Ascuțirea lamei de tăiere la motocositoare
Last Updated: May 29 2019 21:50, Started by
alinm572
, May 05 2016 21:32
·
0
#19
Posted 09 May 2016 - 08:19
Si ecruisarea apare in cazul otelurilor fara continut de mangan?
Grig |
#20
Posted 09 May 2016 - 10:02
Ecruisarea e un proces care apare si la alte metale decat otelul, practic in urma actiunii mecanife externe apar modificari ale structurii cristaline ale materialului, cristalele alea se rup si sau se inghesuie unul in altul, lucru care scade capacitatea de deformare plastica....
pentru revenire la structura initiala materialul trebuie incalzit pana la o tenperatura oarexare, specifica materialului... Poti ecruisa si cupru, si aluminiu..spre exemplu. Materialul ciocanit devine mai dur, mai rigid, mai casant....il incalzesti si redevine moale...de ce bijutierii sau tiganii caldarari tot incalzesc periodic aurul sau cuprul si apoi il racesc in apa? ca sa il "decaleasca" zic ei, impropriu. nu are treaba cu manganul neaparat, tu te referi la altceva, intr-ad3var manganul in aliajul numit otel confera niste proprietati legate de stabilitatea in conditii de temperatura samd...dar nu e cazul aici. Ia o moneda de 50 bani, ciocaneste-o si compara...incalzeste-o la rosu si raceste-o....sau o bucata de cupru, un conductor..fix aia se intampla acelasi fenomen se intampla si cand bati coasa...taranul nu de fraier bate coasa in loc sa o pileasca....uneori coasa nici nu e din otel tare, tu o iei, o ascuti si zici ca e proasta...de fapt nu o exploatezi cum trebuie...trebuie batuta... altele sunt mai dure, calite mai sus..o bati si se rupe, acel otel are o capacitate mai mica de deformare plastica... Fiecare material cu dichiaul lui.... Desi pare imposibil sa turtesti fierul in iarba, la vitezele la care lucreaza cutitul fix in iarba se bate acel tais... E moale materialul fix pentru ca la vitezele alea un material mai tare ori se ciobeste ori se toceste , prin ecruisare devine casant si daca nu e suficient de gros, devine casant...e mai prost ca unul moale.... Plus ca un otel mai tare s-ar ascuti mai greu, daca pui unealta elextrica il decalesti samd... Bune ar fi otelurile mai rapide, care lucreaza la cald. Panza de gater de exemplu, un L6 sa7 echivalent...dar aia e casanta daca dai cu ea in piatra, nu vrei in niciun caz sa sara table la turatiile alea. deci decat un otel mai bun dar periculos pt utilizator, mai bine unul moale care se toceste repede....il ascuti mai des dar usor, faci treaba si pleci sanatos di intreg acasa. Iti dai seama ca altfel, daca erau materie mai bune, makita sau stihl nu foloseau table ordinare...3 drept, un otel bun e si mai scump de pus in opera chiar daca materia prima nu e mult mai scumpa...dar treaba e ca nu prea se preteaza deci de 5 ori mai scump si cu 20% mai bun ar fi total aberant. Deci ascutiti cu sarg si fara jena xa asa e conceput...eu as face insa unghi mare, gen 60 grade....ca la dalta.... |
#21
Posted 09 May 2016 - 15:14
Otelurile manganoase au propretarea de intatire superficiala prin ecruisare.
Alea chinezesti au taisul mai dur din start insa nu apare fenomenul de ecruisare la ele, mai precis eu nu l`am simtit la pila ca la Stihl si am taiat destul de mult si cu alea. Grig |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users