).
2. praf care intra nemaifiind filtrat de filtrul de admisie, necesitand o curatire mult mai deasa a sistemului.

Am rezolvat problema asta in 2 pasi.
Intai am inlocuit coolerul original al carcasei (un monstru de 200mm, 750rpm):

Attached File  6.jpg   341.44K   85 downloads

Cu 2 coolere de 140mm cu caracteristici cunoscute si cu presiune statica mare

Attached File  7.jpg   321.3K   77 downloads

Ca un pic de teorie, sunt 2 tipuri de coolere: un tip orientat catre flux de aer cu zgomot cat mai redus (care se pun de obicei pe evacuare din carcasa, unde nu sunt nici filtre si nici radiatoare cu care trebuie sa se lupte (rolul lor este de a misca mult aer cu zgomot cat mai redus) si un tip orientat catre generarea de presiune statica adica ventilatoare care se lupta mai usor cu obstacole gen radiatoare sau filtre (avand anumite avantaje in situatii specifice).

Totusi, chiar si cu sistemul asa imbunatit am observat o presiune statica foarte putin pozitiva in carcasa (aerul injectat fortat prin admisie era doar putin mai mult decat aerul evacuat in conditii de incarcare maxima a sistemului) si desi temperaturile erau foarte bune in teste, imediat ce scoteam capacul frontal (practic inlocuind gurile de admisie cu toata suprafata frontala a carcasei) temperatura VRM-urilor scadea cu 4 grade si turatia cooleror de la GPU scadea cu ~150 rpm. In conditiile astea am decis sa mai adaug niste guri de aerisire si practic cu asta m-am luptat azi (ocazie cu care am descoperit ca placa mare metalica de pe capacul frontal era din fier si nu din aluminiu cum am crezut initial ... fapt care mi-a distrus o freza si a facut prelucrarea gaurii mult mai dificila). Gaura aditionala in sine nu a iesit prea estetica (folosind un bomfaier ordinar pentru a taia prin materialele respective) dar masca de deasupra a corectat aspectul.

Attached File  8.jpg   278.6K   87 downloads Attached File  9.jpg   330.63K   93 downloads

Acum i-am pus niste autocolant negru asa, la repezeala (masca respectiva e o placa din aluminiu) dar urmeaza sa o vopsesc cand am sa gasesc niste timp.


Cam asta e povestea pana acum ... cu configuratia curenta, astea sunt temperaturile in stres cu "gogoasa paroasa din iad" (Furmark) cu GPU stress si  CPU burner (7 thread-uri) simultan:

Attached File  temp.PNG   238.16K   83 downloads

"Extension FAN 3" este coolerul original al placii video, cel care acum are grija de VRM+VRAM. "Ext_sensor 3" e senzorul de temperatura cu fir fixat pe placa de disipare de langa VRM-uri.

Si-am incalecat pe-o .....

Edited by ro_explorer, 08 April 2017 - 23:51.


#2
sSorsy

sSorsy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 24.03.2017
Ce cauta Mario in carcasa? :D

#3
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Umple spatiul :D ... si arata cool.

#4
sSorsy

sSorsy

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 24.03.2017

View Postro_explorer, on 08 aprilie 2017 - 23:48, said:

si arata cool.
Da, smecher :)

Edited by sSorsy, 09 April 2017 - 08:59.


#5
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
M-am mai jucat un pic cu controlul coolerelor mai precisd senzorul de temperatura considerat de fiecare in parte si curba de turatie vs. temp.

Acum am asa:
Coolerul de admisie din partea de jos (care e cumva in dreptul sursei si a placii video) este controlat de temperatura VRM-urilor de pe placa video, cu o curba usor agresiva (ca sa serveasca un flux mai puternic de aer cand incepe o activitate mai serioasa pe partea de GPU).
Coolerul de admisie de deasupra e controlat de temperatura CPU-ului intr-o curba medie (intra in mod de turatie de peste 60% cand procesoruil ajunge la 65 de grade).
Coolerul original de pe placa video (care acum raceste doar VRM-urile si VRAM-ul de acolo) este controlat intr-un regim de turatie maxima in mod totusi silentios de temepratura VRM de pe placa video.
Coolerele de la radiatorul cu lichid al placii video (2x120) si al celui de la cpu (1x120) sunt controlate de temperaturile respective (GPU si CPU) in curbe silentioase de turatie.

Cu setupul asta azi, dupa vreo 3 ore de Ghost recon Wildlands, treaba statea cam asa (graficele sunt pe un monitor secundar cuplat pentru testul asta):

Attached File  snap1.jpg   224.51K   35 downloads Attached File  snap2.jpg   328.37K   36 downloads

Si imediat dupa ce am inchis jocul ...

Attached File  after.PNG   422.55K   28 downloads

Nu stiu cat de bun o fi setupul de racire/zgomot comparativ cu un sistem similar dar eu unul ma declar foarte satisfacut de rezultat, mai ales dupa cate calcule si teste am facut Posted Image.
Ce e important este ca am loc de overclock (deja placa video este overclocked 15%, cpu-ul este stock caci nu am motive sa forjez la el ... inca) in temperaturi scazute si in liniste aproape absoluta.

Edited by ro_explorer, 16 April 2017 - 01:18.


#6
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Gata, am scapat de carcasa cu geam Posted Image ... a fost ziua lui fi'miu intre timp si i-am construit un PC Posted Image ... am comandat cu ocazia asta o carcasa identica dar complet neagra si fara geam (a fost mai ieftina cu 10 euro din cauza lipsei geamului Posted Image ).
Acum am un "old school" power house, o caramida neagra care tace si face. Am reusit sa vopsesc si placa din fata adaugata de mine pentru extra flux de aer.

Attached File  DSC08223.JPG   222.04K   64 downloads  Attached File  DSC08226.JPG   271.89K   65 downloads

#7
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Studiu de caz ...

Sa incep cu inceputul ... am 2 core i7 acasa .. un 6700 (pe un Asus B150i pro gaming) si un 6700K (pe un asus Z170 maximus viii impact). 6700-le este racit momentan cu coolerul stock intel (urmeaza un AIO pe el curand) iar 6700k -ul este cel descris in topicul de fata in primul post (racit cu un Cooler Master seidon 120v2).

Pentru monitorizare folosesc HW Info.
Ambele procesoare au un comportament similar cand vine vorba de profilul termic: stau in idle la cca 30 de grade si au sarituri de temperatura foarte bruste in utilizare, ca si cum racirea reactioneaza taziu. Practic, la ambele pot vedea varfuri de la 30 la 55 de grade bruste. Cand sunt in utilizare intensa (teste sitetice, gen cpu burner de exemplu) urca relativ repede pana la temperatura de echilibru. 6700-le ajunge pe la 80-85 de grade (o sa se mai calmeze dupa ce ii pun AIO-ul) iar 6700K se duce in 70 de grade. Nu depaseste acel prag, eventual are mici fluctuatii la 70-71 de grade in 100% utilizare pentru o perioada lunga de timp (l-am tinut asa in teste vreo ora ieri).

Paginile de pe forumurile de profil (toms hardware, linus tech tips, overclockers.net, etc) au pareri si pareri despre comportamentul asta .. unii spun ca variatiile bruste de temperatura se datoreaza contactului termic deficitar cu coolerul, altii ca e o problema la intel cu contactul termic in interiorul procesorului, etc etc ...
Intel spune ca pentru a testa cu acuratete maxima procesoarele lor sa se foloseasca unealta lor de test asa ca am luat de la intel de pe site softul lor de diagnoza pentru procesoare si, evident ca testul a dat PASS. Totusi, softul lor tot nu arata ce temperaturi reale sunt in procesor, sustinand in acelasi timp ca "3rd party" apps nu citesc corect.

Acum, m-am gandit sa fac un overclock de test pe K-ul cu pricina sa ii vad limitele .... l-am dus cu succes in 4600MHz stabil in test sintetic. Temperaturile pe core-uri (raportate de HW info) erau 100 grade celsius, constante, si nu se vedea nici urma de thermal throttling ... deci banuiesc ca sistemul era stabil in acel punct, chiar daca e la limita.

Problema care ma framanta este: de ce totusi, chiar si la 4 core-uri in 100 de grade (raportate), cu un sistem stabil, din radiatorul AIO-ului procesorului nu oese aer fierbinte ci doar cald ?
La un TDP de 95W (care cu overclock si overvoltage agresiv banuiesc ca se duce spre 150W, care e si limita AIO-ului) ma asteptam ca totul sa "fiarba" pe acolo ..

La GPU, care e racit tot cu un AIO, dar dublu ca suprafata fata de CPU (la un TDP declarat de 180W fara OC) cand GPU-ul sta in stres cam 20 de minute aerul scos prin radiatorul dublu asociat este destul de fierbinte (estimez pe la 40-50 de grade) in conditiile in care nucleul GPU sta in 55-60 de grade (conform softului de monitorizare).

Puteti explica comportamentul asta? Eu unul sunt un pic cam pierdut ... trebuie sa mai studiez se pare.

#8
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Pentru ca nu mi-a raspuns nimeni, mi-am raspuns singur cautand informatii pe forumuri si am si rezolvat problema ...

Pe scurt, am ajuns sa fac asta (in imagini) Posted Image ...


Uneltele si obiectul tinta  ...

Attached File  IMAG0253.jpg   332.03K   29 downloads Attached File  IMAG0254.jpg   350.05K   36 downloads


Operatiunea "scoateti capacul" (prima oara in viata mea cand fac asa ceva) ...

Attached File  IMAG0257.jpg   455.67K   37 downloads Attached File  IMAG0258.jpg   407.93K   34 downloads


Re-montare fara a lipi capacul, folosind pasta termica din prima poza (ce a venit implicit cu AIO-urile de la cooler master) ...

Attached File  IMAG0259.jpg   368.85K   33 downloads Attached File  IMAG0260.jpg   559K   33 downloads Attached File  IMAG0262.jpg   458.97K   37 downloads



Tadaaaaaa ...

Attached File  IMAG0264.jpg   320.08K   39 downloads


Totusi, desi sistemul boota perfect, temperaturile erau si mai rele decat inainte de "delid" si la 1-2 minute de benchmark computerul se restarta armonios ... asta fara nici un fel de overclock, totul stock (frecvente si voltaje).

Am dat repede fuga la un magazin local de profil si am cumparat niste pasta termica serioasa, am demontat iar ragalia la maxim si am inlocuit pasta atat de pe cip cat si de pe capsula.

Attached File  IMAG0265.jpg   364.52K   45 downloads

De data asta treburile s-au asezat pe calea cea buna.

Am ajuns de la asta:

Attached File  cpu_b4_def.JPG   41.82K   42 downloads


la asta:

Attached File  cpu_after_4600.JPG   43.07K   41 downloads


Toate temperaturile stau linie si sitemul e super stabil ...

Attached File  bench-test-OC.JPG   81.72K   36 downloads


Daca tot am umblat masiv in computer am modificat si pozitia diferitelor elemente de racire marind eficienta in incarcare si micsorand zgomotul si asa redus care era, profitand de faptul ca nu mai am geam lateral asadar poate sa arate si un pic mai dezorganizat.

Attached File  IMAG0268.jpg   615.07K   31 downloads

Si-am incalecat pe-o sea .....

Attached File  compare.JPG   45.63K   30 downloads

**** not bad, dar se poate si mai bine ... ma tine placa video in loc caci nu suporta OC prea serios.

Edited by ro_explorer, 18 May 2017 - 19:42.


#9
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Am reusit sa mai scap de cateva grade in incarcare maxima cu acelasi overclock micsorand tensiunea pe CPU.
Graficul de deasupra era cu 1.36V si LLC 5 ... acum am coborat la 1.32V si LLC 5

Attached File  cpu_after_4600_132.JPG   42.54K   24 downloads

Incredibil ce diferenta de putere disipata poate sa fie de la o scadere a alimentarii cu 0.04 V in frecventa inalta. Am incercat si cu 1.28V dar nu mai e stabil sistemul. Am sa ma mai joc, probabil ca mai pot reduce un pic dar deja ma declar multumit cu ce am obtinut pana acum.

Edited by ro_explorer, 18 May 2017 - 20:25.


#10
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Azi am "modat" sistemul cu un mousepad (daca se poate numi mousepad, eu i-as spune "fata de masa") ... oricum, ma intreb de ce nu mi-am luat o traznaie din asta de prima data: Asus-Sheath

Attached File  IMAG0281.jpg   587.96K   62 downloads

Edited by ro_explorer, 23 May 2017 - 19:47.


#11
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Timpul pentru upgrade ... trebuie sa ma opresc cumva ca incepe sa se uite nevasta urat la mine Posted Image

Ma baraia fi'miu sa ii iau cooler la cpu ca el era cu cel stoc intel si in load mare facea galagie asa ca am zis ca e timpul sa o pun de un upgrade la mine si sa ii dau lui un AIO, care ramane, dupa caz.

Pe specificatiille carcasei mele scrie ca suporta radiatoare duble de 280 (sus), 240(sus si in fata) si simple de 120 si 140 ... asadar planul era sa ii dau lui fi'miu Seidon 120v v2 si sa pastrez eu 240-ul in combinatie cu unul nou, cu radiator dublu.

Cum racirea placii video era un fel de carpeala (vezi poze mai sus) am zis sa iau un kit de racire universal pentru GPU pe care sa il utilizez si in viitor.
Supriza, la magazinul local de componente aveau NZXT Kraken G10 (adaptor universal GPU pentru AIO-urile NZXT) asa ca ... am atasat un G10 din asta la cel mai bun AIO pecare il aveau - Kraken X61 ...

Attached File  IMAG0321-01-01.jpg   233.49K   19 downloads

Montarea a decurs fara evenimente ... fiind chiar simplu:

Attached File  IMAG0324.jpg   466.36K   20 downloads  Attached File  IMAG0323.jpg   414.4K   20 downloads  Attached File  IMAG0322.jpg   448.18K   32 downloads

Ulterior, din cauza ca a trebuit sa invart radiatorul in carcasa am rotit si capul de racire
Attached File  IMAG0325.jpg   363.13K   34 downloads

Dezamagirea a venit din partea carcasei si a AIO-ului NZXT ...
Ca idee, oricum nu iau de bun ce spun producatorii pe hartie dar la astea 2 chestii mi-am "furat-o".

Carcasa, supriza, surpriza, nu poate sustine simultan un radiator de 280 si unul de 240 decat daca renunt la un cooler de la cel de 280 ... ceea ce e stupid. Am incercat tot felul de scenarii si fara sa bag discul in carcasa ca sa fac decupaje nu am cum sa le fac sa fie prietene .. asa ca am renuntat la idee si am ajuns sa bag Krakenul pentru GPU cu Seidonul 120V in configuratie push-pull pentru CPU. Data viitoare am sa casc ochii la specificattile de detaliu ale carcasei.

Krakenul X61 are niste performante superbe. Ventilatoarele cu care vine au o presiune statica de speriat .. sufla prin radiator ca si cum nu ar fi .. la faza asta le dau drepate reviewerilor. Totusi ... zgomotul .. vai vai ... am incercat azinoapte pana pe la 2 sa ma joc cu curbele ventilatoarelor de la kraken si nu am reusit sa le fac sa nu se auda. singurul punct suportabil (pentru mine) este cand sunt in 700rpm dar la turatia aia nu au suficienta presiune ca sa ventileze corect radiatorul asa ca trebuiau accelerate un pic in incarcare .... si erau deranjante (repet, pentru mine).

Dupa ce am vazut ca nu este iesire din situatia asta, am pierdut vreo 2 ore pe net citind review-uri despre coolere de 140mm cu zgomot cat mai mic si cu presiune statica mare ... si m-am dus la magazin, evident ...

Attached File  IMAG0332.jpg   299.3K   45 downloads


Acum e liniste. Ventilatoarele astea sunt din alta lume ... absolut silentioase cu super presiune statica si fara nici un zgomot mecanic la turatii mici (si, apropos de turatii mici, pot cobora pana in 350-400 rpm in ciclu PWM 20%). Merita si ultimul cent.

Si ... cam atat ... acum e liniste si rece. E atat de liniste incat nu este nici o diferenta de acustica intre idle si incarcare 100% (poate dupa vreo ora de chin sa urce usor ventilatoarele .. dar asta trebuie sa testez azi Posted Image ).

Asta e monstrul in starea actuala:

Attached File  IMAG0328.jpg   446.01K   48 downloads

Edited by ro_explorer, 05 June 2017 - 18:45.


#12
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Ca sa nu mai continui discutia despre zgomot si eficienta pe topicul de la sfaturi achizitie, continui "blogul" aici cu ultimul benchmark de azi.

Attached File  bench.jpg   736.55K   18 downloads

Conditiile curente:
CPU OC la 4.5GHz turbo
GPU OC la 1840 MHz baza , 2100MHz turbo boost (+233MHz)

OC-ul probabil ca merge un pic mai sus atat la CPU cat si la GPU dar nu mai am rabdare sa tot fac reboot-uri daca imi iau freeze in benchmarkuri. Mi-am construit compul sa ma joc pe el nu cu el.

#13
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Test de sunet (de curiozitate personala si nu numai).

Setup: ora 00:00 (cand restul oamenilor normali la cap, inclusiv familia mea, dorm), dus in alta camera ceasul de perete si pisica, oprit frigiderul si congelatorul (deh, open space apartment).

Biroul, acelasi ...
Attached File  desk.jpg   359.71K   41 downloads

Am adunat toate telefoanele mobile din casa, am instalat pe ele smart tools si testat care e cel mai sensibil dintre ele pe modul "sound meter". Castigator a iesit batranul Nexus 4.

Masurare: trepied cu un suport de pahar din cauciuc si telefonul pe el, in modul "flip" (cu microfonul spre sursa de zgomot, adica in fata).

Pozitia 1: asa cum stau eu la birou, cu microfonul la un nivel unde se poate face o masurare cantitativa si calitativa (cca 1m distanta pana la carcasa).

computerul oprit
Attached File  top1.jpg   314.01K   42 downloads

idle-windows
Attached File  top2.jpg   363.18K   35 downloads

benchmark (unigine valley plus cpu burner pe 7 threaduri)
Attached File  top3.jpg   377.51K   35 downloads


Pozitia 2: la 30 cm de carcasa, cu microfonul indreptat diagonal spre laterala pc-ului si spre peretele spre care este evacuarea.
Attached File  bot.jpg   286.08K   29 downloads


Coolere IDLE (rpm):
- CPU: 2x120mm - 450
- GPU: 2x140mm - 600
- Case IN: 120mm - 950
- Case OUT: 140mm - 450
- VRAM/VRM: OFF (porneste doar cand temperatura placii de la VRM/VRAM trece de 50 de grade)

Coolere FULL-LOAD (rpm):
- CPU: 2x120mm - 1200
- GPU: 2x140mm - 900
- Case IN: 120mm - 1200
- Case OUT: 140mm - 500
- VRAM/VRM: 1150

Nivel de sunet inregistrat in pozitia de sus (db):

OFF: 17
IDLE login screen (cand inca nu s-au activat programele de control ale curbelor de la coolere): 20
IDLE windows: 18
FULL CPU only: 21
FULL GPU only: 20
FULL LOAD: 23

Deci un delta de 6 decibeli intre complet oprit si full load (cu delta de 3 in  browsing, etc, ce nu solicita nici procesorul nici placa video).

Nivel de sunet inregistrat in pozitia de jos (db):
OFF: 15
IDLE login screen (cand inca nu s-au activat programele de control ale curbelor de la coolere): 23
IDLE windows: 20
FULL LOAD: 40

Delta de 25 decibeli cand stai la 30 cm de sistem si auzi si aerul de pe evacuare.

Am observat ca activitatea discului mecanic afecteaza sunetul generat cu +2-4db (din pozitia de sus).
Eu zic ca e rezonabil per total Posted Image

Edited by ro_explorer, 14 June 2017 - 01:02.


#14
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Am modificat iarasi putin configuratia coolerelor.

Acum am pe intrare 2xNoctua NF-P14s, CPUI doar cu pull cu un CoolerMaster 120mm (push-ul fiind de la cele 2 noctua) si un alt CoolerMaster 120mm pe evacuare in spate.

Attached File  IMAG0429-01.jpg   216.58K   22 downloads  Attached File  IMAG0433-01.jpg   306.01K   26 downloads

Am facut niste teste de temperaturi (zgomotul e acelasi ca mai sus aparent)

Conditii de test:
- un Chrome care ruleaza un playlist din youtube
- FurMark CPU burn pentru incarcare CPU
- Unigine valley pentru incarcare GPU
- HWinfo pentru monitorizare grafica
- temperatura ambianta 27.4 grade (a venit vara)

Am pornit burn testele si le-am lasat sa mearga pana cand s-au stabilizat temperaturile si turatiile.

Rezultate in ordine cronologica:

Idle si apoi burn doar pe CPU

Attached File  idle+CPU.JPG   517.96K   25 downloads

Idle pentru revenire temperaturi CPU si apoi burn doar pe GPU

Attached File  idle+GPU.JPG   578.44K   17 downloads

Burn CPU + GPU

Attached File  CPU+GPU.JPG   581.97K   15 downloads

#15
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Saga linistii continua ...

Attached File  IMAG0467-01.jpg   480.83K   29 downloads

#16
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Nu am mai scris nimic pe aici de mult caci nu prea i-am facut nimic jucariei ... dar i-a venit timpul. Ma deranja mereu faptul ca nu reuseam sa montez ambele radiatoare mari in carcasa de la pHanteks (cel de CPU de 240mm si cel de la GPU de 280mm). COmpromisul care se vede si mai sus a fost sa pun un radiator de 120 la CPU pana gasesc o solutie. Solutia a fost sa schimb carcasa ... asadar, bye bye Phanteks Enthoo Evolv ITX, welcome Fractal Design Nano S.

Ce m-a suprprins la nano S este faptul ca desi esta mai mica fizic decat Evolv ITX, spatiul interior este mai mare si, pentru entuziasti, se poate elimina capacul de deasupra (din plastic, prins cu clipsuri) lasand loc unei grile de aerisire pentru evacuare (cautati carcasa pe net ca sunt catralioane de review-uri si poze din toate unghiurile).

Pe scurt, am mutat totul din vechea carcasa cu niste mici modificari: coolerele de 140mm sunt toate Corsair ML si radiatorul de procesor a devenit cel initial planuit, de 240mm.

Si carcasa a suferit niste modificari functionale:
- admisia care original se facea pe jos si prin fata acum se face pe jos si pe sus, evacuarea facandu-se fata-spate.
- filtrul de praf initial ascuns sub masca fata a fost ajustat (taiere/pilire) pentru a se cupla magnetic pe grila de deasupra care acum a devenit admisie.

Cam asa arata acum ...

Attached File  1.jpg   532.75K   15 downloads   Attached File  2.jpg   571.07K   15 downloads   Attached File  3.jpg   629.98K   14 downloads


FIltrele de praf sunt usor accesibile si nu trebuie demontat absolut nimic ...

Attached File  4.jpg   664.57K   14 downloads


Coolerele de deasupra, de admisie (nu mai aveau pe stoc ML-uri fara led asa ca am luat si eu ce era mai discret .. cu led.-uri albe) si cele frontale, de evacuare (GPU) de sub masca ...

Attached File  5.jpg   798.29K   16 downloads Attached File  6.jpg   692.78K   24 downloads


Si o vedere generala din lateral (se pot vedea si coolerele aditionale , unul de admisie, in podea si unul de evacuare in spate).

Attached File  7.jpg   950.56K   26 downloads

Initial am vrut sa nu mai montez coolere dedicate pentru CPU dar tinand cont ca radiatorul de 240 este montat cu un adaptor de cele 2x coolere de 140mm, a ramas spatiu intre coolere de deasupra si radiator si nu se crea suficienta presiune statica ca sa fie o racire eficienta, asa ca am pus coolere originale cu care a venit AIO-ul in regim pull, cu turatie scazuta.

Efectul total este ca sunetul in idle este usor mai mare decat vechea carcasa (datorita faptului sa "tavanul" elimina zgomotul direct in sus, fara nici o suprafata absorbanta ... dar datorita fluxului de aer MULT imbunatatit comparativ cu Phanteks, in full load este practic acelasi sunet ca in idle (ventilatoarele se tureaza de la 500 rpm la 700 rpm, de abia sesizabil practic).

Edited by ro_explorer, 03 October 2017 - 21:24.


#17
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Azi am ramas impresionat de un produs ... nu ma asteptam.

Pentru ca am procesosul delid (de cand l-am luat) si pentru ca temperaturile sareau repede un sus chiar si cu pasta dintre procesor si IHS schimbata cu ceva high-end (cu cristale de diamant pentru o conductivitate termica ridicata) am zis ca este timpul sa incerc si metal lichid .... si am incercat ...

Attached File  20171006_172324.jpg   535.85K   30 downloads Attached File  20171006_175354.jpg   514.47K   38 downloads

Am pornit compul cu emotii dupa procedura de aplicare a metalului lichid (l-am aplicat doar intre procesor si IHS, intre IHS si capul de la AIO am pasta clasica high-end caci nu vreau sa risc sa curga o picatura din metalul cu pricina printre componente).

Deci .. da ..

Frecventa STOCK 100% ,

cu pasta cu metal
Attached File  test-pasta-4000.JPG   60.18K   34 downloads Attached File  test-metal-4000.JPG   60.91K   28 downloads

Overclock la 4200,

cu pasta cu metal
Attached File  test-pasta-4200.JPG   58.88K   23 downloads Attached File  test-metal-4200.JPG   59.81K   27 downloads

Si, daca tot sta rece, am zis sa reactivez profilul de 4500 pe care il salvasem in testele anterioare dar nu l-am folosit permanent pe motiv de temperaturi care ajungeau in 80-85 de grade in utilizare ridicata de durata.

Am doar snapshot cu metal ... dar e foarte relevant Posted Image

Attached File  test-metal-4500.JPG   57.92K   26 downloads

Concluzie:
Nu se justifica cu adevarat un delid decat daca se pune metal lichid in loc Posted Image.

Edited by ro_explorer, 06 October 2017 - 19:23.


#18
ro_explorer

ro_explorer

    Membru impartial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,655
  • Înscris: 15.12.2009
Benchmark de stres 100% GPU + CPU simultan  (unigine valley plus cpu burner pe 7 fire) .. temperaturile s-au stabilizat la 60 de grade atat la procesor cat si la placa video ci toate coolerele in jurul a 800RPM (850 cpu, 750 gpu).

Attached File  temp_bench1.JPG   641.43K   13 downloads

Si revenirea de dupa stres ...

Attached File  temp_bench2.JPG   406.34K   12 downloads

Edited by ro_explorer, 07 October 2017 - 14:55.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate