Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Noul format Jpegli iși propu...

Dade, dade

Parola la lock screen

Deparazitare externa pisici fara ...
 Seriale turcesti/coreene online H...

Merita un Termostat Smart pentru ...

Sfat achizitie MTB Devron Riddle

Problema mare cu parintii= nervi ...
 switch microtik

Permis categoria B la 17 ani

Sfaturi pentru pregatirea de eval...

Crapaturi placa
 cum imi accesez dosarul electroni...

Momentul Aprilie 1964

Sursa noua - zgomot ?

A fost lansat Ubuntu 24.04 LTS
 

Cerere despagubire catre FGA - cat dureaza inregistrarea / solutionarea?

- - - - -
  • Please log in to reply
84 replies to this topic

#1
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Va salut! Pe 26.08.2016 am avut o mica tamponare in Tg-Jiu, cu un taximetrist brasovean aflat in vacanta. Tocmai lasasem o persoana la piata, nu ma aflam in miscare desi aveam motorul pornit, cand am fost lovit de acest domn care schimbase banda fara sa se asigure.
Am incheiat acea intelegere amiabila cu gandul ca daca as fi chemat Politia rutiera, l-ar fi lasat pe om fara loc de munca, nu numai fara permis. Am avut neplacerea sa constat ca asigurarea acestuia era la Carpatica Asig SA, fapt pentru care ne-am deplasat la sediul firmei din Tg-Jiu. Aici ni s-a spus sa contactam reprezentantul Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), intrucat dumnealor nu se mai ocupa de daune (fiind in faliment?!).
L-am contactat pe respectivul care ne-a spus ca dumnealui este la Craiova si ne-a indrumat ce formulare sa scoate si de unde. Mi-a spus sa trimit Cererea de deschidere a dosarului de daune (Anexa 3) pe adresa de mail a FGA-ului, urmand ca sa fiu contactat imediat ce cererea este inregistrata de catre reprezentantul local al FGA, acest domn de la Craiova. Buunn!
Am intocmit documentele impreuna cu domnul din Brasov, le-am trimis pe adresa de mail a FGA si am primit un mail de confirmare, trimis probabil automat.
De atunci, astept! Stie cineva cat dureaza pana cererea este inregistrata si care este termenul legal in care FGA-ul trebuie sa faca asta? In cazul in care nu sunt contactat, ce ar trebui sa fac?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

#2
crocko.dilul

crocko.dilul

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,540
  • Înscris: 30.07.2007
Sunt intr-o situatie similara, am facut cererea de despagubire. Ma astept ca solutionarea sa dureze foarte mult, poate mai mult de un an.
Abia dupa pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive FGA despagubeste.
Mai multe aici: http://www.fgaromani...a-asiguratilor/
Ghid Carpatica: http://www.fgaromani...d_Carpatica.pdf

#3
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Pai am impresia ca cu 27.07.2016 s-a inceput procedura de faliment.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dispus prin Decizia nr. 1498/27.07.2016 retragerea autorizației de funcționare a societății CARPATICA ASIG S.A. și promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, în temeiul Legii nr. 503/2004 (republicată) şi a Legii nr. 85/2014, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a proteja consumatorii de produse și servicii de asigurare, în România există Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor. FGA are ca scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător intrat în procedura de faliment. Destinaţia principală a sumelor, aflate la dispoziția FGA, este plata către creditorii de asigurări a indemnizaţiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate în condiţiile legii și a primelor datorate de asigurător pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit de acesta, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege (450.000 lei/ creditor de asigurare).
În cazul insolvenței unei societăți de asigurare autorizată și aflată sub reglementarea și supravegherea ASF, creditorii de asigurare beneficiază de suportul FGA în vederea plății indemnizaţilor și/sau despăgubirilor datorate conform contractelor de asigurare încheiate cu societatea de asigurare. Practic, creditorii de asigurare nu mai trebuie să se adreseze instanțelor judecătorești, decât dacă doresc acest demers sau dacă suma pe care o solicită depășește plafonul de garantare legal.
Creditorii de asigurări pot solicita plăți, conform Legii nr. 213/2015, cum ar fi:
1. sumele cuvenite creditorilor de asigurări a fi plătite de către FGA aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare,
2. despăgubirile/indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări datorate conform contractelor de asigurare facultative/obligatorii încheiate cu societatea CARPATICA ASIG.
În situația unor daune produse anterior adoptării deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar și în situația producerii după această dată a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării/persoanele păgubite se pot adresa FGA.
Din momentul publicării Deciziei ASF nr. 1498/27.07. 2016 privind societatea CARPATICA ASIG, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului.
Persoanele îndreptățite la plata despăgubirilor de la FGA se pot adresa acestuia și ulterior, dacă dreptul de creanță s-a născut după data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment.
Orice persoană care invocă vreun drept de creanță împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară și cea a denunțării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunțării de către instanță a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată FGA. Data va fi publicată pe pagina de internet a ASF și pe pagina de internet a FGA.
Conform Legii nr. 213/2015, art. 12 alin. (1) și (2), FGA va proceda la deschiderea dosarelor de daună, la constatarea tehnică a avariilor, la instrumentarea dosarelor de daună, precum și la avizarea lor din punct de vedere tehnic.
FGA  vă  va  pune  la  dispoziție  cererea-tip  pe  care  urmează  să  o  completați  și,  de asemenea,  vă  va  informa  cu  privire  la  documentele  justificative  care  trebuie  să însoțească această cerere. Informațiile vor fi disponibile pe paginile de internet ale FGA și ASF.

Extras din Ghidul Carpatica...

Edited by DeuxEx, 06 September 2016 - 06:57.


#4
OmulLLORT

OmulLLORT

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 06.09.2014
Daca nu-i bati la cap cu telefoane, tot astepti.

Quote

am avut o mica tamponare in Tg-Jiu, cu un taximetrist brasovean aflat in vacanta. Tocmai lasasem o persoana la piata
Posted Image

#5
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
La numerele lor de la sediul central din Bucuresti suna tot timpul ocupat. I-am contactat pe mail si pe formularul de pe site-ul lor, dar fara rezultat.

#6
alcris01

alcris01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 07.10.2007
Rezolvat dosar de dauna prin FGA (vinovatul accidentului era asigurat RCA la ASTRA). Am reparat masina pe banii mei, apoi am depus la FGA chitanta dupa plata facturii, devizul reparatiei, dovada de la politie, copie dupa procesul verbal de constatare. A durat din octombrie 2015 pana in iulie 2016 cand am primit banii, exact cat a costat reparatia. A durat ceva, dar au fost corecti.

#7
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Pe mine nici macar nu m-au anuntat ca s-a deschis dosarul de dauna.

#8
alcris01

alcris01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 07.10.2007
Vezi ca trebuie sa-i contactezi online, pe site-ul FGA gasesti niste formulare tip, le completezi, apoi te programeaza la un service autorizat pentru inspectia daunei, inspectorul lor iti elibereaza o fisa de reparatii pe care o depui impreuna cu celelalte documente la registratura lor sau probabil fiind din provincie le trimiti prin posta. Apoi astepti... Succes!

#9
OmulLLORT

OmulLLORT

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,756
  • Înscris: 06.09.2014
Avand in vedere cate societati de asigurare au dat si vor mai da faliment, sa pui updateuri cu evolutia cazului, va fi folositor pt multi.

Edited by OmulLLORT, 06 September 2016 - 15:26.


#10
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Mi s-a spus sa trimit doar acel formular (Anexa 3) pentru a se deschide dosarul de daune. Abia dupa ce se dechide acel dosar si reprezentantul FGA va constata daunele voi duce masina intr-un service.
Azi am vorbit cu acest reprezentant si mi-a spus ca a primit cateva cereri de la sediul central, ultima fiind datata cu 24.08. Ma gandesc ca saptamana viitoare va veni si randul meu. Va tin la curent cu evolutia situatiei, daca sunteti interesati.

#11
t-balt

t-balt

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,136
  • Înscris: 05.08.2005
Eu am dosarul de dauna depus, cand sa faca plata au intrat in faliment..  In momentul in care se va judeca la judecatorie falimentul carpatica si se va pronunta ca e in faliment. Abia de atunci se vor incepe platile. Pana atunci repari masina si ori platesti din banii tai ori o lasi in service pana fac astia platile. Minim 2-3 luni si pana la 1 an...
Recomandarea mea..daca masina poate fi folosita, deschide dosarul, fa constatarea initiala, iar masina du-o la reparat abia dupa pronuntarea la judecatorie a falimentului si cei de la FGA anunta pe site ca incep platile. Altfel ramai cu masina blocata sau platesti tu din buzunarul tau.

#12
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Pai n-am decat sa platesc din banii mei si sa-i recuperez dupa aceea de la asigurator (FGA)...

#13
alcris01

alcris01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 07.10.2007
Este singura optiune rezonabila, doar n-o sa stai luni de zile cu masina imobilizata. Sigur, iti cam usureaza buzunarul, dar cheltuiala o recuperezi in final de la FGA, mai putin binecunoscutele „atentii” care se lasa in service-urile din Romania.

#14
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Cu service-ul nu e o problema, ma asteapa baietii din ziua tamponarii :) Numai ca nu am vrut s-o duc pana nu imi deschid cei de la FGA dosarul de dauna.

#15
alcris01

alcris01

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 163
  • Înscris: 07.10.2007
La mine a fost mai simplu, cu procesul verbal de constatare si dovada de reparatie primite de la politie, m-am prezentat la service, am lasat masina si in cele cateva zile cat a durat reparatia, m-am ocupat si de formalitatile de la FGA. Daca ai apelat la constatarea amiabila, atunci sigur trebuie sa deschizi in prealabil dosarul la ei.

#16
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
Da, am incheiat o intelegere amiabila. Cel care m-a lovit era taximetrist si cei de la Politie i-ar fi luat permisul. Ori sa lasi un om fara paine, chiar si pentru o luna, mi se pare un lucru aberant in Romania contemporana.

#17
Dany_Darke

Dany_Darke

    ✠ Fear of the dark ツ

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 21,821
  • Înscris: 07.06.2014
problema este ca multi merg pe premiza asta si nu invata nimic din ele, cu prima ocazie face la fel.

#18
DeuxEx

DeuxEx

    Dark Matter

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,181
  • Înscris: 11.11.2007
A fost o tamponare, omul nu a avut nicio intentie sa ma loveasca. Cauza problemei e ca el nu e din Targu-Jiu, altfel n-ar mai fi schimbat banda. Configuratia strazii nu permite utilizarea acelei benzi din cauza masinilor parcate pe jumatate din acea banda. Nefiind localnic, habar nu avea de unde sa stie.
Trecu si vinerea asta, si FGA-ul nu ma suna. Luni fac o mica reclamatie la ANPC...

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate